Dodaj do ulubionych

Spowiedz ogolna !!!

IP: Proxy:* / 10.145.112.* 14.04.03, 15:29

Czy w Polsce dalej mozna sie tylko na ucho wyspowiadac, albo sa juz
nabozenstwa „pokutne“, gdzie sie „wspolne rozgrzeszenie“ dostaje.

Podobnie z Hostia, ktora doustnie dawana bedzie, to przeciez bardzo nie
higireniczne?

Jak uwazacie, jesli jeszcze to praktykowane nie jest, to najwyzszy czas,
zeby to zmienic.

pyrsk
ballest
Obserwuj wątek
    • a_o_s Re: Spowiedz ogolna !!! 14.04.03, 15:40
      spowiedz, jak ja nazywasz "ogolna" jest u protestantow. z reszta w kosciele
      katoliskim tez jest cos podobnego - wyznanie winy.
    • alfisti Re: Spowiedz ogolna !!! 14.04.03, 15:56
      Gość portalu: ballest napisał(a):

>
      >
      > Czy w Polsce dalej mozna sie tylko na ucho wyspowiadac, albo sa juz
      > nabozenstwa „pokutne“, gdzie sie „wspolne rozgrzeszenie
      > 220; dostaje.
      >
      > Podobnie z Hostia, ktora doustnie dawana bedzie, to przeciez bardzo nie
      > higireniczne?

Co kraj to obyczaj - nie widze sensu zeby nas na sile "protestantyzowac"

> Jak uwazacie, jesli jeszcze to praktykowane nie jest, to najwyzszy czas,
      > zeby to zmienic.

Wspolna Europa ma byc Europa malych ojczyzn i roznorodnosci kulturalnej (juz
      taka jest) wiec dlaczego Dajesz tu takie dziwne centralistyczne propozycje ???
      Z wlasna kultura, tradycja i charakterem "malej ojczyzny" nie ma to absolutnie
      nic wspolnego.

Alfisti
      • moniczkabb Re: Spowiedz ogolna !!! 14.04.03, 17:02
        Spowiedź ogólna jest w kościele na Szewskiej (Marii Magdaleny)
        • Gość: mirka Re: Spowiedz ogolna !!! IP: *.3web.net 14.04.03, 17:07
          ta, te skrzydla udzwigna go do nieba, tak jak kazdego innego romantyka lub
          katolika. i ikarusa.
          ;)
    • Gość: mirka Re: Spowiedz ogolna !!! IP: *.3web.net 14.04.03, 17:05
      ballest, ty chyba oszales(as?).
      zmiany do dwu-tysiecznej tradycji w ciemnogrodzie proponujesz???
      i myslisz ze czarni na to pozwola?
      czy ty nie zdajesz sobie sprawy ze personalne przyznanie sie do winy jest duzo
      silniejsze niz wspolne?
      czarni wiedza o tym. nie psuj im business'u bo cie weekskomunikuja
      a wtedy do kogo pojdziesz zeby go ubawic swoimi grzeszkami?
      (o jezu)
      ;)
      • Gość: Kalvin Re: Spowiedz ogolna !!! IP: *.sympatico.ca 14.04.03, 18:58
        A jakby tak cennik wpowadzic? Na przyklad mieso w piatek - dycha, oszkalowanie
        ksiedza Kramka - dwie dychy, biskupa Paetza - trzy itd. Wilk bylby syty a i
        owieczka cala. Oczywiscie piguly, skrobanki, pijanstwo i bicie zony to tylko
        slabosci polsko-katolickiej duszyczki, ktore nadal nie musialyby byc
        raportowane. A juz z pewnoscia nie ma czegos takiego jak arogancja i pycha
        kleru. Zreszta, kto komu by wtedy placil?
        • ballest Re: Spowiedz ogolna !!! 14.04.03, 22:02
          Wiec w kosciele M.M.jest spowiedz ogolna a Hostie jak podawaja?
          Uwazam, ze w nastepnych 5 latach sytuacja sie radykalnie zmieni a Kler
          zrezygnuje ze sredniowiecznych pozostalosci , bo w przeciwnym wypadku nikt do
          kosciola chodzic nie bedzie.
          Chrystus nigdzie nie powiedzial, ze ktos ma jakies obcej osobie swoje grzechy
          wyznawac!!!
    • Gość: wroclawfan Re: Spowiedz ogolna !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.03, 22:28
      mala uwaga kosciol marii magdaleny nie jest rzymsko-katolicki tylko polsko-
      katolicki i rzadzi sie innymi prawami
    • agusia_20 Re: Spowiedz ogolna !!! 15.04.03, 00:07
      Ja to przynajmniej wiem,że chodzę do spowiedzi samodzielnie abym otrzymała
      rozgrzeszenia od księdza:)...A jeżeli mam mieć wspólne to już wolę jak
      czuwanie, i it. z pomocą ale napewno nie spowiedź,ponieważ mnie to nie bawi a
      ważne rozgrzeszniea muszę mieć.Cóż jestem katoliczką i mam nadzieje,że satudia
      nie wypalą mi źle na Teologii:)
      Pozdrawiam
      • Gość: majka46 Re: Spowiedz ogolna !!! IP: *.kom / 10.103.2.* 15.04.03, 00:21
        Agusiu, ja również jestem katoliczką, lecz po ostatnich ekscesach naszych
        duchownych mam niechęć do osobistej spowiedzi.

majka46
        • agusia_20 Re: Spowiedz ogolna !!! 15.04.03, 12:49
          Majko witam:)

Każdy wyebiera co chce robić.Ja narazie niestety nie miałam wyboru,ponieważ
          wystarczy,że ja idę do jednego mojego spowiednika Duchownego- wie przynajmniej
          on o mnie,ponieważ mi się nie opłacało zmieniać co miesiąc spowiednika jak
          trza opowiadać z sensem i powtórnie a u niego już nie muszę tylko wystarczy
          jak dalej zadziałam z opowiadaniem o mych powołaniach lub inne wątki do
          powiedzenia. Zresztą zapraszam Ciebie na moją stronkę na
          www.franciszkanka.blog.pl i sama zobaczysz co napisałam o sobie:) Tu wiedzą
          osobną a osobną wiedzą moi znajomi oraz spowiednik i inni Duchowni!!!
          Serdecznie Ciebie pozdrawiam:)
    • Gość: majka46 Re: Spowiedz ogolna !!! IP: *.kom / 10.103.2.* 15.04.03, 00:33

>
      >
      > >
      > Podobnie z Hostia, ktora doustnie dawana bedzie, to przeciez bardzo nie
      > higireniczne?
      >
      > Jak uwazacie, jesli jeszcze to praktykowane nie jest, to najwyzszy czas,
      > zeby to zmienic.
      >
      Zdecydowanie masz rację,
      przecież na jednej mszy jest powiedzmy 200 osób, w tym przykładowo dziesięciu
      chorych modlących się o zdrowie ...... i tak np grypka się ciągnie i ciągnie
      już od wczesnej jesieni.
      > ballest
      • Gość: ballest Re: Spowiedz ogolna !!! IP: Proxy:* / 10.145.112.* 15.04.03, 07:01
        To jestem calkiem innego zdania ,
        • Gość: maja46 Re: Spowiedz ogolna !!! IP: *.kom / 10.103.2.* 15.04.03, 12:27

> To jestem calkiem innego zdania ,
        • alfisti Re: Spowiedz ogolna !!! 15.04.03, 17:27

> To jestem calkiem innego zdania ,
          • Gość: Zeus Re: Spowiedz ogolna !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 22:13
            SPOWIEDŹ CZYLI SAKRAMENT POKUTY

Rzymski katolicyzm naucza, że jego kapłani sprawują władzę odpuszczania
            grzechów słuchając spowiedzi i udzielając przebaczenia jako słudzy Boga i w
            Jego imieniu. Nauczanie takie nie pochodzi z Biblii. Ezd 10,11: "A teraz
            wyznajcie wykroczenie swoje wobec Pana, Boga ojców waszych".

Mk 2,7: "Któż może odpuszczać grzechy, jeśli nie Bóg sam jeden?"

Dz 4,12: "Nie ma w żadnym innym zbawienia".

Dz 8,12: "odwróć się więc od swego grzechu i proś Pana, a może ci odpuści twój
            zamiar" (Piotr nie wysłuchał jego spowiedzi i nie przebaczył mu grzechów, lecz
            powiedział: "Proś Pana").

1 J 1,7: "Krew Jezusa, Syna Jego, oczyszcza nas z wszelkiego grzechu".

1 J 1,9: "Jeżeli wyznajemy nasze grzechy, Bóg jako wiemy i sprawiedliwy,
            odpuści je nam" (wyznajemy Bogu, nie kapłanowi).

1 J 2,1: "Jeśliby nawet ktoś zgrzeszył, mamy rzecznika wobec Ojca - Jezusa
            Chrystusa sprawiedliwego".

W całej Biblii odpuszczenie grzechów i zbawienie związane są z wiarą w
            Chrystusa, a nie z kapłańskim rozgrzeszeniem. Aby podeprzeć swoją ziemską

pozycję katolicyzm fałszywie interpretuje teksty Ewangelii Mateusza 16,19: "I
            tobie dam klucze do królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi,
            będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w
            niebie" i Mt 18,18: "Wszystko, co zwiążcie na ziemi, będzie związane w niebie,
            a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie" oraz J 20,23: "Którym
            opuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane".

Przede wszystkim "klucze królestwa" oznaczają władzę głoszenia drogi zbawienia
            w Chrystusie. Jest to przywilej i obowiązek wszystkich chrześcijan. Władza
            związywania i rozwiązywania to przede wszystkim posłanie do zwiastowania
            ewangelii, wyzwalające tych, którzy w nie uwierzą i pozostawiające w kajdanach
            tych, którzy je odrzucą. Rzymski katolicyzm błędnie interpretuje ten tekst aby
            podeprzeć praktykę wyznawania grzechów kapłanowi. Kontekst biblijny wyraźnie
            wskazuje jednak na to, że słowa z Ewangelii Mateusza 16, 19; 18,18 i Jana
            20,23 skierowane były nie tylko do apostołów, lecz także do wierzących, którzy
            byli z nimi. Chrześcijanie moją głosić nawrócenie, natomiast o słuchaniu
            spowiedzi i udzielaniu rozgrzeszenia nie ma w Biblii nic.

• Gość: Toto Ballest IP: *.proxy.aol.com 15.04.03, 23:16
              Nikt nie chce dyskutowac z toba o Iraku to szukasz dziury gdzie indziej?
              • Gość: Zeus Re: Ballest IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 23:40
                To nie Irak - to WIARA, a spowiedź wprowadzono na początku XIII wieku. 1200
                lat po urodzeniu Chrystusa. Co z tymi duszami, krórzy żyli od 33-1215?
                Masz pomysł?
                • a_o_s Re: Ballest 16.04.03, 09:01
                  to samo co z duszami ktore zyly od stworzenia swiata do 33 r. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka