tanebo001 18.05.23, 08:31 natemat.pl/466772,byly-ksiadz-nie-ma-watpliwosci-spowiedz-dzieci-jest-szkodliwa-wywiad ktoś jeszcze jest za zakazem spowiedzi dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzewuski1 Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 08:46 Religia chrześcijańska bazuje na poczuciu winy już narodzony niemowlak jest obciążony śmiertelnym grzechem bo jakieś 6 tysięcy lat temu jakąś baba i chłop zjedli jabłko. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 09:03 rzewuski1 napisał: > Religia chrześcijańska bazuje na poczuciu winy... i strachu przed kościelnymi zabobonami. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 09:35 I na zarabianiu kasy na niekończących się zbiórek na remonty i inne cele a to podobno przedstawiciele wszechmogącego i to oni powinni rozdawać kasę czy przynajmniej pralki , lodówki czy samochody Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 20:49 Tak, Twoja racja ~rzewuski1 w temacie spowiedzi. Bo grzech nie istnieje. Za to istnieją uniwersalne zasady moralne, do przestrzegania których nie jest potrzebna żadna religia. Wiesz, bo ja osobiście neguję istnienie koncepcji grzechu, która powstała jedynie po to, aby ludzie żyjący kiedyś czuli nad sobą kogoś stojącego nad nimi z batem. Dzisiaj jest to niepotrzebne. W toku ewolucji ludzie są inteligentniejsi i widać znaczący postęp na całym świecie, niezależnie od religii, czy jej braku. Świadczy więc to o tym, że człowiek może postępować moralnie bez religii. Czytałam Biblię z 4 razy w całości i owszem, zdarza się, że są tam rzeczy mądre i przydatne dla ludzi żyjących kiedyś. Za to pod kątem współczesności nie ma tam nic, na co by ktoś inny wcześniej, czy później nie wpadł. Nie bez powodu na całym świecie chociażby morderstwo, czy kradzież jest uznawana za coś moralnie złego, już dawno temu wpadli na to ludzie z innych kultur, żyjący tysiące kilometrów od siebie, to świadczy o tym, że moralność jest czymś uniwersalnym i właściwym dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 10:02 tanebo001 napisał: > natemat.pl/466772,byly-ksiadz-nie-ma-watpliwosci-spowiedz-dzieci-jest-szkodliwa-wywiad ktoś jeszcze jest za zakazem spowiedzi dzieci? Spowiedź jest stresująca, szczególnie dla dzieci i nie o to chodzi. Wystarczy rachunek sumienia. Taki wewnętrzny. Ktoś jak zrobił innym naprawdę wielką krzywdę i nie daje sobie z tym rady w rachunku sumienia, to może szukać pomocy kapłana, ale prawdziwego, doświadczonego kapłana, który powinien mieć także skończone studia psychologiczne. Kapłan powinien być psychologiem, a nie klechą klepiącym formułki. Swego czasu w Cisnej był kapłan, który nie był idealny. Lubił zatańczyć, napić się. Ale jak się coś komuś stało, to był prędzej od pogotowia. Kościół był pełny. Ale kuria zadecydowała, że za bardzo zżył się z autochtonami i go przeniesiono. Przyszli nowi i kościół jest pusty. Autochtoni wolą jeździć do Komańczy. To uparty lud. Kościół w Cisnej zamknięto na kłódkę, nikt tam nie chodzi. pl.wikipedia.org/wiki/Koma%C5%84cza Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 12:54 rzewuski1 napisał: > Modernistyczny heretyk Inna miejscowość z podkarpackiego. Ksiądz pił, ale jak się komuś krowa cieliła to był na miejscu, by pomóc. Region Niemczyckich. Takich księży uwielbiali po parafiach. Swój człowiek. Niestety zmarło mu się na starość. Spowiedź jest męcząca zarówno dla spowiadacza, jak i kapłana. A już spowiedź dzieci to kompletna tragifarsa. W KrK jest rachunek sumienia. Jeśli ktoś jest w stanie wyznać swe niecnoty szczerze sam przed sobą i Bogiem, to na cholerę męczyć jeszcze kapłana? Niech ten skoncentruje się na tych, którzy faktycznie potrzebują pomocy psychologa. A po wysłuchaniu ich spowiedzi, niech nie wali na ślepo 10 zdrowasiek, ale np. doradza zapisanie się do poradni specjalistycznej. Z moją Żoną idzie o rozwód bo ponoć wierzgałem w nocy. Wzięła mnie do jakiegoś prywatnego psychiatry, a ten zapisał mi jakiś tabletki na wierzganie. Brałem przez 3 miesiące ponoć 0 poprawy. Ostatnio zesłabłem i wzięli mnie na SOR ratownicy. Tam się okazało, że mam 5 cm naczyniaka. Tabletkami to mógłbym się leczyć do śmierci. Teraz czeka mnie trepanacja, ale już wiadomo o co chodzi. Tabletki od psychiatry by mnie zabiły. Zmianę z okresu płodowego, Żona chciała leczyć farmakologicznie, u psychiatry, bo ten daje dobre pigułki. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 11:09 to jest znęcanie się nad dzieckiem, kompletnie nie rozumiem rodziców którzy pozwalają torturować swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 11:16 Obok spowiedzi dzieci szkodliwym procederem jest tez tzw "kolęda". Też do likwidacji . natemat.pl/487901,po-11-bedziesz-chronil-wszystkie-dzieci-dyskusja-o-spowiedzi-dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 12:21 Dwunastoletnia dziewczynka poszła do spowiedzi i po wszystkim nie dostała od księdza rozgrzeszenia. Była to pierwsza i jednocześnie ostatnia spowiedź w jej życiu, która pozostawiła nieprzyjemne wspomnienie. www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,29771874,ksiadz-nie-dal-rozgrzeszenia-12-latce-oburzyl-go-jeden-grzech.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=739#s=BoxOpLink Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 12:40 Czy jest coś bardziej podłego,wrednego,poniżającego od spowiedzi usznej KK? Za spowiedz dzieci odpowiadają rodzice,rodzina,czyli niewolnicy wiary,kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 13:16 lumpior: > od spowiedzi usznej KK? Wyjaśnijcie mi, proszę, bo się nie znam. Czy to jest spowiedź wyłącznie ,,uszna'', czy raczej ,,ustno-uszna''? Jak to się odbywa, skoro usta nie są zaangażowane? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 12:51 Spowiedź zawsze miała na celu wyciągnięcie jak najwiecej informacji wywiadowczych. Dzieci są szczere i wystarczajaco wystraszone samą procedurą spowiedzi aby wyciągnąć z nich informacje jakich nie wyciągną od rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 13:12 Typowe moskiewskie myślenie u schizmatyka Nigdy nie byłeś u spowiedzi jako dziecko Nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 13:17 Na szczęście nigdy nie byłem, ale doskonale wiem o czym piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 13:30 Nie wiesz, nie masz pojęcia jak spowiedź wygląda i się odbywa bo byś nie pisał tych bredni że spowiedź została wymyślona by od dzieci wyciągać informacje. Pachnie bolszewia . Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 13:40 Informacje wyciągnięte od dzieci mogą być użyte w sieci pedofili. To jest tylko jeden z przykładów co może dziać się z informacjami wyciąganym przez księży od dorosłych i od dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 14:15 rzewuski1 napisał: > Nie wiesz, nie masz pojęcia jak spowiedź wygląda i się odbywa bo byś nie pisał > tych bredni że spowiedź została wymyślona by od dzieci wyciągać informacje. Pac > hnie bolszewia . > Racja ale spowiednik, nie ma kwalifikacji psychologa może bardzo zaszkodzić dziecku wprowadzając dziecko w jakieś kompleksy czy fobie itp. Sądzę, że wiek 15-16 lat jest tą optymalną granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 13:09 uważam, że spowiedź w każdym wieku jest nadużyciem ale to sprawa katoli i niech to trzymają dla siebie religia/katechizm powinna być wyprowadzona ze szkół i przedszkoli od ręki Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 13:36 oczywiście, że jest nadużyciem, dorośli mogą sami decydować, zmuszanie nieletnich do spowiedzi to barbarzyństwo najczystszej postaci, najciekawsze Zasadę, by do pierwszej spowiedzi szło dziecko w wieku 7-8 lat, Kościół wymyślił na początku XX wieku. Przez 1900 lat historii chrześcijaństwa nie było takiej praktyki. Pojawiła się dopiero wtedy, gdy Kościół zaczął tracić wpływy. To był czas, gdy upadło Państwo Kościelne, a nauka kwestionowała kolejne katolickie dogmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 13:53 tanebo001 napisał: > natemat.pl/466772,byly-ksiadz-nie-ma-watpliwosci-spowiedz-dzieci-jest-szkodliwa-wywiad ktoś jeszcze jest za zakazem spowiedzi dzieci? > Absolutniee popieram taki zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 20:29 Spowiedź dzieci i dorosłych jest niezwykle przydatna dla kleru i "sużb". www.rp.pl/kosciol/art38486041-tylko-w-rzeczpospolitej-lista-ksiezy-podejrzanych-i-skazanych-za-przestepstwa-seksualne-w-czasach-prl Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt-myslacy Re: Spowiedź dzieci 18.05.23, 20:37 Każdy ksiądz który spowiada dziecko musi być aresztowany za molestowanie i skazany na 3 lata odsiadki. Odpowiedz Link Zgłoś