Dodaj do ulubionych

Brawo Indie

27.02.23, 11:40
"Rządowa komisja ds. kobiet w Indiach żąda wprowadzenia ogólnokrajowego zakazu spowiadania. Według niej spowiedź jest narzędziem nacisku na kobiety."

Co prawda nie wiem dlaczego tylko na kobiety, ale zakaz ma dotyczyć wszystkich.

www.vaticannews.va/pl/kosciol/news/2018-07/indie-spowiedz-zakaz-kobiety-kard-gracias.html

Hierarchia kościelna jest oczywiści oburzona.

"Kard. Gracias: wprowadzanie zakazu spowiadania jest absurdem". Kardynał Gracias:

https://media.vaticannews.va/media/content/dam-archive/vaticannews/images-multimedia/chiesa/OTHER1194178okAEM.jpg/_jcr_content/renditions/cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

Kiedy my weżniemy przykład z Indii?

S.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Brawo Indie 27.02.23, 11:59
      Spalisz taką kobietę na stosie, czy ukamieniujesz..
      • snajper55 Re: Brawo Indie 27.02.23, 13:14
        qwardian napisał:

> Spalisz taką kobietę na stosie, czy ukamieniujesz..

Którą kobietę?

S.
      • edico Re: Brawo Indie 28.02.23, 02:49
        A po co zaraz palić?
        Wystarczy na kobiety wypuścić polaka policję ;(
        Połamie gnaty i nawet powieść Borysa Polewoje o "Prawdziwym człowieku" bardziej rozmemła prawo naturalne z jego powinnościami, którymi tak szermują katoliccy predytygitstorxy.
    • feelek Re: Brawo Indie 27.02.23, 12:18
      Panu odbiło Snajper.
      Chce pan tradycją innych pokoleń pana przodków - braci w ateizmie - zakazać jakimś grupom ludzi ich odwiecznych praktyk religijnych???
      ...
      Co w ogóle pana obchodzi, że jacyś ludzie się spowiadają?
      .....
      Obowiązkiem twoim jako człowieka jest w twoim człowieczeństwie odpierdolić się od innych z tych innych przemyśleniami, tradycjami i praktykami.
      ....
      Osobiście nie byłem u spowiedzi ze 20 lat.
      Nie byłem i nie będę.
      Możesz w to nie wierzyć, I don' t care.
      ....
      Najgorsi są jak widać konwertyci (sam stanowię tu jakiś wyjatek jako konwertyta bo się katolików nie czepiam).
      Najgorsi bo najgorliwsi.
      Sam kiedyś byłeś latami katolikiem.
      Masz z tym aż taki problem?
      ....
      Jak widać masz.
      • qwardian Re: Brawo Indie 27.02.23, 12:29
        Przestań uwiarygadniać się i wycierać gębę własnym katolicyzmem. Nikt, włącznie ze Snajperem nie uwierzy w to. Szanuję cenzora, a że nienawidzi kobiet to jego sprawa..
        • feelek Re: Brawo Indie 27.02.23, 13:27
          qwardian napisał:

> Przestań uwiarygadniać się i wycierać gębę własnym katolicyzmem. Nikt, włącznie
          > ze Snajperem nie uwierzy w to. Szanuję cenzora, a że nienawidzi kobiet to jego
          > sprawa..
          ....
          jeżeli ów zwraca się do mnie, to mu wyjaśniam:
          od 20 lat nie czuję się katolikiem
          ....
          i niech mu tyle wystarczy
          to i tak za dużo jak dla " nazisty"
      • snajper55 Re: Brawo Indie 27.02.23, 13:13
        feelek napisał:

> Panu odbiło Snajper.
        > Chce pan tradycją innych pokoleń pana przodków - braci w ateizmie - zakazać ja
        > kimś grupom ludzi ich odwiecznych praktyk religijnych???
        > ...
        > Co w ogóle pana obchodzi, że jacyś ludzie się spowiadają?
        > .....
        > Obowiązkiem twoim jako człowieka jest w twoim człowieczeństwie odpierdolić się
        > od innych z tych innych przemyśleniami, tradycjami i praktykami.

Tradycje i praktyki? W niektórych środowiskach odwieczną praktyką było/jest tłuczenie żon. Taka tradycja. Jeszcze nie tak dawno odwieczną praktyką było ograniczenie praw kobiet. Kobietom tradycyjnie nie wolno było studiować czy głosować w wyborach. Tradycje bywając różne a niektóre z nich należy wyrywać z korzeniami.

S.
      • edico Re: Brawo Indie 28.02.23, 03:41
        Tzw. religijnie pojmowana "grzeszna inność" wcale nie oznacza rykoszetu spełnienia marzeń jakiegoś absolutyzmu na żądanie.

Nie wiem, kto jest tu najgorszy a kto najlepszy. A kwalifikacja tych zjawisk na poziomie absolutu religijnego zupełnie mnie nie interesuje. Analiza dobra i zła nie wymaga ani analizy, ani relatywizacji. Stawiając się w pozycji agnostyka, ten punkt widzenia nie powinien by Ci obcy. Z tego arsenału "prawdziwych wartości" czerpią oręż "prawdziwi bojownicy" świętej prawdy. Daruj więc sobie interpretacje cyichś poglądów z katechetycznego punktu widznia. Zmonopolizowanie punktu widzenia jest założoną funkcją społeczną tej religii i idąc dalej w kwestie teologiczne, nie mam pewności, czy nie jest to kwestią podpowiedzi szatana :)

Tak też można się odnieść do narzucanej religijnie "moralności", która nie zostanie zmonopolizowana przez inne wartości. Instrumentalny charakter tej dogmatycznej doktryny są nieobliczalne, czego historia tej religii już niejednokrotnie dowiodła.

Starasz się elokwentnie nikogo na ty forum nie urazić - za co masz moje słowa uznania - ale bądź w końcu sobą zdającym sobie sprawę, że niefortunnie rozpoczęte dzieło na tym forum będzie owocem wielu innych zbożnych podejmowanych na tym forum. Historia nie zaczęła się od spisania Pisma świętego pod nadzorem cesarza Konstantyna, ale o wiele tysiącleci wcześniej, a do tamtych konkluzji chrześcijaństwo jeszcze nie dorosło a tym bardziej sam katolicyzm.
    • edico Re: Brawo Indie 28.02.23, 02:37
      Jestem podobnego zdania i chodzi tu nie tylko o kobiety.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka