Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:24
czy wraz z nowa dyrekcja widoczne sa jakiekolwiek zmiany?
Obserwuj wątek
    • Gość: lugarda Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 10:06
      Uważam, ze tak dalej być nie może! Powinni zamknąć ten teatr! Ma najlepsze
      grunty w mieście a co z nimi robi? Aktorów to juz sobie dawno popsuli,
      repertuar leży, nowy dyrektor rwie puklami swoje wspaniałe jeszcze do niedawna
      włosy z głowy. Po co ten stres? Zamknąć. Rozpuścić. Sprzedać...
      • Gość: ? Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:59
        sprzedać grunty... najlepiej pod jakiś kolejny supermarket!!!!
        To chyba by Ci najbardziej odpowiadało.
        • Gość: wiwan Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 10:11
          Faktem jest,że to moloch którym trudno sterować,w którym trudno zapełnić sale ,
          a repertuaru brak na trzy sceny.Niestety moim zdaniem potrzebny jest męski krok
          i rezygnacja z jednej sceny.
          • Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.07, 12:43
            brak wyobraźni ludziom w teatrze , oni są nadal w systemie PRL i nie chcą zmian
          • Gość: gość Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 15:04
            Byłam w TP ostatnio kilka razy, na Terrordrom,Smycz,Wszystko w rodzinie,Unii bez
            tajemnic a dziś wybieram się ma Mayday. Na każdym z tych spektakli sala pękała w
            szwach i to w środku tygodnia, świadczy to chyba o tym,że z TP nie jest tak
            źle,szczególnie że spora część widowni to młodzież a ona jest szczególnie
            krytyczna. Więc nie piszcie jaki to moloch, z czsów PRL itp. bo chyba dawno w
            teatrze nie byliście.
            • Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.07, 17:41
              Czy znasz bilans finansowy TP.?
              Kto zna?
              Gdzie moesz się dowiedzieć jak wypada rocznie TP finansowo .
              Ktore spektakle przynoszą zyski , a które tylko straty ?
              Ile wydano na Pustynię i ile odzyskano ?
              Kilka podstawowych pytań na które brak odpowiedzi ...
              • Gość: . Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.07, 21:11
                Jeżeli wystawianie sztuk w jakimkolwiek Teatrze zacznie "zarabiać" na siebie i
                przynosić "dochód" (wynagrodznia, produkcja, opłaty, i oczywiście zysk) to
                wtedy wszyscy "sprytni biznesmeni" pozakładają prywatne Teatry i będa zbijać na
                tym kasę.
                Sztuka raczej nigdy nie będzie dochodowym interesem i pozostanie bardziej lub
                mniej przyjemną rozrywką.
                Ja bym prędzej rozliczył pieniądze z budżetu wydane na budowę np. kościołów.:-)
                • kereww Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? 04.02.07, 03:32
                  no wlasnie...

jesli spektakl ma dobre recenzje i gormadzi przyzwoita widownie to juz jest ok
                  - ale finansowo raczej nigdy sie to nie domknie..

zreszta czy placilabys, jak u jandy w wawie, po 100 zeta za bilet? czy wtedy
                  studenci mieliby szanse chodzic do teatru??
                  a oszczednosci, owszem trzeba szukac, ale bardziej na zapleczu teatru..

a co do samej kondycji artystycznej TP to z niecierpliwoscia czekam na "lincz",
                  podobala mi sie "smycz", "one" nie byly zle ale terrordrom i dziady to
                  koszmar(przy czym to pierwsze od biedy do zaakceptowania, ale naprawde od biedy)
                  to co sie zmienilo to wiekszy szum wokol spektakli, swietne strony internetowe
                  kazdego nowego projektu, generalnie lepszy marketing..
                  bardzo kibicuje mieszkowskiemu, nie chcialbym tylko zeby o nowym obliczu TP
                  miala stanowic tylko tania publicystyka czy teatr spolecznie zaangazowany -
                  niech taki teatr powstaje sobie w "najlepszym teatrze w Polsce" czyli w Legnicy
                  - we wrocku chcialbym czegos innego..
                • Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 04.02.07, 10:11
                  w Twojej opini słyszę wielkie : nie pytajcie .
                  Koniecznie nalezy znać pieniądze wydawane na TP , to zdrowa sytuacja .
                  Nalezy sobie zdać sprawę ile pieniędzy z podatków przeznaczamy na "przyjemną
                  rozrywkę" gdyż składa się na te wydatki praca wszystkich .Więc i profesora i
                  Twoja ,i kasjerki w Tesco , i pana który układa bruk na pl.Grunwaldzkim itd.
                  Proszę więc z większym szcunkiem odnosić się do rozrywek ludzi ,którzy nie
                  chodzą do teatru , oni na to płacą i korzystają z innych rozrywek. Dlatego
                  jesteśmy zobowiązani powiedzieć wszystkim ile dajemy tym którzy tworzą kulturę
                  i na jakim oziomie jest ta twórczość . Co do poziomu to wystarcz poczytać
                  recenzje i wypowiedzi na forum . Jakość produkcji TP budzi wiee watpliwości i
                  to jest cześciowo odpowiedź na Twoje pytanie . Nie da się zapełniać sal teatru
                  z nieudaną ofertą artystyczną . Są też inne propozycje jak uzyskać pieniądze na
                  teatr z poza bżudetu.
                  Uważam jednak , że nie tylko pieniądze są tu potrzebne . Jest potrzebny
                  menadżer , który wie co chce i ma zespół , który nie zasłania się związkami
                  zawodowymi i wydumanymi ambicjami artystycznymi .
                  Co do kościołów to nie ma to nicwspólnego z TP.
                  Duzo wspólnego z TP ma natomiast prezydent miasta , który powinien kontrolować
                  realizację deklarowanych przez deyrektora TP planów.
                  Wiele by o tym mówić , ale tu trzeba robić i nie bać się zmian
                  • Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 04.02.07, 10:40
                    nie chcę tu rozwijać finansowania kościołów , nie ten wątek , warto jednak
                    (jesli traktujemy go jako instytucję i załozymy , że jest porównywalny z
                    teatrem) porównać ilość osób chodzących do kościoła i do teatru w ciagu jednego
                    miesiąca czy roku .TP to trzy sceny , porównajmy to z trzema kosciołami.
                    Porównajmy jeszcze działalność poza "reperturową" (spektakle = msze). TP
                    wynajmuje swoje sale pod imprezy firmowe i na tym próbuje zarabiać. Kościoły
                    prowdzą kuchnie dla biednych , świtlice dla dzieci , ferie dla dzieci .
                    Łatwo się orientujesz , że kosciół jest bliżej ludzi i realizuje często
                    zadania np. domów kultury robiąc to nieodpłatnie . Domy kultury finansowane
                    przez nas wszystkich z budżetu pobierają opłaty od dzieci za zajęcia .
                    TP tworzy kulturę tzw. wysoką ? Nie , jak sam zuwazyłeś bawi grupę ludzi i sam
                    siebie .
            • Gość: wiwan Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 09:48
              Gdybym nie bywał - nie pisałbym .Chodzi o to ,że warto tę energie i potencjał
              Teatru skanalizować w profilu jakość /efektywność zamiast
              ilość/efektowność.Zamiast trzech byle jakich premier-jedna.A do tego nie trzeba
              3 scen.
              Często już 3 dni po premierze nie ma kompletów,powodzeniem cieszą się farsy w
              znacznej mierze kupowane zbiorowo przez panie kadrowe...
              A młodzież ??? jak wszyscy- coraz mniej krytyczna,zachwycona gdy ze sceny
              usłyszy "ku..,dupa,huj".
              Nie o to powinno chodzić.
              PS. Jak to jest,że ze Współczesnego wychodzę po spektaklu 3 razy częściej
              zadowolony niż z Polskiego ???
              • Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 04.02.07, 21:54
                nie wiem jak to jest z tym współczesnym , ja mam wyrobione zdanie o polskiej
                kulturze , jej charakter jest wypaczony .
                Strategia dobrze dobrana to klucz do sukcesu . Dlaczego nie zrobić z jednej ze
                scen TP scenę aternatywną . Już dawno powinni zrobic scenę komediową . Scena
                alterntywna powinna dawać szansę prezentacji np. teatrom prywatnym , grupom
                teatralnym , kabaretom . Byłoby co pokazać z Dolnego Śląska , ale co i jak
                robic chocbyś dał im pełny projekt to i tak go spieprzą z braku kompetencji , z
                zawiści lub z pazernosci , że nic się nie uda .
                Pozostaje nam wyłącznie trochę pomarzyć .
                • brzoza36 Re: lilla 06.02.07, 18:45
                  nic dodać nic ująć
                  • Gość: goliat Re: lilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 20:53
                    W Teatrze Polskim zmienia się z dnia na dzień.Wczoraj byłem na świetnym
                    spotkaniu z Eustachym Rylkskim."Dziady. Ekshumacja" wywołują emocje jakich
                    dawno nie widziałem w teatrze."Smycz" Porczyka robi wrażenie na publiczności,
                    która po brzegi wypełniła teatr.Brawa na stojąco, podobnie
                    na "Dziadach".Genialna Preis, Rasiakówna, Baranowska, Ilczuk, Ziemiański
                    w "Onych".Czekam niecierpliwie na nastepną premierę.
                • Gość: ja Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.as.kn.pl 14.05.07, 20:22
                  jestes za tym, zeby teatr sie sam utrzymywal. nie jestem taka pewna, czy ta
                  Twoja scena alternatywna pekalaby w szwach. bo to nie kultura jest wypaczona,
                  tylko spoleczenstwo. Nie kazdy spektakl musi sie wszystkim podobac, ale co
                  zrobic, gdy ludzie chodza do teatru, zeby sie posmiac. Pisac na biletach: Uwaga
                  to nie bedzie komedia!? Bo mi na przyklad przeszkadzal rechoczacy ze wszystkiego
                  na One zaklad pracy i Pani przede mna, ktora przez cala sztuke pisala sms'y.
                  I co ma zniknac ze scen wszystko, co nie zapewnia pelnej sali albo nie podoba
                  sie wiekszosci?
                  To moze wystawiac wybrane odcinki popularnych seriali, ktore mialy duza ogladalnosc?
    • Gość: teatroman Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 23:13
      Trzeba jak najszybciej cos z tym zrobić! zmieniło sie - na gorsze. Kolejne
      premiery, w tym zwłaszcza ostatnia najlepiej o tym świadczą. Boszszsz! Jak
      długo jeszcze?
      • Gość: zosia Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 11:47
        Byłam na premierze Linczu. Rewelacja.Jestem zszokowana poprzednią opinią. To
        chyba emocje dyktują takie "refleksje", bo Teatr Polski staje się dla mnie
        wazniejszy od Współczesnego. Spotkania autorskie, czytania, koncerty. Każda
        premiera to intrygująca propozycja.Na Dziadach była owacja.
        • Gość: nysaluzycka Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: 194.146.219.* 12.02.07, 15:07
          linczu jeszcze nie zaliczylem ale dziady to totalna kompromitacja!! jesli
          demirski chcial wyrazic swoj poglad w kwestii naszych narodowych wad etc to
          przeciez mogl to zrobic przy piwie.. - ten spektakl obraza moja inteligencje ale
          nade wszystko wrazliwosc.. nie godze sie na taka gazetowa publicystyke,
          nachalnosc, zero finezji, wszystko jest nazwane, wszystko nakreslone gruba
          krecha, NIE MA TAM AKTORA - sa tylko osoby odtwarzajace nam swiat
          przedstawiony.. a ta owacja to jakis piramidalny absurd

ale lincz to juz agnieszka olsten czyli nadzieja na cos naprawde fajnego i wg
          pierwszych recenzji tak wlasnie jest..

• Gość: rr Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.core.lanet.net.pl 12.02.07, 21:46
          Jeśli tylko nie dadzą reżyserować Wojcieszkowi to będzie ok.
      • melpomen Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? 12.02.07, 22:51
        A moim zdaniem wprost przeciwnie - nieporównywalna zmiana na lepsze. Co
        mieliśmy za Toszy? Jedne "Zygmunty" godne zapamiętania. No, teoretycznie
        jeszcze "Borkman", ale to klon wcześniejszej inscenizacji z Gdańska, więc jako
        dania drugiej świeżości go nie liczę.
        Teraz zaś minęło nawet nie pół roku, bo pierwsza premiera za Mieszkowskiego
        była w listopadzie, a ja się nie mogę podnieść z wrażenia po kolejnych
        spektaklach. I to właściwie po wszystkich - od "Terrordromu",
        poprzez "Smycz", "One" aż po "Dziady". Każde inne, ale każde nieprawdopodobnie
        zagarniające emocje widza (czyli mnie). Teraz byłem na "Linczu" i wbiło mnie w
        krzesło z wrażenia. Nie mogę się już doczekać przedstawienia Gadi Rolla, bo
        dekadę temu z wypiekami chłonąłem w Krakowie jego "Ocalonych".
        Łubudubu, łubudubu, niech żyje nam dyrektor naszego teatru!
        To ja śpiewałem, Jarząbek ;-)
        • Gość: antyspam Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 01:22
          Spam! Spam! Spam, to spam jest właśnie!!! Melpomen jest na usługach Teatru
          Polskiego!!!
          • melpomen Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? 15.02.07, 21:37
            Nie żałuj sobie, jeszcze napisz, że nazywam się Mieszkowski, droga pani
            Meissner ;-P
        • Gość: wiwan Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.magma-net.pl 13.02.07, 18:49
          za Toszy jedyny dobry,nawet bardzo dobry spektakl to Woyzek
          • Gość: dolce Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:28
            Teatr rewela - ONE dobre, Terrordrom interesujący, ale teraz byłem tam na nowym
            spektaklu Olsten - "LINCZ" - i to jest propozycja na naprawdę światowym
            poziomie - z pogranicza instalacji w galerii, performance'u i przedstawienia
            teatralnego. Duża satysfakcja!
          • wampuka Woyzeck? 28.03.07, 00:51
            Nieee...
    • Gość: kazimierz Czas Mieszkowskiego mija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 09:44
      Cyk, cyk, cyk, cyk... Powoli czas się kończy... Krzystofie, czy znasz odpowiedź
      na pytanie? Urząd Marszałkowski czeka... Zrób coś, Krzysztofie, szkoda
      posadki... Don Juan wraca z wojny. A czy Ty wracasz z dyrektorskiego fotela na
      ławeczkę krytyków?
      • Gość: gość ..chyba jednak nie mija... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 15:01
        teraz powinieneś zacząć odliczać kolejne sukcesy Dyr.TP
        Don Juan to WIELKI SUKCES!!
        Gratulacje dla Dyrektora:-)
        • Gość: widz Re: ..chyba jednak nie mija... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:57
          A to bardzo ciekawe, bo ludzie na premierze wychodzili, a na koniec bili brawo
          mniej wiecej tak, jakby muchy zabijali. Slabe to to bylo...
          • Gość: magda Re: ..chyba jednak nie mija... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 00:40
            Don Juan, przedstawienie na światowym poziomie.Dawno nie było czegoś podobnego
            we Wrocławiu.
            • perculator Re: ..chyba jednak nie mija... 31.03.07, 18:56
              Gość portalu: magda napisał(a):
              > Don Juan, przedstawienie na światowym poziomie.Dawno nie było czegoś
              podobnego we Wrocławiu.

OHO, SWIATOWA ZNAWCZYNI ODDAJE SWOJ GLOS...
              • joan261 Re: ..chyba jednak nie mija... 02.04.07, 20:21
                Może wystarczy już tej "zabawy w teatr" Panie dyrektorze? czas na kogoś kto wie
                co robi. nie musi Pan nikomu niczego udowadniać, proszę odejść w spokoju...bez
                kłótni. czas sie kończy...
                • Gość: magda Re: ..chyba jednak nie mija... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:19
                  nie ma to jak dobre rady.Mam nadzieję,że Mieszkowski przetrwa tę nagonkę. Byłam
                  na ostatnich przedstawieniach Linczu i Don Juanie. Oba super. Na spotkaniu z
                  Sapkowskim dziś w Kameralalnym nadkomplet. Ten teatr naprawę żyje.
                  • Gość: wiwan Re: ..chyba jednak nie mija... IP: *.magma-net.pl 03.04.07, 09:13
                    Poważnie:Lincz jest super...jaki ? Rozumiem,żeś zachwycona . Czym ? Kiepską
                    emisją głosu wszystkich aktorów ? Od lat identyczną Panią Skibińską ? Zamierzoną
                    (?) ale jednak nudą tego przedstawienia ? Fatalnym światłem ?
                    To nie tylko moje zdanie.
                    Tak.Interesująco zaaranżowana widownia,rozwiązanie przejścia między jednoaktówkami.
                    Bardzo dobry ruchowo i mimicznie T.Wygoda.Szkoda,że Lincz to jednak nie balet
                    ani tetr ruchu.Szkoda więc było tego aktora fatygować.

Albo innymi słowy moja recenzja-nic właściwie nie czułem.To dyskwalifikuje dla
                    mnie każdy spektakl.
    • Gość: Jan de Dzban nadchodzą ciężkie czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 09:38
      Chyba nadchodzą ciężkie czasy dla Krzysztofa Mieszkowskiego. Nie dość, że Teatr
      Polski na cenzurowanym, to jak słyszę przyszłość Notatnika teatralnego także
      niepewna. Jeśli naprawdę Didaskalia (polecam sąsiedni wątek) pojawią się we
      Wrocławiu, pozycja Notatnika będzie poważnie zagrożona...
      • Gość: DL Re: nadchodzą ciężkie czasy IP: 212.191.69.* 25.04.07, 00:13
        Terrordrom na festiwalu w prowincjonalnym Krakowie i pewnie potem w zaśmiardłej
        Bydgoszczy, Lincz jedzie chałturzyć na festiwal do tandetnej dziury jaką
        niewątpliwie jest Strasbourg, w przyszłym sezonie reżyseruje nikomu nieznany
        Wojcieszek i nieciekawy debiutant Miśkiewicz, na Kameralnej odbywają się
        czytania nieznanych sztuk beznadziejnych dramatopisarzy (ostatnio zupełnie
        nieznany Walczak). Faktycznie: Teatr Polski leci w masakryczną przepaść i
        pewnie się nie podniesie. Didaskalia i Notatnik teatralny rzeczywiście są dla
        siebie konkurencją niczym Bravo i Popcorn: któreś będzie musiało upaść. Albo
        wydrukować rozkładówkę z Klatą, żeby przyciągnąć czytelników.

:D Ludzie! Zacznijcie żyć! I nie marnujcie czasu na złość.
    • Gość: Hrabia Mc Donald Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.cable.ubr06.stav.blueyonder.co.uk 26.05.07, 20:19
      SPRZEDAC WSZYSTKIE GRUNTY TEATROW W POLSCE!!! I NA SWIECIE!!! ZBUDOWAC
      MCDONALDY< PRZECIE LUDZKOSC GLODUJE!!!

__________________________________________________________________________________
      "When I think about the children starving in Africa, I can't enjoy my second
      apple pie"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka