Gość: filip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:24 czy wraz z nowa dyrekcja widoczne sa jakiekolwiek zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lugarda Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 10:06 Uważam, ze tak dalej być nie może! Powinni zamknąć ten teatr! Ma najlepsze grunty w mieście a co z nimi robi? Aktorów to juz sobie dawno popsuli, repertuar leży, nowy dyrektor rwie puklami swoje wspaniałe jeszcze do niedawna włosy z głowy. Po co ten stres? Zamknąć. Rozpuścić. Sprzedać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:59 sprzedać grunty... najlepiej pod jakiś kolejny supermarket!!!! To chyba by Ci najbardziej odpowiadało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 10:11 Faktem jest,że to moloch którym trudno sterować,w którym trudno zapełnić sale , a repertuaru brak na trzy sceny.Niestety moim zdaniem potrzebny jest męski krok i rezygnacja z jednej sceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.07, 12:43 brak wyobraźni ludziom w teatrze , oni są nadal w systemie PRL i nie chcą zmian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 15:04 Byłam w TP ostatnio kilka razy, na Terrordrom,Smycz,Wszystko w rodzinie,Unii bez tajemnic a dziś wybieram się ma Mayday. Na każdym z tych spektakli sala pękała w szwach i to w środku tygodnia, świadczy to chyba o tym,że z TP nie jest tak źle,szczególnie że spora część widowni to młodzież a ona jest szczególnie krytyczna. Więc nie piszcie jaki to moloch, z czsów PRL itp. bo chyba dawno w teatrze nie byliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.07, 17:41 Czy znasz bilans finansowy TP.? Kto zna? Gdzie moesz się dowiedzieć jak wypada rocznie TP finansowo . Ktore spektakle przynoszą zyski , a które tylko straty ? Ile wydano na Pustynię i ile odzyskano ? Kilka podstawowych pytań na które brak odpowiedzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.07, 21:11 Jeżeli wystawianie sztuk w jakimkolwiek Teatrze zacznie "zarabiać" na siebie i przynosić "dochód" (wynagrodznia, produkcja, opłaty, i oczywiście zysk) to wtedy wszyscy "sprytni biznesmeni" pozakładają prywatne Teatry i będa zbijać na tym kasę. Sztuka raczej nigdy nie będzie dochodowym interesem i pozostanie bardziej lub mniej przyjemną rozrywką. Ja bym prędzej rozliczył pieniądze z budżetu wydane na budowę np. kościołów.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kereww Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? 04.02.07, 03:32 no wlasnie... jesli spektakl ma dobre recenzje i gormadzi przyzwoita widownie to juz jest ok - ale finansowo raczej nigdy sie to nie domknie.. zreszta czy placilabys, jak u jandy w wawie, po 100 zeta za bilet? czy wtedy studenci mieliby szanse chodzic do teatru?? a oszczednosci, owszem trzeba szukac, ale bardziej na zapleczu teatru.. a co do samej kondycji artystycznej TP to z niecierpliwoscia czekam na "lincz", podobala mi sie "smycz", "one" nie byly zle ale terrordrom i dziady to koszmar(przy czym to pierwsze od biedy do zaakceptowania, ale naprawde od biedy) to co sie zmienilo to wiekszy szum wokol spektakli, swietne strony internetowe kazdego nowego projektu, generalnie lepszy marketing.. bardzo kibicuje mieszkowskiemu, nie chcialbym tylko zeby o nowym obliczu TP miala stanowic tylko tania publicystyka czy teatr spolecznie zaangazowany - niech taki teatr powstaje sobie w "najlepszym teatrze w Polsce" czyli w Legnicy - we wrocku chcialbym czegos innego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 04.02.07, 10:11 w Twojej opini słyszę wielkie : nie pytajcie . Koniecznie nalezy znać pieniądze wydawane na TP , to zdrowa sytuacja . Nalezy sobie zdać sprawę ile pieniędzy z podatków przeznaczamy na "przyjemną rozrywkę" gdyż składa się na te wydatki praca wszystkich .Więc i profesora i Twoja ,i kasjerki w Tesco , i pana który układa bruk na pl.Grunwaldzkim itd. Proszę więc z większym szcunkiem odnosić się do rozrywek ludzi ,którzy nie chodzą do teatru , oni na to płacą i korzystają z innych rozrywek. Dlatego jesteśmy zobowiązani powiedzieć wszystkim ile dajemy tym którzy tworzą kulturę i na jakim oziomie jest ta twórczość . Co do poziomu to wystarcz poczytać recenzje i wypowiedzi na forum . Jakość produkcji TP budzi wiee watpliwości i to jest cześciowo odpowiedź na Twoje pytanie . Nie da się zapełniać sal teatru z nieudaną ofertą artystyczną . Są też inne propozycje jak uzyskać pieniądze na teatr z poza bżudetu. Uważam jednak , że nie tylko pieniądze są tu potrzebne . Jest potrzebny menadżer , który wie co chce i ma zespół , który nie zasłania się związkami zawodowymi i wydumanymi ambicjami artystycznymi . Co do kościołów to nie ma to nicwspólnego z TP. Duzo wspólnego z TP ma natomiast prezydent miasta , który powinien kontrolować realizację deklarowanych przez deyrektora TP planów. Wiele by o tym mówić , ale tu trzeba robić i nie bać się zmian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 04.02.07, 10:40 nie chcę tu rozwijać finansowania kościołów , nie ten wątek , warto jednak (jesli traktujemy go jako instytucję i załozymy , że jest porównywalny z teatrem) porównać ilość osób chodzących do kościoła i do teatru w ciagu jednego miesiąca czy roku .TP to trzy sceny , porównajmy to z trzema kosciołami. Porównajmy jeszcze działalność poza "reperturową" (spektakle = msze). TP wynajmuje swoje sale pod imprezy firmowe i na tym próbuje zarabiać. Kościoły prowdzą kuchnie dla biednych , świtlice dla dzieci , ferie dla dzieci . Łatwo się orientujesz , że kosciół jest bliżej ludzi i realizuje często zadania np. domów kultury robiąc to nieodpłatnie . Domy kultury finansowane przez nas wszystkich z budżetu pobierają opłaty od dzieci za zajęcia . TP tworzy kulturę tzw. wysoką ? Nie , jak sam zuwazyłeś bawi grupę ludzi i sam siebie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 09:48 Gdybym nie bywał - nie pisałbym .Chodzi o to ,że warto tę energie i potencjał Teatru skanalizować w profilu jakość /efektywność zamiast ilość/efektowność.Zamiast trzech byle jakich premier-jedna.A do tego nie trzeba 3 scen. Często już 3 dni po premierze nie ma kompletów,powodzeniem cieszą się farsy w znacznej mierze kupowane zbiorowo przez panie kadrowe... A młodzież ??? jak wszyscy- coraz mniej krytyczna,zachwycona gdy ze sceny usłyszy "ku..,dupa,huj". Nie o to powinno chodzić. PS. Jak to jest,że ze Współczesnego wychodzę po spektaklu 3 razy częściej zadowolony niż z Polskiego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilla Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.wroclaw.mm.pl 04.02.07, 21:54 nie wiem jak to jest z tym współczesnym , ja mam wyrobione zdanie o polskiej kulturze , jej charakter jest wypaczony . Strategia dobrze dobrana to klucz do sukcesu . Dlaczego nie zrobić z jednej ze scen TP scenę aternatywną . Już dawno powinni zrobic scenę komediową . Scena alterntywna powinna dawać szansę prezentacji np. teatrom prywatnym , grupom teatralnym , kabaretom . Byłoby co pokazać z Dolnego Śląska , ale co i jak robic chocbyś dał im pełny projekt to i tak go spieprzą z braku kompetencji , z zawiści lub z pazernosci , że nic się nie uda . Pozostaje nam wyłącznie trochę pomarzyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goliat Re: lilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 20:53 W Teatrze Polskim zmienia się z dnia na dzień.Wczoraj byłem na świetnym spotkaniu z Eustachym Rylkskim."Dziady. Ekshumacja" wywołują emocje jakich dawno nie widziałem w teatrze."Smycz" Porczyka robi wrażenie na publiczności, która po brzegi wypełniła teatr.Brawa na stojąco, podobnie na "Dziadach".Genialna Preis, Rasiakówna, Baranowska, Ilczuk, Ziemiański w "Onych".Czekam niecierpliwie na nastepną premierę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.as.kn.pl 14.05.07, 20:22 jestes za tym, zeby teatr sie sam utrzymywal. nie jestem taka pewna, czy ta Twoja scena alternatywna pekalaby w szwach. bo to nie kultura jest wypaczona, tylko spoleczenstwo. Nie kazdy spektakl musi sie wszystkim podobac, ale co zrobic, gdy ludzie chodza do teatru, zeby sie posmiac. Pisac na biletach: Uwaga to nie bedzie komedia!? Bo mi na przyklad przeszkadzal rechoczacy ze wszystkiego na One zaklad pracy i Pani przede mna, ktora przez cala sztuke pisala sms'y. I co ma zniknac ze scen wszystko, co nie zapewnia pelnej sali albo nie podoba sie wiekszosci? To moze wystawiac wybrane odcinki popularnych seriali, ktore mialy duza ogladalnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teatroman Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 23:13 Trzeba jak najszybciej cos z tym zrobić! zmieniło sie - na gorsze. Kolejne premiery, w tym zwłaszcza ostatnia najlepiej o tym świadczą. Boszszsz! Jak długo jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 11:47 Byłam na premierze Linczu. Rewelacja.Jestem zszokowana poprzednią opinią. To chyba emocje dyktują takie "refleksje", bo Teatr Polski staje się dla mnie wazniejszy od Współczesnego. Spotkania autorskie, czytania, koncerty. Każda premiera to intrygująca propozycja.Na Dziadach była owacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nysaluzycka Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: 194.146.219.* 12.02.07, 15:07 linczu jeszcze nie zaliczylem ale dziady to totalna kompromitacja!! jesli demirski chcial wyrazic swoj poglad w kwestii naszych narodowych wad etc to przeciez mogl to zrobic przy piwie.. - ten spektakl obraza moja inteligencje ale nade wszystko wrazliwosc.. nie godze sie na taka gazetowa publicystyke, nachalnosc, zero finezji, wszystko jest nazwane, wszystko nakreslone gruba krecha, NIE MA TAM AKTORA - sa tylko osoby odtwarzajace nam swiat przedstawiony.. a ta owacja to jakis piramidalny absurd ale lincz to juz agnieszka olsten czyli nadzieja na cos naprawde fajnego i wg pierwszych recenzji tak wlasnie jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.core.lanet.net.pl 12.02.07, 21:46 Jeśli tylko nie dadzą reżyserować Wojcieszkowi to będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
melpomen Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? 12.02.07, 22:51 A moim zdaniem wprost przeciwnie - nieporównywalna zmiana na lepsze. Co mieliśmy za Toszy? Jedne "Zygmunty" godne zapamiętania. No, teoretycznie jeszcze "Borkman", ale to klon wcześniejszej inscenizacji z Gdańska, więc jako dania drugiej świeżości go nie liczę. Teraz zaś minęło nawet nie pół roku, bo pierwsza premiera za Mieszkowskiego była w listopadzie, a ja się nie mogę podnieść z wrażenia po kolejnych spektaklach. I to właściwie po wszystkich - od "Terrordromu", poprzez "Smycz", "One" aż po "Dziady". Każde inne, ale każde nieprawdopodobnie zagarniające emocje widza (czyli mnie). Teraz byłem na "Linczu" i wbiło mnie w krzesło z wrażenia. Nie mogę się już doczekać przedstawienia Gadi Rolla, bo dekadę temu z wypiekami chłonąłem w Krakowie jego "Ocalonych". Łubudubu, łubudubu, niech żyje nam dyrektor naszego teatru! To ja śpiewałem, Jarząbek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyspam Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 01:22 Spam! Spam! Spam, to spam jest właśnie!!! Melpomen jest na usługach Teatru Polskiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
melpomen Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? 15.02.07, 21:37 Nie żałuj sobie, jeszcze napisz, że nazywam się Mieszkowski, droga pani Meissner ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.magma-net.pl 13.02.07, 18:49 za Toszy jedyny dobry,nawet bardzo dobry spektakl to Woyzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolce Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:28 Teatr rewela - ONE dobre, Terrordrom interesujący, ale teraz byłem tam na nowym spektaklu Olsten - "LINCZ" - i to jest propozycja na naprawdę światowym poziomie - z pogranicza instalacji w galerii, performance'u i przedstawienia teatralnego. Duża satysfakcja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierz Czas Mieszkowskiego mija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 09:44 Cyk, cyk, cyk, cyk... Powoli czas się kończy... Krzystofie, czy znasz odpowiedź na pytanie? Urząd Marszałkowski czeka... Zrób coś, Krzysztofie, szkoda posadki... Don Juan wraca z wojny. A czy Ty wracasz z dyrektorskiego fotela na ławeczkę krytyków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ..chyba jednak nie mija... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 15:01 teraz powinieneś zacząć odliczać kolejne sukcesy Dyr.TP Don Juan to WIELKI SUKCES!! Gratulacje dla Dyrektora:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: ..chyba jednak nie mija... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:57 A to bardzo ciekawe, bo ludzie na premierze wychodzili, a na koniec bili brawo mniej wiecej tak, jakby muchy zabijali. Slabe to to bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: ..chyba jednak nie mija... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 00:40 Don Juan, przedstawienie na światowym poziomie.Dawno nie było czegoś podobnego we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Re: ..chyba jednak nie mija... 31.03.07, 18:56 Gość portalu: magda napisał(a): > Don Juan, przedstawienie na światowym poziomie.Dawno nie było czegoś podobnego we Wrocławiu. OHO, SWIATOWA ZNAWCZYNI ODDAJE SWOJ GLOS... Odpowiedz Link Zgłoś
joan261 Re: ..chyba jednak nie mija... 02.04.07, 20:21 Może wystarczy już tej "zabawy w teatr" Panie dyrektorze? czas na kogoś kto wie co robi. nie musi Pan nikomu niczego udowadniać, proszę odejść w spokoju...bez kłótni. czas sie kończy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: ..chyba jednak nie mija... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:19 nie ma to jak dobre rady.Mam nadzieję,że Mieszkowski przetrwa tę nagonkę. Byłam na ostatnich przedstawieniach Linczu i Don Juanie. Oba super. Na spotkaniu z Sapkowskim dziś w Kameralalnym nadkomplet. Ten teatr naprawę żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: ..chyba jednak nie mija... IP: *.magma-net.pl 03.04.07, 09:13 Poważnie:Lincz jest super...jaki ? Rozumiem,żeś zachwycona . Czym ? Kiepską emisją głosu wszystkich aktorów ? Od lat identyczną Panią Skibińską ? Zamierzoną (?) ale jednak nudą tego przedstawienia ? Fatalnym światłem ? To nie tylko moje zdanie. Tak.Interesująco zaaranżowana widownia,rozwiązanie przejścia między jednoaktówkami. Bardzo dobry ruchowo i mimicznie T.Wygoda.Szkoda,że Lincz to jednak nie balet ani tetr ruchu.Szkoda więc było tego aktora fatygować. Albo innymi słowy moja recenzja-nic właściwie nie czułem.To dyskwalifikuje dla mnie każdy spektakl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan de Dzban nadchodzą ciężkie czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 09:38 Chyba nadchodzą ciężkie czasy dla Krzysztofa Mieszkowskiego. Nie dość, że Teatr Polski na cenzurowanym, to jak słyszę przyszłość Notatnika teatralnego także niepewna. Jeśli naprawdę Didaskalia (polecam sąsiedni wątek) pojawią się we Wrocławiu, pozycja Notatnika będzie poważnie zagrożona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DL Re: nadchodzą ciężkie czasy IP: 212.191.69.* 25.04.07, 00:13 Terrordrom na festiwalu w prowincjonalnym Krakowie i pewnie potem w zaśmiardłej Bydgoszczy, Lincz jedzie chałturzyć na festiwal do tandetnej dziury jaką niewątpliwie jest Strasbourg, w przyszłym sezonie reżyseruje nikomu nieznany Wojcieszek i nieciekawy debiutant Miśkiewicz, na Kameralnej odbywają się czytania nieznanych sztuk beznadziejnych dramatopisarzy (ostatnio zupełnie nieznany Walczak). Faktycznie: Teatr Polski leci w masakryczną przepaść i pewnie się nie podniesie. Didaskalia i Notatnik teatralny rzeczywiście są dla siebie konkurencją niczym Bravo i Popcorn: któreś będzie musiało upaść. Albo wydrukować rozkładówkę z Klatą, żeby przyciągnąć czytelników. :D Ludzie! Zacznijcie żyć! I nie marnujcie czasu na złość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hrabia Mc Donald Re: Co sądzicie o Teatrze Polskim we Wro? IP: *.cable.ubr06.stav.blueyonder.co.uk 26.05.07, 20:19 SPRZEDAC WSZYSTKIE GRUNTY TEATROW W POLSCE!!! I NA SWIECIE!!! ZBUDOWAC MCDONALDY< PRZECIE LUDZKOSC GLODUJE!!! __________________________________________________________________________________ "When I think about the children starving in Africa, I can't enjoy my second apple pie" Odpowiedz Link Zgłoś