07.02.07, 08:53
Od wielu lat postulujemy pismami do UM i Straży Miejskiej o uporządkowanie
ruchu na ulicach Biskupina . Są tu takie ulice przy których nie ma chodników .
Te chodniki są zastawione samochodami . Ludzie chodzą ulicami , a kierowcy na
nich trabią . Straż Miejska na skargi odpowiadała ustami swojego szefa , że
to oni decydują kto źle parkuje , a nie przepisy o ruchu drogowym . Z tego co
wiem to już tego komendanta nie ma . Mijają lata , aut przybywa .
Czy znajdzie się jakiś myslący urzędnik w wydziale ruchu i zauważy , że na
kilku ulicach Biskupina przechodnie codziennie ryzykują życie , a samochody
parkują łamiąc wszystkie przepisy?
Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest ruch jednokierunkowy i zakaz parkowania
po jednej stronie ulicy.
Tylko w którym dziesięcioleciu?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Biskupin IP: *.akron.net.pl 07.02.07, 11:05
      bardzo słuszna uwaga! Po małych chodniczkach nie da się przejść, bo są
      zastawione samochodami. Przez ulice też się nie da przechodzić - po mojej
      okolicy jeździ jakiś baran - nie wiem ze wsi przyjechał, ojczulek dał synkowi
      samochód, żeby nie musiał autobusem jeździć na uczelnię - i ten baran nie ma
      zielonego pojęcia o kierowaniu autem.Szkoda, że nikogo to nie za bardzo obchodzi.
      Druga sprawa - ile jeszcze osób ma zginąć bądź zostać ciężko rannych, aby
      zostały zrobione światła na skrzyżowaniu Olszewskiego ze Spółdzielczą pod
      pocztą? Pasy to tam tylko dekoracja, piesi są zmuszeni ryzykować własnym
      zdrowiem czy życiem, żeby spokojnie przejść z przystanków autobusowych i
      tramwajowych na drugą stronę...
      • Gość: stefanox Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 07.02.07, 12:22
        dokładnie tak , widać ileż jest do zrobienia w tym kraju tylko jakość
        odpowiedzialnych z urzędu jest poniżej zera.
        Polska , a w tym nasze miasto jest traktowane jak jakaś kolonia dla urzedników .
        Pachnie nie Unią Europejską , ale Rosją Carską.
    • membrum_virile Re: Biskupin 07.02.07, 13:11
      Niech zgadnę: nie masz samochodu?
      Chodniki ulic pokroju Stanisławskiego, Kotsisa, Michałowskiego, Orłowskiego i
      inne, także w rejonie Sępolna, oblepione są setkami samochodów. Proponujesz je
      usunąć. Napisz łaskawie, dokąd miałyby się przemieścić? Co ma z nimi zrobić ma
      policja czy SM? Zjeść?
      Nic trudnego załadować je na lawetę, ale dokądś muszą wrócić przecież.
      Kiedy Urząd Miejski chciał skrócić trawniki przed domami, te porośniete
      chwastami i uwalane psim kałem, aby w ten sposób wygospodarować miejsca
      parkingowe, tysiące osób składało protesty.
      Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził.
      • beretelwi Re: Biskupin 07.02.07, 13:24
        Ty membrum_virile czy jakis inny czlonku jak zwykle bredzisz. Ten problem
        Biskupina nie dotyczy tylko i wylacznie. Zeby daleko nie siegac to Ostrow
        Tumski. Panowie kierowcy - lepperofcy buraczane w swoich fspanialych czarnych
        brykach parkuja gdzie popadnie (rejon Domu Jana Pawla II). Nie jest istotne dla
        tychze burakow czy cokolwiek sie stanie, gdy ten wielki w swym przekonaniu dupek
        zaparkuje swoj woz z koniem tak, ze na chodniku boczkiem sie trza przeciskac,
        nie mowiac juz o kobietach pchajacych wozki z dziecmi. A tamtedy jest blisko do
        wejscia do ogrodu botanicznego.
        a samochod mam.
        • membrum_virile Re: Biskupin 07.02.07, 13:33
          Drogi Beretelwi. Tutaj akurat wspominamy o Biskupinie, więc nie piszę bredni
          tylko dlatego, że słowem nie zająknąłem się o Ostrowie. Nie wiem, czy wiesz,
          ale w Rzeszowie na Czartoryskiej też parkują na całej szerokości chodnika...
          Biskupin to nie problem incydentalnych parkowań "buraków" w czarnych
          samochodach. Tutaj nawet matka z niemowlakiem zastawia chodnik, wypakowuje
          wózek z bagażnika i wchodzi do mieszkania. Innej możliwości parkowania bowiem
          nie ma. Tego dotyczył post Brzozy.
          Mógłbym napisać w twym stylu: nie zwracaj dupy, skoro nie masz pojęcia o co
          spór się toczy, ale nie lubię chamstwa. Uprzejmość stawiam sobie ponad
          subiektywne animozje.
          Kochajmy się i weselmy!
          • beretelwi Re: Biskupin 07.02.07, 13:40
            nie napisalem zebys nie zawracal dupy jak to ladnie okresliles.
            A wspominanie Biskupina, tez Twoje slowa, chyba opacznie pojales. Toz przeca
            Brzozie szanownej chodzilo wlasnie o zastawianie chodnikow przez buraczanych
            pseudokierowcow. I nie jest istotne czy to Wroclaw czy Rzeszow.
            Wlasnie jakos tak Tlatocetlu2 mam wrazenie, ze chyba Ty nie wiesz o co chodzi.
            • membrum_virile Re: Biskupin 07.02.07, 14:48
              Przeczytałem uważnie wypowiedź staruszka brzozy (rocznik 1936, pisał też o
              rewaloryzacji emerytur) i stwierdzam, że istotnie nie wiem, o co mu chodzi: "Są
              tu takie ulice przy których nie ma chodników .
              Te chodniki są zastawione samochodami".
              Nie potrafię tego rozgryźć. Cieszę się, że ty zdołałeś. Zazdroszczę ci lotności
              umysłu.
    • Gość: stefanox Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 07.02.07, 14:22
      jak to gdzie samochody ?! na ulicy po jednej stronie !
      co to jakiś zwyczaj z komuny , że auto musi stać pod oknem ?
      bedzie parkowanie np. pod sklepami na olszewskiego czy 2 ulice dalej od domu ,
      to normalka w cywilizowanym świecie,
      chyba nie popłaczesz się ,że Twoje autko 100 m od Twoich okien samotne i
      zimne ...
      • beretelwi Re: Biskupin 07.02.07, 14:50
        kolego stefanoksie. Brzozie jak mniemam nie o to chodzilo. Samochody maja byc
        zaparkowane tak, zeby przechodnie mogli swobodnie chodzic chodnikami (matki z
        wozkami z zawartoscia typu dziecko tez, takze ojcowie z takaz sama zawartoscia w
        tychze wozkach) dla nich przeznaczonymi, co reguluja przepisy Kodeksu Drogowego.
        Nawiasem mowiac kierowcy powinni czytac tenze kodeks..... zle pisze: powinni
        zrozumiec!!! ten kodeks!!! to chyba jednak mozliwe nie jest
        • Gość: stefanox Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 07.02.07, 16:24
          to jasne , rozumieć , zauważ , że na tych ulicach już nie obowiązują żadne
          pezpisy gdyż auta jaa z dwóch stron i nie są w stanie się wyminąć , jeśli masz
          kogos na równorzędnym skrzyzowaniu i ma Cie puscić z prawej to nie jest w
          stanie bo nie ma miejsca ... czyli jedzie i cześć , aTy stoisz , a jak nie
          stoisz to bam . Skrzyzowanie przy poczcie jest konieczność świateł , zamiast
          tego ustawili przv przychodni światła eksperyment = nie ma nikogo , a Ty masz
          czerwone jak dojeźdżasz , ot tak .
          Mądre te nasze urzędniki .
          • beretelwi Re: Biskupin 07.02.07, 16:43
            patrząc na to z punktu widzenia przechodnia to w dupie mam urzędników, a
            odwołuje się do zdrowego rozsądku kierowców (o inteligencji nie wspominam,
            zauważ). Co zrobią kierowcy na skrzyżowaniu równorzędnym, gdy z każdej jezdni
            wyjeżdża każdy na wprost? co? .......... nie chcę używać wulgaryzmów.....
            • Gość: stefanox Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 07.02.07, 18:36
              ktos przejechal ci kota ?
              oczekujesz od ludzi zdrowego rozsądku , jest pewna grupa , ale pozostali mają z
              tym problem .
              chodzi o rozwiazania , a nie o liczenie , ze ludzie sobie wydepczą...
              • beretelwi Re: Biskupin 07.02.07, 19:28
                widze, ze nie jestes w stanie upojenia alkoholowego wyobrazic sobie modelu,
                ktory przedstawilem wyzej. Trudno. nie ja bede zalowal.
                a kota nie mam, ani psa ani rybek etc......
                • Gość: Autot Re: Biskupin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 20:02
                  to samo na Borku-Krzykach ale cóz parkingi budowac
                  • beretelwi Re: Biskupin 07.02.07, 21:31
                    Na Borku-Krzykach jest jednak troszke inaczej. Jezdnie sa troche szersze niz na
                    Biskupinie czy Sepolnie o Ostrowie Tumskim nie wspomne. Poza tym pomiedzy
                    jezdnia a chodnikiem zazwyczaj jest trawniczek waski co prawda ale jest.
                    Niestety parszywcy w brykach czarnych alboli granatowych niszcza te trawniczki.
                    Ale nic to. Juz pare razy obrywano im lusterka ale tp dp nich nie dociera.
                    Dzisiaj rano na Jaworowej widzialem akcje jak jakas paniusia z forda plakala do
                    policaja z komendy, ze ktos jej lusterczko oberwal.....
                    • Gość: Lord Kox Re: Biskupin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 23:00
                      W każdym europejskim mieście są slamsowate dzielnice typu Biskupina w których
                      nie opłaca się nic robić.
                      • Gość: gość Re: Biskupin IP: *.akron.net.pl 08.02.07, 09:07
                        slamsy są na nadodrzu. Wogóle powinni wyburzyć całe to badziewie i postawić
                        jakiś park i ławeczki :)
                  • Gość: nana Re: Biskupin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 23:11
                    Na Borku jest inaczej, bo ulice sa szersze i moim zdaniem oprocz jaworowej to
                    jest luz. Na biskupinie jest tragedia. Tylko, ze na biskupinie te samochody,
                    ktore zastawiaja chodniki to samochody samych mieszkancow tego osiedla.
                • Gość: stefanox Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 08.02.07, 09:03
                  nie jestem w stanie korespondować z kimś kto pluje wściewkłością
                  • beretelwi Re: Biskupin 08.02.07, 12:42
                    > nie jestem w stanie korespondować z kimś kto pluje wściewkłością
                    nie to nie! malo mi zalezy na tej korespondencji.

a wsciekloscia pluje na kierowcow, to prawda bo ciezko przejsc ulice, na ktorej
                    jest duze natezenie ruchu przy braku sygnalizacji swietlnej. Bez wtargniecia na
                    jezdnie nie przejde, nie da rady.
                    Bo gdy jest ta sygnalizacja (rejon Wiezy Cisnien na Wisniowej na ten przyklad)
                    czerwone swiatlo dla kierowcow jest rowno przez nich olewane.
                    Bo: ech duzo mozna przykladow podawac....... tylko mi sie juz nie chce - to
                    przeciez nic nie da.....
                    • Gość: stefanox Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 08.02.07, 12:57
                      wylej swoją żółć w inną stronę , bo chyba myslimy podobnie , ale TY próbujesz
                      tu na form wyładować swoje frustracje , spokojnie , nie dajmy się zwariować...
                      • beretelwi Re: Biskupin 08.02.07, 13:02
                        to dobrze, ze myslimy podobnie. Faktycznie dosc na ten temat, przynajmniej ja
                        mam dosc..... :)
                        Pozdrawiam
    • Gość: urodzony-biskupin Panie Brzoza ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 22:51
      Piszesz Pan :
      "Są tu takie ulice przy których nie ma chodników "
      Biskupin to nie Kazachstan, tutaj WSZYSTKIE ulice mają chodniki, niekiedy
      wąskie, ale są.
      Problemu parkowania samochodw na niektórych ulicach (zapewne chodzi Panu o np.
      Stanisławskiego, Kotsisa, bo nie raczył Pan nawet dać konkretnych przykładów)
      nie rozwiąże ani straż miejska ani kodeks drogowy. Jeśli by przestrzegać
      kodeksu,to powinno pozostać 1,5 metra chodnika, problem w tym że on jest akurat
      na tyle szeroki i auta stosując się do tego przepisu kompletnie zakorkowałyby
      ulicę (co też jest niezgodne z kodeksem, czyli parkować teoretycznie nie można).
      I tutaj powinna odezwać się tzw. samorządność na poziomie mieszkańców ulicy -
      na pewno można byłoby zbudować parkingi na tyłach domów, do tego nie potrzeba
      żadnych urzędników, tylko tzw. inicjatywę własną. Ale ona chyba jeszcze po
      latach komuny nie zdążyła rozwinąć się - każdy czeka że ktoś coś zrobi za niego.
      Druga sprawa to rozsądek pieszych i kierowców - na tych ulicach nie ma
      wzmożonego ruchu aut i przy odrobinie szacunku i kultury piesi wraz z
      kierowcami mogliby znakomicie wspłistnieć. Ale tej kultury także nie ma,
      jeszcze się nie uformowała.
      Mniej zatem postawy roszczeniowej, a więcej samokrytyki i prawdziwego wzięcia
      spraw w swoje ręce.
    • kenez321 Re: Biskupin 09.02.07, 00:53
      Na Stanisławskiego & Kotsisa jest poprostu tragedia! Na tych dwuch jest najgorzej (mieszkam w pobliżu akurat, i chodzi mi o porównanie do sąsiednich na biskupinie) Na sąsiednich ulicach są domki jednoprodzinne więc jest mniejsze zagęszczenie samochdów na odcinek ulicy, ale ww ulice (gdzie się znajdują szeregówki) są zastawione autami nonstop. Ostatnio podczas tych strasznych wichur, gdy przez bodajże stanisłąwskiego próbowała przejechać straż pożarna (duży wuz drabiniasty) to przejechała ok. 30 metrów... I dalej nie mogła! Dobrze że to nie był jakiś nagły przypadek np. pożar, bo by była tragedia! Bo raczej ciężko by im było usuwać połowe aut z ulicy aby przejechać...

A co do rozwiązań (dalej sie tyczy ww ulic) wzdłuż całej ulicy przed bramami są małe "ogródeczki", co jakby je usunąć, i w ten sposób poszeżyć ulice? Słyszałem że taki projekt był już kiedyś, ale zapewne podupadł z powodu protestów mieszkańców (zapewne niezmotoryzowanych starszych pań, włąścicieli ogródeczków..) tragedia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka