Dodaj do ulubionych

We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie odc...

10.02.07, 09:38
Co z tego, że się pojawiły jak i tak nie będą używane!
U mnie pod blokiem stoją dwa zakazy wyprowadzania psów, jednak codziennie
można spodkać właścicieli, którzy poprostu je "olewają" za pomocą swoich
psów. Niech by ktoś spróbował zwrócić uwagę takiemu właścicielowi psa, to
zostanie wyzwany od najgorszych. Poprostu w naszym społeczeństwie brak jest
kultury. Ludzie nie rozumieją, że trzeba sprzątać po swoim pupilu.
Niejednokrotnie po wyjściu z klatki lub po wejściu do parku witał mnie jakże
świeży apach psiego moczu. Sytuacja jest jeszcze gorsza w czasie roztopów, po
dłuższych przymrozkach. Jeżeli te wszystkie "prezenty" zamarzają, to nie
zostają zmyte przez deszcz i jak przychodzi przymrozek wszystkie
jednocześnie "uwidaczniają" sie na trawniku, tak jakby wypuścić jednocześnie
większą gromadę psów. Ale niestety w naszym kraju właściciele nie zauważają
takich rzeczy. Pytanie więc, czemu ustawodawca nie zajmnie się tym problemem?
Można by przecież surowiej karać właścicieli nie przestrzegających podstaw
kultury, można zorganizowac specyjalne wychodki dla psów, można nałożyć
większe podatki na właścicieli psów w okręgach miejscki, żeby móc zatrudnić
firmy sprzątające psie kupki, skoro właścicielom się nie chce.
Z psim pozdrowieniem,
rukasuzu
Obserwuj wątek
    • miriam11 Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o 10.02.07, 10:08
      Ja bym bardzo chciała, żeby takie pojemniki pojawiły się na moim osiedlu!
      Sprzątam po moim psiaku i niestety muszę wywalać torebkę do zwykłych koszy, a
      podobno to niezgodne z prawem? Chyba zachęcę spółdzielnię do zakupu!
    • Gość: AS We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie odc.. IP: *.as.kn.pl 10.02.07, 10:35
      CZY WIECIE DLACZEGO WE WROCŁAWIU STRAŻ MIEJSKA NIE EGZEKWUJE SPRZĄTANIA
      ODCHODÓW PO SWOICH PSACH?- KOMENDANT STRAŻY MIEJSKIEJ-DZISIAJ PODANO W PRASIE -
      MA 3 PSY A DZIS DOBRAŁ JESZCZE JEDNEGO.
    • Gość: wroc Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.07, 10:43
      Szczytem bezczelności jest pozwalanie żeby pies lał po cudzym samochodzie albo po ścianie domu.
      Jak się zwróci uwagę to oburzenie na twarzy, że ktoś zwraca uwagę.
      Przydałoby się każdemu kto nie sprząta po swoim psie nasr.. na wycieraczkę to może by coś pojął.
    • Gość: | Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 11:38
      > Pytanie więc, czemu ustawodawca nie zajmnie się tym problemem?
      > Można by przecież surowiej karać właścicieli nie przestrzegających podstaw
      > kultury

Tak jest, przepis dobry na wszystko. Ostrzej każmy to sie ludzie zmienią.
      • tbernard Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o 13.02.07, 08:26
        > Tak jest, przepis dobry na wszystko. Ostrzej każmy to sie ludzie zmienią.

To każmy to chyba od kazać a nie karać? No to jestem jak najbardziej za tym aby
        ostrzej kazać właścicielom sprzątania gówien po swoich psach. A ci co nie chcą
        sprzątać powinni zapłacić mandat wysoki, mniej więcej rzędu krotności ceny za
        rasowego rodowodowego psa.
    • Gość: Jacek Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.07, 12:10
      Uważam, że właśnie zakaz wyprowadzania psów są kompletnym nieporozumieniem, proponowanym
      przez administratorów terenu. Skoro posiadanie psa jest legalne to dlaczego jego wyprowadzanie miałoby
      być zakazane? Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest stworzenie możliwości pozbycia się psich nieczystości,
      chodźby przez proponowane psie stacje. Może tego rodzaju działania, zmienią mentalność właścicieli
      psów?
      • Gość: ewewlina Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.akron.net.pl 10.02.07, 13:35
        Byłam u mojej przyjaciółki w Niemczech i wiesz co ,ona ma psa,który jest
        nauczony,że nawet siku nie może zrobić na trawniku pod domem.
        Przed jej klatką jest trawnik i któregoś roku kawałek trawy wysechł.
        Dozorca przeprowadził " śledztwo" i doszedł do tego kto pozwolił psu załatwiać
        swoje potrzeby przed domem i ten ktoś został obciążony kosztami posadzenia
        nowej trawy.Od tamtego czasu to się nie zdarza.
        Czyli jak się chce to można.
        Spróbujcie przejść się alejką wzdłuż ulicy Dembowskiego,nie wstąpiwszy w psie
        odchody.
        Ile razy muszę tamtędy przejść to zbiera mi się na wymioty.

• Gość: Patr We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie odc.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.07, 13:19
      Takie pojemniki, ze specjalnymi workami na psie kupy, to świetny pomysł.
      Pozostaje jedynie pytanie, jak można zorganizować je, na moim osiedlu?
      • Gość: adam Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.akron.net.pl 10.02.07, 13:36
        A na moim osiedlu owszem pojawiły się i były przez około 3 dni-potem zostały po
        prostu zniszczone
        Ludzka głupota nie zna granic.
        • miriam11 Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o 10.02.07, 13:46
          Gość portalu: adam napisał(a):

> A na moim osiedlu owszem pojawiły się i były przez około 3 dni-potem zostały po
          >
          > prostu zniszczone
          > Ludzka głupota nie zna granic.

Czytałam kiedyś, że pojawiły się w Gliwicach - zniknęły po 2 dniach, bo szalenie
          ucieszyli się z nich złomiarze :-(
    • Gość: Paweł Z. Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.as.kn.pl 10.02.07, 13:46
      Zmiana prawa nic nie pomoże. Już obecnie obowiazują przepisy nakazujące
      prowadzanie psów w kagańcach oraz na smyczy. Ktoś je stosuje? Są ogólne
      przepisy o zanieczyszczaniu terenu. Wysranie się psa na środku chodnika jest
      zgodnie z obowiązującymi przepisami jak najbardziej karalne. Problem polega na
      nierespektowaniu prawa i nieściganiu tego rodzaju wykroczeń przez organy, które
      powinny to robić.
      A kultura osobista to inna całkiem rzecz. Są ludzie kulturalni i cepy, które
      będą Ci wywodzić. że posiadanie psów jest legalne, a oni płacą podatek. Ich
      zdaniem jest to wystarczające usprawiedliwienie dla robienia syfu w miejscach
      publicznych. Do takich ludzi nie da się dotrzeć innaczej niż mandatem czy
      grzywną. W domu ich nie nauczono, więc musi postarać się o to państwo.
      • Gość: Jacek Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.07, 14:39
        Jeszcze kilka lat temu w zatłoczonym autobusie unosił się zapach mieszanki ludzkiego potu, teraz ludzie
        pachną o wiele przyjemniej. To tylko jeden z przykład, że trzeba nagłaśniać tego typu sprawy i wierzyć,
        że i Polacy mogą nauczyć dbać o higiene swoją i swego otoczenia.
    • Gość: WG. We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie odc.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 16:12
      No wreszcie ktoś działa - a nie jak dotąd różni tylko mówili że warto..
    • membrum_virile Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o 10.02.07, 16:44
      Idealnym rozwiązaniem byłby zakaz hodowli psów.
      Zwierzę to stanowi bowiem śmiertelne zagrożenie dla człowieka.
      W głupocie swej i irracjonalnej agresji potrafi odgryźć dziecku pół twarzy,
      powieki jednej pozbawiając je (głośny wypadek sprzed kilku dni).
      Dobrze się dzieje, kiedy pies czyni kaleką dziecko swego właściciela. Wtedy
      ten, całe życie patrząc na szkaradną twarz jego, w oczy spojrzeć w wyrzucie
      sumienia nie mogąc, cierpi katusze i żywym jest przykładem, jak głupota ukarana
      być może.
      Źle zaś się dzieje, gdy pies krzywdzi Bogu ducha winną istotkę, której tatuś w
      mądrości swej psy gotów byłby mordować.
      • ludendorf Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o 10.02.07, 19:33
        Co ty gadasz. A co powiesz o psach przewodnikach i psach terapeutach pomagającym
        autystycznym czy upośledzonym dzieciom dojśc do siebie? To tak jak walka z
        narkomanią przez exterminację narkomanów. Problemy sie rozwiązuje nie likwiduje.
        Poza tym pies nigdy nie jest winny tylko nieodpowiedzialny właściciel. No chyba
        że chciałeś tylko podnieść temperaturę dyskusji prezentując tak głupie poglądy
        • membrum_virile Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o 10.02.07, 22:27
          Potrzebującym (niewidomym, autystycznym dzieciom) psa mógłby przepisywać lekarz
          na receptę.
          Usypianie narkomanów to żelazny punkt mojego programu naprawy świata i odnowy
          moralnej jego mieszkańców. Likwidacja problemu to najlepsze rozwiązanie.
          Błędnym jest mniemanie, że za atak zwierzęcia na niewinną ludzką istotę
          odpowiedzialny jest nieodpowiedzialny właściciel. Nawet pies z "dobrego domu"
          może dać ponieść się instynktowi, który karze mu rzucić się do aorty dwulatki
          wybiegającej niespodziewanie zza węgła.
          • Gość: Kark Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.e-wro.net.pl 11.02.07, 10:35
            Ale dlaczego tylko narkomanów? Czy możemy mieć pewność, że przypadkowy człowiek
            na nie jest mordercą (który narkotyków nawet na oczy nie widział) i nie
            zamorduje tego biednego dziecka? Eksterminować wszystkich ludzi!!!
    • Gość: adx Pytanie do Straży Miejskiej IP: *.prosys.wroc.pl 10.02.07, 18:54
      Ile mandatów wystawili za źle zaparkowane samochody a ile za zanieczyszczanie
      przez psy ???? Obawiam się że za psy ZERO.
      • babcia_klara Dawać rakarzy 10.02.07, 19:01
        Strażniku Miejski ! I Ty możesz zostać łapaczem kundli. Przyjedź na Sępolno, to
        utytłasz się w psich gUwnach. Szeczgólnie Partzantow i Kosynierów.
        Ale, co tam, wszystko może być obsrane w imię swobód demokratycznych.
        Dawniej istniała funkcja rakarza i był spokój. A, teraz ilość psich gUwien
        miernikiem swobód
        • opium74 Re: Dawać rakarzy 10.02.07, 19:38
          Pojemniki wystawia firma Alba - w mojej okolicy jest taki JEDEN jak ktos chce
          to mogę z nieg spisać numer telefonu (jest naklejka) i podac na forum - może
          mozna zadzwonic i porosić o postawienie kubła na własnym osiedlu??
          • miriam11 Do Opium74 11.02.07, 07:14
            Hej, jeśli możesz, to podaj ten nr telefonu na forum albo wyślij do mnie na
            maila gazetowego - ja się chętnie przejdę do prezesa spółdzielni i zaproponuję,
            żeby takie pojemniki zamówił.
            • Gość: KID Re: Do Opium74 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:34
              alba stawia pojemniki na zlecenie miasta i tylko na terenach nalezacych do gminy, a o torebke musisz
              zatroszczyc sie sam
              • miriam11 Re: Do Opium74 11.02.07, 12:03
                Gość portalu: KID napisał(a):

> alba stawia pojemniki na zlecenie miasta i tylko na terenach nalezacych do gmin
                > y, a o torebke musisz
                > zatroszczyc sie sam

Szkoda :-(
                Torebki posiadam w ilościach hurtowych... i jestem kobietą, ale to szczegół :-)
                Ale i tak może warto spółdzielnię zainteresować, może jakaś inna firma też
                stawia pojemniki?
                • opium74 Re: Do Opium74 11.02.07, 12:09
                  Telefon z kubła z napisem "posprzątaj po swoim psie" (071) 337 51 00
                  Myślę że warto zadzwonić i się zapytać. Ja chcę zadzwonić czy istnieje
                  mozliwośc dostawienia tych pojemników więcej bo na razie jest jeden i trzeba z
                  woreczkiem przez spory kawał osiedla biec ;)
                  • miriam11 Re: Do Opium74 11.02.07, 13:00
                    Dzięki!
    • Gość: SlipKnoT PIES = SHIT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 19:35
    • Gość: Klaus We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie odc.. IP: *.wroclaw.mm.pl 10.02.07, 22:59
      Mieszkam w kamienicy. Na podwórko między Hercena, Kniaziewicza, Dąbrowskiego i
      Komuny Paryskiej właściciele psów wypuszczają "luzem" swoje psy żeby załatwiły
      potrzeby. Podwórko nie jest duże, psów sporo. Więc przypomina to pole minowe.
      Ponadto na podwórku jest piaskownica. Oczywiście też użytkowana jako toaleta. I
      nigdy nie widziałem tam żadnego strażnika miejskiego interweniujacego w sprawie
      psa. Jeżeli kiedyś uda mi się zrobic wyraźne zdjęcie właściciela takiego psa
      na smyczy pozwalającego załatwiać swoje potrzeby psu gdzie popadnie (a i takie
      rzeczy są na porządku dziennym) wyślę takie zdjęcie do Gazety. Ciekaw jestem co
      wtedy zrobicie...
      • joasia33 A Zakrzów??? 10.02.07, 23:21
        Obrzydlistwo! Ani po chodnikach (o trawnikach nie wspomnę) pomiędzy blokami ani
        wokół domków szeregowych nie da się normalnie przejść! Lawiruję z wózkiem i
        dzieckiem, klnąc, na czym świat stoi. Domki i ogródeczki wymuskane, a wokół
        gó.. na gó..e! Czemu nie pozwalają swoim psom załatwiać się w domu lub w tych
        ogródkach?
        Moi sąsiedzi to sami wykształceni ludzie, o wysokich dochodach. Pan doktor
        mieszkający na rogu ma dwa wielkie wilczury, które często puszcza luzem za
        furtkę. Pewnego dnia po prostu nie zdzierżę i COŚ z tym zrobię, bo ileż można??
        Na razie tylko pozwalam sobie na rozmaite uwagi, które wygłaszam do córeczki,
        ale nosi mnie, by zrobić coś więcej.
        • Gość: jolka w dwójce No, czas pogonić SM za srające sobaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 08:38
          A po cholerę mają nasi miejscy "obrońcy" uganiać się za srającymi psami. Lepiej
          i "cenniej" jest zakładac blokady na koła samochodów niefrasobliwie
          parkujących . Taniej i bezpieczniej to wychodzi.
          Ale, ale - jak się łobywatele wkurzą, to same chopy-"strażnicy" będą prosić o
          srające psy, by ię wykazać wadzy miejskiej.
    • Gość: ea We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie odc.. IP: *.dozamel.com.pl 12.02.07, 07:32
      A ja mam nadzieję, że właściciele psów wreszcie nabiorą trochę kultury i zaczną
      z nich korzystać
      • ela1001 Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o 12.02.07, 22:51
        Powinno sie zakazać hodowli psów w blokach. Niestety na psa trzeba mieć warunki.Właściciele domów powinni nauczyć psy załatwiania się w wydzielonym miejscu na własnej posesji.
        Nie jest to wbrem pozorom abstrakcja. W Szwajcarii obowiązuje przepis, że na kupno psa do bloku muszą wyrazic zgodę wszyscy sąsiedzi. Oczywiście tam każdy sprząta po swoim pupilu nawet w środku lasu - po prostu panuje tam inna kultura narodu.
        Jedynym sposobem opanowania sytuacji to zakaz hodowli w blokach i psy na receptę dla osób dla których sa niezbędne. To co się u nas dzieje to dzicz i nieliczenie sie z otoczeniem. Dla mnie pies srający na chodnikach gdzie popadnie niczym sie nie różni od trzody chlewnej, której jakoś nikt w mieszkaniu czy na balkonie nie trzyma. Pod względem sanitarnym dla miasta nie widzę różnicy.
        • Gość: pies Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: 212.106.23.* 15.02.07, 01:07
          wiecie co? kiedys ludziom srajace psy nie przeszkadzaly, bo byly gorsze
          problemy. Poza tym wlasciciele psow zaczna porzucac te stworzenia jak przyjdzie
          im jeszcze placic kary za nie sprzatanie gowienek po nich. Osobiscie uwazam ze
          to glupi pomysl z tym sprzataniem, choc nie ukrywam ze nie kazdy wlasciciel
          czworonoga jest normalny.Ja mam psa, mieszkam w bloku i sa podzielne zdania co
          do tego by trzymac psa w takim miejscu.Jedni czuja sie bezpieczniej inni
          marudza, ale jedno wiem: nigdy nie bede sprzatac po moim psie, bo uwazam, ze
          jesli pies zalatwia sie na trawe, to jest to czysta natura i nawoz dla ziemi.
          zgadzam sie z karaniem wlascicieli psow ktorzy pozwalaja zwierzetom zalatwiac
          sie na chodniku, czy "oblewac" kola samochodu - to jest niekulturalne i w tym
          tylko macie racje.
          • Gość: zula Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 16:04
            Natura z pewnością...ale czy "czysta" to chyba raczej nie....czyli, że Twój pies załatwia się na trawniku..,
            nieważne, że obok jest chodnik,.....trawnik- tak, chodnik -nie gratuluję sposobu myślenia...jak dla
            mnie trochę nielogiczny....mam pytanie:co jeśli koło samochodu stoi na trawniku? czy wtedy oblewanie
            go jest kulturalne? bo się trochę pogubiłam....wydawało mi się, że chodniki tonące w psich kupach i
            obsrane trawniki, na których dzieci nie mogą nawet pograć w piłkę, bo tyle na nich min, to jedno i to
            samo chamstwo
            • Gość: psipakiet.pl Re: We Wrocławiu pojawiły się pojemniki na psie o IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 16:21
              pojemniki oraz woreczki na psie nieczystości są do kupienia na stronie www.psipakiet.pl
              • Gość: Borys PSI PAKIET IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 16:26
                Psi pakiet pojawił się na moim osiedlu, jako właściciel psa jestem wdzięczny SM, że zdecydowała się na
                zakup PSIEGO PAKIETU, właściciele psów korzystają z torebek, nikt w tym nie widzi problemu
                pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka