Gość: Homo Erectus IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.03, 11:23 Zwróciliście uwagę na poziom kultury osobistej na subforum "Kultura", zwłaszcza wśród wielbicieli teatru? Zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciej_florek Kulturalni ludzie 22.04.03, 18:25 Kulturalni ludzie rzadko pisują na łamach takich serwisów. A jak już coś napiszą to podpisują się imieniem i nazwiskiem (własnym). Dlatego ja też rzadku tu zaglądam, bo po co. Niektórzy zachowują się jak pseudokibice kultury i pewnie ten wątek niedługo również będzie przesiąknięty uwagami z poza kanony zachowań człowieka kulturalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.03, 20:43 przecież tu chodzi o treści, a nie o podpis... Może nie wszyscy mają ochotę udostępniać swoje ID z danymi w szerokim internecie, do którego dostęp mają różni ludzie? Nie oceniajcie tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.03, 23:46 A czego się boją? Własnych poglądów, czy może tego, że są ludźmi i mają imiona i nazwiska, czy pseudonimy? Sądzę, że jak każdy podpisywałby się z imienia i nazwiska lub używał jednego pseudonimu to wiele niekulturalnych i tchórzliwych zachowań zniknęłoby z internetu. Wg mnie taki zwyczaj powinien się pojawić prędzej czy później. Oczywiście nie karzę wszystkim zamieszczać wszystkich teleadresowych informacji o sobie, ale jak ktoś wypowiada się na forum o kulturze to przynajmniej mógłby podać swoje imię - wtedy zrobimy ranking najbardziej kulturalnych ludzi. Idąc za przykładem Maćka. Pozdrawiam Maria Koniecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 00:47 Starzy Forumowicze (nowi pewnie też) wiedzą raczej kto kim jest. Raczej nie widzę problemu. Anonimowość ma pewne zalety, często dodaje odwagi na wyrażenie poglądów niepopularnych, czasem takich, których nie można z jakichś tam względów ujawniać albo takich, pod którymi trudno jest się podpisać swoim imieniem (z różnych względów np. tzw. politycznych). A są takie, są! Rzeczywiście, to kwestia odwagi cywilnej - krzyknie ktoś, ale każdy ma prawo do momentów anonimowych, czy nawet trochę tchórzliwych. Przecież nikt na nikogo nie donosi, nie kapuje, nie pakuje nikogo do więzienia, nie łamie nikomu życia. A że zdarzają się czasem tacy, którzy posługują się językiem niszowym... Cóż, takie czasy. Może tu trochę przejrzą na oczy. Uczmy kultury, jeżeli jej żądamy. Ja wolę pisać pod pseudonimem. I tak śmieję się, że gdybym kiedyś zasłużył sobie na wzmiankę w "Kronice kryminalnej" i dziennikarz napisałby, że Miłogost R. zrobił to lub tamto... to jaki sens miałoby - przynajmniej w moim wypadku - to tajenie nazwiska? Pozdrawiam :)))))))))) STARY P.S. Jeżeli ktoś jest wyprostowany, to już jest kulturalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: 217.30.134.* 23.04.03, 17:14 Gość portalu: stary napisał(a): Ja wolę pisać pod pseudonimem. I tak śmieję się, że gdybym kiedyś zasłużył sobie na wzmiankę w "Kronice kryminalnej" i dziennikarz napisałby, że Miłogost R. zrobił to lub tamto... to jaki sens miałoby - przynajmniej w moim wypadku - to tajenie nazwiska? Pozdrawiam :)))))))))) STARY > P.S. > Jeżeli ktoś jest wyprostowany, to już jest kulturalny? i teraz wychodzi na to, że tylko ja na tym wątku NIE podpiszę się imieniem i nazwiskiem, ale za to w mailach się podpisuje ;) No tak... "Miłogost" samo na myśl przywodzi drugą cześć, ale 'stary' to forumowe. marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homo Erectus Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 17:28 > i teraz wychodzi na to, że tylko ja na tym wątku NIE podpiszę się imieniem i > nazwiskiem, ale za to w mailach się podpisuje ;) A co, myslisz, ze ja naprawde jestem Homo Erectus??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.03, 18:43 Magican, zrób pierwszy krok i napisz czy jesteś kobietą czy mężczyzną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 19:21 Gość portalu: Maria napisał(a): > Magican, > zrób pierwszy krok i napisz czy jesteś kobietą czy mężczyzną? a podobno chodzi o imię i nazwisko. Płeć wywnioskować można z moich wypowiedzi. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga!!! Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion 23.04.03, 20:28 hmm... od poczatku nie kryje mojego imienia co do nazwiska zawsze moze sie zmienic a z penych względów niech pozostanie tylko Kinga :) tak... nasza kultura brnie do przodu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gary Sinise Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.03, 00:24 Czy jezeli ktos, oprocz imienia i nazwiska, dolaczy rowniez swoj adres albo zdjecie, to bedzie bardziej wiarygodny, jego kultura osobista wyzsza i bedzie mial wiecej racji? Gary Sinise Steppenwolf Theatre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.03, 11:20 Gość portalu: Gary Sinise napisał(a): > Czy jezeli ktos, oprocz imienia i nazwiska, dolaczy > rowniez swoj adres albo zdjecie, to bedzie bardziej > wiarygodny, jego kultura osobista wyzsza i bedzie mial > wiecej racji? > > Gary Sinise > Steppenwolf Theatre Na pewno będzie bardziej wiarygodny, jego kultura osobista pozostanie bez zmian, a racja na pewno nie zależy od tego czy ktoś się podpisze własnym imieniem, czy ukryje pod inną nazwą. Zwróć uwagę na to kto pierwszy pisze jakieś bzdury na tym wątku - osoba, która ukrywa się pod nickiem, jednostkowy to przykład ale zawsze coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.03, 22:47 Niektórzy uprawiają tu autoreklamę wychwalając pod pseudonimami swoje niby ,,piękne ciała" (patrz M.Florek)i jeszcze kokietują że rzadko tu zaglądają. Dając upust swojej frustracji niejako leczą swoją psychikę, zawsze to taniej niż wizyta u psychiatry. Myślę że to dobry sposób na wyrzucenie swoich emocji i jestem za pseudonimami na forum. Ja też się leczę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homo Erectus Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.03, 17:34 www.boobies.nl/MaciejFlorek Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_florek Poniżej nieba czyli wypowiedzi na forum kulturalny 06.05.03, 18:08 Twoja wypowiedz jest zgryźliwa i w stosunku do mojej osoby mija się z prawdą. Nie jestem pewien czy leczenie Ciebie internetem jest dobrym pomysłem. Może lepiej porozmawiałbyś z żywym człowiekiem, bo może po prostu brak Ci przyjaciół? PS W liceum uczył mnie wybitny wrocławski polonista, który zwrócił mi uwagę na pisanie imienia i nazwiska w całości. Powiedział mi wtedy, że używanie tego rodzaju skrótów świadczy o braku kultury osobistej. Jak tu się z nim nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga!!! Re: Poniżej nieba czyli wypowiedzi na forum kultu 06.05.03, 21:54 maciej_florek napisał: > Twoja wypowiedz jest zgryźliwa i w stosunku do mojej osoby mija się z prawdą. > Nie jestem pewien czy leczenie Ciebie internetem jest dobrym pomysłem. Może > lepiej porozmawiałbyś z żywym człowiekiem, bo może po prostu brak Ci > przyjaciół? > > PS W liceum uczył mnie wybitny wrocławski polonista, który zwrócił mi uwagę na > pisanie imienia i nazwiska w całości. Powiedział mi wtedy, że używanie tego > rodzaju skrótów świadczy o braku kultury osobistej. Jak tu się z nim nie > zgodzić. Maćku kazdy ma prawo do odrobiny tajemniczości , to ze nie afiszuje swojego nazwiska nie oznacza mojego braku kultury, poprostu internet jest przestrzenia w której mozna byc anonimowym... Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_florek Re: Poniżej nieba czyli wypowiedzi na forum kultu 07.05.03, 17:08 kinga!!! napisała: > maciej_florek napisał: > > > Twoja wypowiedz jest zgryźliwa i w stosunku do mojej osoby mija się z praw > dą. > > Nie jestem pewien czy leczenie Ciebie internetem jest dobrym pomysłem. Moż > e > > lepiej porozmawiałbyś z żywym człowiekiem, bo może po prostu brak Ci > > przyjaciół? > > > > PS W liceum uczył mnie wybitny wrocławski polonista, który zwrócił mi uwag > ę > na > > pisanie imienia i nazwiska w całości. Powiedział mi wtedy, że używanie teg > o > > rodzaju skrótów świadczy o braku kultury osobistej. Jak tu się z nim nie > > zgodzić. > > > > Maćku kazdy ma prawo do odrobiny tajemniczości , to ze nie afiszuje swojego > nazwiska nie oznacza mojego braku kultury, poprostu internet jest przestrzenia > w której mozna byc anonimowym... Czy ja kiedykolwiek napisałem, że jeśli ktoś nie podpisuje się w internecie imieniem i nazwiskiem to jest osobą pozbawioną kultury. Chyba mnie źle zrozumiałaś. Ostatni mój list odnosił się do użycia przez Zgreda mało eleganckiej formuły M. Florek, która jest formą niekulturalną, lekceważącą i używaną w celu np. znieważenie drugiej osoby. Wyobraź sobie, że ktoś w firmie zwraca się do Ciebie "K. (i tu wymienia nazwisko) podejdź do pokoju 203". Zgodzisz się ze mną, że nie przyjemnie jest to usłyszeć. "Proces" Franza Kafki jest dobrą książką opisującą mechanizmy zdehumanizowania człowieka. Może wszystko zaczyna się od J. Kowalski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 22:15 Nie dość że maciek podpisuje się imieniem i nazwiskiem to w dodatku tłustym drukiem. A co mówił wybitny polonista o takim sposobie wyróżniania się i zwracania na siebie uwagi. Poza tym nie wierzę w to że zawsze wypowiadasz się na forum bez osłonek. Po przeczytaniu niektórych tematów na forum nietrudno zgadnąć pod jakimi pseudonimami się ukrywasz. Oj nieładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.03, 22:35 przynajmniej forumowicze ukryci pod pseudonimami nie obrażają mnie jak Ty to robisz, Macieju Florku. Nikt nie nazywa mnie niekulturalną osobą oprócz Ciebie. Twoja odwaga jest niezwykle szlachetna, ale pamiętaj, że podpisywanie się w internecie nie jest żadnym świadectwem kultury. Przyda się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julianne Moore Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.03, 00:01 Brak imienia i nazwiska pewnie nie przeszkadza mu wziac sobie pochwal do serca, ale krytyka... to juz niekulturalnie i nie do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linda Re: Kulturalni ludzie IP: *.local.pl / 192.168.1.* 07.05.03, 07:50 Gość portalu: Julianne Moore napisał(a): > Brak imienia i nazwiska pewnie nie przeszkadza mu wziac > sobie pochwal do serca, ale krytyka... to juz > niekulturalnie i nie do rzeczy Dobra, dobra... Julianne M. w to nie mieszaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wybitny Polonista Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.03, 16:56 Linda to imie czy nazwisko? (to bardzo istotne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boguslawa L. Re: Kulturalni ludzie IP: *.local.pl / 192.168.1.* 08.05.03, 11:29 Gość portalu: Wybitny Polonista napisał(a): > Linda to imie czy nazwisko? > (to bardzo istotne) Linda Partridge Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_florek Re: Kulturalni ludzie 07.05.03, 17:40 Gość portalu: magician napisał(a): > > przynajmniej forumowicze ukryci pod pseudonimami nie obrażają mnie jak Ty to > robisz, Macieju Florku. Nikt nie nazywa mnie niekulturalną osobą oprócz > Ciebie. Twoja odwaga jest niezwykle szlachetna, ale pamiętaj, że podpisywanie > się w internecie nie jest żadnym świadectwem kultury. Przyda się ! Magician, nie nazwałem Ciebie niekulturalną osobą. Sądzę, po prostu, że mnie źle zrozumiałeś.Po reakcji Twojej i kilku innych osób, mogę domniemywać, że moje zdanie mogło być wieloznaczne rozumiane, więc postaram się je uściślić. W pierwszej wiadomości, chciałem wyrazić pogląd, że kulturalni ludzie podpisują się imieniem i nazwiskiem, własnym, a nie cudzym lub zmyślonym. Wcale nie jestem zdania, że jedyną formą podpisu pod listem kulturalnego człowieka na forum internetowym jest imię i nazwisko, ja też używam od czasu do czasu pseudonimu. Ta jak już napisałem Kindze druga wiadomość odnosiła się do listu Zgreda i zwróciłem mu uwagę, że używanie skrótów takich jak M. Florek jest niekulturalne i nic więcej poza tym nie chciałem powiedzieć. Moje słowa nie odnosiły się to do podpisywania wypowiedzi pseudonimami, czy imionami. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_florek Re: Kulturalni ludzie 07.05.03, 17:05 Gość portalu: nina napisał(a): > Nie dość że maciek podpisuje się imieniem i nazwiskiem to w dodatku tłustym > drukiem. A co mówił wybitny polonista o takim sposobie wyróżniania się i > zwracania na siebie uwagi. Poza tym nie wierzę w to że zawsze wypowiadasz się > na forum bez osłonek. Po przeczytaniu niektórych tematów na forum nietrudno > zgadnąć pod jakimi pseudonimami się ukrywasz. Oj nieładnie! Nino, ja się nie wstydzę swojego imienia i nazwiska i jeśli się wypowiadam na jakiś temat lub do kogoś się zwracam to zazwyczaj właśnie te dwa słowa charakteryzujące moją osobę znajdziesz pod listem. Jak ktoś się załoguję to jego nick wyświetla się tłustym drukiem, jak widzisz w tym sposób na wyróżnienie mojej osoby to chyba Twoja opinia jest przesadzona (na niektórych forach trzeba być zalogowanym aby dodać opinie). Od czasu używam jednego pseudonimu i wcale się pod nim nie ukrywam, bo nie jestem osobą tchórzliwą. Tak jak Magikan czy Kinga, nie widzę w tym nic negatywnego, bo zawsze piszemy pod jednym pseudonimem. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.03, 20:10 maciej_florek napisał: Od czasu używam jednego pseudonimu i wcale się pod nim nie ukrywam, bo nie jestem osobą tchórzliwą. Tak jak Magikan czy Kinga, nie widzę w tym nic negatywnego, bo zawsze piszemy pod jednym pseudonimem. > > Maciek "Magician", nie "Magikan" miło Macieju, że sprostowałeś. Szkoda, że tak późno i przez to mam wrażenie, że opinia zmieniła Ci się w miarę rozrastania się tego wątku... o 180 stopni, jakby nie patrzeć. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
kinga!!! Re: Kulturalni ludzie 07.05.03, 21:13 juz w ogole nie wiem o co chodzi wycofuje sie z dyskusji Pozdrwawiam! Odpowiedz Link Zgłoś