wesoly_siewca_pesymizmu Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 20.04.07, 08:17 No widzę już jak wspaniała atmosfera ogarnęła Polskę, cóż za sportowy duch. Szczekacie na siebie jak sfora psów zagryzająca się o jedną kość. Brawo, jestem pod niesamowitym wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZIEK@N Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.crowley.pl 20.04.07, 08:21 Nie wiem czemu krakow nie moze sie pogodzic z porazka? Odpowiedz Link Zgłoś
tedi1969 Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 20.04.07, 08:29 Panie Wojewodo Grzelczyk, Panie Marszałku Łoś Panie Prezydencie Dutkiewicz i Panie Starosto Wąsik nie pozwólcie sobie wydrzeć EURO!!!! do ataku i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz to wroclaw juz nie lezy na slasku? 20.04.07, 08:31 od kiedy slask to tylko katowice? cos sie pozmienialo? moze rzeke i gore sleze tez tam przeniesc? Tak samo jak grobowce piastow slaskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚlazakniezeLwowa Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadion IP: 217.153.131.* 20.04.07, 08:51 piłkarski może nawet taki "nędzny" jak Stadion Śląski? Może ma 2,5 mln. mieszkańców jak konurbacja Śląska? Może ma obwodnice jak Obwodnica Południowa alba węzeł autostard A4 i A1 jak pod Gliwicami? Może mają "autostardę wewnętrzną" jak DTŚ. Moze ma taki system dróg jak Katowice? Może ma jakieś lotnisko nawet tak "nędzne" jak Pyrzowice i Balice dla Krakowa (nie wspominając kilku mniejszych w rodzaju Muchowca). Może ma jakiś sensowny dojazd do tych lotnisk? Moze ma najbardziej rozwiniętą sieć tramwajową w kraju? Może, po Mazowszu, wytwarza największy procent PKB dla tego kraju...??? A może Wrocław ma mieszkańców, którym prezydent F. wyprał mózgi i nie liczą się dla nich fakty a jedynie propaganda? W każdym razie jedno jest pewne: ma świetny PR, ale na głośny pyszczeniu meczu się nie rozegra... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio 20.04.07, 08:52 Ja akurat pytalem o co innego, chyba ze zle zadalem pytanie?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚlązakniezeLwowa Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio IP: 217.153.131.* 20.04.07, 09:03 Śląsk to nie tylko nazwa. To poczucie własnej godności, pamięć przodków którzy od stuleci budowali i ginęli za tę ziemię. To gaig i zapaska po babce, którą gospodyni wkłada na niedzielną mszę. To obchodzenie urodzin i dziwowaniu się czemuś takiemu jak "imieniny". To żur i modro kapusta. To wizyty u braci, przyjaciół i kuzynów po czeskiej i niemieckiej stronie, to świadomość, że Ci z drugiej strony Przemszy to nie my (i jakiś autonomizm nie m z tym nic wspólnego, to po prostu poczucie odrębności, korzeni). To cały konglomerat zachowań, które nazywamy TRADYCJĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio 20.04.07, 09:11 i to wroclawianie sa megalomanami :) ty lepiej nie badz taki pewny, bo sie jeszcze okaze, ze twoi przodkowie pochadza z germanii, albo jakis tatar pozostawil tam jakies potomstwo i co w tedy z tymi stuleciami. Uwazaj tylko zebys nie zapedzil sie w tysiaclecia, bo wtedy dopiero zrobisz sobie kuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚlązakniezeLwowa Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio IP: 217.153.131.* 20.04.07, 09:17 Moje nazwisko jest w księgach parafialnych na Śląsku od 400 lat. A Twoje? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio 20.04.07, 09:25 400 lat? i co to ma do rzeczy? 1007 lat temu wybudowali we Wroclawiu arcybiskupstwo. ok. 1580 – kuźnik Bogucki Andrzej założył na swoim gruncie wieś zagrodniczą Katowice. Tradycja to nie tylko ludzie. To historia. A co do mnie to moje nazwisko: ostrowski, babcia z domu kamińska. Co mnie obchodzi, ze jakis chlop mieszkal na miejscu 400 lat (wiem, to bylo ponizej pasa, ale sie prosisz :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiges Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio IP: 80.50.233.* 20.04.07, 09:28 ale jak to dla ciebie takie wazne, to moja rodzina pochodzi z poludniowej wielkopolski (leszno, sycow) i jedna odnoga z mazowsza (Pulawy, Kazimierz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚlązakniezeLwowa Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio IP: 217.153.131.* 20.04.07, 09:36 To bardzo ładnie, ze tak dawno budowało się we Wrocławiu. Bracia mojego pradziadka pracowali właśnie na budowach we Wrocławiu. Podobno taka tradycja rodzinna, zawsze ktoś tam jeździł budować....(ciekawe od iluset lat...) Tak, jestem potomkiem chłopów i pasterzy i nie jestem żadna szlachta (i nie zależy mi na tym), ale przynajmniej jestem synem tej ziemi, a nie azjatyckich stepów... (to się należało Tobie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Nie przyszło Ci do głowy, że we Wrocławiu mogą... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 09:53 ...żyć ludzie pochodzący z tych okolic? W połowie jestem ślązaczką z opolszczyzny zachodniej i tez mogę się pochwalić historycznymi wpisami do różnych ksiąg. Zawsze z polskim nazwiskiem. Moja serdeczna przyjaciółka jest w 1/4 wrocławianką z dziada pradziada. Rodzina jej dziadka mieszka w tym mieście od bodaj 14 wieku. Przetrwała faszyzm i komunizm i nigdy nie wyparła się polskiego rodowodu. Zatem zanim zaczniesz ględzić o stepach azjatyckich i Lwowie pomyśl trochę. Poza tym wbrew powszechnym wyobrażeniom i opiniom lwowiaków we Wrocławiu wcale nie osiadło aż tak wielu. Przede wszystkim nie obrażaj ich bo sobie na to niczym nie zasłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Nie przyszło Ci do głowy, że we Wrocławiu mog IP: 217.153.131.* 20.04.07, 10:50 Przepraszam, ale gdybyś spojrzała na dyskusję zobaczyłabyś argument "zasłużyłeś sobie" i nie ja zacząłem Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Nie przyszło Ci do głowy, że we Wrocławiu mog 20.04.07, 10:53 tak, to nie ty zaczales pisac, ze Wroclaw to region bez tradycji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślazak Re: Nie przyszło Ci do głowy, że we Wrocławiu mog IP: 217.153.131.* 20.04.07, 11:13 A widziałeś jakiś strój ludowy z okolic Wrocławia??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Strój ludowy z okolic Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 11:21 Owszem, widziałam. pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_stroje_ludowe Widziałeś strój ludowy z okolic Gdańska lub Warszawy? Jeśli nie - czy świadczy to o czymś? Nie wszyscy pod Warszawą chodzą w dresach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Strój ludowy z okolic Wrocławia IP: 217.153.131.* 20.04.07, 11:27 Ciekawe...wiem że mało widziałem, ale czy możesz mi powiedzieć gdzie można zobaczyć ludzi w tych strojach (poza oczywiście Zjazdem Ziomkostw w Norymberdze)? Bo wiem, że niekiedy stroje góralskie czy śląskie np w niedzielę w kościołach Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Strój ludowy z okolic Wrocławia 20.04.07, 11:32 >(poza oczywiście Zjazdem Ziomkostw w > Norymberdze) i kolejny raz sloma z butow wylazla .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Ale słoma jest typowo śląska :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 11:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Ale słoma jest typowo śląska :-) IP: 217.153.131.* 20.04.07, 11:55 Bardziej niż Wasze uwagi na poziomie dresopolaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Stroje śląskie widziałam w sympatycznej knajpce... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 11:39 ...w wiosce bodaj na trasie między Opolem a Gliwicami. Piwko się lało; były dożynki. Niektórzy śpiewali i rozmawiali śląska gwarą niemiecką. Czy w związku z tym ci ludzie byli ślązakami w mniejszym stopniu niż Ty? Dolnośląskie możesz sobie pooglądać tu i ówdzie; w Norymberdze lub w Wałbrzychu. Czasami są to stroje rzeszowskie albo kresowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Stroje śląskie widziałam w sympatycznej knajp IP: 217.153.131.* 20.04.07, 11:51 Z "między Gliwicami a Opolem" to jestem i to jest taki Dolny Śląsk jak z koziej rzyci... Gdzie w Wałbrzychu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Stroje śląskie widziałam w sympatycznej knajp IP: 217.153.131.* 20.04.07, 11:51 Z "między Gliwicami a Opolem" to jestem JA i to jest taki Dolny Śląsk jak z koziej rzyci... Gdzie w Wałbrzychu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Czytaj ze zrozumieniem, krucafiks! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 11:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Czytaj ze zrozumieniem, krucafiks! IP: 217.153.131.* 20.04.07, 11:58 Pytałem gdzie mozna zobaczyć dolnośląskie stroje ludowe: 1. Na Śląsku Opolskim - to nie Dolny Śląsk 2. W okolicach Wałbrzycha - chyba w muzeum Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Czytaj ze zrozumieniem, krucafiks! 20.04.07, 12:03 > 1. Na Śląsku Opolskim - to nie Dolny Śląsk Czyli Górny Ślask to Śląsk a Dolny Śląsk to Mazowsze? A okolice Ostrawy? A Bautzen? To pewnie Normandia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Czytaj ze zrozumieniem, krucafiks! IP: 217.153.131.* 20.04.07, 12:18 Nie. Śląsk zaczyna się od Zgorzelca o kończy na Ostrawie. Ale Wy się nie uważacie za Ślązaków tylko za Polaków. Ja np jestem polskim Ślązakiem tzn przede wszystkim Ślązakiem a dopiero potem Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Czytaj ze zrozumieniem, krucafiks! 20.04.07, 12:24 Jestes pewien ze jestes polakiem? A moze pochodzisz od celtow? ale moim zdaniem mieszkasz na opolszczyznie :) pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Mon_Henrykow_Slaskich_%281201-1241%29.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Czytaj ze zrozumieniem, krucafiks! IP: 217.153.131.* 20.04.07, 12:33 Nie, nie pochodzę od Polaków. Polska to mój wybór (moja siostra wybrała Niemcy, moi kuzyni są czeskimi Ślązakami). Naród, społeczeństwo, obywatel, państwo, ojczyzna to wbrew temu co sądzi większość Polaków, różne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob budowniczy Re: Strój ludowy z okolic Wrocławia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 11:23 Pinezka ty pewnie zawsze smigasz w spodenkach na kancik co?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 23:50 Jak już to podaj datę lokacji Chorzowa Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio 20.04.07, 09:13 jednym slowem zrob sobie autonomie katowicka, a od slaska sie odgibaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚlązakniezeLwowa Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio IP: 217.153.131.* 20.04.07, 09:19 Z tego co wiem Autonomia ŚLĄSKA została przyjęta uchwałą Sejmu II Rzeczpospolitej Polskiej w lipcu 1921r, ale mogę dokładnie nie pamiętać... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Zastanówmy się...może Wrocław ma jakiś stadio 20.04.07, 09:42 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=61047357&a=61075624 Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Sciemniasz kamrat! 20.04.07, 13:20 To tradycja, ktora została dzieki nie wypedzenie resztek ludności rodzimej. Jak górno-Slązacy dostaną autonomie albo uzna sie narodowść, wtedy tych argumentów będziesz mógł uzywac. Na razie to ziemia, ktora historycznie jest czescią Wielkiej śląskiej ziemi, i to czescią niewielką! Sprowadzanie nazwy Slask, jedynie do tej czesci, ktora w połowie stanowi Małopolskę, a w połowie wschodnie pogranicze Slaska, swiadczy o Twojej niewiedzy historycznej. Argument ludnościowy?? Prawie 70 lat po wojnie i już trzeciej generacji urodzonej na tej ziemi, argument ten jest cienki w odniesieniu do ludności śląskiej pochodzenia polskiego. Tym bardziej, że duża część rdzennych Górnożlązaków to Antko-Frantki pochodzące z kongresówki i ściągane za niemieckich czasów do Arbeitu. Summa summarum, gdybyście byli potęgą piłkarską z czasów Górnika Zabrze, Ruchu Chorzów, Polonii Bytom, GKS Katowice zcy nawet Piasta Gliwice - można by brać was na poważnie. Na razie, te dumne kiedyś górnicze kluby to taka sama porażka jak wszystko co się nazywa "polska piłka nożna". Gdzieś 45 klasa okręgowa, stanowiąca nawet nie kulisy dla wielkich europejskich firm piłkarskich. UEFA dało nam ten mistrzostwa w uznaniu naszych dawnych zasług, oraz pewnie z chęci włączenia dawnego Ostblocku w wir piłkarskiej Europy (dotyczy to bardziej Polaków niż Ukraińców) Wezmy sie wspolnie do robty i w 2012 będzie dobrze. A i sędziowie wtedy pomogą, aby dojść do finału............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Sciemniasz kamrat! IP: 217.153.131.* 20.04.07, 13:33 Może masz rację, nas Ślązaków zostało może ze 200-300 tys.....ale co do Twoich "piłkarskich" argumentów to trochę przeginasz: stare firmy i ilość klubów na GŚląsku a Śląsk Wrocław....hmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Nie pisze o Slasku Wrocław, 21.04.07, 21:40 ponieważ nie ma o czym. Ja go pomietam z czasów, kiedy rzeczywiscie był Slaskiem Wrocław - Masseli, Kuchta, Blaut, skowronek, Spiewok, i Sybis, Zmuda - już nazwiska mowią o jego slaskosci. Teraz ten klub i jego mecze to jedynie kulisy dla posthitlerowskich szarż skinomałp. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz stadion 20.04.07, 09:04 www.awf.wroc.pl/awfnew/uczelnia/obiekty/so/images/stadion02.jpg uzywane w tej chwili w 1/4 (10000 miejsc, AWF nie ma kasy), na Euro ma byc rozbudowany. Lotnisko tez jest strasznie nedzne, bo moga na nim ladowac tylko male samoloty jak an-124 www.sanko.wroclaw.pl/galeria/zestaw06/galeria24/big/ra-82077_3.jpg Oczywiscie, dojazd jest tam chwilowo kiepski. Wroclaw nie ma tez obwodnicy i autostrady, bo przeciez A4 lezy na Slasku a nie we Wroclawiu i wcale nowych drog sie nie buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚlązakniezeLwowa Re: stadion IP: 217.153.131.* 20.04.07, 09:16 I właśnie to jest problem z Polakami: "ma być", "będzie", "zrobimy", "pomożecie- pomożemy" zamiast trzymać się tego co jest i twardo chodzić po ziemi; plany, plany, plany...a potem jest "polski porządek" i "wszyscy chcieli dobrze a wyszło tak jak zawsze" Wrocław musi de fakto budować prawie wszystko od zera. W Silesii wystarczy tylko szlif i możemy organizować mecze choćby w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Szlif...;) A to dobre! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:35 Wybacz, ale jak wjeżdża się do Katowic, to jakby machina czasu cofnęła się o dobre lat 20, wysiada się w PRL-u, i tyle! Przez dziesięciolecia ładowano w was morze pieniędzy - a to kopalnia, a to huta, a to zachcianka pt. "spodek", itd, itp. Sam pamiętam, jak do Katowic jeżdziłem do Skarbka, bo tam było jakieś zaopatrzenie, a nawet (!) można było u was kupić niedoścignioną KIEŁBASĘ. Dzięki Gierkowi mieliście wszystko, natomiast Wrocław był odcięty od inwestycji, bo przecież "przyjdą Niemcy i wszystko zabiorą". No a za Jaruzela pieniędzy to już nie było na nic, nawet na bieżące remonty dróg i mostów. Wrocław odżył po '89 roku, a od 1994 nabiera coraz potężniejszego rozpędu. Wejdź sobie na strony o Wrocławiu i popatrz, ile się u nas buduje, i nie pindol głupot. U nas przynajmniej wszystkim SIĘ CHCE, nie czekamy aż nam ktoś skapnie, ściągamy do siebie inwestorów na wyścigi - i tylko o jedno wszystkich zawistnych prosimy - NIE PRZESZKADZAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Szlif...;) A to dobre! IP: 217.153.131.* 20.04.07, 12:41 A czy Twoja rozległa wiedza obejmuje takze fakt, że przez 50 lat każde cztery złote z pięciu w tym kraju pochodziło z Górnego Śląska??? Że do tej pory woj śląskie (czyli GOP) jest drugim wytwórcą PKB w tym kraju po woj mazowieckim (czyli Warszawie)??? Spojrzyj w dane gusowskie a dopiero potem pluj jadem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Znowu nie na temat. ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:55 No cóż, w końcu to Ty zacząłeś opluwać Wrocek, no to pora także coś usłyszeć o sobie w oczach innych, prawda? Przyjedź do Wrocławia i popatrz, a potem gadaj głupoty. Ja od czasu do czasu jestem przejazdem w Katowicach i mam przynajmniej porównanie, ale nie chciałem robić z tego użytku - w końcu każdy orze jak może ;P Natomiast jeśli porównujesz Wrocław z Katowicami, to nie wyjeżdżaj mi tu z GOP- em, czy całym Górnym Śląskiem, bo to nie jest fair. Porównaj same Katowice i Wrocław, wtedy będzie uczciwiej, prawda? Pomijam także fakt, że Dolny Śląsk był zostawiony samemu sobie przez dziesięciolecia. To co udało się zrobić, zawdzięczamy głównie mieszkańcom regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Znowu nie na temat. ;) IP: 217.153.131.* 20.04.07, 13:04 Czytaj moje wcześniejsze posty. O ME wystąpią nie Katowice a Silesia (możesz poczytać co to jest). Wrocław to nie pępek świata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi A Wrocław to nie Silesia? :)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:15 Pewnie uważasz, że nie, bo to tzw. Lower Silesia... ;) Gratuluję tzw. wiedzy ogólnej :) No a tak na bardziej serio, to były podawane kadydatury konkretnych miast, a nie regionów. Podążając za Twoimi sugestiami, to równie dobrze można byłoby po prostu podać do UEFA Polskę, i tyle. Wrocław nie jest pępkiem świata, nawet nie jest pępkiem Polski i na szczęście do tego nie kandyduje. jest po prostu bardzo fajnym miastem z całkiem sympatycznymi ludźmi bez "regionalnych" kompleksów ( typu "prowincja", "gorole", "hanysy", "pyry", "warszawka", "krakówek", ....) Po prostu Wrocek, cały on. A mnie po prostu drażni to, że zawaliliście swoją ofertę, a teraz chcecie "na krzywkę" sięgnąć po owoce cudzej pracy - jakoś to nieładnie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: A Wrocław to nie Silesia? :)))) IP: 217.153.131.* 20.04.07, 13:22 Ucz się, ucz się i jeszce raz ucz. Silesia to nie nazwa regionu, ale robocza nazwa nowego megamiasta od Sosnowca do Gliwic (nie związku maiast!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi No widzisz! Też piszesz o czymś, co nie istnieje:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:32 Jak już będziecie mieli to "megamiasto", to może się i "douczę" ;) Na razie obowiązuje brutalna acz prosta reguła: "Co by było, a nie jest - nie pisze się w rejestr" (mała trawestacja innego, starego popularnego porzekadła). Więc za przeproszeniem nie pindol mi tu o pomysłach rodem z Księżyca, bo nikt się na to nie nabierze - a już na pewno nie UEFA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: No widzisz! Też piszesz o czymś, co nie istni IP: 217.153.131.* 20.04.07, 13:34 Gwarantuję Ci ze Silesia powstanie prędzej niż pierwsz 10 km. Waszej obwodnicy. Po prostu pożyjemy zobaczymy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Trzymam za słowo :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:49 Bo AOW - północna obwodnica autostradowa JUŻ się buduje... Zaczynamy od kolejnej przeprawy przez Odrę, za dwa lata wszystko będzie gotowe. A w Waszej sprawie - pisiory się sypią, i kto poprze wasze pomysły? Żeby je zrelizować, potrzebne są znowu niemałe pieniądze - a te pójdą na organizację EURO 2012... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Trzymam za słowo :) IP: 217.153.131.* 20.04.07, 14:16 Ostatnią rzeczą na jaką liczymy to na kasa od pisiorów. Wiadomo, że "prawdziwi Polacy" nienawidzą Śląska. Jak zwykle zapłacimy sami... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Trzymam za słowo :) 20.04.07, 14:30 czyli nie jestem polakiem .. hehehe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Re: Zastanówmy się... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 09:24 >może nawet taki "nędzny" jak Stadion Śląski? Nie ma. Kraków, Warszawa, Poznań czy Gdańsk też nie mają. >Może ma 2,5 mln. mieszkańców jak konurbacja Śląska? Nie ma, ponieważ nie jest konurbacją. >Może ma obwodnice jak Obwodnica Południowa alba węzeł autostard A4 i A1 jak pod Gliwicami? Spokojnie w głowie. Do 2012 będzie miał trzy obwodnice. W tym jedną autostradową. Węzeł autostradowy jest - bielański. >Może mają "autostardę wewnętrzną" jak DTŚ. Patrz wyżej. >Moze ma taki system dróg jak Katowice? A Katowice mają jakiś szczególny system dróg? >Może ma jakieś lotnisko nawet tak "nędzne" jak Pyrzowice i Balice dla Krakowa. Owszem. >Może ma jakiś sensowny dojazd do tych lotnisk? Kraków ma? >Moze ma najbardziej rozwiniętą sieć tramwajową w kraju? Według ostatnio dostępnych danych Wrocław ma 259 km torów. W Krakowie sieć liczy 286 km; w Poznaniu 126 km. Tramwaje Śląskie kursują po 362 km torów rozciągających się na obszarze 13 miast. Stan sieci jest jednak katastrofalny. Wyłączane lub likwidowane są kolejne odcinki. >Może, po Mazowszu, wytwarza największy procent PKB dla tego kraju...??? Mówmimy o miastach czy aglo/konglomeracjach? Zdecyduj się. >A może Wrocław ma mieszkańców, którym prezydent F. wyprał mózgi i nie liczą się dla nich fakty a jedynie propaganda? Może i ma takich mieszkańców. Z wypranymi mózgami. Przynajmniej mamy jakąś wizję. W konglomeracji zaś żyje się wspomnieniami o dawnej świetności i uprzywilejowanej pozycji. Wyjdźcie w końcu na ziemię, przestańce zadzrościć innym i opluwać Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚlązakniezeLwowa Re: Zastanówmy się... IP: 217.153.131.* 20.04.07, 09:44 może nawet taki "nędzny" jak Stadion Śląski? Nie ma. Kraków, Warszawa, Poznań czy Gdańsk też nie mają. 1:0 GŚląsk >Może ma 2,5 mln. mieszkańców jak konurbacja Śląska? Nie ma, ponieważ nie jest konurbacją. 2:0 GŚląsk >Może ma obwodnice jak Obwodnica Południowa alba węzeł autostard A4 i A1 jak pod Gliwicami? Spokojnie w głowie. Do 2012 będzie miał trzy obwodnice. W tym jedną autostradową. Węzeł autostradowy jest - bielański. Będzie albo i nie 3:1 >Może mają "autostardę wewnętrzną" jak DTŚ. Patrz wyżej. 4:1 >Moze ma taki system dróg jak Katowice? A Katowice mają jakiś szczególny system dróg? mają 5:1 >Może ma jakieś lotnisko nawet tak "nędzne" jak Pyrzowice i Balice dla Krakowa. Owszem. Nie rozśmieszaj mnie 6:1 >Może ma jakiś sensowny dojazd do tych lotnisk? Kraków ma? Ma lotnisko leży przy A4 7:1 >Moze ma najbardziej rozwiniętą sieć tramwajową w kraju? Według ostatnio dostępnych danych Wrocław ma 259 km torów. W Krakowie sieć liczy 286 km; w Poznaniu 126 km. Tramwaje Śląskie kursują po 362 km torów rozciągających się na obszarze 13 miast. Stan sieci jest jednak katastrofalny. Wyłączane lub likwidowane są kolejne odcinki. Mógłbym napisać w Twoim stylu "spokojna głowa zrobi się" ale niech ci będzie: 7:2 >Może, po Mazowszu, wytwarza największy procent PKB dla tego kraju...??? Mówmimy o miastach czy aglo/konglomeracjach? Zdecyduj się. Silesia będzie występować o organizacje ME jako konurbacja 8:2 >A może Wrocław ma mieszkańców, którym prezydent F. wyprał mózgi i nie liczą się dla nich fakty a jedynie propaganda? Może i ma takich mieszkańców. Z wypranymi mózgami. Przynajmniej mamy jakąś wizję. W konglomeracji zaś żyje się wspomnieniami o dawnej świetności i uprzywilejowanej pozycji. Wyjdźcie w końcu na ziemię, przestańce zadzrościć innym i opluwać Warszawę. Wizja nie gra, nie opluwam Warszawy a fakty mówią same za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Twoje argumenty przypominają opowieści dziwnej... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 10:08 ...treści o mamutach z wzwiedzionymi członkami wypowiadane ustami ojca G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Twoje argumenty przypominają opowieści dziwne IP: 217.153.131.* 20.04.07, 10:47 dziękuję za typowo wrocławskie, 100% merytoryczne argumenty...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Merytorycznie logiczne argumenty w Twoim wydaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 11:05 Wybrane i w 100% rzeczowe argumenty niewrocławskie: 1. 2,5 mln mieszkańców konglomeracji śląskiej. 2. Fakt posiadania węzła autostradowego. 3. O sto kilometów linii tramwajowych więcej niz we Wrocławiu (w 13 miastach konglomeracji łącznie) i - niestety - mocno zdekapitalizowanych. 4. Szczególny system drogowy w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Merytorycznie logiczne argumenty w Twoim wyda 20.04.07, 11:08 i zurek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Nowoczesne linie tramwajowe w konglomeracji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 10:16 Szybki tramwaj konglomeracyjny? pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:196_Silesian_Interurbans%2C_passing_loop%2C_Lipiny.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Nowoczesne linie tramwajowe w konglomeracji IP: 217.153.131.* 20.04.07, 11:18 "zarzut" na wrocławskim poziomie, "odpowiedź" na wrocławskim poziomie miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2918851.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Nie chodzi o wagony; chodzi o infrastrukturę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 11:25 A jeśli sobie życzysz - prosze bardzo: - pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:205WrAs_Wroclaw_2701.jpg - pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:16T_Wroclaw_3002.jpg - pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Wroclaw-tramwajeJasMalgosia.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Nie chodzi o wagony; chodzi o infrastrukturę IP: 217.153.131.* 20.04.07, 11:29 Też ładne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Ale tramwaje to nie wszystko:))) IP: 217.153.131.* 20.04.07, 12:37 WYWIAD z Januszem Rajcesem , rzecznikiem wrocławskiego MPK: - Dlaczego, pasażer Waszego tramwaju nie może przesiąść się z wagonu do wagonu? Janusz Rajces , rzecznik wrocławskiego MPK: - Może, tylko musi skasować drugi bilet. -Jak to? Przecież nadal jedzie tym samym tramwajem i ma bilet. -Regulamin przewozowy mówi wyraźnie: bilet jest ważny w tym wagonie, w którym został skasowany. -Przepis przepisem, ale staram się zrozumieć jego sens. Tak naprawdę, dlaczego nie mogę zmienić wagonu? -Przebiec na czerwonym też pani może, tyle ze ryzykuje pani wypadkiem albo mandatem. A tutaj ryzykuje pani, że złapie ją kontroler. -Ale przechodzenie na czerwonym świetle jest niezgodne z prawem, a przesiadanie się z wagonu do wagonu nie. -Jakby się ludzie tak przesiadali, to kontrolerom byłoby trudno pracować. -Czyli wygoda kontrolerów ma być argumentem? -Argumentem jest przepis. A poza tym, jeśli kupuje pani bilet na pociąg, to, chociaż do Gdańska jedzie i 15.30, i o 18.15, to pani ma bilet tylko na ten o 15.30. -Przepraszam, ale tylko, jeśli to miejscówka, a u nas jakoś w tramwajach ich nie ma. -A po co w ogóle się przesiadać? - Przecież są sytuacje, kiedy trzeba się przesiąść, na przykład, gdy w naszym wagonie jadą pijani, agresywni ludzie. -O tak, uciec jest najprościej, a przecież trzeba zainterweniować. -Szczególnie, gdy się jedzie na przykład z małym dzieckiem? -Nie ma powodu, by zmieniać wagon. Można, podejść do motorniczego, a on już wie, co robić. -Ale przecież w drugim wagonie nie ma motorniczego... - No właśnie, on przestrzega przepisu. Nie ma go w drugim wagonie, bo nie może przejść, gdyż też musiałby skasować bilet. -To jak interweniować, jeśli jest się w drugim wagonie, w którym nie ma motorniczego? -Przejść do pierwszego i skasować bilet... -Skasować bilet?! -Oczywiście. Przepis jest wyraźny. - Czy motorniczy przejdzie do drugiego wagonu i interweniuje? -Jeśli skasuje mu Pani bilet, to tak.- -Ja mam kasować bilet za motorniczego?! -Oczywiście, przecież mówiłem Pani, że motorniczy nie przechodzi, bo musiałby kasować bilet. Jeśli chce Pani interwencji, to musi Pani mieć dodatkowy bilet dla motorniczego, a najlepiej dwa, żeby mógł wrócić do pierwszego wagonu. -A po co będzie jeszcze przechodził? -Jak to po co ? Ktoś musi kierować tramwajem! - To nie może po prostu przejść jak człowiek?! -Proszę Pani, przecież przepis wyraźnie mówi, że bez skasowania dodatkowego biletu nie można przechodzić... Poza tym motorniczy to nie jakiś człowiek, a motorniczy. To zasadnicza różnica! -Wie Pan, to ja wolę zostać w tym pierwszym wagonie i nie interweniować... -No widzi Pani, od razu mówiłem: po co przechodzić i robić zamieszanie... Wywiad jest autentyczny, choć ciężko w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi He he, stary wywiad sprzed ok 4 lat - ale cóż, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:29 wszędzie trafiają się idioci, nikt nie ma na to patentu. Można by rzec, że każdy ma swojego Rajcesa ;). Nie wiem nawet, czy ten pajac jeszcze pracuje, ale MPK to dziwaczna instytucja, wieć jest to możliwe. Na szczęście nie zauważyłem, by takie dziwaczne ograniczenia działały w codziennym życiu, zwwłaszcza teraz, gdy praktycznie trasy autobusowe i tramwajowe zmieniają się z dnia na dzień i spora część to tzw. linie zastępcze z licznymi przesiadkami. Ale pośmiać się można, śmiech to zawsze zdrowie - byle był szczery ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilchen Re: Ale tramwaje to nie wszystko:))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.07, 09:41 To między innymi dlatego miasto zainwestowało w przegubowe tramwaje, żeby nie było takich problemów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 We Wrocławiu niskopodlogwe tramwaje 22.04.07, 14:26 pojawily sie w 2007 roku (buhehehe), w Silesii kursuja od 2001 roku. Co z tego ze macie dobre torowiska gdy tramwaje we Wroclawiu stoją w korkach, co jest nie do pomyslenia w Silesii. Dobrze ze w koncu macie te Skody, bo to wstyd być jedynym miastem w polsce bez niskopodłogowego taboru tramwjowego. Aha takie tramwaje i taka trasa prowadzi do stadionu ślaskiego pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:KatowiceSilesianInterurbans.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Re: Zastanówmy się... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:48 Klepnąłem w Enter..;P --- ŚlązakNieZeLwowa napisał: >Moze ma taki system dróg jak Katowice? O tak! Katowice mają "specyficzny" system dróg, ile razy zdarza mi się przejeżdżać przez to miasto, nigdy nie jadę tą samą drogą;) Albo idiotyczne oznakowanie (albo jego brak), albo bezsensownie wytyczone objazdy. W efekcie zawsze dodaję do czasu planowanego przejazdu +1 godzinę na "zwiedzanie Katowic" ;P Na szczęście teraz jest A4 i da się ominąć labiryncik w try miga. >Może ma jakieś lotnisko nawet tak "nędzne" jak Pyrzowice i Balice dla Krak > owa. No popatrz, jaki z Ciebie "gieograf", wejdź sobie chociaż na strony LOT-u i postudiuj rozkład lotów, dowiesz się czegoś ciekawego o innych miastach w Polsce ;) Do lotniska na Strachowicach jedzie się z centrum Wrocławia około 20 minut (a będzie jeszcze lepiej po przebudowie ostatniego odcinka tej drogi). A ile się jedzie z centrum Katowic do oddalonego o 40 km lotniska w Pyrzowicach? ;P Bliżej do tego lotniska z Częstochowy niż z Katowic :) Reszty, jak ludność, tramwaje itp. nie będę komentował, bo szkoda gadać z kimś, kto swoją wiedzę opiera na zasłyszanych gdzieś-tam bzdurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Zastanówmy się... IP: 217.153.131.* 20.04.07, 13:02 Proszę, proszę...w Katowicach można ominąć ten labiryncik w trzy miga...a jak tam z omijaniem labirynciku we Wrocławiu? O połączeniu drogą szybkiego ruchu Pyrzowice-Katowice może słyszałeś? ). No i o tym ,że jest to najwyżej położone lotnisko w kraju, dzięki czemu może przyjmować samoloty wtedy kiedy całą Polska jest zablokowana (stąd te położenie)? A że za niedługo, bez wątpienia będziecie mieli dostęp do morza i lądowisko krążowników miedzygalaktycznych to przecież nie wątpie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Wrocek też da się ominąć w try miga ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:26 Wystaczy do niego nie wjeżdżać ;P Rzeczywiście będziemy się jeszcze męczyć przez 2 lata, gdyż remonty i inwestycje drogowe są praktycznie wszędzie. Za to do 2009 będziemy mieć dwie obwodnice autostradowe i dwie miejskie "średnicówki" dwujezdniowe - na pewno odetchniemy z ulgą po wyrzuceniu tranzytu Warszawy, Poznania, Opola, Czech i Niemiec. Co do tzw. gierkówki - może to kiedyś będzie droga szybkiego ruchu (na razie limit prędkości (teoretyczny) to 90 km/h jak dla zwykłej drogi, a nie 110 dla ekspresówki), na razie od Katowic do Częstochowy podróż to gehenna. Kiedyś wbiłem się tam w 2-godzinny korek, plułem sobie w brodę, że nie wybrałem innej trasy, bocznymi drogami. A o klasie lotniska nie stanowi wysokość npm., tylko urządzenia do nawigacji przy zerowej widoczności na lotnisku. Głupie uwagi o krążownikach międzygalaktycznych pomijam, bo to świadczy tylko o Twojej niedojrzałości do sensownej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Wrocek też da się ominąć w try miga ;) IP: 217.153.131.* 20.04.07, 13:41 Nie piszę panie "dojrzały" o "gierkówce". Piszę o; miasta.gazeta.pl/katowice/1,72739,3707991.html (trochę trzeba było czekać...:) Tym się różnimy Wy ciągle o "planach" i "wizjach" ja o rzeczywistości... a moja wizja to ten port międzyglaktyczny...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi No, to tym razem - gratuluję! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 13:56 Jakoś przeoczyłem tę informację, chyba była nie za bardzo nagłaśniana. Co i tak nie zmienia faktu, że - w porównaniu z Katowicami - Wrocław ma lotnisko "pod nosem" niejako i dojazd z centrum jest bezproblemowy, a i tak będzie jeszcze modernizowany ze względu na rozpoczynającą się budowę zupełnie odrębnego, międzynarodowego portu lotniczego (obecny będzie tylko krajowy). Tak czy inaczej - jeszcze raz szczerze gratuluję! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 08:40 wszsycy we wro sa takimi megalomanami??? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 20.04.07, 08:41 niestety spora część, ta najgłośniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Szarpcie się dalej. Włoszczowa i tak zwycięży :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 09:33 . Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Nic nie rozumiecie 20.04.07, 09:33 Muszę Was pogodzić, bo nie rozumiecie o co w tym wszystkim chodzi. Ani Wrocław, ani Kraków tylko Włoszczowa dostanie stadion. Pierwsze kroki juz poczyniono - dobra komunikacja. Niedługo bedzie lotnisko w tym rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peace Re: Nic nie rozumiecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 10:55 a co na to Kononowicz? Krakowiakom gratulujemy dobrego poczucia humoru ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 10:08 Krakusy, Slązacy no nie. Lepiej jakby co to niech Wlosi zorganizują te mistrzostwa niż ci ww wymienieni. Krakusy won. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.crowley.pl 20.04.07, 10:13 Jak trzeba było walczyć o wygraną poprzez dobrą prezentacje koalicji polsko - ukraińskiej to krakusy jakoś się w to nie włączały a teraz na gotowe to oczywiście jak najbardziej chętnie czekają. Jest to po prostu niepoważne podejście i mam nadzieję, że UEFA będzie brała pod uwagę całość zaangażowania. A jeśli chodzi o stadion w Chorzowie- może teraz jest on całkiem znośny ale za 5 lat to już będzie przeżytek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 11:51 Kraków i Chorzów nie mają na co liczyć! na stronie Kickera jest artykuł,w którym cytują wypowiedź niemieckiego członka władz UEFA,który powiedział,że UEFA ustaliła, że nie zwiększy liczby drużyn z 16 do 24. A u nas wciąż się robi ludziom wodę z mózgu... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek W Krakowie i Galicji ME w Klepaniu Rozanca........ 20.04.07, 11:57 ....i Wojtyla nie pomogl...????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flame Re: W Krakowie i Galicji ME w Klepaniu Rozanca... IP: *.chello.pl 23.04.07, 10:04 heraldek napisał: > ....i Wojtyla nie pomogl...????? Spoko, spoko. Nie doceniasz siły watykańskiej dyplomacji. Zupełnie jak ten antyklerykał Prodi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.07, 13:04 mieliscie juz wszystko za gierka,teraz popatrzcie jak robia to ludzie gdzie indziej i tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: 88.156.80.* 20.04.07, 15:31 Jeden Włoch już dostał nożem w Krakowie, Odpowiedz Link Zgłoś
euro_dla_krakowa Stadion w Krakowie jest budowany od zera! 21.04.07, 13:43 Stadion w Krakowie jest tak naprawdę budowany od zera, wszystkie trybuny będą nowe! Stadion w Poznaniu nie będzie lepszy i na pewno infrastruktura i inne rzeczy w obu miastach są porównywalne a mimo to Kraków nie został zaliczony do czołowej czwórki. Zaliczone zostały za to dwa miasta (Wrocław i Gdańsk) posiadające dopiero projekty stadionów, o słabych tradycjach piłkarskich i z pewnością nie wyprzedzające Krakowa pod względem infrastruktury. Pamiętacie zapewne oceny poszczególnych miast ubiegających się o prawo organizacji Euro 2012. Jednym z kryteriów była baza noclegowa i wg przewidywań tych specjalistów Kraków w 2012 będzie miał zdecydowanie gorsze zaplecze niż Poznań, Wrocław i Gdańsk. To absolutnie kuriozalne! Po pierwsze Kraków jest turystyczną mekką więc trudno przewidywać żeby baza noclegowa była gorsza (a z pewnością będzie lepsza) niż w Poznaniu czy Wrocławiu, po drugie jak można obiektywnie ocenić na jakim poziomie będzie stała baza noclegowa w danym mieście skoro są to prywatne przedsięwzięcia i wobec tego nie można przewidzieć dokładnie jej rozwoju. Piszę to dlatego ponieważ to stawia pod znakiem zapytania merytoryczność tego rankingu. Nie wzięcie pod uwagę Krakowa w rozgrywkach Euro to również strata dla całego kraju bo jakby na to nie patrzeć to Kraków właśnie jest wizytówką Polski. Ps. Żeby było jasne, nie mam żadnych zastrzeżeń wobec kandydatury Poznania który jak najbardziej zasłużył sobie na to Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Katowice IP: *.kat.3s.pl 22.04.07, 01:23 Mówienie o Krakowie czy Katowicach jako miasta rezerwowe to wymysł. Prawda jest taka że to UEFA zdecyduje w jakich miastach rozegrają się mecze. Z tego co słyszałem do 2010 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Katowice IP: *.kat.3s.pl 22.04.07, 01:30 A tu artykuł do poczytania: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4069307.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: Katowice IP: *.kat.3s.pl 22.04.07, 06:22 To ja dołożę swoje trzy grosze. ww6.tvp.pl/video/2007/04/20/118335/film.asf www.euro2012naslaskim.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Katowice IP: *.kat.3s.pl 26.04.07, 10:01 Tak przy okazji to ci przypomnę, że to uefa zdecyduje w którym z 6 miast będzie euro !!! :)))) Bo nie dociera oj nie dociera. A od stadionu się odczep bo jest ok Nawet jak zbudujecie cokolwiek to i tak będzie wypierdek w porównaniu do Śląskiego o ile zbudujecie w co powątpiewam. Mam nadzieję, że to kosztem wsi Wrocław odbędzie się euro na śląskim:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Katowice IP: *.kat.3s.pl 26.04.07, 10:45 Ktr tu masz rozmowę z Eugeniuszem Smolarkiem i jego zdanie o Śląskim: katowice.naszemiasto.pl/sport/724263.html?ses_nm=c9027c451c141705b4a51c530f32bf5b Jego zdanie się liczy 1000 razy bardziej od twojego :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 11:32 to sie GAMONIE obudzili teraz to juz zapozno wszyscy powinni sie podac do dymisji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 22.04.07, 18:49 Mały przeczytaj gamoniu co tam wcześniej napisałem a dowiesz się, że nie jest za późno !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 23.04.07, 03:06 Jeszcze jeden ciekawy link: www.dz.com.pl/?tekst,151 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 09:44 My wierzymy tylko w ŚLĄSK WKS ! AVE WROCŁAW Euro 2012 jest nasze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 23.04.07, 10:10 Ta wasze stadionu nie macie :D i sieci porządnej też nie bo widzę że neo :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.e-wro.net.pl 24.04.07, 03:26 W internecie napisac mozna wiele rzeczy, mniej lub bardziej prawdziwych. Natomiast fakty sa takie, że we Wrocławiu powstanie jeden z nowocześniejszych stadionów w tej części Europy, odbędzie się tam EURO 2012 i jestem pewien, że będzie to lepiej przygotowane miasto w Polsce, dlatego Wrocławianie zapraszają ślązaków oraz krakusów na mecze do Wrocławia. Przyjedźcie na pewno żałować nie będziecie. Zobaczycie trochę ciekawych wydarzeń. No niestety trzeba sie pogodzić z porażką, Wasze oferty mimo wszystko były gorsze. Więc Zapraszamy do Wrocławia na EURO 2012! CPWCŚ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 24.04.07, 09:51 Jeszcze raz powtórzę bo tępe Wrocławiaki nie rozumieją. To UEFA jest organizatorem i to UEFA zdecyduje jakie miasta będą gospodarzami euro. W Polsce oczywiście zdecydowała polityka i sobiewymyślili coś takiego jak miasta rezerwowe. Nie ma czegoś takiego!!!!!!!!!!!! Wam się wydaje, że już wygraliście a piłka dalej jest w grze. Chorzów ma najlepszą ofertę i będzie ją miał też w 2012 roku. Na razie macie kurnik a nie stadion. Tak na marginesie to jestem ciekaw po co Gdańskowi stadion co oni z nim zrobią po 2012 roku? Bezie kolejny stadion X lecia !!!! Zresztą po co ta kłótnia przekonacie się na własnej skórze :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.e-wro.net.pl 24.04.07, 15:07 Gość portalu: xxx napisał(a): > Jeszcze raz powtórzę bo tępe Wrocławiaki nie rozumieją. Widze ze na slasku coraz to bardziej wyszukane argumenty sie pojawiaja. Prawda jest taka ze stadion Sląski to przerzytek, za Gierka mogliście do Euro wystartować, na dzien dzisiejszy radze przejrzec na oczy, stadion Ślaski nei jest zbyt nowoczesny a za 5 lat we Wrocławiu, Gdańsku, Poznaniu pojawią się takowe. Błędem było w ogole inwestowanie w przebudowe Śląskiego, ale to juz Wasz problem. Ja natomiast na pewno odwiedze, Poznań, Gdańsk w czasie Euro. A niektore Wasze argumenty są śmieszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 24.04.07, 21:43 Ja wiem, że niektórych złości, że my mamy stadion a wy nie :) I krzycza, że przeżytek albo trybuny złe. Bardzo dobrze, że był przebudowywany i jest nadal. Zaplanowano też już budowę wielopoziomowego parkingu koło stadionu. Tym sposobem przed 2009 rokiem będziemy spełniać wszystkie warunki UEFA. Wiem że niektórzy by chcieli wyburzyć jedyny istniejący stadion w Polsce i byłoby to im na rękę ale nic z tego !!! Co do argumentów to są jak najbardziej merytoryczne a nie wirtualne jak wasze. Zapraszam do Chorzowa bo tam na pewno będzie euro 2012 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.e-wro.net.pl 25.04.07, 15:04 Jeśli będzie to na pewno odwiedze. A fakty są takie, że Stadion Śląski jest jednak przestarzałym obiektem, obecnie na nim nic sie nie dzieje. Natomiast przed 2012 Wrocław, będzie posiadał nowoczesny stadion i będzie on dużo bardziej funkcjonalny niż Śląski. Zobacz na Portugalie przed przyznawaniem mieli pare stadionów, ale Euro rozegrali na tych nowych stadionach. Czy może wg Ciebie fajniej by było gdyby w Portugalii grano na tych starych 'rupieciach'? Tak w ogole to bardzo fajnie, że Stadion Śląski się rozbudowuje, gdyby coś się stało w Gdańsku, zawsze można wrócić do opcji Krakowskiej bądz Chorzowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 15.05.07, 17:14 Niech sobie jest trochę przestarzałym obiektem. Za 50 lat wasz nowy równiez bedzie przestarzały. Poza tym Stadion Śląski powinien zostaćw obecnym ksztalcie, bedzie jak znalazł na jakieś większe wydarzenie np. olimpiade Silesia 2020. Nieprawdą jest również to że nic sie na nim nie dzieje. W tym roku 3 koncerty, 1 mecz, i ciągle odbywają sie na nim treningi. Powiększona widownia do 60 000 i wieksza płyta boiskowa z żużlem bedzie jego atutem w walce o wielkie imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: 81.219.144.* 25.04.07, 02:47 Ten "zapyziały" Kraków,jest nie tylko najbardziej rozpoznawalnym miastem Polski w Świecie ale obecnie, najbardziej atrakcyjnym miastem w rankingu miast Świata. Chciałbym nieśmiało dodać, że gdyby Polska Euro nie otrzymała, to wzdychalibyście sobie do tych swoich internetowych wizualizacji, a do stołecznego królewskiego miasta Krakowa przyjeżdżalibyście posiedzieć z lubością i kulturalnie na sowich zadkach - na realnym i wówczas najnowocześniejszym stadionie w Polsce. Jedyną wadą Krakowa jest, że zamiast budować za swoją kasę, powinienien tak jak inne miasta tzn. Warszawa, Wrocław, Gdańsk, wygenerować wirtualny stadion i czekać na państwowo - unijną kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: 81.219.144.* 25.04.07, 03:02 Ten "zapyziały" Kraków,jest nie tylko najbardziej rozpoznawalnym miastem Polski w Świecie ale obecnie, najbardziej atrakcyjnym miastem w rankingu miast Świata. Chciałbym nieśmiało dodać, że gdyby Polska Euro nie otrzymała, to wzdychalibyście sobie do tych swoich internetowych wizualizacji, a do stołecznego królewskiego miasta Krakowa przyjeżdżalibyście posiedzieć z lubością i kulturalnie na sowich zadkach - na realnym i wówczas najnowocześniejszym stadionie w Polsce. Jedyną wadą Krakowa jest, że zamiast budować za swoją kasę, powinienien tak jak inne miasta tzn. Warszawa, Wrocław, Gdańsk, wygenerować wirtualny stadion i czekać na państwowo - unijną kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 09:15 Zapraszamy wszystkich kibiców na Euro 2012 do WROCŁAWIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 25.04.07, 20:48 A gdzie spytam. Bo na razie macie klepisko z trybunami :D A na euro nie pojadę na pewno dalej niż do Chorzowa. Będą wybory to się Górny Śląsk i Kraków odwdzięczy pisowi jak nie zrobią u nas Euro 2012. Poza tym nie wiem czy będę w tym kraju jeszcze w 2012 w tym kraju bo mnie wkurza. Skorumpowany kraj. Najlepsze wyjściem jest autonomia dla Górnego Śląska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.e-wro.net.pl 26.04.07, 00:53 Gość portalu: xxx napisał(a): > Najlepsze wyjściem jest autonomia dla Górnego Śląska > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No i tym postem postem kolega podsumował wszystkie swoje wczesnijesze wypowiedzi ;) Niestety dla Ciebie ale nie ruszając się poza Śląsk Euro nie zobaczysz!!! pisiory robia co moga aby kontrolowany przez nich Krakow mial Euro, ale merytorycznych argumentów brak, o trybuny w 2012 sie nie masz co martwic będa 100 razy nowoczesniejsze niz na średniowiecznym Śląskim! Widać że Dolny Śląsk wcale nie jest taki 'dolny' jak w nazwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 26.04.07, 09:52 ktr głupiś jak but i nie jestem twoim kolegą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nzk Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 21:25 xxx-całuj psa w łańcuch i spadaj bo jesteś nudny. Euro 2012 we WROCŁAWIU ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.chello.pl 28.04.07, 23:05 xxx,jedz do swojego Raichu i nie mąć a od Wrocławia się odczep bo Wrocław to inna klasa.Stadion we Wrocławiu bedzie taki ze wam zawistne hanysy kapcie pospadaja z wrażenia.Euro2012 we Wrocławiu!!!czy to się komuś podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 26.04.07, 17:04 Odkąd zobaczyłem co zmierzają zrobić ze stadionem na Reymonta to jestem spokojny. Będzie zajebsty dla Wisły i dla polskiej ligi to będzie niemal Camp Nou. Tyle że na ME to będzie obiekt delikatnie mówiąc "kameralny" zprojektowany tak żeby rzutem na taśmę spełnić minimum jakie postawiła Uefa aby można tam rozgrywać mecze grupowe. NIe wyobrażam sobie by na takim grajdole miał odbyć sie np mecz Anglia- Niemcy gdyby grali w grupie. Ten minimalizm sprawia że nawet gdyby niewiadomo jak krakowscy politycy się napinali i naciskali to nie wskoczą na miejsce wybranej 4ki. Chorzów ze stadionem z poprzedniej epoki się nie liczy nie wiem czego oni oczekują? Pozostaje tylko wybudować ten piepszony stadion na maślicach na czas i możemy być spokojni hehe Hej Śląsk !!!!! D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 27.04.07, 02:40 Heheh widziałem projekt Wrocławia i to jest właśnie minimalizm. Wypierdek a nie stadion o ile w ogóle uda się to coś zbudować. Do Śląskiego to mu będzie daleko nawet jak cokolwiek zbudujecie. Poza tym budujecie stadion typowo piłkarski co jest błędem. Po Euro będziecie mogli sobie zrobić konkurencje stadionowi dziesięciolecia :D Kolejne targowisko. A tu cytat Marszałka Województwa Śląskiego: "Nowego stadionu nie da się wybudować za 300 mln zł. I to się w innych miastach za chwilę okaże. Realnie potrzeba na to 500-600 mln zł. Alternatywa jest taka: skończymy remont Śląskiego, żeby mieć szanse na Euro, albo odpuszczamy sobie tę imprezę. Tych dwóch rzeczy pogodzić się nie da. UEFA nie przyjedzie do nas dopiero w 2011 roku, żeby zdecydować, gdzie będą mecze. Pierwsze wizyty będą ze dwa lata wcześniej. Wtedy może się okazać, że będziemy już mieli gotowy dach nad Śląskim, a wszędzie indziej będą problemy. I wyjdzie na to, że to ja miałem rację." Trzymam kciuki za Wrocław :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 27.04.07, 02:47 A ty jeszcze link dal tych co wmawiają sobie, że Śląski jest przestarzały: www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=12861805#post12861805 Jakoś bogatsze kraje nie są tak szalone żeby budować od nowa stadion dla paru meczy. No ale Polska to kraina mlekiem i miodem płynąca i możemy sobie pozwolić. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 27.04.07, 03:09 A jeszcze jeden link: www.euro2012naslaskim.pl/ Proszę wszystkich chętnych o poparcie mamy ponad 40000 podpisów :) Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 27.04.07, 15:47 Wklep sobie do głowy że ten "wypierdek" nie będzie główną areną Wrocławia bo będziie nią zbudowany od zera stadion na Maślicach. I to budowany tak żeby dostać pięć gwiazdek od uefa. Co do Śląskiego to skończ z tymi głupimi żartami. To jest stadion budowany w postradzieckim stylu: w niecce - nigdzie sie już tak nie buduję, z trybunami za bardzo oddalonymi od murawy, z oświetleniem na słupach. Można by tak wymieniać w nieskończoność. Jedyną jego zaletą jest to że jest. Inwestowanie w stadion śląski to pieniądze wyrzucone w błoto bo reprezentacja najprawdopodobnniej już tam nie wróci zostaną wam tylko koncerty. Niemcy na MŚ w Monachium mimo że mieli stadion podobny tyle że jeszcze większy ( i to z dachem !!!!!) NO I Z JAKIMI TRADYCJAMI !!!!!!!! zdecydowali się na budowę Alianz Arena. Ukraińcy to samo mimo że mają w Kijowie stadion niemal identyczny tyle że też prawie dwa razy większy postanowili go zburzyć i budować nowoczesny, bo dobrze wiedzą że nie ma co se wstydu robić goszcząc tam najlepsze reprez europy. PYTAM SIę WIęC :Dlaczego wasz wypierdek gorszy od tamtych miałby zasługiwać na choćby jeden mecz ???? Pomijak skrajny syf, największą przestępczość, przygnębiającą postprzemysłową zabudowę i zdegradowane środowisko w całym GOP. Trzeba by te tereny 100 lat rewitalizować aby cośkolwiek tam zmienić w tym temacie. Co do decyzji Uefa to nie buj żaby przyjadą do czterech miast i zobaczą że wszyskto buduje się piknie na czas, więc do Kraka i Chorzowa nie zaglądną nawet, bo w to że w Polsce mecze będą na 6 czy 5 stadionach to ne wierzę to byłby absurd rozgrywać po 2 mecze w większości miast. Jeszcze jedno nie pękaj mecze będą na Śląsku bo przecież Wrocław to też Śląsk. Wy mieszkacie na jego peryferiach a my w jego hist stolicy. "NIE POKONANY śLąSK WROCłAW NASZ UKOCHANY !!!!!!!!!!!! :D;D;D;D;D;D;D;D " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolnoślązaczka Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.lo5.wroc.pl 27.04.07, 11:58 wspólny wróg jednoczy, prawda? Zostawcie Wrocław w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: 88.156.80.* 27.04.07, 17:38 Mysle ze JUZ rozbudowywana infrastruktura Wrocławia zapewni Euro w tym miescie wlasniewie gotowa obwodnica sródmiejska z ktorej zreszta na planowany stadion mozna dojechac bardzo szybko z lotniska jak i z autostrady ktora jest juz Gotowa a nie dopiero planowana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 28.04.07, 01:26 Oj zaglądną zaglądną bo ich zaprosimy :) Dobrze, że to uefa będzie decydowała a nie Polska. A co do stadionu jest w bardzo dobrym stanie postawimy dach i będzie spełniał wszystkie wymagania. I o wymagania tu chodzi a nie o to czy się komuś podoba czy nie :D To kwestia gustu ! Krytykując drogi na Górnym Śląsku udowodniłeś, że nigdy nie byłeś u nas. Zapraszam na Euro do Chorzowa zobaczysz jakie mamy drogi tylko szoku nie doznaj. Wy to musicie wszystko wybudować a koszt za jaki wy chcecie zrobić cały stadion jest kosztem naszego dachu :D 2 razy tyle kasy musicie do włożyć taka prawda. Górny Śląsk jest na tyle bogaty, że może sam postawić stadion bez pomocy państwa. Tylko po co jak już mamy.Jak słyszę wypowiedzi, że do 2012 zbudujemy autostrady, stadiony i nie wiadmomo co jeszcze(2 Japonia będzie :D) to mi się śmiać chce. Jak uda się wybudować te stadiony to będzie wszystko i to w uboższej wersji, niż na projektach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 28.04.07, 01:32 A zapomniałem :D Ktoś tu pisał, że Górny Śląsk jest na peryferiach. Niestety to Wrocław jest na peryferiach Śląska i całej Polski. Taka Prawda !!! EURO 2012 W CHORZOWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(Najlepiej kosztem Wrocławia !!!) www.euro2012naslaskim.pl/ 43000 Głosów na euro Chorzowie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 28.04.07, 01:41 Tutaj opinia człowieka który u was studiuje: Radek@@1 (83.27.103.---) "Lol Wrocław?? Miasto bez infrastruktury... tam teraz stoi się w kilometrowych korkach na miescie ( wiem bo studjuje) Moim zdaniem Chorzów jest o wiele lepiej przygotowanym miastem do organizacji ME 2012. Dyskryminacja Śląska - te dwa słowa opisują to co się stało. A kolega który napisał: "trzeba było się lepiej przygotować" chyba nie wie jak sprawa wyglądała: Polski Sztab wybrał miasta: oceny były z KOSMOSU wzięte...(np. Chorzów ma 2 autostrady, 3 bedzie i dostał mniej ptk. za to niż Wrocław hahaha) po tym jak POLACY wybrali sobie miasteczka zaprosili UEFA na wizytacje ale juz tylko do 4 znanych nam miast. Także UEFA dopiero przyjedzie do CHORZOWA i sama OCENI... możecie z tym swoim pustym polem na Maślicach i brakiem drogi dojazdowem sie grubo przejechać Drodzy Wrocławianie!" media2.pl/rss/media/22919-slaskie-media-walcza-o-euro-2012.html TO MóWI SAMO ZA SIEBIE NIE WYMAGA KOMENTARZA I UDOWADNIA, żE DECYZJA BYłA CZYSTO POLITCZNA NIE MERYTORYCZNA NIESTETY W TAKIM KRAJU żYJEMY. WSTYD MI ZA TEN KRAJ I JAK BęDZIE OKAZJA TO SIę SPAKUJę I WYJADę. CHOć WOLAłBYM RZEBY GóRNY śLąSK BYł AUTONOMICZNY. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Co do Śląska... 28.04.07, 01:54 pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85sk Masz tu mapę Śląska i sam zobacz że GOP leży na jego peryferiach. Nie chce mi się z tobą kłucić więcej na ten temat. Wasze województwo jest brzydkie pełne rozpadających się osiedli robotniczo-górniczych z chaotycznie nakładającymi się na siebie miastami i ich urzędami oraz ponurą postindustrialną zabudową. Ciężko mi opisać syf jaki panuje w Katowicach plus przestępczość. Jakby tam miała gościć jakaś reprezentacja to wstyd i obciach na całą Polskę. Narazie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co do Śląska... IP: *.kat.3s.pl 28.04.07, 12:15 Ty chyba o Wrocławiu piszesz. Twoje województwo jest brzydkie Wrocław to zapyziała wiocha, pełna starych walących się budynków które nazywacie zabytkami i próbujecie porównywać się do Krakowa co jest po prostu śmieszne. Nie chcesz się kłócić bo brak ci argumentów. Co do przylegających miast do siebie to jest to zaleta. Już niedługo powstanie Silesia największe miasto w Polsce :) Ponad 2 miliony mieszkańców. Myślę, że dobrze się stało, że wyskoczyła taka sytuacja z Euro bo chęć stworzenia Silesi będzie jeszcze większa :) Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Co do Śląska... 28.04.07, 23:43 Pokazałem już ci że leżycie na peryferiach Śląska, napisałem ci dlaczego stadion śląski to komunistyczny złom, który można kosmetycznie porawiać ale nie będzie nigdy nowoczesną funkcjaonalną areną jaką potrzeba na ME. To że na GŚl jest najwyższa przestępczość to jest też fakt, tak samo jak to że dominuje u was ponura szaro-bura poindustrialna zabudowa, do tych argumentów jakoś konsekwentnie nie chcesz sie odnosić co oznacza że je przyjmujesz. To już chyba jakieś agrumenty co? Reasumując tylko to co tu wymieniłem wystarczyło by abyście zrobili kiepskie wrażenie na kibicach i piłkarzach którzy by do was przyjechali w 2012 i mam nadzieje a właściwie pewność że ta wątpliwa przyjemność dla wizerunku Polski czyli Euro W GOP się nie ziści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Co do Śląska... IP: *.chello.pl 28.04.07, 23:48 Nie rozsmieszaj mnie xxx z ta Silesią to dopiero poroniony pomysł z połaczeniem tych wszystkich miast i miasteczek to i tak faktu nie zmienia ze u was panuje brud , zanieczyszczone powietrze,zdegradowane środowisko naturalne i wysoka przestępczość.Era Gierka skończyła sie bez powrotnie i tzw.dobrobyt, gdie wszystko było a reszta Polski nie miała nic i teraz masz czelność mówić ze Wrocław ,Gdansk czy Poznań wygrali Euro2012 polityką,nie mysmy wygrali cieżka pracą i wszyscy we Wrocławiu ,Gdańsku czy Poznaniu wiedza ze ciezka praca jest przed nami ale nikt nie wątpi że nam sie uda wy już mieliscie swoje piec minut teraz kolej na innych mam nadzieje ze lepszych bo nam nikt nic nie da i to sobie weż do serca xxx. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Tu masz jeszcze coś zagadkę....... 29.04.07, 00:50 www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_060512/ekonomia_a_14-2.F.jpg Zajrzyj i spróbuj zgadnąć gdzie jest największa koncentracja najbiedniejszych miast w PL licząc przychody budźetu na jednego mieszkańca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.chello.pl 28.04.07, 23:30 xxx ty jesteś kompletnym matołem,historycznie nie ma podziałuna Górny Slask i Dolny Slask przed wojna był jeden Slask[oczywiscie niemiecki]a głównym miastem i stolica regionu był Wrocław [w tamtych czasach Breslau]tego faktu nie zmienisz, uwczesny Breslau był jednym z najwiekszych miast Niemiec a teraz Wrocław miast Polski i tego też nie mozesz podważyć.Komuniści podzielili Slask na Górny i Dolny nie wiedząc po co.O stadion we Wrocławiu sie nie martw powstanie i to na wzór Alianz Arena w Monachium ,tak ze mozesz sobie wyobrazić i porównac go ze swoim Slaskim chocby miał nawet dach.Wrocław w sercach każdego wrocławianina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 29.04.07, 07:21 Historia mnie nie interesuje teraz są podziały i musisz się z tym pogodzić. Co do najwyższej przestępczości. Po prostu mamy najwyższą wykrywalność i tyle. Górny Śląsk to najlepiej zorganizowany region w tym kraju. Taka prawda i niektórym to przeszkadza. Co do brudu i innych takich bzdur od razu widać, że nikt z was nie był ani w Katowicach ani w Chorzowie ani na Górny Śląsku. Przyjedzcie i zobaczcie zapraszam. Jest o wiele czyściej niż we Wrocławiu. Co do Silesi to to świetny pomysł pozwoli stworzyć miasto dorównujące wielkością Londynowi. Wiem, ze niektórym to w niesmak bo ułatwi nam konkurencje np. z Wrocławiem w pozyskiwaniu unijnych funduszy. Ktoś tu jeszcze o Gierku pisał dajcie chopu spokój nie żyje już a wy dalej Gierke, Gierek. Co ma piernik do wiatraka. Katowice to miasto w którym zarabia się najlepiej zaraz Warszawie. Nawet zdarzyło się, że prześcignęliśmy Warszawę. "Zaraz za stolicą są Katowice, ze średnimi zarobkami na poziomie 3478,22 PLN brutto. Średnimi miesięcznymi zarobkami powyżej 3000 PLN" wynagrodzenia.pl/index.php?PHPSESSID=2a11f6b1f754403531c4223beb1a&page=article&id=1327 Także bezrobocie jest jednym z najniższych w kraju. W powyższym linku są tabelki proszę sobie porównać z waszym województwem. Ta tabelka którą ktoś wstawił jest warta tyle co papier toaletowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 29.04.07, 07:48 A i jeszcze jedno nie zapomnijcie dołączyć masek gazowych do biletów bo jak zawieje z tego wysypiska koło stadionu to wam turyści popadają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 29.04.07, 08:03 Tu mała uwaga odnośnie przestępczości: miasta.gazeta.pl/katowice/1,80201,4083941.html Więc nie wypisujcie głupot !!! Rzeczywistość jest inna niż byś cię chcieli Wrocławianie. Przykor mi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 29.04.07, 08:29 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4096797.html Polecam przeczytać szczególnie ten fragment: "Na portalu "Gazety" pomija jednak informację, jaką przekazano w trakcie spotkania komitetu, że w rywalizacji o Euro nie ma na tym etapie miast podstawowych i rezerwowych." Artykuł jak najbardziej aktualny z 2007-04-27. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 30.04.07, 01:17 Albo udajesz głupiego albo coś jest z tobą nie tak. Jaka wykrywalność tu chodzi o zgłoszone przestępstwa?!?!??! W takim wypadku pewnie zaraz napiszesz że ludzie w woj Śląskim są odważniejsi od tych spoza regionu i kobiety nie boją się zgłosić gwałt na policję a sklepikarze rozboje tak sie nie da rozmawiać bo wszystko można sprowadzić do absurdu. Co do krajobrazu to wybacz ale to u was nie u nas jest kilkadziesiąt Kopalń , Huti elektrowni węglowych. One właśnie tworzą dość ponury przemysłowy krajobraz GOP kto widział ten wie i na dodatek ucierpiało na tym środowisko naturalne na czele z powietrzem i wodą ( podobno strach robić herbate z wody z kranu hehe) Co do waszej wyśnionej silesji to wytłumaczę dlaczego ciężko by u was stworzyć aglomerację. Aglomeracja to skupisko ośrodków miejskich z wyraźnym ośrodkiem dominującym spełniającym rolę centrum. U was czeoś takiego nie ma jest masa miast o podobnej wielkości i znaczeniu, położonych blisko siebie ale skupionych wokół własnych centrów gospod , własnych ośrodków władzy itp. Dlatego jesteście konurbacja nie aglomeracja to taka subtelna rużnica. Duużo wody musi upłynąć aby Katowice stały się na tyle dominującym ośrodkiem by muc skupić ten cały kocioł wokół siebie i stać się sercem aglomeracji. Tym bardziej że łatwiej to zrobić na papierze trudniej w głowach ludzi bo z tego co czytałem o waszej sytuacji to są lokalne animozje i nie wszyscy tak ochoczo pujdą pod skrzydła Katowic więc to będzie trudna sprawa. No i nieszczęsny stadion Śląski ale nie chce sie powtarazć :D . NIe macie żadnych szans na Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 30.04.07, 01:57 Jak byś czytał to co pisze to byś widział, że przestępczość jest najniższa z tych 6 miast w Katowicach i Chorzowie razem wziętych. Jeszcze raz wstawiam linka bo widzę, że ciężko łapiesz. miasta.gazeta.pl/katowice/1,80201,4083941.html Powtarzasz cały czas te same bzdury. Przyjedz zobacz, że u nas jest o wiele czyściej niż we Wrocławiu. My jesteśmy w 80% gotowi na euro wy wcale. Nie macie drug, stadionu nic nie macie :D. Jestem przekonany, że jeżeli będą decydowały merytoryczne względy a nie polityka to Górny Śląsk ma bardzo duże szanse na Euro 2012. A co do Silesi to już są pierwsze kroki w kierunku jej powstania i na razie idzie wszystko w dobrym kierunku. A Śląsk i Zagłęmbie się dogada nie martw się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 30.04.07, 03:30 Tu masz cytaty ze stronki podanej w poprzednim poście. Prosiłbym żebyś nie wypisywał swoich fantazji i pobożnych życzeń BO FAKTY Są INNE !!! "Przeciwnicy Euro na Śląsku mogą podkreślać, że małego Chorzowa nie można porównywać z innymi kandydatami do Euro. Jednak w kwestii bezpieczeństwa Chorzów bije rywali na głowę, nawet jeżeli połączy się je z Katowicami. W obu śląskich miastach popełniono bowiem w sumie mniej przestępstw niż we Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie i Warszawie!" "Śląska policja może się jednak pochwalić najlepszym rozpoznaniem struktur pseudokibiców w kraju. Dwa lata temu w każdej z komend w aglomeracji powołano bowiem specjalne zespoły operacyjne, które penetrują struktury szalikowców. Dzięki temu po zadymach na stadionach policja potrzebuje zaledwie kilku dni, a czasami nawet godzin, żeby zatrzymać prowodyrów i najbardziej aktywnych uczestników. Dodatkowo zajmujący się zabezpieczeniem meczów śląscy policjanci jako pierwsi w Polsce przeszli specjalistyczne szkolenie w Anglii. W efekcie od wielu lat w czasie organizowanych na Stadionie Śląskim meczów reprezentacji Polski nie ma bijatyk. Ostatnie takie wydarzenie miało miejsce w1993 r. podczas meczu z Anglią." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 30.04.07, 03:42 Pozwoliłem sobie zrobić małe zestawienie. Jasno wynika, że Wrocław jest w niezbyt chlubnej czołówce(Dane ze stronki którą podałem 2 posty wyżej ). Przestępstwa kryminalne w 2006 roku: Warszawa 66,7 tys. Kraków 33,6 tys. WROCłAW 29,1 tys. Poznań 24,6 tys. Katowice 17,7 tys. Gdańsk 16,8 tys. Chorzów 4,4 tys. Zabójstwa w 2006 roku: Warszawa 51 Wrocław 24 Kraków 17 Poznań 13 Katowice 11 Gdańska 9, Chorzów 9 Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 30.04.07, 09:58 Zdecyduj się czy mówisz o Chorzowie czy o całej konurbacji GŚląskiej czy silesji jak tam chcesz bo narazie jak ci wygodniej używasz zamiennie tych terminów. Jak mowa o przestępstwach to mówisz że Chorzów jest o wiele bezpieczniejszy od Wrocławia Wawy i Poznania, chwile wcześniej piszesz o 2 milionowym najbogatszym mieście drugim Londynie który będzie skutecznie rywalizował z całą Polską w walce o funduszę i EURO. Tak sie nie da rozmawiać jak taki selektywny jesteś albo Silesja to całość i jest tam najwyższa przestępczość w kraju albo Chorzów to mała mieścina w porównaniu z Poznaniewm Wrocławiem Gdańskiem więc zdecydował byś się wreszcie i taką dziecinade nie uprawiał. I nie fetyszyzuj wrocławskich dróg bo po pierwsze sa a po drugie są z każdym dniem coraz lepsze bo Wrocław od dawna przechodzi kapitalny remont plus ściągamy najwięcej kapitału zagranicznego po Warszawie więc masz chyba coś z głową jeśli uważasz że tu nic nie ma. Cześc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnDyX Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.range86-149.btcentralplus.com 30.04.07, 18:21 Do xxx: chłopcze, po piewrsze nie musisz nic ujmować Wrocławiowi tylko dlatego, że jestes zazdrosny, że to my mamy Euro. Jaki Wrocław jest każdy widzi, a każdy kto widzi jest dumny, że mamy takie miasto, które obok Krakowa czy Gdanska moze byc wizytówką panstwa. wiocha?! zabawne. czy Ty przejezdzales ostatnio przez Wrocław? widziałes moze jak wygląda? bo co jak co, ale od wiochy to go wyzywac nie mozna. korki? owszem, ale za 5 lat to miasto będzie miało taką infrastruktutę jakiej dzis nie mozesz sobie wyobrazic. stadion? na olipijski nie patrz, poczekaj spokojnie na projekt nowego stadionu, wtedy oficjalnie mozesz przyznac sie do błędu. a co najwazniejsze: krzyczysz, wrzeszczysz, drzesz sie, a nie masz racji. chodzi mi o miasta oczywiscie. otóż UEFA zaiste wybierze miasta gospodarzy, ale podział na miasta podstawowe i rezerwowe jest jak najbardziej prawdziwy. i UEFA nie zmieni decyzji Polski, zaakceptuje miasta podstawowe. miasta rezerwowe, owszem mają iluzoryczne szanse, ale tylko w momencie kiedy jedno z miast podstawowych miało by ogromne problemy, lub tez w momencie kiedy uczestniczyły by 24 druzyny. poczytaj dokladnie co mówili oficjele PZPN o miastach rezerwowych, bo jestes w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: 81.219.144.* 28.04.07, 22:15 Ten "zapyziały" Kraków,jest nie tylko najbardziej rozpoznawalnym miastem Polski w Świecie ale obecnie, najbardziej atrakcyjnym miastem w rankingu miast Świata. Chciałbym nieśmiało dodać, że gdyby Polska Euro nie otrzymała, to wzdychalibyście sobie do tych swoich internetowych wizualizacji, a do stołecznego królewskiego miasta Krakowa przyjeżdżalibyście posiedzieć z lubością i kulturalnie na sowich zadkach - na realnym i wówczas najnowocześniejszym stadionie w Polsce. Jedyną wadą Krakowa jest, że zamiast budować za swoją kasę, powinienien tak jak inne miasta tzn. Warszawa, Wrocław, Gdańsk, wygenerować wirtualny stadion i czekać na państwowo - unijną kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie z Wrocławia Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 11:07 nie mieszkam we Wrocławiu ani w Katowicach.Jedno i drugie miasto znam z wizyt i przejazdów.I moje odczucie jest takie,że Wrocław jest urokliwym, europejskim miastem a Katowice to moim zdaniem najbrzydsze miasto w Polsce.Zero pozytywnej atmosfery, miłego klimatu.Industrialne szkaradzieństwo.Rozumiem,że ci którzy w nich mieszkają starają się pocieszyć i tworzą własną wizję Katowic w swojej wyobraźni ale niestety ,jest to ich pobożne życzenie.No i nietety ludzie w Katowicach są wyjątkowo nieżyczliwi i ksenofobiczni.Każdy obcy czyli "gorol" to wróg.z takim nastawieniem nie da się zbudować pozytywnego obrazu swego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 30.04.07, 12:45 Tak sobie myślę, że gościu nie z Wrocławia jest z Wrocławia i w życiu nie był w Katowicach:) Dla mnie przy wyborze miast powinny liczyć się fakty czyli infrastruktura a tą Górny Śląsk ma najlepszą. Co do przestępczości to porównałem Katowice i Chorzów dlatego, że to w tych miastach prawdopodobnie będzie rozgrywało się Euro 2012. I w obydwu tych miastach razem wziętych przestępczość jest mniejsza niż we Wrocławiu.Ty porównywałeś Wrocław z całym województwem Śląskim co musiało dać niekorzystny wynik dla Śląska. Co do dróg sam powiedziałeś budują się tak samo stadion buduje się. U was wszystko się buduje i może sie zbuduje a może i nie a u nas już jest i taka jest różnica :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.rybnet.pl 30.04.07, 20:03 żeby nie wiem jak zaklinać rzeczywistość, odbiór wizerunku Katowic,czy Regionu Silesia czy jak tam jeszcze zwał jest jednoznaczny.Miasto brudne, bez charakteru ,z którego, jeśli już przypadkiem człowiek jest zmuszony tam wstąpić, ucieka się jak najszybciej.Pamiętam wrażenia jakiegoś Skandynawa,z przymusowej przesiadki w Katowicach.Facet opisał je w internecie, nie bawiąc się w poprawnośc polityczną przedstawił katowicki dworzec i jego okolice jako przedsionek piekła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ględzić! Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 20:06 Nie ględzic, tylko brać sie do roboty. Trzeba budować drogi szybkiego ruchu i autostrady z szybkością 1,5km/ dzień (tak policzcie!). Nie marnować czasu. Do roboty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 01.05.07, 05:41 Iza Katowicki dworzec jest brudny i śmierdzący to fakt ale jest jedno ale Katowicki dworzec nie jest własnością miasta tylko firmy, jeżeli to coś na takie miano zasługuje zwanej pkp !!! W przyszłym roku ma ruszyć przebudowa dworca jeżeli tylko pkp nie spieprzy kolejnego przetargu. Bo już parę ich było. Poza tym łatwiej wybudować dworzec niż stadion i kilkaset kilometrów dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.cable.wsm.wielun.pl 01.05.07, 18:30 widze ze kompleksów mnóstwo, a jeśli chodzi o fakty to EURO 2012 będzie we Wrocławiu i to jest fakt :) a Twoje leczenie ślaskich kompleków na tym forum jest naprawde śmieszne, najlepiej niech ślask się sam zgłosi do organizacji jakiejś imprezy jak tam jest tak 'wspaniale' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DW Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 19:20 Skoro łatwiej wybudować dworzec niż stadion i drogi to jakie podstawy ma twoja śląska aglomeracja aby ubiegać się o imprezę rangi mistrzostw Europy skoro do tej pory śmierdzi na dworcu? Przecież to drobnostka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 02.05.07, 09:36 Takie podstawy, że my mamy stadion i drogi. Dworzec jest kolei nie miasta proste. Kompleksów nie mam bo niby do czego ?. Górny Śląsk zawsze uważał, że umie zrobić wszytko lepiej od reszty Polski i ma rację więc jak w takim wypadku można mówić o kompleksach? :) O Euro 2012 walczymy dalej bo UEFA decyduje o wyborze miast :) Wszystkich którzy chcą poprzeć Euro 2012 na Górnym Śląsku zapraszam na stronkę: www.euro2012naslaskim.pl/ już 44000 głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.kat.3s.pl 02.05.07, 09:40 DW ty się napisz pisać logiczne zdania bo to co napisałeś jest kompletną bzdurą bez ładu i składu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują IP: *.cable.wsm.wielun.pl 02.05.07, 13:15 Gość portalu: xxx napisał(a): > DW ty się napisz pisać logiczne zdania bo to co napisałeś jest kompletną bzdurą > bez ładu i składu. Spojrz najpierw na siebie slazaczku a potem ucz Polaków po Polsku pisać. Gdybyś był tak pewny Euro 2012 to byś na Wrocławskim forum nie siedział przykry zakompleksiony człowieczku! Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Euro 2012: Śląsk i Kraków kontratakują 15.05.07, 20:40 Gdyby Wrocławianie byli pewni Euro2012 to by wątek sie rozwinął do ponad 200 postów. Odpowiedz Link Zgłoś