el_che 10.06.07, 19:56 tssss warszawka jak zwykle cos miesza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bf109 Kto się boi Hali Stulecia 10.06.07, 19:58 I tak wszyscy mówią Hala Ludowa, tylko w TV mówia że to Hala Stulecia. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Hala (Stulecia) dzisiaj Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 21:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Pani Beato z jakiej wsi Pani tu przybyła w- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 08:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.wroclaw.mm.pl 11.06.07, 09:32 Ja mówię Hala Stulecia, bo to ładniejsza nazwa. Nie lubie rzeczy z ludowa w nazwie: Chińska Republika Ludowa, Polskie Stronnictwo Ludowe, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1944 Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 14:50 Bo TVP 3 Wrocław nie jest już polską tylko niemiecka stacją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KB Kto się boi Hali Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 20:00 myślę że jednak nazwa "Hala Stulecia" jest nie na miejscu. Zawsze padnie pytanie:jakiego stulecia ? W moim miasteczku jest Osiedle XX-lecia, w innym ulica XXX-lecia, wszyscy jak na razie domyślają się czego, ale wygląda dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasnePełne Kto się boi Hali Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 20:04 Nie wiem kto gorszy, Semka czy Wyborcza. Jednak Wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.wro.vectranet.pl 10.06.07, 20:10 Gość portalu: JasnePełne napisał(a): > Nie wiem kto gorszy, Semka czy Wyborcza. Jednak Wyborcza. no nie wiem, semce od jakiegoś czasu równo odwaliło. czytam czasem jego komentarze, słucham w radiu, ale odechciewa mi się ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fil Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 10:47 Czy Semka to ten tucznik, z wyglądu, o aparycji paroba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludowa halka Tak, Semka to ten upasiony młody wieprz, IP: *.crowley.pl 28.07.08, 14:26 który więcej sapie i stęka niż mówi. A bojownik z niego większy niż Dzierżyński w czasie rewolucji. Tylko, że dzisiaj taka odwaga nic nie kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momus Re: Kto się boi Wilusia??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.07, 20:04 dla przeciwwagi stawiają przecudnej urody i wielki pomnik Chrobrego na miejscu niemiłego im pomnika Wilusia Odpowiedz Link Zgłoś
skrzypce1 Kto się boi Hali Stulecia 10.06.07, 20:09 A kto sie boi Hali Ludowej, pl. 1-go Maja, Brzechwy itd, itd...? Czy to p. Beata, chora z urojenia redaktor GW? Odpowiedz Link Zgłoś
vratislaver Kogo się boi mr Semka ? 10.06.07, 20:10 świetny artykuł. doprawdy Semka, którego szanowałem, zleciał w moich oczach w otchłań pożałowania..... a szkoda. Bo nie wiem teraz czy śmiać się, czy płakać ? swoją drogą jak, jak nie śmiechem, go obalić ? czy tu jakiś argument ma sens ? PS moim zdaniem Gruwaldzki powinien być "Cesarskim", wiele ulic powinno być "z niemiecka". Analogicznie powinno być we Lwowie z ulicami zmienionymi po 1939, po wcześniejszych właścicielach. Ciekawe czy śledczy Semka też będzie szukał w Wikipedii o co, o kogo, kto...... Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Kogo się boi mr Semka ? 14.06.07, 15:36 Fakt, Semka przesadził, ale wszystkiego kpiną i sarkazmem - pani Maciejewska nie da się niczym wapnem zachlapać. Czyżbyśmy my, Polacy, mieli czcić klęską Napoleona, dzięki któremu powstała choć namiastka polskiego państwa? To nazwijmy także nasze miasta: Breslau, Danzig, Posen, bo przecież kiedyś tak się nazywały. Po zastanowieniu wolę Semkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.07, 20:12 Niektorzy to maja jakas paranoje. Mam nadzieje, ze smiercia naturalna za kilka lat te problemu umra razem z tymi co je stwarzaja. Funkcjonuja dwie nazwy hali - ludowa i stulecia i jakos nie widze w tym zadnego problemu. Widac co niektorzy jednak chcieli by zeby nazwe "Hala Stulecia" calkiem wykasowac z historii, byc moze lacznie z sama hala - jako symbolem pruskim. Ale po teletubisiach juz nic mnie nie zaskoczy. Ograniczony mozg nigdy nie wymysli czegos sensownego chociazby nie wiem jak sie wysilal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Najwiekszym holdem dla Bismarcka... IP: 87.223.240.* 10.06.07, 20:17 ... sa istniejace w Europie przymusowe systemy emerytalne. Odwracamy sie od pruskiej przeszlosci - zacznijmy od ZUSu. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement A może pomyślcie chwilę samodzielnie. 10.06.07, 20:20 Może Semka ma rację ? Może z lekka przesadzamy w kultywowaniu i gloryfikowaniu niemieckiej przeszłości miasta - całej w czambuł, jak leci. We wszystkim trzeba mieć umiar. Breslau było, ale już nie ma i nie będzie. Jest Wrocław. Pamiętajmy o przeszłości miasta, dbajmy o zabytki, ale do ciężkiej cholery nie bijmy czołem przed Niemcami, którzy tu kiedyś mieszkali. Koniec końców w ciągu ostatnich 200 lat najczęściej byli naszymi wrogami - no tak, czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Ty to chyba samemu lepperowi przemówienia piszesz 10.06.07, 21:40 ponieważ taka sama prawda jest w jego mowach, jak w twoich tekstach. Na człowieka uczonego w książkach to kiepsko. "gloryfikowanie czegoś w czambuł" - tu się polonistycznie zagoniłeś. Twoja nauczycielka nie byłaby z Ciebie dumna! Czy my rzeczywiście gloryfikujemy wszystko? Czy może ktoś zmienił nazwę np. na Ulice SA albo na ulice H. Goeringa, może mamy Plac Demminga na Karłowicach? Coś kisisz! Niemcy tu mieszkali i Niemcy kształtowali to miasto przez 800 lat. Każdy kamień, każdy prawie monument został przez nich tu postawiony. Podobnie, jak każdy kamień i każdy monumet wystawiony był we Lwowie przez nas. Polityka ma to do siebie, że lubi stawiać czasem wszystko na głowie. Niech będzie krakowskim targiem: dla Niemców to Hala Stulecia 1811-1911, natomiast dla nas to Hala Stulecia 1900-2000. To jest dla nas najwspanialsze stulecie. Najpierw odzyskalismy własne Państwo, a później odzyskaliśmy wolność, po raz drugi. TO JEST NASZE STULECIE. I ta Hala to jest Hala naszego Stulecia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Ty to chyba samemu lepperowi przemówienia pis 10.06.07, 23:22 1410_tenrok napisał: > Niech będzie krakowskim targiem: dla Niemców to Hala Stulecia 1811-1911, > natomiast dla nas to Hala Stulecia 1900-2000. To jest dla nas najwspanialsze > stulecie. Najpierw odzyskalismy własne Państwo, a później odzyskaliśmy wolność,po raz drugi. TO JEST NASZE STULECIE. I ta Hala to jest Hala naszego Stulecia!! > ! O ja pierniczę ... Mi imputujesz Leppera, ale Ty to chyba od Gomułki zrzynasz, człowieku ! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Klement, oczywiście że piszesz 10.06.07, 23:42 Twoja odpowiedz dowodzi tego. Na inne kawałki nie odpisałes. A na moją propozycje - napisałes bla, bla. Musisz cie pochwalic w czambuł, oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Jestesmy we własnym domu a szwby won! IP: *.chello.pl 10.06.07, 20:31 Polacy, stuknijcie się w pały. przez cały PRL pracowano nad tym żebyście się czuli na Ziemiech Odzyskanych u siebie a wy sami z siebie przywracacie pomniki i tradycję pruską i niemiecką. Jużteraz szwaby się tu czują jak u siebie, są przyjmowani z honorami niczym kto ważny, wpuszczją ich do muzeów i innych waznych miejsc za DARMO! a oni z wdzięczności dają prezenty typu długopis (może lepiej koraliki?) Przypomnijcie sobie jak było z Biblią z Pelplina i przyjacielskimi wizytami pewnego Niemca. Dziś przychodzą z sentymentem a jutro z karabinem a wasze samoloty nie bardzo chcą latać i pewnie jeszcze rakiet i bomb niedowieźli. Po wojnie hala stulecia była poważnie rozwalona i to PRL ją odbudował i on miał prawo ją nazwać - nazwał Hala Ludowa i tak powinno zostać. A jesli Niemcy chcą ją nazwać stulecia to lepiej ją wysadzić aby im się nie kojarzyło głupio. Oni w swym prymitywiźmie widząc obiekt przypominający przedwojenny myślą że tak to zastalismy. nawet do głowy im nie przyjdzie że to myślny odbudowali. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Zacznijmy może od tego, że Hala Stulecia nie była 10.06.07, 21:29 wogole zniszczona!!! Kontynuując dalej, komunę pamiętam z tego, że nie za bardzo chciała nam umożliwic przyjecie do wiadomości faktu, że te Ziemie znów są nasze. W artykułach wmawiała nam, że jak będziemy niegrzeczni i nie będziemy kochać zsrr to się on nas obrazi i to Niemcy nam to zabiorą. Ziem tych używała komuna do szabru. Jeszcze 20 lat temu Wrocek wyglądał bardziej wojennie niż pokojowo. Mam tyle lat, że doskonale te teksty pamiętam, a i ten szary komunistyczny Wrocek był dla mnie, człowieka w tym mieście urodzonego, drzazgą w sercu. Teraz następna sprawa. Niedługo ostatni Niemcy, którzy żyli na tych terenach udadzą się na łono Ojca Wiekuistego. Co robi młodsza generacja: ma te tereny w doopie! Woli jezdzic tam, gdzie wesoło i cieplo. A teraz o tradycji: 990 - 1335: tereny należały do Polski, choc w zasadzie już około 1200 roku miały Polskę w nosie. 1335-1526 tereny te należały do Czech; 1526-1742: tereny te należały do Austrii; 1742-1870 tereny te należały do Prus; 1870-1945: tereny te należały do Niemiec! Dzis należą do nas. Co będzie za sto lat? Może będą chiński, może arabskie, a może nadal nasze a może będzie tu pustynia! Bóg jeden raczy wiedzieć. Spieranie się o naszwę tej Hali jest idiotyzmem. 1811 - król Prus ogłosił tu w naszym mieście Odezwę do Narodu, rozpoczynając tym wojnę wyzwolenczą z Napoleonem. A propos Napoleona - ani on, ani Prusacy nas nie kochali. Taka jest polityka! Napoleon wykombinował jakies durnowate księstwo Warszawskie wielkości kapelusza, a za to kazał płacić słynne sumny z Bayonne, które przeszły do nasze historii jako sumy bajonskie! Hala Stulecia - tak nazywa sie ten zabytek na swiecie! Jest dzieło niemieckiego architekta wizjonera - Maxa Berga. I tyle! A jak się komuś to nie podoba - to niech popełni sepuku. Będzie to sepuku wsłusznej sprawie. Jako bohatera pogrzebią go na Powązkach w Alei Zasłużonych, przenajmniej za obecnego rządu (chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Śmierdzi mi tu IV RP 10.06.07, 20:41 I jej obsesją wobec obrony narodowokatolickiego, histo(e)ryzującego bogoojczyźnianego poglądu na świat. Wrocław to ponoć europejskie miasto wolne od takich kompleksów, więc moja rada jest5 jedna ZIGNOROWAć!! Nie ma srensu ponowne zakłamywanie historii Wrocławia w stylu "we wrocławiu wszystkie kamienie mówią po polsku" rodem z komuny. Muzeum archeologiczne to zamek królów pruskich i tyle mamy udawać że jest inaczej? I wcale nie chodzi mi o to żeby zrekonstruować pomnik cesarza WilhelmaII na rynku tylko żeby nie wciskać kitu że coś jest czymś czym nie jest i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mroberto Hala Stulecia tak - Ludowa nie do końca nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 21:41 Hala Stulecia jak najbardziej powinna być bardziej utrwalona z powodu tego, że większość świata zna ją pod tą nazwą. jak również została wybudowana jak pisze gazeta nie ze względu na bitwę tylko na odezwę cesarza do narodu, więc dla mnie nie nosi to cech negatywnych tym bardziej. Ludowa to był wymysł komunistów, który w tamtym okresie był czymś naturalnym jak powietrze, obecnie trzeba by część nazw stworzonych w tamtym okresie sprawdzić czy aby na pewno nawet były dobrze przetłumaczone jeśli chodzi o nazwy zawodów, roślin czy innych. Nie wspominając już o tych, które zastąpiły w ten sposób uhonorowanych niemieckich bohaterów i polityków, to tak w ramach luzu. Jeśli już chcemy wracać do historycznych niektórych nazw to powinniśmy zobaczyć też do historii tego miasta za czasów Austriackich, czy też Czeskich pomimo tego, że dużo obiektów z tamtych okresów nie zachowała się. Właśnie dlatego w większym stopniu wykorzystuje się historię miasta z okresu niemieckiego i pruskiego, bo tego jest najwięcej. Przemyślimy to, może jakieś inne nazwy z przeszłości miasta bardziej pasują do nazwy ulicy, budynku cze też innego obiektu niż obecne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Hala Ludowa póki my tu rządzimy! IP: *.chello.pl 10.06.07, 22:12 To jak Auschwitz kojarzy się z Polską i Polakami ta tak już ma zostać? Slązacy gadali po polsku i co Prusactwo to zostawiło w spokoju? Nie zrobili germanizację! A my robimy po;onizację. Kążdy maswoją historię i swój punkt widzenia. To co Niemcy świetują u nas jest rocznicą smutną a moze też mamay się cieszyć? G...o mnie obchodzi czy oni sobie na ścianie wieszają Adolfa czy kajsera ale u nas my decydujemy jak co się nazywa i tak ma byćw przewodnikach, tym barziej że jak mówicie Niemcom jest podobno wszystko jedno. Mnie nie! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok trujesz 10.06.07, 23:45 zajmij sie lepiej komarami, skoro jestes taki bojowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lastrico wilhelm Re: Wasi rodzice ja budowali!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 10.06.07, 21:44 To wy macie prawo nazwac ja nawet halą tysiąclecia! Tysiącletnia Hala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.as.kn.pl 10.06.07, 23:09 O, ho, ho, ho! Ale się uśmiałem! A czemuż to wesołym felietonowym stylem nie napisać paru słów o kłopotach rodziców, którzy z winy Dutkiewicza i jego ferajny nie mogą posłać dziecka do przedszkola, bo Wielki Sternik likwiduje, co tylko się da? Czy zawsze trzeba bić pokłony wobec Wielkiego Sternika? A może jednak nie jest to nieomylny złotousty dynamiczny prorok nowej ery, ale po prostu średnio kompetentny urzędniczyna, który ma we Wrocławiu dobrą prasę? Jestem z przekonania lewicowcem, ale dla mnie w tym sporze to redaktor Semka, z którego "GW" próbuje na wesoło zrobić oszołoma, ma rację. Nie ma żadnych powodów, by czcić poprzez nazwę pamiątkową upadek Napoleona, który dał Polsce chociaż chwilę ograniczonej wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honza z Glacu Re: Hakata IP: *.MAN.atcom.net.pl 10.06.07, 23:21 Deutscher Ostmarkenverein (Związek Kresów Wschodnich), założona w Poznaniu w roku 1894. Nazwa wzięła się od pierwszych liter nazwisk założycieli: Ferdynanda von Hansemanna (1861-1900), Hermanna Kennemanna (1815-1910), Henryka von Tiedemanna (1840-1922). W 1896 Hakata przeniosła swą siedzibę do Berlina. Rozwiązana przez Hitlera w 1934. Ale we Wrocławiu dziala nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heiki Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.e-wro.net.pl 10.06.07, 23:39 Semka podjął temat z Faktu, ten sam poziom zresztą i ta sama opcja. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=63945863&a=63957930 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysemka Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.dialog.net.pl 11.06.07, 07:56 Semak ma kłopot logiką lub uczciwością. Mysli, że jak weźmie gumkę, to wymaże z historii i Bismarcka, i Halę Stulecia, a jak się dobrze przyłoży to i Niemcy. Na to miejsce wklei Kaczorów i Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golmark Kto się boi Hali Stulecia IP: *.lanet.net.pl 11.06.07, 12:19 Kolejny hipokryta próbuje zmieniać historię. Ma tylko za krótką gumkę ( u majtek ;- )) ). My we Wrocku nie obrażamy się na takie widzenie świata , a Warszawka niech się kisi do bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zu zu Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.dint.wroc.pl 12.06.07, 14:36 My to znaczy kto? Ty i twój jamnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjf Kto się boi Hali Stulecia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 14:52 To jest i ma być Hala Ludowa komu się nie podoba to won z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Ale odpowiedź pani Beaty nie lepsza. 12.06.07, 10:15 Niestety pani Beata zniżyła się do poziomu pana Semki i retorycznie i logicznie. Niepotrzebnie, pani Beato, niepotrzebnie. Chociaż wiadomo jest, że człowiekowi puszczają nerwy jak czyta głupoty uprane w pozornie logiczne wywody, ale mimo wszystko trzeba umieć się zdystansować i nie walczyć bronią przeciwnika. Pisze to osoba, która sama ma z tym kłopoty :-) Pozdrawiam Redakcje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odtaksobie Smutne ale nazjerzdżało się do wrocławia z okolicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 15:51 nych wsi i przysiółków (he mikstat) ludzi na studia, postudiowali część została i na wrocławian się malują, decydować o mieście chcą, a nie pamiętają jak się z akademika bali wyjśc bo zabłądzić by mogli, bo tramwaj to taki dziwny pociąg, jak w ubłoconych na potegę buciorach zadawali szyku na grunwaldzie czy kuźniczej etc.. Dla tych nowych postwsiowych wrocławian zadna różnica "ludowa czy tysiąc lecia" oni co "z małych wsi i szarych miast" tworza nową tradycje taką wieśniaczą ale nową.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Re: Smutne ale nazjerzdżało się do wrocławia z ok IP: *.20.54.194.generacja.pl 21.06.07, 13:00 Coś Cię bardzo gryzie. Nazjeżżżżżżżdżali się i okazali się lepsi od Ciebie. Ale nic straconego. Poucz się trochę i będzie lepiej. Zacznij od ortografii (języka polskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kto się boi Hali Stulecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 12:58 Ależ zjadły artykuł. Pani Beato, skąd w Pani tyle nienawiści? Tak sie pani zapędziła że nie podejmuje najmniejszej próby polemiki. Tylko gdzie tu jest rzetelność dziennikarska? Oczywiście pytanie na miejscu.. Kiedys, na podstawie takiego artykułu uznałbym Semkę za niespełna rozumu, ale teraz jestem starszy i wiem, że to taki typowy, histeryczny styl Gazety. Ludzie, przeczytajcie tez artykuł Semki dla równowagi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.tvp.pl 21.06.07, 09:32 A dlaczego mamy wybierać tylko z tych dwóch - historycznie (jakkolwiek by nie patrzeć) niepoprawnych nazw, które skłócają mieszkańców...? Osobiście obie nazwy mi się nie podobają! Dlaczego nie uczcić, wzorem Paryża (wieża Eiffla -choć Eiffel na świecie miał wiele lepszych budowli) - nazwisko świetnego architekta i nie nazwać naszej hali Halą Berga? Dlaczego ani autorce tego tekstu, ani prezydentowi Wrocławia do głowy nie przyszedł tak prosty pomysł???? Czy to nie będzie rozwiązanie wszsytkich sporów?? A świetny skąd inąd architekt (choć powinien być powieszony za... za budynek banku na rogu Rynku i pl.Solnego) nie doczekał się nawet własnej ulicy we Wrocławiu. To jak z tym jest pani Beato?? Z jednej strony chwalimy historyczną niemiecką nazwę i bronimy jej jak lew, a twórca tego wspanialego obiektu jest olewany? Jakieś Deja vu???. Gratuluję dobrego samopoczucia i proszę o szersze spojrzenie na temat - a nie ograniczać się do ciasnego wyboru bo coś tam... Wrocław chce Hali Berga :-) Odpowiedz Link Zgłoś
flying_jureczek Re: Kto się boi Hali Stulecia 28.07.08, 11:37 interesujace,ze nikt nie wpadl wczesniej na ten pomysl:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 11:27 "Rzeczpospolita" i wszystko jasne. Jeszcze niech o tym napisze podobny katobrukowiec "Nasz Dziennik" i wszystko co napisali będzie obowiązywało od tego momentu jako prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
flying_jureczek Re: Kto się boi Hali Stulecia 28.07.08, 11:34 Co innego przywracac niemieckie nazwy ulic typu "ogrodowa",a co innego wracac do nazwy upamietniajacej zwyciestwo Niemiec w wojnie z Francuzami,czy z kimkolwiek innym.To nie nasze zwyciestwo i nie w naszym interesie jest jego celebrowanie.Historie powinno sie traktowac powaznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead-sea Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.gprs.plus.pl 28.07.08, 23:18 Hala Stulecia- nazwa, która upamiętnia przegraną przez Napoleona bitwę, w której poległy setki Polaków walczących w tej wojnie wraz z Księciem Poniatowskim (w tym dniu już Marszałkiem Francji) po stronie Napoleona to totalna żenada świadcząca o zwyczajne głupocie osób schlebiających tzw. poprawnej politycznie historii... a może raczej histerii? Można mieć swoje zdanie na temat naszej ówczesnej historii i w tamtych dniach podejmowanych decyzji ale to z Cesarzem Francuzów Polacy wiązali swoje nadzieje na odzyskanie niepodległości odebranej również przez Prusaków. Kto nie czytał na ten temat może zajrzeć w Ossollineum choćby do ... Pana Tadeusza. Idąc dalej warto złożyc kilka innych propozycji? Może nazwijmy ulicę Powstańców Śląskich ulicą Bohaterów Grenschutzu, Księcia Witolda Ulricha von Jungingena a Obrońców Westerplatte na przykład Obrońców Monte Cassino ... Może warto tez sie zastanowić czy nie powiesić w Hali wiszący tam kiedyś żelazny krzyż. Przecież to takie popularne odznaczenie. Praktycznie w każdym wojennym filmie o nim mówią... Jesteśmy Polakami i niezależnie od chęci co poniektórych nie musimy gloryfikowac zwycięstw naszych kiedyś ewidentnych wrogów. Ja przynajmniej sobie tego nie życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulryk czerwonka Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: 92.0.60.* 29.07.08, 01:05 odpuść sobie, za młodyś na heroda Odpowiedz Link Zgłoś
rejam Re: Kto się boi Hali Stulecia 29.07.08, 07:46 Mam duży dylemat - lubię red. Beatę Maciejewską za ciekawe teksty i podziwiam za aktywne popularyzowanie historii, zwłaszcza Wrocławia. Z drugiej strony nie przepadam za publicystyką red. Semki, choćby dlatego, że nie po drodze nam ze względów ideowych. Jednak w sporze o nazwę Hali Ludowej bliżej mi do niego. Czyżby powrót do tej nazwy to nawrót sentymentów do PRL????????????????????????? Co Państwo o tym sądzicie - zapytuje : ppłk rez. mgr Krzysztof MAJER, Wiceprezes Zarządu Głónego, Prezes Zarządu Dolnośląskiego Związku Żołnierzy LWP Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: Kto się boi Hali Stulecia 29.07.08, 10:41 Boze chroń Wroclaw i Wroclawiakow przed opiniami i interpretacja historii przez byłych pulkownikow Lwp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead-sea Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.gprs.plus.pl 29.07.08, 23:49 A co Ci człowieku szkodzi zadawanie przez byłego oficera LWP pytań na forum? Jeżeli nie Ty to na pewno Twoi rodzice też urodzili się w PRL- owskich szpitalach i pracowali w PRL- owskich zakładach pracy. Też nie mają prawa do swoich poglądów skoro są exPRL-owskimi obywatelami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead-sea Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.gprs.plus.pl 29.07.08, 23:44 Niestety juz nie taki młody... Gdybyś łaskawie rozwinął swoją myśl postaram się odnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 00:21 Tak, na szczęście ta komusza generacja wymiera. A hala powinna się nazywać jak w oryginale "Jahrhunderthalle". To jest jej pierwotna oryginalna nazwa. Po co zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Kto się boi Hali Stulecia IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.07.08, 11:41 szkoda ,że ta komusz generacja się rozmnażała i tworzyła takie bezrozumne płody jak ty. To był jej największy,niewybaczalny błąd! Odpowiedz Link Zgłoś