Gość: dro Hala Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 22:05 stulecia i zadna inna. pomimo ze przez cale moje zycie zawsze byla ludowa (dla zlosliwych - nie mam 15 lat) pomimo ze jestem zawsze sceptycznie nastawiony do wszelkich tego typu zmian (np nazwy ulic) - argumentow wiecej przywolywac nie bede - podpisze sie jedynie pod artykulem wyarzajac pelne poparcie autorce. na marginesie przypomne tylko tym ktorzy juz nie pamietaja zamieszania z nowymi bialymi rejestracjami samochodow - Dolnoslaskie czyli literka D, ale zakompleksiona warszawka wymyslala nam jakies X i inne bo D to sie kojarzy z niemcami - cale zamieszanie wtedy i dzis napedzaja zakompleksione matolki, ktore patriotyzm rozumieja jako wrogosc wszystkiemu co obce i inne oraz zle im sie kojarzy .... szkoda ze tyle osob poddaje sie ideologicznej batalii ludzi ktorym brakuje chocby elementarnej wiedzy (vide pan Semka czy apelujacy ostatnio z rocznym opoznieniem lpr-owcy o niewpisywanie hali do UNESCO (sic) ... pozdrawiam wroclawian i innych takoz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krt Re: Hala Stulecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 23:39 A ja uwazam, ze OBYDWIE nazwy sa ROWNOPRAWNE. I powinno sie dopuscic uzywanie ich zamiennie, umiescic tablice z oryginalna nazwa. Jahrhundert Halle(Hala Stulecia)/Hala Ludowa. Tak samo jak nazwa Breslau nie ma nic wspolnego z Wroclawiem (ktore pochodzi od imienia ksiecia Wraclawa, ktory Polakiem tez chyba nie byl do konca..)i tak nie zmienimy swiadomosci calego swiata. Poza tym ny sami mowimy Lwow zamiast L'viv(choc to po prostu tlumaczenie), i Niemcy tez beda Wroclaw nazywac Breslau. Nie ma o co sie klucic. P.S. Dla mnie i tak "fontanna z lwami" bedzie na Maja, Grunwald to grunwald, tak samo jak moja babcia mowi plac PKWN, choc urodzila sie tutaj jeszcze przed wojna. (Juz slysze glosy oburzenia...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bagier Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.Red-83-57-174.dynamicIP.rima-tde.net 16.06.07, 23:52 Pani Beato, swoim artykułem wyrzadziła Pani krzywdę swoim koleżankom i kolegom z redakcji. Pokazała Pani, że GW/Wro potrafi pisać Artykuły. Swego czasu usłyszałem opinię o GW, że w wydaniu krajowym rywalizuje na poziomie prasy opniotwórczej, lecz dodatki lokalne mają spełniać funkcje surogatu tabloidu. Stąd uboższe słownictwo, prostsza i krótsza forma. Mam nadzieję, że Pani polemika jest krokiem w kierunku zmiany tej tendencji. Wrocław, jako rozwijająca się aglomeracja zasługuje na poważny dziennik lokalny, nawet jesli miałby to być "tylko" dodatek. Mam również nadzieję, że ten post dotrze do redaktora Sawki Pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.07, 09:52 I słusznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojt. Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.07, 11:52 Wrocław ma swoją historię i żaden oszołom jej nie mapisze na nowo. Jeśli np. warszawce przeszkadza obce dziedzictwo Wrocławia, niech rozbiorą pół starówki (cegły, portale) ukradzione z Wrocławia mają niepewne pochodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Von Haubitz Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.07, 20:35 Tekst napisany sprawnie ale w dennej sprawie. Egzaltacja nazwą "Hala Stulecia" jest co najmniej ryzykowna. Chyba, że wielcy tego miasta chcą defilować pod tą "kupą betonu" przy dźwiekach "Prussen Glorie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Większość piszących to żadni Wrocławianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:02 tylko tumany z Warszawki albo inni przyjezdni do nazwy Wrocławianin mają prawo tylko urodzeni w tym mieście inni to przyjezdni!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Większość piszących to żadni Wrocławianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 13:13 cholera, urodziłem się w Oławie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ikar Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.07, 17:48 W pełni zgadzam się z wywodami o Hali Stulecia.Zaś bałwańskie wypowiedzi mutanta głuszca w osobie Semki podkreśla jego nieuctwo. Wypisz wymaluj "ciemna masa" jak określano takich typów w końcowych latach 40 czy też "towotnica"wlażącego bez wazeliny do tyłka Kaczorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 "KOPULA" IP: *.hsd1.fl.comcast.net 17.09.07, 20:24 Hala Stulecia? A co bedzie po roku 2011, po zakonczeniu obchody setnej rocznicy budowy tego obiektu? Czy w dalszym ciagu hale bedziemy nazywac Hala Stulecia? A moze nowe pokolenie wymysli nowa nazwe, Hale Nastepengo Stulecia? Nazwijcie ja KOPULA, od ksztaltu architektoniczego. Zostawmy historie historykom i zacznijmy zyc jutrem. Tyle jest rzeczy do zrobienia a czasu tak malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Itsme Re: Ta Hala powinna być Stulecia IP: *.as.kn.pl 17.09.07, 20:30 Coś mi się widzi,że nazwa tego obiektu, podniesiona przez pania Maciejewską już jest przypięczętowana. Zamiast wykłócać się na temat nazwy i niepotrzebnie tracić energię, sprawę można w sposób prosty rozwiązać. Otóż, pokażmy my mieszkańcy stolicy D.Sląska, że wybudujemy jeszcze większą, piękniejszą halę, która rozmachem przyćmi halę przy pergoli. Nazwiemy ja sobie jak tylko zechcemy, a tamtą małą halką nikt nie zechce się wtedy zajmować. o Odpowiedz Link Zgłoś