Gość: Mirek IP: *.makolab.pl 06.12.01, 11:39 Mam zamiar sobie zrobić, ale się trochę waham. Bardzo proszę osoby które mają własne doświadczenia o podzielenie się opinią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Guilty Re: Korekcja laser.LASIK/PRK IP: 212.160.147.* 06.12.01, 11:43 pytaj lepiej okulistow, bo o ile wiem, przeciwwskazaniem moga być ewentualne powiklania, ktore moga sie pojawic za kilka - kilkanascie lat, wiec osoba ktora miala zabieg 2 tygodnie temu nic nie bedzie o tym wiedziala. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniel Re: Korekcja laser.LASIK/PRK 06.12.01, 18:07 miałam taki zabieg w marcu. nie wahaj się efekt jest naprawdę rewelacyjny. opatrunek zdjęłam następnego dnia i poszłam do szkoły. Jednak na całkowitą korektę trzeba poczekać kilka dni. Już zapomniałam jak to blo z noszeniem soczewek (moja wada wynosiła -4,5) Więc nie zastanawiaj się,pomimo,że taki zabieg jest dość kosztowny(ja płaciłam 4,5 tys) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Korekcja laser.LASIK/PRK IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 14:58 Dzięki wielkie za informację. Mam identyczną (chyba) wadę -4.0 i 4.5, żadnych cylindrów, astygmatyzmów itp. W okularach widzę idealnie, rzadko spotykam osoby które bez okularów widzą tak ostro jak ja. No ale wiadomo, szkła są na tyle uciążliwe, że decyduję się na laser (w najbliższy piątek 14 grudnia! chyba że jeszcze się rozmyślę, raczej nie). Ale bardzo Cię proszę o jeszcze kilka informacji: Czy widzisz równie dobrze jak poprzednio w okularach? Jeśli nie, to na czym to polega? Szczególnie chodzi mi o ostrość, refleksy, widzenie w nocy itp. Czy były jakieś kłopoty/niedogodności po zabiegu? Moja siostra miała PRK 3 lata temu. Mocno cierpiała przez kilka dni ale jest zadowolona, mimo że nie widzi idealnie. Tyle że miała bardzo skomplikowaną wadę (astygmatyzm pomieszany z cylindrem) i w okularach na jedno oko nie widziała prawie w ogóle. Do tego miała problemy z gojeniem się blizny (wiadomo, PRK). Dlatego jej doświadczenia nie są dla mnie wystarczające i Ciebie troszkę jeszcze zadręczam. Przepraszam i z góry dziękuję. Przepraszam też innych forumowiczów za ten specjalistyczny temat na forum ogólnym (ale tylko tu dostałem odpowiedź). Jest nas tylu okularników, że powinien być i dla Was interesujący. Odpowiedz Link Zgłoś
aniel Re: Korekcja laser.LASIK/PRK 09.12.01, 02:51 widzę świetnie(szczególnie przystojne obiekty :)), faktycznie na początku odzczuwalam mały dyskomfort wieczorami, ale teraz jest super. Jest tak jakbym nigdy nie miała żadnej wady wzroku. Powodzenia! Czekam na opis po. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Korekcja laser.LASIK/PRK IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 09.12.01, 21:11 Dzięki, oczywiście zrelacjonuję. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MadDog Re: Korekcja laser.LASIK/PRK IP: *.mw.mediaone.net 10.12.01, 05:01 Mirek, Oto moje doswiadczenia s Lasik: Najpierw jest tzw. kwalifikacja mierza topografie oka i musi ono spelniac odpowiednie warunki, chociaz niektorzy mowia, ze jak masz pieniadze to juz sie kwalifikujesz... Potem jest decyzja czy robic dwoje oczu od razu czy osobno. Lekarz proponuje zeby od razu robic parke. Potem zapyta czy chcesz tzw. monovision, tzn czy jedno oko ma byc na dal a drugie na czytaniec. Kobiety wybieraja 'monovision (jedno dal, drugie bliskosc) ale one to robia z proznosci. Widzisz, po lasiku mozesz wyladowac z okularami zaraz po operacji. Np. jak wybierzesz operacje na dal, no to bedziesz musial miec okluary do czytania. Tak mowia, ale ze mna wyszlo inaczej, o tym za chwile. Cholery mozna dostac jak sie zblizaja z narzedziem do oka. Jest taki moment, lekarz cie o tym uprzedzi, zeby nie ruszc okiem (mimo ze unieruchomione) bo mu trudno przyciac narzedziem... Wychodzisz praktycznie slepy i ktos musi cie dowiezc do domu. Wszyscy mowia ze nic nie boli i nastepnego dnia mozesz pracowac. U mnie tak nie bylo. Bol po operacji byl straszny chociaz moze dlatego ze zdecydowalem sie nie wziac tabletki przeciwbolowej ktora mi dali. Najpiekniejsze bylo obudzenie w nocy: zobaczylem zegar. Nastepnego dnia zobaczylem wszystko wokol siebie i swiat wydal sie piekny, chociaz nie moglem czytac gazety. Lekarz powiedzial zebym kupil sobie okulary do czytania. Poszedlem i okazalo sie ze sa drogie jak te co mialem poprzednio, czyli -4.5. Wiec sie zawzialem, taki polski upor. W pracy niby widzialem ale to tak jakos bylo dziwne. Musialem pracowac na komputerze a ja ledwie widzialem klawiature, a o rysowaniu nie bylo mowy. I tak bylo przez chyba dwa miesiace. Po dwoch -trzech miesiacach zaczalem czytac gazete bez okularow. Potem, o dziwo, zaczalem widzec z bliska i z daleka. Tak jak przed okularami. Poszedlem do lekarz na ostatnia kontrole i siedzialem w poczekalni, polmrok, a ja czytalem gazete. Wyszedl lekarz i mowi: jak pana wzrok... i przerwal, mowiac, czy pan naprawde moze czytac gazete (ja prosilem o korekcje do dali)? Odpowiedzialem, ze tak. Byl bardzo zaskoczony. Okazalo sie ze jedno oko jest do dali a drugie oko jest minimalnie do blizy. Moj kolega ktory mial operacje po mnie, a jest o 10 lat mlodszy, wyladowal z okularami do czytania. Po prostu uwierzyl lekarzowi ze potrzebuje okulary do czytania no i tak juz zostalo. Teraz najwazniejsze: lekarz ktory robi te operacje powinien miec przynajmniej 250 operacji za soba aby byl uznany za fachowca w tej dziedzinie. Pamietaj tez ze oni nie zawsze mowia prawde albo udzielaja wymijajacych odpowiedzi. Pamietaj o tym, ze operacja udaje w 98-99 procentach, ale jezeli tobie sie nie uda, bedzie to dla ciebie 100%. Jest bardzo wazne zeby nie wywiazalo sie zakazenie po operacji a wiec proponuje zeby wziac tydzien urlopu i nie lazic po ulicy czy do pracy. Przeczekaj ten tydzien. Nie warto odgrywac bohatera w tym przypadku bedziesz mial dosyc czsu zeby sie potem chwalic rezultatem. Mozesz tez wyladowac z dobra wizja na oba dystanse, ale dostaniesz astygmatyzmu i mimo wszystko bedziesz potrzebowal okularow. Wiekszosc ludzi z jakiegos nieznanego mi powodu, nie mowi prawdy po operacji. Chyba nie chca sie przyznac do fiaska. Jest to operacja ktora wyprzedza swiat o 100 lat. Jedyni ludzie ktorzy strasza to optycy i okulisci, ci ktorych juz nie bedziesz wspieral w ich wydatkach w przyszlosci. Pamietaj, to sa ci sami okulisci i optycy ktorzy dawali ci coraz silniejsze okulary. Te cala bande rozwalila wspaniala operacja LASIK! Ktos napisal powyzej ze zaplacil ok $4000zl. Uwazam ze to bardzo tanio w porownaniu z tym co za to dostaniesz. Czy warto? Warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Korekcja laser.LASIK/PRK IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 20:41 Wielkie dzięki za mnóstwo informacji. O monovision w ogóle nie wiedziałem, ale ponieważ jestem facet po 40-ce z założenia godzę się na okularki do czytania. Przecież i tak wcześniej czy później by mnie to czekało, tylko że miałbym np. dwuogniskowe. P.S. Czy ktoś wie jak cały ten wątek elegancko przenieść tam gdzie jego miejsce, czyli do forum ZDROWIE? Odpowiedz Link Zgłoś