Dodaj do ulubionych

Wrocławska wieża Eiffla

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 16:41
Czy chcielibyście, żeby we Wrocławiu stanęła jekaś spektakularna budowla, która
stałaby się symbolem miasta, tak jak wieża Eiffla w Paryżu, czy Most Golden
Gate we Frisco?

Co to mogłoby być i gdzie mogłoby stanąć?
Obserwuj wątek
    • Gość: pawieoko Re: Wrocławska wieża Eiffla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 17:08
      Postawmy pomnik panu pawie oczko.
      • Gość: duzY Ale potem ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.12.01, 17:11
        ... trzeba go wypromować. Bez tego bedzie to dla turystów tylko kupa gruzu.
    • Gość: duzY A po co zaraz wieża. IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.12.01, 17:10
      Belgowie mają w Brukseli Maes'a Pis'a. I wystarczy. To jest kwestia
      wypromowania symbolu. Zawsze myslałem, że pomnik tego sikającego chłopca ma ze
      2 metry. Skądże. malutka figurka. Ale wypromowana. Łącznie z harmonogramem
      ubierania go w różne stroje narodowe, stroje piłkarzy różnych krajów lub
      drużyn. Mamy szermierza. terqaz jest krasnal. Krasnal na Świdnickiej jest 100%
      wrocławski. Wiec?
      • Gość: nell Re: A po co zaraz wieża. IP: 213.77.49.* 07.12.01, 17:27
        Za dużo symboli to jak 5 grzybów w barszcz. Paryż ma wieżę a my Halę Ludową.
        Nie dla wszystkich jest to oczywiście symbol, bo jak opowiedziała mi pani z
        kiosku z pamiatkami zagląda tam niewiele wycieczek z Polski. Głównie Niemcy i
        inni zachodni. Dla nich to jest symbol, i dodatkowo cenny obiekt
        architektoniczny, który chcą koniecznie obejrzec bo piszą o nim we wszystkich
        ichniejszych przewodnikach. Ja jestem praktyczna.
        Najpierw wypromujmy odpowiednio to co już mamy, a potem wymyślajmy nowe symbole.
        • Gość: BreslY Re: A po co zaraz wieża. IP: 143.117.44.* 07.12.01, 17:36
          Nell, zgadzam sie z toba.
          Poza tym, to dosc ryzykowne zakladac ze cos sie stanie symbolem. Stanie sie
          albo sie nie stanie, tego przewidziec nie sposob. A szczegolnie w tym wzgledzie
          nie nalezy sie zdawac na urzednikow albo vox populi. Dla mnie osobiscie
          symbolem Wroclawia jest/byl neon "dobry wieczor we Wroclawiu". Bo ile razy
          jeszcze pacholeciem bedac przyjedzalem do Wroclawia- ten chlopek sie swiecil.
          Raz mniej raz bardziej kompletnie, ale sie swiecil. A ten neon jeszcze jest, bo
          nie pamietam?
          • Gość: nell Re: A po co zaraz wieża. IP: 213.77.49.* 08.12.01, 13:30
            Nie wiem czy neon jeszcze świeci, ale chyba tak. Dla mnie to tez symbol z
            dzieciństwa, zwłaszcza powrót pociagiem z wakacji, wieczorem - zawsze gapiłam
            się zauroczona na ten neon. Dla wrocławiaka symbole są inne niż dla
            przyjezdnych, za dużo trzeba by było tłumaczyć. Właściwie jak się tak
            zastanowić, to takich symboli mam wiele, zwłaszcza jak odwiedzam miejsca gdzie
            mieszkałam kiedyś. To są chyba bardziej skojarzenia i wspomnienia z
            dzieciństwa, oj starzejemy się, niestety !
      • Gość: Homar Re: A po co zaraz wieża. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 23:07
        Gość portalu: duzY napisał(a):
        > Belgowie mają w Brukseli Maes'a Pis'a. I wystarczy. To jest kwestia
        > wypromowania symbolu. (...) Mamy szermierza. teraz jest krasnal. Krasnal na
        Świdnickiej jest 100% wrocławski. Wiec?

Sorry, duzY...
        Spytaj sie dziesięć przypadkowo napotkanych osób na Świdnickiej o symbol
        Brukseli. Jak myslisz, ile osob wspomni Twojego sikającego chłopca, jeśli w ogole
        coś wspomni? A potem spytaj się te same osoby o symbol Paryża...

Teraz drugie pytanie: jak dużo osob przyjedzie do Wrocka po to, aby obejrzec
        krasnala lub szermierza? Wyłączywszy, oczywiście Niemców, oglądających miejsca,
        gdzie bawili sie jako brzdące?

Pewnie, że nie ma pieniędzy na to, żeby budować niewiadomo-co, ale... wyobraźmy
        sobie, że w zachodniej częsci Wrocka (mogą być błogosławione przez Zdroja
        Żerniki), stoi wysoka na ok. 250 metrow budowla w kształcie, powiedzmy -
        piramidy, z której szczytu można oglądać wspaniałą panoramę Wrocławia (nie mylić
        z Racławicką) i okolic. Pod spodem kręci się mnóstwo turystów mówiących nie tylko
        po niemiecku i polsku, ale - np. po japońsku :-)

• Gość: Gn0m Re: A po co zaraz wieża. IP: *.dtvk.tpnet.pl 09.12.01, 01:51
          > Spytaj sie dziesięć przypadkowo napotkanych osób na Świdnickiej o symbol
          > Brukseli. Jak myslisz, ile osob wspomni Twojego sikającego chłopca, jeśli w ogo
          > le
          > coś wspomni? A potem spytaj się te same osoby o symbol Paryża...

Aczkolwiek... spytaj sie tych samych osob o symbol _Waszyngtonu_. Polowa
          odpowiedzi brzmiala by Statua Wolnosci. Duzy ma racje - symbol miasta w duzej
          mierze zalezy od reklamy.

> Teraz drugie pytanie: jak dużo osob przyjedzie do Wrocka po to, aby obejrzec
          > krasnala lub szermierza? Wyłączywszy, oczywiście Niemców, oglądających miejsca,
          > gdzie bawili sie jako brzdące?

Czekaj. A ty jak jedziesz do Paryza to tylko po to zeby obejrzec te kupe zelastwa
          wieza Eifela zwana? Czy odwiedzisz tez Pola Elizejskie, zwiedzisz Wersal i
          zajrzysz na plac Pigalle (ze wzgledu na kasztany oczywiscie ;) ? Japonczycy tez
          maja wieze (Tokyo Tower sie chyba nazwya) ale raczej malo kto (poza samymi
          Japonczykami z innych czesci kraju) tam jezdzi aby to cudo podziwiac.

A Wroclaw czego by nie mowic reklamy za dobrej nie ma (strona w Times wiosny
          nie czyni) i za bardzo czego tu zwiedzac tez nie ma (bo sam Rynek i Ostrow to
          chyba troche za malo).
          • Gość: Homar Re: A po co zaraz wieża. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.01, 15:20
            Gość portalu: Gn0m napisał(a):
            > (...)spytaj sie tych samych osob o symbol _Waszyngtonu_. Polowa
            > odpowiedzi brzmiala by Statua Wolnosci. Duzy ma racje - symbol miasta w duzej
            > mierze zalezy od reklamy.

Zgadzam się z tą reklamą. Tyle, że trzeba mieć coś do reklamowania. Taki jest
            świat, tacy są ludzie - trzeba ciągle ich czymś zadziwiać. Ani krasnal, ani inne
            wrocławskie pomniki tego nie uczynią.

> (...) A ty jak jedziesz do Paryza to tylko po to zeby obejrzec te kupe zelast
            > wa wieza Eifela zwana? Czy odwiedzisz tez Pola Elizejskie, zwiedzisz Wersal i
            > zajrzysz na plac Pigalle (ze wzgledu na kasztany oczywiscie ;) ? (...)

Ha! Pewnie, że nie tylko. Jednak jadąc tam ekscytowała mnie dużo bardziej od
            pozostałych rzeczy, przyznaję. Dlatego, że to jest COŚ niespotykanego nigdzie
            indziej. Plac Pigalle - świetny, ale każde większe miasto turystyczne ma coś
            podobnego, to samo z Wersalem czy Polami. Notabene - pola są w gruncie rzeczy
            tylko takim dłuugim deptakiem. A wieża jest jedna, jedyna. I jest symbolem
            przyciągającym miliony.

> A Wroclaw czego by nie mowic reklamy za dobrej nie ma (...)

Zgadzam się, ale to już zupełnie inna sprawa.

Pozdr
            • Gość: Gn0m Moze byc stara kamienica, byle dobrze wypromowana IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.12.01, 01:50
              > Zgadzam się z tą reklamą. Tyle, że trzeba mieć coś do reklamowania. Taki jest
              > świat, tacy są ludzie - trzeba ciągle ich czymś zadziwiać. Ani krasnal, ani
              > inne wrocławskie pomniki tego nie uczynią.

Kuna no, uwazasz ze taka np. Hala Ludowa nie jest warta reklamy? Tak samo kupisz
              wate cukrowa, tak samo wejdziesz na szczyt (no, moze nie do konca ale to juz
              do miasta i zarzadzajacych), obejrzysz kawalek miasta i zejdziesz. Czym to sie
              rozni od wiezy Eiffla (poza budowa architektoniczna). Wieza ma reklame, jest
              symbolem Paryza. Ale nic ponadto. I jak juz pisalem nie jest jedyna na swiecie
              (Tokyo Tower, innych nie wymieniam bo nie znam ale pewnie cos by sie znalazlo).
              Sporo pieniedzy poszlo w iluminacje Ostrowu Tumskiego. Efekt jest naprawde
              dobry. Sa tam miejsca ktore faktycznie zapieraja dech w piersiach (ja osobiscie
              bylem oczarowany kiedy znajoma pokazala mi "schody do wody"). Czemu nikt nie
              mowi o katedrze jako symbolu Wroclawia? A czy duzo miast ma iglice? Niby nic
              wielkiego ale zawsze cos innego niz gdzie indziej.
              Z tym ze wszystkie te miejsca potrzebuja reklamy. Reklamy! Tak jak cale nasze
              miasto. Bo (wybaczcie ale tak jest niestety) dobra reklama przekona szary tlum do
              wszystkiego. Wszystkiego!
        • Gość: duzY Homar - ale ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 10.12.01, 13:57
          Po co mam pytać ludzi na Świdnickiej? Ja nie jechałem do Brukseli by obejrzeć
          tego chłopca. Ale bedąc tam, na każdym kroku spotykałem się z nim. I dlatego
          pomaszerowałem grzecznie by go zobaczyć (daleko nie było). I pod tym
          pomniczkiem (figurką) wielojęzyczny gwar. Oprócz tego Bruksela ma jeszcze kilka
          ciekawostek. Ale Maneken jest symbolem.
          Inne pomysły typu budowanie czegokolwiek można traktować tylko i wyłącznie w
          kategoriach nowej/kolejnej ciekawostki miasta. Ale i tu są lepsze
          obiekty/miejsca do promowania. Myslę, że Panorama Racławicka jest za słabo
          promowana. A porównując ją z Austerlitz czy Borodino to naprawde mamy czym sie
          pochwalić.
          Poza tym jednak chyba trzeba pokorniej spojrzeć na znaczenie Wrocławia w
          turystyce światowej. Żadna wieża telewizyjna (choćby taka z Toronto) ani wieża
          Eifla nie spowoduje napływu turystów. Kto zechce tłuc sie na peryferie Europy
          by przez chwile popatrzeć na jakąś budowlę. Budowlę kompletnie bez
          historycznego znaczenia? A Hala Ludowa jest za młoda i cel jej zbudowania
          powoduje, że nie najlepiej nadaje się na większy/ważniejszy symbol.
      • Gość: Dari Re: A po co zaraz wieża. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 14:42
        duzY napisał
        > terqaz jest krasnal. Krasnal na Świdnickiej jest 100%
        > wrocławski. Wiec?

No właśnie. Kiedyś w Gazecie był nawet bardzo konkurs na krasnale
        i myślę, że ukrasnalenie miasta byłoby na pewno turystyczną ciekawostką.
        Czy miasto wycofało się z tego pomysłu i pozotało tylko przy tym potworku
        przy Świdnickiej? Szkoda by było :(

pozdrawiam
        Dari

• Gość: Piegdoń Re: A po co zaraz wieża. IP: *.gazeta.pl 08.12.01, 19:47

> Czy miasto wycofało się z tego pomysłu i pozotało tylko przy tym potworku
          > przy Świdnickiej? Szkoda by było :(
          >
          > pozdrawiam
          > Dari

Może się nie podobać. OK, ale przypomnieć pragnę, że to samorzutne wypiętrzenie.
          Miasto w tej sprawie nic.
          • Gość: wędzonka Re: A po co zaraz wieża. IP: 156.24.117.* 09.12.01, 07:54
            Gość portalu: Piegdoń napisał(a):

>
            > > Czy miasto wycofało się z tego pomysłu i pozotało tylko przy tym potworku
            > > przy Świdnickiej? Szkoda by było :(
            > >
            > > pozdrawiam
            > > Dari
            >
            > Może się nie podobać. OK, ale przypomnieć pragnę, że to samorzutne wypiętrzeni
            > e.
            > Miasto w tej sprawie nic.

Do zakrasnalenia wystarczy puszka farby, tylko ci nasi graficiarze zupelnie dzis
            niepatriotyczni!
            Czy prezydent ma nas wyreczac nawet w graffiti??? :)
    • Gość: bollo Re: Wrocławska wieża Eiffla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 23:34
      Juz wypromowalismy mamy taki chodzacy medialny pomnik.
      A po rozprawie w Lesznie bedzie znowu głosno o Wrocławiu.
      • Gość: Amar Re: Wrocławska wieża Eiffla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.01, 18:23
        Ja uważam, że pamiątką po ewentualnej wystawie Expo powinna być wysoka wieża z
        tarasem widokowym i restauracją na szczycie, powinna się znajdować na pl.
        Społecznym. Byłby to nowy symbol Wrocławia, ale musiałby być odpowiednio
        wypromowany!
        • Gość: geniusz Re: Wrocławska wieża Eiffla IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.01, 22:41
          co wy macie z tym posranym placem spolecznym. To najgorsza pustania w
          europejskim miescie!!! No i tak jeszcze najlepiej tam wieze postawic, zeby juz
          wszystkie inne plany zablokowac na te tereny...
    • Gość: Janek Re: Wrocławska wieża Eiffla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.01, 14:43
      Most Tysiąclecia to jest to.
      • kasiuleek Re: Wrocławska wieża Eiffla 10.12.01, 20:59
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Most Tysiąclecia to jest to.

Otóż to.
        Nic dodać, nic ująć.
      • Gość: Paul Re: Wrocławska wieża Eiffla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.01, 09:09
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Most Tysiąclecia to jest to.

Most tysiąclecia będzie to ładne i użyteczne ,dwa w jednym . i może z czasem
        stanie się symbolem Wrocławia?
        • Gość: duzY No nie. O naiwności. IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.12.01, 10:00
          Ja myslałem, że światli ludzie tu piszą, ale po tych mostach to zwątpiłem. Most
          symbolem miasta? A co to za most? czym będzie sie od tysięcy mostów wyróżniał?
          Może będzie się jak na Achterbahnie przez pętle jechało? Albo zacznie się na
          Klecinie a skończy w Mirkowie? Nie? To może będzie choć 10 poziomowy? Też nie?
          To chyba świata nie zadziwimy i Japończyki nie pofatygują sie by to cudo
          techniki obejrzeć.
          A swoją droga jak nisko upadllismy by wzorem Warszawy niezdrowo sie podniecać
          budową mostu. I jaki on długi jaki wysoki a jaki piękny ... litości !!!!!!
          • kasiuleek Re: No nie. O naiwności. 11.12.01, 11:18
            Gość portalu: duzY napisał(a):

> Ja myslałem, że światli ludzie tu piszą, ale po tych mostach to zwątpiłem. Most
            >
            > symbolem miasta? A co to za most? czym będzie sie od tysięcy mostów wyróżniał?
            > Może będzie się jak na Achterbahnie przez pętle jechało? Albo zacznie się na
            > Klecinie a skończy w Mirkowie? Nie? To może będzie choć 10 poziomowy? Też nie?
            > To chyba świata nie zadziwimy i Japończyki nie pofatygują sie by to cudo
            > techniki obejrzeć.
            > A swoją droga jak nisko upadllismy by wzorem Warszawy niezdrowo sie podniecać
            > budową mostu. I jaki on długi jaki wysoki a jaki piękny ... litości !!!!!!

Skoro nie wiesz co to takiego Most Tysiąclecia, to z pewnościa Ty tym bardziej
            nie należysz do ludzi światłych. Ten most nie ma świata zadziwic, ale Wrocław,
            poza tym tu nie chodzi o jakis wielki cud techniki, ale przede wszystkim o
            funkcję, a forma będzie uwarunkowana funkcją, nikt tu nie potrzebuje mostu o
            dziesięciu poziomach ani niczego takiego co wymieniasz.
            Może właśnie dlatego, zwazywszy na to, jak on jest tu potrzebny, stanie się
            symbolem miasta.
            Poza tym powiem Ci, że zbudowac most to nie jest ot tak po prostu pstryknac
            palcem. "Podniecanie się mostem" nie jest zatem bezpodstawne.
            Jeśli nie masz zielonego pojęcia w temacie budowy mostów oraz za grosz
            wrażliwości na piękno, to nie powinienes wypowiadać się w ten sposób.
            • Gość: duzY O gustach się nie dyskutuje, IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.12.01, 11:34
              więc jaki ten most będzie podlegac bedzie subiektywnym ocenom. Most może
              wzbudzić zainteresowanie wtedy gdy jest niezwykły, stąd moje poszukiwania jego
              niezwykłości. Na świecie, z pominięciem tych najniezwyklejszych, są tysiące
              mostów i nikt z tego nie robi "sprawy". Robie nie symbolu z czegoś co przede
              wszystkim jest funkcjonalne to tak jakby zrobic symbolem Polski autostrade
              Wrocław - Nogawczyce. Jesli już, to turystów bardziej zainteresuje Most
              Grunwaldzki niż jakaś tam przeprawa przez Odrę na Kozanowie. A wbrew pozorom na
              mostach troche sie znam. A może właśnie dlatego?
              • Gość: nell Re: promocja, symbol, pamiątki IP: 213.77.49.* 11.12.01, 12:08
                Zgadzam się z dużYm, że most to nie jest najlepszy pomysł, nie mamy tu jakiejś
                zatoki czy wyspy, co byłoby malownicze. Most z prawdziwego zdarzenia byłby
                jednak przydatny na Kozanowie.
                Dlaczego jednak nikt nie wspomniał o Fontannie - nowym symbolu. teraz nie
                działa i jest bardzo smutna, a szkoda. W górach są fontanny działające przez
                cały rok, też w zimie, a nasza dlaczego nie działa ? To byłaby prawdziwa
                atrakcja zimowa, zwłaszcza podczas długich zimowych wieczorów.
                Następna sprawa wypromowania pewnych symboli. Tu możnaby połaczyć ten wątek z
                watkiem o pamiątkach wrocławskich.
                Sama wyprodukowałam kilka koszulek z widokami Wrocławia, niestety np.
                księgarnia znajdująca się tuż obok wejścia do Ratusza nie była zainteresowana
                koszulkami z widokiem Ratusza. Mają koszulki wyprodukowane w Krakowie, z logo,
                wg mnie wyjątkowo nieatrakcyjne, w kolorze szarym smętnie wiszące na wystawie,
                cena powyżej 20 zł.
                Te ode mnie można kupić w Hali Ludowej, są kolorowe, ale tam teraz niestety nie
                ma turystów. Ktoś wspominał, że w Brukseli pamiątki zalewają ulice na każdym
                kroku i to jest też promocja. U nas nie, dlaczego ?

• Gość: kasiulee Re: O gustach się nie dyskutuje, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.01, 13:10
                Duży, każdy most jest niezwykły i niepowtarzalny.
                A jak juz mowa o Grunwaldzkim, to sie zgodzę. Dla mnie właśnie most Grunwaldzki
                jest symbolem Wrocławia.
                Racją jest, że przecietny turysta zainteresuje się raczej mostem Grunwaldzkim (no
                bo przeciez przecietny turysta nie zajmuje się zawodowo budownictwem, a tym
                bardziej inzynieria mostową). Ale jak gdy turysta przeczyta w przewodniku, że
                Wrocław to "miasto mostów i kościołów", to będzie chciał sprawdzić, czy
                rzeczywiście. I w tym momencie stwierdzi, że miasto się nie rozwinęło nic a nic
                od czasu kiedy te wszystkie mosty wybudowano.
                Ale za to jak będzie przejeżdżał przez Most Tysiąclecia zmeczony calodziennym
                liczeniem starych mostów to z pewnościa zmieni zdanie i może nawet poczuje
                satysfakcję i wtedy może pomyśli "no bez wątpienia Wrocław to miasto mostów, nie
                tylko starych, ale i nowych" i nastepnym razem przyjedzie by przekonać się czy w
                przewodniku również piszą prawdę w temacie kościołów.
                Ale to juz inna bajka.
                Pozdrowienia.
                • Gość: duzY kasiulee .... IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.12.01, 13:15
                  ... już zgoda. Niech i tak będzie. Ale promujmy cos bardziej
                  charakterystycznego.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: kasiulee Re: kasiulee .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.01, 13:41
                    OK
                    Ślę uśmiechy.
    • Gość: Marcin Re: Wrocławska wieża Eiffla IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.12.01, 13:46
      Gość portalu: Homar napisał(a):

> Czy chcielibyście, żeby we Wrocławiu stanęła jekaś spektakularna budowla, która
      >
      > stałaby się symbolem miasta, tak jak wieża Eiffla w Paryżu, czy Most Golden
      > Gate we Frisco?
      >
      > Co to mogłoby być i gdzie mogłoby stanąć?

Ja bym wyburzył rynek i sąsiednie kamieniczki, a na ich miejscu postawiłbym World
      Trade Center 2.Te budynek było by widać ze Ślęży, a nawet przy dobrej pogodzie z
      Warszawy.Wszyscy przejeżdrzający przez Polskę widzieli by chlubę Wrocławia.

PS; TO lepsze niż komin elektrociepłowni,który widać w całym Wrocławiu.
      • Gość: Homar Brawo! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.01, 16:07
        Gość portalu: Marcin napisał(a):
        > Ja bym wyburzył rynek i sąsiednie kamieniczki, a na ich miejscu postawiłbym
        World Trade Center 2 (...)

A potem bys sie przebral na bialo, przyczepil brode i wykorzystujac starego
        Tupolewa "pozyczonego" ze Strachowic walnal w wieze, ok?
    • Gość: Homar Wroclaw miastem krasnali! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.01, 16:28

Wiecie co, najbardziej mi sie spodobal pomysl Dari, zeby w naszym
      miescie "samorzutnie sie wypietrzylo" duzo krasnali. Mysle, ze to byloby TO!
      Wyobrazcie sobie, ze w roznych, czasem bardzo tejmniczych miejscach Wrocka,
      zupelnie nieoczekiwanie oczom spacerujacych ukazywalyby sie male, srednie i
      calkiem duze pomniki malych ludkow. Turysci odwiedzajacy nasze miasto mogliby
      chodzic sladami skrzatow, odwiedzajac - przepraszam za wyrazenie - "przy
      okazji" Panorame, Hale czy Most 1000-lecia.

I to sciagneloby do naszego miast wszystkich ludzi z Tokio Tower ;-) Zartuje,
      ale wydaje mi sie, ze mielibysmy:
      1. cos unikalnego
      2. cos historycznie zgodnego (duzY!)
      3. !!! - ciezko to wyrazic slowami ;-)

Pozdr

p.s.
      oczywiscie nie mialem na mysli paskudnych krasnali ogrodowych - w tym wzgledzie
      jestem "krasnalowym rasista". Wroclaw dla prawdziwych krasnali!
      • Gość: duzY Homar - popieram w 100% IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.12.01, 16:32
        Zawsze miałem słabość do owoców morza. Ponieważ z zasady staram być się
        niepoważny to bardzo by mi odpowiadało to historyczne nawiązanie. I
        rzeczywiście parę osób chyba z zaciekawieniem zjechałoby z A-4 by zobaczyć
        kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt pomników krasnali. Skoro można w Wiedniu
        jechac kilka kilomwtrów zbaczając z trasy by zobaczyć "pokrzywiony dom"
        (Hundertwasserhaus) to czemu nie krasnale?
        Bravo.
        Pozdr.
      • Gość: Jureek Re: Wroclaw miastem krasnali! IP: 62.8.156.* 12.12.01, 09:31
        W zasadzie jestem za. Zeby tylko przy każdym z tych krasnali nie czekało na mnie trzech dresów na
        czele z Darim, jak to już raz zdarzyło się pewnego czerwcowego popołudnia :-)))
        Pozdrawiam
        Jurek
        • Gość: ja Re: Wroclaw miastem krasnali! IP: *.korbank.pl 12.12.01, 18:28
          Z krasnalami w różnych miejscach Wrocławia to rewelacyjny pomysł. Mam nadzieję, że ktokolwiek z
          Urzędu Miejskiego przejrzy to forum i podejmie wątek.

Co do Hali Ludowej - jest przeochydna (z zewnątrz). Szara, odrapana, bezpłciowa, w kształcie kupy.
          Ale za to pergola jest cudna, zwłaszcza, gdy kwitną róże.
          • Gość: hen Re: Wroclaw miastem krasnali! IP: 156.17.85.* 12.12.01, 18:45
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Z krasnalami w różnych miejscach Wrocławia to rewelacyjny pomysł. Mam nadzieję,
            > że ktokolwiek z
            > Urzędu Miejskiego przejrzy to forum i podejmie wątek.
            >
            > Co do Hali Ludowej - jest przeochydna (z zewnątrz). Szara, odrapana, bezpłciowa
            > , w kształcie kupy.

Cóż za piękny opis :-)))

> Ale za to pergola jest cudna, zwłaszcza, gdy kwitną róże.

100% racji
            A z tymi krasnalami wcale nie takie głupie, tylko że jest to troszeczkę chyba za
            słabe na symbol. Ciężko jest coś wymyśleć, bo mam wrażenie, że już wszystko
            zostało wymyślone, wieża Eifla, Opera w Sydney, Statua Wolności, czy Pałac
            Kultury.

Mnie sie wyadji, że: przede wszystkim Wrocław należy upiększyć, przez (zaraz
            Geniusz się wścieknie) odbudowę starej zabudowy (Stare Miasto, ul. Kazimierza
            Wielkiego, część wysp koło Ostrowa Tumskiego), remont trójkąta i oklolic Drobnera
            i reszty dzielnicy Śródmieście, bo to jest wartość Wrocławia. I reklamować,
            reklamować i jeszcze raz reklamować,
            • Gość: duzy wszystko racja ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 13.12.01, 17:38
              a poza tym nastawiać krasnali. WROCŁAW MIASTEM KRASNALI. Pomysł jest naprawde
              oryginalny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka