com.bi-nerki 25.09.07, 21:52 Frajerzy zakładają prywatne firmy, zaciągają kredyty, szukają zleceń, płacą ZUS, niektórzy bankrutują, a tu proszę: wystarczy się znaleźć w odpowiednim towarzystwie i kasa sama płynie szerokim strumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pededro Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.core.lanet.net.pl 25.09.07, 22:04 Dokładnie tak! Nie ma to jak założyć firmę, której głównym źródłem dochodów są zagwarantowane dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.07, 22:08 Chyba założę fundację, pokręcę się w urzędzie miejskim, koniaczek, czekoladki i będę żyć spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerwazy Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 25.09.07, 22:30 JkIedy w koncu tej klice ktoś weźmie sie do dupy????....wystarczy posprawdzać np. kto dostaje kase poza konkursami na rozne uslugi, bez przetargow bez niczego...JA sie pytam jak podmiot co działa 2 miesiace i nie realizował żadnego projektu moze mieć doświadczenie projektowe?? Jeśli GAzeta się za to nie weźmie wezmasie za to panowie z firmy "C".RCWiP choć szkolenia ma... kiepskie organizacyjnie jest na pewno lepszy niz koledzy janickiego. Janicki out!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy to tchórz Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 08.10.07, 23:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:34 Zapomnieli dodać, że przez pierwsze trzy miesiące SEKTOR 3 W OGóLE NIE DZIAłAł, BO NIE BYLI W STANIE PODłąCZYć TELEFONU I INTERNETU. Nie przyjęli żadnej organizacji. Po prostu pierdzieli w stołki. Ale ćóż, zdobyli cenne urzędznicze doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerwazy Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 25.09.07, 22:39 MArek Karaś- Mam 37 lat. Od 14 lat prowadzę rodzinną firmę. Jestem twórcą i pracowałem na rzecz Fundacji Teatru Muzycznego, gdzie zrealizowałem wiele imprez kulturalnych dla młodych wrocławian (dzieci i młodzieży). Największe z nich, to: Międzynarodowy Konkurs Tańca „Dance World Cup”, cykl warsztatów edukacyjnych dla dzieci z klas 1-3 „Muzyczne Pejzaże”, mikołajki na które przybyło do Hali Ludowej ponad 300 najuboższych małych wrocławian. W chwili obecnej rozpocząłem prace nad projektem, który ma pomóc w znaczącym stopniu w rozwinięciu wrocławskich organizacji pozarządowych. OTO cała Platforma koleś jest platformersem TKM.POczytajcie : www.karas.wroclaw.pl/pl/article/120 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Fundacja Capitol przy Teatrze Muzycznym Capitol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 08:48 Dyrektor Finansowy Teatru Muzycznego Marek I (szef klubu radnych PO) był głównym księgowym fundacji Capitol, Kościelniak - dyr TM - szefem Rady Nadzorczej Fundacji Capitol. Od początku fundacja żyła z wyprowadzenia z Teatru Muzycznego szkółki baletowej i z działań związanych ze szkółką i zwalnianymi przez Kościelniaka i Ignora artystami. W teatrze muz zwolniono prawie całe zespoły orkiestry, chóru , baletu - a kolesie z PO kierują "TEATREM MUZYCZNYM", w którym ich koledzy nawet mut nie czytają - to jest wrocławskie PO. O wszystkim świetnie wie zarówno osoby odpowiedzialne za kulturę jak i aktualny i były prezydent miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Fundacja Capitol przy Teatrze Muzycznym Capit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:21 nie zapominajmy o poprzednim szefie klubu radnych PO - panu Pawle K- Ż (skazanym za jazdę pod wpływem i próbę przekupienia policji, a ostatnio pobił policjantów) - to on tak walczył "bezinteresownie" o zmiany w teatrze, że kancelaria jego żony dostała po zmianie dyrekcji wieloletnią obsługę prawną Capitolu - CBA, CBA, CBA ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Common Andy czekam Re: Fundacja Capitol przy Teatrze Muzycznym Capit IP: *.chello.pl 27.09.07, 14:55 Andy czekamy aż odpowiesz na zadane pytania. Jesteś tchorzem czy brak ci argumentów? tradycyjnie nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edunisia Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 26.09.07, 15:32 Bardzo ładna stronka. Szczególnie ujęła mnie fraza "jestem twórcą" - oczwiście w kontekście dotychczasowych dokonań. Równie piękny panegiryk znalazłam na stronach Hobbita o osobie jego "sołtysa". Wspaniała, ogromnie szczera i wzruszająca wypowiedź. Aż łzy miałam w oczach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer sektor 3 IP: *.telsat.wroc.pl 25.09.07, 23:40 tam nic sie nie dzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Sukces goni sukces.Dutkiewicz na Prezydenta IV RP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 00:01 Odpowiedz Link Zgłoś
johann3 Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 26.09.07, 07:07 oczywiscie ten inkubator bedzie pomocny tylko dla wybranych, mam jednak nadzieje, ze platforma rozleci sie nim wyksztaca sie jej pierwsze mlodziezowe bojowki, Odpowiedz Link Zgłoś
adsam Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej 26.09.07, 08:03 RCWIP to teoretycy i jak sami się określają "grantotwórcy" czyli wyciągacze kasy na programy unijne i krajowe, z których poza szkoleniami, posiedzeniami, konferencjami, opracowaniami itp., itd. niewiele wynika. Hobbit - główny partner Umbrelli - to praktycy. Co roku wysyła na obozy i kolonie ok. 1200 dzieciaków, prowadzi świetlice, buduje przystań i nie żyje tylko z tego co wyciągnie z Unii, miasta czy państwa, choć oczywiście też korzysta z dotacji. Jednak porównując skalę rzeczywistych, a nie PR-owskich działań, a zwłaszcza majątek i potencjał, to RCWIP się chowa pod miotłę. Tylko w naszym postkomunistycznym społeczeństwie dalej lepsi są ci co mówią niż ci, którzy coś potrafią dobrze zrobić. Łatwiej obrzucić błotem wszystkich dookoła niż przełknąć gorzką pigułkę, że może ktoś coś lepiej od nas umie nie w teorii, ale w praktyce. Ja szczerze mówiąc mam uczulenie na gadaczy i teoretyków, którzy budują wizje, promują idee i w sensie pojęciowym są nieźli. Tylko życie to nie jest teoria i wcale nie chce się do nich dostosowywać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.chello.pl 26.09.07, 08:26 Te Drogoś zamilknij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: 81.219.218.* 26.09.07, 11:54 Pani Anno! Jaki Drogoś niech Pani nie będzie żałosna... RCWIP święte nie jest i niech nie udaje takiej cnotki, co to wszystkie konkursy wygrywa bez ustawiania i "pomagania szczęściu". Poczytajcie sobie ich stronę www.rcwip.pl gwarantuję, że większość zwykłych zjadaczy chleba nie dojdzie czym się właściwie zajmuje ta organizacja poza szkoleniem, spotykaniem, upowszechnianiem itd. Cele statutowe żywcem przepisane z ustawy o pożytku publicznym: 1. pomoc społeczna, w tym pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób; 2. działalność charytatywna; 3. podtrzymywanie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej; 4. działalność na rzecz mniejszości narodowych; 5. ochrona i promocja zdrowia; itd. Może ja inaczej pojmuję te zapisy, ale ciekawi mnie jakiej pomocy RCWIP udzieliła rodzinom w trudnej sytuacji? Ile przeznaczyła pieniędzy i środków na działalność charytatywną? W jaki sposób podtrzymuje tradycje narodowe i polskość (typowo prounijna i "proeuropejska" organizacja)? Żałosne jest, że przegrała i wizja ciepłych etacików się oddaliła, więc trzeba szukać winnych - niech to będą Janicki, Dutkiewicz, Gmina Wrocław, a może jeszcze brodacze i cykliści. Albo jeszcze lepiej Żydzi i masoneria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.chello.pl 26.09.07, 12:20 Czyli prezio Hobbita. Szkoda, że nie ma jego danych na stronie tej fundacji... Poza tym przyznajesz mi racje gamoniu .Zadajac pytanie - "Może ja inaczej pojmuję te zapisy, ale ciekawi mnie jakiej pomocy RCWIP udzieliła rodzinom w trudnej sytuacji? Ile przeznaczyła pieniędzy i środków na działalność charytatywną? W jaki sposób podtrzymuje tradycje narodowe i polskość" zapominasz ze konkurs dotyczył nie działalności charytatywnej ale ...wspierania III sektora. Jaki tu doświadczenie ma Hobit? Jakie Pan Karaś? jakie Pani Szmyt?? KONKURS BYL USTAWIONY JAK WSKAZUJE ARTYKUŁ I PAN DUTKIEWICZ MUSI ODPOWIEDZIEĆ NA TRUDNE PYTANIA I PODJAC KROKI DYSCYPLINARNE W STOSUNKU DO TAK KOCHAJACYCH SPÓLĘCZEŃSTWO OBYWATELSKIE CZŁONKÓW PLATFORMY OBYWATELSKIEJ.tO JEST PRZYKŁAD JAK ROZUMIEJĄ ONI LIBRALIZM. CaŁe to środowisko pozarządowe to cwaniaki i ssacze dotacji.Nic nie robić a przerobić.Żenada....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: 81.219.218.* 26.09.07, 13:03 No cóż obelgami nie zastąpi się odpowiedzi na pytania :-) Nie wiem o jakie dane prezesa Hobbita Pani chodzi, bo większość jest na stronie fundacja-hobbit.pl/zagle/ no chyba, że numer buta, ale to proszę go zapytać, nie sądzę, żeby robił problemy. Umiem czytać ze zrozumieniem i wiem czego dotyczył konkurs. Tak jak wcześniej pisałem nie dowierzam teoretykom, a za takich uważam RCWIP. Pomoc organizacjom bez praktycznego doświadczenia ma się trochę tak jak znajomość grawitacji do jeżdżenia na rowerze. Teoretycznie wiadomo o co chodzi, ale w praktyce nie jest to takie proste. Zdanie: "CaŁe to środowisko pozarządowe to cwaniaki i ssacze dotacji. Nic nie robić a przerobić" świadczy tylko o tym, że nie jest Pani z nim związana, a może szkoda. Potrzeba ludzi energicznych i zaangażowanych do pracy na rzecz innych. A jeżeli już to bardziej mi ono pasuje do RCWIP niż Hobbita - powody w poprzednim komentarzu. Proszę też swojej goryczy nie przelewać na forum, bo w ten sposób nie da się nic rozwiązać. Polecam melisę - dobrze robi na nerwy... Łączę wyrazy szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.chello.pl 26.09.07, 13:23 Drogi Prezesie Hobitta, a moze Panie Karasiu lub Pani Szmidt: " Łubu du dubu niech nam żyje Fundacja Hobbit i wzmiankowani powyzej Państwo.Poświęcaja oni swoje cale życie za marne 1,3 mln zlotych dla dobra ojczyzny. Wilcy kładą kłody ale nie zmogą nie zmogą.Dzielny Janicki nam pomoże.Więc sie kryjcie zdrajcy w norze.Konkurs był uczciwy jak wybory na Ukrainie. Liberalizm nie zaginie. Ssiemy sobie dotacyje.A wam wrogi mówie szczerze ja teoretykom nie wierze.Liczy sie praktyczna zdolność wyciągania kasy z kabzy.A jak tego nie umiecie po co za NGO-sa się bierzecie?. Lubu du dubu.To mówilem ja Prezes. A i jutro tez bedę mówił bo nie mówilem w poprzednim tygodniu" Nie odnosisz się gamoniu do żadnej sprawy poruszonej w artykule: tznnie spełnianiu wymogów konkursu przez Umbrelle( hehe patrioci cholerni:), konfliktu interesów pomiedzy startujacymi a oceniającymi, dziwnie krotkiego terminu ogloszenia ( mnie nie dziwi bo duzo konkursow jest rozpisywanych pod konkretne instytucje i projekty).Nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.chello.pl 26.09.07, 15:29 common Andy... coś taki miętki:) Gładka gadka, garniturek, gęba pełna frazesów.No wypowiedz sie w sprawie zarzutow Gazety. W końcu pewnie dotycza bezpośrednio ciebie.Nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.09.07, 15:50 :) dobre dobre wolontariusz :) kto zna kolege B właściciela fundacji bliżej ten wie jaki z niego wolontariusz "nie stać mnie na dzieci biedne".... szkoda gadać - ale przyjdzie kryska na matyska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Common Andy you little funky:) IP: *.chello.pl 26.09.07, 15:59 Common Andy...zatkało cie jak poczytaleś co ludzie o tym sądzą.Myślisz ze pochowacie sie do nor i ucichnie:)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Common Andy you little funky:) IP: 81.219.218.* 26.09.07, 19:53 Ciekawe, że niektórym do głowy nie przyjdzie, że ktoś może spędzać czas z dala od komputera np. pracując... Ja się nie mam gdzie i po co chować, bo z konkursu obojętnie czy wygrałby go Hobbit czy RCWIP i tak nie dostanę nawet złotówki. Po prostu nie lubię jak podpuszczony dziennikarzyna wypisuje takie manipulowane brednie i miesza w głowach ludziom, a ci zaraz krzyczą "na stos", "na stos". Ciekawe, że przedstawione są racje tylko jednej strony, a wszystko co wiemy, to informacje od przegranych. Szczerze mówiąc wolałbym, żeby te 1,3 mln zł było wydane w inny sposób, na co innego i z większym pożytkiem (także publicznym). Dla mnie sam pomysł wydania takiej kasy na takie działanie jest chybiony. A czy wyda te pieniądze jeden czy drugi, to nie ma większego znaczenia. Chociaż śmiać mi się chce jak wszyscy traktują te pieniądze jak darowiznę i to bez podatku... No cóż każdy sądzi swoją miarą. A tak przy okazji jak czytam takie odzywki jak w tytule zawsze przypomina mi się Kukiz i Piersi - "gdy zaryczę po angielsku, to się czuję jak po zielsku...". Tak, więc Anno pozwól, że Ci poradzę - zmień zioła na melisę, bo to co bierzesz wyraźnie Ci nie służy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Common Andy you little funky:) IP: *.chello.pl 26.09.07, 22:57 Common Andy rura ci zmiekła?? Odpowiedz na pytanie w czym dziennikarz zostal podpuszczony i na inne zadane w moich postach.Odpowiem cytatem " ...juz was w swoje szpony dopadł szmal zdrada plynie z ust.." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Common Andy you little funky:) IP: 81.219.218.* 27.09.07, 08:05 Jak to mawiają - mądry zrozumie, a z głupim szkoda rozmawiać. Myślę, że szkoda mojego czasu na rozmowę z Tobą. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Andy EOT - jak pisali w czasach gdy internet był dla fajnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Common Andy you little funky:) IP: *.chello.pl 27.09.07, 09:59 Zarzuciłeś burku dziennikarską nierzetelność tekstowi o konkursie.Poproszony o ustosunkowanie się do nich wykręcasz się sianem.I na nic twoja gładka gadka frajerze. Albo odpowiesz albo jesteś oszczercą.Proste nie? Tylko się nie zadla na salonach.Nie pozdrawiam bo fajny to ty nigdy nie byłeś.Ale to były czasy gdy ludzie byli fajni , soory z ferajny chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ngo Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.09.07, 16:00 sprawa jest dość prosta do rozwiązania wystarczy takie rzeczy powierzać organizacji wpisanej na listę jako Organizacja Pożytku Publicznego - dzialającej min. 2 lata po zbadaniu jej finansow przez bieglego.. poza tym wykluczyć fundacje - bo one w odróżnieniu od stowarzyszeń jesli taka wola fundatora nie muszą robić zjazdów , wybierać organów (zarządu, komisji rewizyjnej itd) dlaczego wspaniała fundacja HOBBIT nie jest organizacją pożytku publicznego?? - bo musialaby udostępnić dokumenty co dwa lata bieglemu a dlaczego nie chce odpowiedcie sobie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisława fundacja vs. stowarzyszenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.07, 08:50 Oczywiście, że fundacje mogą być przykrywką różnego rodzaju interesików i są wygodne dla wszelkiego typu krętaczy. Zgadzam się, że powinny zostać odcięte od możliwości ubiegania się o pieniądze publiczne. Chociażby dlatego, że powołuje je i rozwiązuje 1 osoba, w przeciwieństwie do stowarzyszenia, gdzie decyzje podejmują członkowie (czyli min. 15 osoób). Poza tym w ustawie o działalności pożytku publicznego i wolontariacie, a przede wszystkim w ustawie o fundacjach, są jasno określone kompetencje i zakres działalności podstawowej fundacji. Czyli m.in: "W oświadczeniu woli o ustanowieniu fundacji fundator powinien wskazać cel fundacji oraz składniki majątkowe przeznaczone na jego realizację." = to fundacja ma zapewnić kasę na swoją działalność, a nie wyciągać ją od społeczności, na rzecz której deklaruje się służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DM Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.07, 10:26 A propos partnera Umbrelli, Hobbita. Co jest takiego szczególnego w jego działaniach - to, że prowadzi świetlicę i pomaga odrabiać dzieciom lekcje? Wiele - kilkanaście świetlic środowiskowych - robi dokładnie to samo. Czy Hobbit, korzystając z tej pomocy (dopołaty i dofinsnowania) o której była mowa, wysyłą nasze dzieci na bezpłatne obozy czy kolonie??? Nie, działają na zasadzie biura podróży - zapłacisz to masz i jedziesz. Skąd więc ta gloryfikacja? Pro Publico Bono, Most czy inne ogranizacje mają więcej powodów do chwały ... Pytanie czego nie mają? Ano nie mają bufonowatego prezesa, który wszędzie wtrąci swoje trzy grosze. Ale wniosków o doatcje to wypełnić porządnie nie umie - jakiś czas nie dostał dotacji z UM i skażył się biedaczysko (między innymi gazecie), że to za trudne, że zgoła niepotrzebne ... Ale my tu gadu gadu, a związki i układy robią swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocław nocą Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.09, 08:44 I jak poszło? Doszło do sensownych ustaleń, ogłoszenia nowego konkursu, wykluczenia wniosków z wadami merytorycznymi? Oby tej kasy liznęły nie tylko ogranizacje z plecami i poparciem! A może skończyło się jak zwykle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3 Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.09.07, 15:42 hobbit to niestety kolejna fundacja i- kryptofirma ... zamiast placic normalne podatki dziala jako fundacjia - ktora niczego nie funduje... Co wiecej w przypadku jej rozwiązania cały jej majątek przypadnie zalożycielowi.... łącznie z tym ktory dostala z dotacji.. ale taki mamy kraj, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kOT FILEMON Szczegoly sprawy i nazwisk parę IP: *.chello.pl 26.09.07, 15:46 Sektor trzeci pod parasolem autor(ka): Magda Dobranowska-Wittels 2007-09-25 We Wrocławiu powstało Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych SEKTOR 3. Opisywane jest jako dobry przykład partnerstwa między organizacjami a samorządem lokalnym. Czy jest tak naprawdę? Pomysł utworzenia we Wrocławiu centrum, które zajęłoby się pomaganiem organizacjom w ich rozwoju pojawił się na forum Wrocławskiej Rady Działalności Pożytku Publicznego. – Wzięliśmy pod uwagę wskaźniki ilościowe, czyli za małą liczbę organizacji we Wrocławiu w stosunku do istniejących potrzeb, a także wskaźniki jakościowe – to znaczy słabą kondycję części z istniejących organizacji – mówi Aldona Wiktorska, członkini Rady Pożytku, a od niedawna doradca prezydenta Wrocławia ds. pożytku publicznego. – Doszliśmy do wniosku, że trzeba stworzyć miejsce, które byłoby przyjazne organizacjom i w którym mogłyby one uzyskać pomoc potrzebą do tego, aby sprawnie działać. Miasto daje miejsce i wyznacza koordynatora Pomysł spotkał się z wielką przychylnością ze strony władz miasta, które na potrzeby tej inicjatywy przekazały pomieszczenia dawnej zajezdni tramwajowej przy ul. Legnickiej 65. Do otworzenia Centrum przygotowywano się ponad rok. W tym czasie m.in. przeprowadzono remont w zajezdni. Centrum rozpoczęło działalność w kwietniu 2007 roku. Regulamin działania nowo otwartego WCWOP głosi, że jest ono nadzorowane przez Departament Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, a koordynatorem Centrum jest osoba wskazana przez dyrektora tego departamentu (co w praktyce oznacza, że osoba prowadząca Centrum jest zatrudniona przez Urząd Miasta). Departament wskazał na stanowisko koordynatora Grzegorza Tymoszyka, do 2000 roku pracownika Wydziału Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego Wrocławia, a później kierownika programowego w Fundacji Hobbit. W pracy pomagali mu m.in. Anna Szmyt oraz Marek Karaś. Miasto ogłasza konkurs Regulamin przewiduje także, że „prowadzenie Centrum zostanie przekazane organizacji w ramach realizacji zadań publicznych”. Zgodnie z tym zapisem władze Wrocławia ogłosiły 31 lipca 2007 konkurs na „Prowadzenie Wrocławskiego Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych SEKTOR 3”. Konkurs wydał się wrocławskim organizacjom o tyle dziwny, że wnioski można było składać do 30 sierpnia 2007, a rozstrzygnięcie i ogłoszenie wyników miało nastąpić... 31 sierpnia 2007, czyli dzień później. W ogłoszeniu o konkursie podano kryteria oceny merytorycznej. Za wartość merytoryczną projekt mógł otrzymać od każdego oceniającego maksymalnie 50 punktów, a za doświadczenie osób proponowanych do prowadzenia Centrum – maksymalnie 30 punktów. Reszta (po 10 punktów) za budżet oraz wkład własny pozafinansowy. W sumie 300 punktów. Konkurs wygrywa fundacja koordynatora - Już na początku coś nam nie pasowało i nawet chcieliśmy sobie darować składanie wniosku w tym konkursie, ale w końcu postanowiliśmy się jednak zmobilizować – mówi Łukasz Domagała z Regionalnego Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych, które na Dolnym Śląsku działa od 7 lat. W partnerstwie z innymi znanymi w regionie organizacjami (Dolnośląską Fundacją Ekorozwoju oraz Domem Spotkań im. Angelusa Silesiusa) przygotowali i złożyli wniosek. Jak się okazało – był to jeden z dwóch wniosków, jakie wpłynęły na konkurs. Drugi złożyła Fundacja Wspierania Organizacji Pozarządowych „Umbrella”, która została zarejestrowana w KRS 29 maja 2007 roku. RCWIP – dysponujące kilkunastoosobowym zespołem doświadczonych i certyfikowanych trenerów, którzy od lat zajmują się doradzaniem organizacjom pozarządowym – otrzymało 295 punktów za swój projekt. A Fundacja „Umbrella” – 297 punktów. I tym samym jej zostało powierzone prowadzenie Centrum. Na trzy lata Fundacja otrzyma ponad 1 290 tysięcy zł. Do tej pory miasto Wrocław przekazywało na działania wspierające organizacje pozarządowe (szkolenia, doradztwo) dotacje w wysokości do 100 tys. zł na rok. - Z jednej strony należy się cieszyć, że po raz pierwszy samorząd przełamał się i zdecydował podpisać umowę wieloletnią i jeszcze zagwarantował na jej realizację porządne pieniądze – mówi Łukasz Domagała, ale zaraz dodaje: - Szkoda tylko, że sposób, w jaki to robi budzi delikatnie mówiąc zastrzeżenia. Można mieć wszystkie możliwe atuty oraz rekomendacje środowiska pozarządowego, ministerstw, władz regionalnych i lokalnych (w 2006 roku RCWIP otrzymał od Gminy Wrocław rekomendację potwierdzającą bardzo pozytywną opinię dot. realizowanych działań.) etc. To wszystko za mało, gdy konkuruje się z nowo powstałą organizacją utworzoną przez osoby pracujące dotychczas na rzecz Urzędu Miasta oraz byłych lub obecnych polityków szczebla lokalnego. Zastrzeżenia pojawiają się tym bardziej, im lepiej przyglądamy się Fundacji „Umbrella”. Wśród fundatorów są m.in. Krzysztof Bojda z Fundacji Hobbit, Robert Drogoś ze Stowarzyszenia Tratwa oraz Bohdan Aniszczyk – radny Wrocławia, członek Komisji Rodziny, Zdrowia i Spraw Socjalnych oraz Komisji Edukacji i Młodzieży, były członek zarządu Miasta. W zarządzie Fundacji zasiadają Grzegorz Tymoszyk, Anna Szmyt i Marek Karaś, czyli osoby, które pracowały w Centrum od początku. Co i kiedy robiły na zlecenie Urzędu Miasta w Centrum można się dokładnie dowiedzieć z zestawienia działań podejmowanych przez pracowników Centrum Sektor 3 od stycznia do lipca 2007 roku – dokument taki został dołączony do wniosku konkursowego Fundacji “Umbrella”. Organizacje chcą wyjaśnień Sprawą zainteresowała się Ogólnopolska Federacja Organizacji Pozarządowych. W liście, który OFOP wystosowała do władz Wrocławia, organizacja zwraca uwagę, że zdziwienie budzi fakt, iż członkowie komisji oceniającej (pracownicy Urzędu Miejskiego) tak wysoko ocenili ofertę organizacji nie posiadającej żadnej historii grantowej, która ponadto nie mogła – bo działa od końca maja 2007 – złożyć sprawozdania finansowego i merytorycznego za rok ubiegły, ani też zrealizować lub rozliczyć żadnego projektu. Według OFOP istnieje podejrzenie, że procedura konkursu łamie zasady i zapisy określone m.in. w Ustawie o działalności pożytku publicznego i wolontariacie (Art. 5. 2; .Art. 15. 1, 3) oraz w uchwale Rady Miejskiej Wrocławia i w Zarządzeniu Prezydenta Wrocławia, dotyczących organizowania otwartych konkursów na realizację zadań publicznych oraz zasad udzielania dotacji organizacjom pozarządowym. OFOP zwrócił się z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli dotyczącej konkursu oraz o powołanie niezależnej komisji, która ponownie oceni oba złożone wnioski. Również Aldona Wiktorska przyznała, że do członków Wrocławskiej Rady Działalności Pożytku Publicznego dotarły zastrzeżenia dotyczące tego konkursu i jego wyników. Rada spotyka się na swoim pierwszym powakacyjnym posiedzeniu 1 października i wtedy ma się sprawą zająć. Do władz miasta z prośbą o wyjaśnienia zwróciło się także RCWIP. Korzystając z przepisów o dostępnie do informacji publicznej, poprosiło o udostępnienie obu wniosków z załącznikami oraz uzasadnienia wyboru oferty. W odpowiedzi, Michał Janicki, dyrektor Departamentu Spraw Społecznych napisał m.in. iż ocenie podlegało doświadczenie osób proponowanych do prowadzenia Centrum, a nie doświadczenie organizatora; żadna z osób reprezentujących władze Fundacji nie jest zatrudniona na umowę o pracę w Urzędzie Miejskim Wrocławia, zaś uzsadnieniem wyboru jest liczba uzyskanych punktów. Ponadto M. Janicki wyjaśnia także, że tak krótki czas od zakończenia naboru do ogłoszenia wyników konkursu wynika stąd, iż spodziewano się, że napłynie niewiele wniosków. Dobra praktyka? W poniedziałek, 24 września, we Wrocławiu rozpoczyna się dwudniowa konferen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Konkurs był uczciwy - tytuł trochę mniej IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.07, 18:24 Długi też ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianka Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.07, 08:17 A ja sie pytam -kto ma reagować na takie nieprawidłowości, skoro w tym mieście reka, rękę myje. Konkurs był uczciwy, 'BO' wygrali nasi. Odpowiedz Link Zgłoś
volter-pl Strona www 26.09.07, 08:49 Strona internetowa sektor3.wroclaw.pl wygląda po prostu fatalnie. Jakby wykonana na zaliczenie przez gimnazjalistę. O, przepraszam. Gimnazjaliści potrafią naprawdę dobre strony robić. Taką grafikę i dobór kolorów stosowało się przed rokiem 2000. Ciekawe, ile miasto za to zapłaciło...? Odpowiedz Link Zgłoś
team.job Re: Strona www 22.06.15, 13:33 Dużo bardziej mi się podobają strony www innych wrocławskich organizacji, już nawet rowery miejskie mają ładniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c. Chyba pan Janicki trochę przesadził IP: *.ce.ip-plus.net 26.09.07, 09:16 Chyba Janicki przesadził z kolesiostwem. I to na oczach wszystkich. Jeśli prezydent Dutkiewicz nie zrobi porządku z nim i jego kolegami, to będzie to dla niego żółta kartka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Konkurs nie był uczciwy IP: *.eranet.pl 26.09.07, 09:36 I tak właśnie wyglądają w Polsce przetargi-przed ogłoszeniem wiadomo (dla urzędu czy instytucji, firmy)kto wygra. Dlaczego nikt nie zajął się przetargiem na koncepcję zagospodarowania Placu Społecznego - w składzie sędziowskim zasiadała pani Hawrylak-Brzozowska(miała bardzo duży wpływ) a 4tą czy 3cią nagrodę zdobyła pracownia architektoniczna, w której pracuje pan Brzozowski i pan Hawrylak. Zbieżność nazwisk jak się domyślam. Ale to tylko mały przykład. Przetargi w tym kraju ustawia się pod jedną czy dwie firmy (jeśli jedna czy druga wygra - wygrana podzleca przegranej wykonanie części prac) w taki sposób żeby wyeliminować pozostałe "obce" podmioty. Posiadam firmę, stawałem dziesiątki razy do przetargów, miałem najniższe stawki. Niestety za każdym razem okazało się, że nie spełniałem jakiegoś warunku. To jest standart. I standartem jest, że podmiot, który wygrywa podzleca takim jak ja za 30% albo i mniej wartości wykonanie później całości prac. I nie mam wyjścia. Żeby egzystować muszę się na to godzić. A jeśli bym zaczął kręcić nosem to bym nic nie dostał. Takich przedsiębiorców jak ja w tym kraju są setki jeśli nie tysiące. Nie wspominam o osobie (osobach) od której zależy kto wygra dany przetarg - jakiś powód jest dlaczego gloryfikuje daną firmę, powód wiadomy chyba nam wszystkim($) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nole Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 10:30 Umbrella, ela, ela. PO finansuje kampanie wyborczą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 13:26 Przykłady można mnożyc Przecież specjalne tworzy się kryteria pod wskazane podmioty, patrz konkursy dla instytucji pozarządowych. Konkursy na intratne stanowiska. Jaskarawym przykladem braku jakichkolwiek regół jest Wratislawia Cantans. A wydział sprzedazy nieruchomości, nie, nie teraz ale pare lat wcześniej, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisława Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.07, 08:58 Takich przykładów jest mnóstwo. Teatr Pieśń Kozła + organizowany przez nich Brave Festival, buskersi, Internetowa i Telefoniczna Poradnia Językowa, Wieczory w Arsenale, Musica Electronica Nova, Festiwal Trzech Baroków, prowadzenie Studium Musicalowego. Na wszystkie te konkursy wpłynęło po j e d n e j ofercie... Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
adsam Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 28.09.07, 13:10 Chory jest system. Weźmy np. konkursy sportowe. Wiadomo, że zawodów łuczniczych nie zorganizuje ktoś zupełnie z zewnątrz, a ile jest takich dyscyplin, gdzie szkolenie we Wrocławiu prowadzi tylko jeden klub. Tak więc z góry wiadomo do kogo jest konkurs adresowany i kto go wygra. Zawody muszą się odbyć, a nikt inny nie spełni wymogów konkursowych, ale konkurs musi być, bo takie są przepisy. Potrzeba ich zmiany nie od dziś podnoszona jest przez środowisko organizacji pozarządowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjf Konkurs był uczciwy, wygrali nasi -nasi góra , IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.07, 15:28 Znamy to a co na to prokuratura. Tajemnicą poliszynela jest , że we wrocku bez znajomości , albo łapki nic się nie załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ngo to nie pierwszy fikcyjny konkurs Gminy Wroclaw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.07, 19:56 Zerknijcie sobie na te strone: www.wroclaw.pl/m31014/p31020.aspx i zobaczcie ile konkursow ma konkretna nazwe np. Organizacja Klubu pod Brzozami (czyli z gory wiadomo kto ma wygrac, bo tylko jedna organizacja w miescie prowadzi juz taki klub) - ta sytuacja trwa od dawna. Ale nikt (?) nie robil rabanu, bo chodzilo o male kwoty. Mozna sie tylko irytowac, gdy sie nie rozpozna z gory, ze to konkurs ustawiony i sklada sie na niego wniosek. Mysle, ze problem w tym, ze miasto musi kazda dotacje przekazac w drodze konkursowej - stad powstanie formuly fikcyjnych konkursow. W nowej ustawie ma powstac opcja przekazywania dotacji do pewnej wysokosci w drodze bezkonkursowej. I to jest chyba uczciwsze rozwiazanie niz fikcyjne konkursy. Ale napewno taka bezkonkursowa procedura nie powinna dotyczyc bardzo wysokich dotacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: to nie pierwszy fikcyjny konkurs Gminy Wrocla IP: 81.219.218.* 26.09.07, 20:20 Brawo! Wreszcie jakiś sensowny głos na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarcos Re: to nie pierwszy fikcyjny konkurs Gminy Wrocla IP: *.wroclaw.mm.pl 26.09.07, 21:48 Uhm, jasne, tylko po co w tym konkretnym przypadku było opowiadać o tym jak to organizacja pozarzadowa przejmie "Sektor3" i prowadzenie projektu, żeby niedługo potem stworzyć "fasadówkę" z obecnych pracowników ośrodka i dać im wygrać konkurs z, jak się "przypadkiem" okazało, lepiej przygotowaną do tego organizacją? Po za tym skoro jakaś organizacja jest dobra w tym co chce zrobić i trzeba już koniecznie zorganizować konkurs, zeby pieniądze wydać jedyną możliwą drogą, czyli poprzez konkurs, to czemu, u licha owa "ustawiona orga nizacja" nie mozę się przyłożyć i przygotować takiego projektu, który ma szansę zmierzyć się z mżliwym przecież konkurentem? I czemu jeśli ktoś przygotuje lepszy projekt ma go nie wygrać, skoro faktycznie wszsytko wskazuje na to, zę jest w tym lepszy? Droga konkursowa, skoro już jest, moze być dobrze wykorzystana dla zmobilizowania "pewniaków" do dotacji, lub do wyłon ienia najlepszych w swojej robocie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Bojda Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.eranet.pl 26.09.07, 23:07 Jestem szczerze zdziwiony!!! Działam od wielu lat i zawsze z pokorą przyjmowałem porażki konkursowe wiedząc, że dobre działanie w końcu ktoś zauważy i doceni. Szokuje minie działanie Regionalnego Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych! Ci skrzywdzeni, oszukani tak naprawdę poszukują dla swoich działań lokalu a to nie byle, jaki kąsek!!! Wszyscy wiemy, że idea „inkubatora sektor 3” byłaby zmarginalizowała na rzecz bieżących działań Regionalnego Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych. Pan Łukasz Domagała, prezes Regionalnego Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych nie wykazał uczciwości i czystości intencji w działaniu próbując niestosownie przekonywać pracowników do współpracy obiecując im zatrudnienie po wygranym konkursie itd. Panie Łukaszu Domagała – nie ufam panu i nie wierzę w pana bezinteresowność i czyste intencje!!! Cóż wygrał lepszy! Boli?! Do Pana Marcina Dadeli, prezesa Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych mam wiele uwag, które uczciwość jego intencji nie stawiają w dobrym świetle!!! Pierwsza i najważniejsza to taka, że stanął bez zapoznania się z wieloma faktami bez dyskusyjnie po stronie RCWIP. Cóż budowanie opinii (protestów) na podstawie tylko jednego źródła trąci mi kolesiostwem, układzikiem i zwykłą nieuczciwością! Liczę na to, że Pan Dadela od dziś będzie opiniował wszystkie porażki konkursowe organizacji pozarządowych w Polsce! Powodzenia! Szanowni czytelnicy zawsze ktoś przegrywa, aby mógł wygrać ktoś. Umbrela to organizacja, która składa się z osób, które mają bogate doświadczenie w działaniach w sektorze trzecim. Osoby tworzące strukturę od początku uczestniczyły w budowaniu całego przedsięwzięcia, są emocjonalnie zaangażowani są jednocześnie gwarantem kontynuowania idei leżącej u podstaw tworzenia „Sektora – 3”. Kierunek działań Umbrelli pozwala spokojnie patrzeć na rozwój działań pomocowych na rzecz organizacji pozarządowych we Wrocławiu. Pozdrawiam K.B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 27.09.07, 00:11 Ale pieprzysz koleś, ale pieprzysz farmazony.Odnieś sie do zarzutów Gazety !!!!!A ja nie wierzy takim jak ty.Ngo sowcom biznesmenenom powiązanym z władzą.Ciekawe co w tej umbrelii robią politycy związani bezpośrednio z instytucją która rozstzryga konkurs!!! pokaż kolego jedno działanie ktore zrobiles dla III sektora !!! Napisz moze jakie stawki zaproponowaliście za zarzadzanie, catering itp:).A moze jeszce paru ekspertow wpisaliście...:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 27.09.07, 00:26 "Szokuje minie działanie Regionalnego Centrum Wspierania > Inicjatyw Pozarządowych! Ci skrzywdzeni, oszukani tak naprawdę > poszukują dla swoich działań lokalu a to nie byle, jaki kąsek!!! " NO TO TERAZ WIADOMO O CO CHODZIŁO....DZIĘKI ZA SZCZEROŚC BONDA , UPS PRZEPRASZAM PANIE BOJDA. Odpowiedz Link Zgłoś
inkaem Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 27.09.07, 08:04 O! Jesteś Pan zdziwiony? Tym że ktoś zdecydował się podważyć Pańskie kompetencje. Otóż drogi Panie, w majestacie prawa może to zrobić ... A jeśli szkalowany tu przez Pana p. Domagała i p. Dadela mają rację - nic Pan nie zdziałasz i wielka "kasa" przejdzie bokiem. Na dodatek pozostanie wielki niesmak po Pańskiej wypowiedzi ... Piszesz Pan, że "zawsze z pokorą przyjmowałem porażki konkursowe". Naprawdę? A Pański występ w gazecie - opisali to bodaj dwa lata temu - i wielka skarga na urząd i wnioski. Że trzeba je wypełniać i to dobrze wypełniać! Bo jak się źle wypełni to zostaną odrzucone. Z powodów proceduralnych Pańskie wnioski zostały odrzucowne. Przypomnę, że po tej decyzji chciałeś Pan szkoleń z zakresu wypełniania wniosków ... Pamiętam też odpowiedź urzędnika, że ... takie szkolenia były ale pańska fundacja w nich nie uczestniczyła. Wyszedłeś Pan na dudka ... Jakie to profesjonalne i praktyczne, prawda? Nie chce mi się komentować dalszej części Pańskiej wypowiedzi, powiem tylko, że po tym poście widać, że tamto bolesne doświadczenie niczego Pana nie nauczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_domagala7 Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 27.09.07, 09:08 RCWIP ma lokal we Wrocławiu i od lat potrafi go utrzymać (nie ciągnąc kasy z miasta). Ponieważ konkurs o którym mowa to zadanie w całości zlecone (zgodnie z ustawą) nie jest oczywiste, że można tam realizować inne dodatkowe działania (powinna to określać umowa dot. lokalu z UM). Nie jest prawdą, że obiecywałem komukolwiek pracę. Braliśmy pod uwagę zatrudnienie jakiejś osoby/osób, które pracowały dotychczas na rzecz miasta w inkubatorze 3 (po sprawdzeniu kompetencji). I taka informacja jest we wniosku. Wbrew zasadzie TKM. Co do intencji to moje od lat są niezmienne - wspierać organizacje pozarządowe i inicjatywy obywatelskie. Przez lata RCWIP taką działalność prowadził i będzie prowadził we Wrocławiu bez względu na to czy ma środki miejskie czy nie. W całej tej sprawie słyszę ciągle (także z ust przedstawiciela Wrocławskiej Rady Pożytku Publicznego), że wybór był dobry bo wygrali ludzie których znamy od wielu lat z innej działalności. Jeśli UM chce mieć takie kryteria wyboru niech wpisze je w ogłoszenie konkursowe a nie robi cyrku. Jako obywatel chciałbym aby politycy lokalni oraz pracownicy administracji kupowali usługi (bo konkurs jest de facto zakupem usług) dla swoich mieszkańców kierując się innymi kryteriami - takimi jak: jakość, doświadczenie, kompetencje realizatorów. To że ktoś działa w tym sektorze nie świadczy o wystarczających kompetencjach do realizacji takiego działania jak Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych. Czy wystarczy że pracuje w sektorze 8 lat by być gwarantem i tworzyć pozarządowy ośrodek dla osób bezdomnych czy mających problemy psychiczne etc. Czy wystarczy że grupa górników to dobrzy górnicy wiec można im powierzyć prowadzenie mleczarni?? Nie, nie wystarczy!!! To że urzędnik, polityk kogoś wiele lat zna nie powinno być decydującym argumentem. Wiele osób odradzało mi – „…nie rozgłaszaj szerzej o pozorności procedury konkursowej…”, „...już nigdy nie dostaniecie środków z miasta….",.." zobaczysz osoby uwikłane w ten proceder zemszczą się..."). Mam jednak nadzieje, że może inne organizacje na tym zyskają...i kryteria wpisane w ogłoszenie konkursowe będą kryteriami faktycznymi . Na koniec dobra wiadomość - www.rcwip.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: 81.219.218.* 27.09.07, 09:43 "Czy wystarczy że grupa górników to dobrzy górnicy wiec można im powierzyć prowadzenie mleczarni?? Nie, nie wystarczy!!!" Ciekawe stwierdzenie, ale czy prawdziwe? Jeżeli zamiast szeregowego górnika pojawia się osoba z kadry zarządzającej z dużym doświadczeniem, to czemu nie. Wszak nie jest problemem dla menadżera prowadzenie firmy o zupełnie innym profilu, bo jego wiedza nie dotyczy kopania węgla czy dojenia krów, ale zupełnie innych obszarów funkcjonowania firmy. Uwaga zupełnie na marginesie toczącego się sporu - chodziło mi tylko o możliwości manipulowania czytelnikami, a jedynym celem była nauka czytania ze zrozumieniem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 27.09.07, 10:01 Andy odpowiedz na pytania i zarzuty Gazety. Nie rozumiesz co sie do ciebie pisze? Masz klopoty? z czym? z czytaniem ze zrozumieniem? z pamięcią, z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ngo fikcyjne konkursy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.07, 12:39 > Mam jednak nadzieje, że może inne organizacje na tym zyskają...i > kryteria wpisane w ogłoszenie konkursowe będą kryteriami > faktycznymi . Ja tez mam taka nadzieje. Ciesze sie, ze wyciagneliscie sprawe na wierzch, bo to rzeczywiscie tylko szczyt gory lodowej. A dzieki wyciagnieciu tak duzej sprawy (rzecz dotyczy duzej dotacji) przez duza organizacje moze cos w koncu sie zmieni. Ja pracuje w malej organizacji - gdy zlozylismy pismo (do urzedu i wszystkich stron sprawy), o jawnym naduzyciu w malym projekcie (ktos podszyl sie pod nasza marke skladajac swoj projekt:) i dostal dotacje) nie bylo zadnej reakcji - nie otrzymalismy zadnej informacji zwrotnej. Jesli chodzi o same procedury rozstrzygania konkursow: Uwazam, ze jesli konkurs dotyczy duzej dotacji, to o wygraniu konkursu nie powinna decydowac przewaga 2 punktow (RCWIP dostal 295 pkt a Umbrella 297) - ze wzg na subiektywizm oceny merytorycznej wartosci projektu; w takim przypadku chyba warto byloby powolac jakies dodatkowe osoby oceniajacej. Pisze projekty od 8 lat i zdarzalo sie, ze ten sam projekt skladany na ten sam konkurs w roznych latach otrzymywal skrajnie rozna liczbe punktow - raz dostal prawie maksymalna liczbe punktow, rok pozniej w ogole sie nie zakwalifikowal do dotacji (nie uzyskal nawet polowy wymaganych punktow). Powod? Priorytety polityki miasta sie w miedzyczasie nie zmienily (wiem, bo je czytam), zmienil sie natomiast sklad komisji oceniajacej. Klade to na karb subiektywnego charakteru kazdej oceny - nie zazdroszcze pracy ludziom pracujacym w komisjach konkursowych: trudno ocenic obiektywnie tak bardzo rozne projekty. Zwlaszcza ze nie zawsze za swietnie napisanym projektem idzie swietna jego realizacja, ale to juz zupelnie inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ze szkolnych lat Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.09.07, 09:49 Bezinteresowność. Uczciwość? Czyste intencje? Piękne słowa ale jakoś nie bardzo pasują do pana, panie Bojda - przynajmniej moim skromnym zdaniem. Z tego co pamiętam, a dawne to czasy, bo i technikum kolejowe i weterynaria (nawiasem mówiąc nie skończyłeś jej przenosząc się - całkiem słusznie - na bardziej odpowiadający swym umysłowym możliwościom AWF) nic nie zapowiadało wielkiego miłośnika społeczności, charyzmatycznego rycerza czy nierozumianego przez wszystkich i niedocenianego charytatywnego działacza. Pańskie predyspozycje i zainteresowania raczej odpowiadają, o, przepraszam, odpowiadały przeciwnemu biegunowi. A może nie mam racji i ludzie tak się zmieniają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 29.09.07, 09:09 Dajesz Bonda sorry Bojda. odpowiedz na zarzuty Gazety!! W przeciwnym razie jesteś tchórz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronisława Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.07, 10:51 Taki inkubator nikomu nie jest potrzebny. Działających w trzecim sektorze paraliżuje nie brak wiedzy, doświadczenia czy pomysłów, ale strach przed skorumpowanymi urzędnikami, ustawiającymi przetargi czy konkursy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 29.09.07, 14:30 Oraz zazenowanie tzw.legendami III sektora, ktore z pracy spolecznej uczynili źródło ponadprzeciętnych dochodów.Hey gdzie jesteście Bondy, Drogosie i inni? Gdzie odpowiedzi na pytania? Pochowaliście głowy w piasek ?? Strusie III sektora.Dobry pomysl na projekt.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Nazwa fundacji jest niezgodna z ustawa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.07, 12:56 regulujaca sprawy jezykowe jezyka polskiego. Juz nie znacie polskich wyrazow, ktore nadawalyby sie do poprawnego sformulowania nazwy? Zalosne to jest. Ciekawe, czy angielskie fundacje posluguja sie polskimi wyrazami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marielle Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 13:35 Szanuję wszystkie opinie, jakie znalazły się na tym forum. Szanuję tez pracę osób działających we wroclawskich NGO, choć można mieć do nich wiele zastrzeżeń. Nikt nie jest wolny od popełniania błędów, wszyscy się bowiem uczymy. Chciałabym pokazać jednak inną perspektywę sprawy, trochę z daleka (bo z Torunia) i z dystansu. Czy ta dyskusja Państwa na forum przysłuży się niekoniecznie dobrej opinii 3 sektora wśród Polaków? Myslę, że M. Janicki powinien przedstawić publicznie procedurę konkursową, a nie zaś brnąć w zaparte. Szanujmy się i wspierajmy, a nie walczmy ze sobą. Może to idealistyczne, ale czy nie z takich pobudek wszyscy tworzymy i pracujemy w NGO? pozdrawiam. licze na dialog. Odpowiedz Link Zgłoś
czepialska Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 27.09.07, 15:29 Nie oczekuj dialogu - to nie ten poziom dyskusji. Przypomnę, że między dwoma stronami toczy się zażarty bój o "drobne" 1,3 mln zł. Co do pobudek to też byłabym bardzo ostrożna z kreowaniem opinii, że w sektorze działają sami szlachetni. Wspomniany przykład dowodzi, że tak nie jest. Praktyka zaś potwierdza, że tworzy się fundacje tylko po to by dać możliwość "wyrwania" pieniędzy tym "swoim". To nieuczciwe i jako płatnik podatków nie zgadzam się na to. Uważam też, że prezydent Dutkiewicz powinien odnieść się do kompromitującej wypowiedzi p. Janickiego - Gdybyśmy aż tak literalnie podchodzili do wszystkich dokumentów, to musielibyśmy unieważniać 80 procent wszystkich konkursów - i wywalić go z hukiem z urzędu. Nie bardzo też mnie interesuje opinia jaką po dyskusji będą mieć Wrocławianie na temat działań trzeciego sektora - myślę, że jego działacze sami sobie na nią zapracowali. Osobiście bardzo ostrożna jestem w powierzaniu funduszy tego rodzaju organizacjom - poza niektórymi o statusie OPP - i gdyby to ode mnie zależało, nie oddałabym im ze swych podatków ani złotówki. Nie mam zaufania i nie wierzę w czystość ich intencji. Zresztą pokazuje tu to ta dyskusja, sprowadzona do "merytorycznego podziemia", szczególnie jednej ze stron konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ngo Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.07, 18:05 Obawiam sie, ze status OPP nie jest gwarancja uczciwosci i rzetelnosci. Znam organizacje OPP i nie OPP - nie widze roznicy miedzy sposobami ich dzialania i poziomem etyki. To ludzie tworza organizacje, kieruja dzialaniami prowadzonymi przez organizacje. I to oni albo sa uczciwi, albo nie. I albo dzialaja w ngo, bo maja ochote wplywac na rzeczywistosc wokol siebie, albo dzialaja, bo akurat tak wyszlo i kieruje nimi wylacznie motywacja ekonomiczna. Dodam jednak, ze o wiele latwiej jest realizowac swoje ambicje ekonomiczne w innych sferach niz organizacje pozarzadowe. Pracujac w firmie na podobnym stanowisku, co w ngo, mozna zarabiac kilkakrotnie wiecej. Dostac prace na etat, miec oplacony ZUS i ubezpieczenie - to w ngo luksus. Ta zasada dotyczy 90% ngo. Ale sa tez plusy: wieksza swoboda dzialania i mozliwosc wprowadzania w zycie wlasnych pomyslow. I ogromna satysfakcja, gdy sie widzi, ze to dziala, ze posiada sie jakas moc sprawcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Siłaczka i Judym IP: 81.219.218.* 28.09.07, 12:58 Święte słowa! Czytając część postów na tym forum da się zauważyć, że ludzie spoza NGO-sów często (zbyt często, ale może to subiektywne) postrzegają działaczy organizacji pozarządowych jako cwaniaków, oszustów i dorobkiewiczów. Duża wina w tym wszystkim w przepisach i regulacjach prawnych. Często też nie dostrzega się prostego faktu, że Ci ludzie też mają rodziny i swoje życie. Nie każda z osób działających jest Siłaczką nie każdy Judymem. Jeżeli ktoś wykonuje dobrą pracę na rzecz społeczeństwa, to to społeczeństwo powinno go adekwatnie wynagrodzić, a nie kazać mu kombinować, oszukiwać i zmuszać do tworzenia chorych sytuacji. Podobnie się ma rzecz z konkursami pisanymi "pod kogoś", to fragment większej całości. Może doczekamy się zmian, które pozwolą powierzać mniejsze zadania w trybie pozakonkursowym i wcale bym się tego nie obawiał. Naprawdę większość urzędników, to ludzie uczciwi i spełniający coraz lepiej powierzone im funkcje. Ten konkurs był specyficzny przede wszystkim ze względu na kwotę i to chyba było jego największym błędem. Pojawiło się już na tym forum kilka rozsądnych głosów i propozycji, chociażby taka, że w takich sytuacjach komisja rozstrzygająca powinna być w znacznie szerszym gronie, uzupełnionym przez autorytety ze środowiska, a może nawet przedstawicieli zainteresowanych stron, którzy mogliby bronić swoich racji. Przy okazji jak wykazały badania ponad 80% inicjatyw społecznych wygasa z 2 powodów: braku środków i wypalenia działaczy. Dla mnie z tego tylko jeden wniosek - trzeba wspierać NGO i jego działaczy zarówno moralnie jak i materialnie. Zapewniam, że próbując wiele rzeczy załatwić drogą urzędową kosztowałoby to społeczeństwo niepomiernie więcej zupełnie realnych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DM Re: Siłaczka i Judym IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.09.07, 13:15 Zupełnie się z tym nie zgadzam. Korupcyjne układy, oszustwa czy fasadowe fundacje usprawiedliwiasz faktem posiadania rodziny przez "społeczników"??? Mam nadzieję że żartujesz! A rozgoryczeni "społecznicy", jak im tak źle, niech sprzedają perfumy na dworcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Siłaczka i Judym IP: *.chello.pl 28.09.07, 19:52 Racja świeta.Na przykład: konferencje .Wiecie w jakich hotelach śpią uczestnicy konferencji poświęconych problemom osób bezdomnych , zagrożonych wykluczeniem spolecznym??? takim za 50 zl? Nie:), za 100?:) Nie 150 ? Nie:) Drogoś wystąp i opowiedz nam za ile:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy odpowiedz!!! Re: Siłaczka i Judym IP: *.chello.pl 29.09.07, 09:15 Andy zmiana nicka nicka ci nie da.IP cie zdradzilo.Zamiast pieprzyc farmazony o NGOsach odpowiedz tchórzu na zarzuty Gazety!!!!Nikt nie każe ci działać i opłacać z naszych podatków. Trzeci sektor to wylęgarnia cwaniakow żyjących z naszych podatków.Andy słodkopierdzący zlotousty czy odpowiesz wreszcie na pytanie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Siłaczka i Judym IP: 81.219.218.* 02.10.07, 21:50 Mam wrażenie, że z Twoich podatków, to ani bym się nie "nadziałał", ani nie "naopłacał". Obym się mylił, biedna sfrustrowana Anno. Nie rozumiem tylko dlaczego Ci wszyscy przeciwnicy, o przepraszam znawcy, trzeciego sektora nie pokażą tej skorumpowanej, zakolesiowanej, słodkopierdzącej i złotoustej wylęgarni cwaniaków, jak to się robi. Jesteście tacy wspaniali, dalej, pokażcie nam co potraficie. Common Anna - wykaż się ;-) PS miałem nie komentować wypowiedzi sfrustrowanej Anny, ale kolega z pracy piszący jako "turysta" poprosił mnie o to przed wyjazdem w góry, więc napisałem, choć nie sprawiło mi to większej satysfakcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Siłaczka i Judym IP: *.chello.pl 02.10.07, 22:12 Nie wywijaj kota ogonem tylko odpowiedz na zarzuty Gazety tchórzu.Niestety musze płacić podatki, które idą na takich jak ty. To nie ja mam sie wykazywać tchórzu!!! Padły zarzuty więc na nie odpowiedz!!!I nie kombinuj że kolega, że prosił - po prostu zamiast odpowiedzieć na zarzuty kombinujesz.Jestes zwyklym III sektorowym tchórzem ( przepraszam ssaka).A z ciebie taki Judym jak z koziej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDY CZEKAMY Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 27.09.07, 20:17 Czekamy Andy.... Co masz do powiedzenia w sprawie zarzutów GAzety.Inaczej uznaję że przyznajesz Gazecie rację, wycofujesz sie ze swoich farmazonów i zwijasz sztandar czolowego NGOsowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.lanet.net.pl 28.09.07, 00:37 Hmmm... Kiedy czytam te wszystkie posty zastanawiam się, jakim prawem ktoś, kto używa stwierdzeń typu *zmiękła Ci rurka*, nazywa ludzi *gamoniami* oraz podaje niesprawdzone i kompletnie niemerytoryczne informacje jako argumenty w sprawie, pozwala sobie oceniać całą sytuację, mówi o moralności i uczciwości, stawiając się w pozycji *jedynie sprawiedliwego*! Moralnie, ta dyskusja dawno przekroczyła poziom rozmów Panów spod budki z piwem! To zwykła pyskówka, którą ktoś chce coś najwyraźniej wygrać i podburzyć opinię publiczną.. Tacy są zwolennicy RCWIP`u i w taki sposób chcą wygrywać?! Tak zachowują się wykształceni ludzie, którzy z pasji pomagania innym uczynili swą codzienną pracę, którzy mają budować społeczeństwo obywatelskie? Ludzie polskiego NGO- którzy jeździcie po sobie na wszystkich możliwych forach- kim jesteście i co macie do zaoferowania nam- społeczeństwu??? Moim zdaniem, opadła kurtyna uczciwości, uprzejmości i idei pomocniczości... O co chodzi oponentom Umrelli, jeśli nie o pieniądze, które przeszły im koło nosa? Bo czy inaczej, ludzie na takim poziomie jak pracownicy RCWIPu zachowywaliby się w tak żenujący sposób? (Pod rozwagę wszystkim niezależnym obserwatorom) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogn Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 01:37 Szkoda pieniedzy. Szkoda tak duzych pieniedzy tak bezsensownie wyrzucanych w bloto, bez wzgledu na to ktora z tych dwoch organizacji te pieniadze dostanie. Jestem przekonany ze na wsparcie finansowe zasluguja organizacje prowadzace konkretne dzialania, majace kontakt z besposrednimi beneficjentami - ludzmi ktorym w jakis sposob pomagaja. Organiacja specjalizujaca sie w szkoleniu innych organizacji, doradstwie i t.d. jest pasozytem, wyludzaczem pieniedzy.Znam wartosc takich skolien, na kilku bylem w ciagu ostatnich dwoch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 28.09.07, 07:56 Racja.Jakość szkoleń jest kiepska tak samo w RCWIP jak i Tratwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 28.09.07, 07:55 Andy to ty? Nie jestem zwolennikie RCWIP:)Obchodzi mnie jedynie pacanie transparentnośći i uczciwa konkurencja.Paniał? Zamiast zmieniać nicki Andy odpowiedz na pytanie!!! Ty też mozesz Lilio( Lilo?)sprobować na te pytania odpwiedzieć:).Znaleźli się słodkopierdzący i gładkomówiący ....zjedz beze polecam:).A Gazeta kiedy zajmie sie dalszym ciągiem tej sprawy? Jakie jest stanowisko jasnie panującego nam sprawiedliwego i krysztalowego Rafała D? Odpowiedz Link Zgłoś
czepialska Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 28.09.07, 09:16 Wypowiedzi niektórych forumowiczów może i są zbyt "kwieciste" ale takie to prawo tego forum. Ja skupiłabym się na podpisanych wypowiedziach obu Panów - Bojdy oraz Domagały i tylko te komentowała. Osobiście uważam, że wypowiedź pierwszego z panów jest niemal równie "kwiecista" co wypowiedzi osoby o nicku "Anna". Pierwszy używa oszczerstw - "Anna" niewybrednych epitetów. Postowi drugiego z panów można zarzucić, że dał się sprowokować i za pośrednictwem forum, usprawiedliwia swoje "veto" wobec organizacji konkursu. Ale tak jak wcześniej pisałam, takie to prawo tego forum. Jednak w wypowiedzi p. Domagały nie widać próby oczernienia przeciwnika - a może ja źle czytam? Zupełnie inną rzeczą jest zasadność wydania owych 1.3 mln złotych i "przepuszczenia" ich przez którąś ze stron. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Nie bardzo bowiem wiem czemu miałoby to służyć? Czy dzięki temu kilkoro dzieci będzie miało zagwarantowany, bezpłatny, posiłek? Czy fundusze te wspomogą choćby jedną, znajdującą się w niedostatku rodzinę - na ubrania, żywność czy sprzęt AGD? Czy dzięki nim uda się wybudować plac zabaw? Albo czy zostaną przeznaczone na stypendium dla młodego człowieka, który "doświadczenia" musi szukać na wyspach? Nie! Zostaną przepuszczone przez kilka filtrów i zasilą kieszenie kliki powiązanych towarzysko kolesi. Dlatego szlag mnie trafia gdy takie działania finansuje się z naszych kieszeni. Bo to my wszyscy finansujemy - z naszych podatków. A te pieniadze jak krew w piach - wierzcie mi wolałabym je przeznaczyć na bezpośrednie potrzeby konkretnego człowieka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 28.09.07, 09:55 Święte słowa Droga koleżanko. Oczywiście że używam "kwiecistego"języka.Dlaczego? Żeby się odróżnić on nowomowy kolesi z układziku. I również szlag mnie trafia jak cawaniaki próbują żyć za publiczne pieniądze.Symptomatyczne( sorry:) jest to że nie stać ich na merytoryczną dyskusje.Kiedy pytam frajerów o argumenty milkną.Andy, Bojda Drogoś, Karaś i reszta do klawiatury!!! Odpowiedzcie na zarzuty Gazety.Na łopate przyjdzie jeszcze czas, przyjdzie czas....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.09.07, 11:19 sadze, ze najistotniejsze jest tworzenie fikcji - zakladanie organizacji pod dotacje z jednej strony, przymykanie oczu na niedociagniecia formalne wniosku konkursowego, a na koncu naginanie rzeczywistosci do faktow z drugiej, wydaje mi sie, ze ten watek zniknal w ferworze forumowej walki na nicki, a sektor 3 zaczyna dzialac sam dla siebie, podobnie jak politycy i biznesmeni, aby blizej koryta, ot takie polskie spoleczenstwo obywatelskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogn Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 01:15 Szlag mnie trafia, gdy widze ze miasto wydaje 1,3 mln.zl. na zupelnie bezsensowne dzialania, na tak zwane pie...dolenie o szopenie, zamiast wspomoc tymi pieniedzmi organizacje z konkretnymi pomyslami. 430.tys.zl.rocznie - dajcie dwudziestu organizacjom po 20 tys., to miasto eksploduje, zdziwia sie urzednicy, ile wspanialych rzeczy mozna za tak male pieniadze zrobic. Ale niech miasto wyda te pieniadze na konkret. Proponuje uniewaznienie tego konkursu. Odpowiedz Link Zgłoś
inkaem Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 29.09.07, 07:27 I tak się najprawdopodobniej stanie. Dziennikarzom i czytelnikom polecam śledzenie dalszych losów tej sprawy. Panu Bojdzie zalecem więcej pokory skrommości oraz roztropności. A jak już tak bardzo chce się Pan przysłużyć społeczeństwu, to proszę zabrać się do pracy, której efekty będą bardziej widoczne i, co tu dużo mówić, niekwestionowalne. Szczególnej uwadze polecam jedną rzecz - nasze miasto jest dosłownie "zalane" psimi odchodami. Łopatka i woreczek wystarczą. A po takiej akcji, kto wie, może w akcie wdzięczności miasto wystawi Panu pomnik?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 02.10.07, 09:26 Macie honor Andy, Bojda i reszta??? Bo coś nie widze odpowiedzi na zarzuty? Zamiećć pod stół chcecie??cwaniaczki.......... Odpowiedz Link Zgłoś
inkaem Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 02.10.07, 16:54 Sprawdziłam na stronach www.wroclaw.pl wysokość dotacji/dofinansowań do działalności "trzeciego sektora". Wynika z nich, że Hobbit dostał w tym roku z kasy miejskiej nieco poniżej 100.000zł Nie wszystkie pliki dotyczące wyników konkursu udało mi się otworzyć, a w wielkim skrócie wygląda to tak: - wypoczynek w mieście 2007 - 12.500zł - edukacja europejska dzieci i młodzieży - 10.000zł - edukacja alternatywna - pogotowie uczniowskie - 13.800zł - wypoczynek zimowy dla dzieci - 12.500zł - zostawcie nam czysty kawałek świata - 2.280zł - wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży wraz z programem zachowań prozdrowotnych dot. profilaktyki uzależnień - 40.000zł To tylko tyle ile dało mi się znaleźć w ciągu kilku minut. Odpowiedz Link Zgłoś
inkaem Konkurs był uczciwy, wygrali nasi 02.10.07, 16:54 Sprawdziłam na stronach www.wroclaw.pl wysokość dotacji/dofinansowań do działalności "trzeciego sektora". Wynika z nich, że Hobbit dostał w tym roku z kasy miejskiej nieco poniżej 100.000zł Nie wszystkie pliki dotyczące wyników konkursu udało mi się otworzyć, a w wielkim skrócie wygląda to tak: - wypoczynek w mieście 2007 - 12.500zł - edukacja europejska dzieci i młodzieży - 10.000zł - edukacja alternatywna - pogotowie uczniowskie - 13.800zł - wypoczynek zimowy dla dzieci - 12.500zł - zostawcie nam czysty kawałek świata - 2.280zł - wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży wraz z programem zachowań prozdrowotnych dot. profilaktyki uzależnień - 40.000zł To tylko tyle ile dało mi się znaleźć w ciągu kilku minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 03.10.07, 21:46 UUU Andy tchórzu ( ciekawe swoją drogą czyj to nick? Drogoś, Karaś, Bonda:)? Odpowiedz na zarzuty Gazety tchórzu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 04.10.07, 22:09 UUU Andy tchórzu ( ciekawe swoją drogą czyj to nick? Drogoś, Karaś, Bonda:)? Odpowiedz na zarzuty Gazety tchórzu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Konkurs był uczciwy, wygrali nasi IP: *.chello.pl 07.10.07, 14:47 Hey Andy czy odważysz się stanąc oko w oko z prawdą??? Czy też dalej nabijać się bedziesz z uczciwości, procedur i zwykłej przywoitości??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna "Bonda" z hoobita odpowiedz na zarzuty Gazety IP: *.chello.pl 11.10.07, 17:24 Odpowiedz Link Zgłoś
ksaweryl kilka rzeczy ktorych nikt nie napisal... 17.10.07, 17:56 Witam, Dziwie sie że nikt nie napisał kilku ważnych rzeczy które są może ważniejsze od tego gąszczu pomówień i personalnych wzajemnych ataków. 1) Szkolenia są potrzebne. Przeciwstawianie organizacji które szkolą i tych które realizują projekty bezpośredniej pomocy (np. prowadzenie swietlicy dla dzieci) jest bez sensu. To tak jakby przeciwstawiać lekarza który pracuje w szpitalu i lekarza który nie leczy, tylko pracuje na akademii medycznej - szkoląc młodych. Potrzebni są i jedni i drudzy, i zdrowie proporcje między nimi. RCWiP od lat prowadzi dobre szkolenia. skorzystałem z ich szkoleń kilkakrotnie i wiedza zdobyta w ten sposób umozliwiła mi realizację własnych projketów, pozyskanie kilkuset tys. zł na działania bezosrednio adresowane do beneficjentów. A przez takie szkolenia w RCWiP przewinęło się setki osób, którzy dzisiaj robią duże projekty za pieniądze unijne itp… Jeżeli ktoś tego nie rozumie, to może powinien zapytać o opinię osób z sektora NGO. 2) Osoby które piszą tu o organizacjach które „przejadają granty i nic nie robią”… hmmm… Na pewno takie też są. (Pytanie wtedy kto im daje te granty?). Łatwo natomiast krytykować innych nic nie robiąc. Moim zdaniem stopien rozwoju naszego sektore pozarządowego stawia nas na dobrym miejscu np. w porównaniu z innymi krajami postkomunistycznymi. I sektor pozarządowy jest w Polsce na pewno dużo bardziej efektywny w działaniu niż np. administracja państwowa. 3) Co do bezpośrednich sporów pomiędzy RCWiP i Umbrella to nie mam zdania. Znam niektórych ludzi po obu stronach, i obie wydają mi się sensowne. Tym bardziej szkoda że nie potrafią wystepować jak sojusznicy tylko zajadle się zwalczają. Ale… 4) …dobrze że RCWiP podniosło i upubliczniło sprawę. Z konkursami w mieście od dawna wiadomo że jest kiepsko. Że bardzo często z góry wiadomo kto je wygra. Może czas żeby poddane to zostało ocenie. Inaczej rowój teog miasta nie będzie taki preżny jak mógłby być. Praktyka rozstrzygania konkursu w 1 dzień po deadlinie to żenada. 5) No i dawanie tak dużej kwoty organizacji która działa od 2 miesięcy nie broni się merytorycznie. Pozdrowienia b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sektor 3 milczy Re: "Bonda" z hoobita odpowiedz na zarzuty Gazety IP: *.chello.pl 30.11.07, 16:06 Sprawa sektora 3 mial miec ciąg dalszy? I co ??Jak zwykle wszyscy zapomnieli a cwaniacy sie ciesza.ZENADA GAZETOZE NIE MONITORUJESZ TEJ SPRAWY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sektor 3 milczy Re: "Bonda" z hoobita odpowiedz na zarzuty Gazety IP: *.chello.pl 30.11.07, 16:06 Sprawa sektora 3 mial miec ciąg dalszy? I co ??Jak zwykle wszyscy zapomnieli a cwaniacy sie ciesza.ZENADA GAZETOZE NIE MONITORUJESZ TEJ SPRAWY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś