wesoly_siewca_pesymizmu 24.10.07, 17:06 Dlaczego codziennie stoi się w korku, dlaczego z Biskupina jedzie się po 100m/h?? Dlaczego nikt nic z tym nie zrobi? Dlaczego wszyscy mają to w dupie i udają, że jest pięknie i cudownie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kierowca Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 17:13 Zapytaj tych mieszkańców Biskupina i Sępolna którzy od dawna blokują budowę obwodnicy śródmiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.10.07, 17:17 A czy nie można w starym dobrym stylu- strzał w tył głowy i do ziemi? Przecież to jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno O Boze, co za dno IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.07, 17:50 Chory jestes Ty wesoly siewco idiotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.comarch.com 24.10.07, 18:46 bo mało kto korzysta z komunikacji miejskiej; nie korzysta bo ona stoi w korkach; więc jedzie autem nasilając korek; więc porówna z komunikacją która stoi w korkach; ... x1000 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdriker Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 18:53 Ba korki we Wrocławiu ostatnio są okropne. Pamiętam, że 3,4 lata temu nie było tak źle. Teraz czasem trzeba 3 h wcześniej do roboty jechać. Żadna obwodnica tu nie pomoże!!! W korkach stoją sami wrocławiacy którzy jadą do centrum, a nie żadne tiry. Klecińska i Hallera to owodnice i co??? STOJĄ :-) Mało kto jeździ autobusami, bo te nie zachęcają do tego. Gdyby komunikacja była darmowa to 50 % kierowców skorzystała by z takiej możliwości. ALE wagony i tak są pełne na maxa... Przykre. Takie piękne miasto a takie zakorkowane. A co będzię w 2012??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.07, 19:51 Przykre jest to że we Wrocławiu od 1992 roku nie powstała żadna nowa trasa tramwajowa (tego łącznika przy dworcu to nie liczę). A w tej chwili tramwaj na Nowym Dworze, Kozanowie czy Psim Polu byłby na wagę złota... O trasach na te osiedla tak jak i o kolei miejskiej mówi się już od kilkudziesięciu lat. Jak widać gó.. z tego gadania mamy. Na plus jest to, że powstało sporo torowisk wydzielonych (Grodzka, Piłsudskiego, Kołłątaja, Skargi, św.Mikołaja, Ruska) ale jest jeszcze sporo miejsc w których tramwaj stoi w samochodowych korkach. Pamiętam że jak w 2001 roku we Wrocławiu w piątek w godzinach szczytu pojawiła się ogromna gołoledź to wszystko na drogach stało a tramwaje elegancko śmigały jak tylko udawało im się wyjechać z korków. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.10.07, 19:52 Odnośnie korków, to zauważyłem kilka newralgicznych miejsc które być może powinny być pilnowane przez straż miejską/policję. Na jądrze Reagana kierowcy zastawiają skrzyżowanie i blokują ruch innym, to samo na skrzyżowaniu Podwale/Kołłątaja i Swobodna?/Powstańców- tu jest najgorzej. Przecież na każdym skrzyżowaniu są kamery, czy nikt tego nie widzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.07, 20:05 > Podwale/Kołłątaja i Swobodna?/Powstańców- tu jest najgorzej. > Przecież na każdym skrzyżowaniu są kamery, czy nikt tego nie widzi? Na Swobodnej / Powstańców być może korki zniknęły już na dobre. A dlaczego? Dlatego że zawsze powstawały z powodu korków przy pl.1 Maja i zator ciągnął przez pl.Orląt Lwowskich, Piłsudskiego, Zielińskiego i w niektóre dni przez Swobodną. To była trasa alternatywna dla Klecińskiej. Po otwarciu Klecińskiej NIE MA TAM ŻADNYCH KORKÓW - cud! Tak czy inaczej - w sprawie tego skrzyżowania wysłałem miesiąc temu maila do drogówki żeby przypilnowali je jak zobaczą na kamerach że kierowcy blokują to skrzyżowanie. Kilka dni temu otrzymałem od pani Graczyk z Policji takiego oto maila: "W związku blokowniem skrzyżowania ul. Powstańców Śląskich i ul. Swobodnej przez kierujących pojazdami, wjeżdżających na skrzyżowanie pomimo braku mozliwości kontynuowania dalszej jazdy, przeprowadzono działania ZATOR. W miarę możliwości, posiadanych sił i środków miejsce to będzie podlegało nadzorowi płynności ruchu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.am.wroc.pl 25.10.07, 08:54 Dokładnie. Nie było by tak źle z jazdą od strony Biskupina, gdyby auta jadące z tej strony mogły mając zielone światło po prostu ruszyć i wjechac na rondo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Śniegu Że co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 20:53 Jakie korki? Jechałem dziś z okolic Kruczej na Biskupin ( okolice Chełmońskiego ). W tamta stronę ( wyjazd c.a. 15 ) widziałem, że korek "powrtony" zaczyna się w okolicach Stanisławskiego. I w drodze powrotnej ( c.a. 17 ) postanowiłem pojechać opłotkami, czyli Korona, Jedności, PKWN ). No i pierwsze pół godziny stałem na Mydlanej a cała droga zajęła mi jedny 2 godziny z minutami. Horror i masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.media4.pl 25.10.07, 04:55 Trzeba było więcej protestów składać! Może nie 1600 tylko z pięć tysięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaa Chłam, nie rondo 25.10.07, 07:51 Stary Grunwaldzki w porównaniu z chłamem, jaki obecnie powstał, to była "rozkosz" dla normalnej jazdy. Ktoś powinien beknąć za ten Grunwaldzki, czy Reagana ( jak, kto woli)! Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Chłam, nie rondo 25.10.07, 07:58 Prawie dwie godziny z Sępolna na Powstańców Śl. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Chłam, nie rondo IP: *.50.akron.net.pl 25.10.07, 08:30 komunikacja miejska...ha, ha, ha,haaaaa.... wczoraj 16 oczekiwanie na autobus 701 przystanek Stadion Olimpijski do 17, dojazd na Wyszyńskiego kolejne 45 minut... przedwczoraj oczekiwanie na tramwaj 17 na Stadionie Olipmpijskim 30 minut dojazd na Pl. Grunwaldzki godzina.... szybciej byłoby na piechotę, ale padało i kilka cężkich rzeczy miałam ze sobą... to tyle jeśli chodzi o komunikacje miejską... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merlin Re: Chłam, nie rondo IP: 212.185.43.* 25.10.07, 09:41 Jeśli jeżdziśz codziennie z Biskupina to mam nadzieję , że zauważasz , że korek jest właściwie tylko do klinik ,a pozniej sie już robi luźniej i kwestia przejazdu przez rondo to już jest pestka (2,3 minuty) więc wydaje mi się , że akurat od naszej strony problem nie tkwi w rondzie... tylko auta jadace od Mickiewicz (omijające remontowany most Szczytnicki) , skręcające obok Hali powodują , że się wszystko korkuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron prosty sposób IP: *.lublin.enterpol.pl 25.10.07, 10:08 sposób jest bardzo prosty - trzeba wprowadzić opłaty za wjazd samochodem osobowym do centrum Wrocławia - np. 10 zł dziennie. Tak zrobiono w Londynie i ruch zmalał o 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziobak Re: prosty sposób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 00:33 Nie wiedziałem że Biskupin albo plac Grunwaldzki to centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Chłam, nie rondo 25.10.07, 10:09 Rożnie, czasem korek ciągnie się od tek aż do jaja, które stoi zastawione przez kierowców którzy wjeżdżają na środek skrzyżowania mimo, że widzą, że z niego nie wyjadą:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merlin Re: Chłam, nie rondo IP: 212.185.43.* 25.10.07, 10:19 Czasem....dobrze, że to zaznaczyłeś ... nie jest to jednak główny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Chłam, nie rondo 25.10.07, 10:27 Czasem czyli w zeszły poniedziałek, piątek, w ten poniedziałek, wtorek, środę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Chłam, nie rondo IP: *.am.wroc.pl 25.10.07, 11:49 Prawda jest taka, że gdyby kierowcy mieli troche więcej rozumu, to by oszczędzili sobie i innym duzo czasu i pieniędzy. Bo jeżeli łoś pcha się na rondo z którego widzi że nie zjedzie i przez niego 10 innych aut nie może wjechać to o czym tu mówić. Jeżeli więc założymy że pasy są 3 i wjechało trzech łosiów, to już mamy zablokowane 30 aut. Patrzę na to codziennie i nie rozumiem tych ludzi. Gdzie ich wyobraźnia????? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Chłam, nie rondo 25.10.07, 12:38 święta racja, tutaj kolega Neo[EZN] wykazał się prawdziwą postawą obywatelską i coś w tym kierunku zrobił. Z drugiej strony, zawsze pilnuję się żeby nie wjeżdżać na pasy, skrzyżowanie, ale wtedy ktoś inny wjeżdża i blokuje. Schizofrenia. Może to kwestia ustawień cykli świetlnych, tak aby były zielone fale itp?, Żeby po ruszeniu ze świateł nie trafiać na czerwone za 100m. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.10.07, 22:03 Dzisiaj policja na skrzyżowaniu i prawie bez korka z Biskupina, brawo :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.am.wroc.pl 26.10.07, 07:12 Potwierdzam. Ale zobaczymy co bedzie w piątek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandal Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.127.94.* 26.10.07, 12:38 hmmm a dzisiaj nie jest piątek przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.am.wroc.pl 29.10.07, 07:10 Czepialski? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.10.07, 16:09 Chyba za wcześnie gratulowałem, od dzisiaj wszystko wróciło do normy- korek aż pod teki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Itsme Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.kn.pl 29.10.07, 17:24 Mam znakomity sposób na korki na ulicach W-wia. Trzeba je polubic i problem będzie z głowy. To oczywiście tytułem żartu. To z czego się cieszę, to to, że ten kawałek blachy na 4 kołkach ,staje się powoli przekleństwem. Zdajmy sobie wreszcie sprawę, że liczba samochodów we Wrocławiu to 50% jego mieszkańców. Do tego 55000 studentów spoza W-wia. Ilu z nich ma samochody tego nie wiem. Do tego jeszcze wiele osób dojeżdżająch do W-wia do pracy, na zakupy i nie wiadomo po co jeszcze. Na układ komunikacyjny m-ta W-w wpływ ma też polityka jego wladz, tudzież władz woj. Dolnośląskiego. Dokładnie 18 lat od upadku komuny trzeba było czekać na decyzję o budowie obwodnicy autostradowej. Jeżeli czytam, że ktoś korku stoi 1,5 lub 2 godz. i do tego często, to znaczy, że to lubi. Przecież w tej sytuacji trzeba szukać alternatywnych środków komunikacji. Tramwaj, autobus, pociąg,rower lub chodzenie na piechotę albo ich kombinacja. Jeżeli mimo wszystko ten ktoś, upiera się by jechać samochodem, wiedząc,że będzie stał w korku, to popełnia samobójstwo w b. powolnym tempie. Najgorsze jest to, że nikt z władz miasta nie nie zwróci się do jego mieszkańców z apelem, że sytuacja jest poważna i podejmie drastyczne formy ograniczenia ruchu samochodowego. Powiem brutalnie sytuacja jest ,ratuj się kto może.Proszę mnie nie posądzać o nadmierny pesymizm, ale korki jeszcze większe nas czekają. Wystarczy, że popada albo pośnieży. Rozwiązanie tego problemu widzę w tym, ze będzie jeszcze gorzej na ulicach i dopiero wtedy wiele osób zdecyduje się na mniej częste korzystanie z samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.10.07, 15:03 Łatwo Ci powiedzieć- tramwaj. przy obecnych cenach biletów, to się po prostu nie opłaca. Samochód na 2-3 osoby wychodzi taniej. Nawet jeśli założymy, że potrzebne są tylko 2 bilety pełne na pospieszne na osobę dziennie. O komforcie, brudzie i punktualności MPK lepiej nawet nie wspominać. Rower odpada, latem jeszcze, ale przy takiej pogodzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.10.07, 15:16 Był czas kiedy rano na rondzie stała policja. Po prostu stała, nawet nie kierowała ruchem, ale panowie w kamizelkach byli widoczni. I to wystarczyło, żeby rondo było przejezdne bez korków. Po 15 gdy policjanci kończyli służbę korki wracały. A więc to nie wina organizacji ruchu tylko wina kierowców wjeżdżających na rondo pomimo iż widzą, że nie przejadą przez skrzyżowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.am.wroc.pl 31.10.07, 07:31 Dokładnie. Ale trudno aby na kazdym skrzyżowaniu stała policja. Co więc zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
avventura Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.10.07, 12:00 za bardzo nie wiem jak to działa, ale codziennie o poranku korek z biskupina do centrum wygląda.... różnie, inaczej:) raz jest, raz go nie ma, raz wygląda jakby był gigantyczny, ale cały przejazd zajmuje naprawdę niewiele czasu,ruch jest ciągły... a czasem bywa tak, że stoi się w miejscu, nie wiedząc czemu, wszystko zablokowane.... (ta opcja jest najgorsza:) Natomiast moim zdaniem dużo gorzej jest jak się wraca!!! Można naprawdę nerwicy dostać...samochody stoją w miejscu już od Kazimierza Wielkiego..., ok jeszcze to mogę zrozumieć! cały dojazd do ronda i od strony Mostu Grunwaldzkiego i od strony Szczytnickiej - stoi bez ruchu!... i co jest dośc zaskakujące cała ulica Curie do Biskupina jest zakorkowana... Pozdrawiam wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.10.07, 16:34 wesoly_siewca_pesymizmu napisała: > Dlaczego codziennie stoi się w korku, dlaczego z Biskupina jedzie się po > 100m/h?? Dlaczego nikt nic z tym nie zrobi? Dlaczego wszyscy mają to w dupie i > udają, że jest pięknie i cudownie? Ponieważ jest pięknie i cudownie. Inaczej prezydenciunio nie dostałby 85% głosów. Nie narzekaj, dynamizm wymaga czasami poświęceń. Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: KORKI!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.10.07, 16:55 wiadomo! wszystkiemu winna jest Platforma Obywatelska Odpowiedz Link Zgłoś