takale 02.11.07, 21:42 Mnie się komin podoba. Poza tym w każdej chwili można go rozebrać, a jak wybudują w środku wieży klatkę schodową, to już nie ma zmiłuj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sztuk6mistrz Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? 02.11.07, 21:43 Niestety ale pokolenie architektów wykształcone na pustych powojennych przestrzeniach uważa widok za fetysz, jakieś dobro nadrzędne. Można pokazać "piękne" widoki jakie musimy podziwiać patrząc z kierunku ul.Legnickiej, Grabiszyńskiej, żeby poważnie brać zastrzeżenia konserwatora i architekta miasta. Zabytki mogą być wspierane nowoczesną architekturą, trzeba dbać by była najwyższej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: transparente Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.07, 23:29 mam podobne zdanie. "ikona miasta"? no, ja dziękuję... Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? 03.11.07, 09:23 To zdecyduj się - fetysz czy traktowanie nie poważnie? A co do uwzględniania widoków, tak były budowane Paryż, Rzym, Lizbona... dlaczego równać w dół? Odpowiedz Link Zgłoś
michalyi Konserwa! 02.11.07, 21:44 Podejscie pani konserwator uwazam za bezsensowne i destruktywne. Jezeli chce zachowac widok taki, jaki jest, to powinna sie sprzeciwic wszystkim inwestycjom budowlanym i po prostu zrobic nam z miasta przytulny skansen. Na tym polegaja metropolie, ze organicznie rosna - zawsze cos sie dobudowuje, przebudowuje, zmienia. Potrzebny jest nad tym swiadomy nadzor, ale rozumienie samej idei ingerencji w krajobraz jako zla samego w sobie to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Konserwa! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.07, 15:48 przeczytaj nawet to co piszą w artykule. Jeżeli maja powstać nowe obiekty, a takim przecież jest zewnętrzna klatka schodowa, należy rozpisać konkurs. Tak wrażliwa dla miasta decyzja nie może być podjęta bez merytorycznej dyskusji. Podstawą tej dyskusji powinny być propozycje złożone przez fachowców w formie projektów konkursowych. Nawiasem mówiąc to co zaproponowało aap jest szkaradztwem bez wyczucia skali, wprew swojej funkcji dominujące nad bryłą wieży. W tej formie nie do zaakceptowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.3-85.cust.bluewin.ch 02.11.07, 21:48 to dzisiaj byl snieg we wroclawiu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.11.07, 22:16 Ładne, bardzo ładne! bi.gazeta.pl/im/8/4636/m4636858.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Ręce precz od wieży!!Profani!!Chamy skonczone.. IP: *.e-wro.net.pl 02.11.07, 22:14 nie dość że Ratusz pokryli jakąś "gładzią gipsową"w dziwnym kolorze to teraz to!!Może jeszcze pozwolicie graficiarzom np."w ramach dialogu kultur??"pobazgrać Panoramę Racławicką, wysr.. sie w filharmonii a na wieżę kościoła Św.Elżbiety nałożyć wiieeelkiego kondona??!Choć pewnie wrocławska "grupa sprawująca władzę" nie brzydziła by się hajsu od D..exa czy innego Uni...la Mam nadzieje że Pani Konserwator na to nie pozwoli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Ręce precz od wieży!!Profani!!Chamy skonczone IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.11.07, 22:17 Gość portalu: asd napisał(a): > nie dość że Ratusz pokryli jakąś "gładzią gipsową"w dziwnym kolorze to teraz > to!!Może jeszcze pozwolicie graficiarzom np."w ramach dialogu kultur??"pobazgra > ć > Panoramę Racławicką, wysr.. sie w filharmonii a na wieżę kościoła Św.Elżbiety > nałożyć wiieeelkiego kondona??!Choć pewnie wrocławska "grupa sprawująca władzę" > nie brzydziła by się hajsu od D..exa czy innego Uni...la > Mam nadzieje że Pani Konserwator na to nie pozwoli... > A ja mam nadzieję, że ktoś kiedyś nauczy cię kultury chamie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Ręce precz od wieży!!Profani!!Chamy skonczone IP: *.e-wro.net.pl 02.11.07, 22:20 Czyżbyś był czyimś kochasiem?Jakiegoś lokalnego notabla???Albo notablem we własnej osobie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Ręce precz od wieży!!Pani Beato.. IP: *.e-wro.net.pl 02.11.07, 22:18 co Pani na to??...jest Pani dla mnie w wielu kwestiach autorytetem(i chyba nie tylko dla mnie ale również wielu wrocławian;-).. Bardzo proszę( i chyba nie tylko ja) o komentarz ws wieży..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawor Konserwator ma racje IP: *.cable.ubr09.haye.blueyonder.co.uk 02.11.07, 22:29 Co nagle to po diable, nalezy oglosic konkurs i wybrac najlepszy projekt. Mnie sie osobiscie nie widze te zelazne belki , kojarzy mi sie to z kupa zlomu a taka jest ta brama jak sie wjezdza do Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
tentymon szklany komin OK 02.11.07, 22:45 nie moge zrozumiec jednej rzeczy - stawianie XIX-wiecznych lawek czy latarni, "bo sto lat temu staly w tym miejscu" jest juz nudne. co zostanie w miejskiej architekturze po wroclawianach XXI wieku? czy obecnie nie ma dobrych i porywajacych projektow? jestem jak najb. za takim polaczeniem - stara wieza i nowoczesny dodatek. moze w konkursie wyloni sie jeszcze lepszy projekt niz szklany komin? ale jak najb popieram takie polaczenia starego z nowym. Acha, i nie niszczcie srodka wiezy cisnien! to jest dopiero absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: szklany komin OK IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.07, 15:59 to co widać na wizualizacjach jest złe! To jest po prostu słaby projekt. Aby wybrać najlepsze rozwiązanie należy mieć z czego wybierać. Taki jest też postulat Pani Konserwator. Jeżeli zostawimy po sobie cokolwiek, to pszyszłe pokolenia się tego z odrazą pozbędą, pozostawmy coś wartościowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw1122 Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 22:45 mozna by ja troche wykrzywic... i by bylo jak w piz ie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 22:54 znam ten obieky od 1965 r. a proponowana koncepcja jest dobrze wkomponowana w istniejące otoczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Wieży potrzebna jest promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 23:06 Ze względu na zniszczenia jakich Wrocław doznał w czasie drugiej wojny światowej trzeba zadbać o właściwą ekspozycję i promocję tego co w nim jeszcze pięknego i starego ocalało. Mam swoje lata, mieszkam we Wrocławiu od urodzenia i z doświadczenia wiem, że jeśli przyjezdnemu nie powiem o Wieży Ciśnień i jej choćby z Wybrzeża Wyspiańskiego nie pokażę, to o niej się po prostu nie dowie. No chyba, że jest fanem Urquela, bo tu kręcili reklamówkę ;)) Dlatego wydaje mi się, że nowoczesny projekt mający na zasadzie kontrastu podkreślić fantastyczną bryłę wieży jest jak najbardziej ok. Nie zdziwiłbym się, gdyby wówczas wieża stała się odrębnym celem wycieczek turystów jak i tubylców. Zresztą dla nieprzekonanych polecam historyczny Luwr z zaprojektowaną przez chińskiego architekta piramidą i nowoczesnymi pasażami w podziemiach. Pomimo swojej wielowiekowej świetności Luwr tak naprawdę przeżywa dopiero teraz drugą młodość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.07, 23:13 Beznadziejny ten projekt. Jeśli już konieczne jest dobudowanie czegoś do wieży, to niech to będzie projekt z konkursu! Wieża jest zbyt ważna, żeby dobudowywać do niej byle co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: georg Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.11.07, 23:30 OCZYWIŚCIE, że udane rozwiązanie !!!! Zgrabnie odróżniają się różne epoki i obiekt WRESZCIE OŻYJE ! Ludzie jak mamy coś ocalić dla potomnych i tchnąć życie w budynek zanim się rozwali ze starości, przywalony patyną pustych dyskursów, to już CZAS NAJWYŻSZY ! Do dzieła! odrzućmy zaściankowe myślenie, pokażmy miejsce gdzie technika żyje, uczy i bawi. Widziałem coś podobnego w Australii, w Melbourne; zaczynało się od odkręcenia kurka nad umywalką lub użycia spłuczki WC, przez przebieg kanalizacji miejskiej a kończyło się na polach irygacyjnych, z elementami krążenia wody w całej przyrodzie. Bardzo inspirujace dla młodych umysłow a i starszym może wyjaśnić sens niektórych działań. Powodzenia i szybkiej realizacji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.07, 00:34 Szczerze mówiąc to widok just jest zaburzony, przez budynek MPWiK, przypominający blok. I to powinno zostać załatwione. A przybudówka do wieży tylko, z konkursu, to zbyt ważny obiekt, żeby stawiać byle co, z przetargu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubuspuchatek A mnie sie marzy IP: 63.84.202.* 02.11.07, 23:39 wielkie, ogromne, cos na potezna skale! Np. bryla ze szkla i aluminium, o kubaturze i (z grubsza) wielkosci Urzedu Wojewodzkiego, wybudowana w poprzek Odry, powyzej Mostu Grunwaldzkiego i laczaca Wybrzeze Wyspianskiego z Grobla. Biblioteka, sale wykladowe, sklepy, hotel, przestronne korytarze, drogi rowerowe, roslinki, pelno swiatla tam gdzie swiatlo jest konieczne a ciemno tam gdzie sa ksiazki. Za miliard zielonych albo wiecej, z fontannami i podswietlone w nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 00:02 Mnie się nie podoba. Przecież widok na wieżę byłby okropny, byłaby to ingerencja w zabytek. Już mamy obrzydliwy potworek wybudowany na Wybrzeżu Wyspiańskiego. Naprawdę ohyda! Do fontanny w Rynku już ludzie przywykli, nie twierdzę, że jest brzydka, ale w tym miejscu absolutnie nie pasuje. Jeszcze w planie jest budowa szklanej komory przy muzeum architekrury - cvzy naprawdę nie ma nikt poczucia smaku i chęci zachowania pięknych starych budynków ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golmark Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.lanet.net.pl 03.11.07, 05:33 Dla mnie jest OK. O widok to p. architekt mogła zadbać wcześniej. Tu liczy się pełniona funkcja wieży ( klatka schodowa ), chyba, że najmądrzejsi popierają koncepcję "wewnętrzną". A czy przetarg, czy inna forma niech rozstrzygają prawnicy - bo chyba tylko o to chodzi zgłaszającym protesty tzw. środowiska . I do roboty szybciutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.07, 08:52 Ja na tą wieżę mam niezły widok,gdyż zaraz za terenem wodociągów Na Grobli mam ogródek działkowy i widzę ją tam za każdym razem gdy tu jestem.W tej chwili dostać się do niej nie sposób gdyż stoją tu ciecie i nie wpuszczają bez przepustki którą nie każdemu wypiszą kto chce.Ta wieża jak najbardziej powinna być dostępna dla wszystkich,powinno się ją odgrodzić od reszty terenu MPWiK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 09:07 ohydny jest ten projekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archpoch Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.07, 09:15 szkoda, zamiast włożyć trochę kasy i uruchomić ten cud i architektury i techniki, a centrum postawić kawałek dalej... ale cóż, najważniejsze jest kino i najlepiej mc donalds. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? 03.11.07, 09:19 A czemu komina nie zbudować z drugiej strony wieży? Wtedy i widok byłby zachowany, i dostęp. Poza tym - "rezygnacja z komina oznacza [...] znaczną ingerencję w to cudo architektury przemysłowej" - a co panie wiceprezydencie - z komina do wieży będzie się przenikać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 12:46 A no dlatego, że jakiś architekt pozbawiony talentu, kopiując zachodnie rozwiązania z lat '70 (w stylu centrum Pompidou) SPECJALNIE umieścił "komin" od strony miasta, tak żeby wszyscy jego mieszkańcy mogli podziwiać jego "dzieło". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawor Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.cable.ubr09.haye.blueyonder.co.uk 01.12.07, 14:28 Zgadzam sie , zbudowac ten komin ale w taki sposob aby nie bylo jego widac ze strony miasta . Najlepiej oglosic konkurs na najlepszy projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal P Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.lanet.net.pl 03.11.07, 10:40 Nie rozumiem. Przeciez swietnie wyglada ta wieza z tym kominem, pozatym nie jest nim zeszpecona, wszedzie w Europie robi sie takie rzeczy tylko u nas jak zwykle jakies problemy sie robi. Trzeba bylo dbac o zabudowe wrocławia wczesniej kiedy bylo trzeba (budynki z wielkiej plyty w centrum) a nie teraz kiedy to swietny pomysł. Nowoczesnosc ze staroscia swietne polaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xvart jasne niech sobie stoi tak jak jest IP: *.e-wro.net.pl 03.11.07, 10:41 bez żadnej ingerencji. Architekci będą ją podziwiać, aż się rozpadnie tak jak setki innych zabytków. Albo w niewyjaśnionych okolicznościach powstanie tam "przypadkowy" pożar. Sobie spłonie i będzie można postawić apartamentowiec... W końcu to droga lokalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Zmienić konserwatora zabytków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.07, 11:35 Pani Hawrylakowej widok ma zaburzać szklana wieża kilometr od centrum a nie zaburzają jej widoku przepiękne słupy tramwajowe na Szewskiej w samym środku Starego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganja Re: Zmienić konserwatora zabytków! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.07, 11:47 Świetna propozycja z tą przeszkloną tubą. Czekam na realizację całego centrum nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Zmienić konserwatora zabytków! IP: *.chello.pl 03.11.07, 12:04 pani konserwator dziekujemy,projekt świetny, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu52 Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 12:33 A gdzie była pani konserwator gdy burzono jedynie wypalone budynki,na obecnym pl.Grunwaldzkim w miejscu gmachów Politechniki stał potężny kościół,podobnie na ul.Legnickiej był kościół Św.Pawła rozebrano do fundamentów.To może czekajmy na dywagacje konserwatora,a wieża w tym czasie się zawali.Podobny styl myślenia doprowadził w Łodzi do zniknięcia z powierzchni ziemi całych kompleksów przemysłowych,unikalnych na skalę europejską.Jeden udało się uratować i dziś jest wizytówką miasta Łodzi,ale autora tego pomysłu,uratowania Manfaktury w całości władza próbowała wsadzić do więzienia.Gdzie była owa pani gdy budowano szkaradztwo na rogu Szewskiej i Kazimierza Wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 12:53 do lu52: gdy burzono kościół św. Pawła na Pl. Strzegomskim i kościół Marcina Lutra przy Pl. Grunwaldzkim niewielu Polaków to widziało, bo działo się to w marcu 1945 roku i było dziełem Niemców, być może także przy udziale więźniów narodowości polskiej, ale i tak Twój wpis w tym kontekście jast całkiem chybiony. Odpowiedz Link Zgłoś
lu52 Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? 03.11.07, 12:38 Pani konserwator proponuję klapy jak dla konia,bo widzi to co chce,wiele szkaradztw powstało w obrębie Starego Miasta i gdzie wtedy była ? Budować szklaną wieżę i ratować póki jest co. Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? 03.11.07, 15:57 No właśnie, gdzie była Pani Konserwator gdy dawali pozwolenie na budowę mariny na miejscu dawnej restauracji "Między mostami", która zasłoniła okazały gmach Uniwersytetu Wrocławskiego. To dopiero jest katastrofa. A szklaną wieżę uważam za całkiem fajne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul ikona Wroclawia IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.11.07, 12:51 Hawrylak-Brzezowska: "... Wieża Ciśnień oglądana z mostu Grunwaldzkiego to niemal ikona miasta." Ikoną Wroclawia sa tez psie kupy na chodnikach oraz stare, zatloczone i spozniajace sie tramwaje. Z tym tez nic nie trzeba robic?? Projekt bardzo dobry, nie trzeba poprawek. O wiele lepszy niz dzisiejsze, niektore buble na starowce - na ktorych budowe niewiadomo kto zezwolil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: projektmanager Soliter powinien pozostac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 16:05 Uważam, że pomysł dobudowy zewnętrznej klatki schodowej jest zły. Zniekształca to, co stanowi całość. Jeśli planowane są nowe obiekty WTC, to należy je umieścić tak, aby tworzyły ensemble: stare i nowe ale nie jako uzupełnienie, ale kontrast na zasadzie: wczoraj-dzisiaj-jutro. Zalecam konkurs, bo to co zaprezentowała AAP, ARCHITEKTURĄ czyli SZTUKĄ BUDOWANIA, nie jest. I choć konkurs nie gwarantuje nowych i indywidualnych rozwiązań (patrz stadion na EURO 2012 i porównaj z ZENITH w Strasburgu: www.zenith-strasbourg.fr autor Massimo Fuksas www.fuksas.it), to jeśli panowie "architekci miejscy" spojrzą dalej, niż czubek własnego nosa i pokuszą się o obiektywizm i fachową dyskusję o kulturze budowania, mamy szansę uzyskać wynik, z którego będziemy zadowoleni. W dobie internetu, naprawdę dobrą architekturę można już oglądać nie wychodząc z domu. Odradzam natomiast oglądanie zamieszczonej "wizualizacji" biura AAP. Panowie architekci, to po prostu nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
to Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? 03.11.07, 18:39 Po pierwsze: nie rozumiem do konca argumentacji, ze klatka chodowa sie nie zmiesci wewnatrz. Znam ten obiekt dosyc dobrze w calosci, nie tylko z czesci udostepnianych widzom teatru, ktory tam mial dzialal. Plowa wiezy, dwie ćwiartki z czterech są puste i zdewastowane na przestrzeni od poziomu gruntu do poziomu pod zbiornikami na wode. Zdjecie tutaj: hadjek.blogspot.com/2007/03/a226.html To widok zapierajacy dech w piersi i przyprawiajacy o zawrot glowy. Znakomita przestrzen na klatke schodowa, ktorej umiejetne wkomponowanie wewnatrz, nie niszczace poczucia przestrzeni (np na szklanych lub azurowych zeliwnych powieszchniach) dawaloby pojecie o ogromie wiezy. Minusy takiego rozwiazania, to rezygnacja z czesci przestrzeni, ktora moglaby byc wystawienniczą. Przy takim rozwiązaniu jednak głównym problemem byłoby obszerne przejście do poziomu ze zbiornikami, ale i to daloby sie rozwiazac. (obecne przejscie to ciasne schody kręcone na ktorych miesci sie jedna osoba). Obecnie panuje przeswiadczenie u wiekszosci ludzi, ze wszytko co ze szkla i stali, to szczyt nowoczesnosci, a jak jeszcze polaczone z tradycyjnym budownictwem, to juz jest to mistrzostwo swiata. tymczasem to nie tak. Projekt klatki zaprezentowany w GW jest bardzo przecietny. Jesli juz budowac cos na zewnatrz, to proponuje w odsunieciu od głównej bryły, wertykalnego i z poziomymi przejsciami do wiezy w ktorych to moznaby poczuc przestrzen. 'Przestrzen' jest w doswiadczaniu wiezy slowem kluczowym podobnie jak 'zabytek techniki'. Ktokolwiek kto w niej mogl byc nieco dluzy czas wie o czym mowa. Idea budowania tam muzeum/parku techniki kladzie nacisk na ukazanie walorow technicznych wiezy. Nie zapominajmy o estetycznych. W momencie kiedy wejda tam pierwsi robotnicy - stara wieza umrze, a narodzi sie inna. Plan wieży Inne zdjeciaz wieży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 21:10 Zgadzam się w pełniz przedstawioną przez 'to' argumentacją. Poza tym Architektoniczna Agencja Projektowa była jedynym oferentem i przygotowała projekt (a raczej chwytliwą wizualizację pod publiczkę, zaledwie w ciągu dwóch miesiecy). Trudno uwierzyć, że miała wystarczająco dużo czasu na dogłebną analizę zarówno istniejącej zabudowy jak i całego otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szkoda czasu. Re: Ważniejsza wieża czy widok na wieżę? IP: *.cable.ubr10.haye.blueyonder.co.uk 04.11.07, 07:29 Rewelacyjna strona, bardzo ciepla, ale zarazem ponura. Jestem pod wrazeniem. Odpowiedz Link Zgłoś