Dodaj do ulubionych

Z czym Wam sie kojarzy slowo "Napoleon"?

17.05.01, 16:36
Pisze prace magisterska i potrzebuje Waszej pomocy. Chcialabym sie dowiedziec z
czym kojarzycie slowo Napoleon. Kazda odpowiedz jest dla mnie na wage zlota!!!

BLAGAM POMOZCIE

raspberry

PS Odpowiedzi wysylajcie na moj mail: raspberry@poczta.gazeta.pl. TO JEST
WAZNE - CHODZI MI O ODPOWIEDZI SPONTANICZNE, NIE SUGEROWANE POSTAMI
POPRZEDNIKOW.
Obserwuj wątek
    • Gość: Treku Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.05.01, 16:56
      pierwsze skojarzenie to alkohol, chociaz nie pijam czegos takiego, drugie to
      juz karzełkowaty przywódca z Francji, potem z napoleonkami ktorych tez nie
      trawię.
    • Gość: Pafik Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.kom-net.pl 17.05.01, 17:19
      Moje pierwsze skojarzenie nie mialo nic wspolnego z ktorymkolwiek z trojga
      Napoleonow "wlasciwych". Jezeli takich jak ja jest wiecej, to mozesz chyba
      napisac w swojej pracy, ze kampania reklamowa dotarla do swiadomosci
      potencjalnych grup celowych.
      Chociaz jakby pytanie postawic inaczej i opuscic slowo "slowo" :-) to z
      pewnoscia moje skojarzenie byloby inne.
    • Gość: Jarosz Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 195.116.104.* 17.05.01, 18:33
      Po pierwsze, koniak; po drugie, Bonaparte; po trzecie, bajka: "Napol, Leon, bo
      zimno".

Udanej magisterki :-)))
      • Gość: karbol Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.01, 08:41
        Nie koniak, a najwyżej winiak.
        Bajka jest też o Napoleonie.
        "Ona po Leonie troje dzieci niańczy".

Nie bardzo wiem, co twórca tematu chce się dowiedzieć. Skojarzenia z Napoleonem
        są w Polsce przetysiączne.

Podobno tysiące Polaków ma pradziadków z armii Napoleona, wracających ze
        Wschodu. Może oni się odezwą. (nie pradziadowie, oczywiście)

• Gość: axamitka Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.punkt.pl 17.05.01, 22:23
      moje skojarzenia:

1. rewolucja francuska
      2. Hegel (kamerdyner Napoleona, teoria bohatera, itd.)
      3. niski wzrost

więcej mi się spontanicznie nie kojarzy.
      żadnej reklamy nie widziałam, nie słyszałam.
      miłego pisania!!!
      axa.
    • Gość: wędzonka Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 156.24.231.* 17.05.01, 22:58
      Napoleon to swinia.

"Folwark zwierzecy" utwierdzil mnie w tym przekonaniu...
      • Gość: Piegdoń Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.wroc.gazeta.pl 17.05.01, 23:26
        Napoleonka - to taka osiedlowa wariatka przebranaz a mała dziewczynkę
        wykrzykująca cos do dzieciaków, dziwne buty, kapelusze, wstążki we włosach.
        Gdzieś między wariatkowem, a normalnymi. Sarmi ptaki, sprząta cudze za darmo,
        po prostu... Napoleonka
        • Gość: wędzonka Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 156.24.231.* 18.05.01, 00:19
          Gość portalu: Piegdoń napisał(a):

> Napoleonka - to taka osiedlowa wariatka przebranaz a mała dziewczynkę
          > wykrzykująca cos do dzieciaków, dziwne buty, kapelusze, wstążki we włosach.
          > Gdzieś między wariatkowem, a normalnymi. Sarmi ptaki, sprząta cudze za darmo,
          > po prostu... Napoleonka

Sprzata cudze za darmo?
          Moze by tak wypuscic wiecej wariatow na miasto?

Slyszalem historyjke jak to w Holandii pewna rodzinka sprowadzila sie do
          miasteczka. Po dwoch tygodniach w drzwiach pojawila sie pani sasiadka z ciastem,
          wiaderkiem i szmatka: zobaczyla ze nowa lokatorka jeszcze ani razu nie umyla
          okien wiec przyszla do chorej (jak sadzila) i przy okazji zaproponowala
          bezposrednia pomoc.

A jak bedziecie tu pisac ze mamy brudne miasto to Wam powiem jedno: od dwudziestu
          kilku lat jak tu mieszkam to ani razu NIKT sie u mnie nie stawil, mimo ze staram
          sie nie myc okien znacznie wytrwalej niz tamta nowa w miasteczku!
          • Gość: MKK Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 00:57
            Z Marysieńką :)
    • Gość: MKK Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 213.76.88.* 18.05.01, 01:06
      Pzrypomniało mi się, że "napoleonami" nazywają w firmach izolacyjnych części do
      izolowania termicznego kolan.
    • Gość: Lia Re: napoleon IP: 213.76.92.* 18.05.01, 07:26
      z postojem wojsk napoleońskich we wrocławiu (chociaz napoleona z niemi nie
      bylo, tylko jeden z jego braci) i zasypaniem czesci fosy.
      i byl jeszcze bialy kon napoleona - marengo.
    • Gość: STrup Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.chem.uni.wroc.pl 18.05.01, 08:03
      Z koniakiem oczywiscie.
      A w drugiej kolejnosci z 'Folwarkiem zwierzecym' Orwella.
    • Gość: Bea Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 195.205.145.* 18.05.01, 09:06
      A mi się Napoleon kojarzy z subiektem Rzeckim z Lalki.
      I z totalitaryzmem.
      I z Wlademarem Łysiakiem.

Pozdrawiam, i lekkiego pióra przy pisaniu tej pracy - Bea
    • Gość: wro20 Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.ii.uni.wroc.pl 18.05.01, 09:13
      NaPoleOn woził gnój
      NaPol Leon na parterze bo zimno!
      • Gość: hrabia Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 09:25
        Z Heleną. On na niej zmarł.
        • Gość: axamitka Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.punkt.pl 18.05.01, 15:40
          acha, jeszcze takie ciastka są!!!
          (coś jak kremówki)
          :-))
    • Gość: hen Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 156.17.85.* 18.05.01, 16:42
      Z napoleonką, czyli z papieską kremówką, bo tak się to nazywa zdaje się w
      Galicji. Pewnie i z czym innym miałbym skojarzenia, alem głodny mocno obecnie i
      wszystko kojarzy mi się z jedzeniem. Tak nawiasem, na tym ma polegać Twoja
      praca magisterska? Co się porobiło!
      • Gość: Miętówka Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.provider.pl 18.05.01, 17:04
        O "napoleonach" jest w "Zbrodni i karze" Dostojewskiego. Przyda się?
        • Gość: Ada Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 192.168.0.* / *.biskupin.wroc.pl 18.05.01, 17:08
          Z Gustawem Holoubkiem - gral w filmie, nie pamietam tytulu, ale chodzilo tam o
          Napoleona:-)/Gdzie jest Napoleon?/ - cos takiego, a moze sobie tylko wymyslilam?
          • Gość: Miętówka Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 212.244.130.* 18.05.01, 17:18
            Gość portalu: Ada napisał(a):

> Z Gustawem Holoubkiem - gral w filmie, nie pamietam tytulu, ale chodzilo tam o
            > Napoleona:-)/Gdzie jest Napoleon?/ - cos takiego, a moze sobie tylko wymyslilam
            > ?

Chyba po prostu "Napoleon i Marysieńka".
            A oto skojarzenia mojej mamy: marsz na Moskwę i film "Wojna i pokój".
            • Gość: Ada Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 192.168.0.* / *.biskupin.wroc.pl 18.05.01, 17:24
              Gość portalu: Miętówka napisał(a):

>
              > Chyba po prostu "Napoleon i Marysieńka".

TAK, TAK! Z Beata Tyszkiewicz
    • Gość: gooroo Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 22:01
      Napoleon kojarzy mi się z:
      -cesarzem
      -alkoholem
      -ciastkiem
      -lekko świrniętym staruszkiem, który jakieś 10-15 lat
      temu krążył po moim osiedlu w kasku-zabawce i
      pistoletem.
      • Gość: marsha Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.kask.net.pl 18.05.01, 22:53
        -Waterloo
        -śmieszne wdzianko(nakrycie głowy-"łódeczka")
        -ręka ukryta w połach munduru
        -ponoć wielu Napoleonów można spotkać w szpitalach psychiatrycznych...
        -ciastko
        -alkohol
        -kompleks wzrostu
    • Gość: p@wi Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: 156.17.52.* 18.05.01, 23:06
      1. Francja
      2. Maly-wielki czlowiek
      3. Ruch prawo-stronny
    • Gość: Piotras Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.legnica.dialog.net.pl 19.05.01, 01:19
      Z Woody Allenem w "Wojnie i miłości". Chciał zakatrupić Napoleona, ale mu nie
      wyszło:(
      • Gość: hrabia Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.dtvk.tpnet.pl 19.05.01, 15:44
        Jemu poprostu chodzi o Napoleona Bonaparte.
      • Gość: Piotras Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.legnica.dialog.net.pl 20.05.01, 02:17
        I jeszcze z ruchem prawostronnym i systemem metrycznym. Cesarz wprowadził to w
        całej cywilizowanej Europie.
        DZIĘ-KU-JE-MY!
        • Gość: hrabia Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 07:25
          Gość portalu: Piotras napisał(a):

> I jeszcze z ruchem prawostronnym i systemem metrycznym. Cesarz wprowadził to w
          >
          > całej cywilizowanej Europie.
          > DZIĘ-KU-JE-MY!
          Zapomniałeś o numeracji domostw, która obowiązuje do dzisiaj.
    • Gość: X Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.vancouver25.dialup.canada.psi.net 20.05.01, 08:09
      Jak chyba wiekrzosci z koniakiem francuskim.(pieciogwiazdkowym)
    • Gość: wroclawi ze zburzeniem murow obronnych Wroclawia IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 20.05.01, 17:08
      troche szkoda, ze nie zostawil kilku wiekszych fragmentow, baszt i np. chodz
      jednej bramy... ;-(
    • Gość: lidia Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.wroc.gazeta.pl 20.05.01, 22:08
      odpowiadam całkiem spontanicznie - z koniakiem, z łapówką, z lekarzem. A teraz przeczytam, z kimś
      się innym kojarzy
    • Gość: Lechita Kurde ale jestescie glupi IP: *.icom.ca 21.05.01, 08:15
      raspberry napisał(a):

> PS Odpowiedzi wysylajcie na moj mail: raspberry@poczta.gazeta.pl. TO JEST
      > WAZNE - CHODZI MI O ODPOWIEDZI SPONTANICZNE, NIE SUGEROWANE POSTAMI
      > POPRZEDNIKOW.

Umiecie czytac? Bo tylko na waszym forum jest tyle odpowiedzi na post w ktorym
      wyraznie pisze zeby odpowiadac na priva.

• Gość: MKK Re: Kurde ale jestescie glupi IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 08:25
        Gość portalu: Lechita napisał(a):

> raspberry napisał(a):
        > > PS Odpowiedzi wysylajcie na moj mail: raspberry@poczta.gazeta.pl. TO JEST
        > > WAZNE - CHODZI MI O ODPOWIEDZI SPONTANICZNE, NIE SUGEROWANE POSTAMI
        > > POPRZEDNIKOW.
        >

> Umiecie czytac? Bo tylko na waszym forum jest tyle odpowiedzi na post w ktorym
        > wyraznie pisze zeby odpowiadac na priva.
        >

Oświadczam, że umiem czytać i nawet pisać. Nieraz mi się tylko klawisze mylą. :(

A "taka głupia, to ja już nie jestem,
        może głupia, ale znowu taka, to już nie ..."
        :)))))
        • Gość: xl Re: Kurde ale jestescie glupi IP: *.ii.uni.wroc.pl 21.05.01, 12:15
          lechita,
          wstyd mi za ciebie.
          kto ci dał pozwolenie naszej mowy używać?
    • Gość: cruella Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 15:58
      Z wariatem.
      • Gość: Raspberr Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 16:31
        Lechito, ale z ciebie palant ta dobrze żarło i po twojej wypowiedzi zdechło.

Raspberry.
    • Gość: Jarosz Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo "Napoleon"? IP: 195.116.104.* 01.06.01, 19:11
      Jeszcze coś - Sherlock Holmes nazywał swego największego wroga, profesora
      Moriarty'ego, "Napoleonem zbrodni".
    • Gość: Misiek M Re: Z czym Wam sie kojarzy slowo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 23:22
      Jest taki piłkarz w II lidze Napoleon Amaefule,zwany po prostu
      Napoleonem.Nieźle grał w Jezioraku Iława a teraz próbuje odnaleźć formę w
      Polarze Wrocław.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka