Dodaj do ulubionych

Lensk i Jakuck

IP: 217.99.225.* 22.05.01, 19:51
Powódz w Lensku i jakucku jest straszna, ludzie bez dachu nad głowa, stracili
wszystko . Czy czegos Wam to nie przypomina? Sila naszego forum jest ogromna,
zastanowmy sie jak zorganizowac pomoc dla Rosjan. Pozdrawiam wszystkich i
czekam na odzew.
Obserwuj wątek
    • Gość: Biskupin Re: Lensk i Jakuck IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 20:04
      Gość portalu: kali napisał(a):

> Powódz w Lensku i jakucku jest straszna, ludzie bez dachu nad głowa, stracili
      > wszystko . Czy czegos Wam to nie przypomina? Sila naszego forum jest ogromna,
      > zastanowmy sie jak zorganizowac pomoc dla Rosjan. Pozdrawiam wszystkich i
      > czekam na odzew.

Bardzo dobry pomysł, może Gazeta pomoże?
      • Gość: Odra Re: Lensk i Jakuck IP: 156.17.123.* 22.05.01, 20:24
        Słusznie, ale przede wszystkim sprawdźmy czy Polska Akcja Humanitarna albo
        Caritas czegoś nie organizują i ich wspomóc. Efektywniejsze są duże i dobrze
        zorganizowane akcje
        • Gość: MKK Lensk i Jakuck - nie o miasto, nie o system, lecz o ludzi chodzi ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 01:07
          Panie, panowie

W ciepłych papciach oglądamy kolejne doniesienia o rosyjskiej powodzi. Za
          chwilę pokazują pięknie ubranych uśmiechniętych dygnitarzy. Na koniec dnia
          bigbrazer.(...) Nie mam wątpliwości, że to co z nami robią, to przepierka
          naszych mózgów. Odkorowanie naszego zmęczonego społeczeństwa jest nader
          widoczne. Rzeczywistość zmieszana z fikcją, pogoń za pieniądzem. Gazety donoszą
          o kolejnych przekrętach.
          A my ... tępiejemy.
          Zatracamy pojęcie granicy między prawem i bezprawiem. Ten, któremu w salonach
          niedawno jeszcze kłaniano się w pas, dziś siedzi w kryminale.
          Człowieka=świętość, wyniesionego na tron papieski - dziś - obrażają, nie
          ponosząc żadnej odpowiedzialności...
          Tematy dyżurne typu Jedwabne jak muchy natrętne wracają, angażując wiele
          świecznikowych osób, finansów - naszych finansów. Nie w tym, abym lekce sobie
          ważyła problem mordu, jaki się dokonał. Widzę jedynie jak dziwka historia
          zmienia sukienki.
          Przewartościowanie, jakie dokonało się w ostatnich latach nakazuje sądzić, że
          to nie człowiek jest w tym wszystkim ważny. Ważne są układy, mamona,
          powiązania, władza.

W takim świetle widzę naszą rzeczywistość.

Mając na kolanach egzemplarz "Pojedynku z Syberią" R.Koperskiego (o tej
          książce - jak maniak -wielokrotnie wcześniej pisałam) przepiszę pewien tekst.
          "
          - Co wy w Europie wiecie o naszych (opowiada kapitan żeglugi - dop. MKK)
          rzekach? Czy ktoś uwierzy w to, że rzeka może mieć sześćdziesiąt kilometrów
          szerokości? (...) A ma, i to Lena niedaleko za Jakuckiem - objaśnił z dumą.
          (...)
          Na spokojnej Lenie (...)sezon jest krótki, bo tylko od maja do października. w
          czasie zimy rzeki nasze zamarzają prawie do samego dna, a wtedy służą jako
          autostrady dla ciężkiego transportu samochodowego (...) Pamiętaj, że Jakuck
          jest najzimniejszym miejscem na naszej planecie. Temperatury często spadają do
          minus sześćdziesięciu stopni, a to już jest mniej zabawne, prawda?"

Dobranoc.

Kto prowadzi akcję pomocy Irkucji?
          • Gość: MKK Re: Lensk i Jakuck - nie o miasto, nie o system, lecz o ludzi chodzi ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 01:12
            Sprostowanie
            proszę o zrozumienie błędu (jestem nieprzytomnie zmęczona): nie o Irkucję mi
            chodziło, a Jakucję.
            MKK
        • Gość: STrup Lensk i Jakuck: Redaktorki proszone o pomoc! IP: *.chem.uni.wroc.pl 23.05.01, 09:40
          Bardzo, bardzo popieram.
          Kto jak kto, ale my, z Wroclawia, w 4 lata po naszej powodzi (ktora byla malym
          pryszczem w porownaniu do tego, co dzieje sie w Jakucji) powinnismy byc PIERWSI
          w pomocy.
          Bardzo prosze Redaktorki o zorientowanie sie, kto juz zaczal pomoc (PAH?
          Caritas?), jak najlepiej pomoc, czego przede wszystkim potrzeba.
          Na pewno tez mozna sciagnac troche dzieciakow na wakacje do Polski: tak, jak
          nasze dzieci jezdzily np. na Wegry!
          • Gość: MKK Re: Lensk i Jakuck IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 22:50
            Temat na Forum poległ już dawno, ale nie dla PAH. Dziś to właśnie pani Janinka
            obwieściła, że zbierają mamonę na narzędzia, które zakupią tam, na miejscu.
            KOMPROMITACJA. Pani Ochojska powinna mieć trochę więcej wyobraźni! Duża jest i
            trochę za stara, aby gadać takie rzeczy!

PS. Wędzonko: czy ta ostatnia sytuacja nie "zachęciła" Cię do
            przeczytania "Pojedynku z Syberią"? Ja czyniłam to nieudolnie, to może choć ta
            powódź ... :(
            • Gość: wędzonka Re: Lensk i Jakuck IP: 156.24.231.* 07.06.01, 00:22
              Gość portalu: MKK napisał(a):

> Temat na Forum poległ już dawno, ale nie dla PAH. Dziś to właśnie pani Janinka
              > obwieściła, że zbierają mamonę na narzędzia, które zakupią tam, na miejscu.
              > KOMPROMITACJA. Pani Ochojska powinna mieć trochę więcej wyobraźni! Duża jest i
              > trochę za stara, aby gadać takie rzeczy!
              >
              > PS. Wędzonko: czy ta ostatnia sytuacja nie "zachęciła" Cię do
              > przeczytania "Pojedynku z Syberią"? Ja czyniłam to nieudolnie, to może choć ta
              > powódź ... :(

Wlasnie dzielni Kazachowie wyciagneli auto z rzeki. Juz w tym miejscu widac ze
              mozesz miec racje co do tych miejscowych narzedzi...

Ale z drugiej strony ci ludzie... czy mozliwe zeby jeszcze istnieli tacy
              wspaniali ludzie? Wciaz nie moge uwierzyc ze to lata 90-te!
              • Gość: MKK Re: Lensk i Jakuck IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.01, 08:20
                Dla wędzonki:

:))
            • Gość: STrup Re: Lensk i Jakuck IP: *.chem.uni.wroc.pl 07.06.01, 10:00
              Gość portalu: MKK napisał(a):

> Temat na Forum poległ już dawno, ale nie dla PAH. Dziś to właśnie pani Janinka
              > obwieściła, że zbierają mamonę na narzędzia, które zakupią tam, na miejscu.
              > KOMPROMITACJA. Pani Ochojska powinna mieć trochę więcej wyobraźni! Duża jest i
              > trochę za stara, aby gadać takie rzeczy!
              >
              > PS. Wędzonko: czy ta ostatnia sytuacja nie "zachęciła" Cię do
              > przeczytania "Pojedynku z Syberią"? Ja czyniłam to nieudolnie, to może choć ta
              > powódź ... :(

MKK, ja cie juz nie lubie!
              Ochojska wie co robi. Ona wie, ze tym ludziom potrzebne sa przede wszystkim
              materialy i narzedzia do odbudowy domow: maja na to dwa miesiace, potem przyjda
              mrozy.
              Natomiast wozenie tego wszystkiego z Polski, transportami, wymaga zalatwienia
              ciezarowek, ochrony (to jest Rosja!) oraz licznych ZEZWOLEN i PRZEPUSTEK (to jest
              Rosja!!!). Jest wtedy szansa na dotarcie do Jakucji w okolicach grudnia - aby
              ogladac zamarzniete zwloki!
              JEDYNA szansa dla tych ludzi sa pieniadze - tam na miejscu - i natychmiastowa
              odbudowa domow.
              A narzedzia i materialy w Rosji kupic mozna rownie latwo jak w Polsce, tylko
              Jakuci nie maja pieniedzy.
              • Gość: MKK Re: Lensk i Jakuck IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.01, 15:13
                Gość portalu: STrup napisał(a):

> MKK, ja cie juz nie lubie!

A nie mówiłeś mi, że mnie lubisz! :) Bo ja Cię
                lubię :0)

> Ochojska wie co robi. Ona wie, ze tym ludziom
                > potrzebne sa przede wszystkim
                > materialy i narzedzia do odbudowy domow: maja na to
                > dwa miesiace, potem przyjda mrozy.
                > Natomiast wozenie tego wszystkiego z Polski,
                > transportami, wymaga zalatwienia
                > ciezarowek, ochrony (to jest Rosja!) oraz licznych
                > ZEZWOLEN i PRZEPUSTEK (to jest Rosja!!!). Jest wtedy
                > szansa na dotarcie do Jakucji w
                > okolicach grudnia - aby ogladac zamarzniete zwloki!
                > JEDYNA szansa dla tych ludzi sa pieniadze - tam na
                > miejscu - i natychmiastowa
                > odbudowa domow.
                > A narzedzia i materialy w Rosji kupic mozna rownie
                > latwo jak w Polsce, tylko
                > Jakuci nie maja pieniedzy.

Jak maniak zachęcam do poczytania "Pojedynku z
                Syberią". Czytanie może zająć np. 2 dni.

Poza tym poprzednio pisałam :
                "pani Janinka obwieściła, że zbierają mamonę na
                narzędzia, które zakupią tam, na miejscu". Takie
                postawienie sprawy mi nie spodobało się i dalej nie
                podoba.

I wierzę, że Ochojska wie co robi, tylko nie
                przygotowała wywiadu jak należy.

I co, lubisz mnie troszeczkę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka