mary.nara 20.02.08, 21:22 Przyjedzcie na Nowy Dwór posiedźcie w brudzie z żulami na krzyzówce, to Wam się odechce protestować pod Chrobrym:)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wic w pełni się zgadzam IP: *.chello.pl 20.02.08, 21:26 ten pomnik to szczyt kiczu i estetycznego obciachu. wygląda jakby postawili go w 1967 roku, tymczasem to wydarzenie ostatnich lat. Niech dutkiewicz go sobie zabierze i postawi w ogródku przy swojej willi w Ramiszowie. Odpowiedz Link Zgłoś
fleicher Re: Ręce precz od Chrobrego 20.02.08, 21:45 Odwal się od pomnika Chrobrego , on jest całkiem dobry i z biegiem lat wrośnie w otoczenie a Dutkiewiczowi chwała za to że poparł projekt postawienia Chrobremu pomnika . A we wrocławiu jest wiele innych kaszmarków jak na przykład konik na Szewskiej czy to coą przed kościołem św Elżbiety. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Ta akcja to prowokacja. 20.02.08, 22:48 Od początku wyborczej nie podobało się postawienie tego pomnika, bo się lęka, że za bardzo pobudzi dumę narodową i będzie miejscem spotkań organizacji patriotycznych. Teraz nasyła tam gimnazjalistów. I uważa czytelnika za kretyna, pisząc, że pomnik jest tylko pretekstem dla debaty o estetyce miasta. Widać jak na dłoni, że jest dokładnie odwrotnie - to rzekoma dyskusja o estetyce miasta jest pretekstem do zaatakowania pomnika. Bo gdyby było inaczej, to gimnazjaliści postaliby koło Solpolu kilka kroków dalej lub obok naprawdę brzydkiego pomnika konika na Szewskiej. A swoją drogą, brak oświetlenia pomnika w nocy to też chyba nie przypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik A stronka tych geniuszy podana w artykule 20.02.08, 22:50 nie chodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
capotreno Re: Ta akcja to prowokacja. 20.02.08, 23:05 A czy ma Pan, Niestały_Czytelniku, również i inne objawy manii prześladowczej? Rozumiem również, że dla Pana oczywistą oczywistością jest fakt, że naszym miastem i światem rządzi układ i również inni szatani są tam czynni... Życzę wszystkiego dobrego i trochę dystansu do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Gdy chodzi o wielkie postaci naszej historii i 20.02.08, 23:25 bezczelne próby ich dewaluowania przez różne gadzinówki, wtedy rzeczywiście tracę dystans. I zawsze go będę tracił w takich i podobnych przypadkach. Widzę też, że jest pan znawcą twórczości Kornela Ujejskiego ("szatani") - i to się panu chwali. Odpowiedz Link Zgłoś
qwert_y Re: Gdy chodzi o wielkie postaci naszej historii 21.02.08, 10:13 niestaly_czytelnik napisał: Gdy chodzi o wielkie postaci naszej historii > bezczelne próby ich dewaluowania przez różne gadzinówki, wtedy > rzeczywiście tracę dystans. I zawsze go będę tracił w takich i > podobnych przypadkach. Co ma piernik do wiatraka??? Co ma uroda pomnika do tego kogo przedstawia? Wyjaśnij mi proszę, skąd pomysł, że to jakaś nagonka na "wielkie postaci naszej historii"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nna Re: Gdy chodzi o wielkie postaci naszej historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 11:10 nie mam nic do Chrobrego, ale ten pomnik jest po prostu paskudny. co tu dużo ukrywać, nigdy nie wkomponuje się w otoczenie. to "coś" to przerost formy nad treścią. i chciałem zauważyć, że nie chodzi mi o żaden podtekst historyczny czy ideowy, tylko o estetykę. po prostu ktoś postawił na świdnickiej paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statom Re: Ta akcja to prowokacja. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.08, 11:22 Szkoda ze ci esteci maja wypaczony gust jak wyborcza. Myslalem ze solpole to potworki, i kon na szewskiej, ze nie wspomne tego dziela na karkonowskiej bodajze przy wjezdzie do miasta. To dopiero sztuka. Moze lepiej niech sobie poszukaja dziewczyn i swa mlodziencza energie spozytkuja bez szkody dla innych. Co oni zrobili dla wroclawia zeby byl piekny ? Juz wole taki pomnik przy ktporym sie jakis turysta zatrzyma, zrobi forke, cos poczyta, zcegos sie dowie, nauczy, niz to co bylo wczesniej. Pomnik nie jest idealny, ale doceniam trud ludzi ktorzy go postawili. To byl ich pomysl, ich czas i ich pieniadze. Moze kiedys powstanie cos lepszego,naazie mamy to i mi nie przeszkadza. O, wiem co moga zrobic.Jak ich tak energia rozpiera to niech sie skrzykna z kolegami i robia nocne patrole wylapujace wandali malujacych sprejem lub niszzcacych tramwaje/autobusy. Ale to chyba nie jest tak krzykliwe dla tych ludzi. Jak dla mnie to oni sie niezle osmieszyli. Ciekawe czym podpadl ktos z tworcow dziennikarzynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ak Re: Ta akcja to prowokacja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 13:53 Statom, masz rację, zgadzam się z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
qwert_y Re: Ta akcja to prowokacja. 21.02.08, 14:25 Gość portalu: statom napisał(a): > Moze lepiej niech sobie poszukaja dziewczyn i swa mlodziencza energie spozytkuj > a > bez szkody dla innych. Może Ty też się zajmij czymś pożyteczniejszym niż pisanie bzdur na tym forum? polecam Twoje własne rozwiązanie, bo jak wiadomo "głodnemu chleb na myśli" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statom Re: Ta akcja to prowokacja. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.08, 15:40 Sprawdz czy gdzies nie powstaje kolejny pomink albo czy nie buduja solpolu 3. Jesli teraz zaprotestujesz to masz jeszcze szanse. Lepiej tu pisac bzdury niz sie na ulicy osmieszac. Nop czy inne swiry tez robily akcje pod pomnikiem. Ludzie tez patrzyli na nich z politowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Ta akcja to prowokacja. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.08, 00:15 gdyby ktokolwiek zajrzał na podaną w artykule stronę dowiedziałby się, ze o solpolu też jest tam mowa. i o paru innych wrocławskich paskudkach. poza tym to zabawne, że tak wiele osób naskakuje tutaj na wyborczą, a jednak jak widać i czyta i komentuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ręce precz od Chrobrego IP: *.171.18.98.crowley.pl 21.02.08, 07:40 fleicher napisała: > Odwal się od pomnika Chrobrego , on jest całkiem dobry i z biegiem > lat wrośnie w otoczenie a Dutkiewiczowi chwała za to że poparł > projekt postawienia Chrobremu pomnika . A we wrocławiu jest wiele > innych kaszmarków jak na przykład konik na Szewskiej czy to coą > przed kościołem św Elżbiety. Swiete slowa. W koncu postawili pomnik, ktory do pomnika jest podobny to sie znalazlo paru 'artystow' i robi wielkie halo z niczego zeby choc odrobinke 'slawy' liznac. Zalosne. Tego co paskudne na prawde to nie widza, bo przeciez nowoczesne formy sa modne, nie wazne ze koszmarne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Ręce precz od Chrobrego IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.02.08, 10:41 Problem w tym, że nie trzeba być artystą by widzieć, że ten "pomnik" Chrobrego bardziej obraża niż go gloryfikuje, a miastu robi krzywdę swoją brzydotą i brakiem proporcji (mówią na to Lord Farquad na koniu). Tak wogóle to Pan Janusz Christa powinien zaskarżyć autora tego "dzieła", bo jest ono najwyraźniej zerżnięte z okładki "Kajka i Kokosza" - tyle, że komiksu choćby nie wiadomo jak śmiesznego niekoniecznie chcę w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Ręce precz od Chrobrego IP: *.generacja.pl 21.02.08, 13:15 Słusznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilar k Happening dla króla Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 21:56 No i mamy paru młodych estetów nie mylić z idiotami ( a może jednak ) chce ośmieszać aktywność mieszkańców miasta . Może młodzi esteci zaprezentują coś autorskieggo to może inni się z tego trochę pośmieją. Sie ześmiałem ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
ploosqva Re: Happening dla króla Chrobrego 20.02.08, 22:04 Gość portalu: pilar k napisał(a): > Sie ześmiałem ze śmiechu. Ja też... po przeczytaniu powyższego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilar k Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 22:26 i już dwoje (dwóch) uśmiechniętych ludzi czy to nie piękne . Pozdrawiam z uśmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławski Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.08, 22:27 Gość portalu: pilar k napisał(a): > No i mamy paru młodych estetów nie mylić z idiotami ( a może > jednak ) chce ośmieszać aktywność mieszkańców miasta . Może młodzi > esteci zaprezentują coś autorskieggo to może inni się z tego trochę > pośmieją. Sie ześmiałem ze śmiechu. Ci pseudoesteci to są dopiero kiczem w tym mieście. Oni nie mają za grosz gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
rybaking1 Re: Happening dla króla Chrobrego 20.02.08, 23:22 Niestety pomnik to kicha. Koń wygląda jak Godzilla.Sam pomnik bez siły , wyrazu i pomysłu. A że paru nawiedzonych narodowców ma swoje 18? Cóż niestety głupota karalna nie jest.Mialo to być miejsce spotkań a jest glutafon.Szkoda. A panom twórcom co tak sie podszywaja pod obiektywną publiczność radze wiećej pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.V. Happening dla króla Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 23:18 Niech ludzie się uczą odróżniać dobrą architekturę od złej. bardzo dobrze, że coś się ruszyło. Pomnik budowany bez konkursu i konsultacji ze społeczeństwem jest od razu spisany na straty. Odpowiedz Link Zgłoś
bengt33 Re: Happening dla króla Chrobrego 21.02.08, 10:04 Ten pomnik jest paskudny.Kon, chyba rasy ardenskiej az przysiadl z wrazenia. Czy ta Pani Artystka uczyla sie o proporcjach ? Czy dume narodowa musza pobudzac pomniki krolow na kobylach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.dialog.net.pl 20.02.08, 23:40 przejedźcie sie z placu orląt strzegomską na nowy dwór. tam jest pięknie i wara od króla który Niemców bił! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazeta jest chora a co z chorobą na nasza-klasa ? IP: *.dialog.net.pl 20.02.08, 23:44 czy choroba zwana zazdrość twórcom portalu nasza-klasa już przeszła GW? i teraz zagrożenie sie widzi w pomniku który odrodzi poczucie wspólnoty narodowej i odrzuci zdradliwe izraelskie tolerancyjne wersety GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.V. Happening dla króla Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 23:55 Trzeba na prawdę nie mieć o niczym pojęcia mówiąc, że to GW jest inicjatorem tej akcji. Otóż nie... GW nic do tego. Byli tam różni dziennikarze z różnych mediów. GW nie ma nic z tą akcją wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noti Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.02.08, 01:39 Gość portalu: C.V. napisał(a): > Trzeba na prawdę nie mieć o niczym pojęcia mówiąc, że to GW jest inicjatorem te > j > akcji. > > Otóż nie... GW nic do tego. Byli tam różni dziennikarze z różnych mediów. GW ni > e > ma nic z tą akcją wspólnego. > Grupka cieniasów chcących zaistnieć w mediach. Oto cała wasza organizacja. Jak widzicie jesteście olewani przez Wrocławian! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C.V. Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 01:44 Jeszcze bardziej pokazuje Pan swój brak wiedzy na temat naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chrobry byl dobry. Zgadzam sie z niestalym czytelnikiem IP: *.centertel.pl 21.02.08, 02:10 mysle podobnie jak On, ze nie chodzi o pomnik.. A jak mialby wygladac chrobry na koniu w sumie, jesli nie tak? Kon to kon w sumie i nie wyglada na nic innego. Kon nie ma na nim pejsów, bo to byl polski koń.. Chrobry nie ma na nim mycki, bo to byl Król Polski.. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Zgadzam sie z niestalym czytelnikiem 21.02.08, 03:24 Autor pomnika chyba w życiu konia nie widział. Kwintesencja bezguścia, ale pasuje do słynnych wrocławskich plomb z których obłazi farba i tynk po kilku latach od wybudowania, krzywych,brudnych i zastawionych autami chodników. Jeszcze kilka wieżowców i będzie Warszawa, jedno z najbrzydszych miast Europy. Po co Chrobry we Wrocławiu tez trudno zgadnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Zgadzam sie z niestalym czytelnikiem 21.02.08, 07:40 wari napisał: > Autor pomnika chyba w życiu konia nie widział. Kwintesencja > bezguścia, ale pasuje do słynnych wrocławskich plomb z których > obłazi farba i tynk po kilku latach od wybudowania, > krzywych,brudnych i zastawionych autami chodników. Jeszcze kilka > wieżowców i będzie Warszawa, jedno z najbrzydszych miast Europy. Chyba nie mieszkasz we Wrocławiu, skoro wypisujesz takie rzczy! A jak ma wyglądac koń?! Może tak, jak ten na Szewskiej? Po > co Chrobry we Wrocławiu tez trudno zgadnąć. No i tu mnie zabiłeś! Miesiącami w mediach toczono o tym dyskusje! Ty nie zgaduj, ty weź podręcznik do historii, albo encyklopedię! Sukcesów w studiowaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Zgadzam sie z niestalym czytelnikiem 22.02.08, 05:23 cancro napisał: > Chyba nie mieszkasz we Wrocławiu, skoro wypisujesz takie rzczy! A > jak ma wyglądac koń?! Może tak, jak ten na Szewskiej? Nie, jak te w Londynie. Mieszkam we Wrocławiu od wielu lat i mam znajomych "koniarzy". To koszmarek niepodobny do żadnego konia > > co Chrobry we Wrocławiu tez trudno zgadnąć. > No i tu mnie zabiłeś! Miesiącami w mediach toczono o tym dyskusje! > Ty nie zgaduj, ty weź podręcznik do historii, albo encyklopedię! Dziękuję za radę, mam w domu historyka i to wiecej niż dobrego,takiego co pisze, a nie czyta encyklopedie, więc nie skorzystam. Jeśli już w ogóle stawiac pomniki tego pokroju ludziom, to jedynym miejscem dla pomnika Chrobrego (ale nie takiego, tego nie życzyłbym nikomu) jest Gniezno. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Happening dla króla Chrobrego 21.02.08, 07:49 Ten pomnik jest po prostu niedorobiony. Wyciosany jak "my ponny" z laleczek dla dzieci. Nieanatomiczny, nieproporcjonalny, taki jakby na odwal się. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Happening dla króla Chrobrego 21.02.08, 07:51 www.urwis.pl/sklep/zdjecia/1561/1.jpg O taki, tylko różowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.wroclaw.mm.pl 21.02.08, 08:34 Oswietlenia nie ma jeszcze, bedzie latem. Pisała o tym prasa, po co snuć teorie spiskowe? Jeden tu ekspert pisał, ze koń to Godzilla. Eksperta odsyłam do studiów archeologicznych, zeby zobaczył jak wyglądały średniowieczne konie. Nie było wtedy arabów ze smukłymi pęcinami i gładkimi dupkami. Więcej wiedzy o swiecie by się ekspertowi przydało. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Happening dla króla Chrobrego 21.02.08, 08:50 Konie arabskie pojawiły się już 2500lat temu, więc to bzdura. Tu nie chodzi o masywność konia, tylko o to, że nie jest podobny do niczego poza My little Pony welcomeconsumer.com/wp-content/uploads/2007/07/lucha_pony.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Swietna inicjatywa IP: *.lanet.net.pl 21.02.08, 09:27 wreszcie ktos dziala. trzeba mowic glosno o tych pazdzierzach, sporo sie juz uzbieralo tej architektonicznej bylejakosci. popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nigel Re: Happening dla króla Chrobrego IP: 195.187.134.* 21.02.08, 10:24 co z tego ze sie pojawiły 2500 lat temu? Piastowie jezdzili na koniach masywnych i solidnych, czego dowodzą wykopaliska. Spróbuj na arabie kłusować przez rozpadliny, bagniska i knieje. W druzynie Chrobrego bylo prawodpodobnie troche arabów ale uzywano ich na paradach w grodach. A widziales tarpana? tez smieszny nie? Ale zyje, istnieje na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Happening dla króla Chrobrego 21.02.08, 10:29 Cały czas powtarzam, że doskonale wiem jak wyglądają różne rodzaje koni. Tu nie chodzi o rasę, a formę. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Happening dla króla Chrobrego 22.02.08, 05:28 Gość portalu: nigel napisał(a): W druzynie > Chrobrego bylo prawodpodobnie troche arabów ale uzywano ich na > paradach w grodach. A widziales tarpana? tez smieszny nie? Ale zyje, > istnieje na ziemi. Przykro mi, ale tarpan wyginął pod koniec XVIII wieku. Poziom wiarygodności pozostałych wywodów (araby u Chrobrego :)) taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nigel Re: Happening dla króla Chrobrego IP: 195.187.134.* 22.02.08, 09:52 tarpan wyginął, wari? No to jedź nad jezioro Bełdany, tam jest hodowla tarpanów, jakbyś nie wiedział. Bo chyba tego nie wiedziałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Happening dla króla Chrobrego 22.02.08, 10:29 to nie sa tarpany. one wyginely. sprawdz chocby wiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.biol.uni.wroc.pl 24.02.08, 00:11 Gość portalu: nigel napisał(a): > tarpan wyginął, wari? No to jedź nad jezioro Bełdany, tam jest > hodowla tarpanów, jakbyś nie wiedział. Bo chyba tego nie wiedziałeś. Wyginąl i to bardzo dawno. Mylisz tarpana z tzw. konikiem polskim, rasą konia powstałego z mieszańców konia domowego z tarpanem. Odpowiedz Link Zgłoś
clooney_g Re: Wroclaw lepszy od Opola ! 21.02.08, 11:12 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4948387.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Happening dla króla Chrobrego IP: *.wro.vectranet.pl 21.02.08, 20:27 A mi żal patrzeć, jak wrocławska Starówka, kiedyś słynąca z happeningów Pomarańczowej Alternatywy i ulicznych artystów, teraz stała się kiczem i siedliskiem białych kołnierzyków. Może chcą jeszcze zburzyć Ratusz (bo nie jest trendy) i postawić kolejny szklany biurowiec?! Ręce precz od Chrobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław ch. Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.lanet.net.pl 22.02.08, 16:38 To nie jest moj pomnik. nie zgadzam sie na takie swinstwo. protestuje. ja tak nie wygladalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sou Re: Happening dla króla Chrobrego IP: *.ac.pwr.wroc.pl 22.02.08, 22:31 Pomysł-dobry. Wykonanie-fatalne. A jeśli ktoś ma co do tego wątpliwości, zapraszam do obejrzenia archiwalnych zdjęć Breslau i porównania jakości pomników Chrobrego i Wilhelma. Jak dla mnie, pomnik Chrobrego symbolizuje i wiernie oddaje polską myśl urbanistyczną; chcieliśmy dobrze, wyszło jak zawsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIS do domu IP: *.lanet.net.pl 23.02.08, 09:54 Chrobry niech odjedzie na tym swoim koniku w sina dal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucyk Happening dla króla Chrobrego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.08, 00:53 a ten kon sie teraz z was wszystkich (prawie) smieje... Odpowiedz Link Zgłoś