Gość: koneser Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 11:04 Panie Prezydencie! Skręcasz i wykręcasz się od naszego miasta! Tego nie wybaczymy! I do tego ten Ujazdowski!!!??? PO co??? Straszne!!!! Zdrojewski i Dutkiewicz powinni być razem!!! Zróbcie to dla wrocławian. Wrocław będzie potęgą mając takich polityków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miks Ofiary promocji miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 11:05 Wystarczy przejść się po bocznych ulicach i zajrzeć na podwórka, aby ujrzeć prawdziwe oblicze Wrocławia: osuwająca się ruina. To samo dotyczy stanu instalacji podziemnych i nawierzchni dróg. Uzyskanie choćby lekkiej w tym zakresie poprawy wymaga gigantycznych nakładów finansowych. Dutkiewicz wymyślił sposób jak pozyskać te środki: trzeba prowadzić intensywną kampanię promującą Wrocław wśród potencjalnych inwestorów i starać się wciągnać ich w proces rozwoju. Czy się udało? Proszę mnie poprawić jeśli się mylę: Whirlpool, 3M, Volvo (Dutkiewcz w Brazylii), Fagor, Simens, Google i być może jeszcze inni, których nie znam. Dla porównania możemy sobie sprawdzić jakie postępy odnowowuje chociażby PKP, które także chciałoby uzyskać poprawę stanu infrastruktury, ale bez udziału inwestorów z zewnątrz - patrz dworce i przyległe do nich tereny we władaniu PKP. Miastu gładko jednak nie poszło: okazało się np, że wykonawcy robót remontych bezwględnie wykorzystują kruczki prawne do uzyskania przewagi nad władzami miasta i na dodatek mają po dwie lewe ręce. Największy problem powoli powstaje jednak w świadmości Wrocławian - uwierzyli, że są tacy jak ich przedstawia Dutkiewicz: dobrze wykształceni, dynamiczni, zaradni, sprawni i dlatego zasłużyli sobie na coś lepszego niż widać na ulicach. Do wyjaśnienia pozostaje jak to się dzieje, że ci sami ludzie nie potrafili jednak dobrze rozeznać stanu technicznego mostu Szczytnickego i przygotowali nierealny projekt jego remontu, nie potrafili dobrze zaprojektować układu szyn na Szewskiej, kształtu peronów na rondzie Reagana, technologii układania kostki brukowej, tak by nie zapadała się po miesiącu itd. Wymagana w tym zakresie wiedza nie duża i są przykłady na terenie Wrocławia, że była kiedyś stosowana z sukcesem. Co do poważniejszych umiejętności, to mam następującą uwagę: nie wygrywamy walki konkurencyjnej w żadnej liczącej się dziedzinie gospodarki. Czas zrozmieć, że kompania promocyjna Wrocławia jest skierowana na zewnątrz i ma przyciągnąć inwestorów, a jacy jesteśmy naprawdę, to możemy sobie ocenić konfrontując wyniki naszej pracy z innymi, np tymi, którzy uwierzyli Dutkiewiczowi i zbudowali tu swoje zakłady produkcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Ofiary promocji miasta IP: *.171.22.242.crowley.pl 19.04.08, 12:00 Gratuluję zorganizowania obecnym tu bezmyślnym klakierom Dutkiewicza. Wazelina bezwstydnie spływa w ogromnych ilościach. Robicie to z głupoty czy wam za to płacą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miks Re: Poproszę o argumenty merytoryczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 12:57 Proszę mnie nie kwalifikować kim jestem. Poproszę o argumenty merytoryczne pokazujące, że mówię nieprawdę, kiedy wskazuję, kto źle wykonał pracę. Proszę obronić tych wszystkich autorów sztuczek z przetargami, wykonawców projektów, robót remontowych itd. Proszę też pokazać w czym jesteśmy na tyle dobrzy, że wygrywamy z konkurencją. Proszę też uzasadnić, dlaczego finansowe powinno być najpierw kierowane na nowe inwestycje drogowe w sytuacji, gdy stare mosty, estakady z lat siedemdzisiątych, rurociągi itd grożą katastrofą budowlaną. Zdaje się, że wielu autorów wypowiedzi na forum już zapominało o przeprowadzonych niedawno i nadal prowadzonych remontach spuścizny lat radosnego socjalizmu - patrz wiadukty na Psim Polu, nad Krakowską itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIM Re: Poproszę o argumenty merytoryczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 00:11 Każda budowlę trzeba remontować, konserwować i sprawdzać okresowo. Nie wiem dlaczego wymagasz, że by estakady, które nie były wcześniej remontowane przez 30 lat stanowiły teraz obraz radosnej twórczości. One były wybudowane dawno, trzeba je po prostu było konserwować, a nie narzekać teraz, że się walą. Oprócz budowania ciągle nowych dróg i mostów trzeba na bieżąco dbać o stare, o czym chyba nasze władze zapomniały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.e-wro.net.pl 19.04.08, 13:16 Prawda jest jak....wiadomo co,każdy siedzi na swojej.Wg. mnie dobry prezydent to taki,ktory potrafi sobie dobrac mądrą ekipę do pomocy.Jaką sobie dobrał Pan Dutkiewicz to widac gołym okiem.Chyba tylko jedna duża inwestycja została oddana bez opóźnień - estakady na Klecińskiej (piszę o opóźnieniach wykonawczych,nie tych wynikających z chorej ustawy o zamówieniach publicznych),wszystkie pozostałe na czele ze "sztandarowym" aquaparkiem są opźnione przez nieudolnośc inwestora,który sprawuje nad nimi nadzór. Jak dla mnie życzę Panu Prezydentowi szerokiej drogi w polską politykę,jestem pewien,że jego entuzjazm i spojrzenie na współczesny świat przydadzą się krajowi,ale Wrocław niech już zostawi w spokoju,a kolejnemu prezydentowi życzę żeby zaczął urzędowanie od właściwego doboru kadr i konsekwentnego rozliczania swoich podwładnych z wszelkich wpadek jakie się im zdarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej.K Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.08, 13:19 Rozumiem jadąc codziennie do pracy, stojąc w korku niektórzy czuja niepohamowaną złość bezsilność. Pozostaje pytanie to w końcu budować czy nie budować? może lepiej pozostawić przedwojenny bruk i żeliwne rury? Przynajmniej nie będzie korków. Myślę też że mądrzej jest być anonimowym, znany raczej tylko Polakom lokalnym prowincjonalnym miasteczkiem? Kiśmy sie we własnym sosie a zaoszczędzone pieniążki przeznaczmy na wczasy pracownicze dla każdego dla przykładu w Ciechocinku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halfliner Wolałbym solidnego gospodarza od picera, a IP: *.e-wro.net.pl 19.04.08, 13:50 snucie tyleż ambitnych co słomianych planów to znana polska specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbatobibok Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.08, 13:59 Rozumiem jadąc codziennie do pracy, stojąc w korku niektórzy czuja niepohamowaną złość bezsilność. Też to czułem jadąc autobusem 1.5 godziny do pracy. Przynajmniej miałem trochę czasu dla literatury bądź porannej prasy. Teraz rower to idealne rozwiązanie. Polecam wiedząc że dróżek rowerowych nie ma za wiele ale to sie powoli zmienia. W końcu nie od razu Kraków zbudowano. A przy okazji we A tak na marginesie Autostradowa obwodnica Wrocławia nie leży w kompetencji Władz Wrocławia tylko GGDKiA Wrocławiu do lat siedemdziesiątych nie zbudowano żadnej nowej drogi (obawiano sie rewizji granic przez RFN) Wrocław był traktowany troszkę po macoszemu. Prawie wszędzie był przedwojenny bruk. Pozostaje pytanie to w końcu budować czy nie budować? może lepiej pozostawić przedwojenny bruk i żeliwne rury? Przynajmniej nie będzie korków. Zresztą porównując stan dróg z przed powodzi i obecny to nawet nie ma co porównywać.. Myślę też że mądrzej jest być anonimowym, znanym raczej tylko Polakom lokalnym prowincjonalnym miasteczkiem. Po co ktokolwiek z zagranicy ma kojarzyć NASZE MIASTO pod nazwa Wrocław a nie Breslau. Kiśmy sie we własnym sosie a zaoszczędzone pieniążki przeznaczmy na wczasy pracownicze dla każdego dla przykładu w Ciechocinku.. Lub przeznaczmy te pieniądze na wcześniejsze emerytury tak w wieku 40lat. Lud Wrocławia będzie zadowolony Inżynierowie niech niech lepiej nie projektują niczego. Bo albo architekci zaprojektują coś co nie pasuje do otoczenia albo "lud" tego nie zrozumie uzna ,że to wyrzucone pieniądze. Po co remontować mosty skoro inżynierowie nie mogą przewidzieć że 100 letni zabytkowy most jednak nie uzyska zakładanej nośności, lepiej poradzić sie wróżki a ona z fusów poradzi. W sumie to po co budować cokolwiek skoro urzędnicy przy naszym bardzo dobrym PRAWIE ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH nie potrafią napisać porządnej specyfikacji zamówienia usługi. Przecież to dziecinnie proste!!! Lepiej pogonić urzędasów... No koniec po co myśleć w perspektywie 10 - 20 letniej lepsza jest tydzień max pół roku do przodu. Nawiązując do osoby pana Dutkiewicza jeśli zamiast niego prezydentem był pan Kowalski lub Nowak to głos malkontentów byłyby takie same tylko inne nazwisko!!! PS: Tylko ten nie popełnia błędów kto nic nie robi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbatobibok Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.08, 14:12 Rozumiem jadąc codziennie do pracy, stojąc w korku niektórzy czuja niepohamowaną złość bezsilność. Też to czułem jadąc autobusem 1.5 godziny do pracy, ale przynajmniej miałem trochę czasu dla literatury bądź porannej prasy. Teraz rower to idealne rozwiązanie. Polecam mimo że dróżek rowerowych nie ma za wiele ale to się powoli zmienia. W końcu nie od razu Kraków zbudowano. A przy okazji we Wrocławiu do lat siedemdziesiątych nie zbudowano żadnej nowej drogi (obawiano sie rewizji granic przez RFN) Wrocław był traktowany troszkę po macoszemu. Prawie wszędzie był przedwojenny bruk. A tak na marginesie Autostradowa obwodnica Wrocławia nie leży w kompetencji Władz Wrocławia tylko GGDKiA Pozostaje pytanie to w końcu budować czy nie budować? może lepiej pozostawić przedwojenny bruk i żeliwne rury? Przynajmniej nie będzie korków. Myślę też że mądrzej jest być anonimowym, znanym raczej tylko Polakom lokalnym prowincjonalnym miasteczkiem. Po co ktokolwiek z zagranicy ma kojarzyć NASZE MIASTO pod nazwa Wrocław a nie Breslau. Kiśmy sie we własnym sosie a zaoszczędzone pieniążki przeznaczmy na wczasy pracownicze dla każdego dla przykładu w Ciechocinku.. Lub przeznaczmy te pieniądze na wcześniejsze emerytury tak w wieku 40lat. Lud Wrocławia będzie zadowolony Inżynierowie niech niech lepiej nie projektują niczego. Bo ,albo architekci zaprojektują coś co nie pasuje do otoczenia ,albo "lud" nie zrozumie ich koncepcji i uzna ,że to wyrzucone pieniądze. Po co remontować mosty skoro inżynierowie nie mogą przewidzieć że 100 letni zabytkowy most jednak nie uzyska zakładanej nośności, lepiej zapytać się wróżki a ona z fusów poradzi. W sumie to po co budować cokolwiek skoro urzędnicy przy naszym bardzo dobrym PRAWIE ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH nie potrafią napisać porządnej specyfikacji zamówienia usługi. Przecież to dziecinnie proste!!! Lepiej pogonić urzędasów... No koniec po co myśleć w perspektywie 10 - 20 letniej lepsza jest tydzień max pół roku do przodu. Nawiązując do osoby pana Dutkiewicza jeśli zamiast niego prezydentem był pan Kowalski lub Nowak to głos malkontentów byłyby takie same tylko inny adresat!!! PS: Tylko ten nie popełnia błędów kto nic nie robi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.as.kn.pl 19.04.08, 16:46 Drogi młody miłośniku nieudacznej ekipy Rafała Dutkiewicza, Na wstępie chciałbym prosić Cię o trochę empatii. To, że lubisz jeździć sobie rowerem, nie sprawia przecież, że każdy to musi lubić. Czy ja - właściwie codziennie chodzący w garniturze i eleganckim płaszczu - mam się przesiąść na rower? A może ma to zrobić moja żona odwożąca codziennie dziecko do żłobka? A co powiesz o mojej mamie-schorowanej staruszce? Naprawdę, nie wszyscy są młodymi ludźmi pracującymi na nieeksponowanych stanowiskach. Zrozum to. Po to płacimy podatki, żeby komunikacja w tym mieście działała sprawnie. A ponieważ płacimy, mamy prawo wymagać. Nie jest to rzadne malkontenctwo, tylko zdrowe oczekiwanie, że Rafał Dutkiewicz zamiast urządzać za nasze pieniądze wycieczki do Azji Południowo-Wschodniej, spróbuje wykorzystać je do ulepszania komunikacji, budowy nowych przedszkoli i innych użytecznych społecznie przedsięwzięć. Jak łatwo zauważysz, większość mniej więcej działających rozwiązań komunikacyjnych (łącznie z tak zwaną obwodnicą śródmiejską), to dzieła komuny, a nie osób władających tym miastem od końca lat 80-tych poprzedniego wieku. Prace nad autostradową obwodnicą Wrocławia, tak na marginesie, zależą od wsparcia władz Wrocławia w wywłaszczaniu terenów pod inwestycje. Oczywiście budować trzeba. Fenomen wrocławski polega jednak na tym, że buduje się za ogromne pieniądze rozwiązania, które często już na poziomie projektu są spartaczone. Jeśli nawet projekt trzyma się kupy. to wykonanie jest najczęściej koszmarne. Często budowane rozwiązania mają nader wątpliwye walory użytkowe, za to kosmiczną cenę - np. jajo-rondo na pl. Grunwaldzkim lub słynna fontanna, która przejdzie do historii być moze pod nazwą "wytrysku Dutkiewicza". Prawo zamówień publicznych w Polsce jest całkiem niezłe, jeśli mowa o możliwości właściwego zabezpieczenia merytorycznej strony projektu i umożliwieniu nadzoru ze strony Zamawiającego nad postępem prac. Po prostu trzeba to robić właściwie i kompetentnie. Ludzie Dutkiewicza tego zaś nie potrafią. Nie wiem, jaka strategia w tym się kryje. Może Ty, skoro kreujesz się na takiego wybitnego stratega, jakoś nam, ciemnemu ludowi, spróbujesz to wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 19.04.08, 23:26 A kto wykonuje te spartaczone roboty?! Dutkiewcz to wykonuje? To Polacy wszystko partacza i niechlujnie odwalają swoją robotę w każdej dziedzinie swoje niechlujnego życia! On ma stać nad tymi pracownikami i pilnowac jak oni kostki układają?! Tak Polacy są nauczeni, że wszystko odwalają, nie sprzątają gówien po swoich zwierzetach, wyrzucają śmieci na ulice a nie do kosza a potem jeszcze się dziwią, dlaczego ich miasta tak obskurnie wyglądają, a kostka na placu Grunwaldzkim zapada sie zanim jeszcze dobrze nie została ułożona. Co Dutkiewcz ma ich tego nauczyć?! No litości, większość ludzi w tym kraju tak jak ty tylko zwala winę na urzędników i sąsiada, a swojego nie dostrzega. Każdy mieszkaniec tego miasta jest odpowiedzialny za jego wygląd. Na zachodzie to wiedza, ale w Polsce uważa się że tylko uzrednicy odpowiadają za miasto. I dlatego te miasta dalej będa wyglądać tak jak wyglądają. Urzędniki wybierają tylko firmy do wykonania, a co oni mogą poradzić na to, że robotnicy partaczą robotę? Karę mogą nałozyć i co z tego? Polak został tak nauczony że odwala swoją robotę, więc jak może być inaczej. I żaden urzędnik tu nie pomoże niestety. Solidność, dyscyplina, punktualność, te pojęcia są obcje przeciętnemu Polakowi i taka prawda. I dlatego Polska jest taka jaka jest. I sami jesteśmy winni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.as.kn.pl 19.04.08, 23:49 Ty sobie żartujesz? A może jednak naprawdę tak myślisz? Dutkiewicz i jego banda są w magistracie po to, by pilnować właściwego wydatkowania pieniędzy publicznych. Ich zadaniem jest dokładnie pilnowanie tego, by kostka na placu Grunwaldzkim została właściwie ułożona. Za to, dokładnie za to, dostają ci goście grube pieniądze. Jeśli tego nie potrafią, to znaczy, że nie nadają się do pracy na swoich stanowiskach. Zarząd miasta ma swoje organa dozoru, swoje działy prawne czuwające nad odpowiednimi zapisami w SIWZach i umowach i swoją straż miejską (do pilnowania porządku). Jeśli mimo to nie udaje się dopilnować, by wykonawcy właściwie wykonywali powierzone im prace, to znaczy, że maszyna ta źle działa, za co bezpośrednią odpowiedzialność ponoszą ci, którzy są powołani do tego, by właściwie działały struktury UM i podległych Urzędowi instytucji i spółek. Jeśli czujesz się odpowiedzialny za stan robót drogowych, idź, pomóż remonotować Most Szczytnicki w ramach wolontariatu. Ja płacę wysokie podatki, którymi żywi się Dutkiewicz i jego banda, więc będę od nich wymagał, by ten remont przebiegał właściwie. I będę miał prawo zmieszać ich z błotem, jeśli okaże się, że moje pieniądze przejadają na darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz aksjomat: Sternik nie odPOwiada za nic:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 00:22 > Ty sobie żartujesz? A może jednak naprawdę tak myślisz? > Dutkiewicz i jego banda są w magistracie po to, by pilnować właściwego > wydatkowania pieniędzy publicznych. Ich zadaniem jest dokładnie pilnowanie tego właśnie zanegowałeś Drugi Aksjomat Dynamizmu: Sternik i jego urzędnicy nie odPOwiadają za nic, firmy budowlane mogą układac kostką zgodnie z normą lub nie:) Chce Ci się jeszcze duskutowac z wyznawcą Aksjomatów Dynamizmu?:)) skoro mieszkańcy uważają, że nic im się od Władzy nie należy oprócz Sylwestra, to sytuacja jest beznadziejna> Trzeba ulec ekoterrorystom i używac roweru lub trampek, albo zastosowac się to Aksjomatu Trzeciego Dynamizmu: jak się nie POdoba to spr..j :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miks Re: Powrót Homo Sovieticus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 09:00 Obecne regulacje prawne są takie, że inwestor publiczny musi ogłosić przetarg i wybrać wykonawcę zgodnie z ogłoszonymi kryteriami oceny. Potem musi zawrzeć umowę na realizację prac i egzekwować wykonanie zawartych w niej warunków. Wszelkie rozbieżności w ocenie sytuacji rozstrzyga sąd. Powinności i prawa obu stron są jak widać uregulowane i nie istnieje tu taka relacja jak w socjalizmie, gdzie władza mogła wszystko. Tym samym karanie za błędy i dochodzenie odszkodowań z tytułu źle wykonanych prac bywa nieco trudne do przeprowadzenia - patrz problem z firmą Ziajka odsunietą do kolejnych przetargów i wynikły z tego proces sądowy. Oczekiwanie powrotu do modelu, w którym inwestor publiczny odpowiada za wszystko, w tym za jakość prac realizowanych przez wykonawcę to przejaw mentalności tzw. Homo Sovieticus - odsyłam do niedawnej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Powrót Homo Sovieticus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 12:17 którym inwestor publiczny odpowiada za > wszystko, w tym za jakość prac realizowanych przez wykonawcę to > przejaw mentalności tzw. Homo Sovieticus - odsyłam do niedawnej > historii. nie chce mi się nawet nabijac z głuPOty tego POstu, należy się jednak cieszyc, że Władza wyegzekwowała od wykonawcy krzywą kostkę, a nie szutrówki na Jaju Reagana...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Powrót Homo Sovieticus? IP: *.as.kn.pl 20.04.08, 15:34 To może ja się ponadbijam, skoro Łosiu nie chce. Na wstępie chciałbym prosić Cię, byś darował sobie chamskie insynuacje wobec uczestników dyskusji. Z pewnością wiem, co to jest prawo zamówień publicznych, wiem, jak działa, pisałem SIWZy, odpowiadałem na SIWZy, negocjowałem umowy. Bezpodstawne sugerowanie, że Twój przeciwnik jest głupkiem, który nie rozumie podstawowych kategorii prawnych, jest po prostu zwykłym chamstwem. Tym razem nazywam sprawy prosto z mostu, ale męczy mnie już n-ty w tym krótkim wątku człowiek, który zmyśla coś na temat moich rzekomych wypowiedzi, po czym "dyskutuje" z poglądami, które rzekomo są moje, a które on w rzeczywistości wymyślił. Co byś powiedział, gdybym napisał, że jesteś pedofilem, a następnie zaczął krytykować Cię za osobliwe ciągotki do wkładania małym chłopcom do tyłka członka? Ja bym to uznał za chamstwo. Nikt w szczególności, a zwłaszcza ja, nie napisał, że obecnie "jak w socjalizmie" władza może wszystko lub że powinna mieć takie możliwości. Zgodnie jednak z prawem zamówień publicznych można napisać takie wymagania i wynegocjować taką umową, że - przy właściwie działającym nadzorze nad inwestycją - będzie można zapobiec nadużyciom ze strony wykonawcy lub kiepskiej jakości wykonywanych usług. Trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miks Re: Powrót Homo Sovieticus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 17:25 Ja też Twoją wypowiedź uznaję za chamstwo i do tego poziomu nie zamierzam się zniżać. Koniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lux Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 17:13 > Nawiązując do osoby pana Dutkiewicza jeśli zamiast niego prezydentem był pan > Kowalski lub Nowak to głos malkontentów byłyby takie same tylko inny adresat!!! > > PS: Tylko ten nie popełnia błędów kto nic nie robi!!! myślę, że jazda na rowerze niesłuży Ci na umysł. Ludzie nawet nie interesując się szczególnie działalnością władz miejskich widzą, że brak wiedzy i kompetencji doprowadza miasto do chaosu. Pan Dutkiewicz nie nauczył się być prezydentem miasta pomimo wielu lat prezydentury, oszukał mieszkańców przed wyborami przypisując sobie ogólny wzrost gospodarczy na Dolnym Śląsku, roztaczjąc wizję wielu inwestycji infrastrukturalnych, organizacji expo, euro, eit. Teraz udaje,że jest politykiem i w mieście nie może rozwinąć skrzydeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arni Każdy pomysł Dudi powinien konsultować ze Schetyną IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.08, 14:44 Jak Dutkiewicz może myśleć o prezydenturze? Jak mógł wstąpić do Stowarzyszenia XXI nie pytając wicepremiera Schetyny? Każdy pomysł Dudi powinien konsultować ze Schetyną, który wszystko wie najlepiej, ma wielkie zasługi dla Wrocławia, np. skłócił PO z PiSem. Trzeba uchwalić dogmat o nieomylności Schetyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fala80 Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.telsat.wroc.pl 19.04.08, 15:14 Pan Prezydent Dutkiewicz ma przeszłość "łowcy glów" i niestety chyba NIE JEST w tym dobry! Jeśli w jego komitecie doradczym występuje dr Juzwenko to oznacza że otacza się "Dyzmami". W czym może Prezydenta wspierać obecny dyr.Ossolinemu, który : - niszczy tą zaslużoną instytucję od środka. Wciąga ją w intrygi polityczne -liczne przykłady znają Ci co go obserwują. - dziala kompletenie poza jakąkolwiek kntrolą. Rada Kuratorów jest ciałem nie spełniajacych swoich funkcji, zmanipulowanym przez dyr. instytucji. Prezydent Dudkiewicz zasiadający w Radzie nie reaguje i całkowicie akceptuje działania swojego poplecznika, nie rozliczając z przekazywanych przez Miasto pieniędzy oraz terminow. - dyr. Ossolineum nie przestawia programów-harmonogramow licznych swoich "muzealnych pomysłów" i nie jest z nich rozliczany. - dyr. Ossolineum nie jest fachowcem w zakresie muzealnictwa i bibliotek, ale występuje jako super autorytet i zyskuje poklask Prezydenta D. - dyr. Ossolineum nie wypełnia postanowień testamentowych darczyńców np. Jana Nowaka-Jeziorańskiego. Prezydent D. o tym wie ale ze względów koteryjnych na to nie reaguje. - dyr.Ossolineum ze względu na swoją prywatę, niszczy merytorycznych, fachowych, z dużym dorobkiem pracowników - Prezydent D. o tym wie i nie reaguje j.w. -dyr.Ossolineum niszczy Tow. Przyjaciol Ossolineum, ktore jest naturalnym sprzymierzencem Ossolinemum.Prezydent D. o tym wie. - dyr.Ossolineum nie jest obcy wieloletni mobbing. Jest skoncentrowany na kurczowym trzymaniu sie stolka , ktory zostal mu podarowany przez Historie.. itd. O w/w sprawach Prezydent Dutkiewicz jest informowany, ale takich dobiera sobie bliskich doradców. O drogach i innych sprawach piszą inni j.n. Konkretne przyklady pokazują, że obecny Prezydent Wroclawia byłby ryzykowną kandydaturą na Prezydenta całej Polski. Mojego głosu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.generacja.pl 19.04.08, 15:27 wszyskim zauroczonym dutkieiwczem polecam wziąć kalkulator, poczytać trochę i policzyć jaki wpływ na cenę mieszkania we wrocławiu ma blokowanie kilku tyś hektarów gruntu pod expo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Już wiem czemu Dudkiewicz jest tak popularny IP: *.as.kn.pl 19.04.08, 16:15 Zobaczcie na te zdjęcie. Facet jest chyba wysoki? Przynajmniej taki się wydaje. A wiadomo, rozmiar liczy się najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Pytanie powinno brzmieć: kto chce Go utopić? IP: 82.160.135.* 19.04.08, 16:49 Generalnie Dutkiewicz mi się nie podoba, wiele merytorycznych argumentów i zarzutów z artykułu i dyskusji jest zasadnych. Co nie zmienia mojego zdania, że Dutkiewicz jest jednym z nielicznych polityków mających jakieś wizje, marzenia i myślących dalej niż do najbliższych wyborów (mniejsza z tym że te wizje nie do końca mi odpowiadają). I jako taki nagle stał się zagrożeniem dla dotychczasowych "władców", głównie POlityków. Więc stąd nagle pojawiły się (na 3 lata przed wyborami :) ) hasła o prezydenturze i jego ambicjach politycznych. To klasyczna zagrywka "na utopienie" kandydata- podobnie kiedyś załatwiono Walcową i Lisa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młode małżeństwo Re: Pytanie powinno brzmieć: kto chce Go utopić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 17:35 A przedszkoli i żłobków dalej brakuje, a przecież Wrocek zachęca młodych do "osadzania" się w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocca Re: Pytanie powinno brzmieć: kto chce Go utopić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 19:33 i nawet ma to napisane w strategii rozwoju miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A to Polska właśni Wrocławski Dyzma czyli Dudkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 17:19 Panie Dyzmo kochaniutki, nadajesz sie na prezydenta ale najwyżej Białorusi lub Kazchastanu. Podaj dłoń Kononowiczowi - ten sam pozim chciejstwa i polityczny :-) Żenada ala Tymiński z teczką. Polacy nie są już tacy głupi jak 14 lat temu... Daj spokój i sieć w swoim grajdole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska 21 Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 17:24 A tak nawiasem mówiąc wrocław ma fajny rynek, dobre piwo i zajebiste laski. Tak trzymać prezydencie Dyzmo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocca Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 19:34 to samo jest również w innych miastach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biancarlo Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.08, 17:55 Podziwiam prezydenta za wspaniałą gospodarkę - czasem. Na stanowisku prezydenta tego miasta ma jeszcze czas na pisanie książki,rozwiązywanie zadań matematycznych ( coś tam było na ten temat w Wyborczej niedawno),wykłady "po Polsce", uczestnictwo w stowarzyszeniu itd.itp. Odpowiedz Link Zgłoś
fo.x Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? 19.04.08, 20:15 myślę że zmierza do nikąd bo do tej pory niewiele zrobił dla Wrocławia przez cały okres swoich rządów miał tylko intencje z których niewiele a może nawet nic nie wynikło.Miał olbrzymią szansę być wzorem dla innych prezydentów miast ponieważ Wrocław to miasto o olbrzymim potencjale ludzkim otwarte na świat nie tak skostniałe jak Kraków czy zblazowane jak Warszawa.Zarządzać takim miastem to wielkie szczęście i olbrzymia szansa by zapisać się złotą czcionką na kartach historii,jest tylko jeden warunek trzeba się dla tego miasta poświęcić a nie myśleć tylko o własnej karierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 19.04.08, 23:14 Nie bądź śmieszny to miasto ma taki sam a nawet mniejszy potencjał niż Kraków o Warszawie już nie mówię. To miasto nie jest niczym wyjątkowym i nadal by nie było gdyby nie Dutkiewcz, który mu pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.171.22.242.crowley.pl 21.04.08, 08:18 klaszcz i lej wazelinę młody człowieku. Cóż innego ci pozostało? Zapewne byłes na prelekcji pana prezydenta i przeszedłes pranie mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: 83.15.80.* 19.04.08, 20:31 Jedyne w czym Dudi i jego ekipa daja rade to PR.Jak wiadomo od dawna klamstwo powtorzone tysiac razy staje sie prawda.Wielu moich znajomych z roznych duzych miast w PL zawsze sie dziwi dlaczego ja tak "pluje" na naszego Świetego Rafala skoro Wroclaw to kraina mlekiem i miodem plynaca...Zdziwienie to mija gdy ktorys z nich przyjezdza po raz pierwszy do Wro: a) pociagiem- wysiada na pieknym eleganckim dworcu, b)samolotem-wysiada na przestronnym nowoczesnym terminalu, c)samochodem-wjezdza piekymi drogami i po takich rowniez sie porusza w srodku miasta lub ewentualnie robi sobie przejazdzke obowdnica. I nawet Rynek sobotnia noca nie jest w stanie zafalszowac rzeczywistosci. A teraz powazniej-czy jakas inwestycja drogowa w tymi miescie,poza estakada na Klecinie, zostala skonczona w terminie?Czy ktokolwiek panuje nad terminami zamykania kolejnych ulic i rozpoczynania wieloletnich nibyremontow?Czy odpowiedzlni za komunikacyjny burdel poniesli jakiekolwiek konsekwencje?I wreszcie czy ktos z ust Świetego Rafala uslyszal "przepraszam za moich pracownikow i to co sie dzieje w miescie"? Przeciez w normalnej,porzadnej firmie za takie numery pracownik ma 5 minut na opuszczenie siedziby bo wylatuje z hukiem....a Rafal tak bardzo lubi zawsze mowic jakim to on jest menadzerem,ze miasto to jak wielka firma etc. Ten czlowiek jest tak oderwany od rzeczywistosci ze szkoda slow. Jeszcze w temacie EXPO-bo to dla niektorych jest wyznacznikiem wielkosci Świetego Rafala. Primo startowalismy 2 razy, nie udalo sie,wydalismy sporo pieniedzy na nibypromocje a tak naprawde nie zyskalismy nic, poza paroma osobami z UM ktore pojezdzily po swiecie. Secundo-w ciagu ostatnich kilkunastu lat kazde EXPO powodowalo straty finansowe dla miast organizatorow,Wroclaw tez by musial do tego doplacac bo mitem jest przyjazd miliona turystow. Tertio-EXPO mialo sens kilkadziesiat lat temu bo w jednym miejscu mozna bylo zobaczyc rozne ciekawe technologie,wynalazki,zapoznac sie z przyszlymi trendami.Dzis w dobie globalizacji i internetu EXPO nie ma zupelnie racji bytu. Nawiasem mowic ciekaw jestem ilu z tych podniecajacych sie EXPO ma pojecie co to jest i po co to jest.... Konkludujac-ja Dutkiewiczowi mowie zdecydowanie i stanowczo NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbb Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.csd.uoc.gr 20.04.08, 09:33 Dokładniej. Estakada na Klecińskiej była budowana prawie 2 lata. Czyli 400m rocznie z wiaduktem nad torami. W sumie, niewiele udrożniła ruch na tej ulicy czy obwodnicy. Poranne korki w kierunku Hallera są najlepszym dowodem błędnego zaprojektowania całego węzła. Trzeba być skończonym palantem, aby nie powiązać jakimś łącznikiem Klecińskiej z Krzemieniecką. Jak to Niemcy zostawili, tak jest do tej pory. Wystarczy byle pociąg , aby zablokować na wiele minut ruch na Avicenny, Krzemienieckiej. Jak to jest możliwe, aby 600 000 mieszkańców tego miasta, i 200 000 najbliższej okolicy, nie było w stanie wybudować wiaduktów na tych ulicach w ciągu ostatnich 63 lat. A wieczne stanie na przejeździe na Al.Poprzecznej ( z tyłu Centrum Korona ). Jacy obywatele, tacy projektanci, tacy wykonawcy i takie efekty. Wszystko, całe zło zaczyna się na etapie małości w projektowaniu. Ważne , aby było NAJTANIEJ. Biedny dwa razy kupuje. Najtańszy wykonawca to zawsze marny wykonawca. W tym samym momencie, każdego ranka i popołudnia dziesiątki tysięcy wrocławian, stoi i klnie. I nic nie może. Bo nie potrafią pomyśleć, że stoją przez swoją głupotę za dokonane wybory Prezydenta i Rady. I stać będą, bo wybrali NAJTAŃSZĄ OFERTĘ. A Dutkiewicz niech odejdzie, i to jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.chello.pl 19.04.08, 22:10 ....do mnie na lampkę dobrego wina.hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reno artykuł na zamówienie trzęsących portkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.08, 09:18 My nie odczuwamy braku obecności p. Dutkiewicza w rządzeniu miastem, widzimy tylko rzucane mu pod nogi z "GÓRY" kłody, utrudniające prężny rozwój miasta i hamujący najlepsze inicjatywy. Jest mocny i popularny, oddany temu co robi z pasją, klasą i wdziękiem. Nietrudno się domyślić, że taki ktoś ma wielką szansę zostać prezydentem kraju, wygrywając wybory programem, a nie opluwaniem przeciwnika politycznego i próżnymi obiecankami dla mas.Wątpię, czy Prezydent Wrocławia ma ochotę być prezydentem kraju, ale na pewno dobrze się bawi strachem tych, którzy na ten stołek polują. Jedno jest pewne, p. Zdrojewski już u nas poparcia nie znajdzie za żadne przynależności ani żadne obiecanki za wszystkie krzywdy, które czyni temu miastu ze swej kiepskiej pozycji w partii, gdzie mądrym być nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomiś Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.wroclaw.mm.pl 20.04.08, 09:35 Prez. Dudkiewicz za bardzo rozgrzał machinę promocyjną Wrocka, a tak na prawdę w mieście dzieje się źle.Wystarczy popatrzyć troche poza rynek..... A w samym Urzędzie Miasta to juz kpina.Biurokracja tak rozbudowana, setka dyrektorów i czepiają się już nawet braku przecinka w dokumentach, aby udowodnić że są potrzebni. Za Zdrojewskiego można było porozmawiać nawet z nim samym, a Dudkiewicz utworzył dwór, a z siebie robi udzielnego włądcę.....pasuje do niego miano car Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irl korzysci IP: *.ntlworld.ie 20.04.08, 11:13 To prawda ze Dutkiwicz to nie Zdrojewski, ktory znal kazda dziure jak gospodarz z Alternetywy 4 :-) ale mysle ze nadszedl wlasnie czas dla wroclawia kiedy od dziur sa nizszego szczebla urzednicy a prezydent jest od dalej zakrojonego PR-u. On zawsze bedzie kojarzony z wroclawiem, wiec im wiecej o nim i dobrze o nim tym lepiej. Przestancie z tym typowo polskim krytykowaniem ludzi jesli tylko wychyla glowe bardziej niz planowano. Powinnismy za nim stac murem i wykorzystac jego umiejetnosci i wizje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy wstyd mi za wladze miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 14:11 Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia. Teraz mi po prostu wstyd za to, co wyprawiaja wladze. Kazdy rozumie, ze reklama i promocja sa w dzisiejszych czasach niezbedne, bo o czym sie nie mowi, tego nie ma. Ale do cholery - jesli cos sie reklamuje, to musi to byc towar pierwsza klasa, w przeciwnym razie rozczarowani "klienci" szybko uznaja, ze ktos ich w konia zrobil. A niestety tak jest z Wroclawiem. Czemu wladze po prostu ordynarnie klamia, ze jest tutaj praca dla wyksztalconych ludzi, glownie dla inzynierow? Przeciez we Wroclawiu jest tylko kilka firm prowadzacych jakies tam prace projektowe (glownie podwykonawstwo, outsourcing). Reszta "wielkich inwestycji" to zwykle montownie. W IT jest kilka "biur klepania kodu", a nie osrodkow BiR. Te wszystkie biura zatrudniaja jakichs 1000 programistow. Taka liczba programistow opuszcza CO ROKU mury wroclawskich uczelni. Wiekszosc absowentow NIE MOZE ZNALEZC PRACY w zawodzie i gdzie sie przenosza? Oczywiscie do Krakowa i Warszawy, bo tam praca dla fachowcow jest. Wroclaw jest fajnym i sympatycznym miastem do studiowania, po studiach ludzie stad uciekaja, bo NIE MA TU PRACY. Czesc czuje sie oszukana, bo "wladza obiecala" kraine miodem i mlekiem plynaca... Ostatnio znowu wielki szum sie podniosl, bo hinduska firma IT chce tu kolejne biuro klepania kodu otworzyc. Ludzie! Kazdy, kto mial do czynienia z hinduskim IT wie, ze to jest g... jakich malo. W takiej firmie za marne grosze beda klepac kod jakies miernoty (dobry programista nie zniesie godziny pracy przy takim zarzadzaniu). Sprowadzanie takich firm to SABOTAZ! Czemu znowu sie oklamuje mlodziez i snuje jakies wizje szklanych domow? Moze Wroclaw ma swietny PR, ale to Krakow scianal do siebie najlepsze inwestycje: IBM, Motorola, Delphi - tam sie naprawde projektuje. Teraz ostatnia deska ratunku, ostatnia szansa dla tego miasta jest EiT (chocby jeden z wezlow) - to jedyna szansa, ze "przyjda" tu instytucje (panstwowe i prywatne) badawcze, rozwojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_mieszkaniec_wro Re: wstyd mi za wladze miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 17:42 podpisuje sie pod tym postem obiema rekami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hot Re: wstyd mi za wladze miasta IP: *.lanet.net.pl 22.04.08, 15:39 chlopie taki rozwoj jak w ostatnich latach to mial tylko poznan, co do duzych firm to do wroclawia jakbys nie widzial tez przybyly i beda przybywac dalej, popatrz sobie co zdrojewski zrobil dla wroclawia i porownaj to z tym co teraz, i jak nie widzisz porownania to w innym swiecie zyjesz, a wroclaw pod wzgledem inwestycji stoi o wiele lepiej niz krakow, bo jest zaraz po warszawie, sprawdz Odpowiedz Link Zgłoś
zeziufive Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? 20.04.08, 14:22 Po erze "niby" prezydentów poprzedniego ustroju pojawiła się szansa samodzielnego wyboru włodarza miasta. W historii Wrocka nastała era Zdrojewskiego i Dutkiewicza. Obaj jednoznacznie są identyfikowanie jako ludzie Wrocławia, i jak ratusz, hala ludowa, czy Gucwińscy są sygnaturą miasta. Obaj są inni, a więc i ich urzędowanie inne. Zdrojewski zaczynał realne samorządzenie od zera. Widział to co najbliższe, a przy okazji uporządkował historię. Należy mu się szacunek choćby za Normana Davisa, który nam otworzył oczy na dzieje tej ziemi, a pyskaczom zza Odry pokazał, że nie tylko oni pozostawili swe ślady w tym miejscu. Powódź pokazała, że Zdrój jest z nami na dobre i złe. Totalny bajzel kompetencyjny który wtedy się ujawnił przy skali żywiołu, że nikt w naszej Państwowości nie był na taką skalę zagrożenia realnie przygotowany. Po Zdrojewskim nastał - wskazany przez niego (rzeczywiście mało publicznie znany) Dutkiewicz. Ten rządzi inaczej. Patrzy daleko, snuje wizje, uważając być może, że ekipa magistratu "wyszkolona w boju" przez Zdrojewskiego da radę na miejscu. Mamy więc w najbliższej nam historii dwuch zupełnie innych prezydentów, choć bardzo generalizując można dopatrywać się pewnej logiki i ciągłości w ich działaniach. Trzeba też pamiętać, że zaistnieli w czasach gdzie wyrzucanie gospodarzy miasta na taczkach, gigantyczne przekręty firmowane podpisem przewodniczącego samorządu miasta - "figuranta" czy "sprawowanie władzy" z jednostki penitencjarnej (czyli pierdla) stanowiło element naszego narodowego "kolorytu" sprawowania władzy. Tu we Wrocławia mieliśmy i mamy ludzi którym co wybory ufają mieszkańcy. Oczywiście mogłoby być dużo lepiej. Widuję dopiero co zrewitalizowane kamienice poniemieckie już upaprane sprayem, ze zniszczonymi już bramami. Co roku przybywa w mieście ok. 15 tyś. samochodów. Na ulicach - "cyrk". A pan Dutkiewicz? No cóż - padło hasło - na Prezydenta Polski - a jak dotychczasowe doświadczenia wskazują, wszyscy Ci na których "padło" w środku sprawowania kadencji obecnego wybrańca - giną w zapomnieniu lub wstydzie w realnym czasie wyborów. Jeśli Dutkiewicz chwyci przynętę i zatraci się na salonach polityki, to straci. A ponieważ jest sygnaturą miasta, pewnie wstydem podzieli się z nami wszystkimi. To co jednak daje mu pewną realną szansę, to Wrocław widziany z daleka jako miasto sukcesu, oraz fakt, że widziany jest jako gospodarz - wizjoner. To go zdecydowanie różni od niedawnej ekipy włodarzy państwa którzy kierowali państwem "lusterkach wstecznych" nakręcając spiralę wskazywania tych złych. Od tego są sądy, i nie należy im w tym przeszkadzać ani pomagać. Wybory pokazały, że awantura i totalne mordobicie nie jest nam świetlaną przyszłością. Reasumując, przy następnych wyborach do władz miasta, niech każdy z nas rozliczy Dutkiewicza w swoim sumieniu. Jeśli nabroi i złamie prawo - od tego są sądy. To samo tyczy "papraków" z magistratu których "efekty pracy" widzimy (i klniemy) codziennie. Moja bardzo osobista refleksja - nazwiska Zdrojewskiego i Dutkiewicza na listach wyborczych były wystarczającym magnesem, żeby pójść na wybory. Jeżeli jednak Dutkiewicz zatraci się w swoich dalekich wizjach, kosztem tych bliższych i codziennych, pokaże, że jest prezydentem marzeń, a kosztem swoich imaginacji odbierze mam, wrocławianom nadzieję, że mamy dobrego gospodarza a więc i szansę na lepsze jutro. A to nie jest dobra rekomendacja w dalszej karierze. Panie Prezydencie, może Pan odpowie, dokąd Pan zmierza? Niech Pan nie odbiera nam nadzieji ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Wrocławia Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.as.kn.pl 20.04.08, 14:58 Artykuł jest bulwersujący i żenujący. Widać, że gazeta "opiniotwórcza" bliska opcji prorządowej zmienia front, bo komu nie po drodze z PO, temu lepiej szargać opinię - nawet nie mając nowych kontrargumentów zawsze można się do czegos przyczepić. Jakoś do niedawna Prezydent Dutkiewicz był cacy a teraz zaczyna być be, bo taka jest koniunktura. Żałosny artykuł. Po prostu wstyd. Spójrzmy na fakty - ile już zostało zrobione i jakie jest tempo pozytywnych zmian. I doceńmy to, co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.magma-net.pl 20.04.08, 15:03 Jak zwykle wybiórczy, płytki artykulik. Aby stawiać diagnozę, trzeba dogłębnie poznac temat. Co do Zrojewskiego to ten medialny oprezydencik powinien głowę ze wstydu schować niczym struś. Znał ka zdy kamien, kamienicę ha, ha, ha. Ci co byli bliksko Zdrojewskiego wiedzą, jak mu sie robiło PR. Wypłynał medialnie na powodzi, a teraz ma czelność krytykować Dutkiewicza. A na dodatek, o czym Wybiórcza milczy, pan minister w imię partukularnych interesów ( swoich i partii) oraz zemsty na Dutkiewiczu odbiera Wrocławiowi dotacje, umniejsza rangę Wrocławia, robi wszystko, aby zatzrymac te lokomotywę. \wstyd panie Zdrojewski. I robi to były prezydent miasta!!! HAŃBA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead-sea Król jest nagi? IP: *.gprs.plus.pl 20.04.08, 16:14 Trudno oceniać to co robi sam Prezydent. Ja nie wiem czym dokładnie zajmuje się Prezydent? Czym się zajmuje poza promocją własnej osoby oraz ubieganiem sie o EIT. Co będzie jak nie otrzymamy EIT? Okaże się, że Król jest nagi? Dutkiewicz ma sporo szczęścia. Polska weszła do Unii, Surkis załatwił Polsce i Ukrainie Euro, szczęśliwie jedyna autostrada w Polsce przebiega pod Wrocławiem, swoje dokłada LC, który mocno stawia na Wrocław. To nie są sukcesy prezydentów Wrocławia ale kluczowe czynniki ktore powodują, że Wrocław osiąga jako takie sukcesy i jest postrzegany jako miasto sukcesu. Jednak to za co zabiera sie miasto to niestety są prawie same porażki. Długo mozna wymieniać ale przeciez trzeba wskazać na nieudolnie prowadzone remonty (Muzeum Miejskie remont trwa już chyba 8 lat, Plac Grunwaldzki wiadomo, Aquapark, Szewska, Oporowska itp), abstrakcyjne ceny mieszkań (brak sensownego rozwiązania problemu budownictwa komunalnego, niewielkie ilości uwalnianych gruntów pod budownictwo mieszkaniowe), absurdalne, pełne dziecięcej megalomanii projekty takie jak makabrycznie droga fontanna na pergoli pokazują że to miasto i jego włodarze nie mają pomysłu na to miasto. Mam nadzieję, ze za kilka lat powiem pomyliłem się coraz bardziej obawiam sie jednak, że będziemy krzyczeć Król jest nagi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sutra Re: Król jest nagi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 23:21 Wrocław odda DUTKIEWICZA w LEASING - TANIO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz R. Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.lanet.net.pl 20.04.08, 17:33 A ja mam do Rafała Dutkiewicza pełne zaufanie. Zmierza we właściwym kierunku. Mieszkam we Wrocławiu od urodzenia i obserwuję miasto w miarę świadomie od 30 lat. Miarą klasy i potencjału Dutkiewicza jest dziś sytuacja, w której bez żadnych jego deklaracji ani gestów cała Polska (wszystkie ważne gazety i ich fora internetowe, byli prezydenci i wybitni socjologowie)żywo debatują o jego możliwej (domniemanej)kandydaturze na najwyższy urząd i to... na dwa lata przed wyborami. Gdyby Dutkiewicz był po prostu facetem, który nie radzi sobie z wiaduktem x lub rondem z, otaczającym się co gorsza niekompetentną "bandą" (określenie internauty Pawła Z.)dlaczego te wszystkie "Tygodniki Powszechne", "Rzeczypospolite" i inne "Dzienniki" nie dałyby takiemu nieudacznikowi po prostu dogorywać zamiast publikować proroctwa? A tutaj - internauto Pawle Z. - tischnerowska katolewica honoruje go prestiżowymi nagrodami, młode (balcerowiczowskie) Centrum Demokratyczne desygnuje go na wędrownego guru od sukcesu, a kluby radnych PO i PIS jednogłośnie udzielają mu budzetowego absolutorium. Proszę Pawła Z. o wyjaśnienie jak ten facet grający irytujace solo nie został na chama zablokowany po linii partyjnej - skoro jest jedynie marketingową wydmuszką i niczym więcej. Czyżby merytoryczne argumenty internauty Pawła Z. (i jego stronnników) na rzecz odstrzelenia Dutkiewicza były bezużyteczne nawet dla reliktu kopalnej lewicy (radni SLD... wstrzymali się od głosu). Panie Pawle Z. jeśli ma Pan wiedzę o łamaniu prawa przez Dutkiewicza - błagam w imię naszych wspólnych powinności obywatelskich o natychmiastowe działanie. Prokuratura rejonowa czynna już jutro od godz. 9.00 Rozumiem, że wszedł Pan dopiero w ten weekend w posiadanie strasznej wiedzy o bezeceństwach Dutkiewicza, bo dotąd żadne postępowanie przygotowawcze się nie rozpoczęło. Ale jeszcze nie jest za późno. Panie Pawle Z. ze swoją ponurą wiedzą o Rafale D. powinien Pan rozpocząć misyjny tour a la Jerzy Robert Nowak. W przeciwnym razie Rafał -choćby milcząc- zbałamuci całą Polskę i Pan będzie za to moralnie odpowiedzialny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.as.kn.pl 20.04.08, 22:42 Dziękuję za bardzo wesoły list. Dyskusja wydaje mi się ogólnie nieco ponura, mało przyjemna. Temat jest, trzeba przyznać, ponury, ale nie zawsze nawet o smutnych rzeczach trzeba pisać w taki sposób, jakby wygłaszało się mowę przy katafalku. Na wstępie muszę wyjaśnić, że nie jestem od wielu lat w żaden sposób związany z polityką. Pluję na polską politykę i polskich polityków. Uważam polską politykę za bagno, w którym pławią się niezbyt inteligentne szuje bez pomysłu na spędzenie życia w uczciwy i dostatni sposób. Co do fenomenu Dutkiewicza, to jego źródła są proste - takim samym jak Dutkiewicz fenomenem jest Coca Cola. Wystarczy dowolne "coś" reklamować z pewną częstotliwością, a przy założeniu, że to coś nie jest kompletnie beznadziejne, ludzie uwierzą, że "to je ono" - jak mawiają bracia Czesi. Dutkiewicz był przez całe lata nie tylko intensywnie reklamowany przez lokalne media i ich ogólnopolskie tytuły nadrzędne, ale ponadto media uporczywie nie informowały o błędach bandy Dutkiewicza. I taka jest odpowiedź na Twoje pytanie. Naprawdę nie trzeba wiele, by zyskać poklask mediów. A media rządzą umysłami ludzi. Tak się składa, że we Wrocławiu rządzi POPiS, a Dutkiewicz umiejętnie potrafił ustawić się w środku frontu, dlatego też nikt go specjalnie nie atakował. Do czasu. Ostatnio Dutkiewicz poszedł w postPiSowską stronę, kopnięty tam zresztą delikatnie przez Grzesia Schetynę. I oto naraz wrocławska "GW" zaczęła publikować nieprawdopodobnie krytyczne (w porównaniu z tym, co dziennikarze "GW" pisali jeszcze 2 miesiące temu) wobec Dutkiewicza artykuły. Jeśli Dutkiewicz nie przeprosi się z Grzesiem, wkrótce ataki dziennikarzy na "GW" spowodują odmitologizowanie Dutkiewicza. Z jednej strony mnie to cieszy, a z drugiej strony uważam, że sposób, w jaki dziennikarze "GW" dają się sterować przez establishment PO, urąga dobrym obyczajom. Dyskutanci już przyzwyczaili mnie do zmyśleń na temat moich opinii, z którymi następnie łatwo można polemizować, a nawet je pryncypialnie wyśmiać. Gość twierdzi, że Dutkiewicz jest przestępcą. Jeśli ma na to dowody, czemu nie idzie do prokuratury? Niepowiadomienie o przestępstwie jest przestępstwem. A jeśli nie ma przestępstwa, a gość pisze, że Dutkiewicz jest przestępcą, to popełnia przestępstwo - pomówienie jest przestępstwem. Ha, ha, ha - idiota albo plecie bez sensu. Ha, ha, ha. Tylko gdzie ja niby napisałem, że Dutkiewicz jest przestępcą. Oczywiście nigdzie. Napisałem, że Dutkiewicz źle rządzi, marnotrawi pieniądze publiczne, nie potrafi wykonywać należycie swojej pracy prezydenta miasta - są to oskarżenia poważne, ale nie kryminalne. Proszę nie udawać, że nie rozumie Pan tego, o czym ja piszę. No chyba że jest Pan rzeczywiście idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz R. Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: 217.153.180.* 21.04.08, 13:26 Panie Pawle, czy dla Pana Dutkiewicz nie jest aby losowo dobraną "sylwetką uciekającego dzika"? Pisze Pan z wielką szczerością, że "pluje Pan na polską politykę i polskich polityków". Zatem obojętnie kogo podstawilibyśmy Panu w następnych wyborach na miejsce Dutkiewicza - Pańska specyficzna - deklarowana - aktywność quasi-polityczna wymusi na elekcie posiadanie dobrego parasola i ortalionu. Pana teksty są ciekawe i przykro mi, że Pan poddaje się takiej autodyskredytacji. Nie wmówi mi Pan, że dla niezdegenerowanych pokoleń, które przyjdą po mnie, po Panu i po Dutkiewiczu, pozostawia Pan plucie jako naczelną formę obywatelskiej ekspresji. W to nie uwierzę, bo wbrew Pańskim obawom staram się nie być idiotą. Nie mogę też uwierzyć w Pańską diagnozę "fenomenu Dutkiewicza". Pisze Pan; "Dutkiewicz był przez całe lata nie tylko intensywnie reklamowany przez lokalne media i ich ogólnopolskie tytuły nadrzędne, ale ponadto media uporczywie nie informowały o błędach bandy Dutkiewicza". I dalej: "Naprawdę nie trzeba wiele, by zyskać poklask mediów". Bardzo proste zaiste wytłumaczenie, ale jakby niepełne. Dlaczego? Dlaczego "Rzeczpospolita", "Wyborcza", "Der Dziennik", "Tygodnik Poszechny", różne pieniądze, różne koncerny, różne interesy tak ukochały Dutkiewicza, że przez całe lata nie dość że faceta "uporczywie reklamowały" to jeszcze "uporczywie nie informowały o błędach jego bandy". Rywina załatwili, Cimoszewicz cywilnie poszedł do piachu, Miller znokautowany. A wrocławski inteligencik latami "intensywnie reklamowany" zgodnie przez wszystkich. Nie powie mi Pan, że bossowie (warszawka, berlinek,londynek) mediów hobbistycznie stworzyli stowarzyszenie miłośników Dutkiewicza i objęli go wieloletnim gratisowym patronatem medialnym. wykluczam zbiorowe zidiocenie pazernych na kasę koncernów prasowych, choć Pan może z tym "idiotą" znowu na mnie wyskoczy... Widzę dwie możliwości: albo Dutkiewicz posiadł filozoficzny kamień marketingu i po prostu media jedzą mu z ręki (latami!) albo jego "banda" jest po prostu dobra w robocie. Jeszcze o Pańskim porównaniu Dutkiewicza do Coca Coli. Jeżeli pewnego pięknego dnia przeczytam w "The Economist", że "dowolne coś" (Pańskie określenie Coca -Coli)zainstalowało Biuro Zarządu na Krzykach, Pan z pewnością powie, że źródła decyzji o takiej przeprowadzce są banalnie proste: "The Coca Cola Company" i Dutkiewicz mają po prostu jedną wspólną cechę - "nie są kompletnie beznadziejni". I ja wtedy uznam Pańską prawdę o prostych w gruncie rzeczy źródłach fenomenu Dutkiewicza. Pozdrawiam serdecznie. Grzegorz R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nomak Re: Będzie dalszy ciąg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 22:45 Ciekawi mnie kto będzie szybszy: Paweł Z. zgodnie z radą zgłosi sprawe do prokuratury, czy nazwani "bandą" pozwą go o naruszenie dóbr osobistych. Szanowna Redakcjo - trzymaj rekę na pulsie!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1 Re: Będzie dalszy ciąg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 23:39 ... a racje ma Paweł Z. Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idealista Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.e-wro.net.pl 20.04.08, 17:45 Już przed wyborami twierdziłem,ze Pan Dutkiewicz idzie w ślady byłego premiera Marcinkiewicza, stawiając nie na działanie rzeczywiste ale w obszarze propagandowym i PR. Pan Dutkiewicz miał od kogo się uczyć, w końcu przykład p. Zdrojewskiego czy pożniej premiera Marcinkiewicza (a obecnie premiera Tuska) dobitnie pokazuje, że ww współczesnej polityce najważniejszy jest PR. Problem polega na tym, że spora liczba wrocławian zaczyna nieco trzeżwiej patrzeć na aktualny stan zarządzania Wrocławiem. Stąd poziom poparcia dla p.Dutkiewicza we Wrocławiu będzie systematycznie spadał. Jeśli jeszcze do tego dojdą problemy ze sztandarowymi projektami propagandowymi Dutkiewicza (piłkarze Sląska Wrocław-degradacja za korupcję, fontanna nazywana w moim kręgu cenzuralnie wodotryskiem prezia, zła jakość budowanych dróg, brak właściwej koordynacji remontów, aquapark czy wysoce prawdopodobne fiasko EITplus) to nie będzie odskoczni do dalszej kariery. Przy rzeczywistym, a nie werbalnym wycofaniu poparcia PO i PIS dla Dutkiewicza może mieć duże problemy. Oczywiście realnie patrząc stosując umiejetną grę może dość długo utrzymywać się u władzy, mając nawet do 30% poparcia ale już kosztem konkretnych ustępstw dla kolejnych grup interesu w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead-sea Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.gprs.plus.pl 20.04.08, 18:49 Bawi mnie tez niezmiernie naiwna wiara R.Dutkiewcza w to, że środowiska osób takich jak prof. Staniszkis czy A.Kwaśniewski są w stanie wykreowac kandydaturę Dutkiewicza na prezydenta RP. Dutkiewicz dla mieszkańców Szczecina, Białegostoku czy Katowic to osoba praktycznie anonimowa. Taka jakimi dla wrocławian są prezydenci tamtych miast. Co więcej raczej taką pozostanie gdyż Wrocław nie może zaprezentowac na tle innych dużych miast niczego nadzwyczajnego. Jednocześnie za Dutkiewiczem nie stoi żadne poważne środowisko ani siła polityczna. Sam zaś Dutkiewicz jest mocno mdły, nieokreslony politycznie i światopoglądowo. Może się zdarzyć, chyba już to sie zdarza, że ktoś napisze mu rolę, która R.Dutkiewicz zagra ale wiele wskazuje na to że będzie to rola co najwyżej drugoplanowa. Myślę też że R.Dutkiewicz wzorem W.Clintona powinien na biurku w gabinecie we wrocławskim ratuszu (nie gdzie indziej) postawić sobie karteczkę z napisem: Wrocław, głupcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dokąd zmierza prezydent Dutkiewicz? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.08, 20:14 Niektóre komentarze są tak lizusowskie,że wonieją na kilometr robotą speców od PR naszego Wodzunia...:-) Odpowiedz Link Zgłoś