Dodaj do ulubionych

Masakra koło Magnolii

03.05.08, 12:07
Jakas straszna tragedia rozegrała sie wczoraj około godziny 23ej na
ul.Legnickiej na wysokosci centrum handlowym Magnolia.Widziałem jak
załoga R-ki reanimowała na jezdni strasznie zmasakrowana
osobe.Wokoło porozrzucane były jakies torby z zakupami oraz szkło i
czesci blach.Około 100 metrow dalej w strone miasta stało na srodku
jezdni ciemne auto z rozbitym przodem i bez przedniej szyby.Tego
widoku nie zapomne do konca zycia.
Obserwuj wątek
    • Gość: landrover Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.08, 18:10

na Legnickiej jezdza 80-100!

Inaczej beda sie tragedie powtarzac. To jest miasto, a nie
      autostrada!

• Gość: włochaty kluch Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.centertel.pl 03.05.08, 18:33
        zgadzam sie w 100%, a juz najbardziej mnie wkurza, jak jade przez
        miasto przepisowe 50 i siedzi mi taki ćwok prawie na zderzaku albo
        mryga, zeby zjechac na prawy pas, to mam ochote gwałtownie
        zahamowac, wysiąsc (o ile tamten debil wyhamuje:))) i mu powiedziec,
        ze chyba go posrało, bo jest w centrum miasta, a nie na autostradzie
        czy torze F1; pędzi taki kretyn 80 i potem stoi i tak na światłach,
        ja mnie to wkurza!!!
        • Gość: Piotrek widać, żeś kluch IP: *.telsat.wroc.pl 03.05.08, 19:16
          bo na 3/4 długości Legnickiej obowiązuje 70 km/h.
          • Gość: włochaty kluch Re: widać, żeś kluch IP: *.centertel.pl 03.05.08, 19:28
            to prawda i w kilku innych miejscach tez, ale na wiekszosci ulic
            obowiazuje 50 i wkurzają mnie pozbawieni wyobrazni kierowcy, ktorzy
            wyprzedzaja np. na przejsciu dla pieszych, albo jeszcze lepiej,
            idzie pieszy, wlazł juz na przejscie, no to ja grzcznie hamuje, a
            kolo za mną po klaksonie, no ku.. mać...
            • Gość: włochaty kluch Re: widać, żeś kluch IP: *.centertel.pl 03.05.08, 19:42
              i jeszcze cos a propos Legnickiej i pieszych; wyobraźcie sobie taką
              sytuację: jest zimowy wieczór, pada śnieg z deszczem, ruszam od
              strony placu Solidarności, jade w kierunku Ruskiej, 4 pasy, jade
              jednym z 2 środkowych, na pasie na prawo ode mnie ze 3-4 ciężarówki,
              jade dośc wolno, jakies 40, bo dopiero ruszyłem, a i tak przed soba
              mam kolejne światła, nagle z prawej strony, 10-15 m przede mną
              spomiędzy dwóch ciężarówek wybiega koleś, leci w kierunku
              przystanków tramwajowych, ja odruchowo po hamulcach, ale delikatnie
              bo ślisko, przyhamowałem ze 2 m przed nim, on przebiegł (miał
              jeszcze jeden, lewy pas i barierkę do pokonania), udało się, ale to
              wszystko chój, koleś miał na plecach kilkuletnie dziecko!!! czy to
              jest ku.. normalny zdrowy na umyśle człowiek?? czy ktoś kto ma choć
              odrobinę wyobraźni biega przez 4-pasmową ulice, wieczorem, z
              dzieckiem na plecach??
            • Gość: Piotrek i tu pełna zgoda IP: *.telsat.wroc.pl 03.05.08, 19:50
              ale idiotów niestety nie brakuje na naszych ulicach i drogach.
              • Gość: włochaty kluch Re: i tu pełna zgoda IP: *.centertel.pl 03.05.08, 19:55
                no, nie ma to jak sobie ulżyć:)) pozdrawiam wszystkich miłych i
                rozsądnych ludzi!!!
          • Gość: zdziwiony Re: widać, żeś kluch IP: *.tktelekom.pl 03.05.08, 20:18
            Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> bo na 3/4 długości Legnickiej obowiązuje 70 km/h.

Albo nie wiem, co to jest Legnicka, albo nie wiem co to jest 3/4!!!
          • Gość: gg Re: widać, żeś kluch IP: *.e-wro.net.pl 04.05.08, 01:08

Nie, mylisz się, na Legnickiej obowiązuje do 70 km/h, a nie 70. Mała
            różnica, a jaka ważna.
            • Gość: zdziwiony Re: widać, żeś kluch IP: *.tktelekom.pl 04.05.08, 12:51
              > Nie, mylisz się, na Legnickiej obowiązuje do 70 km/h

I to nie na Legnickiej, a na części Legnickiej - tak gdzieś od Zachodniej do
              Millenijnej
          • piast9 Re: widać, żeś kluch 04.05.08, 13:29

Akurat tam, w stronę miasta przy Mongolii od jakiegoś czasu jest 50.
        • Gość: alarma Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.08, 21:30
          > a juz najbardziej mnie wkurza, jak jade przez
          > miasto przepisowe 50 i siedzi mi taki ćwok prawie na zderzaku albo
          > mryga, zeby zjechac na prawy pas

To wspaniale,że jedziesz z przepisową prędkością 50,ale inny przepis
          mówi też o tym, by zajmować prawą stronę drogi (jak jest wolna).
          • Gość: włochaty kluch Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.centertel.pl 03.05.08, 21:40
            ok, ale jakie to ma znaczenie w miescie, gdzie i tak powinno sie
            jezdzic 50 km/h, wszystko jedno którym pasem?? na drodze szybkiego
            ruchu, czy na autostradzie - ok, ale w miescie????
            własnie to mnie wkurza, takie kombinatorstwo, pojade lewym pasem, tu
            zajade dorge, tam wymusze i bede 20 sek. szybciej, bo jestem
            sprytniejszy od wszystkich;
            • liton Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 03.05.08, 22:10
              przepis wspomniany przez poprzedniczkę mówi także o tym, że masz ustąpić "lewy" pas, NAWET jeśli jedziesz z maksymalną dozwoloną prędkością

ktoś tu olewa przepisy..
              PS. a z tym siedzeniem praktycznie na tyłku - zgadzam się w 100%!
              • Gość: włochaty kluch Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.centertel.pl 03.05.08, 22:34
                ok, nie znam kodeksu w 100% na pamiec, wiec nie bede sie kłócić o
                ten zapis, ale tak na logike, jesli jade w mieście, w ciągu dnia 50
                km/h lewym pasem i ustąpie zjezdzając na prawy pas, to ktoś pojedzie
                np. 70 km/h i co? ten ktoś złamie przepis, tak? czyli ustepując mu
                drogi przyczyniam sie do popelnienia wykroczenia, a moze nawet
                przestepstwa w razie wypadku;
                • liton Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 04.05.08, 00:19
                  ani ty, ani ja nie jesteśmy od pilnowania prawa!
                  on jedzie 70/h, on odpowiada za swoje postępowanie, ty wg. przepisów jesteś zobligowany puścić go, a reszta nie jest w twojej gestii i absolutnie cię nie dotyczy - nie jest istotne czy pojedzie dalej, czy zaraz kogoś potrąci - to JEGO i tylko JEGO wina.
                  • Gość: włochaty kluch Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.centertel.pl 04.05.08, 00:30
                    no widzisz, i tu się różnimy, bo mnie nie jest wszystko jedno, co
                    się dzieje wokół mnie; czy Ty jakbyś zobaczył dziecko biegnące w
                    kierunku ruchliwej ulicy pomyślalbyś "a co mnie to obchodzi, to
                    sprawa tego dziecka i jego rodziców"??? ja tak nie mysle;
                    • Gość: włochaty kluch Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.centertel.pl 04.05.08, 00:42
                      i na dobranoc jeszcze jedno - nasze (i nie tylko nasze) prawo pełne
                      jest bzdurnych, sprzecznych i często martwych przepisów; nikogo nie
                      namawiam do łamania prawa, a jedynie do używania wyobraźni i
                      rozsądku; wierz mi, potrącenie pieszego (czego nikomu nie życzę) z
                      prędkością 50 czy 80 km/h - to dla potrąconego istotna różnica;
                      rozwagi życzę, panowie i panie!
                      • Gość: alarma Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.08, 00:51
                        Prędzej czy później ktoś cię dźgnie nożem albo
                        wrzuci granat do auta więc raczej nie próbuj własnoręcznie
                        ustalać zasad gry na jezdni
                        • Gość: landrover Proste! IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.08, 00:57

Zasady ustalaja ci, co maja noze i granaty.
                          No, alarma, moze sobie dokupisz pistolet?

A naiwnym wydaje sie, ze to PoRD obowiazuje.
                        • Gość: włochaty kluch Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.centertel.pl 04.05.08, 01:05
                          buhahahahaha, a tom się wystraszył, w poniedziałek zapytam firme
                          ubezpieczeniową, czy mają już polisy na takie przypadki;
                          wybacz alarma, ale skoro juz mowimy o zasadach, to nie będą mi
                          drogowe buce (nie mowie o Tobie, bo Cie nie znam) narzucac swoich
                          kretyńskich pseudozasad!
                          • Gość: gg Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.e-wro.net.pl 04.05.08, 01:13
                            Dlaczego takie czechy sa od niedana naszpikowane radarami, a PL nie
                            może. Rozumiem, za dużo mamy kasy na takie bzdury. Na Legnickiej 2-3
                            radary przyklejone do świateł wystarczyłyby. Seria manadatów
                            pozwoliłaby uspokoić każdego. Na Legnickiej k. Magnolii wypadki
                            śmiertelne to widok powszechny, niestety.
                            • Gość: twojstary A ja tam lubie zap....alać IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 15:56
                              Jestem typowym wariatem drogowym ;-)
                          • Gość: alarma Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.08, 09:30
                            Jeżdżąc po mieście byłam już świadkiem np. wyciągnięcia
                            kija bejsbolowego w trakcie dyskusji o tym " kto ma rację",więc
                            jak już mówiłam lepiej po prostu jechać prawą stroną jeśli już
                            jedziesz 50/h.

A jeśli przestrzegasz prędkości to przestrzegaj też tego drugiego
                            przepisu i pożyjesz dłużej :)
                            • Gość: na zimno To ciekawe, bo baseball jest malo popularny... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.08, 11:01
                      • Gość: zdenerwowany Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.magma-net.pl 17.06.08, 23:05
                        jestes buc po prostu, brak slow dla czegos takiego. Jedzie taki lump lewym i
                        blokuje caly ruch. Na dodatek ciagle przyhamowuje bez powodu, zajezdza droge,
                        gwaltowanie hamuje np przed pasami, bez wyraznej potrzeby, tworzac tym samym
                        korek. Takim osobom jak ty, tylko prawo jazdy dozywotnio zabrac.
                  • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 09.05.08, 09:33
                    > ani ty, ani ja nie jesteśmy od pilnowania prawa!
                    ani ten co chce innych zmuszać do jazdy prawym pasem.
                    • liton Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 11.05.08, 15:29
                      wszyscy mamy taki obowiązek mistrzu..
                • Gość: Timo Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.08, 10:16
                  Jak nie znasz kodeksu to lepiej zamień samochód na tramwaj.
                  • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 08.05.08, 10:48
                    Gość portalu: Timo napisał(a):

> Jak nie znasz kodeksu to lepiej zamień samochód na tramwaj.

Ci co każą zjeżdżać na prawy pas komuś powołując się na ten przepis też go nie
                    znają. Niby na przepis się powołują ale go nie znają i ostatecznie na argumencie
                    z kijem bejzbolowym kończą uzasadnienie swojej racji.
              • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 08.05.08, 10:42
                liton napisał:

> przepis wspomniany przez poprzedniczkę mówi także o tym, że masz ustąpić "lewy"
                > pas, NAWET jeśli jedziesz z maksymalną dozwoloną prędkością
                >
                > ktoś tu olewa przepisy..

Możesz ten przepis dokładnie zacytować?
                • liton Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 08.05.08, 13:36
                  Oddział 1 Zasady ogólne
                  Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
                  2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni;
                  do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
                  3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu,
                  jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
                  4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy
                  ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
                  5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba
                  prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się
                  ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.
                  6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest
                  obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

oczywiście przepisy o wyprzedzaniu mówią, że na prawo jest zobowiązany zjechać pojazd wolnobieżny, ciągnik lub bez silnika, niestety przepisy sobie, interpretacja sobie - zakaz skrętu w lewo też jest interpretowany jako zakaz zawracania..
                  • g625 Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 08.05.08, 14:10
                    www.km.wroclaw.pl/album_page.php?pic_id=2285
                  • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 08.05.08, 15:17
                    A więc z tego cytatu który dokładnie zapis powoduje, że należy prawym pasem
                    jechać po jezdni takiej jak Legnicka?
                    • Gość: A Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.08, 15:27
                      4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi
                      jezdni. Jeżeli pasy
                      ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.
                      • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 09.05.08, 08:47
                        Gość portalu: A napisał(a):

> 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi
                        > jezdni. Jeżeli pasy
                        > ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Skoro tak dosłownie i w sposób wyrwany z kontekstu go interpretujesz, to
                        zgodzisz się, że z niego wynika, że wyprzedzać nie wolno i wszyscy mają jechać
                        gęsiego jeden za drugim pasem prawym, podczas gdy pozostałe pasy będą puste.
                        • Gość: A Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.08, 10:05
                          Nie masz racji. Manewr wyprzedzania jest dopuszczalny przez PoRD i podczas jego
                          trwania "możliwie blisko prawej krawędzi" to jest "nie dalej w lewo niż to jest
                          potrzebne żeby bezpiecznie przejechać obok wolniejszego pojazdu".
                          • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 09.05.08, 12:41
                            > Nie masz racji. Manewr wyprzedzania jest dopuszczalny przez PoRD i podczas jego
                            > trwania "możliwie blisko prawej krawędzi" to jest "nie dalej w lewo niż to jest
                            > potrzebne żeby bezpiecznie przejechać obok wolniejszego pojazdu".

Nie masz racji. Manewr wyprzedzania nie jest dopuszczalny przez PoRD jeśli
                            wyprzedzany jedzie z maksymalną dopuszczalną prędkością.
                            • Gość: A Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.08, 12:50
                              To prawda, ale co to ma do rzeczy? Nie jest też dopuszczalny na mostach, w
                              tunelach i tak dalej, nie mówiąc już o przekraczaniu ciągłych linii.
                              • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 09.05.08, 13:03
                                > To prawda, ale co to ma do rzeczy?

To ma do rzeczy, że najchętniej powołują się na przepis (zupełnie go przy okazji
                                nie rozumiejąc) ci którzy jadą ze znacznie większą prędkością niż przepis
                                dopuszcza. Tym samym roszczą sobie jakieś większe prawa od innych odnośnie
                                wyboru pasa do jazdy. Jednak na tą uwagę odpowiadają: policja jest od
                                egzekwowania prawa. Tylko ich umysł już nie jest w stanie zauważyć, że tym samym
                                intelektualnie się błaźnią, bo skoro policja ma egzekwować, to dotyczy to też
                                tych którzy ich zdaniem nieprzepisowo sobie pas do jazdy wybrali. Niech policja
                                się tym przejmuje nie oni.
                                • Gość: A Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.08, 13:23
                                  Ale Ty nie mówiłeś o wyprzedzaniu przez samochód jadący zbyt szybko, tylko o
                                  wyprzedzaniu w ogóle. Po drugie, łamanie przez jednego użytkownika drogi
                                  przepisów nie stanowi usprawiedliwienia dla łamania ich przez drugiego. Ten, kto
                                  jedzie lewym pasem gdy prawy jest wolny łamie przepis niezależnie od tego, co
                                  robią inni kierowcy. Po trzecie, w ogóle nie na temat jest to, kto egzekwuje
                                  zgodność z przepisami.
                                  • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 09.05.08, 15:15
                                    > Ale Ty nie mówiłeś o wyprzedzaniu przez samochód jadący zbyt szybko, tylko o
                                    > wyprzedzaniu w ogóle.
                                    Ano, bo odniesienie było tylko tylko do przepisu ogólnego, gdzie nie ma mowy o
                                    dopuszczaniu wyprzedzania, tylko o jeździe "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni".
                                    Tak więc traktowanie owego bardzo ogólnego zapisu tak samo w odniesieniu do dróg
                                    wielopasmowych jak i drogi lokalnej bez wymalowanej osi jest podobnym nonsensem
                                    jak i wniosek, że wyprzedzać nie wolno.

Po drugie, łamanie przez jednego użytkownika drogi
                                    > przepisów nie stanowi usprawiedliwienia dla łamania ich przez drugiego.
                                    to oczywiste

> przepisów nie stanowi usprawiedliwienia dla łamania ich przez drugiego. Ten, kt
                                    > o
                                    > jedzie lewym pasem gdy prawy jest wolny łamie przepis niezależnie od tego, co
                                    > robią inni kierowcy.
                                    To już jest mniej oczywiste, bo co jeśli zamierza skręcić w lewo? Wielopasmowa
                                    droga w mieście to wbrew temu co "myślą" kierowcy o szybszym temperamencie nie
                                    jest tym samym co autostrada. Bywają czasem lewoskręty, czasem prawy pas zanika,
                                    a czasem prawy jest przeznaczony do skręcania w prawo. Przepis jest zbyt ogólny
                                    aby wszystkie warianty i sytuacje opisać. Tym niemniej żadnych wątpliwości nie
                                    ma, że pasuje on do sytuacji gdy droga nie ma żadnych pasów (nawet osi)
                                    wyznaczonych.
                                    Nawiązując do skrętu w lewo: jeśli takowy zamiar zasygnalizuje, to
                                    Oddział 6

Wyprzedzanie

Art. 24.
                                    (...)
                                    5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia
                                    w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.
                                    • Gość: A Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.08, 15:44
                                      > Ano, bo odniesienie było tylko tylko do przepisu ogólnego, gdzie nie ma mowy o
                                      > dopuszczaniu wyprzedzania, tylko o jeździe "możliwie blisko prawej krawędzi
                                      jez dni".
                                      > Tak więc traktowanie owego bardzo ogólnego zapisu tak samo w odniesieniu do dróg
                                      > wielopasmowych jak i drogi lokalnej bez wymalowanej osi jest podobnym nonsensem
                                      > jak i wniosek, że wyprzedzać nie wolno.

Bynajmniej. Przepis ogólny stosuje się zawsze, chyba że jest "nakrywany"
                                      przepisem szczegółowym. W przypadku wyprzedzania nic takiego nie zachodzi -
                                      nadal jedziesz możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, tylko że okoliczności z
                                      definicji powodują że między tą krawędzią a Tobą znajduje się jeszcze jeden
                                      samochód - ale nadal jedziesz tak blisko krawędzi, jak to jest bezpieczne.

I nadal nie widzę najmniejszej nawet możliwości ograniczania stosowalności
                                      przepisu o jeździe przy prawej krawędzi do jakiegoś szczególnego podzbioru dróg.
                                      Przeciwnie - gdyby takie ograniczenie miało istnieć, po prostu przepis
                                      zaczynałby się od czegoś w rodzaju "Na drogach bez oznakowania poziomego...".
                                      Nic takiego w nim nie ma, więc odnosi się do każdej drogi jaką mamy w Polsce.

> > przepisów nie stanowi usprawiedliwienia dla łamania ich przez drugiego. Ten, kto
                                      > > jedzie lewym pasem gdy prawy jest wolny łamie przepis niezależnie od tego,
                                      co robią inni kierowcy.
                                      > To już jest mniej oczywiste, bo co jeśli zamierza skręcić w lewo?

Na to masz przepis szczegółowy, "nakrywający" ogólny o jeździe przy prawej
                                      krawędzi, który jasno i precyzyjnie mówi co masz zrobić w tej szczególnej
                                      sytuacji (wyciąłem dla przejrzystości zbędne części):
                                      "Art. 22.
                                      2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
                                      2. do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej
                                      krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo."

> droga w mieście to wbrew temu co "myślą" kierowcy o szybszym temperamencie nie
                                      > jest tym samym co autostrada. Bywają czasem lewoskręty, czasem prawy pas zanika,
                                      > a czasem prawy jest przeznaczony do skręcania w prawo. Przepis jest zbyt ogólny
                                      > aby wszystkie warianty i sytuacje opisać.

Wcale nie. Jedziesz jak najbliżej prawej krawędzi. Jeżeli ten prawy pas zanika,
                                      to przesuwasz się na lewy a razem z Tobą "przesuwa" się ta krawędź - w miejscu
                                      zanikania. Jeżeli ten pas jest do skrętu, a Ty jedziesz prosto, to najbliżej jak
                                      to możliwe krawędzi jezdni znajduje się dla Ciebie krawędź pierwszego pasa,
                                      który prowadzi prosto. Bo po tym prawym prosto jechać _nie_ można. A jeżeli
                                      jedziesz lewym pasem równolegle z samochodami na pełnym pasie prawym, to też
                                      jedziesz najbliżej prawej krawędzi jak to możliwe - bo prawy pas jest pełen
                                      samochodów i jazda tam jest dla Ciebie niemożliwa. Wszystkie sytuacje pasuja do
                                      przepisu o jeździe przy prawej krawędzi.

A czego znowu chcesz od wyprzedzania skręcających w lewo to nie rozumiem.
                                      • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 11.05.08, 14:51
                                        Co do wywodu jaki przedstawiłeś, to nie potrafię go podważyć. Sęk w tym, że
                                        nakaz jazdy prawym pasem na takiej drodze jest nie do wyegzekwowania, bo nie da
                                        rady ustalić, czy zaszło złamanie przepisu.
                                        Zawsze ktoś może się wytłumaczyć, że miał zamiar w lewo skręcić lecz zaniechał
                                        tego zamiaru. Chyba przepis nie zabrania rozmyślenia się.
                                        Przekonasz mnie całkowicie jeśli znajdziesz sposób na udowodnienie, że tek ktoś
                                        wcale zamiaru takiego nie miał i ściemnia tylko aby bezprawnie pasem lewym
                                        podróżować. Bez maszynki czytającej myśli trochę trudno.
                                        • Gość: A Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.08, 10:47
                                          Że casem trudno egzekwować w ruchu miejskim nakaz jazdy prawym pasem to prawda,
                                          ale to jest osobna sprawa.
                          • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 09.05.08, 12:50
                            Gdy się weźmie cały kontekst z którego było to wyrwane, to trzeba sporo złej
                            woli lub ułomności umysłowej aby nie skumać, że dotyczy to sytuacji, gdzie pasów
                            nie ma, w szczególności pasów oznaczających oś jezdni.
                            • Gość: A Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.08, 13:20
                              Nie, nie dotyczy. Mimo najszczerszych chęci nie widzę jak można z tego przepisu
                              wyciągnąć tak błędny wniosek.

(To znaczy dotyczy o tyle, że takiej sytuacji _też_, natomiast absolutnie nie
                              _wyłącznie_)
                        • Gość: asiaa Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:04
                          nadinterpretacja do przesady!/że nie wolno wyprzedzać
          • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 08.05.08, 10:41
            Możesz ten przepis dokładnie zacytować?
        • Gość: misio Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:29
          Na Legnickiej posrany kluchu jest 70 na godzine i często widzę tam
          takie kluchy jak ty co jadą lewym pasem, w większości za 5
          skrzyżowań będą w lewo skręcać, a umiejętności zmiany pasów nie
          opanowali. Zresztą ja ich zawsze wyprzedzam daje po hamulach i jadę
          30 na godzinę. Skoro lubią jeździć wolno to jedziemy.
          • Gość: fakir Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.171.196.2.crowley.pl 05.05.08, 15:54
            Misio pysio zapomniał że 70 to max, a prędkość dostosowujemy do aktualnych
            warunków jazdy - i jeżeli ktoś jedzie mniej to należy domniemywać że jest tego
            jakiś powód...

Ps. Widziałem powypadkowe próby hamulców samochodu który potrącił pieszego,
            podejrzewam ze gdyby dostosował prędkość do śliskiej nawierzchni tragedii można
            by uniknąć...
          • tbernard Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 08.05.08, 10:52
            Gość portalu: misio napisał(a):

> Na Legnickiej posrany kluchu jest 70 na godzine i często widzę tam
            > takie kluchy jak ty co jadą lewym pasem, w większości za 5
            > skrzyżowań będą w lewo skręcać, a umiejętności zmiany pasów nie
            > opanowali. Zresztą ja ich zawsze wyprzedzam daje po hamulach i jadę
            > 30 na godzinę. Skoro lubią jeździć wolno to jedziemy.

No to czas odwiedzić psychiatrę.
            • g625 Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy 08.05.08, 12:56
              auto.gazeta.pl/auto/1,48316,5184433.html
              :D
              • 13monique_n No one thinks big of you :))) 08.05.08, 15:47
                Boskie! :DDDD
          • Gość: włochaty kluch Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.centertel.pl 09.05.08, 23:33
            ooooo jaaaaa, to ty byłeś, oj ty niedobry, oj ty, ty, tak mnie wtedy
            przyblokowałeś, że z przerażenia prawie sie posiusiałem i na obiad
            na dodatek spóźniłem, ty misio niedobry, ty
        • Gość: asiaa Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 10:54
          Na legnickiej obowiązuje 70 km/h i ja jeźdzę z taką
          prędokością.Pomijam fakt,że ludzie pchają się tam bardzo często na
          czerwonyvh światłach,szczególnie staruszki.Legnicka to groga
          szybkiego ruchu,a nie zwykła miejska gdzie obowiązuje 50km/h!
      • Gość: pozdrawiam Re: Niech policja wezmie za tylek tych, ktorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:27
        Albo za tyłek tych co przechodzą na czerwonym świetle. Bo jak ja
        przejade na czerwonym to dostane wysoki mandat, a jak taki debil
        przełazi to mu w najgorszym przypadku 100 zł walną.
      • stachu44 Re: Niech policja wezmie - jaka policja? 12.05.08, 15:18
        Gdzie widziales policjanta w miescie Wroclawiu.
    • Gość: drulik Re: Masakra koło Magnolii IP: *.centertel.pl 04.05.08, 01:16
      po wrocławiu i tak nie da sie jeżdzić szybciej niz 50-tką, dziura na
      dziurze i te piep... zapadniete studzienki centralnie pod kołami,
      szkoda zawieszenia;
      • Gość: hrycu Re: Masakra koło Magnolii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.08, 09:46
        zal gdy czytam to forum... wypowiada sie taki wlochaty to az krew zalewa! daj
        sobie chlopie spokoj z ta pseudo odpowiedzialnoscia za innych. jezdzisz wolno
        twoj wybor ale nie rob zatorow dla innych.. i tak dla wiadomosci - jezdze po
        wroclawiu 70 i uwazam ta predkosc za bezpieczna.pozdrawiam najgroliwszego fana
        bezpieczniej jazdy lewym pasem z predkoscia 50 km/h
        • Gość: włochaty kluch Re: Masakra koło Magnolii IP: *.centertel.pl 04.05.08, 12:47
          dziekuje za pozdrowienia i równiez pozdrawiam zwolennika 70km/h -
          moze jakas petycja o zmiane przepisów???; moja znajoma dostala
          mandat za przekroczenie predkosci, jechala 60, akurat na nią
          trafiło; a tak w realu, to jednak czesto jade szybciej, tam gdzie
          sie da; chodzilo mi bardziej o takie cwaniakowanie i wymuszanie na
          drodze, ale cóż, przecież każdy kierowca myśli, ze jest
          najważniejszy, że jemu spieszy sie bardziej niz innym, ze jest
          doskonałym kierowcą; jak widze, ze ktoś jedzie slalomem albo
          przykleja mi sie do zderzaka, wyprzedza mnie 5 razy, a potem i tak
          spotykamy sie na jednym skrzyżowaniu, to mnie śmiech i politowanie
          ogarnia;
        • wielki_czarownik Kolejny debil za kółkiem 04.05.08, 13:05
          Taczkę sobie kup, bo do auta nie dorosłeś. Przy 50 km/h pieszy ma 80% szans na przeżycie. Przy 70 km/h ma w okolicach 5% szans. Doszło?
          • Gość: włochaty kluch Re: Kolejny debil za kółkiem IP: *.centertel.pl 04.05.08, 13:19
            zgadza sie i osobiście zgadzam się z ograniczeniem predkości w
            terenie zabudowanym, ale u nas wielu sie wydaje, ze wiedza lepiej i
            popyla taki jeden z drugim przez miasto, bo przecież "przepisy to
            dla innych są, a ja i tak swoje wiem"; zresztą piesi tak samo - po
            co im światła czy pasy...
          • Gość: ważniak Re: Kolejny debil za kółkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:32
            wielki debilowniku: A skąd wiesz żę ten delikwent z siatami nie
            wlazł na czerwonym świetle. Ile razy się to zdarzało przy magnolii???
            • wielki_czarownik A czy ja mówię o tej konkretnej sytuacji? /nt 05.05.08, 13:28

• Gość: fakir Re: Kolejny debil za kółkiem IP: *.171.196.2.crowley.pl 05.05.08, 15:56
              nie do mnie ale odpowiem:
              ponieważ w porze wypadku światła działają w trybie pulsujących żółtych...
          • Gość: lolek Re: Kolejny debil za kółkiem IP: 156.17.48.* 05.05.08, 14:38
            a przy 0 km/h ma 100% szans. więc ustawmy zakaz jazdy powyżej 0 km/h. będzie
            super bezpiecznie.
      • Gość: landrover Dzicz, chamstwo, prymityw, brutalny stosunek do IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.08, 09:46
        innych.
        Wyliczanie nic nie da. Jacy kierowcy jezdza widac slychac i czuc.
        Najlepsze jest to, ze nawet stopien posiadania nijak sie ma do
        poziomu kwalifikacji. Czesto w bardzo drogich pudlach siedza
        zwykle prymitywy o mentalnosci grubych karkow, choc i koszulka
        i krawacik i garniturek na takim blyszcza z daleka.

We lbach jest tylko jedno: jak "wydymac" innych na drodze.
        Dlatego u nas nigdy nie dojdzie do takiego stylu jazdy jak
        np. w Skandynawii czy tez w Szwajcarii. Mentalnosc nie pozwala.

"Miales chamie zloty rog".
        Nic dodac nic odjac.

• wielki_czarownik Psychologia 04.05.08, 18:17
          Najlepszymi kierowcami - najbardziej zdyscyplionwanymi są ludzie o dużej pewności siebie i ugruntowanej pozycji społecznej. Oni po prostu nic nie muszą udowadniać na drodze. Za to zakompleksione typki z małymi przyrodzeniami, pozbawieni zupełnie pozycji i szacunku nadrabiają sobie to na drodze. Wydaje im się, że jak kogoś wyprzedzą, to będą od niego lepsi.
          Przychodzi taki zasraniec do urzędu czy jakiejś poważnej instytucji to go nie ma. Staje pod ścianą, rączki nisko, wzrok w podłogę i cichutko coś kwiczy, bo wie że jest niczym. A na drodze? Istny demon! Pan wszechświata!
          • Gość: ogórek Re: Psychologia IP: *.magma-net.pl 08.05.08, 07:42
            Otóż to.
            Dodam tylko, że dziwnym trafem się tak składa, że zakompleksione typki powożą
            jednym typem pojazdu- bez względu na markę musi być to bolid:
            -głośno ryczący, co podkreśla wagę jego właściciela na drodze;
            -obklejony plastikowymi spojlerami, co uwydatnia oryginalność;
            -z koniecznie przyciemnionymi szybami, co podkreśla tajemniczość;
            -z zasady z odklejonymi oznaczeniami silnika na tylnej klapie- żeby zamaskować,
            że to nie topowe 3.0 V6, do której już by kasy na wachę nie starczyło a skromne
            i oszczędne 1.4. :D
          • Gość: Timo Re: Psychologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.08, 10:30
            Tacy ugruntowani też świeci nie są, zwłaszcza świeży dorobkiewicze - stać ich na
            wypaśne SUVy i inne bryki których wjazd do miasta powinien być zakazany i pędzą
            wcale nie wolniej od "miszczów kompeksu i kierownicy". Im bardziej pyskaty
            charakter tym agresywniejsza jazda. tzw: twarde charaktery. Ale to nie prędkość
            zabija bo można i 80 jechać i nikogo nie zabić, ale brawura właśnie. Warto
            wiedzieć gdzie można depnąć a gdzie zwolnić. To chyba logiczne że im gęstsza
            zabudowa, szkoły, centra handlowe, przystanki - warto nogę z gazu ściągnąć. Na
            legnickiej prosi się o radary i tyle. Znajomość kodeksu raz, kultura dwa, rozum
            trzy. Rzadko chodzą razem u naszych kierowców jak widać z powyższej dyskusji.
            A teksty w stylu "ci granat wrzucą/dostaniesz nożem" to jakieś chore brednie, w
            końcu czas na społeczeństwo obywatelskie. Musimy działać prewencyjnie kiedy
            czyjeś zachowanie może spowodować wypadek, blachę się wyklepie a życia raczej
            już nie zwróci.
            • Gość: na zimno Nie uzywj eufemizmow, to nie brawura, to IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.08, 12:14

GLUPOTA bez ograniczen.

To glupota jest pierwotna przyczyna wypadkow. Policja niestety nie ma
              takiej rubryki w formularzach. Glupole i idioci sa dopuszczani
              do egzaminu na PJ. Skutki widac na drogach.

Niestety, nawet cenzus majatkowy nie chroni przed glupota, co widac
              po posiadaczach tzw. "bryk". Zalosne to jest.

• Gość: ja,... Re: Masakra koło Magnolii IP: *.nat.tvk.wroc.pl 04.05.08, 12:01
      tez to widzialam ale juz po fakcie, zastanawialam sie co sie stalo
      bo na jezdni bylo duzo jakis odlamkow...policja stala tam razem z
      samochodem-sprawca az do 1:00. z tego co pamietam to nie stalo sie
      to na przejsciu dla pieszych...echh
      • Gość: E. Re: Masakra koło Magnolii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.08, 12:28
        faktem jest, że w tym miejscu piesi bardzo często przebiegają na
        czerwonym świetle do tramwaju, który właśnie podjeżdża na
        przystanek...
        • Gość: BadBoy666 Re: Masakra koło Magnolii IP: *.e-wro.net.pl 04.05.08, 14:45
          Kto najszybciej jechał po Legnickiej i jakim autkiem? Ja ostatnio
          Opel Vectra B rok prod.'01, poj.2.5 V6 SRI po chiptuningu odcinek
          Milenijna-JPII 160km/h (lekkie zwolnienie na wys. bunkra). Jest
          filmik do wglądu. Niestety wiem że w czołówce nie jestem, ale będzie
          powtórka!!!!
          • Gość: młotek na buraki Re: Masakra koło Magnolii IP: *.centertel.pl 04.05.08, 15:12
            daj znac, kiedy ta powtórka, to podeśle tam kolegów z drogówki
            • Gość: taka prawda Re: Masakra koło Magnolii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 11:52
              Jak masz kolegów w drogówce to im powiedz, że istnieją inne
              wykroczenia drogowe nie tylko przekroczenie prędkości. Wchodzenie na
              czerwonym na pasy jest tak samo niebezpiczne jak przejeżdżanie na
              czerwonym. Tylko jakoś drogówka, ani prewencja tego nie zauważają.
              • piast9 Re: Masakra koło Magnolii 08.05.08, 08:07
                Gość portalu: taka prawda napisał(a):

> Tylko jakoś drogówka, ani prewencja tego nie zauważają.
                Zauważają.
                Na jaju Reagana była stłuczka, jeden policjant załatwiał papiery z uczestnikami,
                drugi kasował w międzyczasie pieszych.
    • Gość: młotek na buraki Re: Masakra koło Magnolii IP: *.centertel.pl 04.05.08, 15:46
      a ile ty masz lat dziecino??? 13? nikomu zle nie zycze, nawet tobie
      robaczku nieszczęsliwy, ale ciekaw jestem co powiesz, o ile w ogole
      bedziesz zył, jak przypieprzysz w ten bunkier z taką predkościa, oby
      tylko nikomu innemu nic sie nie stało, a tobie kij w oko; probujesz
      komus zaimponowac? jak chcesz sie pobawic autkiem, to jedz gdzies,
      gdzie nie ma ludzi, których mozesz skrzywdzić, zakompleksiony
      wieśniaku;
      • Gość: aqaz Re: Masakra koło Magnolii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 16:04
        a komu on zaimponuje tym stiuningowanym opelkiem... chyba kolegom z podworka... zal
        • Gość: młotek na buraki Re: Masakra koło Magnolii IP: *.centertel.pl 04.05.08, 16:17
          a moze pan moderator formu namierzy kolege BadBoy666 po adresie
          IP: *.e-wro.net.pl i niech go policja ma na oku??
    • Gość: lokomot Re: Masakra koło Magnolii IP: *.centertel.pl 04.05.08, 18:44
      ale ty jednak durniejszy od gwoździa jestes, lodzika od palcówki nie
      odróżniasz, hahaha; na normalną dyskusję nie pozwala ci zbyt niski
      poziom inteligencji, wiec tylko obrażasz normalnych ludzi; czego sie
      spodziewales matołku, ze sie tu podjaramy twoimi debilnymi
      pomysłami??
    • Gość: lolutek wypadek za mostem grunwaldzkim IP: *.nsn-inter.net 05.05.08, 09:23
      widzial ktos dzis wypadek za mostem grunwaldzkim w strone ronda? -
      dziewczynka wpadla pod auto - niech ktos napisze czy z nia wszystko
      OK !!
      • Gość: wlochaty Re: wypadek za mostem grunwaldzkim IP: *.chello.pl 05.05.08, 11:04
        zginela na miejscu
    • Gość: 1 dzisiaj stoi tam znicz IP: *.e-wro.net.pl 05.05.08, 22:35
      dzisiaj stoi tam znicz
    • 2w Re: Masakra koło Magnolii 08.05.08, 12:12
      To szczególnie niebezpieczne miejsce, a główną przyczyną wypadków jest olewanie
      - szczególnie przez pieszych - sygnalizacji świetlnej.
      • Gość: fakir Re: Masakra koło Magnolii IP: *.171.196.2.crowley.pl 08.05.08, 17:41
        zgadza sie - w pewnym sensie kretyńsko, prosamochodowo skonfigurowany cykl
        świateł prowokuje do takich zachowań, korzystający tam ze świateł wiedzą o co
        chodzi...
        • g625 Re: Masakra koło Magnolii 08.05.08, 17:56
          i wspaniale zaprojektowany ciag pieszy po trawniku ;)

a swiatla takie same jak w calym Wroclawiu - ewenement na skale Polski.
          • Gość: bleee Re: Masakra koło Magnolii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:07
            W ciągu kilkunastu miesięcy zrobiła się tu jakaś warszawka - mówię o ruchu pojazdów. Niedawno była jeszcze jakaś kultura jazdy, ale kredyciarsko-krawaciarska hołota zrobiła warszawke...
            • Gość: Kokeeno Re: Masakra koło Magnolii IP: *.nsn-inter.net 18.06.08, 15:06
              Gorzej. Obecnie, w porównaniu z Wrocławiem, jazda po Warszawie to
              wręcz wypoczynek...
    • 22ssylwia22 Re: Masakra koło Magnolii 17.06.08, 23:35
      xxzz napisał:

> Jakas straszna tragedia rozegrała sie wczoraj około godziny 23ej
      na
      > ul.Legnickiej na wysokosci centrum handlowym Magnolia.Widziałem
      jak
      > załoga R-ki reanimowała na jezdni strasznie zmasakrowana
      > osobe.Wokoło porozrzucane były jakies torby z zakupami oraz szkło
      i
      > czesci blach.Około 100 metrow dalej w strone miasta stało na
      srodku
      > jezdni ciemne auto z rozbitym przodem i bez przedniej szyby.Tego
      > widoku nie zapomne do konca zycia.

Osobę, kóra cokolwiek widziała bardzo , bardzo proszę o zgłoszenie
      sie na ul. Hubska(Policja Drogowa), bardzo potrzebni są świadkowie,
      nie koniecznie widzący dosłownie całe nieszczęście.
      Zginęła tam 40-letnia kobieta,zostawiła dwie córki. Do wiadomości:
      przechodziła na pasach, światła były juz wyłaczone, gdzyż to sie
      stało o godz 22.55, nie wtargnęła na jezdnię, nie biegła do
      tramwaju; została śmiertelnie potrącona juz na trzecim pasu, miała
      dwa kroki do chodnika.
      Załamana rodzina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka