Gość: oPinia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.08, 10:50 >Wydana w Londynie pierwsza część przygód radcy kryminalnego z >międzywojennego Breslau zebrała świetne recenzje w brytyjskiej >prasie Bo pierwsza część jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Czytelnik Mock nad Tamizą IP: *.wroclaw.mm.pl 26.05.08, 13:32 A mnie się nie podobają te kryminały. Przeczytałem wszystkie i nic ciekawego w nich nie widzę. Wątek kryminalny jest tak naprawdę przyćmiony przez dokładne opisy wrocławskich ulic i miejsc. Fajnie, ale przesadzone i mnie to coraz bardziej wnerwiało. To raczej "kartograficzna" seria książek, niż krymialnych:P No, ale rzecz gustu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek hahaha IP: 195.117.230.* 27.05.08, 12:25 Gość portalu: Czytelnik napisał(a): > A mnie się nie podobają te kryminały. Przeczytałem wszystkie i nic > ciekawego w nich nie widzę. Wątek kryminalny jest tak naprawdę > przyćmiony przez dokładne opisy wrocławskich ulic i miejsc. To raczej obejrzałeś te książki - a zwłaszcza mapki. Mi akurat brakowało dokładniejszych opisów ulic przedwojennych, w każdym razie - nie miałem problemów ze skupieniem się na akcji. Faktem natomiast jest, że czasem wątki psychologiczno-osobiste Mocka górowały nad kryminalnymi. Co dla mnie akurat jest atutem i wyróżnikiem tej serii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Mock nad Tamizą IP: 62.172.72.* 26.05.08, 13:32 Wspaniale, wspaniale... do tej pory ukazaly sie cztery czesci, prawda? Jesli sie myle - prosze o update :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxi771 Re: Mock nad Tamizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 13:45 Juz 5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar móhe ukąse Re: Mock nad Tamizą IP: *.as.kn.pl 26.05.08, 13:47 ano mylisz się :) Update: Śmierć w Breslau, Koniec świata w Breslau, Widma w mieście Breslau, Festung Breslau i Dżuma w Breslau. Także uważam Śmierć w Breslau za najlepszą, dalsze części to już właściwie powtarzalność, wtórność pierwszej, aczkolwiek lekko i przyjemnie się czyta. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angol tlumaczenie lepsze niz oryginal IP: 93.96.33.* 26.05.08, 13:57 tlumaczenie lepsze niz oryginal, to jest pewne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka.de Mock nad Tamizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 14:15 czy ktoś wie, gdzie można kupić gadżety z Mockiem, bo słyszałam, że są już do kupienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar móhe ukąse Re: Mock nad Tamizą IP: *.as.kn.pl 26.05.08, 15:46 ja wiem :P wrocławska firma Orfin robi gadżety z Mockiem, podpisali umowę z Krajewskim w tej sprawie :D Mało tego na razie, ale wkrótce będzie tego dużo więcej :) www.orfin.pl/sklep,4037,,,01,,pl-pln,26665,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik_em Re: Mock nad Tamizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 15:23 mnie sie podobała druga część: koniec świata w breslau. Zdecydowanie jednak stwierdzam, że inaczej odbierze te książki osoba która zna i kocha wrocław a inaczej ktoś, kto tu jeszcze ani razu nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Mock nad Tamizą 27.05.08, 17:25 Gość portalu: czytelnik_em napisał(a): > mnie sie podobała druga część: koniec świata w breslau. Zdecydowanie jednak > stwierdzam, że inaczej odbierze te książki osoba która zna i kocha wrocław a > inaczej ktoś, kto tu jeszcze ani razu nie był. To na pewno - wrocławianie są za bardzo w środku scenografii. A co do kolejnych tomów to ostatni uważam za najsłabszy. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuz Re: Mock nad Tamizą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 19:53 Zgadzam się. Ja polubiłem serię, bo właśnie kocham Wrocław, ale ciekam jestem, jak ją odbierają ludzi, którzy Wrocławia nie znają :) Odpowiedz Link Zgłoś