Gość: Jola IP: 80.51.29.* 17.09.03, 10:41 W tym roku zaczynam studia na pierwszym roku bibliotekoznawstwa. Czy ktos moze mi powiedziec jak tam jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miras Re: bibliotekoznawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 12:24 Jak jest teraz nie potrafie powiedziec bo studia na tym kierunku konczylem jakies 10 lat temu. Generalnie duzo fajnej wiedzy humanistycznej (historia literatury, nauki, ksiazki), troche nudnawe przedmioty zawodowe, paru niezlych wykladowcow. Studia przyjemne, na 4 roku mozna sie zaczac rozgladac za praca bo zajec niewiele. Do tego miesieczne praktyki wakacyjne (w roznych miastach). Chyba ktos z mojego roku obecnie uczy na bibliotekoznawstwie. Uwazaj na niejaka p. Haupe (o ile wiem do tej pory mgr). To tak w skrocie - nie wiem, czy w czyms pomoglem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: bibliotekoznawstwo IP: 80.51.29.* 20.09.03, 18:21 A moze odezwie sie ktos, kto studiuje obecnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: bibliotekoznawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 18:45 Nudy na pudy.Tak, Haupe pamietam. Na zajeciach mozna usnac, praktyki to tragedia. Jedynie edytorstwo było całkiem całkiem. Ciesze sie ze po roku stamtad uciekłam. Odpowiedz Link Zgłoś
labeg Re: bibliotekoznawstwo 20.09.03, 21:22 A ja skonczylam bibliotekoznawstwo wroclawskie zaledwie 2 lata temu. I nie zaluje wyboru tych studiow. Faktycznie uczymy sie glownie przedmiotow humanistycznych, ale nie mozna ich lekcewazyc- sa 2 wielkie egzaminy na studiach: z bibliografii i z historii ksiazki , jak je sie zda mozna sie poczuc jak magister :) Dla wielu bardzo ciezki jest pierwszy egzamin po sememstrze zimowym Podstawy nauki o ksiazce .. bywa goraco. Pamietam wlasne przerazenie na pierwszym roku - wszystko mi sie mieszalo, nic nie kapowalam bo nie mialam zadnej praktyki. Jesli bys potrzebowala "tlumacza" z "bibliotekoznawczego" na polski napisz: labeg@poczta.gazeta.pl Na moim roku byly tylko 2 specjalizacje: edytorstwo i biblioteki szkolne i pedagogiczne. Ze wzgledow zdrowotnych wybralam te pierwsza specjalizacje, choc idac na studia marzylam o informacji naukowej. Specjalizacja bardzo mnie rozczarowala - wykaldy byly Ok, natomiast cwiczenia wspominam jak senny koszmar. Teraz pracuje w zawodzie (znaczy jestem bibliotekarka) wiec chetnie sie podziele wiedza z mlodym rocznikiem. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: bibliotekoznawstwo IP: 80.51.29.* 21.09.03, 11:10 Pani Haupa to modzik w porownaniu z Migoniowa i Skalska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: bibliotekoznawstwo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 08:50 Walnelam to w cholere po prawie 2 latach studiowania...ja i kilka innych osob z roku...generalnie strata czasu jesli nie masz zamiaru potem pracowac w bibliotece...nie wierz w te obiecywane specjalizacje...moze okazac sie ze to wielka sciema...wiem jak sie czuja znajomi ktorzy tam zostali...no ale egzaminy wstepne najlatwiejsze ze wszystkich kierunkow humanistycznych...czy to nie dlatego rozpoczynasz te studia??? (bez urazy, po prostu jestem ciekawa) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: bibliotekoznawstwo IP: 80.51.29.* 22.09.03, 12:38 Nie, nie chodzilo o egzaminy. Chce pracowac w bibliotece. Odpowiedz Link Zgłoś
7morelka Re: bibliotekoznawstwo 22.09.03, 10:29 To jak to w koncu jest z tym edytorstwem - fajne czy nie? Bo slyszalam juz rozne wersje. Choc wiecej pozytywnych i dlatego tez mysle o tych studiach. A czy sa tam inne specjalizacje, czy ktos z was cos pamieta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krokus Re: bibliotekoznawstwo IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 13:28 ja juz łaaaaadnych pare latek temu skonczyłam i ... nie narzekam. Studia - typowo humanistyczne, niektóre przedmioty zawodowe nieco nudnawe ale w sumie przejść mozna zupełnie bezbolesnie. A to gdzie bedziesz pracowac potem to już zupełnie inna sprawa : z mojego roku ok. połowa jest w bibliotekach, parę osób para sie pracą dziennikarska, wydawnicza, cześc robi coś zupełnie innego. I dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitu pitu Re: bibliotekoznawstwo IP: *.noname.net.icm.edu.pl 06.10.03, 17:34 a ja teraz siedze na uniwerku warszawskim i ziewam z nudów na bibliotekoznawsrtwie. Wrocławskie bibliotekoznawstwo chyba jest lepsze. no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosIEK Re: bibliotekoznawstwo IP: *.noname.net.icm.edu.pl 06.10.03, 18:23 no i jak tam jest Jolu? dobrze źle? a masz jakies języki? a wf? pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulus czaka Re: bibliotekoznawstwo IP: *.noname.net.icm.edu.pl 13.10.03, 17:14 pitu pitu up the topic. Odpowiedz Link Zgłoś