garbatonosy Krzyże wam przeszkadzają, napisy .... 29.06.08, 22:55 Może chcecie abyśmy wam nasz kraj zostawili? Chyba zapomnieliście gdzie wasze miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
garbatonosy Re:A mnie ty przeszkadzasz 29.06.08, 23:16 dlatego twoje miejsce jest w ...ciepłych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEnny Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: 62.87.244.* 29.06.08, 23:01 Yhh.. nie rozumiem. Interpretacja jest przecież sprawą osobistą. To, ze rabinowi sie akurat z tym skojarzyło to przecież nie wina autora. Czerelok na pewno nie miał na myśli akurat tego o co oskarżono jego dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absurd Zakazac pisania i wymawiania: a r b e i t m c h f! IP: *.netcologne.de 29.06.08, 23:04 Zakazac pisania i wymawiania liter: a r b e i t m c h f! Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Rabin przesadzil ale ma racje 29.06.08, 23:06 Oskarzanie przez rabina, z powodu owego napisu, o chec mordowania Zydow to oczywiscie gruba i bardzo niesmaczna przesada, ale rabin ma pelna racje protestujac przeciwko napisowi ktory jako zywo przypomina jeden z najbardziej znanych symboli najwiekszego obozu smierci w ktorym zamordowano ponad miljon Zydow. Umieszczanie takiego napisu przy synagodze(!) jest ponadto - w najlepszym wypadku - wyrazem ahistorycznego braku smaku i zrozumienia uczuc. Przypuszczam jednak ze powodem jest nie tyle antysemityzm ile historyczna odleglosc od wojny i tym samym brak zrozumienia tego co sie wtedy dzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoszczeniaMajatkow Podobno maja zakazac uzywania znaku dodawania ++++ IP: *.dsl.bell.ca 29.06.08, 23:18 podobno maja zakazac uzywania znaku dodawania bo sie im zle kojarzy. Boze jak dlugo jeszcze bedziesz na to patrzyl? Zyd Ezekiel Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Re: Podobno maja zakazac uzywania znaku dodawania 29.06.08, 23:23 Gość portalu: RoszczeniaMajatkow napisał(a): > podobno maja zakazac uzywania znaku dodawania bo sie im zle kojarzy. ______________________________________________________________________ To jest cos dla superoptymistow, widzacych na cmentarzu zamiast krzyzy same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekumeniczny Przyklady biblijnego antysemityzmu IP: *.dsl.bell.ca 29.06.08, 23:34 Kto nie pracuje jesc nie powinien. (Zyd Salomon, Zyd Chrystus) 7. NIe prywatyzuj ( zyd Mojzesz) Panie Gross, Bog ma jednak poczucie humoru. Dal wam BOMBOWYCH sasiadow. Dokladnie takich na jakich zaslugujecie. Gdyby moja koza miala pochodzenie tez dostalaby nagrody literackie. ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekumeniczny mentalnosc Faryzeusza IP: *.dsl.bell.ca 29.06.08, 23:42 Wystawienie przez zydowskiego dyrektora "dziela" Nieznalskiej, oraz deklaracja pewnego jakaly przez swietami Wielkanocy ze opublikuje "ewangelie" Judasza "ewangelisty" pozwola panstwu zrozumiec mentalnosc faryzeusza Slomke widzicie w oku Katolika a slupa wysokiego napiecia nie widzicie w swoim. Zyd Chrystus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lichwa i Kara Skrzyzowania zastapia drogami bezkolizyjnymi ????? IP: *.dsl.bell.ca 29.06.08, 23:47 Cenzorze, czy to prawda ze wasi maja zastapic skrzyzowania drogami bezkolizyjnymi i rondami? ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drojb Re: Rzeczywiście jesteś Kainem IP: 212.76.37.* 29.06.08, 23:07 i może sam na ochotnika zostaniesz jednym z tych 2 mln? Miłego duszenia się! Odpowiedz Link Zgłoś
garbatonosy Re: Rzeczywiście jesteś Kainem 29.06.08, 23:09 nie przesadzaj gościu, możesz ich wszystkich wziąć do swojego domu, tylko nie zmuszaj mnie aby to odbywało się moim kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Rzeczywiście jesteś Kainem 30.06.08, 02:00 A co? Nie starcza ci na tabletki? Jakich byś nie brał nie pomogą. Nie wynaleziono leku na obsesję :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar591 Re: Rzeczywiście jesteś Kainem 29.06.08, 23:26 Kain, to ten co zabil Kabla, prawda? Chetnie zostane Kainem - nienawidze Kablujacych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosenka Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.08, 23:17 ten rabin to jakiś prostak i tyle, zaczadzony wyszukiwaniem na siłę antysemityzmu wszędzie, żenada i tkwienie w zacofaniu umysłowym. po co argumenty i rozmowy jak mozna rzucić tekst w stylu "a może chiała by pani posłać kolejna dwa miliony". człowieku jesteś upośledzony i twoje miejsce jest w jakimś ortodoksyjnej enklawie a nie w europie. dzielnica wzajemnego szacunku ? wolne żarty panie rapaport ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc zyczliwy Re: antysemici na forum IP: *.socal.res.rr.com 29.06.08, 23:24 Rabin powinien po cichu zebrac ruskich Zydow zeby spuscili wpie.. hubertowi aby zapamietal do konca zycia swoja chamska "tworczosc" Odpowiedz Link Zgłoś
garbatonosy Re: antysemici na forum 29.06.08, 23:26 typowe zydoskie myślenie Gość portalu: gosc zyczliwy napisał(a): > Rabin powinien po cichu zebrac ruskich Zydow zeby spuscili wpie.. > hubertowi aby zapamietal do konca zycia swoja chamska "tworczosc" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Panie Rabin lecz się Pan na głowę ! IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.08, 23:26 ten rabin to jakiś prostak i tyle, zaczadzony wyszukiwaniem na siłę antysemityzmu wszędzie, żenada i tkwienie w zacofaniu umysłowym. po co argumenty i rozmowy jak mozna rzucić tekst w stylu "a może chiała by pani posłać kolejna dwa miliony". człowieku jesteś upośledzony i twoje miejsce jest w jakimś ortodoksyjnej enklawie a nie w europie. dzielnica wzajemnego szacunku ? wolne żarty panie rapaport ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonzok Re: rabinom zaczyna odbijac, zydzi mysla ze sa sw IP: *.hsd1.ca.comcast.net 29.06.08, 23:27 iete krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltt Re: Panie Rabin lecz się Pan na głowę ! IP: *.magma-net.pl 29.06.08, 23:31 Czy ktoś z Twoich bliskich zginał w Oświęcimiu lub jakimkolwiek innym obozie koncentracyjnym? Mam wrażenie, że nie. Bo gdyby tak było, to gwarantuję Ci, że nigdy byś takich słów nie napisała (ani nie pomyślała). Spróbuj zatem nauczyć się zwykłego współczucia lub może po prostu ludzkiej delikatności. To czasami naprawdę się przydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekumeniczny usuniecie krzyzy z Oswiecimia IP: *.dsl.bell.ca 29.06.08, 23:55 watpie czy ludzie ktorzy usuneli krzyze z Oswiecimia zasluguja na wspolczucie. Gdyby zaslugiwali Bog nie potraktowalby ich z taka surowoscia. panie michnik, chcemy tlumaczenia na polski Talmudu nie "ewangelii" Judasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltt Re: usuniecie krzyzy z Oswiecimia IP: *.magma-net.pl 30.06.08, 00:04 Wątpię, czy wiesz co to znaczy współczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekumeniczny Re: usuniecie krzyzy z Oswiecimia IP: *.dsl.bell.ca 30.06.08, 00:15 Nie tylko ja nie wiem. Bog tez nie wiedzial gdy zeslal na was holocaust, zabral wam ojczyzne na 2000 lat, a teraz dal wam takich BOMBOWYCH sasiadow oswiec filozofa z kibutza blaskiem spostrzezen ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltt Re: usuniecie krzyzy z Oswiecimia IP: *.magma-net.pl 30.06.08, 00:18 A co uprawnia Cię do stwierdzenia, że Bóg czegoś nie wiedział? Domysły? Czy może przeciwnie - bezmyślność??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisia Panie Rabin idz sie pan lecz na głowę ! IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.08, 23:28 ten rabin to jakiś prostak i tyle, zaczadzony wyszukiwaniem na siłę antysemityzmu wszędzie, żenada i tkwienie w zacofaniu umysłowym. po co argumenty i rozmowy jak mozna rzucić tekst w stylu "a może chiała by pani posłać kolejna dwa miliony". człowieku jesteś upośledzony i twoje miejsce jest w jakimś ortodoksyjnej enklawie a nie w europie. dzielnica wzajemnego szacunku ? wolne żarty panie rapaport ! Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 00:28 "Z jednej strony rozbudziłem emocje, z drugiej, niechcący, pokazałem, że mówienie o Dzielnicy Tolerancji jest daleko na wyrost." Jezeli "artysta" uwaza, ze cokolwiek z tego co sie dzialo w obozie za oryginalna brama nadaje sie do dyskusji na temat tolerancji to jest po prostu nieczulym idiota lub zwykla swinia. Kolejna proba pomniejszenia wielkosci tej zbrodni, czy wywolana artystyczna checia "blysniecia za wszelka cene" gdy talentu i pomyslu nie staje , czy chec przylaczenia sie do konsekwentnie prowadzonej przez czesc Niemcow relatywizacji ich zbrodni. To nie jest cenzura, to wyegzekwowanie prawa o zakazie rozpowszechniania faszzystowskich symboli, prokurator powienien wystartowac z urzedu a "artysta" odmalowywac cele przez kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łucja Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.magma-net.pl 30.06.08, 00:32 Zgadzam się z Tobą w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
abrahadabra Instalacja trafiona, ocenzurowano sztukę, niestety 30.06.08, 01:17 "Nie tylko dobro pochodzi z góry", wczytajcie się w to hasło. Taka jest niestety prawda wiele rzeczy narzucanych z góry w imię dobra i lepszego świata niesie tylko ocean smutku i cierpienia niewinnych. Dotyczy to sie przede wszystkim totalitaryzmów i fanatyzmów a, że wszystkie religie maja takie inklinacje to już inna sprawa. A co do skojarzenia z kształtem słynnego napisu "ARBEIT MACHT FREI" samo hasło było neutralne, ale dziś wiemy czego stało się symbolem. I tak jest z wieloma rzeczami narzucanymi z góry przez tych którzy wiedzą lepiej co jest dobre a co złe. W tym przypadku rabin się okrutnie pomylił... Odpowiedz Link Zgłoś
u-520 Ech, te żydki..... 30.06.08, 01:21 Jak nie dostaną raz na kilkadziesiąt lat wpie.. to nie usiedzą spokojnie na dupie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDA Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: 80.185.182.* 30.06.08, 02:38 TO ONI SA NIE TOLERANCYJNI ZEBY NIE POWIEDZIEC WIECEJ.... chyba juz dosc ich grymasow... nie potrafia podziekowac POLAKOM i tylko bez przerwy atakuja nieslusznie JAK WSCIEKLE PSY..... nie jestem antysenita ale trzeba z tym i nimi wkoncu skaczyc.. to oni sieja nienawisc klutnie wrogosc ... TO JEST CHORE I PROWOKACJA...... JAK SOBIE POZWOLIMY TO CIAGLE I WCIAZ WIECEJ BEDA SOBIE POZWALAC... CZAS POWIEDZIEC STOP...STOP...STOP..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goj Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.08, 03:59 Tak do mnie mówiła babka gdy chciała wyładowa ć złość jak coś spsociłem gdy byłem mały.Dożyła prawie do 90-tki.Jeżeli zrobił ten napis jehudi , a podniesiono larum to jest prowokacja w stosunku do Polaków i Polski.Jednak gdy zrobił to Polak to można by uznać jako prowokacja w stosunku do żydów.Należy jednak zrozumieć iż przez tą bramę z napisem przechodzili nie tylko żydzi, ale i cyganie i inne narodowości.Czyżby żydzi byli tacy pazerni i zawłaszczyli sobie prawo moralne w wyrokowaniu istoty tego napisu?A co na to Niemcy? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 06:18 Tyle że to "dzieło sztuki" nie zawisło nad wejściem do centrum kultury Romskiej, a nad bramą prowadzacą do synagogi. Osobiście mnie ten napis by nie przeszkadzał - jednak rabin miał pełne prawo decydowania co "na jego terenie" wisi, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły Polak ciągle mieszają , ciagle cos o nich -czy nie macie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 06:32 ich juz serdecznie dosyć ? Bo ja mam ich juz powyzej uszu . Może jest metoda w tym szaleństwie - chca tak nas wytresowac abysmy się nie zajmowali nimi a szczególnie ich przekretami z holo-geszeftem na czele ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: ciągle mieszają , ciagle cos o nich -czy nie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.08, 07:28 Jak ja mam dość tej histerii żydowskiej. Żydzi stają na głowie, żeby wykazać, że w Polsce szaleje antysemityzm i sami go prowokują. A wszystko po to, żeby stworzyć korzystny klimat dla wyszarpania 65 miliardów odszkodowań. A w ogóle, to nie bardzo rozumiem, co oni w Polsce robią, skoro ciągle są obrażani, dyskryminowani, nietolerowani. Jeśli jest im tak źle, to powinni sobie poprawić los w innych, lepszych krajach. Nikt ich tu już siłą nie trzyma. Antypolonizm żydowski przechodzi wszelkie granice - więc po co żyć z gojami, jak się ma własny kraj i mnóstwo innych, bardziej przychylnych. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: ciągle mieszają , ciagle cos o nich -czy nie 30.06.08, 08:23 Gość portalu: jot napisał(a): > Jak ja mam dość tej histerii żydowskiej. Jak na razie jedynym histeryzującym jesteś ty. > Żydzi stają na głowie, żeby wykazać, ż > e > w Polsce szaleje antysemityzm i sami go prowokują. Ta, jasne. Na słowo "rabin" włącza się stadko obsesjonatów (w tym wypadku także: idiotów) z zapałem śledzących antypolskie, żydowskie spiski. To nie antysemityzm szaleje tylko anomalie mózgowe :) > A wszystko po to, żeby > stworzyć korzystny klimat dla wyszarpania 65 miliardów odszkodowań. A w ogóle, > to nie bardzo rozumiem, co oni w Polsce robią, skoro ciągle są obrażani, > dyskryminowani, nietolerowani. I o co ten krzyk? O głupie 65 miliardów? Dajcie i będzie spokój. Od razu odetchniecie :D > Jeśli jest im tak źle, to powinni sobie poprawić los w innych, lepszych krajach > . > Nikt ich tu już siłą nie trzyma. Antypolonizm żydowski przechodzi wszelkie > granice - więc po co żyć z gojami, jak się ma własny kraj i mnóstwo innych, > bardziej przychylnych. Ja myślę, że duractwo niektórych przekracza wszelkie granice :) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: ciągle mieszają , ciagle cos o nich -czy nie 30.06.08, 08:24 Gość portalu: zwykły Polak napisał(a): > ich juz serdecznie dosyć ? > Bo ja mam ich juz powyzej uszu . Strasznie cię muszą męczyć nie? > Może jest metoda w tym szaleństwie - chca tak nas wytresowac abysmy się nie > zajmowali nimi a szczególnie ich przekretami z holo-geszeftem na czele ... . Ty juz jesteś wytresowany :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw112 Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 07:53 zaraz,zaraz to Saraczynska i o tym pisze... a myślałem że zna się na misiu z zoo a wczesniej opanowała wiedzę chwastów w ogródkach Może byłby czas na jakiś konkurs na dziennikarza! bo się już czytać nie da tej alfy i omegi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: 213.17.245.* 30.06.08, 08:31 Proponuję, by w imię tolerancji - tak ładnie krzewionej przez GW - obsmarować jeszcze jakiegoś księdza, zakon, episkopat, itp. itd (wtedy pojawią się kolejne wpisy frustratów piszących o "czarnych", "klechach", itp. itd.), pobronić troszkę towarzystwo spod tęczowej flagi LGBT oraz ulitować się nad biednym losem Żydów i zwierząt. Acha, koniecznie napiszcie, jak dobrą sprawą jest aborcja (oczywiście - rozumiana jako szeroko pojęta "WOLNOŚĆ")... Ot, kwintensencja linii programowej GW i poziom reakcji jej niektórych czytelników. P.S. Nie silcie się na ubliżanie mi. To i tak mnie nie ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 09:37 Gość portalu: Dobromir napisał(a): > Ot, kwintensencja linii programowej GW Nie. Kwintesencja twoich urojeń na temat owej "linii". > i poziom reakcji jej > niektórych czytelników. Ale przynajmniej jest zabawnie. > P.S. Nie silcie się na ubliżanie mi. To i tak mnie nie ruszy. Ale ciekawe czemu musiałeś to dopisać :D Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 09:55 Może należało pracę umieścić w innym miejscu; niekiedy kompromis jest wskazany,tym bardziej,że jest to Dzielnica Tolerancji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.08, 11:40 Szanowni Panstwo! Uwazam, ze nie nalezy nasladowac i patrzec co dokonali czy dokonuja inni w negatywnym sensie, "schodzic" na ich poziom umyslowy ale nalezy "wczuc" sie co czulibysmy gdyby to nas dotyczylo! I miec zrozumienie dla uczuc innych niezaleznie od religi itd.... Szanuj a bedziesz szanowany! Dziekuje za uwage i zyczylabym bym, aby Wroclawiania na ten wrazliwa temat spojrzeli z innego punktu widzenia z doza obiektywnosci! barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
bleble2000 Norman Finkelstein wyjasnai sprawe w.. 30.06.08, 11:59 ..swojej ksiazce "Wielka Hucpa. O pozorowaniu antysemityzmu i nadużywaniu historii" o co dokladnie chodzi w 'tym'. www.petlaczasu.pl/wielka/hucpa/b26805 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pineska Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.adsl.highway.telekom.at 30.06.08, 12:35 Rozmyslajac o prowokacji o ZMUSZANIU kogos do czegos (do zastanawianiu sie nad tym, iz w Starym Testamencie Bog nie zawsze byl dobry?...) nalezy wziac pod uwage bardzo szeroki kontekst-religijno-kulturowo-historyczny tak samo jak i wrazliwosc jednostek i zbiorowosci,ktore przeszly przez tragedie historii... Czy podobna interwencja "artystyczna" wobec Katynia nie wzbudzilaby bolu, niesmaku, zalu i protestu.Na szczescie pokolenie tworcy tej "interwencji" nie mialo okazji spotkac sie z terrorem, ponizeniem i smiercia w rozmiarach trudnych do pojecia, jakimi byly i Auschwitz i Katyn... Kazdy wrazliwy czlowiek moze rabina Wroclawia zrozumiec, jezeli chce tekze zrozumiec tragedie ofiar, gdziekolwiek dokonano na nich kazni... czy to w Europie Srodkowej, czy na Bliskim Wschodzie, czy w Iraku, Iranie czy w Etiopii... Pan Czerepek moze zwrocic na na to uwage nie uragajac pamieci pomordowanych, sa na to tysiace sposobow... On wybral sposob tani, graniczacy swa tandeta wrecz z kiczem, wiec rabin mial podwojnie racje... Prowokacja dla prowokacji jest wyrazem niedojrzalosci zarowno artystycznej jak i po prostu ludzkiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.chello.pl 30.06.08, 12:53 eee tam, głupi żyd, wszystko im się kojarzy z holokaustem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wietnam artyści to prostytutki i homoseksualiści ! IP: *.wroclaw.mm.pl 30.06.08, 14:57 po prostu trzeba zakazać tych pseudo festivali i nie będzie problemu z tymi "artystami", na pewno są to homoseksualiści albo nieroby Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 16:11 Hubert Czerepok jest rownie glupi, jak Dorota Nieznalska! Odpowiedz Link Zgłoś
krepa20 Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 16:41 Zydkom wszystko kojarzy się z antysemityzmem. A mnie się rabin nie podoba!!! I co, jestem antysemitą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieknybałtyk Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.chello.pl 30.06.08, 18:38 historyksztuki napisał: Pewnych znaków, symboli, nie powinno się powielać w jakiejkolwiek postaci i nie jest żadnym wytłumaczeniem, że był to akt artystycznej kreacji. Jeśli coś symbolizuje cierpienie, śmierć i katorgę człowieka, to symbolizuje zawsze i przez zwykłą ludzką delikatność nie powinno się tym, którzy cierpieli, których Bliscy stracili życie i którzy przeszli tę katorgę, o tych wszystkich zdarzeniach przypominać. Jak ma się do tego nasza polska symbolika krzyża? Czyżby ukochany przez katolicki kraj Jezus nie na krzyżu umarł? My narodem jesteśmy lubiącym symbole, nawiązujące do tragedii. A kto wśród nas żyje, musi się z tym liczyć. Komu napis w KL Auschwitz kojarzy się z religią żydowską? Co ma do tego rabin? Podwórko ino, nomen omen. Każda twórczość, nawiązująca do tragedii może kogoś urazić. Wszak być urażonym - to takie wzniosłe! Dziwię się żydom, którzy korzystają z samolotów - przecież nic tak wyraźnie nie nawiązuje do WTC. Wnoszę o opanowanie. Jeśli kogoś coś uraża, musi zrozumieć, że tolerancja polega na uznaniu, że inni mają odmienne odczucia i mają do nich prawo. Nikt z nas żyjących nie powinien uważać siebie za wzór do naśladowania, a swoich opinii i poglądów za jedynie słuszne. Obojętne, czy jest sie żydem czy arabem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.lanet.net.pl 01.07.08, 08:06 Nie jesteś, bo to nie o kwestie estetyczne chodzi. Lecz sztuka to nie anarchia, jeśli cię osika "artysta" na wernisażu uznasz to za akt twórczy? Odpowiedz Link Zgłoś
markona A może ze sklepów żelaznych wycofać żeliwne ruszta 30.06.08, 19:55 ... do kuchni węglowych, bo będą się kojarzyć z piecami krematoryjnymi w obozach koncentracyjnych. Nikt z gminy nie podważał istnienia krematoriów przy polskich cmentarzach i sam fakt kremowania zwłok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: A może ze sklepów żelaznych wycofać żeliwne r IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.08, 05:36 Hucpa żydowska staje się w Polsce coraz obrzydliwsza. Rzeczywiście, skłonny już byłbym dać te 65 miliardów, żeby skończyć z tym ich rejwachem. Pod warunkiem, że wreszcie się ci nieproszeni goście ostatecznie wyniosą. Ą swoją drogą żydowska bezczelność przekracza wszelkie granice. Żyd zawsze się zachowywał tak jakby pozjadał wszystkie rozumy i wiecznie robił dookoła siebie hałas. Mamy w Polsce kilkaset tysięcy Ukraińców, Niemców, Białorusinów, Litwinów - a słychać tylko te kilkanaście tysięcy (?) żydów. Może ciszej, co? - w końcu nie jesteście u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
rocco-siffredi Posluchajcie 01.07.08, 06:51 A najpierw Ty, panie Jot - Zydzi sa tu u siebie od 800lat, wiec maja prawo mowic co im sie podoba tak jak ty albo ja. Jeden ograniczony rabin, nie reprezentuje dla mnie spolecznosci Zydowskiej Jeden ograniczony klecha z Torunia nie reprezentuje dla mnie spolecznosci katolickiej hisoria z wieku 16go Kiedys w Wilnie w czsie procesji Bozego Ciala, pewien czlowiek porwal monstrancje, wyrzucil hostie, podeptal i rozbil zlote naczynie. Adwokat oskarzonego dowodzil ze jesli Bozia czuje sie urazona, to sama ukaze winnego gromem z nieba, wystarczy wiec, by winy pokryl finansowe koszty kielicha i hostii. Adwokatem tym byl Mikolaj Rej. Tak bylo w czasach Zygmunta Augusta 50 lat pozniej - za okrzyki przeciwko Trojcy swietej, w tym samym miescie, czlowieka utopiono, scieto i pocwiartowano(tak brzmial wyrok) To dowodzi jak moga sie zatruc umysly ludzkie, w ciagu krotkiego czasu i jak wazna role ma wldza w pilnowaniu by tak sie nie stalo. rabin niech sobie da na wstrzymanie, a panowie JOT i inni niech sobie oszczedza wstydu wypisywanie bzdur o zydowskij hucpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: A może ze sklepów żelaznych wycofać żeliwne r IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.08, 15:26 Halo! Prosze Pana, nie zauwazyl Pan, ze zyjemy w 21 - wieku i kazdy porusza sie wolno. Wybiera sobie miejsce zamieszkania bez wzgledu na wyznanie itp, gdzie sie mu podoba! I Panu nic do tego! Jak Panu nie podoba sie taki stan rzeczy to ma Pan problem i moze przy pomocy specjalistow Panu uda dojrzec sie do obecnych czasow i zniweluje Pan swoje niezdrowe, staroswieckie poglady a takze czym predzej tym lepiej - powiekszy Pan swoje horyzonty myslowe. Zycze Panu z calego serca! Moze uda sie Panu zrzucic klapki z oczu! Pana tekst "czuc" zasciankowym i prowincjonalnym rodzaj myslenia, ktory nalezy potepic! Jest niedopuszczalny i szkodliwy! Wstyd mi za Pana! barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: A może ze sklepów żelaznych wycofać żeliwne r 01.07.08, 23:06 Gość portalu: jot napisał(a): > Hucpa żydowska staje się w Polsce coraz obrzydliwsza. Rzeczywiście, skłonny już > byłbym dać te 65 miliardów, żeby skończyć z tym ich rejwachem. Pod warunkiem, ż > e > wreszcie się ci nieproszeni goście ostatecznie wyniosą. Problem polega na tym, że oni mieszkają w twojej głowie. I faktycznie, tam są nieproszeni jak najbardziej bo w twojej głowie powinieneś mieszkać wyłącznie ty. > Ą swoją drogą żydowska > bezczelność przekracza wszelkie granice. Żyd zawsze się zachowywał tak jakby > pozjadał wszystkie rozumy i wiecznie robił dookoła siebie hałas. Mamy w Polsce > kilkaset tysięcy Ukraińców, Niemców, Białorusinów, Litwinów - a słychać tylko t > e > kilkanaście tysięcy (?) żydów. Może ciszej, co? - w końcu nie jesteście u siebi > e. Jak słyszysz głosy to zalecam wizytę na forum "Zdrowie". Jeśli tutaj usiłujesz dawać upust swojej idiotycznej niechęci do żydów to może na lepszym forum po prostu się wyleczysz. Ale ja nie wiem czy maniactwo jest uleczalne a jeśli nawet to żadne forum w tym nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojzy ... i mydło .. IP: *.wroclaw.mm.pl 01.07.08, 09:31 nie wiadomo co temu rabinowi wpadnie do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rikitiki wstyd mi IP: 92.3.40.* 01.07.08, 23:08 i za mojego Zydowskiego wspolobywatela Rabina, bo glupoty wygaduje, i za wiekszosc komentarzy na foum bo smierdza na kilometr rasizmem. Wypowiedzi w stylu "jesli raz na kilkadzisiat lat Zydzi nie dostana po ddd.ie" sa po prostu obrzydliwe wstydzcie sie i zacznijcie stosowac odrobine zdrowego rozsadku! Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: wstyd mi 01.07.08, 23:18 Gość portalu: rikitiki napisał(a): > i za mojego Zydowskiego wspolobywatela Rabina, bo glupoty wygaduje, IMHO nie. Jeśli to jest brama prowadząca do synagogi to ten napis to "sztuka" typu genitaliów na krzyżu. Może artysta chciał coś tym przekazać, może ta "sztuka" miała zmieniać umysły, szczerze mówiąc mi by się to w ogóle z niczym konkretnym nie skojarzyło (ale ja ze sztuki to głównie sztukę mięsa preferuję). > i za > wiekszosc komentarzy na foum bo smierdza na kilometr rasizmem. Wypowiedzi w > stylu "jesli raz na kilkadzisiat lat Zydzi nie dostana po ddd.ie" sa po prostu > obrzydliwe Jak to się ładnie pisało: "pomachaj do nich z drugiej strony krzywej Gaussa" :) > wstydzcie sie i zacznijcie stosowac odrobine zdrowego rozsadku! Tia... na pewno będzie to początek przemiany :D Odpowiedz Link Zgłoś