Dodaj do ulubionych

KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu

IP: *.media4.pl / *.media4.pl 29.09.03, 22:59
Kwas chlebowy. Przedziwny napój gazowany o przyjemnym smaku. Pierwszy raz w
zyciu piłem go jako dziecko kilkuletnie podczas spaceru po Warszawie -
kupiono mi kubek KWASU w jakimś okienku przy Alejach. Muszę przyznać, że
pomimo niezobowiązujacego wieku trunek zrobił na mnie wrażenie. Pozostaje
uroczym wspomnieniem. Jak dorosły już osobnik natknąłem się na KWAS w ...
Węgorzewie, gdzie kupiłem butelkę 1,5 l i z zachwytem ja opróżniłem. Potem
znowu nie mogłem go nigdzie dostać. A dziś kupiłem go we wrocławiu -
najnormalniej w świecie. Chcecie wiedzieć gdzie? W monopolowym przy
Żmigrodzkiej - maja tam tego całą lodówkę! Amatorom KWASU polecam - sklep
znajduje się koło bankomatu PKO, niedaleko Mostu Trzebnickiego - nietrudno
znaleźć.
Obserwuj wątek
    • Gość: serrano Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.09.03, 07:49
      ja na wakacjach kupilam w spożywczym w Feniksie. z ciekawości. to prawada, mocno schłodzony jest pyszny :)))
      • Gość: lb. Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.lanet.wroc.pl 30.09.03, 08:33
        Po podobnych przezyciach dziecinstwa:)) spotkalam pierwszy raz kwas chlebowy
        w Birghton - rosyjskiej dzielnicy Nowego Yorku. Kwas nosil nazwe Monastyrski,
        a dla mnie z chwila jego sprobowania wywolal specyficzne polaczenie magii ,
        metafizyki i Nowego Swiata.
        Natomiast jakies niecale dwa tygodnie temu ,znow moglam uskutecznic zakup ,co
        dokonalam w supersamie na Inzynierskiej. Byly nawet do wyboru z 2 firm.Lepszy
        dla mnie jest ten w miniejszej butelce:))

pozdrawiam lb.
    • Gość: dana Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.wroc.gazeta.pl 30.09.03, 10:28
      Zanim napijecie się tego kwasu przeczytajcie na butelce z czego się go robi,
      czym się utrwala, konserwuje, barwi... - takiej listy chemii już dawno nie
      widziałam. Jasne, mleko też jest już jedynie białym płynem, który z prawdziwym
      mlekiem ma niewiele wspólnego. Ale - kwas chlebowy można zrobić samemu, w domu,
      bez użycia tablicy Mendelejewa. Pozdrawiam
      • Gość: STrup Chemia kwasu chlebowego IP: *.chem.uni.wroc.pl 30.09.03, 13:43
        Gość portalu: dana napisał(a):

> Zanim napijecie się tego kwasu przeczytajcie na butelce z czego się go robi,
        > czym się utrwala, konserwuje, barwi... - takiej listy chemii już dawno nie
        > widziałam. Jasne, mleko też jest już jedynie białym płynem, który z
        prawdziwym
        > mlekiem ma niewiele wspólnego. Ale - kwas chlebowy można zrobić samemu, w
        domu,
        >
        > bez użycia tablicy Mendelejewa. Pozdrawiam

Kwas jest produktem wybitnie nietrwałym, "żywym", więc nie da się go
        konfekcjonować inaczej jak za pomocą konserwantów. Nawet trzymanie w lodówce
        jest tylko połowicznym rozwiązaniem.
        Ja kupiłem w spożywczym samie na Pilczycach (na wprost kościoła). Mimo chemii
        smakował nieźle. Ale jeśli wam smakuje - to zresztą idealny napój na lato i
        upał) - róbcie sami w domu, Właściwie wystarczy stary, podsuszony chleb, reszta
        do nieistotne dodatki. Robota żadna.

• Gość: MKK Re: Chemia kwasu chlebowego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.03, 11:48
          Gość portalu: STrup napisał(a):

> Kwas jest produktem wybitnie nietrwałym, "żywym", więc nie da się go
          > konfekcjonować inaczej jak za pomocą konserwantów. Nawet trzymanie w lodówce
          > jest tylko połowicznym rozwiązaniem.
          > Ja kupiłem w spożywczym samie na Pilczycach (na wprost kościoła). Mimo chemii
          > smakował nieźle. Ale jeśli wam smakuje - to zresztą idealny napój na lato i
          > upał) - róbcie sami w domu, Właściwie wystarczy stary, podsuszony chleb,
          > reszta do nieistotne dodatki. Robota żadna.

Ho, ho, tak, tak ... (tak by powiedział dziadziuś Britty i Anny z Bullerbyn)
          z mojego dzieciństwa pamiętam jednak szampan mleczny (kwas był dla mnie wówczas
          nieznany). Ponad miesiąc temu kupiłam kwas w Astrze... to nie to samo, ale
          dobrze schłodzony smakował wybornie
          :)
        • Gość: Paweł Z. Re: Chemia kwasu chlebowego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.10.03, 16:10
          Ale ten kwas chlebowy to nie jest zakonserwowany kwas chlebowy, tylko napój
          gazowany, do którego dodano odpowiednie barwniki i dodatki aromatyczne. Równie
          dobrze można by w taki sposób wyprodukować syntetyczne truskawki (też produkt
          nietrwały). Ale czy taki produkt miałby prawo nazywać się jeszcze truskawkami?
          A tak w ogóle ten całkiem skądinąd smaczny napój jest też w stałej sprzedaży w
          Astrze, w kilku budkach na placyku obok Astry i w zieleniaku przy Bulwarze
          Ikara.
      • Gość: daxa Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.lanet.wroc.pl 30.09.03, 15:11

> bez użycia tablicy Mendelejewa. Pozdrawiam

Dana , moj lekarz twierdzi ze cialo do grobu nalezy zlozyc zuzyte..:))
        i ja mu wierze...w koncu my tez cali z mendelejewa i inszych...w koncu nie
        opijam sie tym hektolitrami...a tylko tak na smak...
        pozdrawiam

daxa
        • Gość: dana Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.wroc.gazeta.pl 30.09.03, 16:02
          Toteż zużywam się intensywnie, ale nie przy użyciu kwasu. Ale, oczywista, co
          kto lubi... Pozdrawiam
          • Gość: TRup Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.westln01.mi.comcast.net 30.09.03, 17:36
            takie opowiesci slyszalem przed laty... prostytutki i zlodzieje musza ustapic
            miejsca nastepnym.
            • Gość: STrup Próba podszywania się! IP: *.chem.uni.wroc.pl 01.10.03, 11:18
              TRupie! Mój unikalny nick jest chroniony i proszę sie nie podszywać.
              Minimalna różnica, którą zastosowałeś, jest kamuflażem i nie zmienia faktu
              popełnienia czynu niegodnego (nie mylić z nierządnym).
              Precz z plagiatorami!!!
              STrup
    • Gość: zach Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.mr.com.pl 30.09.03, 15:17
      Ja kwas chlebowy robię sam. Powiadam wam - pycha!!
      Im bardziej schłodzony, tym lepszy (oczywiscie w upalne dni).
      Z kwasowym pozdrowieniem -ZACH
      • Gość: roma Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 13:57
        jak się robi kwas chlebowy?
    • Gość: Kira Re: KWAS CHLEBOWY we Wrocławiu IP: *.bialan.pl 30.09.03, 21:14
      W Białymstoku też jest niezły,na bazie wody Krynka.Pozdrowienia z dżdżystego
      miasta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka