Dodaj do ulubionych

Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki

29.09.08, 06:36
Dwie sprawy mnie martwią. W tego rodzaju newsach używa się tylko czasu
przyszłego, a rzadko teraźniejszego - to po pierwsze, a po drugie - już widzę
rozkopywanie tych 180 skrzyżowań...
Obserwuj wątek
    • Gość: gnago Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.cust.tele2.pl 29.09.08, 07:25
      I znowu radosna twórczość "miasta" Kto jest odpowiedzialny za nie wprowadzenie i wysterowanie? Znając umiejętności naszych "fachowców" Obawiam się że korki wzrosną zamiast zmaleć ( potrafią dać zielone i samochodom i pieszym- przy cm. Osobowickim)Pomóc może jedynie jasne i sztywne rozgraniczenie kompetencji i odpowiedzialności również finansowej np: jako zlecenie ,kontrakt itp.
      • Gość: Dutkiewicz21 Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 07:43
        Dziwny zbieg okoliczności, wczoraj odtrąbili powstanie nowej partii
        polska 21 z dutkiewiczem na czele (przyszłym prezydentem Polski
        he,he), a dzisiaj juz mamy kiełbasę w postaci poprawiania tego co
        jest największą udręką mieszkańców wrocławia.
        • Gość: Zuzia Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.08, 08:08
          Wczoraj chwalili Dutkiewicza za sukcesy w zarządzaniu miastem, a dzisiaj okazuje
          się, że inteligentne systemy sterowania ruchem drogowym inne miasta mają już dawno.
          • Gość: LC Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 12:32
            W Poznaniu i GOP-e takie rozwiązania zostały zastosowane w latach 90.
            • Gość: paul Ynteligencja... IP: 78.8.93.* 29.09.08, 16:48
              Nie ma we Wroclawiu inteligentnych fachowcow to przynajmniej system
              ruchu ulicznego bedzie inteligentny. I w ten sposob problemy sie
              same rozwiaza a nasi urzednicy beda mieli jeszcze mniej do roboty :)
        • hummer Biorąc pod uwagę, że Dutkiewicz jest po PPT 29.09.08, 12:18
          Gość portalu: Dutkiewicz21 napisał(a):

> Dziwny zbieg okoliczności, wczoraj odtrąbili powstanie nowej partii
          > polska 21 z dutkiewiczem na czele (przyszłym prezydentem Polski
          > he,he), a dzisiaj juz mamy kiełbasę w postaci poprawiania tego co
          > jest największą udręką mieszkańców wrocławia.

Aż mnie zastanawia, dlaczego do tej pory nie budowano systemów "inteligentnych"
          przy dotychczasowych remontach dróg? Poza tym jako detektory mogą służyć kamery,
          pętle indukcyjne są dobre ale jak się buduje skrzyżowanie w trakcie remontu. Po
          co teraz naruszać nawierzchnię. Dr logiki z KULu tego nie przewidział?
          • Gość: wroclawjacek Re: Biorąc pod uwagę, że Dutkiewicz jest po PPT IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 13:50
            > Aż mnie zastanawia, dlaczego do tej pory nie budowano systemów "inteligentnych"
            Ten tez nie będzie inteligentny tylko inteligenci sie przy nim obłowią.
            Nie wierzę z algorytmy stosowane do analizy ruchu. Przeanalizowałem dziś kilka
            skrzyżowań i ręce opadają jak są zsynchronizowane czasu.
            System będzie inteligentny tzn będzie równał inteligencja do programu
            ustawionego przez naszych inżynierów ruchu. Jeśli oni ustawią przejazdy na
            priorytety dla pewnych kierunków to system będzie próbował usunąć ich
            błędy.Sprawa źle działających pętli jest znana w całej Polsce. Nawet tak
            prostego elementu nie potrafią wyregulować.
            Mogę sobie wyobrazić ze jak ptaszek przeleci przed kamera to dojdzie do
            katastrofy.Dziś na co najmniej połowie skrzyżowań są źle ustawione światła.Skoro
            to taki problem to jak mam wierzyć że ktos zbuduje algorytmy tak aby sąsiednie
            skrzyżowania ze sobą współpracowały.Jedyne co można zrobic bez tych88 mln to
            zmiana świateł z kabiny motorniczego .Przykład ulicy Sztabowej gdzie niedawno
            wybudowano sygnalizację. Po zamknięciu ul.Hallera na Sztabowej postawiono
            prowizoryczne światła na ściezce rowerowej a kable porozciągano w powietrzu. NA
            tym polega elastyczność wrocławskiej sygnalizacji. Mała zmiana organizacji ruchu
            i kilkunastotygodniowy system przestaje działać. Sterowniki na wielu
            skrzyżowaniach działają do 23-ciej a potem w cały mieście wyłączane są na raz.
            Tak trudno dać zegar wyłączający wcześniej światła na mniej ruchliwych
            skrzyżowaniach ? Czy obecny system kamer a jest ich chyba kilkanaście ma wpływ
            na cykl świateł ? Czy tak trudno za pomocą sms-a zmieniać tryby w zależności od
            widoku z kamer ?
            Obecne przyciski działają ze zwłoką ponad minuty.Czy sygnały z czujników też
            będą miały taką zwłokę ? Dlaczego światła na przycisk nie mogą być migające na
            żółto dla aut i dla pieszych a osoba starsza nie mogłaby uaktywniać świateł
            tylko wtedy gdy sytuacja by wymagała ? Po co młody człowiek na pustej jezdni ma
            przełączać światła ?
            Dlaczego na pustej jezdni czas aktywacji świateł przyciskiem wynosi 60 sekund
            zamiast 10 s z blokadą na 60 sekund funkcji ponownego użycia ?
            Najprostszych rzeczy nie potrafimy zrobić a mamimy inteligentnym systemem. Nie
            ma jakiegoś inteligentnego systemu zarządzania miastem ?

> przy dotychczasowych remontach dróg? Poza tym jako detektory mogą służyć kamery
            > ,
            > pętle indukcyjne są dobre ale jak się buduje skrzyżowanie w trakcie remontu. Po
            > co teraz naruszać nawierzchnię. Dr logiki z KULu tego nie przewidział?
            >
          • Gość: bartek Re: Biorąc pod uwagę, że Dutkiewicz jest po PPT IP: *.94.174.89.cable.satra.pl 29.09.08, 14:22
            A kto powiedział, że mają to być pętle indukcyjne? Są o niebo lepsze czujniki,
            np czujniki światłowodowe. Mało tego, one mierzą zarówno obecność pojazdu, ale
            również jego prędkość i masę, a także kierunek poruszania się. Do tego wcale nie
            są droższe niż pętla.
            • Gość: wroclawjacek Re: Biorąc pod uwagę, że Dutkiewicz jest po PPT IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 14:41
              > A kto powiedział, że mają to być pętle indukcyjne? Są o niebo lepsze czujniki,
              > np czujniki światłowodowe.
              Nie słyszałem o takich.
              Światłowód to jest narzędzie do przesyłania sygnałów a nie do pracy jako czujnik
              zbliżeniowy. Musisz pamiętac ze pętla indukcyjna dobrze znosi zmienne warunki
              atmosferyczne, jest tania i łatwo się ja układa.
              Nie można jej pobudzić niczym innym jak tylko odpowiednią masą metalu.Kamery są
              tańsze na dużych skrzyżowaniach bo mogą mierzyć długość kolumny .Ale wymagają
              komputerów do analizy obrazu a pętla steruje lokalnym sterownikiem na malutkim
              skrzyżowaniu.
              Dużo większym problemem niż zmiana cyklu świateł będzie przesłanie sygnałów do
              centrali. U nas nawet jednej głupiej zielonej linii nie ma z tego powodu. Czy
              widział ktoś aby przy wymianie rurociągu lub remoncie drogi kładziono gdzieś
              odcinki światłowodu ?
              • Gość: SteelRat Re: Biorąc pod uwagę, że Dutkiewicz jest po PPT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 14:57
                co do swiatlowodow i rur.. masz e-wro :) niech sie miasto dogaduje z dialogiem,
                moze pozwola skorzystac... czesc skrzyzowan jest w zasiegu, pomijajac
                najoczywistsze rozwiazanie, droge radiowa.
                • Gość: wroclawjacek Re: Biorąc pod uwagę, że Dutkiewicz jest po PPT IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 15:11
                  > co do swiatlowodow i rur.. masz e-wro :) niech sie miasto dogaduje z dialogiem,
                  > moze pozwola skorzystac... czesc skrzyzowan jest w zasiegu, pomijajac
                  > najoczywistsze rozwiazanie, droge radiowa.
                  Tak można droga radiową ale jak przesłać dane z tysięcy czujników w tym i kamer .
                  Paryz opleciono w 3 tygodnie siecią światłowodów.
                  20 lat temu Polibuda wespół z miastem miała też robić sieć światłowodową. Widzę
                  że gazownia w ekspresowym tempie kładzie na Krzykach rurociągi ale jak widać
                  brakuje mądrych aby wykorzystać te wykopki .Za kilka lat miasto będzie chciało
                  udostępnić darmowy net i zdziwi się że będzie brakować częstotliwości.
                  Widziałem prawdziwy system sterowania ruchem ale to nie do wyobrażenia w naszych
                  warunkach. System miał ruchome pasy na jezdni, wloty do tuneli były co chwile
                  blokowane a inteligentny system znaków kierował auta na nowe objazdy.Do tego
                  helikoptery ciągle w powietrzu itd.
                  U nas wyremontowali ul.Bożego Ciała, Widok i Grodzką i mimo że były tam w planie
                  ścieżki rowerowe to jakoś zapomnieli je wykonać.
                  Teraz cały system ścieżek naokoło Starego Miasta się złamał i trzeba czekać aż
                  te nowo wyremontowane ulice pójdą do przebudowy. Czyli jakieś 20-30 lar w plecy.

• Gość: ms Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.22.54.194.sta.emit.pl 29.09.08, 07:48
        własni czy dyr. dr Żabiński już ma prawomocny wyrok ?
        • Gość: zar Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.tktelekom.pl 29.09.08, 11:06
          wychodzi po pół miliona na skrzyżowanie.
          Jakby postawić budkę i wynająć bezrobotnego do wspomagania świateł przez parę
          godzin dziennie, to te pieniądze starczyłyby na kilkadziesiąt lat!
      • wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 08:43
        Gość portalu: gnago napisał(a):

> I znowu radosna twórczość "miasta" Kto jest odpowiedzialny za nie wprowadzenie
        > i wysterowanie? Znając umiejętności naszych "fachowców" Obawiam się że korki wz
        > rosną zamiast zmaleć ( potrafią dać zielone i samochodom i pieszym- przy cm. Os
        > obowickim)
        I o to chodzi aby wzrosły bo to jedyny sposób aby kierowcy zaczęli rezygnować z
        aut a już na pewno aby aut nie przybywało. Dzięki sterowaniu zyska MK a kto nie
        będzie chciał stać w korkach może jechać nią.
        Zatem najpierw korki wzrosną a potem spadną.

• Gość: MJP Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.eltron.pl 29.09.08, 09:47
          > I o to chodzi aby wzrosły bo to jedyny sposób aby kierowcy zaczęli rezygnować z
          > aut a już na pewno aby aut nie przybywało. Dzięki sterowaniu zyska MK a kto ni
          > e
          > będzie chciał stać w korkach może jechać nią.
          > Zatem najpierw korki wzrosną a potem spadną.
          Eh Wrocławiak, Wrocławiak, naiwnyś jak małe dziecko. Naprawdę uważasz, że uda Ci
          się wsiąść do tramwaju (autobusu) gdy wszyscy jeżdżący teraz autami przesiądą
          się na komunikację miejską? A może wierzysz w cuda, że z dnia na dzień
          przybędzie autobusów, tramwai, pojawią się nowe linie tramwajowe i szybka kolej
          miejska? Zapewniam Cię, że chętnie przesiądę się z auta do komunikacji
          miejskiej, jeśli tylko będę miał się do czego przesiąść, na razie jako środek
          komunikacji po mieście pozostaje mi auto.
          • Gość: rozum Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:07
            Tego się nie da czytać. Moja praca wymaga jeżdżenia samochodem i
            parkowania w centrum - wpadam do banku i wypadam jak zorro.
            Wybaczcie wszelcy fani KM ale ja jestem takim samym użytkownikiem
            drogi jak Wy - ba - nawet lepszym bo płacę wyższe podatki niż Wy -
            obowiązkowe OC, akcyza w paliwie, więc mam prawo do takiego samego
            traktowania mnie jak użytkowników KM. I nie wsiądę w garniturze do
            śmierdzącego autobusu w lecie i zimie. Nigdy. Niestety w torbie
            noszę laptopa i mam zbyt małą wyobraźnię aby skakać z nią po
            tramwajach i autobsach. Poza tym w samochodzie mam radio z muzyką,
            moge sobie posłuchać audycji czy to PR1, czy to PR3.
            • indywidualismus Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 11:43
              Gość portalu: rozum napisał(a):

> Tego się nie da czytać. Moja praca wymaga jeżdżenia samochodem i
              > parkowania w centrum - wpadam do banku i wypadam jak zorro.

Dobre, ha, ha. Ale jeśli naprawdę chcesz wypadać jak Zorro, to koniecznie kup
              sobie KONIA !! Laptopa można przytroczyć do kulbaki, na korki będziesz patrzył z
              góry i to dosłownie. A ponadto w eleganckich bryczesach i marynarce będziesz się
              prezentował jeszcze bardziej okazale!
              • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 13:55
                > > Moja praca wymaga jeżdżenia samochodem i
                > > parkowania w centrum - wpadam do banku i wypadam jak zorro.
                >
                > Dobre, ha, ha. Ale jeśli naprawdę chcesz wypadać jak Zorro, to koniecznie kup
                > sobie KONIA !! Laptopa można przytroczyć do kulbaki, na korki będziesz patrzył
                > z
                > góry i to dosłownie. A ponadto w eleganckich bryczesach i marynarce będziesz si
                > ę
                > prezentował jeszcze bardziej okazale!
                Nie zrozumiałeś. Gdzie on niby ma wrzucić zrabowane worki z kasą ?
                Dzięki korkom w mieście ma szansę ujść pościgowi.
                Każdy kto nie używa auta we Wrocławiu jest podejrzany więc on woli wmieszać się
                w tłum aut.
            • qwert_y Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 12:21
              Gość portalu: rozum napisał(a):

> drogi jak Wy - ba - nawet lepszym bo płacę wyższe podatki niż Wy -
              > obowiązkowe OC,

Od kiedy OC to podatek?

I nie wsiądę w garniturze do
              > śmierdzącego autobusu w lecie i zimie. Nigdy. Niestety w torbie
              > noszę laptopa i mam zbyt małą wyobraźnię aby skakać z nią po
              > tramwajach i autobsach. Poza tym w samochodzie mam radio z muzyką,
              > moge sobie posłuchać audycji czy to PR1, czy to PR3.

A przed pracą nie odwozisz przypadkiem 3 córek i 6 synów do
              żłobka/przedszkola/szkoły/pracy?? i po pracy teściowej nie odbierasz ze szpitala
              przypadkiem?

PS. jak napiszesz, że słuchasz "PR1, czy to PR3." to myślisz, że ktoś uwierzy
              żeś inteligent czy jak?
              • Gość: ptysiu Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 13:51
                Nie odwoże córek synów itd itp. Stwierdzam iż do pracy muszę używać
                swojego prywatnego samochodu. I tyle, tylko tyle. Jak tak miasto
                dalej będzie mi pomagać w prowadzeniu biznesu to trzeba będzie się
                zwijać, bo to jest bez sensu. Najśmieszniejsze jest to że
                użytkownicy samochodów i KM skaczą sobie do gardeł (wyzywając od
                pseudo inteligentów) zamiast złączyć się i domagać się lepszych dróg
                we Wrocławiu, metra, obwodnicy. Dlaczego ja użytkownik samochodu ze
                względu na rodzaj prowadzonej działalności muszę czuć się jak
                przestępca ????
                • Gość: wroclawiak Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 14:09
                  >Jak tak miasto
                  > dalej będzie mi pomagać w prowadzeniu biznesu to trzeba będzie się
                  > zwijać, bo to jest bez sensu.
                  No wreszcie coś dotarło. Też prowadziłem biznes wymagający jazdy autem i
                  musiałem go zwinąć bo nie da się po mieście jeździć i nie spóźniać.
                  Myślisz ze jak będą inwestycje w drogi to tylko biznesmenów w autkach na nich
                  przybędzie ?

Najśmieszniejsze jest to że
                  > użytkownicy samochodów i KM skaczą sobie do gardeł (wyzywając od
                  > pseudo inteligentów) zamiast złączyć się
                  Porąbało Cię ? Przecież to dwie grupy interesów. KM dobrze funkcjonowała zanim
                  przybyło aut.

i domagać się lepszych dróg
                  > we Wrocławiu, metra, obwodnicy.
                  A może helikopterowiska dla każdego biznesmena ?
                  Chłopie niedługo będą wyłączone pasu ruchu dla busów i po problemie.
                  Jak masz biznes to wsiadasz ze swoim laptopem do KM i jedziesz szybciej niż
                  jakbyś stał w autku w korku.
                  Tak robią biznesmeni w Japonii i nie wstydzą się ze jadą metrem lub autobusem.
                  A laptop nie jest taki ciężki aby go wozić autem.

>...zamiast złączyć się i domagać się lepszych dróg
                  To chore co mówisz i prowadzi do zakorkowania miasta. Z taką głowa to wielkiego
                  biznesu nie zrobisz.
                  Metra we Wrocławiu nie będzie przez 50-10 lat a może wcale.
                  Każdy wrocławiak to wie.Obwodnice juz jedna mamy .Omijam ja szerokim łukiem
                  dzieki temu oszczedzam wiele czasu.
                  Co do lepszych dróg to najpierw przez rok lub dwa remont powoduje korki a potem
                  kanalizuje droga taki ruch ze kawałek dalej robi się jeszcze większy korek niz był .
                  Zatem złączmy się aby nie topić więcej kasy w drogi. Zbudujmy jeden most na
                  wschodzie i drugi na zachodzie. Zaoszczędzone pieniądze z dróg pchajmy w KM bo z
                  Wrocławia cala Polska się śmieje że zaoszczędził na kupnie autobusów bez
                  klimatyzacji. To pokazuje jakie jest podejście UM do KM . Ato znaczy że nie
                  trzeba wielkich pieniędzy aby ja usprawnić.

• Gość: rozum Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 14:58
                    >>No wreszcie coś dotarło. Też prowadziłem biznes wymagający jazdy
                    >>autem i musiałem go zwinąć bo nie da się po mieście jeździć i nie
                    >>spóźniać.
                    No tak faktycznie argument za KM jak najbardziej.

Myślisz ze jak będą inwestycje w drogi to tylko biznesmenów w
                    autkach na nich
                    przybędzie ? - nie, tak nie myślę.

Najśmieszniejsze jest to że
                    > użytkownicy samochodów i KM skaczą sobie do gardeł (wyzywając od
                    > pseudo inteligentów) zamiast złączyć się
                    Porąbało Cię ? Przecież to dwie grupy interesów. KM dobrze
                    funkcjonowała zanim przybyło aut.

i domagać się lepszych dróg
                    A może helikopterowiska dla każdego biznesmena ? - co Ty masz z tymi
                    biznesmenami ???
                    Chłopie niedługo będą wyłączone pasu ruchu dla busów i po problemie.
                    Jak masz biznes to wsiadasz ze swoim laptopem do KM i jedziesz
                    szybciej niż
                    jakbyś stał w autku w korku. - skumaj dzisiaj muszę być we
                    Wrocławiu, potem wieczorem w Lubinie i co mam kurw.... jechać
                    PKS'em ??? może sobie od razu kupię bilet na TLK, bo i czasem z rana
                    muszę być w Opolu, po drodze wracając mam klienta w Brzegu i co i
                    też PKSem ????

Tak robią biznesmeni w Japonii i nie wstydzą się ze jadą metrem lub
                    autobusem. - gówn... mnie obchodzi co robią ludzie w Japonii, jestem
                    w Polsce i chcę jeździć swoim autem. W USA nie istnieje kominikacja
                    miejska - w ten sposób to sobie możemy argumentować.

A laptop nie jest taki ciężki aby go wozić autem. - laptop może nie
                    ale do tego czasem teczka dokumentów. W aucie wrzucam do bagażnika -
                    po drodze wracając robię zakupy i również wrzucam do bagażnika.

>...zamiast złączyć się i domagać się lepszych dróg
                    To chore co mówisz i prowadzi do zakorkowania miasta. Z taką głowa
                    to wielkiego
                    biznesu nie zrobisz. - wybacz ale przez ostatnie dwa lata zarobiłem
                    tyle ile przeciętny śmiertelnik przez całe swoje życie.

Metra we Wrocławiu nie będzie przez 50-10 lat a może wcale.
                    Każdy wrocławiak to wie.Obwodnice juz jedna mamy - przepraszam to
                    nie jest obwodnica. Był w Pradze ??? Był w Berlinie ??? Widział co
                    tam mają ??? Z Pragi jak wyjeżdżałem to wrzuciłem na tempomat 90kmh
                    i spokojnie sobie jechałem bo większość do skrzyżowania
                    bezkolizyjne.

Omijam ja szerokim łukiem - ja również.

dzieki temu oszczedzam wiele czasu.
                    Co do lepszych dróg to najpierw przez rok lub dwa remont powoduje
                    korki a potem
                    kanalizuje droga taki ruch ze kawałek dalej robi się jeszcze większy
                    korek niz był .
                    Zatem złączmy się aby nie topić więcej kasy w drogi. Zbudujmy jeden
                    most na
                    wschodzie i drugi na zachodzie. Zaoszczędzone pieniądze z dróg
                    pchajmy w KM bo z
                    Wrocławia cala Polska się śmieje że zaoszczędził na kupnie autobusów
                    bez
                    klimatyzacji. To pokazuje jakie jest podejście UM do KM . Ato znaczy
                    że nie
                    trzeba wielkich pieniędzy aby ja usprawnić. - potrzeba wielkich
                    pieniędzy aby je usprawnić. Obecnie z przystanku do klienta
                    musiałbym darować 10 minut - w pełnym słońcu w gajerze kończyć by
                    się mogło iż wpadam do klienta spocony jak świnia.

Jeszcze jedno słowo co do KM we WRocławiu. Kiedyś dojeżdżałem KM do
                    pracy - nie miałem samochodu i prawka - z Krzywoustego (osiedle
                    Geobudowy) jechałem na strzegomską - czasem zajmowało mi to kur....
                    godzinę. Samochodem 15 minut - a potem musiałem dojeżdżać na sam
                    koniec Grabiszyńskiej ponad godzinę. Fakt niech żyje komunikacja
                    miejska - czasem wychodziłem z pracy po 22 i jak tutaj dojechać -
                    zaraz autobusy kończą swój kurs i na następny trzeba czekać 30 minut.
                    • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 16:05
                      > Myślisz ze jak będą inwestycje w drogi to tylko biznesmenów w
                      > autkach na nich
                      > przybędzie ? - nie, tak nie myślę.
                      No to zrozum więcej lepszych dróg równa się więcej samochodów a tyle samo miejsc
                      parkingowych.
                      Więcej samochodów równa się mniej osób jest chętnych korzystać z KM i miasto nie
                      będzie w KM ładować kasy.
                      Im gorsze drogi i im większe ułatwienia dla KM to tym większa różnica w czasie
                      podróżowania. Im więcej osób skusi się na szybsza KM tym łatwiej osoby
                      prowadzące biznes będą się mogły poruszać swymi autami po mieście.
                      Nie rozumiem jak tych prostych zależności można nie pojmować.

> A może helikopterowiska dla każdego biznesmena ? - *****co Ty masz z tymi
                      biznesmenami ???
                      Jak to co ? Mało biznesu przylatuje do Wrocławia ? Ma taki kierowce ale kisi się
                      w korkach a do metra nie wejdzie bo go nie ma. Już widziałem we Wrocławiu
                      lądowiska dla helikopterów.

>- skumaj dzisiaj muszę być we
                      > Wrocławiu, potem wieczorem w Lubinie i co mam kurw.... jechać
                      > PKS'em ??? może sobie od razu kupię bilet na TLK, bo i czasem z rana
                      > muszę być w Opolu, po drodze wracając mam klienta w Brzegu i co i
                      > też PKSem ????
                      Czytaj Ty ze zrozumieniem.Auto do jazdy poza miastem jak najbardziej.Auto do
                      odwożenia dziecka rano w drodze do pracy jak najbardziej. Wrocław to prawie
                      milionowe miasto i KM robi miliony przewozów . Takie sytuacje jak Twoja to
                      ułamek promila i nie mają wpływu na korki.Po co się odzywasz gdy rozmawiamy o
                      tych co jadą do pracy do centrum i parkują tam na 8 godzin.
                      Wielu z nich ma do pracy 3-4 przystanki.
                      Czy rozumiesz ze jak KM nbędzie się wlekła w korkach to wiekszosc pasażerów
                      przesiądze się na autka ?
                      Twoje potrzeby nikogo nie wzrusza gdy bedzie dwa razy wiecej aut na dogach.
                      Jakie budowanie nowych dróg ? Chcesz ul.Ślężną poszerzyć ? A jak te auta
                      przejadą pod wiaduktem? Na Powstańców wycinają drzewa , Na Hallera już wycieli i
                      co nie widzisz ze mimo to te dwie ulice są najbardziej zakorkowane w mieście? A
                      zauważyłeś ze od Karkonoskiej do Bielan nie ma chodnika ani porządnego pobocza ?

> Tak robią biznesmeni w Japonii i nie wstydzą się ze jadą metrem lub
                      > autobusem. -
                      **** gówn... mnie obchodzi co robią ludzie w Japonii, jestem
                      > w Polsce i chcę jeździć swoim autem.
                      No to jedź tylko nie płacz ze z predkoscia 5km/h.
                      Poc o piszesz że kierowcy i zwolennicy KM maja sie złączyc w walce o metro.
                      Przecież ty i tak: "chcesz jeżdzic swym autkiem niezależnie od warunków"

> biznesu nie zrobisz. - ****wybacz ale przez ostatnie dwa lata zarobiłem
                      > tyle ile przeciętny śmiertelnik przez całe swoje życie.
                      Pisałes cos o wyskaiwaniu szybkim z bankow. Wiem ze można w 10 minut zarobić
                      więcej niż inni przez cale życie . I co z tego masz ?
                      Jesteś zwyklym komiwojażerem spędzającym życie w samochodzie .
                      Ciągle w podroży miedzy miastami. Zauważ ze dopiero dwa lata a jużci nerwy
                      puszczają. Jak nie przystopujesz to wylądujesz na drzewie .
                      Dobrze ze się dorobiles bo niedługo zarabianie jazdą autem po mieście będzie
                      bardzo utrudnione. Skoro nie pojmujesz ze zdjęcie nadmiaru aut osobowych i
                      tranzytu z ulic pozwoliłoby ci szybciej poruszać się autem to nie mam nic więcej
                      do dodania.

> Każdy wrocławiak to wie.Obwodnice juz jedna mamy -**** przepraszam to
                      > nie jest obwodnica.
                      Obwodnica Środmiejska to nie jest obwodnica ?

>Był w Pradze ??? Był w Berlinie ??? Widział co
                      > tam mają ??? Z Pragi jak wyjeżdżałem to wrzuciłem na tempomat 90kmh
                      > i spokojnie sobie jechałem bo większość do skrzyżowania
                      > bezkolizyjne.
                      Już kilka lat nie byłem w Pradze ale dobrze znam rozwiązania komunikacyjne w tym
                      i metro w Pradze jak i w wielu miastach od Atlantyku po Ural.
                      Zdarzało mi się tracić 3,5 godziny na dojazd obwodnicą 8 pasmową z peryferii do
                      centrum. Wiem że im więcej dróg tym dłużej się jedzie.
                      Skoro piszesz o Niemczech i Czechach to wspaniale mi się tam jeździ rowerem bo
                      np w centrum małych miast ruch aut jest ograniczany a rowerzyści z pieszymi mają
                      pierwszeństwo. Widywałem miejscowości w Niemczech gdzie było jedno auto na 50
                      domów za to wspaniale była rozwinięta komunikacja autobusowa. Czechy ze względu
                      na górzysty teren mają dobrze rozwinięta komunikację kolejową. Ilość aut w
                      miastach jest co najmniej o 30 % mniejsza niż w Polsce. Ruch rowerowy jest
                      wspaniale rozwinięty. Istnieje np sieć restauracji i zajazdów na szlakach
                      rowerowych. Nawet gdyby we Wrocławiu była wspaniała obwodnica to wątpię abyś na
                      niej dużo swoich spraw załatwił. 3 miliardy wpakują w AOW i nawet nie wolno
                      będzie pieszo lub rowerem skorzystać z Mostu Rędzińskiego. Drogi to worek bez
                      dna. Wiele państw np Francja postanowiły przerwać inwestowanie w drogi. Paryż
                      Lyon, Londyn stawiają na rowery. Pewnie nie ma tam biznesmenów twej klasy skoro
                      rozumieją że to ratunek dla miasta a w nosie moja potrzeby tych co teczkę z
                      papierami i zakupy muszą w bagażniku wozić. Ty w swych tłumaczeniach mieszasz
                      jazdę poza Wrocław , z pracą w mieście i prywatnymi zakupami.
                      Ciągle zmieniasz powody posiadania auta.Zacząłeś o noszeniu laptopa a teraz
                      odwołujesz, że laptop nie jest taki ciężki.Wiesz moja zona podałaby lepsze
                      powody na posiadanie auta w mieście niż Ty.
                      Nie wierzę w te powody a na dowód powiem że w 40 000 Sopocie aut jest więcej niż
                      mieszkańców. Pewnie każde dziecko i babcia pracuje w biznesie i musi po zakupy
                      do hipermarketu jeździć.

• Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 12:33
              > Tego się nie da czytać. Moja praca wymaga jeżdżenia samochodem i
              > parkowania w centrum - wpadam do banku i wypadam jak zorro.
              HE he myslisz że tylko ty pracujesz samochodem ?
              Jak będa szykany dla kierowców to najpierw zrezygnują z auta ci co nie musza z
              niego korzystać.
              Czy pojmujesz ze wtedy będziesz mógł lepiej się poruszać autem służbowym?

> Wybaczcie wszelcy fani KM ale ja jestem takim samym użytkownikiem
              > drogi jak Wy - ba - nawet lepszym bo płacę wyższe podatki niż Wy

A co płacą ci za stanie w korkach ?

> obowiązkowe OC,
              A czy ci co zostawiaja autko pod domem i połowe spraw załatwiają za pomoca KM to
              płaca mniejsze OC ?

> akcyza w paliwie, więc mam prawo do takiego samego
              > traktowania mnie jak użytkowników KM.
              Nie masz prawa. Żyjesz w mieście w którym prawa ustanawia Rada Miasta. Zmień
              miasto jeśli prawa ustanowione we Wrocławiu ci nie odpowiadają.

I nie wsiądę w garniturze do
              > śmierdzącego autobusu w lecie i zimie. Nigdy.
              Ty byś nie wsiadł nawet do pachnącego bo masz garnitur :)

>Niestety w torbie
              > noszę laptopa i mam zbyt małą wyobraźnię aby skakać z nią po
              > tramwajach i autobsach.
              No to wszystko wyjaśnia .Jak można skakaać z tak mała wyobraźnią .Tej wyobraźni
              masz mniej niż mało jesli wierzysz ze dalej bedziesz mógł jeździć autem gdy
              korki będą wzrastać.

Poza tym w samochodzie mam radio z muzyką,
              > moge sobie posłuchać audycji czy to PR1, czy to PR3.
              A dlaczego nie słuchasz ?
          • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 12:23
            > Eh Wrocławiak, Wrocławiak, naiwnyś jak małe dziecko. Naprawdę uważasz, że uda C
            > i
            > się wsiąść do tramwaju (autobusu) gdy wszyscy jeżdżący teraz autami przesiądą
            > się na komunikację miejską?
            A ty wierzysz ze wszyscy kierowcy skorzystają z KM ?
            Wystarczy ze 30% a korki znikną i reszta moze sobie jeżdzic dalej.
            Miasto zainwestuje w KM gdy ludzie zaczna nia jeździc .
            CZeściej jeżdżące autobusy jeszcze bardziej zachęcą do KM. To wszystko jest
            sprzężone a błedne kolo trzeba przerwać przyśpieszajac obecną KM.

A może wierzysz w cuda, że z dnia na dzień
            > przybędzie autobusów,
            Tak autobusy mogą z dnia na dzień , gorzej z tramwajami.
            Miasto wydalo 560 mln w zeszłym roku na drogi .Byłoby za to 560 autobusów. Za
            dwa lata byłoby ich ponad tysiąc .
            Trzeba tylko miejsce zrobić.
            Wrocław mając rekordowo wysoki budżet ok 3 mld zł zarezerwował na KM minimalne
            środki za co lewica przejechała się po Dutkiewiczu.

tramwai, pojawią się nowe linie tramwajowe i szybka kolej
            > miejska?
            Po co mi szybka kolej skoro z Głównego czy z Mikołajowa na Nadodrze jedzie się
            10 minut ?
            Mi potrzeba tylko kilka starych szynobusów odkupionych od Czechow i parę
            podwieszonych przystanków na estakadzie oraz wspólny bilet aglomeracyjny

Zapewniam Cię, że chętnie przesiądę się z auta do komunikacji
            > miejskiej, jeśli tylko będę miał się do czego przesiąść, na razie jako środek
            > komunikacji po mieście pozostaje mi auto.
            Zapewniam cię że w wielu dyskusjach kierowcy akcentują, że jak mają stać w
            korkach to wolą w aucie niż w autobusie.
            Rozwiązaniem są wyłączne pasy dla busów które świetnie sprawdzają się w
            Warszawie i nie tylko.
            Kary za złe parkowanie i szybsza KM a będzie po problemie.
            Mało tego ja bym za same kary za złe parkowanie kupił setki autobusów.
            Rozbudowa dróg nie ma sensu wobec braku miejsc do parkowania.

• mlodywroclaw.pl Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 08:59
        Warto czytać uważnie: "Na razie konsorcjum firm Scott Wilson i
        Opensky przygotowują na zlecenie magistratu koncepcję wdrożenia
        systemu oraz dokumentację, która posłuży w staraniach o środki
        unijne."

Zatem miasto zleca projekt na zewnątrz.
    • Gość: Rogacz Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 07:58
      Pamiętajcie o Rowerach

W przypadku detektorów w nawierzchni pewnie będą działać na nacisk iluś tam
      kilogramów a więc jak rowerzysta ma włączyć taki mechanizm? Pół biedy jak będzie
      skręcał w prawo bo można zamontować jakiś przycisk dla rowerzystów tak jak mają
      piesi na przejściach ale jak będzie więcej niż jeden pas a rowerzysta będzie
      skręcał w lewo? To co w tedy?

W Hamburgu bardzo ciekawie rozwiązują sprawę rowerzystów, mają oni tam oddzielny
      pas na jezdni z własnymi światłami. W przypadku drogi z kilkoma pasami
      rowerzysta ma specjalną zatoczkę przy skrzyżowaniu po prawej stronie z
      oddzielnym światłem do skręcania w lewo, więc nie musi lawirować między pasami i
      po prostu zjeżdża do niej i czeka nie utrudniając innym ruchu.
      • 2w Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 08:16
        Gość portalu: Rogacz napisał(a):

> W przypadku detektorów w nawierzchni pewnie będą działać na nacisk iluś tam
        kilogramów a więc jak rowerzysta ma włączyć taki mechanizm?
        Normalnie - pętla indukcyjna (no chyba, że rower będzie z plastiku).
      • maquina Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 08:21
        Te detektory w jezdni to pętle indukcyjne - problemy z nimi mogą [i raczej będą]
        mieć wszystkie jednoślady. Myślę, że rowerzystom raczej należy ścieżki rowerowe
        tworzyć, miast wprowadzać na niemiecką modłę dodatkowy pas, który będzie się
        kończył lub przeplatał z istniejącymi ścieżkami. Poza tym w Polsce pasy ruchu są
        przeciętnie węższe niż te w Niemczech i taki pomysł już z tej racji może nie
        mieć wielkich szans.
        • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:03
          > Myślę, że rowerzystom raczej należy ścieżki rowerowe
          > tworzyć, miast wprowadzać na niemiecką modłę dodatkowy pas, który będzie się
          > kończył lub przeplatał z istniejącymi ścieżkami.
          Nie znasz się . Poczytaj ze ścieżki na jezdni są dużo tańsze i mogą powstać od
          razu a nie za 50 lat jak te na chodniku.

>Poza tym w Polsce pasy ruchu s
          > ą
          > przeciętnie węższe niż te w Niemczech i taki pomysł już z tej racji może nie
          > mieć wielkich szans.
          Nie znasz się :).Pasy ruchu niezależnie jak są szerokie i tak umożliwiają
          wyprzedzanie rowerzystów.Ścieżki gdy się kończą po kilkuset metrach i tak
          zmuszają do jazdy po jezdni. Zauważ ze oba pasy w Polsce są tej samej szerokości
          a przecież prawy mógłby być węższy.Zamiast poszerzać chodnik można w
          przyszłości poszerzyć ulicę a taki pas ułatwia karetkom przeciskać się przez
          korki.Auto osobowe ma szerokość ok 150 cm a dwa pasy po ok 3,80-4 metry
          pozwalają zrobić inne malowanie. Zobacz na przetargi jakiej szerokości drogi są
          zamawiane .Najczęściej między 9 a 11 metrów.
          Lepsze ścieżki na jezdni niż rowerzyści na pasie .
          Dodatkowo ważna funkcja o której nikt nie wspomina. W normalnych krajach,
          normalni ludzie wybierają skuter lub motocykl jak mają jechać przez zatłoczone
          miasto.Jakoś te skutery muszą się przeciskać na początek korka. Są kraje gdzie
          skuterów w centrum jest więcej niż samochodow.
          • Gość: SteelRat Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:23
            no, chlopie, skoro zakonczyles edukacje motoryzacyjna na pf 126, to nie ma
            dziwne, ze wg Ciebie auto ma 150 cm szerokosci...
            • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 14:14
              > no, chlopie, skoro zakonczyles edukacje motoryzacyjna na pf 126, to nie ma
              > dziwne, ze wg Ciebie auto ma 150 cm szerokosci...

Piszę o aucie miejskim. Nawet jak auto ma 2 metry to i tak zajmuje pól pasa.
              Toyota Camry na wysokości bioder wewnątrz ma 138 cm.
              A przecież nie jest to małe autko.
              www.allegro.pl/item412080874_toyota_camry_se.html
              • Gość: SteelRat Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 14:24
                szerokosc - 186 :)

a dodaj do tego zapas bezpieczenstwa wymagany, od razu ci sie zrobi 3... z
                "hakiem" a jak ktos jezdzi ekologicznym, zagazowanym Hummerem? :)
                • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 14:46
                  > a dodaj do tego zapas bezpieczenstwa wymagany, od razu ci sie zrobi 3... z
                  > "hakiem" a jak ktos jezdzi ekologicznym, zagazowanym Hummerem? :)
                  HAmmer nie jest chyba szerszy od autobusu a co chwile ociera się o mnie jakiś
                  autobus szczególnie na ulicy Piłsudskiego.Weźmy ulice jednokierunkowa gdzie po
                  obu stronach parkują auta a środkiem przeciskają się jadące. W takim korku nawet
                  nie można wjechać na chodnik aby ustąpić karetce. Na takiej ulicy gdyby pozwolić
                  tylko przy lewym krawężniku dostajemy przy prawym ponad 150 cm co pozwoliłoby
                  karetkom przejeżdżać przez ten pas dla rowerów.

• Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 14:59
                  > szerokosc - 186 :)
                  >
                  > a dodaj do tego zapas bezpieczenstwa wymagany, od razu ci sie zrobi 3... z
                  > "hakiem"
                  No tak auto ma 180 cm i po metrze z każdej strony marginesu.
                  Na sąsiednim pasie też jest metr marginesu co daje lukę 2 metry.Od strony
                  rowerzysty jest margines około metra a za autem zmarnowane dwa metry.
                  Wystarczyłoby przesunąć pasy w lewo o 50 cm co dałoby ścieżkę o szerokości 150
                  cm a wystarczy przecież 1 metr a te 50-70 cm zostawić marginesu.
                  Dziś i tak auta wyprzedzają rowerzystę w odległości 50-70 cm nie mając pewności
                  czy on nie będzie próbował objechać jakiejś dziury .
                  Wrocławskie ulice różnią się bardzo szerokością a mimo to zazwyczaj są dwa pasy.
                  Jeśli nie na wszystkich ulicach to przynajmniej na niektórych takie pasy dla
                  skuterów i rowerów można by wyznaczyć.
                  Dziś skuter nie może jeździć po ścieżce a jak jedzie pasem to ze względów
                  bezpieczeństwa stara się jechać środkiem pasa tamując ruch. Tymczasem mógłby
                  przy wolnej ścieżce robić miejsce autom.
                  Takim malowaniem miejsca nie przybędzie choć i tak wszyscy dziś się muszą
                  zmieścić. natomiast nie byłoby zajeżdżania drogi rowerzyście po wyprzedzeniu i
                  wolno by było rowerzyście dojechać do świateł wyprzedzając auta z prawej strony
                  bez ryzyka porysowania ich.

• Gość: SteelRat Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 09:01
                    ja jestem zdecydowanie za wydzieleniem pasa dla rowerow, skuterow itp... jadacy
                    zwykla ulica rower/skuter skutecznie blokuje ruch, ilez to razy rowerzysta
                    pomyka Legnicka,a tuz obok ma sciezke...
          • Gość: darek_w1 Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.lan.pop.pl 29.09.08, 11:31
            > zmuszają do jazdy po jezdni. Zauważ ze oba pasy w Polsce są tej
            > samej szerokośc i a przecież prawy mógłby być węższy.

Jeśli już to węższy powinien być lewy pas. Prawym jeżdżą pojazdy
            wolniejsze a więc m.in. ciężarowe i autobusy.

> korki.Auto osobowe ma szerokość ok 150 cm a dwa pasy po ok 3,80-4
            > metry pozwalają zrobić inne malowanie.

Zamiast konfabulować lepiej byś sprawdził. Zgodnie z normami
            szerokość pasów ruchu w terenie zabudowanym to maksymalnie 3.5 m.
            Poza terenem zabudowanym 3.75 m na autostradach i niektórych drogach
            ekspresowych. Szersze pasy ruchu na niektórych ulicach pochodzą z
            dawnych czasów.
            • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 14:22
              > Jeśli już to węższy powinien być lewy pas. Prawym jeżdżą pojazdy
              > wolniejsze a więc m.in. ciężarowe i autobusy.
              >
              Chyba żartujesz .Według mnie wszystkie auta jada tak samo wolno.
              Zresztą jeden pas nie ważne który można odchudzić a szerokie pojazdy będą
              jechały pozostałym.

> Zamiast konfabulować lepiej byś sprawdził. Zgodnie z normami
              > szerokość pasów ruchu w terenie zabudowanym to maksymalnie 3.5 m.
              Pokazać ci 4 metrowe lub szersze pasy ?

> Poza terenem zabudowanym 3.75 m na autostradach i niektórych drogach
              > ekspresowych. Szersze pasy ruchu na niektórych ulicach pochodzą z
              > dawnych czasów.
              A w dawnych czasach nie budowano scieżek i to właśnie tam najbardziej przydałyby
              się pasy dla rowerów na jezdni.
              Np na ulicy Borowskiej zrezygnowano z jednego pasa więc ten drugi ma ok 6
              metrów.Zamiast wyznaczyć ścieżkę na jezdni wydano kasę na przebudowę chodnika.

• Gość: SteelRat Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 14:27
                jakby tyle ciezarowek ine bylo i autobusow, to mozna waskie pasy na jezdni
                zrobic, ale same autobusy... raczej szersze od ciezarowek, nie? wydzielony pas,
                to co innego, ale na tym samym psie? trzeba miec miejsce i zapas dla
                bezpieczenstwa tez.
      • wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 09:01
        Gość portalu: Rogacz napisał(a):

> Pamiętajcie o Rowerach
        >
        Dutkiewicz i rowery zapomnij. Rowerzyści wiedzą że nie będą na niego więcej
        głosowac.

> W przypadku detektorów w nawierzchni pewnie będą działać na nacisk iluś tam
        > kilogramów a więc jak rowerzysta ma włączyć taki mechanizm?
        To działa na zaburzenia magnetyzmu pętli indukcyjnej. Te montowane w Polsce nie
        tylko nie wyłapują rowerzystów ale nawet motocyklistów.
        Możesz sobie stać na takiej pętli i się wściekać że ciągle masz czerwone.

Pół biedy jak będzi
        > e
        > skręcał w prawo bo można zamontować jakiś przycisk dla rowerzystów tak jak mają
        > piesi na przejściach
        To może przyciski zamontować kierowcom, będzie taniej ?

>ale jak będzie więcej niż jeden pas a rowerzysta będzie
        > skręcał w lewo? To co w tedy?
        >
        To co zawsze , dyskryminacja rowerzystów na jezdni i spychanie ich na chodniki.

> W Hamburgu bardzo ciekawie rozwiązują sprawę rowerzystów, mają oni tam oddzieln
        > y
        > pas na jezdni z własnymi światłami.
        Nie tylko w Hamburgu , w innych krajach tak samo się to rozwiązuje zamiast
        tracić pieniądze na budowanie ścieżek na chodnikach. Wiadomo że chodniki w
        centrum nie zawsze są szerokie a drogi mają standardową szerokość. Jazda ścieżka
        na jezdni jest dwa razy szybsza bo nie potrzeba omijać słupów i wysokich
        krawężników. Skręty w lewo robi się na jednym świetle zamiast na 5 .

W przypadku drogi z kilkoma pasami
        > rowerzysta ma specjalną zatoczkę przy skrzyżowaniu po prawej stronie z
        > oddzielnym światłem do skręcania w lewo, więc nie musi lawirować między pasami
        > i
        > po prostu zjeżdża do niej i czeka nie utrudniając innym ruchu.
        To się nazywa śluza. Nasi decydenci nie mogą wprowadzić tego co od dawna jest
        norma na zachodzie.
        Dlatego nasze korki będą dużo dotkliwsze niż tam. System był koniecznością o
        czym dawno pisałem ale my Polacy potrafimy zepsuć nawet proste rzeczy.
        Wola wydawać kasę na tablice świetlne zamiast prosty czujnik sterowany pilotem
        przez motorniczego który gdy tramwaj stoi na przystanku daje długie światła dla
        aut a gdy motorniczy zamknie drzwi i da sygnał to po kilku sekundach ma dostać
        światło do jazdy .

• Gość: Lesio a co z pieszymi? IP: *.phlapa.fios.verizon.net 29.09.08, 07:58
      Czy system będzie też uwzględniał pieszych czekających na przejsciach? Mam
      wrazenie ze ostatnio projektuje sie sygnalizację pod samochody a nie pod
      pieszych - wystarczy spojrzeć na przejscia na pl. Grunwaldzkim ... a już
      najciekawsze przejscie to to zaraz za mostem Grunwaldzkim na wysokości ul.
      Polaka / Wyb. Wyspiańskiego. na jednym świetle nie da sie przejsc - mnostwo
      ludzi przechodzi tez na czerwonym bo jest tam taka dziura ze nic nie jedzie.
      osoba przechodzaca przepisowo i normalnym krokiem moze czekac tam bardzo dlugo -
      a ze to miejsce najczesciej uczeszczane przez studentow, więc mamy biegi
      krotkodystansowe ;)
      • Gość: Zuza Re: a co z pieszymi? IP: *.dotplex.de 29.09.08, 08:01
        no właśnie! kiedyś tam był pstryczek elektryczek dla pieszych!
      • Gość: wroclawjacek Re: a co z pieszymi? IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:07
        > Czy system będzie też uwzględniał pieszych czekających na przejsciach?
        Jakim cudem ?Skoro wprowadza się udogodnienie dla kierowców to kosztem pieszych.
        Piesi won pod ziemię do specjalnych przejść.

Mam
        > wrazenie ze ostatnio projektuje sie sygnalizację pod samochody a nie pod
        > pieszych - wystarczy spojrzeć na przejscia na pl. Grunwaldzkim ... a już
        > najciekawsze przejscie to to zaraz za mostem Grunwaldzkim na wysokości ul.
        > Polaka / Wyb. Wyspiańskiego. na jednym świetle nie da sie przejsc - mnostwo
        > ludzi przechodzi tez na czerwonym bo jest tam taka dziura ze nic nie jedzie.
        > osoba przechodzaca przepisowo i normalnym krokiem moze czekac tam bardzo dlugo
        > -
        To kup se pan samochód :(
        Są skrzyżowania gdzie piesi dostają 50 sekund a rowerzysci tylko 10.
        Im więcej aut tym dłuższe cykle i tym więcej ludzi przechodzi na czerwonym.
        • turbo_wesz Re: a co z pieszymi? 29.09.08, 14:25
          miasta dla ludzi!
    • Gość: paweł Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 08:06
      Co powstanie z połączenia inteligentnego systemu sterowania z inteligentnym
      inaczej kierowcą? Strach pomyśleć. Jedyna metoda na korki to policjant za
      skrzyżowaniem rozdający mandaty kredytowe, dziennie myślę około 200 na jednym.
      Korki powstają tylko przez kierowców.
    • Gość: iggorr Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.08, 08:08
      a czy ten inteligentny system będzie miał wyższe IQ od urzędników miejskich?
    • kklement Poszerzyć Pilczycką ! 29.09.08, 08:14
      Żadne komputery, systemy i inne cuda na kiju nie poprawią sytuacji
      na Pilczyckiej rano, a przy skrzyżowaniu Millenijna - Pilczycka po
      południu. Jedynym wyjściem jest poszerzenie Pilczyckiej od Mostu
      Millenijnego do Gwareckiej. Miejsce na to jest - wciąż jest nawet
      stara jezdnia Pilczyckiej, praktycznie bezużyteczna w tej chwili.

Na Maślicach i Stabłowicach powstają kolejne osiedla, ilość aut
      korzystających z tego ciągu komunikacyjnego rośnie w astronomicznym
      tempie. Przebudowana Lotnicza przejmie tylko cześć z nich.
      • Gość: Dawid Re: Poszerzyć Pilczycką ! IP: *.crowley.pl 29.09.08, 09:19
        To może napiszemy petycję? Może poprą ją rady osiedli Maślice i
        Kozanów? Jakby co to pisz na dawidmonko@interia.pl
      • Gość: wroclawjacek Re: Poszerzyć Pilczycką ! IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:10

> Na Maślicach i Stabłowicach powstają kolejne osiedla, ilość aut
        > korzystających z tego ciągu komunikacyjnego rośnie w astronomicznym
        > tempie. Przebudowana Lotnicza przejmie tylko cześć z nich.
        >
        Wprowadzić szykany dla kierowców centrum to nie będą się do niego pchać aż ze
        Stabłowic. Nie trzeba wielkiej rewolucji typu zamykanie centrum czy podnoszenie
        opłat. Wystarczy wlepiać codziennie 50 000 mandatów za złe parkowanie a korki od
        razu się zmniejszą.

• Gość: z kozanowa Re: Poszerzyć Pilczycką ! IP: *.dialog.net.pl 29.09.08, 13:09
        drogę będą remontować i o ile dobrze pamiętam jeszcze w tym roku.
        • kklement Re: Poszerzyć Pilczycką ! 29.09.08, 19:41
          Remontować z poszerzeniem ?
    • qwert_y Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 08:18
      Mam wrażenie, że dla wrocławskiej elity władzy lepszy jest planowany system na
      180 skrzyżowań niż istniejący na 35... żałosne, że niestety nasz zawsze będzie
      pewnie tylko planowany. W Warszawie obejmie 400 na 500 skrzyżowań to i tak nasz
      procentowo będzie się lepiej prezentował. A że nigdy nie powstanie to już inna
      bajka ;)
      • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:16
        > Mam wrażenie, że dla wrocławskiej elity władzy lepszy jest planowany system na
        > 180 skrzyżowań niż istniejący na 35... żałosne, że niestety nasz zawsze będzie
        > pewnie tylko planowany. W Warszawie obejmie 400 na 500 skrzyżowań to i tak nasz
        > procentowo będzie się lepiej prezentował. A że nigdy nie powstanie to już inna
        > bajka ;)

Powstanie tylko nie za 3 lata tylko za 10 i nie na 180 skrzyżowaniach a na 18-tu.
        Za 3 lata to cały Świat będzie się śmiał z Wrocławia jak zakorkuje się na Euro.
        Gdy się Lotnicza zakorkuje to żaden autobus nie pojedzie .Gdy się zepsuje
        tramwaj to zostaną tylko nogi i ścieżka rowerowa. Kolej kilka razy podstawi parę
        wagonów to może kilka tysięcy ludzi dotrze tam na kolach.Ciekawe jaką pojemność
        ma ścieżka rowerowa.
        Może już dziś warto zainwestować w wypożyczalnie rowerów wzdłuż tej ścieżki .
    • Gość: mahlas proponuję zamknąć resztę przejezdnych ulic, IP: 212.127.90.* 29.09.08, 08:22
      wtedy korki znikną raz na zawsze.
      • Gość: wroclawjacek Re: proponuję zamknąć resztę przejezdnych ulic, IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:36
        >proponuję zamknąć resztę przejezdnych ulic,
        wtedy korki znikną raz na zawsze.

Po co zamykać , kierowcy je skutecznie zamykają .
        Ale nawet jak da się jeszcze jakimiś ulicami w centrum jeździć to i tak się nie
        da tam zaparkować więc po co przejezdne ulice?
        Bywa ze większość aut krąży bez sensu szukając miejsc parkingowych a nuż ktoś
        wyjedzie.Zmieniłbym system opłat.na 15 minut darmo , 30 minut za 5 zł a każda
        następna godzina 20 zł. Gdy się Wrocław odkorkuje opłaty bym obniżył do takich
        aby zrównoważyć popyt i podaż. Ale na pewno system progresywny bym pozostawił
        aby nie parkowano tam na wiele godzin.
        • Gość: SteelRat Re: proponuję zamknąć resztę przejezdnych ulic, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:41
          a ja proponuje zakazac wjazdow rowerom, ilez to wtedy miejsca na chodnikach dla
          pieszych, pielgrzymki mozna urzadzac...

tak, tak, rower tez mam, nie tylko auto, owszem... ale nie musze w kazdym poscie
          sie awanturowac, jak Ty :)
          • Gość: wroclawjacek Re: proponuję zamknąć resztę przejezdnych ulic, IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 14:32
            > a ja proponuje zakazac wjazdow rowerom, ilez to wtedy miejsca na chodnikach dla
            > pieszych, pielgrzymki mozna urzadzac...
            No bywa ze rowerysci jeżdża po chodnikach a gdy chodnik zastawiony autami to
            piesi i rowerzysci obchodza je jezdnią.

> tak, tak, rower tez mam, nie tylko auto, owszem... ale nie musze w kazdym posci
            > e
            > sie awanturowac, jak Ty :)
            No rower to ma połowa Wrocławian i prawie każde dziecko ale z tego nic nie
            wynika bo posiadać nie znaczy jeździć.
            Miasto szacuje ruch rowerów na 6-7 % gdy on systematycznie spada i osiaga około 1%.
            Ścieżki nie załatwią problemu korków ale wyraźnie widać brak zrozumienia ich
            znaczenia dla bezpieczeństwa i poszanowania prawa. Rowery nabiorą znaczenia gdy
            system ścieżek będzie spójny ale do tego czasu ludzie nakupują tyle aut że
            będzie im szkoda jeździć rowerem a auto trzymać pod blokiem. Czy trzeba być
            wielce inteligentnym aby zaczynać zmieniać przyzwyczajenia zanim kierowcy zaczną
            biegać za sobą z tasakami gdy po powrocie z pracy nie znajda miejsca do
            zaparkowania pod swym blokiem?
            To ja już wolę się teraz awanturować o ścieżki niż potem z sąsiadami o miejsce
            parkingowe.

• Gość: jasio Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 08:24
      no to za 3 lata dopiero beda korki.
      tak zastanawiam sie czego dotyczy "inteligentny" w nazwie systemu...
      moze tego kto na tym zarobi?
      ja proponuje ustawic na skrzyzowaniach policjantow, to moze beda
      mniej zablokowane srodki skrzyzowan, a i bezrobocie spadnie
      • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:39
        > no to za 3 lata dopiero beda korki.

Za 3 lata to bedą Megakorki transmitowane na cały świąt dzieki Euro 2012.
        Korki to będa już za rok.
        Jak spadnie śnieg to już w tym roku.

> ja proponuje ustawic na skrzyzowaniach policjantow, to moze beda
        > mniej zablokowane srodki skrzyzowan, a i bezrobocie spadnie
        Wystarczy wlepiać mandaty za złe parkowanie a zapewniam ze ilość aut pchających
        się do centrum spadnie o połowę.
    • Gość: ian juz był jeden system świateł na Szewskiej IP: 195.20.110.* 29.09.08, 08:26
      już jeden system świateł wprowadził Dutkiewicz na Szewskiej, jak to
      się skończyło - każdy może zobaczyć, ogromne koszty i kompromitacja,
      a winnych brak!!! Oprócz inteligentnych systemów potrzebni są
      przynajmniej trochę inteligentni zarządzający miastem i drogami.
    • eugeniuszz 88 milionów? Taniej będzie wymienić urzędników 29.09.08, 08:33
      88 milionów? Taniej będzie wymienić urzędników ZDiUM na kogoś
      inteligentnego!
    • xvart czujniki umieszczone w jezdni? 29.09.08, 08:38
      to nie trzeba być inżynierem drogownictwa, żeby powiedzieć, że ten
      cały system po miesiącu przestanie działać. Przeładowane TIRy
      rozjadą te całe czujniki, tak jak rozwalają każdą nowo położoną
      nawierzchnię.
      • Gość: Arek Re: czujniki umieszczone w jezdni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 09:23
        Najpierw przeczytaj potem komentuj. System będzie działał w oparciu o kamery a
        nie czujniki w jezdni. Jest to logiczne bo tak trzeba by rozkuć wszystkie
        skrzyżowania w mieście żeby te czujniki zainstalować.
        • Gość: 0227 Re: czujniki umieszczone w jezdni? IP: 213.193.145.* 29.09.08, 10:27
          Gość portalu: Arek napisał(a):
          > Najpierw przeczytaj potem komentuj.

A może najpierw spróbuj przeczytać ze zrozumieniem cały tekst, potem
          pouczaj. Autorka artykułu napisała:
          (...)większość skrzyżowań w mieście wyposażona zostanie w detektory
          ruchu. Najczęściej umieszcza się je w asfalcie. (...)
          Na skrzyżowaniach zamontowane zostaną również kamery. (...)

Zrozumiałeś te dwa zdania? Elementami systemu sterowania są czujniki
          w jedni ORAZ kamery. Tylko łącznie działające czujniki dają
          gwarancję prawidłowego odczytania natężenia i kierunków ruchu
          pojazdów. Tak więc jest niezbędne będzie rozkucie, a przynajmniej
          wcięcie się w nawierzchnię asfaltu. Gorzej będzie ze skrzyżowaniami
          z nawierzchnią brukową. Czarno widzę ten trzyletni remin wdrożenia
          systemu. Ale za to wodotrysk Dutkiewicza powstanie w terminie !!!
          • Gość: wroclawjacek Re: czujniki umieszczone w jezdni? IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:48
            > Ale za to wodotrysk Dutkiewicza powstanie w terminie !!!
            A gdzie te rowery miejskie obiecane przez Dutkiewicza?
            Po co mi inteligentny system który skróci jazdę autem z 60 minut do 30 skoro z
            każdy rokiem ilość aut będzie wzrastać?
            Jak jadę rowerem to leje na długość korków.
            Nie potrzeb żadnego inteligentnego systemu aby obecne sterowniki zaprogramować
            tak, że motorniczy dostanie zielone na żądanie.
            Aby walczyć z korkami najlepiej jest je powiększać dając ludziom alternatywna
            komunikację.
        • Gość: wroclawjacek Re: czujniki umieszczone w jezdni? IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:43
          > Najpierw przeczytaj potem komentuj. System będzie działał w oparciu o kamery a
          > nie czujniki w jezdni. Jest to logiczne bo tak trzeba by rozkuć wszystkie
          > skrzyżowania w mieście żeby te czujniki zainstalować.
          A jak zacznie padać śnieg lub rzęsisty deszcz to wszystko się rozkraczy.
          Nie masz racji z tymi kaerami. Większość czujników będzie w nawierzchni bo te
          systemy działają od 20 lat. Zatopienie pętli z drutu w asfalcie to pryszcz.
      • Gość: CivitVratis Czy ten system obsługuje opcję "DB" i "DBL" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:43
        Bo co z tego że system będzie inteligentny, jesli kierowcy nie, to
        co wyprawiają "gospodynie domowe" w pobliżu pasażu Grunwaldzkiego to
        sie nadaje na osobny film... a druga cęśc tej samej histori (Ronda
        Regana) to "tłumoki" blokujace wyjazd ze Sklodowskiej Curie, stojacy
        czesto w poprzek wjazdu na rondo na całej szerokości jezdni... ręce
        opadają...
        • Gość: wroclawjacek Re: Czy ten system obsługuje opcję "DB" i "DBL" IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:51
          > Bo co z tego że system będzie inteligentny, jesli kierowcy nie, to
          > co wyprawiają "gospodynie domowe" w pobliżu pasażu Grunwaldzkiego to
          > sie nadaje na osobny film... a druga cęśc tej samej histori (Ronda
          > Regana) to "tłumoki" blokujace wyjazd ze Sklodowskiej Curie, stojacy
          > czesto w poprzek wjazdu na rondo na całej szerokości jezdni... ręce
          > opadają...
          Nie zauważyłem . Jadę rowerem i zawsze miejsce znajdę.
          A o inteligencji kierowców nie ma co pisać bo miliony postów na ten temat już
          napisano. Kierowcy nawet jak staną to będą chcieli aby ich nazywać kierowcami.
          Kierowca : osobnik trzymający kierownicę udający że jedzie.

• Gość: SteelRat Re: Czy ten system obsługuje opcję "DB" i "DBL" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:55
          Rondo Reagana w 90% blokowania blokuja auta jadace od Mostu Grunwaldzkiego do
          Szczytnickiego... bo dalej jest zwezka i kretyni "musza" sie pchac na stojace na
          rondzie auta, dobrze, ze CB ma PA, to czasem krzyk z megafonu niektorym pomaga
          zjechac z pasa na sasiedni, na ktorym jest miejsce. ogolnie, to juz klasyka, ze
          jedno auto blokuje ruch na skrzyzowaniu, a moze podjechac kilka metrow,
          zmieniajac pas ruchu na sasiedni... tylko... to wymaga wyslku...
    • mlodywroclaw.pl Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 08:57
      Niby po co mieliby rozkopywać skrzyżowania? Przecież system będzie
      instalowany do sygnalizacji świetlnej i tyle.
    • Gość: sanczo pansa 500 zł mandatu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 08:58
      "Poza tym nie będzie takich sytuacji jak dziś, że auto wjeżdża na skrzyżowanie i
      ze względu na korek nie może go opuścić."
      Proponuje _skutecznie_egzekwowane_ 500zł mandatu dla każdego buraka co
      wpiernicza sie na skrzyzowanie bez upewnienia się, że może przejechać dalej, i
      potem stoi na środku blokując innych.
      • Gość: Jan Re: 500 zł mandatu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 10:17
        Ja też jestem podobnego zdania ale nie popadajmy ze skrajnościw skrajność. Tak
        sie skałada ze przepis o nieblokowaniu skrzyzowania jest przepisem martwym
        zwłaszcza na wielkich skrżyzowaniach. Wyobraz sobie teraz ze np. ma takim
        rondzie regana KAZDE auto po koleji majac zielone zatrzymuje sie przed
        sygnalizatorem czekajac jak samochod przed nim opusci skzyzowanie bo przeciez
        nigdy nie masz pewnosci ze ten przed toba nie stanie w korku.
        • Gość: sanczo pansa Re: 500 zł mandatu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:37
          ale jest kupa małych skrzyżowań, a ludzie _w_ogóle_ nie myślą! nie starają się
          nawet myśleć i przewidywać sytuacji na drodze.
          policja zamiast czaić się w krzakach z "suszarką", powinna uświadamiać mandatami
          tych co blokują skrzyżowania. na spokojnie można, bez żadnych pościgów za
          delikwentem, wystarczy podejść, puknąć w szybę i spytać "czy jest pan, w ogóle
          świadomy tego, że w tej chwili narusza pan przepis taki i taki ruchu drogowego?"
          - bo większość nawet nie zdaje sobie z tego sprawy.
          • Gość: Jan Re: 500 zł mandatu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 13:34
            to fakt. Często byłem świadkiem sytuacji gdy policja stała sobie z boku
            przyglądając się jak mózgi blokują krzyżówkę. Reakcji oczywiście żadnej.
        • Gość: wroclawjacek Re: 500 zł mandatu! IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:54
          > Wyobraz sobie teraz ze np. ma takim
          > rondzie regana KAZDE auto po koleji majac zielone zatrzymuje sie przed
          > sygnalizatorem czekajac jak samochod przed nim opusci skzyzowanie bo przeciez
          > nigdy nie masz pewnosci ze ten przed toba nie stanie w korku.

A słyszałeś o żółtych strefach ?
          Chodzi o nie blokowanie skrzyżowania a nie o wjeżdżanie na nie.
          Nie mów ze nie da się jeździć tak ze się nie blokuje ruchu bo ja jakoś potrafię.

• Gość: Jan Re: 500 zł mandatu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 13:32
            > Chodzi o nie blokowanie skrzyżowania a nie o wjeżdżanie na nie.

Ja pisałem o interpretacji przepisu który wg mnie jest źle sformułowany i
            egzekwowanie go na obecnych zasadach często było by bezsensowne. Mam na myśli
            duże skrzyżowania. Przepis mówi wyraźnie o zakazie wjazdu za sygnalizator a nie
            o blokowaniu krzyżówki, a wg mnie powinno być odwrotnie. Powinna być możliwość
            wjazdu poza sygnalizator (czasami sygnalizator wisi kilkadziesiąt metrów przed
            skrzyżowaniem), a zabronione blokowanie skrzyżowania dla innych uczestników
            ruchu. Inna sprawa że ZA skrzyżowaniem powinien stać drugi sygnalizator żebyś
            wiedział czy możesz jechać dalej czy nie jak już przed tobą zrobi się luz.

> Nie mów ze nie da się jeździć tak ze się nie blokuje ruchu bo ja jakoś potrafię

Wiesz ja też staram się nie blokować i nie ładuje się bezmyślnie na krzyżówkę.
            Poza tym strasznie się wkurzam jak ktoś blokuje, ale sam już na tym się naciąłem
            że kompletnie się nie spodziewałem że będzie korek za skrzyżowaniem i się
            władowałem :)
      • Gość: na zimno No wlasnie: "auto wjezdza" (samo)? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.09.08, 11:53
        Ech, panowie redaktorzy...

Wg panow redaktorow cysterny same sie przewracaja, auta same
        wjezdzaja na skrzyzowanie, samochody same wpadaja na drzewa,
        a moze nawet drzewa atakuja samochody, a ci, co po miescie
        jezdza w ferrari nawet nie pamietaja, ze taki samochod kiedykolwiek
        prowadzili.

Panowie redaktorzy maja teraz niezla szkole zycia w tych redakcjach.

• Gość: SteelRat Re: 500 zł mandatu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:57
        sa sytuacje, ze sie stoi nie do konca ze swojej winy, podkreslam ze "nie do
        konca" bo jednak... myslec przed wjazdem trzeba. gorzej, jak kretyni jada na
        czerwonym dalej...
    • Gość: losu Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: 217.153.95.* 29.09.08, 09:01
      A może tak jakąś drogę zbudować??
      Albo most??
      • Gość: sanczo pansa Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 10:12
        podłączam się do prośby.
        jeszcze ze 2 mosty od wschodniej strony wrocławia by się przydały. bo teraz
        jadąc od jelcza-laskowic można dostać się tylko poprzez mosty swojczyckie.
      • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:57
        > A może tak jakąś drogę zbudować??
        Po co droge ich jest ze 2000 .Jedna więcej nie pomoże. Tu raczej trzeba parkingi
        budować.
    • lessnow A za mostami Warszawskimi przy wyjeźfzie z Wrocław 29.09.08, 09:06
      A za mostami Warszawskimi przy wyjeździe z Wrocławia juz na
      pl.Kromera zaczyna sie "czerwona fala" 1- pl.Kromeraza dalej
      skrzyzowaniu z Miechowity potem Czajkowskiego( lewy pas zablokowany
      przez skrecajacych w lewo i co gorsze zawracajacych w strone
      pl.Kromera łamiąc przepisy) i jeszcze 3 razy do Brucknera na kazdym
      skrzyzowaniu czerwone swiatlo.Czy jakis debil ustawial ta
      sygnalizacje.Czy nikt tego nie kontroluje?????? Mozemy temu komus
      zielona fala z czerwona sie pomylila.
      • Gość: byrcyn Re: A za mostami Warszawskimi przy wyjeźfzie z Wr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.08, 10:36
        Nic dodać nic ująć ;)

A za mostami Warszawskimi przy wyjeździe z Wrocławia juz na
        pl.Kromera zaczyna sie "czerwona fala" 1- pl.Kromeraza dalej
        skrzyzowaniu z Miechowity potem Czajkowskiego( lewy pas zablokowany
        przez skrecajacych w lewo i co gorsze zawracajacych w strone
        pl.Kromera łamiąc przepisy) i jeszcze 3 razy do Brucknera na kazdym
        skrzyzowaniu czerwone swiatlo.Czy jakis debil ustawial ta
        sygnalizacje.Czy nikt tego nie kontroluje?????? Mozemy temu komus
        zielona fala z czerwona sie pomylila.
      • Gość: SteelRat Re: A za mostami Warszawskimi przy wyjeźfzie z Wr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 12:07
        eeeetam, jak jedziesz rowerem, to akurat 2-30 km/h i jedziesz an zielonym :)
        autem masz do wyboru te nieszczesne, chore 20-30, albo ponad 100... :( no
        jeszcze mozesz podjezdzac i czekac ;]
    • vazz aha, czyli nowe remonty? ;) 29.09.08, 09:26
      Te czujniki trzeba będzie jakoś zainstalować w jezdni, a wątpię,żeby udał się to
      w 1 dzień ba 1 tydzień, naszym droogim inżynierkom ;). Pozatym co da ten system
      skoro centrum zapchane jest autami?
      • Gość: wroclawjacek Re: aha, czyli nowe remonty? ;) IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 11:59
        > Pozatym co da ten system
        > skoro centrum zapchane jest autami?

Pozwoli szybciej wjechać do centrum.
    • Gość: handy Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.wi.wroc.pl 29.09.08, 09:33
      Przyszłość widzę różową.
      dodatkowo na 35 skrzyżowaniach sygnalizacja świetlna.
      "Ideja" szybkiego tramwaju, trujących autobusów i totalnego
      wywalania samochodów osobowych.
      Artykuliści niech zobaczą i opiszą kto wymyśla takie "ideje" i na
      czym polega decyzyjność.Są bardzo proste metody inteligentnego
      likwidowania zatorów ruchowych. Ale kogo to obchodzi.
    • Gość: Inkwizytor Za trzy lata to sobie mogą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 09:35
      Do tego czasu to ja już zdążę dwa razy zwiać z tego zakorkowanego
      zadupia, równie dobrze mogą obiecać powietrzne taksówki i darmową
      benzynę.
      • Gość: Zdzwienie To Wroclaw jeszcze nie..? IP: *.echostar.pl 29.09.08, 10:10
        Jak to możliwe? Ten nowoczesny Wrocław, który przegonił już Warszawę, Poznań i
        Kraków dopiero zaczyna myśleć o budowie inteligentnej komunikacji? To chyba błąd
        w druku... Panie Dutkiewicz i jak teraz posklejać ten wielki PR-owy balon, który
        właśnie strzela?
        • turbo_wesz Re: To Wroclaw jeszcze nie..? 29.09.08, 14:34
          fontanną za 20 baniek
    • nabati jest tez inne rozwiazanie 29.09.08, 10:55
      ESTAKADY - Dlaczego podczas budowy estakady
      1) kolejowej w okolicy grabiszynskiej nie wybudowano jej nad Grabiszynska ?
      2) kolejowej w okolicach Nowego Dworu nie pociagnieto jej o skrzyzowanie dalej
      w strone Kwiskiej ?

Estakady/Tunel przydalyby sie koniecznie nad Powstancow Slaskich, nad Hallera,
      nad Legnicka i w strone mostu Milenijnego - tam tworza sie najwieksze korki.
      • Gość: darek_w1 Re: jest tez inne rozwiazanie IP: *.lan.pop.pl 29.09.08, 11:55
        > 1) kolejowej w okolicy grabiszynskiej nie wybudowano jej nad
        > Grabiszynska ?

Bo nic by to nie dało. Przeniósłbyś tylko korek do najbliższego
        skrzyżowania ze światłami.

> 2) kolejowej w okolicach Nowego Dworu nie pociagnieto jej o
        > skrzyzowanie dalej w strone Kwiskiej ?

Co ma Kwiska do estakady? Może chodzi o Bystrzycką? Zresztą skutek
        byłby taki sam jak wyżej.

Skrzyżowania bezkolizyjne trzeba budować w odpowiednich miejscach,
        żadne z wymienionych takim nie jest. Żeby było śmiesznie to akurat
        estakady na pl.Społecznym są z punktu widzenia komunikacyjnego
        dobrym rozwiązaniem więc je zburzą ;-)

• Gość: wroclawjacek Re: jest tez inne rozwiazanie IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 12:05
        > Estakady/Tunel przydalyby sie koniecznie nad Powstancow Slaskich, nad Hallera,
        > nad Legnicka i w strone mostu Milenijnego - tam tworza sie najwieksze korki.

Estakady można zbudować nad ul Powstańców Ślaskich jak się zapcha to następne
        piętro nad estakadą z pierwszego pietra :)
        Z boku estakad budować wieżowce tak aby z estakady każdy mógł wjechać do mieszkania.
        Z boku korków budować hipermarkety MAcDrive. Wtedy nie trzeba by było parkingów
        bo każdy kupiłby coś na innym stoisku.

• allspice Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 11:08
      za taką forsę??? można byłoby postawić jeszcze 4 fontanny...:)
    • boc-ian Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki 29.09.08, 11:13
      Nareszcie cos sie robi w tym kierunku. Już dawno powinno sie dostosowywać skrzyżowania do priorytetu dla komunikacji miejskiej.
      Dobrym przykładem jest Kraków, nasi urzędnicy ponni sie uczyć od krakowskich...
      • Gość: wroclawjacek Re: Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.e-wro.net.pl 29.09.08, 12:11
        > Nareszcie cos sie robi w tym kierunku.
        Nie kpij .Na razie to sie pisze.
        Kiedyś pisano o 88 skrzyżowaniach z inteligentną sygnalizacja i co powstało choc
        jedno ?

Już dawno powinno sie dostosowywać skrzy
        > żowania do priorytetu dla komunikacji miejskiej.
        Ale zauważ ze system nie ma priorytetu na komunikacje zbiorową.On ma likwidować
        korki czyli zachęcać do kupowania aut tych którzy uwierzą w tę inteligencję. Jak
        pan prezydent będzie jechał przez Wrocław to strażnik będzie mógł zdalnie
        nadawać priorytet na trasie prezydenckiej. Po to są właśnie kamery bo normalnie
        starczyłyby pętle indukcyjne.Założę się ze kierowca prezydenta będzie miał
        pilota do przełączania sygnalizacji.

> Dobrym przykładem jest Kraków, nasi urzędnicy ponni sie uczyć od krakowskich...
    • Gość: gość Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.iel.wroc.pl 29.09.08, 11:23
      Inteligentnie to było by wybudować obwodnicę autostradową i śródmiejską, i ze
      trzy mosty pomiędzy Wrocławiem a Oławą...
    • Gość: Stanisław Miasto chce inteligentnie zlikwidować korki IP: *.wi.wroc.pl 29.09.08, 11:59
      To dobre
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka