Dodaj do ulubionych

Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek

25.10.08, 15:00
A co i gdzie bedzie jeździło zamiast 146?? Przeciez to bardzo wygldne
połaczenie jednych klinik z drugimi...
Obserwuj wątek
    • quad89 Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 25.10.08, 15:11
      "Autobusy będą kursować tylko do tych placów, a dalej pasażerowie mają jeździć
      wyłącznie tramwajami." - tak, świetna sprawa. Zamiast jechać jedną linią do
      miasta, mieszkańcy będą się przesiadać. Wrocławianie o niczym innym nie marzą.

I nie wiem co w tym artykule robi linia 146 - niby z czym i jak chcecie ją połączyć?
      • kardynal.gulbinowicz [...] 25.10.08, 16:56
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • j-50 Re: A po szynach mkną kościelne tramwaje AMEN 26.10.08, 07:49
          Coś mi to prowokiem śmierdzi! Jeden pomnik JP2?!!! A kilka tysięcy
          nie łaska?
          • Gość: Hmm Re: A po szynach mkną kościelne tramwaje AMEN IP: *.Biskupin.wroc.pl 26.10.08, 21:05
            Mam kolejną absurdalną historię :)
            Przy Moście Zwierzynieckim w kierunku centrum zakreskowano tor tramwajowy. Tylko tramwaje mogą tam jechać. Autobusy miejskie stoją w korku. Absurd :) wroclaw.fotolog.pl
      • Gość: MPK Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.e-wro.net.pl 25.10.08, 17:20
        146 będzie rozbite na 2 części:
        x1 Litewska-jak 131-peron I-jak 146-Świeradowska/Ferio Gaj
        x2 Bartoszowice-jak 146-peron III-jak 139-Kuźniki
      • tomek854 Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 25.10.08, 18:44
        > Zamiast jechać jedną linią do
        > miasta, mieszkańcy będą się przesiadać. Wrocławianie o niczym innym nie marzą.

Oczywiście. Ja i tak często się przesiadałem z autobusu na tramwaj żeby nie stać
        w korkach.

Tak samo jak robią Londynianie, Berlinianie, Paryżanie... Poznanianie także, i
        też jak Wrocławianie, nie mają metra.

Na przykład: autobusy z wszystkich pipidów jadą na Górczyn i tam tramwajem.
        • Gość: paul w Poznaniu... IP: 78.8.223.* 26.10.08, 12:36
          tomek854 napisał:
          "Tak samo jak robią Londynianie, Berlinianie, Paryżanie... "
          Nie porownuj mi czlowieku Wrocka do tych miast bo tam maja metro.

"Poznanianie także (...) Na przykład: autobusy z wszystkich pipidów
          jadą na Górczyn i tam tramwajem"
          Potwierdzam. Wez tylko pod uwage jakosc uslug MZK w Poznaniu, ceny
          biletow itp. Czestotliwosc wiekszosci linii to co 10minut!!!
          Czestotliwosc tramwajow we Wrocku, i to tych najwazniejszych to
          najwyzej co 15min. Poza tym na Gorczyn dojezdzaja nowoczesne
          tramwaje, bardzo pojemne i z KLIMA, za dworcem PKP od mostu
          teatralnego zjezdzaja na bezkolizyjna trase PST. Jest to linia
          ktorej Wroclaw nie ma i miec nie bedzie!!!
          • tomek854 Re: w Poznaniu... 26.10.08, 17:11
            > Nie porownuj mi czlowieku Wrocka do tych miast bo tam maja metro.

Wiem, ale mi chodziło o coś innego. O to, że przesiadki z autobusów na szybsze
            środki transportu (tam- metro, u nas, mam nadzieję, ze po zreformowaniu systemu
            komunikacji, szybkie tramwaje poruszające się po wydzielonych torowiskach).

> Potwierdzam. Wez tylko pod uwage jakosc uslug MZK w Poznaniu, ceny
            > biletow itp. Czestotliwosc wiekszosci linii to co 10minut!!!
            > Czestotliwosc tramwajow we Wrocku, i to tych najwazniejszych to
            > najwyzej co 15min. Poza tym na Gorczyn dojezdzaja nowoczesne
            > tramwaje, bardzo pojemne i z KLIMA, za dworcem PKP od mostu
            > teatralnego zjezdzaja na bezkolizyjna trase PST. Jest to linia
            > ktorej Wroclaw nie ma i miec nie bedzie!!!

No własnie. Jednak idea jest wciąż taka sama, a w dodatku przykład poznania
            pokazuje, że nie musimy być Londynem ani Paryżem, żeby komunikacja miejska była
            użyteczna - wystarczy tylko chcieć!
            • Gość: paul Re: w Poznaniu... IP: 78.8.223.* 26.10.08, 19:34
              Nie rozumiemy sie...
              Metro to jest podstawowy srodek transportu. Ale jego przystanki nie
              sa pod kazdym domem, malo tego, potrafia byc czasem rozlozone z
              duzymi odleglosciami. Wiec tramwaj/autobus jest w tych miastach by
              dowiezc ludzi ale tak 2-3 przystanki by byli jak najblizej swego
              domu. A nie ze przez cale miasto maja nim przejezdzac.

Przyklad Poznania owszem, pokazuje jak mozna to zrobic, ale juz
              pisalem, Wroclaw nie idzie w ta strone, tylko w druga. I taka jest
              tu podstawowa roznica. Jest tylko teraz na to szansa i nawet miejsce
              by linia jak PST powstala we Wrocku na Kozanow. Ale projekt juz tego
              nie przewiduje. Zamiast tego bedzie to zwykla linia, ktorej tory
              krzyzuja sie nawet z Obwodnica Srodmiejska!!! Malo tego, tramwaje na
              Kozanow maja rowniez jechac do nowego stadionu i wozic kibicow. PO
              CO?? Obok stadionu sa tory kolejowe i tam mozna zbudowac na to
              stacje. Jak tlumy kibicow maja sie przedzierac przez miasto
              nieklimatyzowanym tramwajem stojacym w korku?? W dodatku z tysiacami
              spokojnych i normalnych ludzi mieszkajacych na Kozanowie??
              • tomek854 Re: w Poznaniu... 26.10.08, 20:42
                Gość portalu: paul napisał(a):

> Nie rozumiemy sie...

Najwyraźniej. Niezależnie od tego czy jest to metro czy balon i czy przystanki
                ma co 150 m czy co 1.5 km chodzi o to, żeby sie przesiaść z autobusu w coś, co
                przez centrum przeleci szybciej.

I ja tylko w tym świetle się odwoływałem do tych miast.
              • silic Re: w Poznaniu... 21.08.09, 21:07
                > Metro to jest podstawowy srodek transportu. Ale jego przystanki nie
                > sa pod kazdym domem, malo tego, potrafia byc czasem rozlozone z
                > duzymi odleglosciami. Wiec tramwaj/autobus jest w tych miastach by
                > dowiezc ludzi ale tak 2-3 przystanki by byli jak najblizej swego
                > domu. A nie ze przez cale miasto maja nim przejezdzac.

Ciekawe rzeczy piszesz. Polecam zobaczyć jak w Londynie autobusy robią trasy po
                1,5 godziny jazdy i to bez stania w korkach a także ludzi jadących nimi przez
                pół miasta. Więc jakie 2-3 przystanki...
                Co do Wrocławia - w newralgicznych punkach lepiej wydzielić pas dla autobusów,
                nie będą stały w korkach. Nie widzę sensu pchania się w tramwaje, które
                potrzebują specjalnej infrastruktury (tory, trakcja) skoro można zrobić to samo
                za pomocą autobusów. Zamiast torów wydzielony pas. I wysokie kary dla kierowców
                samochodów pchających się na ten pas.
    • wrocek251 Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 25.10.08, 15:12
      Przecież od dawna wiadomo że Jajo to niewypał, najpierw P. Bluj
      twierdzi że nie można poszerzyć było Sczytnickiego bo wtedy Jajo się
      zakorkuje, teraz znowu Jajo nie nadaje się na planowany od lat
      system transportu miejskiego, wygląda jakby Jajo było z księżyca, do
      niczego we Wrocku nie pasuje i nikt go nie lubi.
      • Gość: nk Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.wroclaw.mm.pl 25.10.08, 21:22
        Popatrz na Bluja a wszystko zrozumiesz
        • Gość: gosc Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: 213.172.48.* 26.10.08, 12:26
          Bluj facet bez jaj jak wiekszosc politykow i samorzadowcow ale przy
          forsie.
      • Gość: ubu król za Jajo Reagana powino sie ukęcić jaja IP: 80.54.202.* 26.10.08, 09:21
        pomysłodawcom... :- brak estakad bezkolizyjnych (tunel ponoć niemożliwy)
        przejscie podziemne tylko na przystanki, -dalej ruch kolizyjny z pieszymi.- kol.
        to rondo idzie jako tako przejechać tylko na osi grunwaldzki-szczytnicki z
        innych kierunków to masarka
        • Gość: mart Re: za Jajo Reagana powino sie ukęcić jaja IP: *.izacom.pl 26.10.08, 10:38
          Jaja to powinno się ukręcić raczej entuzjastom bezmyślnego wciskania
          estakad w centrum miasta :p
        • Gość: JohnnyD Re: za Jajo Reagana powino sie ukęcić jaja IP: 85.128.117.* 26.10.08, 15:26
          Tunel niemożliwy? Wystarczy pojechać do Lizbony i zobaczyć jak europa buduje
          tunele w podmokłym i gęstym mieście. U nich się da a u nas nie?
    • Gość: ddf Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.as.kn.pl 25.10.08, 15:29
      Wypieprzyc ta bande idiotow na zbity pysk!!!

Ja juz nie mam sily czytac o tym jak urzedasy z porazeniem mozgowym probuja cos
      robic w tym miescie... Tu chyba nigdy nie bedzie normalnie...
      • Gość: kenaj Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.lanet.net.pl 26.10.08, 09:14
        A kto tych urzędasów wybierał , to teraz ma z nich pociechę a oni i
        tak mają wszystkich w d kasa kasa
      • Gość: Timo Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: 90.156.110.* 26.10.08, 20:52
        A ja znalazłem coś takiego: www.mtreiber.de/MicroApplet/simFrame.html -
        jest to symulator korków.
        Proszę wybierzcie np: pkt 3 zwiężenie pasa "Lanecrossing" - czy światła - i
        pobawcie się ustawieniem prędkości lub ilości ciężarówek na drodze. Daje do
        myślenia prawda? A we Wrocławiu ruch jest ZA WOLNY.
        Poza tym dopóki nie wydzieli się pasów dla tramwajów tylko pozostawi taką
        Krupniczą czy Pułaskiego - no to nic dziwnego że ludzie stoją i czekają po pół
        godziny na tramwaj. Wygonić auta z centrum! Aktualnie aby przejechać z północy
        na południe niestety tylko przez niedrożne centrum miasta! To nie tylko
        obwodnica autostradowa ale także śródmiejska, za którą już miasto odpowiada a
        która jest po prostu olewana - mimo że jeszcze niemcy mieli ją w planach!!! w
        Berlinie - który ma obwodnicę, wręcz cały pierścień wokół miasta - A113 jedzie
        środkiem łącząc poszczególne dzielnice i wychodząc na Berliner Ring. Jak trzeba
        było to ryli pod miastem (lotnisko Shoenefeld) ale zrobili, zanim była to
        część autostrady - była to droga łącząca dzielnice - mocno udrażniająca ruch. W
        mieście, gdzie jest świetna sieć S/U Bahnów, autobusów, tramwajów.
    • Gość: pxm Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.lanet.net.pl 25.10.08, 15:38
      Nie nie, w artykule został popełniony błąd.
      Nie jest do końca tak, że ludzie nie chcą jeździć autobusami, bo te stoją w
      korkach. Jest tak, że ludzie nie chcą nimi jeździć, bo jest ich zdecydowanie za
      mało! Od trzech lat (konkretnie: od momentu rozpoczęcia remontu pl.
      Grunwaldzkiego) wspomniana w artykule linia 146 to jedna wielka męczarnia. Poza
      szczytem kursuje co pół godziny, przebiega przez wiele miejsc, które generują
      olbrzymią liczbę pasażerów (na całej linii: biskupin, akademiki, politechnika,
      dworzec, gaj), i kończy się to tak, że średnio cztery razy w tygodniu spotykam
      się z sytuacją taką, że do autobusu nie mogę wsiąść (!), tyle jest w nim osób.
    • Gość: brbr Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.08, 15:54
      Autorka tego artykułu zapomniała o jednym: o ZNACZNEJ podwyżce biletów miesięcznych, które zrekompensować miało obniżenie cen biletów na wybrane linie - i co w takim wypadku? Jadąc z jednego końca miasta na drugi muszę udać się do centrum autobusem, przesiadam się w tramwaj i dalej... zapieprzam na piechotę bo to wsio co mi daje bilet miesięczny? Oczywiście łatwo krytykować - proponuję aby dziennikarka dopłacała wszystkim do biletów miesięcznych na wszystkie linie i potem reklamowała tak poronione pomysły!
      • Gość: brbr Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.generacja.pl 25.10.08, 18:05
        co jak co ale bilety staniały
        na wszystkie linie z 84 na 80..

niech żyje narzekanie! hip hip chura!
    • Gość: Sfajros Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.media4.pl 25.10.08, 16:17
      Autor artykułu głupoty wypisuje. Jako mieszkańcowi Psiego Pola zależy mi na tym,
      aby autobus (131 lub N) jechały jak najbardziej co centrum. Dojeżdżając do
      pracy/szkoły zależy mi na tym, by nie przesiadać się, ale jechać bezpośrednio do
      celu. Ostatnio były nawet plany by 131 skrócić tylko do pl. Grunwaldzkiego, co
      spowodowało protesty mieszkańców, którym zależy na tym, by było jak najwięcej
      połączeń ze ścisłym centrum.

Błędny jest argument mówiący, że autobusy nie powinny wjeżdżać do centrum, bo
      tam tkwią w korkach. Moim zdaniem jest wręcz przeciwnie. największe korki są na
      drodze do centrum - w przypadku linii 131 przed mostem szczytnickim, koło
      Korony; w przypadku 'N' przed placem Kromera. Jak już te korki autobusy miną, to
      jadą zasadniczo bez problemów. Należałoby więc usprawnić sam dojazd autobusów z
      przedmieść do centrum. Podejrzewam bowiem, że nie jest to tylko problem
      mieszkańców Psiego Pola.

Warto również pamiętać o tym, że system przesiadek, o którym pisze autor, bez
      sensownego sytemu biletowego (np bilety czasowe) jest bez sensu, gdyż podwaja
      jedynie koszty dojazdu.

Poza tym: jeżeli w centrum da się wydzielić trasy tylko dla tramwajów, to można
      tę samą przestrzeń przeznaczyć dla autobusów. Wystarczy torowisko wypełnić
      odpowiednimi podkładami i asfaltem.
      • Gość: Żaba Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.media4.pl 25.10.08, 16:19
        Mądrze gadasz!
        • olek_01 Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 25.10.08, 19:48
          Sfajros dobrze prawi o tym asfalcie na torach :)))) dać mu wódki !
          a dla tych baranów w samochodach co będą chcieli cwaniaczyć na tych wydzielonych
          torowiskach walić po 500 pln mandatu za złamanie zakazu wjazdu który nie
          dotyczyłby MPK i służb ratowniczych :)))
      • Gość: bonq Wypełnić wydzielone torowiska!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.08, 17:16
        "Poza tym: jeżeli w centrum da się wydzielić trasy tylko dla tramwajów, to można
        tę samą przestrzeń przeznaczyć dla autobusów. Wystarczy torowisko wypełnić
        odpowiednimi podkładami i asfaltem."
        POPIERAM.
        Nie tylko autobusy ale też pojazdy uprzywilejowane, przede wszystkim karetki,
        mogłyby jeździć dużo szybciej.
        Pl. Społeczny, trasa W-Z, Powstańców Śl., Armii Krajowej, Hallera, Legnicka mają
        wydzielone torowiska ale poza tramwajami nic tam nie przejedzie.
        • Gość: aaaa Re: Wypełnić wydzielone torowiska!!! IP: *.generacja.pl 25.10.08, 18:06
          do tego taksówki może
          i mercedesy dochnala
          i mafi?
          • sgtwro Re: Wypełnić wydzielone torowiska!!! 26.10.08, 18:24
            Wspólczuje że karetki stawiasz na równi z mafią
      • Gość: BA Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:52
        Zgadzam się. Nie znam żadnego mieszkańca Psiego Pola, który skarżyłyby się, że takie 131 jedzie dalej do centrum niż kiedyś. Autor artykułu powołuje się na doświadczenia innych miast - być może są one pozytywne, ale ktoś tu chyba zapomina, że we Wrocławiu trudno jest przejechać z jednego peryferyjnego osiedla na drugie nie jadąc najpierw do centrum.
        Swoją drogą, chyba każdy kto pokonuje autobusem dłuższą trasę woli jechać jedną linią - nawet stojącą od czasu do czasu w korkach niż przesiadać się i ten sam czas spędzać na przystankach, ryzykując że następny środek transportu ucieknie, spóźni się, albo w ogóle nie przyjedzie. Pomysł z przesiadkami w centrum chyba wymyśliła osoba, która już dawno autobusami nie jeździła.
        • Gość: MPK Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.e-wro.net.pl 25.10.08, 17:53
          Czyli urzędnicy
      • silic W czym tramwaj jest lepszy od autobusu ? 21.08.09, 21:15
        Pełna zgoda.
        Ja zupełnie nie widzę przewagi tramwajów nad autobusami. W razie jakiejkolwiek
        awarii, wypadku - jeden tramwaj blokuje całą linie, nie ma tego jak ominąć;
        tramwaje potrzebują osobnej infrastruktury; są głośne (po co robić osobną linię
        nocną zastępującą tramwaj jak ta sama linia autobusowa może jeździć cały czas,
        tylko z innym rozkładem).
        Po co pchać się w tramwaje ??
    • gtwdw Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 25.10.08, 17:15
      Pomysl z centrami przesiadkowymi jest dosc sluszny. Tylko problem na tym że Wrocław nie jest jeszcze na to gotowy:P

-trasy autobusów nie są do tego przygotowane
      - autobusy oraz tramwaje powinny kursować częsciej. Caly rozklad jazdy nalezy tak zaprojektować by czas przesiadki nie był dluzszy niz kilka minut.
      - w dalszym ciągu trzeba zwiększać priorytet dla komunikacji miejskiej
      - reklamować , zachecac mieszkanców by chętniej korzystali z komunikacji miejskiej w celu zmniejszenia kongestii
      - wybudowac obwodnice:D
      - obniżyć ceny za bilety na wszystkie linie...

• Gość: MPK Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.e-wro.net.pl 25.10.08, 17:22
        Na to ostatnie nie radze liczyć, Miasto, ZDiUM, MPK nie zgodzą się na obniżkę prędzej zwyżkę biletów, jak się zacznie narzekać.
      • Gość: Juzef Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.centertel.pl 25.10.08, 22:54
        Pomysł jako taki bez zarzutu, problem jedynie w tym widzę zasadniczy, że człowiekowi nie chce się a) stać na mrozie nie wiadomo ile przy okazji przesiadki b) płacić po bilecie w każdym następnym wozie. Więc jako 'nub' widzi mi się tu taryfa czasowa lub sporo tańsze bilety, aby zachęcić do przesiadek, bo żadne namowy i promocje nic nie dadzą - ludzie patrzą tylko i liczą, czy się opłaca. W obecnym układzie najlepszy z punktu widzenia pasażera jest jeden autobus, który dojeżdża wszędzie.
    • dabbed Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 25.10.08, 18:07
      Pani, ktora pisala te notke, jest Europejka pelna geba - niestety
      oderwana od rzeczywistosci i problemow spolecznosci lokalnej. Bo
      niby dlaczego mialbym dojezdac z Psiego Pola do centrum, w ktorym
      pracuje, placac i za autobus, i za tramwaj? Ale oczywiscie dla pani
      dziennikarz jest to juz kwestia poboczna, nie mowiac o uciazliwosci
      ganiania po pl. Grunwaldzkim w celu przesiadki, szczegolnie zimowego
      poranka. Gratuluje pani dziennikarz "umyslowosci".
    • Gość: sds Bo się nie da ?!? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.08, 18:25
      Co to za tłumaczenie? Wszystko się da, tylko trzeba zmienić ekipę.
      • olek_01 Re: Bo się nie da ?!? 25.10.08, 19:55
        Mój tata mówi,że nie da się tylko jednego -
        parasola w d... otworzyć :-)))
    • Gość: critique Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: 90.156.120.* 25.10.08, 18:36
      niedouczone dziennikarzyny! najpierw nauczcie się zasad języka, którym się posługujecie, a potem dopiero piszcie! bez błędów ortograficznych...
      vide: www.sjp.pl/co/wniwecz
      • Gość: fikol321 Ostatnio po raz kolejny miałem okazję być w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 20:24
        3 linie metra, którymi dojedzie się praktycznie wszędzie i to w krótkim czasie.
        Kto nie lubi metra ma jeszcze do dyspozycji autobusy i tramwaje. Całe mnóstwo.
        Np. tramwaje jeżdżą chyba co 3-4 minuty. Aż się chce komunikacja miejska jeździć.
        A do tego można kupić sobie całodobowy bilet na całą komunikację miejską za
        równowartość 13zł.

Żal mieszkać w Naszym kraju. Wybierajcie dalej tych "ekspertów" do parlamentu,
        do władz miast, a będziemy dalej 100 lat za murzynami.
        • Gość: paul Re: Ostatnio po raz kolejny miałem okazję być w P IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.08, 20:40
          To ciekawe co napisales o tramwajach w Pradze. Widzisz... tam maja
          tez taka linie bezkolizyjna, dzieki ktorej tramwaj sie szybko
          porusza a nie jakies "zielone fale" o ktorych pierdziela farmazony
          urzednicy z Wroclawia, ze niby to odniesie sukces. Gowno odniesie.
          Bezkolizyjne skrzyzowania albo chociaz bezkolizyjne linie tramwajowe
          to wciaz dla wroclawskich radnych kosmos, o ktorym nic nie wiedza i
          nie maja pojecia o jego istnieniu:
          pl.youtube.com/watch?v=7b3_vLwq8IY&feature=related
          • Gość: fikol321 Re: Ostatnio po raz kolejny miałem okazję być w P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 21:00
            Fajny link, szkoda, że nie wiedziałem o tej trasie, to bym sobie zrobił
            wycieczkę ;-)

Akurat tramwajami jeździłem 2 x ( bo jednak metro tam jest znakomite ) i to w
            "centrum". I z tego co pamiętam tam też trasy były bezkolizyjne :)
            • Gość: paul Szybki Tramwaj IP: 78.8.223.* 26.10.08, 12:46
              Nie trzeba jednak jezdzic nie wiadomo gdzie by szukac rozwiazan.
              Wystarczy popatrzec na najblizsze nam wieksze miasto w PL czyli
              Poznan. Oto podobna linia co w Pradze, a nawet lepsza, bo tam tory
              nie przechodza nawet przez najmniejsza sciazke a co dopiero
              skrzyzowanie:
              pl.youtube.com/watch?v=OB-cRmtkWL0
              To sie nazywa wlasnie szybki tramwaj :) a nie to co chca zrobic we
              Wrocku - T+ przejezdzajacy przez miasto i zielona fale - smiechu
              warte...
              Poznanska linia PST bedzie niedlugo przedluzana do Dworca Glownego
              PKP, gdzie tramwaje beda wjezdzac na nowy 7 peron. Czesc nowego
              odcinka bedzie szla wzdluz torow kolejowych i wszedzie tam gdzie nad
              torami bedzie wiadukt z glowna ulica, tam bedzie przystanek
              dwupoziomowy. Na dole perony dla linii PST, potem schody ruchome do
              gory gdzie sa perony zwyklego tramwaju:
              www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=176139
              A w Krakowie zas niedlugo bedzie gotowy tunel rowniez dla tramwajow
              pod Dworcem Glownym:
              krakoff.info/2008/10/16/szybki-tramwaj-w-tunelu-przed-nowym-rokiem/
          • Gość: Łoś_bimbacz najwolniejszy Dynamizm:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 21:01
            motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/ciekawostki/news/najwolniejsze-miasto-polski,1200419
          • Gość: max Re: Ostatnio po raz kolejny miałem okazję być w P IP: *.generacja.pl 25.10.08, 21:10
            Funcjonuje takie rozwiazanie jak wydzielony pas dla autobusów, na
            całej ulicy, ewentualnie tylko przed skrzyzowaniem.
            Autobus może się równierz poruszać też po torowsiku tramwajowym,
            tam gdzie jest to mozlkiwe.
            Takie rozwiazania są wszedzie w cywilizowanym swiecie, ale rozumiem,
            że wycieczki w badziej egzotyczne rejony są bardziej atrakcyjne dla
            kliki dutkiewicza niz np. do Niemiec.
            Dlaczego nie zrobiono osobnego pasa dla autobusów np. na Borowskiej??
    • Gość: :) Gdzie mieszka ta dziennikarzyna IP: 80.51.194.* 25.10.08, 21:01
      prosze powiedzieć w jakim rejonie mieszka ta dziennikarzyna to powiem jakie
      można wprowadzić rozwiązania komunikacyjne w jej okolicy ...pewnie się ucieszy
      jak będzie za...iwaniać kilka przejść dla pieszych aby się przesiąść
    • Gość: polityk Autobusy dla Mieszkańców a nie Odwrtnie!!! IP: 80.51.194.* 25.10.08, 21:05
      Autobusy dla Mieszkańców a nie Mieszkańcy dla Autobusów ...

Miasto nie wie jak rozkorkować centrum ..była Zakaz wjazdów Tirów ale jakoś
      nieudolnie im wyszło egzekwowanie ...
    • karolinqua Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 25.10.08, 22:13
      Jestem z PawŁowic, za Psim Polem i zauważyłam, że trwają prace
      temontowe na torach, które biegną przez moje osiedle. Jestem
      przekonana, że wielu ludzi przesiądzie się do PKP.
      Wyjdzie taniej kosztowo i czasowo.
      Nie wiem, kiedy przyjedzie pierwszy pociąg, ale jestem pełna
      nadzieji, że niebawem.
      Ode mnie podobno można było dojechać do Trzebnicy i Wrocławia
      Główneo, a więc Nadodrza raczej ominąć się nie da :)
      JEŚLI METRA NIE CHCĄ NAM WYBUDOWAĆ TO NIECH WYKORZYSTAJĄ NIEUŻYWANE
      TORY.
      • Gość: Juzwa Pociągiem od czerwca IP: *.centertel.pl 25.10.08, 22:32
        Z tego, co przewiduje harmonogram prac, linia ma być wyremontowana do wiosny 2009, a gdzieś maj-czerwiec ruszą kursy tamtędy. Prędkość przelotowa będzie min. 60km/h, przejazd z Wrocławia do Trzebnicy potrwa niecałe pół godziny i kosztować ma, jak to jeszcze w tym roku pisali, - nie więcej jak 5zł.
        • Gość: USA Re: Pociągiem od czerwca IP: *.metalab.unc.edu 25.10.08, 23:16
          to swietny chwyt - najpierw zamknac linie,
          a kilku latach ja otworzyc z wielką pompą

jajcarze
    • Gość: Jonek Korki IP: *.e-wro.net.pl 25.10.08, 23:33
      Oszacowano niedawno, że ok 20% samochodów we Wrocławiu to tranzyt,
      który mógłby ominąć nasze miasto gdyby była obwodnica. Zniknął by co
      5 samochód.
    • Gość: wr9oc władze Wrocławia planują jedno, a urzędnicy ... IP: *.lanet.net.pl 25.10.08, 23:41
      też mają głęboko w ... władze Wrocławia, na czele z p-dentem
      Dutkiewiczem, podobnie jak coraz większa rzesza wrocławian. panie
      dutkiewicz podaj się do dymisji i więcej wstydzu nam oszczędź.
    • Gość: mieszkaniec Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.chello.pl 26.10.08, 01:01
      Ten artykuł tylko dobitnie wskazuje, że Pani Redaktor nie porusza
      się po Wroclawiu komunikacją miejska tylko samochodem. Od kilku lat
      dojeżdzam z Psiego Pola do pracy za każdym razem przesiadając się
      jednokrotnie a czasem nawet czterokrotnie. Dojeżdzając na Nowy Dwor
      czy Kozanów musze to zrobić co najmniej trzykrotnie. We wrocławiu są
      w centrum trzy duże miejsca przesiadkowe. Są to: Rondo Reagana, Plac
      Dominikanski i Plac Jana Pawła II. Skracając linie autobusowe z
      Psiego Pola do Ronda Reagana pozbawia się mnie kilku dodatkowych
      polączeń (Jadąc w stronę Leśnicy pozbawia mnie to dodatkowego
      tramwaju 3 oraz autobusu 122 a z powrotem autobusu N). Rozwiązaniem
      nie jest skracanie linii autobusowych a wyznaczenie im osobnych
      tras. Doskonale tu sprawdza sie wykorzystanie torowiska
      tramwajowego. Ja osobiście bardzo popieram w tym pomyśle MPK a Pani
      Redaktor nie życzę w zimie długiego oczekiwania na przystanku -
      które może bardziej uzmysłowiłoby jej, jak ważne jest miec szeroki
      wybór polączeń.
      • Gość: gfd Nie MPK tylko wydział transportu miejskiego IP: *.media4.pl 26.10.08, 01:10
        Swoją drogą ciekawe dlaczego dopiero teraz chcą je łączyć, jak już kiedyś
        jeździło bodajże 739 z Kuźnik / Bazy w Jerzmanowie na Psie Pole
    • Gość: hycler Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.08, 01:35
      1. Dlaczego pomiędzy PD, a PG tylko 2 linie tramwajowe jeżdżą normalnie (przez pl.społeczny) - 4 i 12. Reszta przez katedrę. Oczywiście Szczytnicka i Katedra generują potężny ruch...
      2. Idiotyczne przystanki - jadąc Grabiszyńską tramwaj zatrzymuje sie na Hutmenie (super przystenek...), następnie może co 200m.! Czy odległość normalna nie powinna być taka jak z Placu Legionów na przystanek Grabiszyńska?
      3. FAT - Pl. Strzegomski - super! 40 min! Trzeba przesiadać się na Nowodworskiej! Oczywiście z FAT'u odpowiednia gęstość jazdy autobusów...
      4. Światła: Piłsudskiego - Kołłątaja - tramwaj zawsze ma czerwone światło (przy przejściu dla pieszych z przystanku przeciwnego kierunku - dw. PKP)
      5. Dlaczego autobus E jedzie do szpitala Kamieńskiego bardziej zakorkowaną trasą niż 141 (o ile dobrze pamiętam), przez co jedzie wolniej?
      • Gość: MPK Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.e-wro.net.pl 26.10.08, 07:11
        ad. 1, ponieważ oś Grunwaldzka nie pociągnęła by 5 lini tramwajowych (0,2,4,10,12) oraz 8 autobusowych (D,E,131,139,141,145,146,149)
        ad. 2 niestety takie jest MPK (przystanki w rejonie Grabiszynka są w pozycjach jeszcze z czasów świetności Hutmenu i PaFaWagu)
        ad. 3, 4 komentarz nie potrzebny, bo brak mi słów cenzuralnych do opisu
        ad. 5 O jaką linie chodzi K (Świeradowska/Fero Gaj-Kamieńskiego/Szpital) czy E (Bajana-Bartoszowice)
        Mi się wydaje, że chodzi o K (tą drugą linią jest 144 Wojszycka-Kamieńskiego/Szpital) no to cóż, linia K zapewnia dojazd mieszkańcom Różanki, Zachodniego Kleczkowa, okolic Pomorskiej, podczas gdy 144 zapewnia dojazd okolicom Trzebnickiej, Wschodniego Kleczkowa, i ten układ jest już dłłłługi czas "dobry" więc "po co go zmienić"
    • j-50 Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 26.10.08, 07:41
      Władze Wrocka są bez pomyślunku. W okresie pozawakacyjnym po Wrocku
      jeździ ponad 100000 studentów. Jak zaś przychodzą wakacje, to ulice
      się luzują. Już dawno należało wybudować kampus gdzieś na obrzeżach
      miasta, oczywiście dobrze skomunikowany i wyposażony w miasteczko
      akademickie dla studentów. Okazja była, gdy uniwerek dostał dużo
      hektarów po ruskich w rejonie Przybyszewskiego. Miejsce było jednak
      przypadkowe pod względem urbanistycznym.
      Na czymś takim uczelnie mogłyby dobrze zarabiać, a i miasto też.
      Rezerwy terenu pod kampus należało robić już w latach 90. Teraz
      skutek jest taki, że w wiele obiektów wpompowano miliony, choć leżą
      one w miejscu zupełnie się do tego nie nadającym (np. nowy gmach
      biblioteki UWr). Konieczność powstania kampusu poza centrum miasta
      jest bezdyskusyjna. Ale wtedy te nowe obiekty utracą swe funkcje ze
      względów lokalizacyjnych. To po co było je robić? Władze miasta i
      władze państwa zupełnie zaspały. Obecnie jest taka sytuacja, że
      tysiące zziajanych studentów jeżdżą pomiędzy licznymi obiektami
      uczelnianymi, rozrzuconymi po całym mieście.
    • j-50 Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 26.10.08, 08:04
      Wyłączanie z ruchu centrum miasta spowoduje wzrost jego
      atrakcyjności. Wskutek tego wzrośnie ruch z obrzeży centrum do
      centrum. Gdzie są zatem obwodnice centrum miasta, gdzie parkingi na
      obrzezu centrum? Jeśli pan Dutkiewicz mysli, że wszystko da się
      załatwić tramwajami, to jest w błędzie. Tramwaj jest pożeraczem
      czasu i przestrzeni. Pożeraczem czasu dlatego, że jak ma ktoś parę
      spraw do załatwienia, to jadąc tramwajami może załatwić tylko jedną
      sprawę dziennie. Ja pomimo korków jeżdżę tylko autem i dzięki temu
      załatwiam multum spraw każdego dnia.
      Wrocław ma tylko jedno centrum urbanistyczne i dlatego się zatyka
      komunikacyjnie. Leży też nad Odrą, a przez to mosty stanowią wąskie
      gardło. Należy się w długofalowym rozwoju Wrocławia zdecydować na
      jego jeden kierunek rozwoju przestrzennego - albo na północ, albo na
      południe od Odry. Ale nie po obu stronach Odry. Preferowanym byc
      powinien kierunek południowy, gdzie ciąży większość terenów
      miejskich.
      Ponadto - po jakie licho lotnisko leży w granicach miasta? To
      oznacza upupienie setek hektarów gruntów oraz nakłada ograniczenia w
      rozwoju przestrzennym miasta. Lotnisko to swym obecnym położeniem
      obsługiwać może tylko sam Wrocław. Regionalny port lotniczy powinien
      być zlokalizowany w trójkącie Wrocław - Legnica - Wałbrzych. Musi on
      być tylko spięty trasami szybkiego ruchu z tymi miastami. Przy
      odpowiednim doborze miejsca i istnieniu tras szybkiego ruchu do
      każdego z tych miast dojazd trwałby ok. pół godziny do 45 min. Kto
      jednak myśli u nas w przód na okres dłuższy niż kilka lat?
      • j-50 Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 26.10.08, 09:04
        Uzupełnię jeszcze o parę innych argumentów.
        Ja się założę z każdym, że pan Dutkiewicz załatwia swoje sprawy
        jeżdżąc autem, a nie tramwajem. Dlatego odrywa się od rzeczywistości
        sądząc, że reszta wrocławian to tylko emeryci jeżdżący na działki.
        W odniesieniu do przestrzeni Wrocławia zwrócić należy uwagę na parę
        spraw. Część wschodnia miasta to obszar zagrożony wylewem
        potencjalnym Odry (w mniejszym stopniu Oławy i Widawy). Wylew
        potencjalny jest tu definiowany jako zagrożenie awarią obwałowań
        przeciwpowodziowych. Na wschodniej flance Wrocławia nie powinna
        żadna trasa komunikacyjna biegnąć po nasypie w poprzek międzyrzecza
        Oławy, Odry i Widawy. Plany budowy obwodnicy wschodniej przez Łany
        jest już naruszeniem tego ważnego postulatu, jeśli jej znaczna część
        nie pójdzie po estakadzie (na podporach nietamujących przepływu wód
        powodziowych). Dlatego wschodni kierunek rozwoju Wrocławia jest
        nieperspektywiczny - nawet w odniesieniu do tras komunikacyjnych.
        Północny kierunek rozwoju Wrocławia jest z wielu powodów
        bezsensowny. Wzmaga bowiem presję na budowę wielu mostów, co jest
        inwestycją szalenie kosztowną. Ponadto jest to jedyne miejsce, gdzie
        można przeprowadzić rozbudowę wrocławskiego węzła wodnego - z
        kolejnym kanałem ulgi w rejonie Widawy. Dopiero po realizacji tego
        kanału Wrocław będzie bezpieczny powodziowo. Nie ma innego miejsca
        na wykonanie takiej inwestycji. Zaś Wrocławia znad Odry przenieść
        się nie da i dlatego inwestycja taka musi być wykonana. Im wcześniej
        ją zaczniemy - tym lepiej. Potem już nie będzie wolnych terenów i
        koszty znacznie wzrosną. Podkreślić należy, że problemu zagrożenia
        powodziowego Wrocławia nie rozwiąże żaden zbiornik retencyjny.
        Regionalną osią komunikacyjną jest i pozostanie A4. Ta autostrada
        leży na południe od Odry i dlatego tym bardziej wszelka rozbudowa
        miasta na północ wymaga budowy wielu mostów. Wśród terenów na
        południe od doliny Odry szczególnie ważnym jest kierunek zachodni.
        Jest on aktualnie w dużej mierze blokowany przez istniejący port
        lotniczy. Jego istnienie wymusza preznaczenie wielkich terenów na
        cele przemysłowe, bo kto chciałby mieć stale huczące samoloty nad
        swym domem? Tam jest zatem szlaban dla rozwoju miasta. Podobny
        szlaban stwarza węzeł komunikacyjny Bielan. Tam nikt przy zdrowych
        zmysłach nie powinien planować terenów mieszkaniowych. Rozwojowo
        Wrocław został zatem zamknięty lotniskiem i A4. Jedno i drugie da
        się pokonać, ale wielkimi kosztami. Lotnisko musi być przeniesione,
        wcześniej czy później. Planowanie dalszego istnienia lotniska w
        granicach miasta jest pomysłem zupełnie bezsensownym. A4 zaś będzie
        musiała mieć wiele przejść bezkolizyjnych, co może w końcu zmusić do
        jej przeniesienia dalej na południe i włączenia jej dotychczasowego
        odcinka do autostradowej obwodnicy wielkomiejskiej. Najłatwiej
        przenieść lotnisko i dlatego sądzę, że Wrocław będzie się rozwijał
        przede wszystkim w kierunku zachodnim, po południowej stronie Odry.
        • Gość: Marek Re: Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 12:13
          Masz rację i jednocześnie jej nie masz:) Z racjonalnego punktu
          widzenia masz rację, ale nasi urzędnicy nie kierują się intelektem.
          Lotnisko nie zostanie przeniesione, a wręcz ma być rozbudowane. A
          rozwój miasta to jeden wielki bałagan. Przykład: wydawane są
          pozwolenia na budowę kolejnych osiedli, a nikt nie myśli o drogach.
          Później okazuje się, że na drogi już nie ma miejsca. Wystarczy
          popatrzeć co się dzieje na ul. Opolskiej. Zastanawiam się jak będzie
          wyglądał ruch na tej wiecznie zakorkowanej drodze, po zasiedleniu
          tych wszystkich budynków, które są tam w budowie. Przypominam
          również, że droga ta jest alternatywną trasą (krajowa droga nr 94)
          dla płatnej wkrótce autostrady. Takich "fajnych" posunięć mamy we
          Wrocławiu więcej: Carrefour i inne wielkie hipermarkety w centrum
          miasta, oczywiście bez prawidłowej komunikacji, estakada na
          Klecińskiej, która skończyła się o jedno skrzyżowanie za wcześnie
          (Hallera-Grabiszyńska), most 1000 lecia prowadzący donikąd, tzw. Via
          Romana, która rzeczywiście byłaby sensowną drogą, ale pozostała
          tylko w planach, Narodowe Forum Muzyki w środku miasta czyli każda
          impreza to będzie horror w centrum miasta, brak parkingów
          zlokalizowanych w pobliżu centrum, Urząd Miejski przy którym
          zaparkowanie graniczy z cudem itd. itd. Wrocław stał się miastem nie
          do życia, a nie miastem spotkań. Gratulacje dla Urzędu Miasta.
    • Gość: byrcyn O wydzieleniu jezdni dla autobusów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.08, 08:48
      tylko się mówi i mówi i tyle. Po żadnym z ostatnich remontów dróg nie zrobiono
      wydzielonego pasa dla autobusów, ba nawet fragmentu przed skrzyżowaniem !!!
      Dobrym przykładem jak ktoś już podał jest ul. Borowska. Co z tego, że teraz jest
      bez dziur, jak nastawiali świateł co 200 m - oczywiście bez synchronizacji i
      czas przejazdu wydłużył się do tego z przed remontu. Wydzielony-dodatkowy pas
      (miejsce jest)na odcinku od ul. Sieradzkiej do przystanku przy dworcu PKS (jadąc
      do centrum)aż się prosi i nasuwa się sam, ale nie dla naszych urzędniczych orłów
      fachowców-specjalistów od komunikacji - ale komunikacji czego ? Ech, szkoda gadać.
      • j-50 Re: O wydzieleniu jezdni dla autobusów 26.10.08, 09:11
        Nie da się tego wykonać. Trzeba byłoby wtedy tworzyć jednolite ciągi
        komunikacyjne tylko dla autobusów. To jest niewybaczalne
        marnotrawstwo przestrzeni, tak jak w przypadku tramwajów. Autobus
        lub tramwaj przejeżdża co kilka do kilkunastu minut. W tym czasie
        przejechać tamtędy mogą tysiące aut. Który byznesmen (choćby drobny)
        załatwia swe ważne sprawy byznesowe jeżdżąc autobusem lub tramwajem?
        Czy z kolei jako klient jakiejś firmy pojedziesz coś kupić przez
        całe miasto tramwajem lub autobusem? Wyłączanie dużych części miasta
        z ruchu aut jest mordowaniem byznesu, jest mordowaniem samego miasta
        i sprowadzeniem go do znaczenia muzealno-spacerowego. Spacerować zaś
        mają czas głównie emeryci. Ja na to czasu nie mam. Nawet mój
        rodzinnik byznesmen wsiada w auto i jedzie sobie na biegi relaksowe.
        A jak jedzie do centrum miasta na imprezkę, to wsiada w auto, a nie
        tramwaj. A możeś widział kiedykolwiek pana Dutkiewicza w autobusie
        lub tramwaju?
        • Gość: byrcyn Re: O wydzieleniu jezdni dla autobusów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.08, 10:26
          Jakoś w Berlinie, Paryżu czy innych większych miastach europejskich wydzielenie
          pasa nie jest marnotrawstwem miejsca. Przychylam się raczej do opinii, że czym
          więcej miejsca dla normalnych samochodów, tym mniejsza skłonność ludzi do
          przesiadania się na komunikację miejską, - a przecież o to chodzi. Zdecydowane
          większość ludzi nie jeździ samochodem po mieście w interesach , a po prostu do
          pracy, do lekarza, urzędu, szkoły, sklepu, cioci, na działkę, itd. Mogliby
          jeździć sprawną komunikacją, ale .... no i tu wracamy do punktu wyjścia ;)
          • j-50 Re: O wydzieleniu jezdni dla autobusów 26.10.08, 12:28
            To powiedz mi po jaką cholerę 100 tys. studentów ulokowano w
            uczelniach w centrum miasta? Prawdziwe korki zaczynają się, gdy się
            zaczyna rok akademicki.
          • Gość: paul Re: O wydzieleniu jezdni dla autobusów IP: 78.8.223.* 26.10.08, 15:52
            byrcyn napisał(a):
            "Jakoś w Berlinie, Paryżu czy innych większych miastach europejskich"

Coza debilizm. W Paryzu, Berlinie i innych europejskich wiekszych
            miastach maja metro. Pomysl zanim cos napiszesz...
            • silic Re: O wydzieleniu jezdni dla autobusów 21.08.09, 21:30
              Zostawmy Berlin czy Paryż. Może coś o odpowiedniej skali - Dublin. Metra nie ma,
              wydzielone pasy dla autobusów są i owszem. Da się ? Da.
    • Gość: Marek Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 11:40
      Od początku wiadomo było, że Rondo Reagana to niewypał. Zamiast
      dwupoziomowego skrzyżowania jak w aglomeracji, bo przecież urzędnicy
      uważają, że Wrocław to aglomeracja, mamy rozwiązanie jak pierwsza
      lepsza wiocha. A niedawna wypowiedź wiceprezydenta Bluja, że most
      Szczytnicki nie może mieć odpowiedniej przepustowości, bo zablokuje
      się rondo, jest przyznaniem, że władze roztrwoniły publiczne
      pieniądze i powinny za to ponieść konsekwencje.
    • Gość: Ktoś;] Korki? To nic! Co z autobusami?? IP: *.chello.pl 26.10.08, 13:35
      Jak czytam ten artykuł to już boję się wsiadać do autobusu. Czy ktoś
      w ogóle pomyślał o samym środku transportu? Ostatnio, przecież był
      tekst na Wyborczej, że 612 po raz drugi się spalił. Dlaczego?
      Ponieważ ma trasę tak długą, że silnik nie wytrzymuje! Z Zakrzowa na
      Gaj? Ile autobusów się spali w ciągu pierwszego roku?
      • tomek854 Re: Korki? To nic! Co z autobusami?? 26.10.08, 17:16
        Gość portalu: Ktoś;] napisał(a):

> Jak czytam ten artykuł to już boję się wsiadać do autobusu. Czy ktoś
        > w ogóle pomyślał o samym środku transportu? Ostatnio, przecież był
        > tekst na Wyborczej, że 612 po raz drugi się spalił. Dlaczego?
        > Ponieważ ma trasę tak długą, że silnik nie wytrzymuje! Z Zakrzowa na
        > Gaj? Ile autobusów się spali w ciągu pierwszego roku?

Buahahaha :-) To się rozbawiłem ;-) Silnik się pali, bo ma trasę za długą :D

Powiedz mi, dlaczego nie mamy serii płonących TIRów, które często mają trasy
        takie długie jak na przykład Turcja - Hiszpania albo Malta - Szkocja? ;-)
    • Gość: gość Niskie perony na placu Grunwaldzkim IP: *.chello.pl 26.10.08, 18:50
      Przedwczoraj była we Wrocławiu konferencja naukowo-techniczna nt. komunikacji
      miejskiej. Był tam referat o tych peronach - wyszło, że zastosowanie rozjazdów,
      dzięki którym perony musiały być niskie, nie miało uzasadnienia. Ciekawe, czy
      kiedyś projektanci przyznają się do błędu...
      • Gość: USA zielona karta Re: Niskie perony na placu Grunwaldzkim IP: *.metalab.unc.edu 26.10.08, 21:03
        ale jakiego bledu? przeciez byli najtansi, to
        pracowali symetrycznie do ceny, jaka miasto zaplacilo

to tak jak z telewizorem, jak masz mniej kasy
        to kupisz SANY, a jak wiecej, to SONY
    • sgtwro Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek 26.10.08, 19:45
      Gratulacje, Wyborczej z bardzo dobrej wiadomości dla tysięcy mieszkańców osiedla Psie Pole udało się ją przedstawić w złym świetle. Ale może trochę szczegółów na temat całej sytuacji.
      Wraz z otwarciem mostu Szczytnickiego planowany był powrót kursów linii 131 i 141 do stanu sprzed remontu. Stanu w którym te linie nie umożliwiałyby łatwych przesiadek na Rondzie Reagana, a także oznaczałoby powrót do dantejskich scen pod Galerią Dominikańską gdzie autobus N obsługuje tysiące mieszkańców jadących z dworca Dworzec i z wrocławskiego Rynku. Parę dni temu przy obecnym stanie pisano na forum o tym jakim problemem na Ogrodzie Botanicznym jest wejście do autobusu N i A. W związku z planami skrócenia linii 131 i 141 na osiedlu rozpoczęto akcje zbierania podpisów przeciwko tym zmiano i teraz urząd najwyraźniej wychodzi z ciekawą propozycją.
      Połączeni linii pozwala nie tylko na bezpośrednie, a co za tym idzie szybkie skomunikowanie wielkich osiedli z centrum, ale także umożliwienie jego mieszkańcom poruszanie się pomiędzy tymi osiedlami. Co najważniejsze przepuszczenie tej linii przez Rondo Reagana pozwoli na łatwą przesiadkę w innym kierunku niż dana linia by obsługiwała.
      Koncepcja wpuszczania tylko tramwajów do centrum nie jest dla mnie w sposób oczywisty samym dobrem. Lepszym rozwiązaniem jest to co teraz próbuje się wprowadzić – na wydzielonych pasach puszczanie tylko ruchu komunikacji miejskiej. Autobus też jest dobrą alternatywą na przypadki losowe. Przykłady z ostatnich dni! Karambol koło mostu Zwierzynieckiego. Tramwaje musza czekać na uprzątanie bałaganu, a autobusy mogą wyminąć kolizję bokiem. Kolejne przykłady to zderzenie tramwaju z busem na Grunwaldzie, zablokowanie torowiska przez samochód, brak prądu. Autobus jest w stanie pokonać takie niedogodności, tramwaj raczej nie.
      Nie wiem czy konieczność przesiadania się dla osób starszych czy pasażerów z bagażem kilka razy by dotrzeć na dworzec czy na lotnisko jest metodą która by przekonała mieszkańców do komunikacji miejskiej.
      Jakie linie z Zakrzowa kończyły na placu Grunwaldzkim swoje kursy przed remontem? Odkrycie przez autora tekstu że autobus nie może stać na swoistym „dworcu” w centrum miasta też godne aplauzu.
      Dla uwiarygodnienia tez które są stawiane wymienia się błąd z którym nie da się dyskutować (niskie perony). Tymczasem naprawdę nowa koncepcja dla autobusów jest bardzo dobrym rozwiązaniem który ułatwi mieszkańcom komunikację.
      Autorka wydaje się oderwana od wrocławskiej rzeczywistości i utwierdza mnie w przekonaniu że Gazeta kontynuuje spadanie w dół w swoich artykułach. Poczynając od krytyki MPK zniechęcając pasażerów i publikując listy czytelników pełne kłamstw nie publikując żadnych sprostowań, poprzez akcje oburzenia na pomysł wyrzucenia samochodów z Ostrowa Tumskiego po zupełnie stronnicze i jednostronne opisanie juwenaliów.
      • Gość: Maniek Wrocławskie autobusy wpuszczone w korek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.08, 18:29
        A ja poprę i przypomnę o idei z jaką startował Prezydent Dudkiewicz w wyborach
        Tramwaj Plus. Wiem, że proces przemian i budowy jest długi i mozolny, ale mając
        tą samą infrastrukturę czy nie możnaby puścić linii 149 czy 139 po 131 czy 141,
        może jeszcze 145 i 146 po, tymczasem zgodnie z rozkładem na jaju regana o
        9:32(141) 9:32(149) 9:31 (145), Założenie projektowe wypuszczenia pojazdów
        komunikacji mówi, że w 1 kolejności wypuszczane są autobusy z peronu 3. czyli
        131 jest ostatnim (a powinien pierwszym). dwugie, dlaczego 705 zastępcze za
        tramwaj na Dominikańskim wyrusza w chwili kiedy wjeżdża tramwaj 5 na przystanek.
        Z okolic Gaju można by ludzi zabrać tramwajem lecz odległości między
        przystankami i organizacja świateł jest przykra, pasy wolne, a światła zielone
        dla samochodów.
        Popieramy niewydolny system rodem z PRL-u gdzie utrzymuje się długie linie dla
        zasady, dlaczego jadąc 2 tramwajami na jednym odcinku mam płacić tyle samo co za
        jeden tramwaj, na kompletnie nie pasujący mi dystans. Mam na myśli tu bilety
        odcinkowe, przystankowe, lub czasowe, a przy okazji system ewidencjonowania tras
        przebiegów. Wiecznie widzę puste autobusy jadące z psiego pola, D, N...
        Pośpieszne będą zawsze bardziej puste bo są pospieszne.
        Drogi panie prezydencie, bo jak głosiło pismo, Kiedy powstanie I linia szybkiej
        kolei z Psiego Pola Do leśnicy, bo ona podobno się opłaca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka