1410_tenrok 17.12.08, 21:25 Ja pasażer mówię: PANIE CURYŁO, OBY PAN SPEDZIŁ SWIETA W KANALE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blecharz Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.12.08, 21:30 Czy inne miasta maja fontanne za 20 baniek i ''klimatyzowane'' mpk ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kudelin Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.12.08, 21:56 "Czuryło przekonywał, że wrocławianie zaakceptowali bilety imienne" A mieli inne wyjscie? Przeciez nikt z mieszkancami nie konsultuje takich blahostek jak ceny biletów. Wladze miejsce maja za nic opinie spoleczna. "Hitem stały się bilety na dwie linie" Bo co maja ludzie zrobic? To najtanszy bilet wiec musza go kupowac zeby chocby jezdzic do pracy. Najczesciej wlasnie sa to dwie linie (podczas remontow chyba nawet wiecej), a jesli ktos che pojechac gdzies indziej po pracy to juz musi kupowac bilety jednorazowe. Gdzie tu logika i przyjazna komunikacja zbiorowa? Komu przeszkadzaly miesieczne na okaziciela? Czy takie bilety nie sa dla osob, które stale korzystają z komunikacji miejskiej? Tak wynika z wypowiedzi geniusza z UM Marcina Garcarza. Kur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDI Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.08, 22:08 Stary gadasz głupoty przed zmianą były bilety imienne na 1 linię a teraz masz na dwie i są tańsze niż tamte na jedną.Praca dom wystarczy bo na zakupy i tak jedziesz furą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admo Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.ict.pwr.wroc.pl 18.12.08, 14:48 ja na zakupy nie jeżdżę furą... bo jej nie mam. A mam ten sam problem co przedmówca. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 17.12.08, 22:46 Imienny na wszystkie normalne kosztuje 90 złotych, tyle samo kosztował taki sam na okaziciela. Najwyraźniej taki 'na dwie linie' był potrzebny, jeżeli pasażerowie bez przymusu przerzucili się na taki właśnie bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Żołądek Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.fbx.proxad.net 17.12.08, 22:26 A ja mam bilet całoroczny niewidoczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna M Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.nat.tvk.wroc.pl 17.12.08, 22:42 Niech Sz. P Czuryło wsadzi sie do autobusu i troche pojezdzi kasując za kazdym razem grzecznie i uczciwie bilet ...WTEDY POGADAMY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: gdzie kupic bilet IP: *.217.146.194.generacja.pl 17.12.08, 23:04 dzisiaj wpadłem na debilny pomysł, zeby skorzystać z MPK, zaczęło sie oczywiscie od problemów z kupnem biletu. Niestety w europejskim mieście jak nie nosisz w drobnych 2,40 PLN, masz np 2,50 to juz biletu nie kupisz. Tak zaawansowany wynalazek jak automat wydający resztę do dynamicznego miasta nad Odrą jeszce nie dotarł. Na przsyatnek podjechało kilkuletnie volvo, w środku niesamowity smród, wszystko się trzęsło jak by autobus mial z 25 lat, a miał max 5-6, hamulce piszczą. wlecze się, trzęsie. Dobrze że jednak nie dałem rady zapłacić za bilet bo czułbym się naprawdę jak głupi frajer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilar k Re: gdzie kupic bilet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 23:07 Sród był specjalnie dla ciebie , załatwiło MPK jak by wiedzieli ,że pan chrabia jedzie to by autobus wyszorowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baron Re: gdzie kupic bilet IP: *.173.27.111.tesatnet.pl 18.12.08, 06:18 Pieniędzy na edukację w domku nie wystarczało? To standard wśród plebsu. Hrabia synu pisze się przez samo h. No ale rozumiem, żeby to wiedzieć, to trzeba nim być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ndkwqcq Re: gdzie kupic bilet IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.12.08, 07:13 a jechales kiedys komunikacja zbiorowa w poznaniu? w berlinie? to teraz sobie porownaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilar k Re: gdzie kupic bilet IP: *.eranet.pl 18.12.08, 09:32 Tak jak czytam wypociny takich Hrabiów co wszystkim wszystko śmierdzi i jest BEEE , to piszę ich przez " CH " Chór z tobą BAŁONIE. Plebs wrocławski pozdrawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: gdzie kupic bilet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 10:37 jak czytam takie wypociny jeszce bardziej sie utwierdzam, że już lepiej robić korki własnym samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat zdrówko Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 23:05 A może tak spytać radnego Kuźnika i Czajkowskiego kiedy ostatnio jechali komunikacja miejską i z a ile kupili bilet. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.12.08, 00:46 Gość portalu: brat zdrówko napisał(a): > A może tak spytać radnego Kuźnika i Czajkowskiego kiedy ostatnio > jechali komunikacja miejską i z a ile kupili bilet. Ciekawe Czajkowski woli szaleć po Wrocławiu swoim sportowym Oplem, a komunikację miejską ma głęboko w odbycie. Podobnie jak mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.G. Im to jest obojętne IP: *.e-wro.net.pl 18.12.08, 03:09 Radni nie płacą za jazdę komunikacją miejską MPK.we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
w.kuznik Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 08:36 Wczoraj. Za 2,40 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paciffic Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 10:54 Ja jeżdżę po mieście rowerem. Ale czasem z różnych względów nie mogę. I wtedy mam do wyboru - kupić 4 bilety za 9,6 i liczyć na punktualność ;) mpk lub pojechać dużo taniej (gaz) samochodem i generować korki. Co wybieram? Wybór jest oczywisty? Jeśli tak ma wyglądać walka z korkami i promocja komunikacji zbiorowej to dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok to tak jak postkomuchy budują kapitalizm 18.12.08, 13:00 niestety, panowie rajcy wrocławscy..... Komuna robiła dokładnie takie same numery. Przykładowo, sprobujcie kupic bilet komunikacji w dowolnej galerii! NIE MA! Sprobujcie kupic bilet z automatu, np. na Rondzie Reagana, nie mając drobnych. NIE MA SZANS! Stare automaty nie wydają reszty, a ten nowy wymysł w kolorze pomoranczowym jest jakby wynalazek z czasów majora Frydrycha. Taka pomaranczowa alternatywa w XXI wieku. Można sobie z nim pogadac, poprzyciskac i po dłuższym dialogu dowiadujemy sie, że nici z chęci niepojechania na gape. Dlaczego nie ma normalnych automatów wydających reszte? Dlaczego nie ma biletów czasowych? Bajki o tym, że komunikacja miejska we Wrocku jest nie za droga, są jednym wielkim oszustwem. Wystarczy spróbowac sie pare razy przesiąść z jednej linii na drugą i już mamy cene jak na zachodzie! Postkomuch wie, że musi być automat sprzedający bilety - SZTUKA SIE LICZY! Ale postkomuch wie, że nikt nie zmusi go do sprzedawania w tych automatach produktu w taki sposób, aby tzw. partner komunikacji miejskiej był w stanie być odpowiednio obsłużony. A punktualność i sposób kursowania po mieście? To już insza inszość i bardziej w pobliżu Barei. Ale bardzo dziekuję wielce szanownej władzy, że doprowadziła chociaż do tego, że 95% prowadzących komunikację stało sie przyjaznymi ludzmi. Przynajmniej to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.e-wro.net.pl 17.12.08, 23:10 najważniejsze, że mają o czym dyskutować, tak to by się przecież strasznie nudzili! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 23:35 jestem studentem, zajecia mam rozlozone w calym miescie,a najczesciej jezdze rowerem na uczelnie i nie oplaca mi sie kupowac biletu miesiecznego bo nie wiem ile razy bede jechal autobusem(podczas zlej pogody) a bilety jednorazowe, zeby przejechac czasami 1 czy 2 przestanki sa w takiej samej cenie jakbym jechal cale miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praczanda Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 23:54 w warszawie miesieczny na WSZYSTKO- metro, pospieszne, autobusy, tramwaje, pociagi w obrebie miasta (tak panowie rajcy, tak tez sie da jesli sie tylko chce zadki ruszyc i ponegocjowac z PKP) kosztuje 78 zl. Da sie? Da. Komunikacja we wro jest POTWORNIE droga. Jesli Pan Garcarz mowi, ze miasto premiuje stalych uzytkownikow komunikacji- biletami za minimum dziewiec dych- to nie wie co mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.as.kn.pl 18.12.08, 00:00 Jakiś straszny szum informacyjny jest w tej sprawie. Najpierw "GW" napisała, że Kuźnik z Czajkowskim chcą obniżać ceny biletów jednorazowych. Napisałem, że to głupi pomysł, bo należy premiować stałych użytkowników komunikacji zbiorowej, a nie turystów i gości, którym zepsuło się autko. Wtedy Witek Kuźnik napisał, że chcą też obniżać ceny biletów okresowych - na co ja odpowiedziałem, że bardzo dobrze. Teraz wychodzi na to, że chcą obniżać tskże ceny okresowych - z wyjątkiem okresowych na okaziciela. I to znowu nie jest mądry pomysł. Oczywiście należy premiować ludzi korzystających stale z komunikacji zbiorowej. Odkąd zrezygnowano z niewygodnych legitymacji ze znaczkiem i wprowadzono obecny system (z wpisywaniem danych na wydrukowany bilet), bilety imienne stały się całkiem sensownym rozwiązaniem. Nie rozumiem, dlaczego Kuźnik i Czajkowski nie chcą obniżać cen również i tych biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 10:32 Czyli według Ciebie, jesli ktoś nie posiada miesięcznego biletu, ale mimo wszystko postanowi wieczorem podjechac do Rynku tramwajem albo autobusem to nalezy mu do...ić, tak żeby mu sie odechciało nawet patrzec na KM w ptzyszłości, Gratuluję toku myslenia. We Frankfurtcie np. całodziennny bilet do 5-ciu osób kosztuje 8-9 Euro, jak kupujesz bilety na targi to KZ masz za friko. Ale tam mają turystyke biznesową, robia na tym mega kase, a turystyka wrocławska to głownie sexturystyka, i turystyka geriatryczna. Są jeszce zywi wsród dawnych mieszkańców Breslau. Mam wrażenie, że we Wrocławiu równie wielu co oszołomów rowerowych zyje oszołomów-fanów miesięcznych biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilar k Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.eranet.pl 18.12.08, 11:38 Gostek co tu jeszcze robisz raus do Frankfuru ,Łodzi , Bydgoszcz . Będziesz narzekał jeszcze w trumnie ,że ciasno i śmierdzi . Miasto nie odpowiada wolna droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafkulce Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.dialog.net.pl 18.12.08, 13:30 Widocznie tobie Dutkiewicz już wyprał mózg i wierzysz w to, ze mieszkasz w super przyjaznym, dynamicznie rozwijającym się i strasznie bogatym mieście, tak nie jest, kazdy kto wychyla nos za rogatki tego miasta widzi jego mankamenty. Urodziłem się we Wrocławiu, tutaj spedziłem całe swoje zycie, nie chciałbym mieszkac gdzie indziej, ale nie znaczy to, ze bede na wszystko co dotyczy Wrocławia patrzył pobłażliwym okiem. System biletów miejskich we Wrocławiu jest mocno przestarzały włącznie z biletami na autobusy pospieszne, które pospieszne sa tylko z nazwy i ceny biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilar k Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.tktelekom.pl 18.12.08, 14:09 Tobie chyba twój mózg wyprał Protasiewicz , Chlebowski , Łapiński a może Napie...ki ( SLD ) no cóż jaki idol taki mózg . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafkulce Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.dialog.net.pl 18.12.08, 17:33 Nikt nie wyprał mi mózgu, potrafię samodzielnie ocenić rzeczywistość, która mnie otacza. Z idoli wyrosłem dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 19:06 Mój tok myślenia jest taki, że należy promować przede wszystkim komunikację zbiorową i obniżanie cen biletów dla turystów i osób sporadycznie korzystających z komunikacji zbiorowej, a równocześnie pozostawianie niezmienionych cen dla stałych użytkowników komunikacji miejskiej nie ma sensu. I tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych IP: *.magma-net.pl 18.12.08, 00:30 Miasto promuje bilety imienne na których trzeba wpisać właściciela i podróżować z dowodem osobistym by bilet był ważny. A kto dał prawo legitymowania z dowodu osobistego kontrolerom? Czy nikt z miasta nie wpadł na to że kontroler nie takiego prawa? No ale tekst że sprzedaż wzrosła dwukrotnie w porównaniu z zeszłym rokiem jest piękna. Przecież mieszkańcy Wrocławia byli zmuszeni do kupna imiennych bądź na 2 linie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbacia cena biletów IP: *.sds.uw.edu.pl 18.12.08, 00:48 w Warszawie są też bilety 20 minutowe za 2 złote (normalny bilet). We Wrocławiu też by się przydały tańsze bilety czasowe, na krótsze dystanse. Wiem, są korki. Ale są miejsca, gdzie taki bilet zdawałby egzamin. Np. na Legnickiej, albo na Biskupinie. Tylko, że wtedy trzeba by zmienić kasowniki, aby wszędzie były takie pokazujące czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych IP: 80.63.56.* 18.12.08, 02:00 akurat do tego mają prawo - mają upoważnienie prezydenta wrocławia a więc organu wydającego dowód osobisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych IP: 213.25.164.* 18.12.08, 07:11 nie sądze,aby to była prawda.Sam widziałem jak jeździli w asyście Straży Miejskiej.Do wylegitymowania mnie ma prawo jedynie Policja ewentualnie służby mundurowe.Na PKP jeżeli masz zniżkę to pokazujesz odpowiednio do tego przeznaczony dokument.Ale konduktor jest służbą mundurową i sprawdza "TYLKO" legitymację,a nie dowód "OSOBISTY". Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych 18.12.08, 08:32 A na poczcie przy odbiorze poleconego to jakoś nie widziałem aby kobitki były w mundurach. Jak one mają czelność domagać się mojego dowodu aby sprawdzić, czy jestem tym za kogo się podaję? Podając kontrolerowi bilet imienny chcąc nie chcąc automatycznie przedstawiamy się: Jestem Jan Kowalski, a oto mój bilet, który jest ważny tylko wtedy gdy zgodzę się panu kontrolerowi udowodnić (poprzez pokazanie dokumentu), że jestem jego właścicielem. Jeśli wstydzisz się swojego imienia i nazwiska, to nie kupuj imiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafkulce Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych IP: *.dialog.net.pl 18.12.08, 13:34 Zapewne wiesz kto ma prawo do legitymowania. Twoja dobrą wolą jest to, że pokażesz dowód osobisty kontrolerowi czy pani pracujacej na poczcie, jesli nie chcesz pokazac tego dokumentu wtedy wiesz jakie sa tego konsekwencję - kontroler wezwie policję a pani na poczcie nie da listu poleconego czy nie wypłaci pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych 18.12.08, 14:56 > Zapewne wiesz kto ma prawo do legitymowania. Czy zdrowy rozsądek już nie wystarcza i na wszystko trzeba spoglądać przez pryzmat paragrafów? > Twoja dobrą wolą jest to, że > pokażesz dowód osobisty kontrolerowi czy pani pracujacej na poczcie, jesli nie > chcesz pokazac tego dokumentu wtedy wiesz jakie sa tego konsekwencję - kontrole > r > wezwie policję a pani na poczcie nie da listu poleconego czy nie wypłaci pienie > dzy. Dokładnie. Sęk w tym, że dla policji może być nieco upierdliwe przybywanie na każde takie wezwanie. W zamian za taką upierdliwość mogli by odpłacić się podejrzeniem, że dowód jest fałszywy i zachodzi konieczność zbadania sprawy dokładnie i odpowiednio długo w komisariacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafkulce Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych IP: *.dialog.net.pl 18.12.08, 17:38 Własnie zdrowy rozsądek powinien nakazywac to, zeby nie pokazywać dowodu osobistego każdej osobie, która chciałaby go obejrzeć ;) Tak na serio co to byłby za świat gdyby przestac na wszystko patrzeć przez pryzmat paragrafów? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych 19.12.08, 09:09 > Własnie zdrowy rozsądek powinien nakazywac to, zeby nie pokazywać dowodu > osobistego każdej osobie, która chciałaby go obejrzeć ;) A kto mówi, że każdemu? Chyba zdrowy rozsądek podpowiada, że nie każdy ma uprawnienia do sprawdzania biletów. Ten który sprawdza najpierw legitymuje się, że ma takie uprawnienie. Czyli mówiąc krótko: na ulicy czy w sklepie nie muszę pokazywać byle komu, bo ma taką chęć. > Tak na serio co to byłby za świat gdyby przestac na wszystko patrzeć przez > pryzmat paragrafów? Zgodnie z paragrafami, to Niemcy ludzi masowo mordowali. Tak więc mało mnie przekonuje podejście gdy ktoś świadomie robi coś złośliwie ale w zgodzie z paragrafami. Nie pojmuję tego kultu paragrafów a konkretnie kultu wyszukiwania niedoskonałości i nieścisłości do celów niegodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
z_przodu_deska Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych 18.12.08, 12:10 mojego dowodu nie wydał prezydent miasta wroławia... Odpowiedz Link Zgłoś
sgtwro Re: nowe bilety MPK i wpisywanie swoich danych 18.12.08, 10:05 Po prostu straszne , magistrat wykończy nas fizycznie od ciężaru noszonego przez nas dowodu osobistego, psychicznie (bo sama świadomość nas zabije) i intelektualnie bo... uwłacza to nam godności. Oni chcą nas wykończyć. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Można powiedzieć że mnie zmusili do kupienia tego 3-miesięcznego lub... po prostu bardziej mi się to opłacało bo okazał się tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Kupa głupot 18.12.08, 06:09 W tym sporze (? ;) ) nie ma niczego ciekawego. Indolenci kłócą się o coś nie z tej planety. Zamiast wygłaszać bzdury o porównaniach cen "jednorazówek" do innych miast, niech lepiej powiedzą tu, ile kosztuje we Wr np. bilet 2-godzinny, ile 6-godzinny, ile całodniowy? A no pierwszych dwóch w ogóle nie ma, a drugi jest w granicach miasta (!) i bez tzw. pośpiesznych (kpina i naciąganie ludzi) za... jakieś ponad 8 PLN. Ja proponuję szanownym indolentom od transportu publicznego dowiedzieć się ile NAPRAWDĘ kosztują bilety ZTM Wawa. Władze Wrocławia są całkowicie niekompetentne - nie tylko w tej dziedzinie. Jak zmienimy temat, to będzie jeszcze gorzej. LUDZIE! A przestańcie w ogóle za to i na to płacić! Może ktoś zmądrzeje? Odpowiedz Link Zgłoś
sgtwro Re: Kupa głupot 18.12.08, 10:00 Żeby tylko mieli jakiś plan wprowadzenia i możliwości biletów czasowych... ale czekaj... chwilę... co ma do tego karta miejska? Z czego to przejście opłacić? Taaak z powietrza... Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Kupa głupot 18.12.08, 10:19 szkoda że podobne karty w i nnych miastach są za max 10 mln, a u nas będzie za 300 mln! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kolejar ma racje! 18.12.08, 13:03 a argument, że "Z czego to przejście opłacić? Taaak z powietrza..." jest kompletnie idiotyczny! Taka polityka komunikacyjna - proponowana przeze niejakiego Zipsera - spowodowała kompletne zakorkowanie Wrocka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
w.kuznik Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 08:06 Jakoś tak się dziwnie złożyło, że w pięciu przypadkach (Szczecin, Gdańsk, Poznań, Warszawa i Łódź) na siedem podane informacje o cenach biletów jednorazowych są niepełne. I za każdym razem nie podano cen biletów tańszych. Szczecin 2,20 zł (do 20 minut) – bilet ważny od momentu skasowania z możliwością przesiadki. Gdańsk 2,00 zł (do 15 minut) Poznań 2,00 zł (do 15 minut) – bilet ważny na wszystkie linie zwykłe i nocne. Warszawa 2,00 zł (do 20 minut) – upoważnia do korzystania z wszystkich linii dziennych i nocnych. Łódź 1,70 zł (do 10 minut) – na liniach dziennych i nocnych. Witek Kuźnik Odpowiedz Link Zgłoś
sgtwro Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 09:58 No to nam życzę powodzenia w 20/15/10 minut dostać się z Litewskiej do Galerii Dominikańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mothermania Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 11:22 Na przyklad ja musze przejsc 950 m, aby stanac na przystanku tramwajowym. Albo skasowac drugi bilet, aby te 950 m pokonac autobusem. Zamiast 2*2,40= 4,80 wolalabym 2,40 + np. 1,50 za przejazd do 15 minut. Poza tym - na moim przystanku autobusowym nie mam zadnego automatu, wiec i tak nie moge sobie wybrac, iloma liniami (dwoma) i z jakim biletem (jednodniowym) pojade. Pisze o ul. Blacharskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 09:18 jaki jest procent spóźnień we Wrocławiu, a jaki w innych miastach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kollek Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.chello.pl 18.12.08, 09:41 We Wrocławiu łatwiej będzie policzyć ile jest przyjazdów na czas... Odpowiedz Link Zgłoś
wawoce bzdura! 18.12.08, 09:59 co to za zestawienie? przeciez w każdym mieście jest inny system, np. w Łodzi nie ma biletów na jeden przejazd, ale sa bilety czasowe, to samo w Poznaniu, gdzie ulgowy bilet na 15 minut kosztuje 1 zł, ale ciekawe gdzie można dojechać za taką ceną. Gazecie gratulujemy rzetelności.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: bzdura! IP: *.echostar.pl 18.12.08, 11:53 W Poznaniu za jeden bilet na 15 min. można dojechać tramwajem: 1) przez całą linię PST na Piątkowo - 8 km od Dworca Gł. 2) na Rataje (os. Lecha) 6 km od Ronda Kaponiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek W Bydgoszczy 2,60 zł normalny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 11:01 A miesięczny 100, dobrze, że od roku można na nim jeździć pospiesznymi, bo trzeba było dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
magduu82 Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 11:20 i znów wymądrzają sie ci, którzy nie muszą korzystać z MPK, a nawet jeśli im się to zdarzy, to i tak mają za darmo. Przynajmniej we Wro. Tacy w końcu najlepiej wiedzą, jakie opcje i taryfy będą dobre dla OGÓŁU...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
dydelf1973 Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 11:51 Jeśli chodzi o ceny biletów w wawie to tu: www.ztm.waw.pl/taryfa/cennik.php Mój tyłek najbardziej zabolało zniesienie biletu na okaziciela. Kosztowało to coś koło 50 zł (ulgowy) i było rewelacją. Za naprawdę rozsądne pieniądze dawało pełny dostęp do komunikacji (był dodatkowo podział tych biletów na te na linie normalne, +pospieszne, +"zagraniczne" i to dawało możliwość dopasowania do swoich potrzeb). Jak ktoś nie chciał (nie potrzebował) to było też i takie cudo jak bilety imienne (nie pamiętam czy dawało możliwość korzystania z np. tylko 2 linii i za ile) - fakt że ze znaczkiem i legitymacją - sumie niewygodne. Wystarczyło zachować te na okaziciela (powiedzmy, że trochę droższe - ale trochę!!!) a dla niepotrzebujących takowego - tańsze na 2 linie, 3 linie, 4 linie itd. cuda wianki można wymyślać - na okaziciela lub imienne. I to dopiero dałoby pełen komfort wyboru. Zwłaszcza przy rozsądnym ustaleniu poszczególnych cen. Teraz przy 2 liniach (bilet za 48 zł) i założeniu, że do pracy 1 (5 dni), a na np. trening 2x w tyg. 2, miesiąc = 4 tyg., tydzień = 14 przejazdów = 33,60, plus to co się wyda na jednorazowe w inne miejsca. Wg dawnego systemu nie było dodatkowych kosztów a bilet mógł służyć więcej niż 1 osobie a więc - nie jadę ja, jedzie np. żona. I to KM a nie samochodem. przypominam też że 30 dniowy na okaziciela dawał prawo do nocnych. A także do pospiesznych po 20.00 i w dni wolne od pracy (czy w soboty też nie pamiętam) Ale to z kolei za bardzo bolało tyłki MPK więc co mamy w zamian? Imienne! Ktoś na forum napisał, że wrocławianie masowo przenieśli się na ten za 48 na dwie linie. A co mieli zrobić? To była jedyna sensowna alternatywa. Tyle że jak ktoś ma szczęście to do pracy jedna linia, a w inne miejsce (z jakichś powodów dla niego ważne) druga. Jak ktoś farta nie ma to jego pech :) - dwie linie na dojazd do pracy, a o resztę drogi wrocławianinie martw się już sam. I dodatkowo płać. I to np. bez względu na to czy w dane miejsce nie możesz dojechać 1 linią z powodu kolejnego remontu (z reguły opóźnionego). Przesiadłeś się w autobus zastępczy? To płać! No płać! (fakt, ze dwa wyjątki są...). A żeby było wesoło to ogłasza się, że oto mamy nowy, elastyczny, supercennik i na pewno zachęci on wrocławian do korzystania z KM. A że jest per saldo drożej - może nie zauważą. Żeby jednak nie narzekać totalnie to jeden fragment ze strony UM.: "1. W związku z prowadzonymi pracami remontowymi na terenie Wrocławia, w razie zmiany przebiegu danej linii lub czasowego zawieszenia danej linii, bilety imienne na dwie dowolne linie zachowują swoją ważność. W sytuacji zmiany przebiegu poszczególnych linii można korzystać z linii przebiegających po "starej trasie" linii wpisanych na bilecie oraz na nowej trasie ustalonej dla danej linii. W sytuacji czasowego zawieszenia danej linii można korzystać z linii przebiegających po "starej trasie" linii wpisanych na bilecie. Do zmiany numerów linii na bilecie, wynikających tylko z w/w przyczyn, uprawnieni są wyłącznie pracownicy Wydziału Transportu, Zespołu ds.biletów. (...) 4. Bilet okresowy imienny na dwie dowolne linie w granicach oraz poza granicami miasta za 48 i 24 zł, ważny jest zarówno na liniach, których numery wpisane są na bilecie, jak również na innych liniach (tramwajowych i autobusowych), których trasy pokrywają się z wybranymi liniami." link do całości: www.wroclaw.pl/m70276/p8023.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
dydelf1973 Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 18.12.08, 12:02 no i jeszcze... zwłaszcza ten pkt 4. jest ciekawy interpretacyjnie. Bo może równie dobrze oznaczać że: 1. możesz jechać dowolna linią na odcinku na którym trasy się pokrywają, i pewnie tak była intencja, ale pisał to ktoś niekompetentny: 2. równie dobrze można to rozumieć tak, że możesz jeździć 2 liniami i dodatkowo każdą, której choćby część trasy pokrywa się z wypisanymi na bilecie. ta z kolei interpretacja jest bardziej zgodna z ogłaszanymi wszem i wobec deklaracjami samych władz miasta, które ten regulamin co najmniej zatwierdzały, że nowy cennik i nowe zasady są po to aby UŁATWIĆ I ZACHĘCIĆ do korzystania z KM, OGRANICZYĆ ilość samochodów na ulicach, a w konsekwencji USPRAWNIĆ komunikację w mieście, służyć POPRAWIENIU jakości życia mieszkańców i wpłynąć na poprawę stanu środowiska. I taka intencja piszącego regulamin jest także jak najbardziej możliwa do odczytania. Ciekawym bardzo, która z nich bardziej trafiłaby do przekonania sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK IP: *.router.finemedia.pl 18.12.08, 18:40 Mogliby zrobic zasade ze ZA DARMO jezdza ci, ktorzy maja ze soba dowod rejestracyjny samochodu tj. dowod rejestracyjny robilby za bilet. Mysle ze to mogloby rozladowac korki, jak sadzicie? Miasto mogloby dolozyc do takiej inicjatywy w imie walki z korkami, dbanie a stan drog itd itp. Czy byly juz takie pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Trwa polityczny spór o ceny biletów MPK 19.12.08, 09:22 Pomysł nawet niezły. Ale co w przypadku, gdy ktoś zawsze woził dodatkowo pasażera? Ten pasażer już by nie miał dowodu rejestracyjnego. Możliwość jest jeszcze odwrotna. Po mieście (lub w jakimś promieniu od centrum) poruszać się autem może ktoś kto ma wykupiony ważny bilet (w przypadku gdy jest też pasażer, to wystarczył by tylko bilet dla kierowcy). Pozostaje jeszcze problem tranzytowców który zniknie dopiero po wybudowaniu obwodnicy. Jeszcze tylko wybudować trochę parkingów na obrzeżach i usprawnić komunikację publiczną i sam bym się chętnie z auta przesiadł. Ale chyba za bardzo w kierunku fantazji się zagalopowałem. Odpowiedz Link Zgłoś