Gość: kefas IP: *.korbank.pl 05.08.01, 19:35 pulvis es et in pulverem reverteris - prochem jesteś i w proch się obrócisz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kinga Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 19:37 vanitas vanitatum et omnia vanitas - marnosc nad marnosciami i wszystko marność memento mori - pamietaj o śmierci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 19:37 Gość portalu: kefas napisał(a): > pulvis es et in pulverem reverteris - prochem jesteś i w proch się obrócisz. Nie obraż się Kefas. Bardzo doceniam Twoją znajomość Łaciny, ale czy niemógłbyś wszystkie te łącińskie cytatu ująć w jeden wątek, a nie robić z każdego cytatu osobnego wątku na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kefas Re: pulvis es.. IP: *.ok.wroc.pl 05.08.01, 19:51 nie obrażam się, ale... non possumus, tzn. nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 20:33 Dlaczego nie możesz Kefasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acho Re: pulvis es.. IP: 10.40.65.* 05.08.01, 20:29 Ale przyznasz, że pecunia non olet? Poza tym panta rhei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 20:34 Wstyd się przyznać, ale ja człek po Uniwerku, a Łaciny nie znam za bardzo.. Tak więc proszę od razu z tłumaczeniem cytatów Acho... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 20:38 Gość portalu: Roberto napisał(a): > Wstyd się przyznać, ale ja człek po Uniwerku, a Łaciny nie znam za bardzo.. > Tak więc proszę od razu z tłumaczeniem cytatów Acho... ja właściwie tez i równiez prosze o to samo co Roberto. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 20:40 Gość portalu: kinga napisał(a): > Gość portalu: Roberto napisał(a): > > > Wstyd się przyznać, ale ja człek po Uniwerku, a Łaciny nie znam za bardzo. > . > > Tak więc proszę od razu z tłumaczeniem cytatów Acho... Widzisz Kingo, a ja 36 latek wstydziłem się, że tylko ja tu niz znam Łaciny. No to mi ulżyłaś Droga Forumowiczko... > > ja właściwie tez i równiez prosze o to samo co Roberto. Pozdro! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mintaj Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.08.01, 20:41 Hehe - Nunc est bibendum... [tłumaczenie wolne: Nadszedł czas picia... ;-)))] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: pulvis es.. IP: *.kask.net.pl 05.08.01, 22:26 plus dat,qui in tempore dat...-dwa razy daje,kto prędko daje (mój łacinnik nie mógł zrozumieć,dlaczego niektórych studentów śmieszyła owa sentencja) in vino veritas! - w winie prawda ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 22:28 Gość portalu: marsha napisał(a): > plus dat,qui in tempore dat...-dwa razy daje,kto prędko daje (mój łacinnik nie > mógł zrozumieć,dlaczego niektórych studentów śmieszyła owa sentencja) > > in vino veritas! - w winie prawda ! No, no widzę, że grono znających Łacińskie przysłowia, zaczyna się nam powiększać. I bardzo dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: pulvis es.. IP: *.kask.net.pl 05.08.01, 22:35 > > in vino veritas! - w winie prawda ! > > No, no widzę, że grono znających Łacińskie przysłowia, zaczyna się nam > powiększać. I bardzo dobrze... > oj,Roberto,uważaj! ja na kolokwium musiałam się nauczyć ok. 350 sentencji łacińskich-prawie wszystkie pamiętam,ale spokojnie,nie będe tu wszystkich przytaczać :)) omnia vincit Amor est nos cedamus Amori - miłość zwucięża wszystko-i my ulegnijmy miłości (Wergiliusz) ars longa vita brevis- sztuka wieczna,życie krótkie satis verborum! - dość słów! :) papa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 22:37 Gość portalu: marsha napisał(a): > > > > in vino veritas! - w winie prawda ! > > > > No, no widzę, że grono znających Łacińskie przysłowia, zaczyna się nam > > powiększać. I bardzo dobrze... > > > > oj,Roberto,uważaj! ja na kolokwium musiałam się nauczyć ok. 350 sentencji > łacińskich-prawie wszystkie pamiętam,ale spokojnie,nie będe tu wszystkich > przytaczać :)) > > omnia vincit Amor est nos cedamus Amori - miłość zwucięża wszystko-i my ulegnij > my > miłości (Wergiliusz) > > ars longa vita brevis- sztuka wieczna,życie krótkie > > satis verborum! - dość słów! :) papa! Ja też kiedyś studioałem i musiałem się uczyć tego "martwego języka", ale wstyd się porzyznać - żadnych Łacińskich mądrości już nie pamiętam, a nawet jak pamiętam, to niz wiem, jak to się pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: pulvis es.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 22:38 ...dlatego też doceniam wszystkich znających Łacinę. Pozdrawki Marsha ! Odpowiedz Link Zgłoś