Dodaj do ulubionych

Panie prezydencie.Zrezygnujmy z EURO we Wrocławiu!

14.02.09, 14:03
Będzie na remont hali ludowej i wiele inwestycji drogowych. Stać nas będzie na remont dróg, torowisk, budowę przedszkoli, klimatyzację w mpk. Skońćzą się głupie kłótnie o pieniądze. Okaże się, że inwestycje, które w związku z EURO i krótkim terminem realzacji doprowadzają miasto do bankructwa można będzie zrealizować dwa razy taniej.
Panie Prezydencie. Czy Pan kocha Wrocław?
Obserwuj wątek
    • Gość: PP Re: Panie prezydencie.Zrezygnujmy z EURO we Wrocł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 14:21
      Czyli polityka oszczędności którą lansuje rząd Tuska jest właściwa ?
      • Gość: biznesmen Re:pitolenie o zyskach dla przygłupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 19:24
        Jakie efekty przyniosła budowa stadionów na Euro najlepiej mogą
        podać Portugalczycy. Pewne jest jedno, że mieszkańcy tych miast, w
        których rozgrywano mecze na nowowybudowanych stadionach, pożyczki
        zaciągnięte na ich budowę będą spłacane prze następne
        dzięsięciolecia. Natomiast o rozgrywanych meczach coś cicho, choć
        przepraszam kadra Leo Benhakera rozegrała na jednym z tych stadionów
        dwa sparingi. Widzów było nie więcej ni 50.
    • Gość: Obywatel Re: Panie prezydencie.Zrezygnujmy z EURO we Wrocł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 15:47
      buhahahaha, łojezu co to za pajac???
      • Gość: max Re: Panie prezydencie.Zrezygnujmy z EURO we Wrocł IP: *.217.146.194.generacja.pl 14.02.09, 16:10
        Sam jesteś pajacem, hołota, która się cieszy że jajoglowy im zawody urządza i
        tak będzie ogladac je w TV.
        Za to cudkiewicz będzie pewnie balowal po meczykach w Radissonie, wp...ł kawior
        i popijal szmapanem, pod rękę ze schetyną, gancarzem i całą tą bandą, a wszystko
        za nasza kasę.
        Za to przyjezdni jak zobaczą syf, dziurawe drogi, smierdzący dworzec to na cały
        swiat rozgłoszą aby miasto spotkań, korków i dziur omijać z daleka na przyszłość,

I tak sobie z tym stadionikiem zostaniecie .....
        • Gość: PP Re: Panie prezydencie.Zrezygnujmy z EURO we Wrocł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 16:31
          Bez tego stadionu na pewno nie będzie tak szybko obwodnicy a tym samym korki nie
          znikną nie będzie remontu dworca bo po co , trzeba remontować dworzec w Krakowie
          czy Katowicach a i nie będzie pożyczki bo na remont kamienic czy łatanie dziur
          na pewno nie opłaca się doprowadzać miasta do bankructwa.
    • radeberger stadion to droga zabawka 14.02.09, 16:22
      pytanie tylko, czy potem będzie przynosić zysk?

co zaś do przebudowy lotniska - i tak nic z niego prawie nie lata..
    • 1410_tenrok A ty Wrocek kochasz xxii??? 14.02.09, 22:11
      zastanów sie nad tym, co piszesz. Ale bardzo dokładnie.
      • Gość: Łoś_bimbacz jak zarobic na organizacji euro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 22:30
        Sprzedac organizacje Euro na allegro a Sternik i Nażelowany gratis
        do kompletu, będzie zainteresowanie, bo wszak POwszechnie ich
        talentu menedżerskiego zazdroszczą.
        Uefa też nic nierobi, a tylko sprzedaje prawa do transmisji meczów i
        nalepek oraz logo imprezy dla kopaczy, dlaczego nie sPRÓbowac???:)
      • wroclaw_xxii Re: A ty Wrocek kochasz xxii??? 15.02.09, 13:14
        Tak. i żal mi dusze ściska jak widzę, jak nasze miast rozkradają luzie pokroju prezesa od stadionów i innych ludzi, którym i otacza się prezydent. To my, mieszkańcy płacimy na jego karierę. Jego wybujałe wizje rozegrania 2 meczów nad Ślęzą kosztują wrocławskiego podatnika bardzo dużo. Nawet bezpośredio - ostatnio przez podwyżkę opłat za czynsze, podatki od gruntów itp. NIKT nam za EURO złamanego eurocenta nie da. Za wszystko zapłacimy z własnej kieszeni - euro dotacje to fikcja - to po prostu przeniesienie pieniędzy z jednego miejsca na drugie. A braknie na drogi, szkoły, remonty. Chyb a,ze prezydent ma znajomego w Mennicy, który mu trochę złotówek dodrukuje. O, to wtedy zwracam honor.
        • 1410_tenrok xxii 15.02.09, 15:19
          winieneś wiedziec, że same mistrzostwa czy też olimpiada nigdy nie
          przynoszą korzysci finansowych ale przynoszą wymierne korzyści dla
          mieszkanców. Korzysci te leżą w tym, że robi sie to, czego normalnie
          nigdy by nie zrobiono. I pewnie wiele by zrobiono, gdyby nie
          szalejący nad nami światowy kryzys gospodarczy.
          Zawsze jest tak, że nikt inny za to nie płaci, jak tylko sami
          gospodarze. Chcą poprawić image panstwa, miasta na świecie, poprzez
          ukazanie swojej sprawności i potencji organizacyjnej. Ja rozumiem,
          że ludzi są przyzwyczajeni od ca. początku lat '80, że jakiś wujek
          im za coś płaci..... A to Niemcy przysyłali paczki, a to UE coś
          finansuje, a to ktoś inny. Mam dla ciebie radę, jaką miał wujek Sam
          swego czasu dla swoich obywateli: NIE PYTAJ CO WROCEK ZROBI DLA
          CIEBIE, ZASTANOW SIE CO TY MOZESZ ZROBIC DLA WROCKA.
          Defetyzm, narzekactwo i tego typu numery a'la np. łoś bimbacz
          (typowy przykład lenia) do niczego nie prowadzą. Trzeba się wziąć do
          roboty i zapunkalac. Z próżnego i Salomon nie naleje.
          • Gość: WK Re: xxii IP: *.ig.pwr.wroc.pl 16.02.09, 19:13
            Czyżbyś wzywał do czynów społecznych? A może wkrótce będą
            obowiązkowe (jak sowieckie "subotniki")?

Na marginesie przyszłego rzekomo wielkiego marketingowego znaczenia
            organizacji meczów na Euro2012 we Wrocławiu: potrafisz wymienić
            miasta, w których rozgrywano mecze Euro2008? Gdzie były półfinały?
            Finał? Bo ja nie pamiętam ale wiem kto wygrał, kto strzelił bramki,
            itd.
        • Gość: DW Re: A ty Wrocek kochasz xxii??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 15:24
          A mądry Ty jesteś??? Myślisz, że po Euro nam stadion rozbiorą??? Nasze wnuki
          będą pewnie jeszcze oglądać mecze na tym obiekcie...
          • map4 Re: A ty Wrocek kochasz xxii??? 16.02.09, 10:02
            Gość portalu: DW napisał(a):

> A mądry Ty jesteś??? Myślisz, że po Euro nam stadion rozbiorą??? Nasze wnuki
            > będą pewnie jeszcze oglądać mecze na tym obiekcie...

nie sądzę. Aquapark musiał być remontowany zaledwie po roku jego użytkowania, od
            ostatniego remontu hali ludowej minęło zaledwie trzynaście lat a już zbliża się
            następny remont, bruk w rynku wytrzymał lat 12 i też musi już być ponownie
            remontowany.

Naprawdę nie wydaje mi się, żeby sztandarowe budowy dynamizmu wytrzymały trzy
            generacje. To nie ta klasa jakości. Czas odzwyczaić się od sytuacji, w której
            raz wybudowana infrastruktura trzyma się i działa przez 60 - 100 lat. Te czasy
            minęły i za panowania dynamizmu już nie wrócą. Dynamizm nie inwestuje w jakość,
            lecz w dodę, billboardy i fontanny.
            • nazimno A jak solidnie budowano w sredniowieczu? 16.02.09, 10:04
              Do dzisiaj stoi wszystko, czego swiadomie nie zniszczono.
              To "se ne wrati".
              • Gość: Mex Re: A jak solidnie budowano w sredniowieczu? IP: *.wroclaw.mm.pl 16.02.09, 11:11
                Tenrok, nie tlumacz przygłupowi. Nie ma pojęcia o swiecie,
                gospodarce, ekonomii, zyskach, korzysciach. Bełkocze jak prymitywny
                populista. Szkoda czasu na tłumaczenie durniowi.
              • map4 Re: A jak solidnie budowano w sredniowieczu? 16.02.09, 14:40
                nazimno napisał:

> Do dzisiaj stoi wszystko, czego swiadomie nie zniszczono.
                > To "se ne wrati".

Ba, średniowiecze. Zastanów się nad czasami Imperium Rzymskiego lepiej.

Imperium Rzymskie dlatego właśnie w ogóle stało się imperium, bo budowało drogi
                bite umożliwiając w ten sposób szybkie przemieszczanie się wojsk. Niektóre drogi
                z czasów imperium rzymskiego istnieją i służą do dzisiaj. A wybudowane one
                zostały 2 tysiące lat temu ...

Wydawać by się mogło, że po dwóch tysiącach lat rozwoju cywilizacji,
                materiałoznawstwa oraz sztuki inżynierskiej drogi bite budowane chociażby przez
                dynamizm budowane będą z myślą o następnych sześciu - ośmiu tysiącach lat i
                podobnie długo wytrzymają. W rzeczywistości jednak wrocławskie drogi z trudem
                wytrzymują pierwszych dziesięć lat eksploatacji. Czy oznacza to, że wrocławska
                władza posiada zaledwie ledwie mierzalne ułamki promili inteligencji rzymskich
                cesarzy ?

Inaczej wytłumaczyć się tego nie da.
    • Gość: ja wroclaw_xxii walnij się w pusty łeb /nt IP: *.nat.tvk.wroc.pl 16.02.09, 21:16
      wroclaw_xxii walnij się w pusty łeb
      • Gość: biznesman Re: nieładne ale prawdziwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 22:25
        uczucie mnie ogarnęło. Zacząłem zazdrościć członkom zarządu spółki 2012. Ja na
        swoją kasę muszę zapracować i to więcej niż 10 godzin dziennie. A wyczytałem, że
        za pracę kiedy się chce członkowie zarządu biorą 20 kafli. O samochodach nie
        wspominam. Ja swój musiałem kupić.
        A o stadionie myślę, że to będzie milion razy większy MIŚ wg Barei.
        • Gość: Łoś_bimbacz Re: nieładne ale prawdziwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 22:36
          uczucie mnie ogarnęło. Zacząłem zazdrościć członkom zarządu spółki
          2012. Ja na
          > swoją kasę muszę zapracować i to więcej niż 10 godzin dziennie. A
          wyczytałem, ż
          > e
          > za pracę kiedy się chce członkowie zarządu biorą 20 kafli.

do Twoich refleksji idealnie pasuje akapit z Dynamicznej Czytanki:
          jesteś nieudacznikiem i POrównuj się do wspanaiałych menedzerów:
          Nażelowanego oraz Słoniny-Specka:))) Ich menedzęrska wirtuzozeria na
          tym POlegal, że jeszcze niczego nie stworzyli, a już kasują na PÓł
          etatatu, tyle co nauczyciel za cały rok:))) Ucz się, a nie jątrzyj
          na forum!
          p.s. zapłciełeś już nową opłatę za użytkowanie wieczyste, czy może
          POwstrzymujsz Dynamizm w SKO???:)
    • Gość: itonai Re: Panie prezydencie.Zrezygnujmy z EURO we Wrocł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 22:35
      Gdyby prezydent Dutkiewicz zrezygnował z budowy niepotrzebnego
      stadionu, to po przeminięciu pierwszej nagonki, dałoby mu
      niewiarygodne fory w walce z każdym przeciwnikiem. Jest to wręcz
      genialne pociągnięcie i jest tylko kwestią czasu, prezydent którego
      dużego miasta to wykorzysta.A tylko pierwszy spije śmietankę.
      • map4 Re: Panie prezydencie.Zrezygnujmy z EURO we Wrocł 17.02.09, 09:55
        Gość portalu: itonai napisał(a):

> Gdyby prezydent Dutkiewicz zrezygnował z budowy niepotrzebnego
        > stadionu, to po przeminięciu pierwszej nagonki, dałoby mu
        > niewiarygodne fory w walce z każdym przeciwnikiem. Jest to wręcz
        > genialne pociągnięcie i jest tylko kwestią czasu, prezydent którego
        > dużego miasta to wykorzysta.A tylko pierwszy spije śmietankę.

Też mi to przyszło do głowy. Zważ jednakże na to, że taki manewr jest mocno
        ryzykowny. Długiemu kończy się czas, w którym może taką decyzję ponieść bez
        ponoszenia kosztów. Po podpisaniu umowy z wykonawcą stadionu zerwanie jej przez
        miasto wiązać się będzie z dużymi karami konwencjonalnymi. Do tego dochodzi
        projekt dodanego tramwaju, który ze względu na koszty został już ograniczony.
        Bez nowego stadionu dodawany tramwaj jako taki sensu nie ma, a kupa szmalu
        przepłynęła już z magistratu na konto firmy w której teraz pracuje Paweł
        Panczyj, za koordynację i planowanie tego projektu.
        Gdyby Euro we Wrocławiu teraz przyszło Długiemu odkręcać, to komisja rewizyjna
        rady miejskiej z Czajkowskim (SLD) i Hanczarkiem (PO) poważnie dobrałaby mu się
        do dupska.

Poza tym byłby to gwóźdź do politycznej trumny Dutkiewicza. Zbyt wiele we
        Wrocławiu przez ostatnie półtorej kadencji mu nie wyszło. Nie chce mi się
        wyliczać, ale od początku jego rządów wizji sternika coraz jaskrawiej
        przeciwstawia się szara wrocławska rzeczywistość. Do tego Długi postanowił
        politycznie wypłynąć na szerokie wody i wyjść z Wrocławia, czyli przeciwstawił
        się funkcji, którą zaplanował dla niego Schetyna.

Wydaje mi się - chociaż oczywiście Schetynie w głowie nie siedzę - że dla
        sternika przewidziane było stanowisko dopiero po następnych wyborach
        parlamentarnych, przy założeniu, że Platforma je wygrywa zdobywając absolutną
        większość głosów. Donek do pałacu, Grzesiu do URMu, Bogdan do MONu a Dutkiewicz
        jako podziękowanie za bycie lokalną lokomotywą na jakiś quasi-ministerialny
        stołek, bez realnej władzy ale za to wymagającym stałej obecności w telewizorze.
        Bo ja wiem - minister infrastruktury może ? W tym ministerstwie nie ma co robić,
        czego Pol z winietą jest najlepszym dowodem. A Dutkiewicz się na infrastrukturze
        jak mało kto zna: dwadzieścia metrów mostu remontowane przez trzy lata to jest
        wynik jakiego ze świecą szukać.

Pasowałby tam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka