Dodaj do ulubionych

Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone

30.03.09, 05:52
No coż. 123 lata zaborów już dawno minęły, a polska mentalność
kalego niczego się w tym okresie nie nauczyła. Każdy ciągnie do
siebie, a że się przy okazji szata rezerwie... kto by się takimi
szczegółami przejmował.
Winnych poszuka się później a i tak zawiśnie ten trzeci.
Obserwuj wątek
    • Gość: IDEOLO Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.devs.futuro.pl 30.03.09, 06:19
      PAN REKTOR JAK PIES OGRODNIKA. SAM NIE ZJE I DRUGIEMU NIE DA.
    • Gość: Gość-2008 Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 06:22
      Znając rzeczywistość administracyjną akademickich udziałowców EIT+ śmiem
      twierdzić, że bez jednego centrum decyzyjnego, administracyjnego wszystko się
      rozsypie. Poza tym, o czym nie powiedziano - uczelnie będą opłacane za używanie
      potencjału badawczego do badań prowadzonych dla EIT+. Skoro mamy, my naukowcy,
      pomysły a uczelnie, w tym Politechnika nie chcą ich finansować to czemu się
      dziwić że idziemy do EIT+. A że przy okazji zarobimy to co z tego. Zapłacimy w
      PIT. Niech ktoś pokaże, że na wyższych uczelniach zarabia się tak jak np. w
      Sejmie, Senacie lub bankach.
      Toż to wszystko jest żenujące. A postawa Więckowskiego przypomina liberum veto.
      Rozp... wszystko.
    • Gość: czytacz Jeśli rektorem może zostać ktoś taki IP: *.connecta.pl 30.03.09, 06:42
      widać nie najmądrzejszy, to co można sądzić o reszcie?
      • Gość: jot Re: Jeśli rektorem może zostać ktoś taki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.09, 06:59
        Urok forum polega na tym, że można pogadać o sprawach zupełnie dyskutantom nie
        znanych, takich o których nie mają zielonego pojęcia.
        • witek7205 Re: Jeśli rektorem może zostać ktoś taki 30.03.09, 07:12
          Gość portalu: jot napisał(a):

> Urok forum polega na tym, że można pogadać o sprawach zupełnie
          dyskutantom nie
          > znanych, takich o których nie mają zielonego pojęcia.

Widać masz większe pojęcie.
          No to może wyjaśnisz w takim razie o co rektorowi PWR chodzi.
          Możlwe, że ma rację, tylko fajnie byłoby gdyby raczył ją przedstawić
          a nie zachowywać się tak jak to robi do tej pory.
    • Gość: Jakl Konkurencja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 07:56
      Politechnika nie jest konkurencją dla instytutów realizujących
      badania w zakresie technologii. Politechnika nie potrafi
      wyegzekwować dwóch rzeczy: zorganizowanej pracy dużych zespołów i
      osiągania efektów w skończonym określonym czasie. Jeśli EIT+ ma być
      konkurencją w zakresie swoich wyników w stosunku do innych podobnych
      placówek na świecie, to musi zatrudniać pracowników na takich
      zasadach, by rozliczani byli tylko z rezultatów badań. Publikacje i
      osiągnięcia dydaktyczne dydaktyczne nie mają tu nic do rzeczy. Poza
      tym w instytucie o charakterze technologicznym trzeba zapomnieć o
      indywidualnym osiąganiu rezultatów. Liczy się tylko zespół i to duży
      zespół. W dzisiejszej technice są takie problemy, do rozwiązywania
      których potrzebne są zespoły liczące co najmniej kilkaset osób -
      Politechnika nie dysponuje takimi formami organizacyjnymi, które by
      to umożliwiały.
      • Gość: Nauka A gdzie jest Jego EksMagnificencja Luty? IP: *.nottingham.ac.uk 30.03.09, 13:40
        A gdzie zniknął prof. dr hab. Tadeusz Luty, szef Wrocławskiego Centrum
        Akademickiego (WCA)?

"Wrocławskie Centrum Akademickie (WCA) to nowy projekt Urzędu Miejskiego a
        zarazem pierwsza tego rodzaju inicjatywa w Polsce. WCA jest platformą współpracy
        pomiędzy władzami samorządowymi a środowiskiem akademickim we Wrocławiu. Naszym
        celem jest wspieranie działań na rzecz rozwoju szkolnictwa wyższego i nauki
        wrocławskiej."

www.eitplus.wroclaw.pl/artykuly/467/Co-to-jest-WCA/
        • pati7912 Re: A gdzie jest Jego EksMagnificencja Luty? 30.03.09, 15:25
          Słuszne pytanie :-)
    • afiag Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone 30.03.09, 08:44
      Zna ktoś adres tego gościa?
      • Gość: Gość Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.nsn-inter.net 30.03.09, 09:40
        To nie jest tajemnica, ze mieszka na osiedlu, gdzie sporo ludzi z PWR mieszka -
        na Strachocinie (nie wiem, czy wolno mi podac wiecej). Od zawsze był to dziwny
        gosc i bardzo marny wykladowca.
        • Gość: z Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: 217.98.20.* 30.03.09, 10:19
          Więcej już raczej nie wolno.
          Akurat tak się składa, że jest (prawie) moim sąsiadem (ale nie
          jestem pracownikiem PWr). I tylko tyle mogę powiedzieć. Nie wiem jak
          teraz, ale kiedyś zajęcia z nim były OK - ale to było 30 lat temu ;P
    • Gość: b. Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.arch.pwr.wroc.pl 30.03.09, 09:02
      Rektorowi Lutemu odbila palma w drugiej kadencji.Rektorowi
      Wieckowskiemu juz w 2 miesiącu pracy....szkoda bo zapowiadal sie
      naprawde dobrze.Bedzie za to chyba jedynym w historii, ktory
      zakonczy kariere na jednej kadencji.
      zawiódl wszystkich ktorzy na niego głosowali.
      • Gość: olo Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: 213.76.147.* 30.03.09, 09:36
        Wydaje mi się gdyby na stanowisku był by jeszcze prof.Luty to EIT+ było by juz dawno załatwione.Natoniast Więckowski chce pograżyć PWR.Szkoda nie wykorzystać takiego potencjału.
        Wielka szkoda panie Rektorze!!!
        LIPA I JESCZE RAZ LIPA!!!
        • confused.girl Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone 30.03.09, 11:17
          Gość portalu: olo napisał(a):

> Wydaje mi się gdyby na stanowisku był by jeszcze prof.Luty to EIT+ było by juz
          > dawno załatwione.

Oczywiście, że byłoby to już dawno załatwione, bo prof. Luty ma tam ciepłą
          posadkę dla siebie.
          A artykuł jest tak tendencyjnie i nieprofesjonalnie napisany, że aż głowa boli.
          Nawet na Pudelku sobie nie pozwalają na takie głupoty jak we wrocławskiej
          wyborczej ;) Najlepszy tekst z artykułu --> "Tadeusz, o co ci chodzi?".
          • Gość: iza Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: 78.8.140.* 30.03.09, 11:30
            > A artykuł jest tak tendencyjnie i nieprofesjonalnie napisany, że
            aż głowa boli.

akurat TEN artykul jest bardzo rzeczowy - czepiasz sie. czy podane w
            nim sa nieprawdziwe informacje? jezeli tak to ktore?
            • confused.girl Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone 30.03.09, 12:48
              Gość portalu: iza napisał(a):

> > A artykuł jest tak tendencyjnie i nieprofesjonalnie napisany, że
              > aż głowa boli.
              >
              > akurat TEN artykul jest bardzo rzeczowy - czepiasz sie. czy podane w
              > nim sa nieprawdziwe informacje? jezeli tak to ktore?

Jeżeli to jest rzeczowy artykuł to gratuluję. Polecam czasem zajrzeć chociażby
              na www.telegraph.co.uk/ i porównać 'rzeczowość' artykułów. Puszczanie
              wodzy wyobraźni kto co komu powiedział na jakimś zebraniu na pewno rzeczowe nie
              jest. To co uprawia gazeta to jest polowanie na czarownice. Już nie raz się
              przekonałam, że to co pisali nie pokrywało się nawet w 10% z rzeczywistym stanem
              rzeczy. Ani ja, ani Ty nie wiemy o co naprawdę tam chodzi, co jest zawarte w
              umowie, co się poszczególnym stronom nie podoba. I jaki interes ma w tym rektor
              politechniki. Natomiast gazeta napuszcza na niego swoich czytelników wymyślając
              powody jego zachowania (tak, tak, wymyślając, bo oni nie uczestniczą w rozmowach
              między stronami, więc ich 'wiedza' to głównie domysły albo, mam nadzieje, że
              nie, gra na korzyść jednej ze stron). Dziennikarze w Polsce cieszą się bardzo
              dużym zaufaniem społecznym i niestety potrafią to nieetycznie wykorzystać. Sama
              jeszcze niedawno wierzyłam, że skoro w gazecie jest coś napisane to musi to być
              prawdziwe i znajdujące potwierdzenie w faktach.
              • Gość: iza Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: 78.8.140.* 30.03.09, 14:12
                > rzeczy. Ani ja, ani Ty nie wiemy o co naprawdę tam chodzi, co jest
                zawarte w
                > umowie, co się poszczególnym stronom nie podoba. I jaki interes ma
                w tym rektor
                > politechniki...

i tu sie mylisz, ja wiem - mialam i mam ze sprawa bezposrednia
                stycznosc od dawna - bardzo nieobiektywnie pochodzisz do sprawy
                skoro jak sama piszesz "nie wiesz o co na prawde chodzi"
                • pati7912 Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone 30.03.09, 15:29
                  iza, skoro wiesz więcej to podziel się z resztą informacjami.
                  Chętnie poczytam...
                  • Gość: iza Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 20:53
                    no wybacz ale niepublicznymi informacjami zwiazanymi z moja praca
                    nie moge sie dzielic
                    wiesz, sa one znacznie silniejsze niz to o czym pisza w gazetach -
                    obraz pana rektora jest przerazajacy
                    • Gość: pati7912 Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 20:58
                      Jak wygodnie - "wiem ale nie powiem, chociaż to takie 'porażające'".
                      Jakbym słuchała powszechnie znanych posłów... :-/
                      • Gość: iza Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:13
                        nie wydziwiaj, ciesz sie ze ludzie zwiazani ze sprawa w ogole cos
                        pisza na forach niz tylko to co mozna poczytac oficjalnie
                        to nie jest wygodne, takie sa zasady pracy ze pewnych szczegolow sie
                        nie zdradza publicznie, albo jestes jeszcze malolata (watpie w to) i
                        nie wiesz jak sie pracuje i co to jest lojalnosc albo koniecznie
                        chcesz udowodnic ze masz racje
                • confused.girl Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone 30.03.09, 18:39
                  Gość portalu: iza napisał(a):

> > rzeczy. Ani ja, ani Ty nie wiemy o co naprawdę tam chodzi, co jest
                  > zawarte w
                  > > umowie, co się poszczególnym stronom nie podoba. I jaki interes ma
                  > w tym rektor
                  > > politechniki...
                  >
                  > i tu sie mylisz, ja wiem - mialam i mam ze sprawa bezposrednia
                  > stycznosc od dawna - bardzo nieobiektywnie pochodzisz do sprawy
                  > skoro jak sama piszesz "nie wiesz o co na prawde chodzi"

Nie bardzo rozumiem. Napisanie, że nie wiem o co naprawdę (tak, tak, to piszemy
                  razem) chodzi jest nieobiektywne? A to ciekawe... No cóż, najwyraźniej nie do
                  końca stosujemy podobną definicje "obiektywności", więc dalsza dyskusja nie ma
                  najmniejszego sensu :)
                  Skoro tak dużo o tym wiesz to tez chętnie dowiem się szczegółów (inna sprawa, że
                  informacje od anonimów na forum nie są dla mnie w żadnym stopniu wiarygodne), bo
                  ja póki co słyszę bardzo sprzeczne opinie od różnych osób związanych ze
                  środowiskiem akademickim.
                  • Gość: iza Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:19
                    ja wiem ze sie chetnie dowiesz, zreszta nie tylko Ty

"informacje od anonimów na forum nie są dla mnie w żadnym stopniu
                    wiarygodne" - pomysl co napisalas, ilu widzialas nie-anonimow na
                    forum? moze sie przedstawisz z imienia i nazwiska i miejsca pracy?
                    Pait tez?
                    pomysl, jakby byla wezmy na to sekretarka pana rektora to
                    ujawnilabys SZCZEGOLY na forum?...

a opinie sa sprzeczne bo obie strony urabiaja te opinie
          • Gość: obserwer Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 11:41
            confused.girl napisała:
            > Oczywiście, że byłoby to już dawno załatwione, bo prof. Luty ma tam ciepłą
            > posadkę dla siebie.
            > A artykuł jest tak tendencyjnie i nieprofesjonalnie napisany, że aż głowa boli.
            > Nawet na Pudelku sobie nie pozwalają na takie głupoty jak we wrocławskiej
            > wyborczej ;) Najlepszy tekst z artykułu --> "Tadeusz, o co ci chodzi?".
            >

Co ty widzisz w nim tendencyjnego????
            Szczera prawda!Gość jest pazerny i przez to zniszczy całą ideę EIT+.
            A co mieli napisać zamiast "Tadeusz-o co ci chodzi"??? Co temu j.......u
            p.........mu k.....wi strzeliło do głowy????
            Pudelka to Ty masz chyba w głowie.
            Nie jestem ani uczniem , ani absolwentem PWR tylko zwykłym mieszczuchem i szlag
            mnie trafia , ze można zniszczyć coś dobrego dla rozwoju Polskiej nauki i
            Wyższych uczelni we Wrocławiu.
            Dobrze ktoś tu już ujął "pies ogrodnika" i tyle w temacie
    • Gość: Gość Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 09:58
      Taki rektor to SZKODNIK.
    • anonimowy_komentarz challenging performance 30.03.09, 10:22
      Tymczasem gdzie indziej:

These centers will create “dream teams” of the best scientists, working with the best tools and focused on the most important problems outlined in the...

... are basic science inspiration machines, examining how complex materials and chemistry work at nanometer length scales and ultrafast time scales. The scientific knowledge and understanding they generate will be the basis for overcoming the materials and chemistry roadblocks to next generation sustainable energy technologies.

The scientific community has responded enthusiastically ...

...has received approximately 260 proposals representing 3800 senior investigators from 385 research institutions...

....The proposals reflect an unusually high degree of interdisciplinary cooperation...

...to overcome the challenging performance roadblocks to next generation sustainable energy technologies.
    • Gość: tomek Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: 78.8.136.* 30.03.09, 10:26
      ja bylem jego studentem kilka lat temu - to byla porazka, jedne z
      najgorszych zajec jakie mialem, czlowiek totalnie nieuporzadkowany,
      chaotyczny, nerwowy, co chwile zerkajacy na telefon, wyklady z folii
      zmienianych w tepie ekspresowym, w ogole jakis dziwny gosc,
      strasznie zakompleksiony. ja sobie nie wyobrazam jak taki gostek
      moze rzadzic uczelnia, a to co pisza w gazecie potwierdza moje
      obserwacje jako studenta tylko przeskalowane 100x - biedna stara
      polibuda.
    • fajny_elector trwonienie kasy na lewo i prawo - brawo, brawo !! 30.03.09, 10:27
      Bawcie się urzędasy bawcie. Jeszcze pewnie trochę do roztrwonienia
      kasy zostało. Jak już roztrwonicie to się dogadacie. Przecież o to
      chodzi. Nie mam racji????
    • pati7912 Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone 30.03.09, 12:52
      "Nic o nas, bez nas" - stara dobra zasada. Jeśli władze lokalne i
      pozostałe uczelnie tego nie rozumieją to trudno. Dudkiewicz wymyślił
      sobie, że EIT+ musi być spólką - dlaczego pytam? Rzeszowski AERONET
      jest konsorcjum irównież dostał grant z ministerstwa.
      Ktoś chce tu "skręcić" kasę na boku... I tym kimś nie jest rektor
      PWr.
      • Gość: q Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.as.kn.pl 30.03.09, 13:22
        no tak, najłatwiej to oskarżyć o "skręcenie kasy"..

Dlaczego spółka? Ano dlatego żeby to miało sens a działalność przynosiła rezultaty.
        "Twór" pod przewodnictwem PWR już mamy:
        Wspólnota Wiedzy i Innowacji w Zakresie Technik Informacyjnych i Komunikacyjnych
        www.ict-cluster.wroc.pl.
        I co? Ile osób o nim słyszało? .... on jest martwy!
        I taki martwy będzie EIT+ pod kontrolą Politechniki
        (o ile będzie, bo poczynania JM Rektora zakrawają na czysty sabotaż)
      • Gość: Gogo Jednak to rektor coś chce skręcić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 14:07
        To, że ma być spółka to podobno warunek UE i ministerstwa, które
        pośredniczy. Przywoływanie do tablicy Dutkiewicza to typowy zabieg
        mający ukryć rzeczywiste intencje Więckowskiego. Miasto wg. obecnych
        propozycji ma mieć tylko kilkanaście procent udziałów w kapitale
        zakładowym. Jednak podobno udziałowcy spółki tego typu nie mają
        prawa do podziału zysku. 100% dotacji musi pójść na aparaturę i
        wynagrodzenie pracowników w tym przede wszystkim naukowców. I kto tu
        coś kręci?

• pati7912 Re: Jednak to rektor coś chce skręcić 30.03.09, 15:41
          > To, że ma być spółka to podobno warunek UE i ministerstwa, które
          > pośredniczy.

No właśnie, "podobno"... Zaglądałam na stronę EIT+, ministerstwa i
          nigdzie nie znalazłam niczego co poparłoby tą informację.
          Poza tym gdyby EIT+ było konsorcjum nie byłoby całej tej wojenki o
          udziały i wątpliwości dotyczących wcześniejszego czy obecnego ich
          podziału. Tam na pewno dotacja poszłaby w całości na sprzęt i
          wynagrodzenia.
          Stąd wątpliwości dotyczące czystości intencji Dudkiewicza. Myślę, że
          uzasadnione...
          • Gość: Jakl Udziały są bez znaczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 17:09
            Udziały w takiej spółce są bez znaczenia. Całą dotacja musi pójść na
            wynagrodzenia i aparaturę. Zauważ, że w typowej spółce prawa
            handlowego na wynagrodzenia i inne elementy działalności idzie 80%
            wpływów. Zysk to co nawyżej 20% kwoty przychodu. Przy
            kilkunastoprocentowym udziale miasta liczonym od tych 20% mogłoby
            ono zyskać co najwyżej 4% od przychodu spółki, a pracownicy jakieś
            50%. Zatem droga Pati7912 nie przywołuj po raz kolejny Dutkiewicza
            do tablicy. Szermowanie tym wtrychem nic nie wnosi.
            • Gość: Nauka Re: Udziały są bez znaczenia IP: *.nottingham.ac.uk 30.03.09, 17:37
              Udziały w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością są bez znaczenia?
              Co na to Kodeks Spółek Handlowych? :-)
            • pati7912 Re: Udziały są bez znaczenia 30.03.09, 18:18
              Jakl, nie wiem czy nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć tego co
              napisałam. A uważam, że dość jasno kwestionuję zasadność tworzenia
              spółki z o.o. zamiast konsorcjum. I nie pisz mi, że tak życzyło
              sobie ministerstwo, bo jak narazie na poparcie tej tezy mamy tylko
              słowa Dudkiewicza (na stronie ministerstwa nie znalazłam takich
              wymagań). A niewątpliwie EIT mogło funkcjonować jako konsorcjum -
              podobnie jak przywoływany już przeze mnie rzeszowski AERONET.
              • Gość: Jakl O co idzie spór? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 19:09
                Jeśli to może być konsorcjum, to powinno być zawiązane między
                jednostkami badawczymi. Nie bardzo wiem w jakim charakterze miałoby
                w tym brać udział miasto i samorząd województwa(jakoś dziwnie
                pomijany w tych wszystkich głosach krytycznych). Bardzo proste
                rozwiązanie tego problemu leży w gestii minister Kudryckiej - niech
                przekaże dotację Politechnice i po sprawie. Coś widać jest jednak
                nie tak, bo pani minister nie zdecydowała się na taki ruch, ale
                wyznaczyła termin osiągnięcia porozumienia i wskazała winnego
                problemów - większościowego wg pierwszych założeń udziałowcas
                spółki. Ten większościowy udziałowiec był nim dlatego, że wnosił
                podobnie jak samorząd województwa kwotę pieniężną i aport w postaci
                budynków lub terenów. Nie zyskiwał natomiast prawa do udziału w
                zyskach, bo taki musi być statut spółki, która jest finansowana z
                dotacji UE. Miasto pod wpływem krytyki już wycofało się z pozycji
                większościowego udziałowca. Zatem jeszcze raz: jeśli Politechnika
                chce konsorcjum - niech dogada się z ministerstwem bez udziału
                miasta. Proszę o wyjaśnienie dlaczego dotychczas rektor Więckowski
                tego nie zrobił?

• Gość: iza Re: O co idzie spór? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:10
                  zeby uporzadkowac:
                  - sa 3 projekty: 2 naukowe, 1 infrastrukturalny - naukowe mialy
                  dzialac na infrastrukturze zbudowanej przez ten trzeci,
                  - pieniadze na 2 z 3 projektow zostaly juz przyznane i beneficjentem
                  jest EIT+ i jest tam juz podpis Pani Minster,
                  - EIT+ mialo korzystac z pomocy naukowcow z roznych uczelni: UWr,
                  PWr, AM bo samych na razie nie mialo (nie tylko z PWr jak sie mowi),
                  - uczelnie te zgodzily sie na taka role,
                  - powod byl podstawowy - EU zyczy sobie w taki przypadkach
                  koncentracji srodkow w jednej spolce, nie konsorcjum. Jest to wymog
                  komisji europejskiej, a tak duze projekty negocjuje sie bezposrednio
                  z komisja, i Pati, nie znajdziesz takich rzeczy jawnie napisanych na
                  pierwszysch stronach gazet czy innych portali - to jest szycie na
                  miare bo pieniadze sa bardzo duze,
                  - co oznacza koncentracja? pelna odpowiedzialnosc za realizacje
                  projektu - naukowa i administracyjna,
                  - pani minister nie moze przekazac dotacji politechnice, te
                  pieniadze zostaly juz przyznane i sa na to papiery
                  - mozna projekty doprowadzic do niewydolnosci zeby ministerstwo
                  stwierdzilo, ze beneficjent nie wywiazuje sie z umowy. Wtedy umowy
                  zostana zerwane a pieniadze wroca do wspolnego worka. to chce zrobic
                  pan rektor i jest to WYJATKOWE DRANSTWO.
                  - pan rektor liczy ze jakims prostym ruchem dostanie potem te
                  pieniadze - w najgorszym przypadku np. skladajac wnioski do
                  minsterstwa na nowe projekty (o tej samej tematyce)
                  • Gość: USA zielona karta O co idzie naprawdę spór? IP: *.metalab.unc.edu 30.03.09, 21:30
                    POwoli :-)

"- uczelnie te zgodzily sie na taka role,"

tzn nie uczelnie, a przede wszystkim jedna strategiczna dla pomysłu uczelnia:
                    politechnika wrocławska. reszta to tylko kwiatek do kozucha i wszyscy sobie
                    swietnie zdajemy z tego sprawe, co nie?

"powod byl podstawowy - EU zyczy sobie w taki przypadkach koncentracji srodkow w
                    jednej spolce, nie konsorcjum"

i tutaj sobie to inaczej interpretujemy :-) tzn ja z perspektywy atlantyku,
                    razem z kolegami ktorzy rowniez opuscili wroclawske uczelnie, sadzimy, ze
                    podstawowym powodem, dla ktorego pomysl powstal byl fakt, zapewnienia niejakiemu
                    rektorowi marcowi (nazwisko do wiadomosci redakcji) kolejnej kadencji
                    rektorowania znacznie lepszej fuszce niz poprzednia :-)

z alufelgami, w kolorze metallic, z milionami na podroze, z pensja nie
                    ograniczona siatka plac polibudy, z mozliwoscia rozparcelowania setek milionow
                    wsrod politycznych przyjaciol z partii POlsat XXI, drenujac polibude z ostatnich
                    naukowcow jacy jeszcze tam zostali

"to chce zrobic pan rektor i jest to WYJATKOWE DRANSTWO."

no i tu sie zgadzam, to chcial zrobic pan eks-rektor i bylo to WYJATKOWE
                    DRANSTWO :-) :-)

ale nie wyszlo, jak tylko rektor marzec trzasnal dzwiami do swojej lancii po
                    oddaniu wladzy, nagle sie okazalo, ze nikt go nie kocha i nikt nie ma zamiaru mu
                    sponsorowac mega-fuchy!

nie wyszlo :-) i nawet artykuly sponsorowane w wyborczej nie pomoga... senat pwr
                    wie co jest grane, gra w koncu w te kulki nie od wczoraj...

a moze ciebie ktos w ch...a stara sie zrobic, iza? nie pomyslalas o tym?

gdzie sie chowa marzec? to jest pytanie :-) marzec, wyłaź z jamy! pokaż że
                    umiesz przegrywać z klasą :-)
                    • Gość: Jakl Na złość mamie odmrożę sobie uszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:58
                      Oto cytat z wcześniejszego artykułu:
                      "W ubiegłym tygodniu we Wrocławiu minister nauki i szkolnictwa
                      wyższego Barbara Kudrycka poganiała udziałowców: - Jesteśmy pod
                      presją czasu. Wierzę, że w ciągu miesiąca do tego dojdzie, dopiero
                      wtedy uruchomię finansowanie. Jeśli miałoby do tego nie dojść,
                      ministerstwo będzie musiało przeznaczyć te pieniądze na inne
                      projekty."
                      Ja pani minister wierzę - pewnie to zrobi. Wg Ciebie to będzie
                      sukces - bo jakiś tam nielubiany przez Ciebie były rektor nie
                      dostanie posady. A naukowe środowisko Wrocławia pozostanie bez tych
                      poczatkowych 200 mln i dalszych 500. Sukces jak jasny gwint -
                      zwłaszcza jak się patrzy "z perspektywy atlantyku".

• Gość: USA zielona karta Ale mama chce mi obciąć ręce :-( IP: *.metalab.unc.edu 30.03.09, 22:12
                        zaraz zaraz, jakie srodowisko naukowe? przeciez srodowisko naukowe w calosci ma
                        tylko 65 procent udzialow, a pwr zostala zredukowana do 30 procent.

zatem jesli nie da sie bez pwr, to wydaje mi sie - jesli oczywiscie nie chcesz
                        zmarnowac tych pieniedzy o ktorych mowisz - ze trzeba dac politechnice po prostu
                        wiecej?

chyba ze jednak nie chodzi o "srodowisko naukowe", a srodowisko
                        polityczno-biznesowe POlsat XXI? :-)
                        • Gość: Jakl Przeczytaj całą dyskuję to zrozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 22:27
                          Środowisko naukowe straci dochody ze swojej pracy, które to dochody
                          będą stanowiły najważniejszą część kosztów funcjonowania EIT+ -
                          zatem owych 700 mln dotacji UE. 65% udziału w kapitale zakładowym
                          spółki nie daje ŻADNYCH praw do udziału w zyskach, bo w spółce
                          dotowanej przez UE zysk musi wynosić ZERO. Przeczytaj co wcześniej
                          napisali inni.

• Gość: iza Re: O co idzie naprawdę spór? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 23:44
                      > tzn nie uczelnie, a przede wszystkim jedna strategiczna dla
                      pomysłu uczelnia: politechnika wrocławska. reszta to tylko kwiatek
                      do kozucha i wszyscy sobie swietnie zdajemy z tego sprawe, co nie?

NIE! politechnika jest strategiczna dla Nano ale nie dla Bio! nie
                      powtarzaj zaslyszanych opini

> i tutaj sobie to inaczej interpretujemy :-) tzn ja z perspektywy
                      atlantyku, razem z kolegami ktorzy rowniez opuscili wroclawske
                      uczelnie, sadzimy, ze podstawowym powodem, dla ktorego pomysl
                      powstal byl fakt, zapewnienia niejakiemu rektorowi marcowi (nazwisko
                      do wiadomosci redakcji) kolejnej kadencji rektorowania znacznie
                      lepszej fuszce niz poprzednia :-) z alufelgami, w kolorze metallic,
                      z milionami na podroze, z pensja nie ograniczona siatka plac
                      polibudy, z mozliwoscia rozparcelowania setek milionow wsrod
                      politycznych przyjaciol z partii POlsat XXI, drenujac polibude z
                      ostatnich naukowcow jacy jeszcze tam zostali

tu tez sie mylisz, byly rektor nie jest zatrudniony w EIT+, nie moze
                      jako czlonek rady nadzorczej. nie ma tez sluzbowego samochodu. BTW,
                      a ile w takim razie zarabia byly rektor? podziel sie znami swoimi
                      informacjami...?
                      i kolejna, juz glupota powtarzana do bolu, tych pieniedzy z tych
                      milionow NIE mozna wykorzystac na inne cele niz badawcze. te srodki
                      strukturalne sa tak obwarowane, ze mysz sie nie przesliznie a co
                      dopiero sugerowane XXI – oj cos sie atlantyk kompromituje

> no i tu sie zgadzam, to chcial zrobic pan eks-rektor i bylo to
                      WYJATKOWE DRANSTWO :-) :-) ale nie wyszlo, jak tylko rektor marzec
                      trzasnal dzwiami do swojej lancii po oddaniu wladzy, nagle sie
                      okazalo, ze nikt go nie kocha i nikt nie ma zamiaru mu sponsorowac
                      mega-fuchy!

i znow jakies glupoty piszesz o sponsorowaniu – jak w Trybunie Ludu

> nie wyszlo :-) i nawet artykuly sponsorowane w wyborczej nie
                      pomoga... senat pwr wie co jest grane, gra w koncu w te kulki nie od
                      wczoraj...

no jasne ze gra i w te skostniale kulki garstka myslacych naukowcow
                      juz nie chciala grac, ale wyglada na to ze w naszym kraju nie da sie
                      robic nauki zanim nie odejdzie naturalnie pokolenie profesorow
                      twardoglowych

> a moze ciebie ktos w ch...a stara sie zrobic, iza? nie pomyslalas
                      o tym?

oj czlecze, malo wiesz widocznie o sprawie skoro tak piszesz – a
                      moze ja jestem zona rzeczonego pana b. rektora... zartuje
                      oczywiscie ;-)

> gdzie sie chowa marzec? to jest pytanie :-) marzec, wyłaź z jamy!
                      pokaż że umiesz przegrywać z klasą :-)

EIT+ to projekt bylego pana rektora ale prezydenta
                • Gość: pati7912 Re: O co idzie spór? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:16
                  No dobrze, ale EIT+ zostało przekształcone z DCZT. Powstaje więc
                  pytanie po co miasto i województwo się w to mieszało? Skoro Rzeszów
                  poradził sobie, to nie widzę powodu dla którego Wrocław miałby nie
                  dać rady z uzyskaniem dotacji.

Co do wnoszonych przez miasto budynków i terenów, to akurat
                  podchodzę do tego sceptycznie. Dla mnie bez sensu jest tworzenie
                  kolejnej instytucji naukowej na peryferiach miasta i tak daleko od
                  pozostałych uczelni. Uważam, że lepiej zainwestować w dostosowanie i
                  rozbudowę gdzieś bliżej, zintegrować bardziej uczelnie i ułatwić tym
                  samym dojazd wszystkim zainteresowanym. Ale to tylko moja prywatna
                  ocena.

Odnośnie Twojego pytania - nie wiem dlaczego politechnika nie
                  dogadała się z ministerstwem i szczerze mówiąc średnio mnie to
                  interesuje. Podobnie zresztą jak to czy EIT+ powstanie czy nie.
                  Ale nie podoba mi się kiedy po kolejnym tendencyjnym tekście GW
                  Wrocław wszyscy wieszają psy na człowieku chociaż nie znają powodów
                  jego działania...
                  • Gość: iza Re: O co idzie spór? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 23:58
                    > No dobrze, ale EIT+ zostało przekształcone z DCZT. Powstaje więc
                    > pytanie po co miasto i województwo się w to mieszało? Skoro
                    Rzeszów
                    > poradził sobie, to nie widzę powodu dla którego Wrocław miałby nie
                    > dać rady z uzyskaniem dotacji.

bo administracja uczelni jest totalnie niewydolna i nie jest w
                    stanie zarzadzac takimi pieniedzmi, a sredni poziom naukowca na niej
                    mizerny wiec tych najlepszych trzeba skrzyknac pod jednym szyldem,
                    dobrze zarzadzanym.

jakiej wielkosci kwoty dostal rzeszow, z jakiego poddzialania i na
                    co przeznaczone?

> Co do wnoszonych przez miasto budynków i terenów, to akurat
                    > podchodzę do tego sceptycznie. Dla mnie bez sensu jest tworzenie
                    > kolejnej instytucji naukowej na peryferiach miasta i tak daleko od
                    > pozostałych uczelni. Uważam, że lepiej zainwestować w dostosowanie
                    i
                    > rozbudowę gdzieś bliżej, zintegrować bardziej uczelnie i ułatwić
                    tym
                    > samym dojazd wszystkim zainteresowanym. Ale to tylko moja prywatna
                    > ocena.

masz racje ze EIT+ jest zlokalizowane w zlym miejscu. nie masz racji
                    piszac ze bez sensu jest tworzenie kolejnej instytucji naukowej.
                    istniejace nie sa zdolne do prowadzenia badan na wysokim poziomie
                    (poza wyjatkami). pracownicy przeciazeni sa dydaktyka i gierkami w
                    roznych ukladach. pieniadze zadne, odchodza ludzie do przemyslu.
                    wdrozen zarabiajacych na siebie brak. wiec podobnie jak to sie
                    dzieje w innych krajach powstal ~instytut, ktory by te negatywne
                    cechy pracy badacza wyeliminowal a wzmocnil te pozytywne. ale widac
                    ze rektor boi sie konkurencji.
                    a tak na marginesie to miasto czy nawet prywatna osoba ma prawo
                    stworzyc niezalezny instytut badawczy i nikomu nic do tego (poza
                    nadzorem nad wydawianiem publicznych pieniedzy w przypadku miasta)

> Odnośnie Twojego pytania - nie wiem dlaczego politechnika nie
                    > dogadała się z ministerstwem i szczerze mówiąc średnio mnie to
                    > interesuje. Podobnie zresztą jak to czy EIT+ powstanie czy nie.

EIT+ powstalo, jest zarejestrowane w KRS i dziala

> Ale nie podoba mi się kiedy po kolejnym tendencyjnym tekście GW
                    > Wrocław wszyscy wieszają psy na człowieku chociaż nie znają
                    powodów
                    > jego działania...

akurat ten artykul nie jest tendencyjny, jest rzetelny, wszystkie
                    zawarte w nim tezy sa prawdziwe (Ty moze o tym nie wiesz ale ja to
                    moge potwierdzic znajac szczegoly), a powody dzialania pana rektora
                    znam bardzo dobrze
                    spytaj moze wladze innych uczelni co sadza o rzeczonym raktorze -
                    nie uwazaja ze jest taki biedny i ze wieszaja na nim bezpodstawieni
                    psy...
                    • Gość: pati7912 Re: O co idzie spór? IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.09, 03:42
                      > bo administracja uczelni jest totalnie niewydolna i nie jest w
                      > stanie zarzadzac takimi pieniedzmi, a sredni poziom naukowca na
                      niej
                      > mizerny wiec tych najlepszych trzeba skrzyknac pod jednym szyldem,
                      > dobrze zarzadzanym.
                      > jakiej wielkosci kwoty dostal rzeszow, z jakiego poddzialania i na
                      > co przeznaczone?

Ale ja wcale nie twierdzę, że zarządzać miałaby akurat PWr! Ale
                      krytykowanie przez Ciebie naukowców w taki sposób uważam za nie
                      fair. Poza tym gdyby zgodnie z Twoją sugestią skrzyknąć (czyli
                      wyprowadzić do konkurencji?) najlepszych pod inny szyld to mamy
                      zagwarantowaną degradację poziomu obecnie istniejących uczelni.
                      Informacje o rzeszowskim AERONECIE znajdziesz na ich własnej stronie
                      (wystarczy wpisac w wyszukiwarce) lub stronie ministerstwa:
                      www.nauka.gov.pl/mn/_gAllery/22/84/22843/20061227_projekty_duze_oraz_kluczowe_POIG.pdf

> masz racje ze EIT+ jest zlokalizowane w zlym miejscu. nie masz
                      racji
                      > piszac ze bez sensu jest tworzenie kolejnej instytucji naukowej.

Niestety zupełnie źle interpretujesz moje słowa dodatkowo wyrywając
                      je jeszcze z kontekstu. Przecież wyraźnie napisałam, że bez sensu
                      jest tworzenie instytucji na peryferiach i lepiej zainwestować w
                      dostosowanie i rozbudowę bliżej. A skoro jest planowana przebudowa
                      placu Społecznego - to czemu jej nie wykorzystać?

> istniejace nie sa zdolne do prowadzenia badan na wysokim poziomie
                      > (poza wyjatkami). pracownicy przeciazeni sa dydaktyka i gierkami w
                      > roznych ukladach. pieniadze zadne, odchodza ludzie do przemyslu.
                      > wdrozen zarabiajacych na siebie brak.

I czyją jest to winą, że pracownicy uczelni przeciążeni są zajęciami
                      i uwikłani w gierki? Chyba nie powiesz, że za wszystko to odpowiada
                      rektor PWr? Może za wichury i gradobicie tez? Trochę przesadzasz.
                      Dla jasności - nie jestem rektora podwładną, nie znam człowieka.
                      Wolę z góry uprzedzić wszelkie wątpliwości tego dotyczące.

> EIT+ powstalo, jest zarejestrowane w KRS i dziala

Rozczaruję Cię - poczytaj kodeks spółek handlowych. Dopuki nie są
                      wypełnione wszystkie wymagania (w tym podpisana umowa udziałowców -
                      narazie jak wiemy nie jest podpisana) sąd może wykreślić ją z
                      rejestru - art. 21 § 1. Co więcej przetargi, które dotychczas
                      zostały rozpisane również mogą zostać unieważnione. Narazie więc
                      EIT+ jest tylko na papierze.

> akurat ten artykul nie jest tendencyjny, jest rzetelny, wszystkie
                      > zawarte w nim tezy sa prawdziwe (Ty moze o tym nie wiesz ale ja to
                      > moge potwierdzic znajac szczegoly), a powody dzialania pana
                      rektora
                      > znam bardzo dobrze

Gratuluję. Ja ich dobrze znać nie mogę bo wyborcza przedstawia fakty
                      wybiórczo. Niemniej wynika też z Twoich własnych słów, że masz do
                      rektora jakiś żal. Nie wnikam z jakiego powodu, bo to Twoja
                      wyłącznie sprawa.

> spytaj moze wladze innych uczelni co sadza o rzeczonym raktorze -
                      > nie uwazaja ze jest taki biedny i ze wieszaja na nim
                      bezpodstawieni
                      > psy...

Niestety, jako jedynie obywatelka tego miasta nie mam dostępu do
                      rektorów pozostałych uczelni żeby mieć możliwość osobistego
                      zapytania o ich zdanie.
                • Gość: To on Re: O co idzie spór? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:30
                  Spółka, jeśli weźmie pieniądze przyznane z programów operacyjnych NIE MOŻE mieć
                  zysków. Nawet z innych działań. Więc gmina się na spółce nie dorobi. Nawet jeśli
                  będzie miała 100% udziałów.
    • Gość: God Save the PWR Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 13:16
      Roktor bieze czynny udzial w uwalaniu. Malo kto potrafi zabic projekt wart 200 Mln Eur, ktory dostaje pozytywne recenzji i jest przedstawiany jako najlepszy w Polsc.
      Wielkosc czlowieka moze byc pojmowana na wiele sposobów. Wielki był Kazimierz Wielki, ale i o Hunie Attylli ludzi pamietaja do dziś
      Niech nam zyje nasz wrocławski Hun Wieckowski. Pamiec o Nim przetrwa na wieki.
      PS.
      Co Mu obiecano za zabicie sztandarowego projektu Dutkiewicza? Miejsce na listach wyborczych?
      • Gość: Spoko! Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 15:15
        Nie przesadzaj.Rektor jest realistą. Poprzednio karmiono nas
        widokami szklanych domów i wszystkie te mzonki pękały jak bańki
        mydlane. Dość bicia pinay, karmienia i opłacania nieudaczników,
        którzy od 20 lat nie potrafią nawet naprawić dziur w ulicach, a jak
        remontuja most, to trwa to dłuzej niż jego budowa, itd.
    • Gość: semafor Nie masturbujcie się tym EIT Plus, bo nic z tego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.09, 13:48
      będzie!

To tylko kolejna fatamorgana Dutkiewicza.

• Gość: Piotr_S Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 30.03.09, 15:58
      Co ten facet chce?! Ten rektor Więckowski to zupełna porażka.
    • Gość: Dajcie se spokój! Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 16:13
      A z kim rektor Więckowski ma realizowac ten projekt? Z rektorem AM,
      który nie rozliczył się z plagiatu? On ma nadzorować poziom badań
      naukowych?
    • Gość: proEIT+ A co o tym mysla studenci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 16:22
      TW rozpieprza projekt, ktory ma zatrudniac młodych naukowców w nowoczesnych laboratoriach nastawionych na promowanie wyników prac o potencjale komercjalizacyjnym. Każdy naukowiec posiadający racjonalny pomysł, mógłby wystąpić o prowadzenie wspólnego projektu badawczego. W razie powodzenia założć przy pomocy (również finansowej) spin-off.
      Dzisiaj, kiedy upadają coraz to nowe firmy produkcyjne na terenie Dolnegośląska, rektor zabija program tworzący nowe miejsca pracy dla osób, które po studiach aby kontynuować kariere będą MUSIAŁY (bo nie kazy chce) wyjechac za granicę. I dokąd wrócą? na Politechnikę?

Czy Powstanie nowej, nieskażonej "tradycjami politechniki" firmy badawczej jest możliwe?? Czy można to obronić? Dlaczego nie wypowiadaja się sami zainteresowani - studenci, którzy mogą pokazać JM Rektorowi jaka jest icj opinia?? A może zgadzaja sie z nim???

Drobne artykuliki w Gazecie i komentarze na forum nic tu nie zmienią. Więckiowski zrobi tak jak jemu pasuje.
      Tylko żywy dowód w postaci opinii studentów może coś tutaj zmienić.
    • Gość: Ted Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.nat.tvk.wroc.pl 30.03.09, 17:23
      EIT Plus aby mieć wyniki praktyczne musi być jednostką niezależną
      tak jak to jest w USA w Dolinie Krzemowej. W innym wypadku nasi
      naukowcy każde pieniądze ( dla wybranych !!!) przerobią na tytuły
      naukowe i makulaturę. Wynika to z tego że nasi pseudonaukowcy mają
      wyjątkową niechęć do rozwiązań praktycznych, taką że Edison w
      naszych warunkach mógłby co najwyżej wymieniać żarówki.
      • Gość: Nauka Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.nottingham.ac.uk 30.03.09, 17:40
        "nasi pseudonaukowcy" - ale kto każe wam tych "pseudonaukowców" zatrudniać?
        Spróbujcie zatrudnić "naukowców" i wziąć ich do spółki.
    • Gość: pamiętliwy Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.static.korbank.pl 30.03.09, 19:00
      Wrocław mu tego nie zapomni
    • Gość: gość Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.54.17.86.static.telsat.wroc.pl 30.03.09, 23:49
      Politechnika jest udziałowcem Spółki WCB EIT+. Rektor działa w
      imieniu PWr na szkodę spółki, której jest udziałowcem. Czy to nie
      jest karalne?
      • Gość: iza Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.09, 00:00
        jest karalne
        • Gość: USA zielona karta Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.metalab.unc.edu 31.03.09, 00:12
          no to iza, skoro karalne, to dzwon po prokuratora :-)

ciezko sie z toba rozmawia, gdybym ja chcial tutaj w north carolina zalozyc
          konkurencyjna uczelnię bedac rektorem uni north carolina, to chyba by mnie
          wysmiali - a tak wlasnie kombinowal marzec :-)

niezbyt kapuje pomysl, na jakiej podstawie sadzisz, ze zadaniem rektora pwr jest
          pozbycie sie wlasnych pracownikow i podarowanie ich spolce, w ktorej ma sie
          sladowe udzialy?

chyba ktos tu z drzewa spadl na glowe, ale dam slowo, ze to nie ja
          • Gość: iza Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.09, 01:38
            > no to iza, skoro karalne, to dzwon po prokuratora :-)

pytali to odpowiadam, nie wyglupiaj sie z glupimi tekstami

> ciezko sie z toba rozmawia, gdybym ja chcial tutaj w north
            carolina zalozyc
            > konkurencyjna uczelnię bedac rektorem uni north carolina, to chyba
            by mnie
            > wysmiali - a tak wlasnie kombinowal marzec :-)

to nie miala byc konkurencyjna uczelnia

gdyby politechnika czy uniwerek byly takie jak twoj uni w north
            karolina to bym w ogole nie dyskutowala na forum - tam sa wdrozenia
            i praca z przemyslem, tu nie

> niezbyt kapuje pomysl, na jakiej podstawie sadzisz, ze zadaniem
            rektora pwr jes
            > t
            > pozbycie sie wlasnych pracownikow i podarowanie ich spolce, w
            ktorej ma sie
            > sladowe udzialy?
            >
            > chyba ktos tu z drzewa spadl na glowe, ale dam slowo, ze to nie ja

szkoda ze nie kapujesz... chyba za dlugo jestes w tej karolinie...
            korale koloru koralowego
            • 2.n.n Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone 31.03.09, 20:41
              no coś czułam, że JM REKTOR jeszcze coś wymyśli no i stało się ;(... JM chce władzy władzy i jeszcze raz władzy, a co za tym idzie oczywiście pieniędzy... jego mściwość i gierki są żenujące, szkoda mi nerwów ludzi którzy byli pomysłodawcami EIT+, którzy wierzyli że przedsięwzięcie wypali i w końcu stworzymy platformę współpracy naukowców z przedsiębiorstwami... a szczególnie szkoda mi Prof. Millera :( jak nic lada chwila JM dobierze się do jego stanowiska...
              • Gość: USA zielona karta Re: Miał być przełom, a EIT Plus nadal zagrożone IP: *.metalab.unc.edu 31.03.09, 20:54
                ale skad wiesz co robi jm rektor marzec? przecie się zabunkrował
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka