Dodaj do ulubionych

Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian

19.04.09, 20:13
PŁATNY ?!!! DYSKRYMINACJA I BIZNES!!!
A co dzieciaczkami, których rodzice nie dadzą pieniędzy na wstęp??? Będą
patrzeć zza tego wielkiego muru na te bogatsze zajęte zabawą?
Panu Dyrektorowi zależy, żeby ściągnąć ludzi do restauracji i zostawiać u
niego pieniądze... "żeby uczyć dzieci smaków" NIE !!! ŻEBY UCZYĆ DZIECI
KOMERCHY!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gorczyca Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.os2.kn.pl 19.04.09, 20:29
      nie gorączkuj się tak. Nie bedziesz chciała uczyć dziecka "komerchy" to nikt nie
      zaciągnie Cię za uszy do restauracji. Wyraźnie napisano, że kwota za wstęp na
      plac zabaw będzie symboliczna (czyli, jak dla mnie w okolicy 2 zł). Biorąc pod
      uwagę ilość atrakcji, jakie będzie oferował park, to jak najbardziej naturalne
      (chociażby opieka nad ptakami i utrzymanie hot-spotu kosztuje) Jeśli dzięki temu
      teren ogrodu będzie czysty i zadbany, to podpisuję się pod tym obiema rękami.
      Zresztą, jak się za coś zapłaci, to się bardziej o to dba i ma się większe
      skrupuły przed niszczeniem okolicy. Tylko ten płot mi się nie podoba. Pylony
      postawili jak przed więzieniem. Może by tak coś dyskretniejszego?
      • Gość: dfdfsdf Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.as.kn.pl 19.04.09, 22:40
        dla niektorych dwa zlote to chleb! nie zgadzam sie na taka dyskryminacje ludzi
        biednych! biedny nie znaczy gorszy. Miejsca publiczne dla wszystkich obywateli!
      • Gość: ktus ZOO Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 09:11
        W sumie całe miasto jest zasyfione i widac wreszcie urzędnicy wpadli na genialny pomysł jak to rozwiązać.
        Trzeba przy każdym skrzyżowaniu w mieście pobierać "symboliczne opłaty" - postawić płoty i bramki i strażnika od zbierania myta.
        Będzie czysto, żadnych problemów z bezrobociem.

"ogrodzenia w całym mieście, nie widziałeś tego jeszcze
        popatrz... oooo popatrz..."

I zmieniamy nazwe miasta na "ZOO Wrocław" - jedyne takie miejsce w Europie!
        Wrocław - miasto spotkań (przy płocie).

Kargul z Pawlakiem oficjalnymi patronami.
    • tocqueville Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian 19.04.09, 20:31
      dobrze się czujesz?
      A do ZOO też za darmo?
      • Gość: dobryzmir Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.as.kn.pl 19.04.09, 22:42
        a co - nie starcza Ci wyobraźni żeby to sobie wyobrazić?;)
    • mariposadelaseda Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian 19.04.09, 20:37
      Teraz jest bez komerchy. Za darmo masz psie siki w piaskownicy, kupy na
      trawnikach, połamane ławki, pełno śmieci i walające się puszki po piwie. Podoba
      Ci się? Wolę zapłacić symboliczną kwotę za czysty i zadbany plac zabaw niż być
      zdana wyłącznie na darmowe brudy. Przynajmniej teraz będzie wybór.
      • Gość: ? Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.09, 12:12
        Idź tam kiedyś, żebyś wiedziała jak ten plac wygląda. A potem wróć i przeproś za
        kłamstwo.
    • Gość: barbaan Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 20:52
      Halo!

Swiadectwo biedy umyslu projektanckiego - puste glowy(?) nie maja
      swego pomyslunku, nie umieja wymyslec zgodnie ze swoja fantazja
      miejsca zabaw dla dzieci i jak.... to dla dzieci bez reglamentacji!

barbaan
      • Gość: f. Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: 195.182.9.* 20.04.09, 12:19
        dlaczego wieszasz juz psy na projektantach, skoro jeszcze nie widziales, co
        stworzyli, oczywiscie, w ramach ograniczen, jakie nakladaja na nich wytyczne
        inwestora. jesli inwestor chce XIX-wieczny ogrod, to projektant mu taki robi.
        inna sprawa jest to, ze teren jest chroniony przez konserwatora i to tez naklada
        pewne ograniczenia. akurat mi sie podobaja projekty p. Jarczewskiej, wiec z
        niecierpliwoscia czekam na rezultat.
    • Gość: Ela Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: 78.8.136.* 19.04.09, 21:15
      chetnie zaplace symboliczna kwote za czysty i zadbany plac zabaw.
    • snowjuli Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian 19.04.09, 23:48
      Pomysł sam w sobie nie jest zły. Tylko jak przy każdym pojawiają sie
      kontrowersje. Terenów zielonych, trawnika na ktorym można zwyczajnie w ramach
      relaksu usiąść w ciagu dnia we Wrocławiu brakuje. Rozumiem idee ogrodzonego,
      bezpiecznego miejsca dla dzieci, ale dlaczego ma być ono płatne? I co to jest
      opłata symboliczna? Przytoczone w postach 2zł. to nie jest kwota mała
      (przykładowo licząc ze każdego dnia w ramach zdrowego codziennego spaceru a
      mieszkam niedaleko i bywam tu niemalże codziennie, miesiecznie ja plus dwoje
      dzieci daje kwotę: 2złx3x30=180zł!! i kwota przestaje być symboliczna,
      przynajmniej dla mnie!!) Dlaczego mieszkając w mieście w którym jak na całym
      świecie z racji, że tu mieszkam tutaj trafiają zapłacone przeze mnie podatki,
      mam płacić za kawałek czystego trawnika i bezpieczną hustawkę dla dzieci?
    • Gość: gosc Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.09, 07:23
      Taa... a potem przyjdą ludzie z pieskami (oczywiscie bez kagancow- jak we
      wszystkich naszych wroclawskich parkach- bo przeciez "moj pies nikogo nie
      pogryzie") i na żaden trawnik się z dzieckiem wyjsc nie da, bo bedzie pieknie
      "zakupkany" przez pieski. Tak jak we wszystkich parkach.
      Ludzie, sprzatajcie po swoich zwierzetach i wyprowadzajcie je w kagańcach!
      Malutkie dzieci tez chca czasem pochodzic po trawie!
    • Gość: mx Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.wroclaw.mm.pl 20.04.09, 09:50
      symboliczna kwota? chodzilem do tego parku z moimi malymi dziecmi
      przez wiele lat. Latwo wyliczyc - placac nawet "symboliczna" zlotowke
      - jaka to kwota. To jeden z nielicznych zielonych terenow w centrum i
      powinien byc ogolnodostepny. Osobiscie wole park i zielen niz kolejne
      centrum rozrywki z atrakcjami. Utrzymaniem porzadku powinny sie
      zajmowac odpowiednie sluzby miejskie.
      • Gość: ms Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.wroclaw.mm.pl 20.04.09, 11:27
        fajny pomysł, choć kawałek ziemi w centrum będzie wolny od psich
        kup, petów pod nogami, tagów i bazgrołów, wreszczącej i pijanej
        młodzieży.
        • Gość: ? Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.09, 12:14
          Jakie tagi, jakie pety, jaka pijana młodzież w tamtym miejscu?
          • Gość: Adam Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 12:43
            A mało pijanej młodzieży tam?? Niedaleko przecież znajduje się dyskoteka, w
            weekend pełno puszek w parku...
            Ostatnio przechodziłem tamtędy w dzień (godz. 15-16) pijaczki na ławce siedzieli...

Dla mnie symboliczna to jest 1zł
            Raz na jakiś czas to groszowe sprawy.
            Gorzej dla tych matek z dziećmi, które mieszkają w pobliżu parku i ten park to
            dla nich jedyna alternatywa. Codzienne wychodzenie do parku nawet za symboliczną
            złotówkę w ciągu miesiąca wyniesie 60zł (licząc 2 osoby x1zł x30 dni)
            • Gość: ? Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.09, 14:08
              A mało, mało pijanej młodzieży (i dobrze, oczywiście). Chodzimy tam z dziećmi
              regularnie i nigdy nie było żadnych problemów z młodzieżą, zwłaszcza pijaną.
    • mama-maciusia Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian 20.04.09, 13:36
      Akurat w tym parku nie ma pijaków (w przeciwieństwie do tego kawałeczka
      zieleni przy ulicy Krasińskiego), plac zabaw dla maluchów jest bardzo ubogi i
      zdewastowany - to się zgadza, więc bardzo ciesze się z remontu, i np.
      zamykania placu na noc. Ale dlaczego opłaty? Przecież są inne miejskie, fajnie
      wyremontowane place zabaw (Wyspa Bielarska, Park Południowy) gdzie nie każą
      płacić (a nie ma tam ani podejrzanych typków ani psich kup, bo jest
      ogrodzenie). Jestem tam codziennie i uważam, że mamy z tej okolicy maja tak
      mały wybór miejsc dla dzieci że opłaty dla nich nie będą symboliczne.
    • allspice Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian 20.04.09, 13:51
      To świetny pomysł:)))
    • oh-o Off topic do mamy Maciusia 20.04.09, 14:06
      A ja jako facet mam zupełnie nie związane z tematem pytanie do Mamy Maciusia.
      Otóż obserwuję na forach (zwłaszcza dla młodych matek) dziwne zjawisko: panie, które wcześniej miały nicki np. Ania, Kasia, Zuzia itp., po urodzeniu dziecka gremialnie przeistaczają się w "mamy Maciusia", "mamy Skarbusia", "Mamy Aniołka" i temu podobne.
      Dodatkowo, wcześniej stosowane słowo "dziecko", zastępują słowami "dzidzia", "dzieciątko", "dzieciaczek".
      Moje pytanie zatem: czy tym skądinąd sympatycznym paniom podczas porodu wraz z łożyskiem wypływa również mózg?
      Ja się przestaję dziwić, że mężczyzna, który do tej pory miał w domu inteligentną, otwartą na świat partnerkę, a teraz wraca do istoty rozprawiającej wyłącznie o "dzieciaczku", który zrobił "zieloną kupkę", po kilku miesiącach ma tego dość i modli się o jak najwięcej nadgodzin.
      W skrajnych przypadkach szuka inteligentnej kochanki.
      • Gość: ? Re: Off topic do mamy Maciusia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.09, 14:12
        Masz jakieś kompleksty, czy co? Idź się czep Czechofila że się podpisuje
        "czechofil" a nie Boguś. To Ci nie przeszkadza? A już dalsze Twoje wypociny o
        głupieniu i kupkach są tak absurdalnie wyssane z palca, że aż żal czytać.
        Przecież to wszystko Twoja własna fantazja, nikt tu o niczym podobnym nie wspominał.
        • oh-o Re: Off topic do mamy Maciusia 20.04.09, 14:14
          No przecież piszę, że obserwuję to na innych forach i że mój wpis jest off topic.
          Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
          • Gość: ? Re: Off topic do mamy Maciusia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.09, 14:20
            To udzielaj się na tych innych forach, przecież nie będę szukać po całym
            Internecie czy naprawdę jesteś młotem, czy tylko źle zaadresowałeś. Nawet off
            topic powinien mieć sens.
            • oh-o Re: Off topic do mamy Maciusia 20.04.09, 14:22
              Oj czepiasz się. Mnie po prostu zaintrygowało, że wątku nie zakłada pani o
              konkretnym imieniu, tylko "mama Maciusia", jakby po porodzie tożsamość straciła.
              I to mnie sprowokowało do wynureń natury ogólniejszej. Niestety, takich
              zidiociałych mamusiek jest więcej....
              • Gość: ? Re: Off topic do mamy Maciusia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.09, 14:36
                Totez ja pytam czemu dziwisz się akurat "mamie Maciusia" a nie dziwisz się na
                przykład "Czechofilowi" powstałemu przecież także od jakiejś ważnej dla niego
                sprawy.
                • Gość: Andy3333 Re: Off topic do mamy Maciusia IP: 90.156.112.* 20.04.09, 18:25
                  Bez opłat nie ma pożądku. Bez ogrodzenia zaraz będą tam bezdomni i
                  luje. Kto powiedział, że wszyscy muszą mieć wszystko. To śmieszne.
                  Jak chcecie wychowywać dzieci? Tylko daj i daj.. od państwa od
                  innych, wszystko za free itp, zamiast zapracuj to będziesz miał i
                  nie piszcie, że to niemoralne i takie tam- nie bądźcie żałośni.
                  Tylko nieudolni popaprańcy chcą wszytkiego za darmo.
                  • Gość: ccd Re: Off topic do mamy Maciusia IP: *.as.kn.pl 20.04.09, 19:01
                    czy tak trudno wyobrazic sobie czyste, ogolnodostepne miejsce? Naprawde jestes
                    tak nisko upadlym czlowiekiem, ktory musi zaplacic dwa zlote zeby przypadkiem
                    nie nasrac w tym parku? Mysle ze niejeden bezdomy powstrzymalby sie od brudzenia
                    tam nawet gdyby nie musial placic.
                    • Gość: andy3333 Re: Off topic do mamy Maciusia IP: 90.156.112.* 20.04.09, 20:47
                      Może masz rację, żę niejeden luj (niekoniecznie bezdomny) powstrzyma
                      się od brudzenia, ale co z resztą. Znam ze spacerów z córą,
                      kilkanaście bezpłatnych placów zabaw - wszystkie noszą ślady
                      dewastacji. Wszystko co jest za darmo jest z zasady ,,do kitu", by
                      wymagać trzeba płacić.... a jeśli chodzi o dzieci patrzące przez
                      kraty, to ich rodzice miast narzekać wzieliby się do pracy i
                      zarobili na bilety wstępu. P.S. do ,,ccd": jeśli myślisz, że park
                      służy do ,,srania" to .... bez komentarza.
                      • Gość: ? Re: Off topic do mamy Maciusia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.09, 10:45
                        Ale, młotku, tam jest właśnie teraz porządny, czysty plac zabaw. Dobrze
                        utrzymany, z wymienianym piaskiem w piaskowniczy. Najwyraźniej komuś to przeszkadza.
                  • Gość: ? Re: Off topic do mamy Maciusia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.09, 10:43
                    Facet, co ty chrzanisz? Nie chcesz żeby tam byli bezdomni i luje, to tam nie
                    chodź. Teraz ich nie było a potem nagle się mają pojawić?
    • Gość: jogi Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.171.244.23.static.crowley.pl 20.04.09, 22:55
      Biznes jak biznes
    • Gość: Dorota Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.tktelekom.pl 05.05.09, 14:49
      Uważam, że wstęp powinien być bezpłatny. Wtedy spacer, czy zabawia w piaskownicy nie wymagałaby wyłożenia miesięcznie przez mieszkającą w pobliżu rodzinę ok. 30 zł. od osoby (jeśli liczyć po 1 zł). A może dla mieszkających w pobliżu karta bezpłatnego wstępu???;-)
      Niektóre dodatkowe atrakcje, które będą się znajdować na terenie tego ogrodu mogą być płatne, np. jakieś wymyślne karuzele itp.
      Służby miejskie są od tego aby utrzymywać porządek. Nikt tu nie robi łaski. Wszędzie powinno być czysto, to standard w cywilizowanym świecie. Park oczywiście może być zamykany na noc.
      Co do psów i ich właścicieli. Wystarczy ustawić pojemniki na psie odchody (w samym parku nie ma ich w ogóle, jedynie 1, czy dwa na obrzeżach, za to kubły na śmieci rozstawione są co 10 metrów) i egzekwować sprzątanie po pupilach. Mandaty mogą być. Nie mam nic przeciwko temu. Ja gdy wychodzę z psem na spacer zabieram worek na kupy, ale niestety obrzydzenie mnie ogarnia, gdy muszę z tymi odchodami paradować przez cały park, żeby je wyrzucić do przeznaczonego do tego pojemnika. Oczywiście można też zabronić wchodzenia z psem do tego parku, z uwagi na bezpieczeństwo dzieci. Ale stanowczo jestem przeciwna pobieraniu opłat za wstęp. A swoją drogą ciekawe ile będzie zarabiał pobierający opłaty i ile będzie bram do parku. Z tego co widziałam, to chyba najmniej trzy.
      • Gość: Zyta Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 13:06
        Słuchajcie, jak jest z tym ogrodem marzeń teraz? Działa? Nie jestem z Wrocławia,
        ale przy okazji, z ciekawości bym tam zajrzała, jeśli warto. Warto? I jest płatne?
        • o.beyzyma Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian 10.08.10, 21:59
          Dopiero urządzają.
          Zapraszam już teraz do Ogrodu Japońskiego - wstęp bilet normalny 3
          zł, ulgowy 1,5 zł, dzięki czemu ogród jest zadbany, chroniony przez
          umundurowanych strażników przed dewastacją.
    • embriao Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian 10.08.10, 13:53
      Dutkiewicz konsekwentnie realizuje politykę miasta dla ludzi bogatych i
      tylko bogatych.
      • Gość: Platformers Re: Powstaje ogród marzeń dla małych wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 22:04
        A co z łysymi?
    • Gość: WK Wrocławiem rządzą wieśniaki IP: *.as.kn.pl 11.08.10, 01:59
      Hyde Park i park Św.Jakuba w Londynie, park Vigelanda w Oslo, Lasek Buloński w
      Paryżu, park zamkowy na Hradczanach i Letenskie Sady w Pradze, ogród wokół
      pałacu Topkapi w Stambule i wiele innych, słynnych, zadbanych (i pilnowanych
      przez straż!) parków w metropoliach łączy jedno - są bezpłatne. Od XVIII wieku w
      miastach Europy prywatne przedtem (książęce, biskupie, itd.) parki zostały
      otwarte dla mieszkańców. Możliwość odpoczynku wśród zieleni uznano powszechnie
      za niezbędne dla zdrowia prawo mieszczuchów, na które pracują i płacą podatki.
      Brak opłaty wstępu nie oznacza braku dozoru - cenniejsze parki są zwykle
      zamykane na noc i dozorowane w dzień.
      A we Wrocławiu "za darmo" mamy występy szarpidrutów w Rynku z okazji
      najróżniejszych świąt za to jedyny na Starym Mieście park będzie płatny! Kolejny
      raz władze Wrocławia pokazują, że nie rozumieją czym jest miasto, jakie usługi
      powinny być niekomercyjne i świadczone przez miasto a jakie pozostawione jako
      pole działania przedsiębiorców.
      Wrocławskie mamy z małymi dziećmi! Po "otwarciu" parku zróbcie pikiety przy
      bramach, ściągnijcie telewizję i głośno zażądajcie tego, co Wam (i nie tylko
      Wam) się należy: prawa do bezpłatnego odpoczynku wśród zieleni w centrum miasta
      - tak jak jest na całym świecie. Niech Wasz protest skompromituje wrocławski
      magistrat przed całą Polską!
      • Gość: Zyta Re: Wrocławiem rządzą wieśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 21:45
        Masz rację.
        Teatr Lalek też podąża w tym kierunku. Jeździłam kiedyś z dziećmi, ale bilety
        zdrożały od jakiś dwóch lat dwukrotnie! I to na spektakle dla dzieci! W żaden
        sposób normalna rodzina sobie na taki luksus nie pozwoli.
        Poza tym, słyszę, że jakość też poszła w dół.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka