Dodaj do ulubionych

Wizerunek Kłodzka

06.07.09, 12:52
liczne imprezy, reklamy na targach, jednym słowem kasa płynie z
miasta, ostatnie wygłupy hrabstwa tez mnie doprowadzają do rozpaczy
Turysta jedzie i co widzi? brudne zaniedbane elewacje budynków,brud
i bylejakosc na każdym kroku - ,,perła'' kotliny kłodzkiej -a władza
się bawi w hrabiostwo z bożej łaski - żenada
Obserwuj wątek
    • grooba_lola Re: Wizerunek Kłodzka 06.07.09, 13:50
      Według mnie Kłodzko wygląda teraz znacznie lepiej niż parę lat temu, zwłaszcza
      okolice Rynku, niestety lata zaniedbań spowodowały nieprawdopodobne zapuszczenie
      tego pięknego miasta. Kłodzko reklamuje się na targach głównie w ramach unijnych
      programów, więc 75% środków na promocję płynie z Europy. W Kłodzku będą
      realizowane dwa duże projekty: "Miejskie Trasy Turystyczne zintegrowanym
      produktem turystycznym miast czesko-polskiego pogranicza" i "Rekonstrukcje
      historyczne wspólnym produktem turystycznym polsko – czeskiego pogranicza".
      Wydaje mi się, że mogą zrobić dużo dobrego dla rozwoju turystyki w mieście i
      regionie. A w kwestii inwestycji Kłodzko będzie realizować duży projekt
      przebudowy i remontów dróg na prawie 17 mln zł, w tym roku ma być rewitalizowany
      Most Św. Jana. Pewnie za jakiś rok będą już pierwsze widoczne efekty tych
      wszystkich działań.
      A czy pisząc o "zabawie w hrabiostwo" miałeś na myśli defiladę na 550-lecie
      hrabstwa kłodzkiego? ;-)
      • capo_di_tutti_capi Re: Wizerunek Kłodzka 06.07.09, 20:28
        grooba_lola napisała:

> tego pięknego miasta. Kłodzko reklamuje się na targach głównie w ramach unijnyc
        > h
        > programów, więc 75% środków na promocję płynie z Europy.

85% w nowej perspektywie 2007-13.

Dla mnie największą porażką jest śmierć kliniczna trójkąta ulic: Matejki,
        Grottgera i Braci Gierymskich; gdzie jedna z najpiękniejszych części miasta
        czeka nie wiadomo na co. Żal.
        • grooba_lola Re: Wizerunek Kłodzka 08.07.09, 11:27
          Ten trójkąt ma być (tak mi się wydaje) reanimowany w ramach programu rewitalizacji. Zgadzam się, że to powinna być najbardziej reprezentacyjna część miasta. Ale tego, co dostały aktualne władze Kłodzka w spadku po poprzednikach, nie da się naprawić w ciągu kilku lat. Wiem (co prawda z drugiej ręki), że samo przygotowywanie dokumentacji pod planowane inwestycje zajęło prawie dwa lata, więc zanim zajdą jakieś widoczne dla mieszkańców i przyjezdnych zmiany, jeszcze sporo wody w Nysie upłynie...
          • capo_di_tutti_capi Re: Wizerunek Kłodzka 08.07.09, 14:01
            grooba_lola napisała:

> Ten trójkąt ma być (tak mi się wydaje) reanimowany w ramach programu
            rewitalizacji.

Wybacz, ale to dość mgliste określenie. Nie wiesz może, który konkretnie
            dokument traktuje o tym?

> Wiem (co prawda z drugiej ręki), że samo przygotowywanie
            > dokumentacji pod planowane inwestycje zajęło prawie dwa lata, więc
            > zanim zajdą jakieś widoczne dla mieszkańców i przyjezdnych zmiany, jeszcze
            sporo wody w Nysie upłynie...

Ja tam już znalazłem pierwszą jaskółkę ;)
            • maczores Re: Wizerunek Kłodzka 08.07.09, 19:16
              Najlepiej rewitalizacja wyglada na przykładzie ulicy Slaskiej.Najlepiej chyba to
              pustkowie zaorac i las posadzic.Moze chociaz turysci na grzyby przyjada
            • grooba_lola Re: Wizerunek Kłodzka 08.07.09, 19:56
              Rewitalizacja jeszcze nie ruszyła, jest w trakcie powstawania na papierze. Jeżeli pomysły zostaną dobrze ocenione na "górze" to będą pieniądze, a to też pewnie zależy od układu gwiazd, siły wiatru i innych takich ;-)

capo_di_tutti_capi napisał:

> Ja tam już znalazłem pierwszą jaskółkę ;)

A jakąż to? Ciekawam bardzo!

• capo_di_tutti_capi Re: Wizerunek Kłodzka 09.07.09, 10:45
                grooba_lola napisała:

> A jakąż to? Ciekawam bardzo!

Niech tylko wrzucę zdjęcie na serwer... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka