Dodaj do ulubionych

Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowane

01.09.09, 07:48
Zmową jest to,że ktoś tak niekompetentny jak "redaktór" ma prawo napisać
chociaż jedno słowo w gazecie....to jest dramat...
Obserwuj wątek
    • zygmuntt0 Komentuje Mirosław Maciorowski - booooo 01.09.09, 08:19
      Bez sensu jest regulować rynek, wprowadzać ceny maksymalne itd.. Po
      prostu niech rynek będzie otwarty, niech każdy będzie w stanie
      założyć korporacje i walczyć o klienta, a od razu ceny spadną, bo
      będzie więcej taksówek. Obniżanie maksymalnej ceny prowadzi jedynie
      do mniejszej liczby taksówek..
      • Gość: Paweł Wystarczy dzwonić po "zapie...czy" IP: 212.160.183.* 01.09.09, 14:08
        To prywatni przewoźnicy o niebo tańsi od taksówek korporacyjnych.
        Tam kilometr kosztuje jakies 1,30 - 1,50 zalezy od pory.
        Ostatnio z Ksieza Malego pod Hita na Dlugiej jechalem za 30zł.
        I to o 1:00 w nocy!
        • Gość: Sebus Re: Wystarczy dzwonić po "zapie...czy" IP: *.centertel.pl 02.02.10, 18:42
          z ksieza malego na gluga do hitu jest max 10 km, wiec powienieles zaplacic max
          15zł a nie 30zł, hahahahaha.....
    • oizo ceny Wrocław-Warszawa 01.09.09, 09:10
      nie podobają mi się ceny we Wrocławiu ale porównywanie ich do warszawskich
      uważam za głupotę... dlaczego ? Proszę zamówić sobie kurs z krańca miasta do
      centrum... we Wrocławiu kurs ten to 5-6 km, w Warszawie to kilkanaście
      kilometrów. W stolicy w ogóle pokonuje się hektary żeby dostać się z miejsca
      na miejsce i nijak moim zdaniem nie można porównywać funkcjonowania taxi w
      tych miastach.
      • gregviii Re: ceny Wrocław-Warszawa 01.09.09, 11:32
        oizo napisał:

> nie podobają mi się ceny we Wrocławiu ale porównywanie ich do warszawskich
        > uważam za głupotę... dlaczego ? Proszę zamówić sobie kurs z krańca miasta do
        > centrum... we Wrocławiu kurs ten to 5-6 km, w Warszawie to kilkanaście
        > kilometrów. W stolicy w ogóle pokonuje się hektary żeby dostać się z miejsca
        > na miejsce i nijak moim zdaniem nie można porównywać funkcjonowania taxi w
        > tych miastach.

wiec jak to ma sie do faktycznej ceny za przejechany km trasy?? chce sobie w warszawie pojechac 2km to jadne za 3,2 a we wroclawiu za 6zl, chcesz sobie pojechac 10km to placisz 32zl a nie 60zl widzisz teraz roznice czy dalej z logika u ciebie cos niebardzo? Miasto to miasto, kilometr to 1000m, spalanie paliwa jak i jego cena podobne tak samo jak amortyzacja samochodu wiec skad dwukrotnaroznica??
        • oizo Re: ceny Wrocław-Warszawa 01.09.09, 11:43
          :) co się tak unosisz ? mówię o braku logiki w porównywaniu jazd taksówkami w
          Warszawie i Wrocławiu... jeśli nie widzisz różnic w kursach w tych dwóch
          miastach to trudno.

• gregviii Re: ceny Wrocław-Warszawa 01.09.09, 18:48
            jeszcze raz widze napisze bo nie czytales togo co wczesniej napisalem:

5km we wrocku - 5x3zl = 15zl
            5km w warszawie - 5x1,6zl = 8zl

Wiec masz do pokonania te same odleglosci we wroclawiu i warszawie taksowka i czemu akurat ta we wroclawiu jest dwukrotnie drozsza?
        • Gość: anka Re: ceny Wrocław-Warszawa IP: 85.232.251.* 01.09.09, 18:37
          z Pracz, gdzie mieszkam, do centrum jest jakieś 15 km
      • stratosek Re: ceny Wrocław-Warszawa 01.09.09, 12:59
        kurs z krańca miasta do centrum 5-6km? mnie się wydaje, że 10-12. niedawno
        jechałem taksówką z dworca pks na stabłowice stare. taksówkę zamówiłem przez
        telefon, godzina 4 nad ranem i za około 14km zapłaciłem 61 zł, co odliczając
        opłatę początkową daje 3.9zł za kilometr. taksówka się rozlatywała już a gość
        nie wiedział gdzie ma jechać:P nie dziwię się, że nie mają klientów, gdybym nie
        miał ciężkich bagaży to bym Komunikacją Miejską się zabrał, choć wtedy powrót
        1,5h by mi zajął
        • oizo Re: ceny Wrocław-Warszawa 01.09.09, 14:03
          noo... w Warszawie kurs z obrzeży miasta do centrum to też zwykle więcej niż 50
          zł, mimo stawek o połowę niższych.

te 5-6 km podałem z myślą o swojej lokalizacji, uważam że mieszkam na obrzeżach
          Wrocławia :)

dla porównania powierzchnia Wrocławia i Warszawy ... niespełna 300 km kw do
          ponad 500 km kw (info z wikipedii), jakie miasto takie stawki za przejazd.
          Jestem częstym pasażerem taksówek i wolał bym mniej płacić, ale też nie płaczę
          bo każdy orze jak może... skoro taksiarze tak dobrze zarabiają to dlaczego ich
          niby tak mało ? :)

• g625 Re: ceny Wrocław-Warszawa 01.09.09, 14:05
            Coś się tak tej Warszawy uczepił? A Kraków, Gdańsk, czy Szczecin?
      • Gość: kRZYK! Re: ceny Wrocław-Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 15:47
        Trasa Wylot na Zieloną Górę - wylot na Jelcz Laskowice - najkrótszą
        drogą jest to 38 km.... więc nie bredź.
    • troll_koronny Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan 01.09.09, 09:49
      A na czym opierasz swoj zarzut o jego niekompetencji?
      Jesli jestes taryfiarzem, nie musisz odpowiadac :)
    • Gość: koper Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 09:56
      Spoko Panowie. Juz niedługo bedzie porządek. Teraz taksówkami we
      Wrocławiu zajęa sie sama pani prezydent. Powstała firma PARTNER,
      która wozi ja i jej dzieci za pół ceny, obsługuje gratis jej
      charetatywno-polityczny bal. No ale mimo, że dopiero powstała, bez
      przetargu jest najważniejsza na lotnisku. Wszyscy inni po cichu nie
      moga protestować, bo jak powstanie nowy port lotniczy, to nie maja
      co startowac do konkursu. No chyba, że sie zapiszą do tej
      korporacji. I o to chodzi. Pan prezydent zrobi potem z niej spółke
      miejska i nowy, duzy, bardzo wpływowy elektorat gotowy. Kto zlecił
      ten artykoł? Kto chce nas zastraszyć?
      • afiag Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan 01.09.09, 10:10
        Nie no wy się wszyscy wczoraj urodziliście? (oprócz kopra)
        Taxi zawsze było małą mafią. Kto jeździ - byli policaje i byłe trepy
        na wczesnych emeryturkach.

Pisze się w artykule że jest mało taksówek we Wr. A jak myślicie
        dlaczego? Spróbójcie sobie zostać taksówkarzem - powodzenia.
        • gregviii Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan 01.09.09, 11:41
          Jak to kto jezdzi ten co nie chce czekac na autobus nocny i go stac na zaplacenie za taksowke. Jakos nie widze by nagle zaczelo jezdzic mniej taryf w nocy? zwlaszcza jak sa studenci czy piatek/sobota czas powrotow z imprez.

A ilosc taksowek widac jest wystarczajaca skoro nawet 50% nie jest zajetych na raz tylko cena jest nieadekwatna do tej samej uslugi swiadczonej w innych czesciach kraju od co.
          • Gość: Maciek Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 12:08
            kto jeździ = kto prowadzi, kto zostaje taksówkarzami.... Nie wiem
            jak prościej wytłumaczyć Ci poprzedni komentarz.
            • Gość: xxx Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan IP: 89.108.202.* 01.09.09, 18:21
              a co za roznica kto siedzi za kolkiem, czy to policjant czy byly sprzedawca ziemniakow mnie to wszystko jedno? chodzi o dziwaczne ceny za przejechany kilometr no chyba ze tylko wroclawskie taksowki maja tak zacnych obywateli w taryfach czego w innych miastach dziwnie nie uswiadczysz?
      • Gość: zainteresowany Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan IP: 109.243.69.* 03.02.10, 10:08
        Mi Partner nie przeszkadza, ceny mają takie same jak inne korporacje
        za to samochody nowe.
        Niedawno jednego dnia korzystałem z taksówek we Wrocławiu i
        Warszawie. Zamówiłem taksówkę we Wrocławiu, podjechał zielony Ford
        Mondeo kombi, który lata świetności miał dawno za sobą, jako, że
        miałem dwie walizki, wylądowały one w bagażniku, w którym było mydło
        i powidło, jednym olbrzymi bałagan, sama taksówka w środku też tak
        wyglądała, natomiast w Warszawie zamówiłem taksówke i po chwili
        otrzymałem sms-a z informacja jaki samochód na mnie czeka i jego
        numery rejestracyjne, był to Passat kombi, w środku czysto, w
        bagażniku nic sie nie walało, samochód zadbany, nie to co we
        Wrocławiu. I na koniec rachunki za podobną odległośc różnia się o
        połowę na korzyść Warszawy.
        Partner wprowadza to czego mi brakowało na polskim rynku
        taksówkarskim, ujednolicone kolorystycznie samochody, czystość w
        pojeżdzie, brakuje tylko cen, na razie ceny są identyczne jak w
        pozostałych korporacjach.
    • vocativuss jest komunikacja miejska 01.09.09, 12:44
      Jak komuś taksówki nie odpowiadają to może jechać tramwajem albo autobusem. Są też linie nocne więc nie ma problemu. Bilet kosztuje conajwyżej 2,80 i jest bez ograniczeń czasowych. Całodniowy normalny na wszystkie mozliwe linie kosztuje 10zł.
      • Gość: D. Re: jest komunikacja miejska IP: 89.174.255.* 01.09.09, 13:05
        UOKiK się natyra, zmowę udowodni, a potem nałoży na spiskowców zasłużoną karę:
        8500 złotych, jak w Zielonej Górze... Panowie taryfiarze zrobią wtedy zrzutę po
        dyszce czy dwie, karę zapłacą i w d... będą mieli całą sprawę, bo przy takiej
        karze to po prostu opłaca się "okradać" pasażerów, szczególnie że te 20 złotych
        od głowy trzeba odrobić z przycinką, co jasne...
        • Gość: Mirek Re: jest komunikacja miejska IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.09.09, 17:11
          a może by się przyjrzeć kalkulacji cen biletów komunikacji miejskiej?Stosując
          podobny tok myślenia,jak ci którzy wyliczają dochód taksówkarza na podstawie
          tego ile kosztuje go paliwo zużyte na przewiezienie pasażera,analogicznie
          należałoby przyjąć,że bilet autobusowy powinien kosztować maksymalnie 20
          groszy.Dlaczego nikogo nie bulwersuje,że gdy autobus jednym kursem od pętli do
          pętli przewiezie np.50 osób po 2,40 za bilet i 50 po 1,20zł(ulgowe,okresowe)i za
          taki kurs MPK zgarnia 180 zł???Powiecie,że trzeba utrzymać tabor,opłacić
          pracowników.A czy taksówkarz dostaje samochód w prezencie,nie ma na utrzymaniu
          rodziny,nie musi płacić podatków?Wizyta w warsztacie to często 120-150 złotych
          za godzinę pracy mechanika.Do tego MPK jest firmą dotowaną przez miasto.
          Przecież taksówkarze nikogo nie zabierają na
          siłę do samochodu.Jak wypowiadał się pan Czuryło,każdy kto posiada prawo jazdy
          kat.B może zostać taksówkarzem.Ci,którzy tak tutaj wyzywają taksówkarzy od
          złodziei i uważają,że to taki łatwy i duży zarobek,mogą zrobić licencję i zacząć
          pracować w tym zawodzie,wożąc klientów za 1,20 czy 1,50zł za kilometr.Ale pod
          jednym warunkiem,że będą pracować legalnie,płacąc podatki,ZUS i nabijając
          wszystkie kursy na kasę.Bo łatwo jest powiedzieć,że taksówkarz to złodziej i
          korzystać z usług nielegalnych przewoźników,pracujących w szarej strefie.I mieć
          czelność mówić,że to zdrowa konkurencja.Nie życzę nikomu z Was,wykonujących
          różne zawody aby za wzór stawiano tych,którzy coś robią taniej od Was,dlatego że
          nie płacą podatków,ZUS-u,zatrudniają ludzi na czarno a Was nazywano złodziejami.
      • Gość: Maciek Re: jest komunikacja miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 14:05
        Chyba żartujesz. Wrocławska komunikacja miejsca nie jest alternatywą
        dla żadnego środka komunikacji. Punktualność, częstotliwość i
        szybkość nie dorasta do pięt komunikacji samochodowej / taksówkom.
        Nawet jesli trzeba stac w korku.

W nocy lepiej jechać w 4 osoby taksówką, do której poprostu
        wsiadasz i podwozi Cię pod dom, niż czekać godzinę na autobus, a
        potem jeszcze zapylać do domu z przystanku. A koszt w sumie niewiele
        większy.
        • morning.calm Re: jest komunikacja miejska 01.09.09, 14:25
          Dlatego z korporacyjnych nie korzystam i dzwonię po ryby :)Taniej i szybciej.
    • puniers Pochwała za www.taksio.pl - stestowany ! 01.09.09, 16:56
      Fajny artykuł, dobrze że w końcu ktoś opisał realia funkcjonowania
      korporacji w odniesieniu do życia codziennego. Fajnie by było
      przeprowadzić akcje medialną i uświadomić ludzi. Dodatkowo
      stwierdzam że Serwis www.taksio.pl jest profesjonalnym narzędziem do
      sprawdzenia cen korporacji oraz do obliczenia kosztów przejazdu.
      Sprawdziłem osobiście 3 symulacje różnica była do przyjęcia w
      okolicach 2 złotych. Cieszę się że powstają Serwisy które weryfikują
      kwestie finansowe instytucji na które nie mamy wpływu. A wam jak się
      podoba Serwis Taksio.pl ? I czy faktycznie uważacie że panuje
      monopol w niektórych miastach ? Między innymi we Wrocławiu ?
    • fi-n Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowane 01.09.09, 17:58
      Nasze podatki są naprawdę marnowane. Klasyka. Biurokracja walczy z problemami,
      która sama wymyśla. Szuka skomplikowanych odpowiedzi na proste pytania i chce
      rozwiązywać problemy wbrew oczywistościom. Cytat: "Nie widać racjonalnych
      przyczyn, dla których ceny taksówek we Wrocławiu muszą być dwukrotnie wyższe
      niż w Warszawie. Nie wiadomo też, dlaczego kierowcy nie garną się tu do zawodu
      taksówkarza." Każdy wie, że ludzie się garną tam gdzie jest zysk. Nie są
      głupi. Nie wie tego tylko urzędnik i chce regulować. Skąd oni wzięli tę tezę,
      że ceny taksówek są dwukrotnie wyższe niż w innych miastach. No to dlaczego
      ludzie nie garną się do tego zarabiania pieniędzy. Przecież żaden problem
      zostać taksówkarzem. widocznie teza jest wymysłem. Jak przy aktualnych cenach
      się nie garną. To ceny nie spadną. No bo jak? nie chcą ludzie w zawodzie
      pracować. Obciąć im zarobi to będzie więcej chętnych. Ciekawe rozumowanie.
      Zresztą w ogóle o co chodzi. Kto chce jeździ taksówką. Kto chce nie jeździ.
      Czy naprawdę problem taksówek to jest kwestia równa kwestii braku chleba i w
      ogóle jakikolwiek urząd powinien się tym zajmować. Czy naprawdę tego nie można
      zostawić rynkowi i nie mieszać w tym. Zużywać energię i pieniądze na
      bezsensowne działania nie wiadomo po co w dziedzinie, która jest praktycznie
      nieistotna i działa. przedszkoli nie ma, dróg nie ma, służba zdrowia leży,
      miejskie budynki (kamienice) się walą, jakożkolwiek miejska inwestycja to
      porażka i bubel 9vide ostatni kanalizacja Oporowa). To są zadania miasta i na
      nie ma iść energia i pieniądze, a nie na jakieś bzdury. Klasyczne odwracanie
      uwagi. Kogo stać i nie zwraca uwagi na koszty jeździ za 3 zł i 6 za pierwszy
      kilometr, kto zwraca na to uwagę nie ma żadnego problemu ze znalezieniem
      taniej taksówki typu Ryba gdzie nie ma opłąty za pierwszy km. i nawet nocą
      jest 2,5. O co chodzi.
      • Gość: gość Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan IP: *.as.kn.pl 01.09.09, 19:52
        A ja jestem bardzo ciekawa kiedy ktoś zajmie się szarą strefą tzw "rybami"
        owszem można pojechać taniej, ale czy oni odprowadzają podatki, płacą ZUS.
        Pewnie nie ,ale kto ich sprawdzi przecież ich NIE MA
        • Gość: krol Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 20:02
          Oni jeżdżą legalnie. Część na licencję taksówkową część jako przewóz osób.
          Wczoraj jechałem normalną taksówką na licencję.
          • be-gie Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan 01.09.09, 20:41
            Gość portalu: krol napisał(a):

> Oni jeżdżą legalnie. Część na licencję taksówkową część jako przewóz osób.
            > Wczoraj jechałem normalną taksówką na licencję.

I można dostać od nich rachunek?
            • Gość: Mirek Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.09.09, 23:46
              > I można dostać od nich rachunek?
              > tak,dlatego kilku zalegalizowało działalność i reszta w razie potrzeby wydaje
              rachunki na ich nazwisko
    • Gość: Kam Re: Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowan IP: *.magma-net.pl 01.09.09, 22:58
      Jeśli jeździć we Wro to tylko z Rybą
    • tonidriver Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowane 03.09.09, 14:28
      Serwis taksio.pl podaje bzdurne ceny.Firmy takie jak taxi wroclaw
      czyli stare 919 udziela 15% rabatu czyli 2,55 za kilometr a nie
      2,30.Firma super taxi udziela 15% rabatu a w serwisie widnieje cena
      3zl/km czyli rabatu brak. Niewiem kto prowadzi ten serwis i skad
      bierze takie informacje przeciez wystarczy zadzwonic do korporacji i
      w ciagu minuty dowiedziec sie wszystkiego.Dlaczego UOKiK nie
      sprawdzi cen w rynku gdzie piwo kosztuje 8zl czyli 300% ceny z
      marketu ? Moze tam szukajcie zmowy cenowej ? Dlaczego nikt nie
      marudzi płacąc 8 zl za piwo ? Czy to taksowkarze ustalili ceny za
      kilometr na poziomie 3zl czy rada miasta ? Czy taksowkarzowi
      ktokolwiek udziela rabatu np.na ZUS ? na naprawe auta ? na paliwo ?
      Szara strefa jezdzi taniej bo kazdy z nich w dzien pracuje gdzies
      indziej gdzie ma placone swiadczenia dlatego na poczatku jezdzili
      tylko w nocy i stac ich na jazde taniej niz taksowki.Zanim
      ktokolwiek kogos obsmaruje polecam zagłębić sie w temat troche
      bardziej i nie pisac bzdur o ktorych niema sie zielonego
      pojecia.Popyt na zawód taksowkarza we wroclawiu mowi sam za siebie.
    • twardokesek Autor zwolennikiem wolnego rynku.. jesli dziala? 06.09.09, 11:23
      "Jestem zwolennikiem wolnego rynku, ale tylko wtedy, gdy rzeczywiście działa. Tymczasem górny pułap cen taksówek ustala u nas rada miejska. Jeśli wiec wyznaczona przez nią stawka niemal automatycznie staje się obowiązującą, to coś z tym wolnym rynkiem jest nie tak. "

Autor tekstu zielonego pojecia nie ma, co to jest wolny rynek, skoro regulowany rynek nazywa wolnym i zastanawia sie, czemu nie dziala. Podpowiem autorowi:

TAK, COS Z TYM WOLNYM RYNKIEM JEST NIE TAK - TEN RYNEK NIE JEST WOLNY!
    • real_mr_pope Taryfy wrocławskich taksówek będą kontrolowane 06.09.09, 11:35
      "Jestem zwolennikiem wolnego rynku, ale tylko wtedy, gdy
      rzeczywiście działa."

Ależ "wolny" rynek rzeczywiście działa. Tak, z całą pewnością cena
      maksymalna to przejaw "wolności" rynku. Im więcej regulacji, tym
      więcej wolności. Ale nie o tym.

Jeżeli "połowa" firm taksówkarskich ma ceny maksymalne, to czy to na
      pewno od razu zmowa cenowa? A gdyby te same korporacje faktycznie
      zmówiły się, ale na cenę 2 zł za kilometr, zmowa nadal obowiązuje?

Cóż dziwnego w tym, że przedsiębiorca ustala maksymalne możliwe
      stawki za wykonaną usługę? Nie wiem czy pan redaktor wie, ale nie ma
      chyba w Polsce gminy, która nie przyjęłaby maksymalnej stawki
      podatku od nieruchomości. Czy to zmowa samorządów?

Przy okazji, w takich miastach jak Rzeszów czy Chorzów prawie
      wszystkie lub wszystkie korporacje mają dokładnie te same ceny.
      Zmowa cenowa niechybnie. Ciekaw jestem czy nimi również zajmie się
      UOKiK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka