Dodaj do ulubionych

Solary na dachu

27.10.10, 18:38

Ktoś się tym interesował? Zainstalował sobie? Jako, że mam południowy dach nęci mnie ten pomysł. Szczególnie, że nadwyżki można sprzedawać do sieci.
Obserwuj wątek
    • ozlem Re: Solary na dachu 27.10.10, 18:53
      kiedys przeczytalam cos takiego

www.dailymail.co.uk/news/article-1274784/They-tell-solar-panels-eco-friendly-save-money-The-truth-They-dont-work-time-100-YEARS-pay-.html
      • Gość: POL-POT dobre bedziez sprzedawal do sieci ale............. IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:39
        swoje pieniadze ktore wydasz na solary. Braknie ci na pokrycie wlasnych potrzeb przy 100% sloncu a takie jest w UK rzadko a przy chmurkach to moze uda ci sie napedzac latarke.
    • princesswhitewolf Re: Solary na dachu 27.10.10, 19:16
      ta technologia jak narazie jest nieoplacalna. Za droga.

oczywiscie jak wszystko bedzie taniej i bardziej realistycznie.
    • Gość: lolek Re: Solary na dachu IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 27.10.10, 20:55
      pomysl dobry, ale w guardianie byl pare miesiecy temu art o panelach (ponoc mozna dostac na nie dotacje) w ktorym byla mowa o tym, ze taka instalacja moze utrudnic ewentualna sprzedaz domu w przyszlosci.
      • xiv Re: Solary na dachu 27.10.10, 22:56

nie rozumiem tylko dlaczego - jak ktoś się uprze to panele można po prostu zdjąć
        • Gość: mmm Re: Solary na dachu IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.10.10, 05:31
          Moze sie myle - ale czy przypadkiem nie dlatego ze firmy oferujace takie instalacje i skupujace nadwyzki energii wymagaja w umowach, ze panele zostana na dachu 20-30 lat? Jesli nowy wlaściciel nie bedzie zainteresowany panelami, to ktos musi zwrocic koszty instalacji i pewnie jakas kare jeszcze za zerwanie umowy.
          • xiv Re: Solary na dachu 28.10.10, 12:05

Panele instaluje ja, na swoj koszt i ja podpisuje umowe z odbiorca nadwyzek (np.EDF)
            • Gość: mmm Re: Solary na dachu IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.10.10, 12:51
              A to chyba nie powinno byc problemów ze sprzedażą, chyba że zostawisz w dachu dziury po panelach ;)
            • Gość: POL-POT Nadwyzki bedziez mial ale rozumu.... IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:44
              jak nie zainstalujesz 20 paneli 100W kazdy to szkoda fatygi. A i to przy tym i braku slonca bedziesz mial razem 200 W mocy zamiast 2000W z czegos co bedzie cie kosztowalo 10 tys funtow. Zwroci ci sie gdzies za 500 lat. No sloneczne dni ci skroca to gdzies do 250 lat.
    • qvintesencja Re: Solary na dachu 27.10.10, 21:21
      xiv napisał:

> Ktoś się tym interesował? Zainstalował sobie? Jako, że mam południowy dach nęci
      > mnie ten pomysł. Szczególnie, że nadwyżki można sprzedawać do sieci.

Zeby nie pmylic spraw, artykul w mailu pokazuje solary do podgrzewania wody

www.dailymail.co.uk/news/article-1274784/They-tell-solar-panels-eco-friendly-save-money-The-truth-They-dont-work-time-100-YEARS-pay-.html

a tu chodzi o solary wytwarzajace prad ktore moga produkowac energie do sieci energetycznej. W Niemczecj sa takie subsydia na instalacje i do oplaty za wytworzona energie ze inwestycja (calkiem kosztowna) zwraca sie tak jak przecietna inwestycja czyli w 8-10 lat i solarow jest tam duzo. Podobnie moze byc w UK ale dokladnych informacje trzeba by pozbierac. Jesli sie zwraca to jak ktos woli inwestowac w dom niz przepuszczac kase to czemu nie.
      • Gość: mcelektryk Re: Solary na dachu IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.11, 16:32
        dobra sprawa, ja mam firmę która montuje ogniwa fotowoltaiczne (solary) duży koszt ale cały czas materiał tanieje tylko z ta sprzedażą nadwyżki sporo problemu, generalnie jak masz kase to montuj
    • Gość: Ralph Re: Solary na dachu IP: 92.25.243.* 27.10.10, 22:41
      Mój szef niedawno zainwestował £16000 w 30 metrów kwadratowych ogniw fotowoltaicznych produkujących 3.7kW energii w słoneczny dzień. Inwestycja zwróci się po 8 latach, a potem będzie przynosiła £2000 rocznie zysku rocznie. Teoretycznie, bo nie wiadomo jak zmienią się dopłaty, bo zysk polega przede wszystkim na tym, że energia z takich ogniw jest bardzo mocno dotowana. Szef obiecał mi przysłać wszelkie szczegóły inwestycji w przyszłym tygodniu kiedy wróci z urlopu.
      • xiv Re: Solary na dachu 27.10.10, 22:55

Jakbyś się podzielić detalami - byłoby fajnie.

A w dzisiejszym Standardzie znalazlem reklame M&S Energy, a potem znalazlem taka stronke:
        corporate.marksandspencer.com/media/press_releases/company/Solar_Energy_Products_Launch
        "•Solar PV works by collecting daylight energy and converting it into electricity for use within the home. With different sized panel systems on offer (from 10 m² to 30 m²), users will be able select the most appropriate solution to help reduce their energy bills by generating free renewable energy for their homes – with combined saving and earnings customers could be over £1000 a year* better off. Packages will be available from £7,999. "
        • Gość: POL-POT Re: Solary na dachu IP: *.play-internet.pl 01.11.12, 19:12
          heheh w reklamie to kiedys mowili ze wrzod na doopie mi zniknie jak posmaruje go ich kremem.
      • Gość: POL-POT Re: Solary na dachu IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:48
        ile masz slonecznych dni zapytaj sie szefa? chyba ze zrobil to w dobrym miejscu w Hiszpani. W UK lepiej zrobic sobie elektrownie deszczowa w rynnie. Jak nie masz 80-90% dotacji od rzadu to przestan sie wyglupiac i osmieszac wsrod ludzi.
    • jaleo Re: Solary na dachu 30.10.10, 21:38
      Ja tez jestem na etapie zastanawiania sie. Tez mam poludniowy dach o dosc duzej powierzchni. Rozwazamy tez air source heating. Bylismy nawet na wystawie tych roznych wynalazkow, i tam nam powiedzieli, ze nowe przepisy w sprawie dofinansowania maja wyjsc na poczatku nowego roku, wiec lepiej pewnie poczekac. Najprawdopodobniej bedzie tak, ze kapital poczatkowy na instalacje trzeba miec w calosci swoj, ale potem przez iles tam lat mozna bedzie dostac coroczne dofinansowanie (niezaleznie od sprzedawania nadwyzki do sieci).
      • Gość: POL-POT Re: Solary na dachu IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:50
        najpierw mysl zeby tobie samemu wystarczylo energii a potem mysl o nadwyzkach.
        "Jeszcze krowy nie kupil a juz napieprza dzieciaki zeby mleka nie rozlewaly"
    • Gość: MlodyBocek Re: Solary na dachu IP: *.barn.cable.virginmedia.com 18.05.11, 23:33
      Ja myslałem ale o kolektorach, prosty układ z wężownicą do bojlera
      • abanda Re: Solary na dachu 24.02.12, 13:45
        Solary sa dobre do ogrzewania wody. Potrafia zaspokoic potrzeby nawet 4 osobowej rodziny. U mnie w firmie ostatnio takie montowali kolektory firmy Makroterm i musze powiedziec, ze zawsze jest ciepla woda w kranie, chociaz firma liczy ok. 20 osób, gdzie wiadomo, zuzycie jest spore. Słyszalam, ze dosc szybko sie taka inwestycja zwraca. Pozatym w Polsce sa przeciez doplaty do tego...
        • Gość: Zbigniew_37 Re: Solary na dachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 08:13
          "Cześć,

""dopłaty"" hmm to raczej formy kredytowania
          dawane przez banki na koszty kwalifikowane.

Mocno się zastanawiam nad inwestycją w solar
          do swojego domu. Chciałem zapytać do czego używacie
          swoich solarów ? Bo ostatnio natknąłem się
          na informację na solar-tech.pl, że można je
          wykorzystać do podgrzewania basenu ! Ciekawa sprawa :)

I mam jeszcze takie pytanie jakie macie długie gwarancje?
          bo tam dają aktualnie 16 lat, to chyba dość sporo ??

Pozdrawiam.
          • Gość: frey SOLARY IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 18.10.12, 23:25
            Faktycznie gwarancja 16-letnia na solary to dość sporo. Szczerze powiem, ze nie wierzyłem jak napisałeś , ale fakt, na stronie Solar-Tech tak podają i nawet tam dzwoniłem żeby potwierdzić
            na wiosnę chyba bede zakładał
        • Gość: POL-POT Re: Solary na dachu IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:53
          wreszcie rozsadny wpis abada. Tylko solary do ogrzewania wody zdaja egzamin. Nie ma wytwarzania pradu a promienie sloneczne rozgrzewaja czarne rury od maja do pazdziernika.
          Tylko nie wal ludziom ze w Christmas myjesz rece goraca woda z solara bo zmienie to co wczesniej napisalem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka