xiv 27.10.10, 18:38 Ktoś się tym interesował? Zainstalował sobie? Jako, że mam południowy dach nęci mnie ten pomysł. Szczególnie, że nadwyżki można sprzedawać do sieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ozlem Re: Solary na dachu 27.10.10, 18:53 kiedys przeczytalam cos takiego www.dailymail.co.uk/news/article-1274784/They-tell-solar-panels-eco-friendly-save-money-The-truth-They-dont-work-time-100-YEARS-pay-.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL-POT dobre bedziez sprzedawal do sieci ale............. IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:39 swoje pieniadze ktore wydasz na solary. Braknie ci na pokrycie wlasnych potrzeb przy 100% sloncu a takie jest w UK rzadko a przy chmurkach to moze uda ci sie napedzac latarke. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Solary na dachu 27.10.10, 19:16 ta technologia jak narazie jest nieoplacalna. Za droga. oczywiscie jak wszystko bedzie taniej i bardziej realistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Solary na dachu IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 27.10.10, 20:55 pomysl dobry, ale w guardianie byl pare miesiecy temu art o panelach (ponoc mozna dostac na nie dotacje) w ktorym byla mowa o tym, ze taka instalacja moze utrudnic ewentualna sprzedaz domu w przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Solary na dachu 27.10.10, 22:56 nie rozumiem tylko dlaczego - jak ktoś się uprze to panele można po prostu zdjąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Solary na dachu IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.10.10, 05:31 Moze sie myle - ale czy przypadkiem nie dlatego ze firmy oferujace takie instalacje i skupujace nadwyzki energii wymagaja w umowach, ze panele zostana na dachu 20-30 lat? Jesli nowy wlaściciel nie bedzie zainteresowany panelami, to ktos musi zwrocic koszty instalacji i pewnie jakas kare jeszcze za zerwanie umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Solary na dachu 28.10.10, 12:05 Panele instaluje ja, na swoj koszt i ja podpisuje umowe z odbiorca nadwyzek (np.EDF) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Solary na dachu IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.10.10, 12:51 A to chyba nie powinno byc problemów ze sprzedażą, chyba że zostawisz w dachu dziury po panelach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL-POT Nadwyzki bedziez mial ale rozumu.... IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:44 jak nie zainstalujesz 20 paneli 100W kazdy to szkoda fatygi. A i to przy tym i braku slonca bedziesz mial razem 200 W mocy zamiast 2000W z czegos co bedzie cie kosztowalo 10 tys funtow. Zwroci ci sie gdzies za 500 lat. No sloneczne dni ci skroca to gdzies do 250 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Re: Solary na dachu 27.10.10, 21:21 xiv napisał: > Ktoś się tym interesował? Zainstalował sobie? Jako, że mam południowy dach nęci > mnie ten pomysł. Szczególnie, że nadwyżki można sprzedawać do sieci. Zeby nie pmylic spraw, artykul w mailu pokazuje solary do podgrzewania wody www.dailymail.co.uk/news/article-1274784/They-tell-solar-panels-eco-friendly-save-money-The-truth-They-dont-work-time-100-YEARS-pay-.html a tu chodzi o solary wytwarzajace prad ktore moga produkowac energie do sieci energetycznej. W Niemczecj sa takie subsydia na instalacje i do oplaty za wytworzona energie ze inwestycja (calkiem kosztowna) zwraca sie tak jak przecietna inwestycja czyli w 8-10 lat i solarow jest tam duzo. Podobnie moze byc w UK ale dokladnych informacje trzeba by pozbierac. Jesli sie zwraca to jak ktos woli inwestowac w dom niz przepuszczac kase to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcelektryk Re: Solary na dachu IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.11, 16:32 dobra sprawa, ja mam firmę która montuje ogniwa fotowoltaiczne (solary) duży koszt ale cały czas materiał tanieje tylko z ta sprzedażą nadwyżki sporo problemu, generalnie jak masz kase to montuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Solary na dachu IP: 92.25.243.* 27.10.10, 22:41 Mój szef niedawno zainwestował £16000 w 30 metrów kwadratowych ogniw fotowoltaicznych produkujących 3.7kW energii w słoneczny dzień. Inwestycja zwróci się po 8 latach, a potem będzie przynosiła £2000 rocznie zysku rocznie. Teoretycznie, bo nie wiadomo jak zmienią się dopłaty, bo zysk polega przede wszystkim na tym, że energia z takich ogniw jest bardzo mocno dotowana. Szef obiecał mi przysłać wszelkie szczegóły inwestycji w przyszłym tygodniu kiedy wróci z urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Solary na dachu 27.10.10, 22:55 Jakbyś się podzielić detalami - byłoby fajnie. A w dzisiejszym Standardzie znalazlem reklame M&S Energy, a potem znalazlem taka stronke: corporate.marksandspencer.com/media/press_releases/company/Solar_Energy_Products_Launch "•Solar PV works by collecting daylight energy and converting it into electricity for use within the home. With different sized panel systems on offer (from 10 m² to 30 m²), users will be able select the most appropriate solution to help reduce their energy bills by generating free renewable energy for their homes – with combined saving and earnings customers could be over £1000 a year* better off. Packages will be available from £7,999. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL-POT Re: Solary na dachu IP: *.play-internet.pl 01.11.12, 19:12 heheh w reklamie to kiedys mowili ze wrzod na doopie mi zniknie jak posmaruje go ich kremem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL-POT Re: Solary na dachu IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:48 ile masz slonecznych dni zapytaj sie szefa? chyba ze zrobil to w dobrym miejscu w Hiszpani. W UK lepiej zrobic sobie elektrownie deszczowa w rynnie. Jak nie masz 80-90% dotacji od rzadu to przestan sie wyglupiac i osmieszac wsrod ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: Solary na dachu 30.10.10, 21:38 Ja tez jestem na etapie zastanawiania sie. Tez mam poludniowy dach o dosc duzej powierzchni. Rozwazamy tez air source heating. Bylismy nawet na wystawie tych roznych wynalazkow, i tam nam powiedzieli, ze nowe przepisy w sprawie dofinansowania maja wyjsc na poczatku nowego roku, wiec lepiej pewnie poczekac. Najprawdopodobniej bedzie tak, ze kapital poczatkowy na instalacje trzeba miec w calosci swoj, ale potem przez iles tam lat mozna bedzie dostac coroczne dofinansowanie (niezaleznie od sprzedawania nadwyzki do sieci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL-POT Re: Solary na dachu IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:50 najpierw mysl zeby tobie samemu wystarczylo energii a potem mysl o nadwyzkach. "Jeszcze krowy nie kupil a juz napieprza dzieciaki zeby mleka nie rozlewaly" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MlodyBocek Re: Solary na dachu IP: *.barn.cable.virginmedia.com 18.05.11, 23:33 Ja myslałem ale o kolektorach, prosty układ z wężownicą do bojlera Odpowiedz Link Zgłoś
abanda Re: Solary na dachu 24.02.12, 13:45 Solary sa dobre do ogrzewania wody. Potrafia zaspokoic potrzeby nawet 4 osobowej rodziny. U mnie w firmie ostatnio takie montowali kolektory firmy Makroterm i musze powiedziec, ze zawsze jest ciepla woda w kranie, chociaz firma liczy ok. 20 osób, gdzie wiadomo, zuzycie jest spore. Słyszalam, ze dosc szybko sie taka inwestycja zwraca. Pozatym w Polsce sa przeciez doplaty do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew_37 Re: Solary na dachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 08:13 "Cześć, ""dopłaty"" hmm to raczej formy kredytowania dawane przez banki na koszty kwalifikowane. Mocno się zastanawiam nad inwestycją w solar do swojego domu. Chciałem zapytać do czego używacie swoich solarów ? Bo ostatnio natknąłem się na informację na solar-tech.pl, że można je wykorzystać do podgrzewania basenu ! Ciekawa sprawa :) I mam jeszcze takie pytanie jakie macie długie gwarancje? bo tam dają aktualnie 16 lat, to chyba dość sporo ?? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frey SOLARY IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 18.10.12, 23:25 Faktycznie gwarancja 16-letnia na solary to dość sporo. Szczerze powiem, ze nie wierzyłem jak napisałeś , ale fakt, na stronie Solar-Tech tak podają i nawet tam dzwoniłem żeby potwierdzić na wiosnę chyba bede zakładał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL-POT Re: Solary na dachu IP: *.play-internet.pl 30.10.12, 18:53 wreszcie rozsadny wpis abada. Tylko solary do ogrzewania wody zdaja egzamin. Nie ma wytwarzania pradu a promienie sloneczne rozgrzewaja czarne rury od maja do pazdziernika. Tylko nie wal ludziom ze w Christmas myjesz rece goraca woda z solara bo zmienie to co wczesniej napisalem. Odpowiedz Link Zgłoś