Dodaj do ulubionych

Powrót do Irlandii

14.04.12, 11:31
Bylam w Irlandi 2 lata od 2005 roku, pracowalam, pobieralam child benefit i FIS . Kiedy wracalam do polski to oczywiscie to zglosilam i child b. zostal wstrzymany Czy teraz kiedy wroce i zaczne pracowac wznowia mi bez problemu child benefit? I kolejna wazna dla mnie sprawa Jak jest ze szkola? Moja corka konczy w tym roku 1 klase, jezeli sciaglabym ja w wakacje np. lipiec to czy udalo by mi sie zalatwic dla niej szkole, bo z tego co sie doczytalam to dzieci w irl. ida do szkoly od sierpnia???I ogolnie jak jest teraz z praca, czy w 3 tyg jest mozliwosc ze ja znajde jezeli przyjechalabym np poczatkiem czerwca? Prosze o informacje i z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • m26mm Re: Powrót do Irlandii 14.04.12, 11:32
      Dodam ze wybieralabym sie do Dublina.
    • s_alander Re: Powrót do Irlandii 14.04.12, 11:41
      1. CHB zostanie Ci przyznany po przejsciu pełnej procedury od poczatku, nie ma znaczenia, że już go pobierałaś, zwłaszcza że było to parę lat temu.
      2. szkoły w tym roku otwierane sa w ostatni tydzień sierpnia - pierwszy tydzień września, szkoła decyduje kiedy, musisz sie dowiedzieć w wybranej szkole kiedy i czy przyjma dziecko, bo niekoniecznie muszą
      3. trzy tygodnie....hmmm widzac co sie dzieje dookoła będzie Ci baaaardzo trudno, chociaż nie napisałaś jakiej pracy będziesz szukać i zakładam że angielski masz na bardzo dobrym poziomie
      • m26mm Re: Powrót do Irlandii 14.04.12, 12:12
        Angielski mam na dobrym poziomie, dogadam sie bez problemu. Pracowalam w dublinie jako pakowaczka, a pozniej jako niania w polsko - irlandzkiej rodzinie. Z tego co slyszalam to z praca jest ciezej niz kiedys, dlatego tez pytam bo nie ma sensu zebym jechala tylko na wakacje :/ Czy na ta chwile jedna pracujaca osoba na poczatek utrzymala by trzyosobowa rodzine? Chcialabym najpierw przyjechac sama, mam pps number, dziecko tez, wiec to juz tez jakis plus jak na poczatek. Mam gdzie przyjechac tylko najbardziej sie martwie o prace. :/
        • s_alander Re: Powrót do Irlandii 14.04.12, 12:44
          to nie będę kłamać z pracą jest bardzo cieżko niestety
          • m26mm Re: Powrót do Irlandii 14.04.12, 13:30
            Jestes w dublinie? Nie wiedzialam ze az tak zle jest :/
    • aloiw1985 Re: Powrót do Irlandii 14.04.12, 15:12
      mieszkam w Dublinie. i potwierdzam słowa kolezanki- jest ciezko i nie wróżę znalezienia pracy w trzy tygodnie.
      • esofik Re: Powrót do Irlandii 14.04.12, 18:51
        zwłaszcza w okresie wakacyjnym, gdy pełno jest studentów pracujących sezonowo

Sama musisz ocenić czy chcesz ryzykować, moze się uda, czego szczerze życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka