Dodaj do ulubionych

Agencja ITC

26.11.05, 18:00
Witam wszystkich,
Właśnie zadzwoniła do mnie miła pani z ITC i zaproponowała rozmowe z
pracodawcą angielskim (praca w domu opiekii nad osobami starszymi). Mam
pytanie: Czy jest na forum ktoś, kto wyjechał z tą agencją do Anglii? A może
jest ktoś kto w takim domu opieki pracuje? Byłabym wdzięczna za informacje
dotyczące wiarydogności tej firmy (ale nie ze słyszenia, tylko z własnego
doświacdczenia - opinii ze słyszenia jest w sieci mnóstwo), jak i
niespodzianek, ktore mogą czekać na mnie na miejscu. Po raz pierwszy planuję
tak dlugi (rok) wyjazd i mam wątpliwości. Aha, jeszcze jedno - jeśli ktoś się
orientuje, czy kosmiczne odszkodowania dla firmy za zerwanie kontraktu
(slyszalam nawet o 1000 funtow ) są legalne - byłabym wdzięczna za informację.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • satans_cock Re: Agencja ITC 26.11.05, 18:51
      aina27 napisała:

Aha, jeszcze jedno - jeśli ktoś się
      > orientuje, czy kosmiczne odszkodowania dla firmy za zerwanie kontraktu
      > (slyszalam nawet o 1000 funtow ) są legalne - byłabym wdzięczna za informację.
      > Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.

jak podpiszesz umowe, to bedzie legalne.
    • ja_alexander Re: Agencja ITC 26.11.05, 19:15
      O agencji nie słyszałem ale jak zasugerował przedmówca dokładnie przeczytaj
      umowę- chocież to też nie uchroni cię przed oszustwem.
      • wole_szatynki Re: Agencja ITC 27.11.05, 02:11
        Ja ta firme juz widze od 2 lat w Internecie, przysylaja mi na maila rozne nowe
        oferty i wydaje mi sie, ze jesli byloby z nia cos nie tak to juz dawno by nie
        istniala. Ja osobiscie wyjechalem do Anglii z firmy www.workuk.pl i jestem
        zadowolony. Mialem zostac tylko rok a jestem juz 15 miesiecy i zostane jeszcze
        troche. Pozdrawiam
    • aina27 Re: Agencja ITC 27.11.05, 12:17
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi,
      Trochę podnieśliście mnie na duchu. ITC na swojej stronie proponuje wstępnie
      9500 funtow za tę pracę rocznie(care assistant) - szukałam informacji na kilku
      forach i ludzie piszą czasem ze ciężko wyżyć za 200 funtow tygodniowo. Proszę o
      radę - czy stawka proponowana przez ITC jest ok? Zakładm, ze jest to stawka
      brutto. Byłabym wdzięczna za jakieś rady, bo nie chcę się wpakować w układ, do
      którego bedę musiała dopłacać. Na żadne luksusy też nie liczę - chciałabym
      normalnie pożyć, bez martwienia się ze nie będe miala co jeść pod koniec
      miesiaca. No i chciałabym Anglię zwiedzić... :)

Pozdrawiam serdecznie.
      • karen_walker Re: Agencja ITC 27.11.05, 13:11
        A gdzie ci te prace proponowali? Koszty utrzymania beda zalezne sa od tego,
        gdzie sie mieszka - ile sie placi za mieszkanie itp.

Jakie fora odwiedzilas?

Za £200/tydzien da sie wyzyc. Problem w tym, ze ci ktorzy podejmuja sie tej
        pracy zapominaja, ze placa, jaka dostaja jest normalna placa za ten rodzaj
        pracy i potem maja pretensje, ze nie udaje im sie zaoszczedzic tak duzo jak by
        chieli. Prosze pamietac, ze dla pracodawcy (a mowie jako pracodawca), to ze
        ktos przyjezdza po to, zeby wspomoc rodzine w Polsce jest sprawa drugorzedna.
        Angielscy pracownicy tez musza placic podatki, musza placic za mieszkanie,
        jedzenie, wode, elektrycznosc, dojazdy. Spotkalem sie z przypadkami w ktorych
        polscy pracownicy, ktorzy podjeli prace jako Care Assistants, byli bardzo
        zdziwieni, ze po uiszczeniu wszystkich oplat nie mogli duzo zaoszczedzic. Nie
        bylo az tak zle, zeby nie mieli co jesc (tym bardziej, ze moga miec posilki w
        pracy) ale chyba sadzili, ze poniewaz przyjechali po to, zeby oszczedzac to
        beda na jakis innych warunkach.
        Mam dobra rade: Prosze uwaznie sluchac tego, co mowi pracodawca/agencja podczas
        rozmowy wstepnej (niektorzy z aplikantow maja "wybiorczy" sluch i slysza tylko
        to, co chca uslyszec), radze dobrze przeczytac umowe o prace zanim sie ja
        podpisze i jesli sa jakies watpliwosci pytac w agencji PRZED przyjazdem do UK,
        ustalic (o ile to mozliwe), gdzie sie jedzie i wziac pod uwage, ze wynajem
        domu/mieszkania/pokoju w jednej czesci Anglii moze byc znacznie drozszy niz w
        innej. Ulice w Anglii nie sa wybrukowane zlotem i trzeba zapracowac na
        wszystko. Nie ma nic za darmo. Pracodawca gwarantuje godziny wpisane w umowe.
        Spotkalem sie z przypadkiem, kiedy ktos mial wielka pretensje, ze nie dostal
        ponad 48 godzin/tydzien. Jak sie okazalo, osoba ta uwazala, ze NALEZY jej sie
        tyle, bo podpisala klauzule "Working Time Regulations", w ktorej zgadzala sie
        pracowac 48 godzin lub wiecej, jesli zajdzie taka potrzeba. Dlugo moglbym
        jeszcze wyliczac.
        Prosze Panstwa - jeszcze dwie prosby do osob, ktore mysla o tym, zeby pracowac
        jako Care Assistant. Po pierwsze - do tej pracy na prawde potrzebna jest BIEGLA
        znajomosc angielskiego. Tu trzeba umiec porozumiewac sie lepiej niz na migi,
        rozumiec, co mowia osoby chore, wymagajace pomocy. Jesli z jezykiem jest slabo -
        odpuscie sobie. Po drugie - to nie jest praca na dwa, trzy miesiace po to,
        zeby zlapac cos innego. To nie jest praca przy zmywaniu naczyn, sprzatanie w
        hotelu, pakowanie owocow (nie, zeby byly to gorsze prace). Dla kazdego
        pracodawcy nagle odejscie pracownika powoduje problemy ale w przypadku Care
        Assistants jest to znacznie gorsze dlatego, ze takie nagle odejscie nie tylko
        destabilizuje dom opieki ale i ma negatywny wplyw na osoby, ktorymi sie
        opiekujemy. Jesli maja panstwo podjac te prace tylko na krotko, po to, zeby
        szybko przejsc do innej, to prosze sie nad tym zastanowic, bo takie podejscie
        do sprawy nie jest uczciwe.
      • ja_alexander Re: Agencja ITC 27.11.05, 13:53
        Jeżeli masz 9500 brutto to na rękę dostaniesz ok. Ł158/ tydzień (lub ok
        Ł680/miesiąc)- jeżeli pracodawca nie przewidział opłat dodatkowych np. ubiór
        itp.. Nie są to "kokosy", ale pozawala przeżyć. Z tego raczej nie zaoszczędzisz.
        Dlatego przeczytaj co napisała karen_walker i sie nad tym zastanów.
        • aina27 Re: Agencja ITC 27.11.05, 17:34
          Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
          karen_walker: nie zaliczam się do osob, ktore podejmuja prace "na przeczekanie",
          aczkolwiek rozumiem Twoj tok myslenia jako pracodawcy i dziekuje za rzeczowa
          odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie.
          • aina27 Re: Agencja ITC 27.11.05, 17:39
            Jeszcze odpowiadając na pytania karen_walker: niestety forów już nie pamiętam,
            ale sporo ich było. Moj potencjalny pracodawca to Four Seasons Nursery Homes i
            jest ich (domow) ponad 300 na terenie UK - tak więc rozmieszczone są zarówno na
            terenie Anglii, jak i Szkocji czy Iralndii (to info z ich strony). Gdybym miala
            jakikolwiek wpływ na "dystrybuję" mnie to wybrałabym Szkocję:)
            • karen_walker Re: Agencja ITC 27.11.05, 18:14
              Chyba chodzi ci o Four Seasons Health Care. Domow to my mamy akurat okolo 440.
              Powodzenia w Szkocji. BTW - nie myl nursery z nursing bo to dwie diametralnie
              rozne sprawy.
              • aina27 Re: Agencja ITC 27.11.05, 18:35
                Coż, tak jest jak się przytacza nazwy z pamięci:) Wybacz pomyłkę. BTW ironia
                jest zbędna.
        • fallout13 Re: Agencja ITC 13.12.05, 10:53
          za Ł158 tydzien, zyjac przecietnie oszczedzisz jakies 2-2,5 tysiaca zl
          miesiecznie(przynajmniej tak bylo w moim przypadku) Co do to ITC to mozna im
          zaufac , mi obiecali 4k miesiecznie odlozone na czysto jak wyjezdzalem;) bylo
          inaczej ale nie wnikajac w szczegoly powiem ze to z przyczyn nie od nich zaleznych
          • meggie79 Re: Agencja ITC 14.12.05, 15:07
            Nie moglam sie oprzec i musze to napisac: zarabiajac 158 funtow
            tygodniowo(czyli niewiele ponad 600 miesiecznie) zdolales odlozyc 2,5 tys zl,
            "zyjac przecietnie"? A miales jakis dach nad glowa i jadles cokolwiek?
            I jesli ktos obiecuje ci 4 tys. funtow miesiecznie na czysto, to chyba musialo
            byc to menadzerskie stanowisko albo ty jestes wyjatkowo naiwny.
            • korkix78 Re: Agencja ITC 15.12.05, 17:00
              No teraz to ja nie moge sie oprzec i cos od siebie musze dodac:
              Zaoszczedzenie takiej kwoty przy wspomnianych dochodach JEST mozliwe.
              Wystarczy, ze na ow dach nad glowa kosztowal go 30/tydz (jesli dzielil pokoj z
              kolega/'kolezanka') -i to wcale nie musi oznaczac ze zza plesni nie widac
              motywu tapet, do pracy ma niedaleko (nie musi placic za dojazd,lub kosztuje go
              to niewiele) nie pali, nie musi koniecznie wypic 8-paka piw co dwa dni, nie
              wydzwania z komorki do wszystkich ktorzy i tak mieszkaja dwa domy obok.
              I zupelnie normalnie sie odzywiajac,ale nie pozwalajac sobie po prostu na
              czesty typowo angielski 'shopping' (kupowanie mnostwa rzeczy pod wplywem
              impulsu, w wiekszosci zupelnie niepotrzebnych), lecz kupuje jakis ciuch, krem
              do golenia, tudziez specjalistyczny elektroniczny wacik do uszu po prostu w
              miare potrzeby -a wiec zachowujac styl zycia podobny jak w Polsce- nadal
              miesiecznie moim zdaniem moze te 350-400 funtow zachowac.
              A zupelnie inna sprawa jest pytanie czy takie zycie ma sens dla kogos,kto
              zamierza zabawic w UK dluzej i spedzic tu ladny kawalek zycia.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka