Dodaj do ulubionych

EEA (PR) (DCPR) Pytania

05.02.16, 13:22
Otwieram nowy watek. Jesli ktos aplikowal i otrzymal juz karte, to czy moze sie podzielic swoim doswiadczeniem. Ja mam kilka pytan
- czy jesli wysylamy karte z HO czyli WRS , to czy trzeba zalaczyc 12 payslipow, zeby udowodnic, ze sie pracowalo legalnie? Np. osoba aplikuje jutro, wysyla dokumenty za 5 lat wstecz, czyli od 2011 roku, a WRS ma wyrobiony w 2007 r. Logicznie nie byloby potrzeby zalaczania payslipow za ten okres. Strona nr 9 w przewodniku: Evidence of legally working for 12 months in accordance with one of the above documents (np. WRS e.g. employer's letters, wage slips, etc).
- strona nr 28 w aplikacji: Have you (or has your sponsor, if applicable) had any absences from the UK since you/they entered? Osoba przyjechala w 2007 r., to ma podawac wszystkie nieobecnosci z 9 lat, czy skupic sie na 5 latach?
- czy trzeba zalaczyc dokumenty potwierdzajace otrzymanie kazdego zasilku, czy wystarczy wpisac w formularz? Czy to ma wplyw na pozytywne rozpatrzenie aplikacji? A jesli CHB i CTC sa na partnerke, to tez sie je wymienia w formularzu, biorac pod uwage, ze to wspolne gospodarstwo domowe?
Dzieki za porady.
Obserwuj wątek
    • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 15:58
      I ja i maz wlasnie otrzymalismy DCPR i mieszakmy w UK dluuuugo :) Przepraszam bede mieszac polski z angielskim, zeby lepeij wytlumaczyc:
      - trzeba wyslac rozne dokumenty udowadniajace 5 letni pobyt; my wyslalismy za kazdy rok: P60, jednomiesieczny bank statement ktory pokazuje ades, 1 utility bill, 1 inny dokument np: PAYE notice, list NHS ze szpitala (lista przykladowych dokumentow jest podana na stronie gov). Nie wiem, chyba mozna mniej wyslac, ale my akuta duzo mielismy tych papierzysk, to wyslalam, co mialam.
      - WRS : wyslalam karte i dokumenty pokazujace, ze 12 mies po wystawieniu katy WRS wciaz pacowalismy u tego samego pracodawcy. Payslips moga byc jak najbardziej. Ja wyslalam P45 i list od pracodawcyz referancjami i datami zatrudnienia; maz wyslal P60.
      - ja podalam nieobecnosci w ciagu 5 lat/6 ostatnich lat; staralam sie byc dokladna, ale nie pamietalam w 100% kazdej daty wylotu i przylotu
      - maz nie pobieral nigdy zasilkow i wpisal ze nie pobieral; ja pobieram CHB i zalaczylam list od HMRC potwierdzajacy pobieranie zasilku od daty ich urodzin. (akurat zawieruszylam wszelkie listy o CHB, wiec teraz zadzwonilam do HMRC i poprosilam o taki list - tak mi poradzono na infolinii.) No i jak juz wyzej wpisalam za kazdy rok podalam 1 bank statement ktory pokazywal min. kwote i wplyw CHB ). W formularzu napisalam, ze pobieram CHB na najstarsze dziecko od daty XX i CHB na mlodsze dziecko od daty YY
      • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 16:02
        Sorrrrry! W wielu slowach powyzej brakuje litery R - klawisz R mi sie popsul i czasami nie rejestruje R
      • ta_ruda Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 16:16
        Mam pytanie czy employment evidence moze byc tylko monthly payment slips i P60 za kazdy rok? APlikuje na podstawie okresu 1 maja 2011 - 1 maja 2016 poniewaz nie mialam WRS-u. Pracodawca wystawil mi list ale ze pracuje u niego od 2009 roku - nie wiem czy lepiej tego listu nie zalczac na wypedake jesliby sie zapytali o WRS?

Do tego dojda jeszcze za kazdy rok po 2-3 dokumenty: wycagi z banku (takze pokazujace wplaty z pracy), utility bills, council tax bil ect.

Szukam i nie moge sie doszukac nigdzie czy monthly pay slips i P60s za kazdy rok wystarcza czy musze tez dolaczyc list od pracodawcy.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 18:36
          Zobacz moj wpis
          plain-vanilla 27.06.16, 22:44
          Moim zdaniem powinnas wpisac zatrudnienie od poczatku pobytu w UK. Dokumenty zalaczyc od maja 2011. Ja bym wyslala tylko P60 i list od pracodawcy plus po 2 listy za kazdy rok.
    • jeff.lebowski Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 18:46
      Ja wysylalem aplikacje o DCPR dla zony we wrzesniu 2015. Wniosek zostal rozpatrzony pozytywnie i karta odeslana po 7 tygodniach od daty aplikacji.

- Nie wyslalem Karty WRS ani listu z danymi pracodawcy bo zona gdzies zapodziala. Dolaczylismy tylko listy z Home Office ktore potwierdzaly, ze sie zarejestrowala i na ktorych byl jej numer rejestracyjny w systemie WRS oraz tzw. "niebieska ksiazeczke" (UK Residence Documentation for a National of an EEA State), ktora potwierdzala, ze wczesniej zona byla zarejestrowana w WRS i przepracowala bez przerwy wymagany okres 12 miesiecy.
      - Dolaczylismy jej P60 za okres 2005 - 2015 oraz payslipy za okres marzec 2015 - sierpien 2015 zeby potwierdzic, ze od ostatniego P60 jest wciaz zatrudniona
      - Aby udowodnic pobyt wyslalismy tylko rachunki za council tax z okresu 2007 - 2015, zadnych wyciagow z bankow, rachunkow za media czy innych listow
      - Nieobecnosci podalismy tylko za okres 5 lat wstecz od daty aplikacji
      - W sekcji 16 - Public Funds (strona 74) wpisalismy tyko nazwy benefitow i okresy od kiedy do kiedy byly wyplacane oraz w jakiej wysokosci. Zadnych listow czy numerow referencyjnych nie dolaczalismy.
      - Dolaczylismy tez ksero paszportow brytyjskich naszych dzieci. Logiczne, ze skoro wydali nam te paszporty to juz wczesniej ustalili, ze zona uzyskala status stalego rezydenta przed narodzinami dzieci i ktos juz to kiedys musial sprawdzic.
      - Aplikacje wysylalem Royal Mail Special Delivery i do aplikacji dolaczylem przedplacona koperte Special Delivery aby w niej odeslali wszystkie dokumenty.

Jesli ktos ma jakies dodatkowe pytania to pytac smialo :)
      • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 21:11
        Dobry mieliscie pomysl z tymi paszportami dzieci - nie pomyslalabym o tym !

Ja wyslalam to, co mi urzednicy na infolinii podali; mowili, ze jak mam wiecej dokumentow, to wysylac.
        (Na dowod pobytu/zamieszkania mialam wyslac min 2 dokumenty na kazdy rok)
        • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 21:28
          Przepraszam, ale jak pomyslalam dluzej, o paszportach dzieci, to nasunely mie sie pytania.
          Rozumiem ze to Twoja zona wyslala swoje dokumenty, gdy aplikowala o paszporty dzieci i liczyliscie na to, ze w danych UKVI mogli sobie sprawdzic dane na aplikacjach o te paszporty z przeszlosci ???
          (bo jak w sumie patrzysz na paszport dziecka, to nie wiadomo kto aplikowal i wysylal dokumenty udowadniajce pobyt: czy ojciec, czy matka.... )
          • szczepka75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 21:44
            a aplikowal ktos kto jest self employed.?

• archieart Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 07.02.16, 00:50
              Ja teraz bede, i dzieki temu bez WRS, ale znowu nie ma P60. Same niewiadome
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 07.02.16, 09:59
                Zobacz Annex B w przewodniku strona 14-17. Masz wymienione wszystki dokumenty zwiazane z prowadzeniem dzialalnosci.
                Wpisz w google:eea pr guidance notes.
                Wszystko jest dokladnie opisane.
          • jeff.lebowski Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.02.16, 09:51
            Tak, przy aplikacji o paszporty dla dzieci wysylalismy dokumenty zony. Jej sytuacja byla bardzo przejrzysta bo od przyjazdu do UK pracowala tylko dla jedego pracodawcy, byla zarejestrowana w WRS i miala P60 z ostatnich 5 lat. To wystarczylo, zeby uznali jej status stalego rezydenta. W sumie to nie wiem czy oni maja mozliwosc sprawdzenia na jakiej podstawie wydane byly paszporty dzieci ale te kserokopie to byly tylko dodatkowe dokumenty, wszystkie inne wymagane byly dolaczone.
      • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 14.02.16, 19:32
        Witam,mam pytanie czy wypelnial pan sekcje dotyczaca "sponsora"???Nie moge rozgrysc czego ona dotyczy,chce aplikowac samodzielnie(bez czlonkow rodziny).Pozatym w panskim wpisie przeczytalem ze nie zalaczyli panstwo WRSu zony gdyz sie gdzies zgubily papiery.Rowniez nie posiadam certyfikatu ze zdjeciem gdyz moja pierwsza firma ktora pomagala w rejestracji niewiedziec czemu wpisala adres aplikujacego jako adres firmy.Niestety nie pracowalem dla nich zbyt dlugo,okazali sie niesolidna firma,odszedlem z rej firmy.Juz po zmianie miejsca pracy dokumenty mialy zostac przeslane do nowego pracodawcy,nie zostaly gdyz stary pracodawca twierdzil ze rejestracja nie doszla do skutku bo sie zwolnilem.Pisalem do HO w tej sprawie,gdyz nie wiedzialem co sie dzieje, z tego zrodla wiem ze mnie zarejestrowali a dokumenty dotarly do 1wszej firmy(mam listy potwierdzajace ta rejestracje).Jednak moge sie tylko domyslac ze moja piersza firma nie wydala mi dokumentow w odwecie za odejscie.Jak pan sadzi czy rowniez moge wyslac takie potwierdzenie z HO i ewentualnie opisac zaistniala historie???z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ;)
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 14.02.16, 19:46
          Przede wszystkim jesli nie przepracowales 12 miesiecy u tego pierwszego pracodawcy, to po zmianie pracodawcy powinienes byl sie ponownie bezplatnie zarejestrowac w Home Office. Obowiazek ciazyl na tobie, a nie drugiej firmie. Wysylanie papierow z pierwszej firmy do drugiej tez jest bez sensu, wlasnie dlatego, ze trzeba bylo wystapic o nowa karte na nowego pracodawce. Jesli tego nie zrobiles, to twoja rejestracja jest niewazna. Zona lebowskiego miala registration certificate i w tym wypadku wysylanie karty WRS nie bylo az tak istotne.
          Rozumiem, ze ty zadnego dokumentu typu registration certificate (niebieska ksiazeczka) nie masz?
          Jesli masz tylko ten list z HO, a przepracowales 12 miesiecy u pracodawcy, na ktorego byla dokonana rejestracja, to pol biedy. Czy bedzie to uznane, to nie wiem. Wiem, ze duplikaty WRS nie sa wystawiane, teoretycznie powinno to byc w systemie.
          Dobra wiadomosc jest taka, ze jak poczekasz do maja tego roku, to wcale nie bedziesz musial wysylac WRS, bo obowiazek zostal zniesiony w maju 2011.
        • jeff.lebowski Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 14.02.16, 21:09
          Plain-vanilla juz to chyba wyjasniala w innym watku ale powtorze jeszcze raz tutaj. SEKCJA SPONSORA NIE DOTYCZY POLAKOW. My tych stron nawet nie odsylalismy do Home Office. Co do WRS to tak jak napisalem nie byl dolaczony ani certyfikat ani listy od pracodawcow, jednak co wazne zalaczony byl registration certificate (niebieska ksiazeczka) wydana w 2007. Ta ksiazeczka poswiadczala, ze zona wczesniej bya zarejestrowana w WRS przez wymagany okres 12 miesiecy. W Twoim przypadku najbezpieczniej bedzie chyba poczekac do maja. I prosze nie zwracac sie do mnie per pan... (patrz sygnaturka!)
          • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.03.16, 19:46
            Witam ponownie,ostatnio moze troche namieszalem w poprzednim wpise;)Teraz postaram sie poprawic pytanie i to uproscic.Gdy przyjechalem do uk moja pierwsza firma zarejestrowala mnie w HO,niedlugo potem zmienilem prace i sadzac ze pierwsza rejestracja wystarczy pracowalem sobie w takiej nieswiadomosci.W drugiej firmie przepracowalem ciagiem prawie 14 miesiecy.Gdy zaczely docierac do mnie informacje ze trzeba sie ponownie zarejestrowac zrobilem to ,jednak rok po zatrudnieniu.Otrzymalem certyfikat z faktyczna data rozpoczecia pracy,jednak bez zadnej adnotacji czy listu ze rejestracji dokonano duzo pozniej anizeli powinno sie to zrobic.Szczerze piszac to do tej pory sadzilem ze jezeli dostalem nowy papier(cert.) z data rozpoczecia pracy to wszystko jest OK,ponad rok pracy zaliczony i nie trzeba sie ponownie rejestrowac.Zamierzam aplikowac o PR i mam dylemat czy wysylajac aplikacje (glownie sekcja 9B aplikacji)i przedstawiajac sytuacje zgodnie z tym co mam na certyfikacie to zostane zaaprobowane, a jezeli nie czy czekac moga mnie jakies nieprzyjemnosci/konsekwencje prawne.Moze masz(lub ktokolwiek z forumowiczow ma) jakes inforacje ktore by pomogly naswietlic temat .Z gory dziekuje za informacje
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.03.16, 20:01
              Nie ma zadnych konskwencji prawnych. Jesli mozesz zaryzykowac 65 funtow, to wyslij aplikacje teraz, zakladajac ze spotkasz sie z odmowa. Albo poczekaj do maja i wtedy wyslesz za 5 lat wstecz a WRS juz nie bedzie potrzebny, bo zostal zniesiony w maju 2011. Oficjalny dokument sklada sie z kilku czesci. Registration card z twoimi danymi i zdjeciem-to pozostaje niezmienione oraz z registration certificate - tam gdzie sa dane pracodawcy. Tych drugich mozna miec i 10, jesli tyle razy zmienilo sie pracodawce w ciagu 12 miesiecy. Na tej karcie masz date of issue i od tej daty musisz liczyc 12 miesiecy zatrudnienia a nie od rubryki Job Start Date. Jesli zaczales prace 15 lipca 2008 a zglosiles sie do rejestracji w lipcu 2009, to musiales do lipca 2010 pracowac u tego samego pracodawcy, zeby wrs byl wazny. Caly okres pracy przed byl nielegalny i nie zostanie zaliczony. Nikt cie nie bedzie za to scigal.
              • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.03.16, 21:23
                Dzieki za informacje,te paredziesiat funciakow to nie jest problem.Problemem jest to ze jezeli bede liczyl od daty wydania kwitu to pracowalem pozniej nielegalnie do 2011.A co do roku 2011,dlaczego mam czekac???Przeciez od 18 marca tego roku obowiazuje nowa aplikacja,szczerze piszac nie rozni sie od poprzedniej,pierwsza tytulowa strona jest z inna data obowiazywania,reszta 85 stron to to samo,te same pytania i rubryki,tam nie ma zadnych zmian.Miedzy Bogiem a prawda to ten caly WRS to jakis cyrk.Jak mozna pracowac nielegalnie jezeli wszystkie skladki sa odprowadzane,daja lub mozna wymienic nawet prawa jazdy i aplikowac o benefity.Rozumiem ze przed 2004 rokiem Polacy czaili sie i pokatnie pracowali tu i tam.Gdy wstapilismy do UE pracodawcy juz nie mieli oporow i zatrudniali jak leci,dla nich obywatel UE to byl potencjalny porzadany pracownik,bez wzgledu na to czy to Polak czy Niemiec,Francoz.Szczerze piszac mam juz aplikacje wypelniona,z urlopami za caly okres pobytu plus plik P60,P45, ponad 500 payslip`ow za 11 lat.Wszystko zbieralem.Slyszalem ze w tym kraju pakistance i inne wynalazki dostaja paszporty za lapowki,a nas sie czepiaja.Pracuje u obecnego pracodawcy juz 10 rok,pytalem o potencjalne konsekwencje gdyz nie chcialbym sobie i temu czlowiekowi robic problemow przez moja nieznajomosc brytyjskiego prawa imigracyjnego,to naprawde dobry czlowiek.Tak czy owak dzieki wielkie za porade,zycze zdrowia i powodzenia na wyspie;)
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.03.16, 22:36
                  Szczerze, to ja nie rozumiem w ogole twojego problemu z wrs. Musialbys napisac konkretne daty z dokumentow, zebym byla w stanie zrozumiec czemu pracowales nielegalnie do 2011 r.? Tego nie rozumiem. Nie wiem tez co za problem poczekanie 2 miesiace i wyslanie aplikacji bez wrs. No chyba, ze chcesz aplikowac od razu po otrzymaniu rezydentury o naturalizacje. Jesli tak, to napisz.
                  • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 09:49
                    Tak jak juz kiedys pisalem,fizycznie nie posiadam karty rejestracyjnej i certyfikatu z pierwszej rejestracji gdyz one nigdy do mne nie dotarly,opisalem to w pierwszym wpise pare tyg.temu.Mam za to potwerdzenie z HO ze pierwsza firma mnie zarejestrowala,sa tam daty.Pracowalem w 1wszej firmie tylko 3 tyg.(Tym samym wymagana byla ponowna rejestracja przy podjeciu nastepnej pracy,ale wtedy nie mialem o tym pojecia.).Potem zmienilem prace i w drugiej firmie pracowalem 14 miesiecy.Pod koniec zatrudnienia w tej drugiej firmie zorientowalem sie o takim wymogu ponownej rejestracji,zrobilem to.Daty z drugiego certyfikatu :job start date 15 luty 2005,data wydania 4 maj 2006.Pare tyg.poznej zmienilem miejsce pobytu i prace.Od tego czasu pracowalem sobie spokojnie bez ponownej rejestracji gdyz sadzilem ze jezeli wydali certyfikat z JOB START DATE 15 luty 2005 to jest OK.Gdyby w tedy wydano certyfikat z data rozpoczecia pracy(AUTORYZOWANEJ de facto!!!) ktora bylaby taka sama jak data wydania to "lampka w glowie zaraz by sie zapalila",COS JEST NIE TAK!!!.Wtedy wiedzialbym ze nie przepracowalem legalnie tego roku i musze to zrobic ponownie.Pozatym certyfikat wazny jest tylko do konca zatrudnienia u konkretnego pracodawcy,wiec z chodzby tego punktu widzenia rowniez wszystko bylo wporzadku,zarejestrowalem sie ciagle pracuja u tego pracodawcy,HO wydal papier z data rozpoczecia pracy 15 luty 2005 to jest super.A co do czekania do Maja,nie ma problemu, tylko JAK MAM TO ZROBIC???Tak jak napisalem poprzednio,aplikacja jest zmieniona od 18 marca,ale zmienila sie tylko 1wsza strona.Czy mam pisac ze przyjechalem do UK 1 Maja 2011???Oni chca znac historie pobytu od poczatku do teraz,paszporty byly skanowane przy wjezdzie od czasu kiedy wjechalem tu na wyspy.Nadal mysle ze DATA ROZPOCZECIA AUTORYZOWANEJ PRACY POWINNA BYC DATA WYDANIA CERTYFIKATU,i taka data powinna widniec obok daty rozpoczecia pracy.Kazdy wiedzialby wtedy ze co jest co.Dzieki za odpowiedz i ZYCZE WESOLYCH SWIAT I MOKREGO DYNGUSA;))))
                    • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 09:55
                      Dodam jeszcze ze aplikacja jest juz "w blokach startowych" i czeka;)Jednak gdy sie zorientowalem ze mozna te daty inaczej interpretowac zaczalem myslec o negatywnych konsekwencjach wyslania aplikacji,i nie chodzi tylko o jej odzucenie.Pozdro.
                      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 10:16
                        Nie wiem, jak bedzie wygladala aplikacja w maju. Mozliwe, ze znowu ja zmienia. Historie zatrudnienia i dokumenty wysylasz za 5 lat wstecz, nie od poczatku pobytu w UK.
                        Przepisy wrs byly jasne - jesli nie zarejestrowales sie w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy to jako date rozpoczecia legalnego zatrudnienia liczylo sie date wydania certyfikatu ( issue date).
                        • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 14:43
                          Czy w takim razie 6 lat pracy poszlo sie j.....???Czy to sie bedzie liczylo do emerytury???
                          • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 14:56
                            Dzieki za informacje.Jednego i tak nie pojme,jak mozna pracowac nielegalnie i placic podatki,kupowac domy czy starac sie o prawo jazdy itp?Teoretycznie juz dawno powinni mnie za to w kajdankach deportowac;)chocby wtedy gdy zamienialem prawo jazdy na brytyjskie czy gdy trzeba bylo mandat za predkosc zaplacic.;)))
                            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 13:12
                              Dlatego, ze wstapienie do UE dalo ci prawo przjazdu do UK bez koniecznosci posiadania wizy. Musiales jednak spelnic pewne warunki, ktore byly nalozone przy wstapieniu Pl do UK. Jesli ich nie dopelniles to teoretycznie pracowales nielegalnie do 30 kwietnia 2011 r. Nikt cie za to nie deportowal, ale twoj pracodawca mogl otrzymac spora finansowa kare, gdyby byla kontrola. To nie USA, gdzie immigration robi naloty na firmy. A jesli juz sa, to w wiekszosci scigali ludzi spoza UE.
                              Tak sie burzysz na to, a teraz ty aplikujesz do Home Office proszac o PR, gdzie nie dopelniles warunkow nalozonych wlasnie przez HO. Tak wiele osob zostalo pozbawionych prawa do aplikowania o naturalizacje lub paszport brytyjski dla dziecka.
                              No i nikt nie kaze aplikowac o rezydenture ani naturalizacje. Chyba z wlasnej woli to robisz, to sie musisz zdac na laske urzednikow i biurokracje, na ktora teraz jestes oburzony.
                              • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 01:01
                                Burze sie jedynie na to ze gdy aplikowalem rok po fakcie podjecia pracy nikt z urzedasow nie zwrocil na to uwagi ani w liscie ani na certyfikacie,a powinni.W takim wypadku na certyfikacie obok daty zartudnienia powinna byc data rozpoczecia autoryzowanej pracy lub ostrzezenie listowne,lub wizyta policji w miejscu zamieszkania.Mieli adresy mogli nawet to zrobic.Wtedy wiadomo by bylo ze cos jest nie w porzadku,ze trzeba pracowac dluzej albo zmieniac prace i rejestrowac sie ponownie.Oczywiscie nie znajomosc prawa nie zwalnia od jego przestrzegania,tylko problem w tym ze powinienem byc o tym fakcie poinformowany w taki czy inny sposob w momencie rejestracji.Jezeli ktos wprowadza jakies regulacje to powinien odrazu je egzekwowac,chocby upomnieniem aby nie powielac bledow.Domniemam ze system zostal specjalnie tak skonstruowany aby obywatele UE ktorzy de facto maja prawo do pracy rowniez w UK pakowali sie na przyslowiowa mine i nie mogli w przyszlosci starac sie o PR lub obywatelstwo,dobrze wiedzieli ze malo kto bedzie znal ich prawo immigracyjne,przynajmniej na poczatku akcesji.Ja jestem zwyklym kierowca czyli robolem,jednak przestudiowalem internetowe fora i wiem ze ludzie o wiele lepiej wyksztalceni ode mne wpakowali sie na przyslowiowa mine nie rejestrujac sie wogole,gdyz nie mieli o tym pojecia.Ja sie zarejstrowalem dwa razy,a drugi raz z opoznieniem pracujac 14 miesiecy u jednego pracodawcy,to wynikalo tylko z niewiedzy a nie zlej woli.Ale coz nie kazdy jest prawnikiem od urodzenia,pozdro;)
    • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 18.02.16, 00:07
      Bardzo pomocny watek! Tez sie wlasnie zmagam z aplikacja i nie jestem pewna czy w sekcji, gdzie trzeba podac historie zatrudnienia faktycznie podac wszystkie miejsca pracy od daty przyjazdu (tak jak prosza w aplikacji) czy tez wystarczy za minimum 5 ostatnich lat?

Mieszkamy w UK ponad 10 lat, ale od 8 maz pracuje u jednego pracodawcy, ma wrs itd, wiec najlatwiej byloby nam podac wszystkie dokumenty tylko w oparciu o tego pracodawce, a nie cofac sie az do samego poczatku.

• mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 17:01
        Mam pytanie odnosnie WRS. CZy trzeba wysylac payslipy za caly okres 12 mc od momentu uzyskania Wrs? Ja posiadam WRS od 2004 roku i nie mam wszystkich payslipow.. Czy jesli wysle dokumenty za okres 2011 -2016 to musze tez wyslac WRS??
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 17:16
          Wypelnialam aplikacje koledze. Wysyla WRS z konca 2006 + paylips. Tak zrozumialam z przewodnika, ze powinno sie wyslac. Reszta dokumentow jest za 2011-2016 r.
          Jak koniecznie chcesz teraz aplikowac, to wyslij WRS registration card+ certificate i te paylipy ktore masz albo P60. Zawsze mozesz wytlumaczyc czemu brakuje paylipow.
          Mozesz tez poczekac do maja i aplikowac wtedy bez wrs. Zgaduje, ze formularz wtedy sie tez bedzie musial zmienic, bo minie 5 lat od zniesienia obowiazku rejestracji.
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 17:19
            Zamiast payslipow moze byc list od pracodawcy ktory potwierdzi zatrudnienie od do. Bo tu chodzi o udowodnienie ze przepracowalas 12 mies u tego pracodawcy na ktorego byl registration certificate wystawiony.
            • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 17:36
              dzieki plain vanilla. dopiero sie za caly temet zabieram i przyznaje ze jestem skolowana. tego sponsora moge ignorowac? chce wystapic o karte dla siebie i meza. czy lepiej zrobic to osobno czyli kazde z nas wysyla osobno czy include him in my application?
              boje sie czekac do maja - bo jak w czerwcu referendum to jeszcze mi nie wydadza i co wtedy lol..
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 18:37
                Meza mozesz jako czlonka rodziny na swojej aplikacji, ale dokumenty meza tez musisz dolaczyc czyli za 5 lat wstecz, zeby potwierdzic jego rezydenture. Akt malzenstwa. Przeczytaj przewodnik, bo on jest naprawde baardzo szczegolowy i pomocny.
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 18:38
                  Link

www.gov.uk/government/publications/apply-for-a-document-certifying-permanent-residence-or-permanent-residence-card-form-eea-pr
        • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 19:21
          Co do payslipow: w przewodniku jest napisane , zeby dokumenty pokrywaly "evenly" czas pobytu w UK. Rozumiem to tak, ze nie trzeba wszystkich, kilka wystaczy. Mysle, ze powinniscie poproscic pracodawce o list potwierdzajcy zatrudnienie, tak na wszelki wypadek.
          W innym watku napisalam, ze jestem samozatrudniona i do aplikacji dolaczylam tylko SA320 za caly ten czas, nic innego, zadnych bank statements czy dowodow oplaty NI. W przewodniku doradzaja przynajmniej dwa dokumenty. Mimo to przyznano mi karte. Pokazuje to, ze jesli ktos jest przekonywujacy w swojej aplikacji , to karte otrzyma.
          • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 19:23
            Ja podalam wszystkich pracodawcow.
            • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 19:56
              Problem mam bo nie pamietam 2004 roku.. Heh.. Tzn wiem gdzie pracowalam ale akurat papiery z tamtego okresu CHYBA mam w pl...
              Potem praca dla agencji... Porod... Przerwa w pracy... Od 2008 to zaczelo miec rece i nogi. Nie wiem czy czekac do maja??
              • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 20:37
                Ja nie podalam zadnych papierow, tylko nazwe pracodawcy. Od 2008 uplynelo 7-8 lat, wystarczajaco. Nie panikuj, bedzie dobrze :)
                • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 09:10
                  Trzeba miec ciagiem te 5 lat?ja mam przerwe 2 lata po urodzeniu dziecka.mam rejestracje wrs z pierwszym pracodawca.maz ma ciagiem 10 lat I papiery na to.boje sie o siebie,mam ponad piec lat pracy ale z przerwa.przejdzie?
                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 13:02
                    Aplikujecie o pr? Jesli tak, to maz moze cie dopisac jako czlonka rodziny. Wysylasz dokumenty za 5 lat rezydentury, ale bez koniecznosci udokumentowania pracy.
                    Czy chcecie od razu aplikowac o naturalizacje, czy w ogole nie mabtakich planow?
                    Moim zdaniem ciaglosc pracy jest wazna, bo jak inaczej udowodnic, jesli otrzymanie rezydentury opiera sie na spelnieniu warunkow traktatu akcesyjnego - jesli ktos aplikuje dla siebie jako glowny aplikant. Dlatego jest mozliwosc zalaczenia czlonkow rodziny, ktorzy nie spelniaja warunkow.
                  • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 19:20
                    Moim zdaniem, jesli przez dwa lat bylas w domu z dzieckiem, a maz pracowal, to tez sie kwalifikujesz na rezydenture, bo utrzymywalas sie z wlasnych srodkow. Pensja meza liczy sie jako wlasne srodki.
                    • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 19:25
                      Kochani a czy mozna wystapic od razu o paszport? Bez rezydentury? Moj maz ma ciaglosc pracy ze wszystkimi papierami za jakies 10 lat.
                      i czy moze mnie dopisac? Ja mam troche luk. Ale tez papiery za jakies 4 czy 5 lat tez juz sa... Dziekuje z gory za odpowiedz.
                      • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 19:37
                        Nie , nie mozna. Zmienily sie przepisy i trzeba miec najpierw PR.
                        • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:02
                          plain-vanilla dziekuje za odzew, tak najpierw o pr bo takie sa teraz przepisy, potem chcemy o naturalizacje, czytalam tutaj na forum ze jakby maz wpisal rok wstecz to moglibysmy sie starac od razu o naturalizaje a nie czekac roku , faktycznie tak jest> ? gdyby wpisac marzec 2015 to data rezydentury bedzie taka I juz bysmy mogli sie starac o obywatelstwo?
                          a co masz na mysli ze wysylac papierow moich o zatrudnieniu a udowodnic moja rezydenture moja? jak mozna to zrobic?wyslac wrs I co jeszcze?
                          teraz corce wyrabialismy passport ,przemaglowali nas konkretnie , meza papiery w porzadku I ciaglosc ma I wszystko pieknie , skoro juz mam te papiery na widoku to bym chciala juz ta rezydenture zalatwic I miec z glowy.no ja wlasnie tej ciaglosci nie mam I tyle.
                          dzieki dziewczyny za odzew do mojego zapytania.
                          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:15
                            Napisalam tak z datami, bo tak jest dokladnie napisane w przewodniku. Wysylacie dokumenty za marzec 2010-marzec 2015. Niech maz wysle na siebie a ciebie jako czlonka rodziny. Po dostaniu kart aplikujecie o naturalizacje wysylajac karty PR, Lituk, egzamin jezykowy i dokumenty za ostatni rok marzec 2015-marzec 2016. A ty wtedy aplikujesz pod sekcja 6(2), czyli jako zona.
                            Sprawdz to jeszcze, czy mozesz od razu aplikowac pod sekcja 6(2), bo kiedys tak bylo. I zajrzyj do Guide AN i Booklet AN, bo w ktorums z nich sa te daty podane i wyjasnione. Ja to tak zrozumialam, ale specjalistka nie jestem.
                            • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:25
                              dziekuje ci bardzo za odpowiedz , mam juz formularz wydrukowany I przewodnik , czasu na czytanie brak , musze teraz po swietach usiasc nad tym !
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:30
                                Daty sa podane w przewodniku do naturalizacji, nie do rezydentury.
                      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:00
                        Tak, jak pisze andgie. Musicie aplikowac o karte rezydentury oboje. Jesli chcecie od razu po otrzymaniu karty aplikowac o naturalizacje, to oboje musicie wyslac dokumenty za od marzec 2010-marzec 2015. Ostatniego roku nie dokumentujecie, bo to jest te 12 kwalifikujacych miesiecy. W ten sposob w systemie zostanie odnotowana data otrzymania rezydentury jako marzec 2015 i mozna skladac dokumenty o naturalizacje. Oczywiscie trzeba miec LITUK i egzamin jezykowy wylacznie z listy akceptowanych i zrobiony w certyfikowanym centrum egzaminacyjnym.
                        • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:52
                          Dzieki bardzo. Jesli wyslemy papiery za 2010-2015 to ten glupi WRS tez wymagany? Czy tego juz nie trzeba?
                          Advanced english egzamin zdany wystarczy? Dziekuje za info
                          • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 09:05
                            NIe, trzeba zdac osobny egzamin z tej listy:
                            www.gov.uk/government/publications/guidance-on-applying-for-uk-visa-approved-english-language-tests
                            Egzaminy sa organizowane w tylko 10 miastach w UK. Koszt: 150 funtow.
                            • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 18:29
                              Cholera. A ten egzamin to na jakim poziomie jakby porownac? Trudny?
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 21:08
                                www.gov.uk/english-language

Zobacz tez watek ze szpilki. Niektore linki moga nie dzialac, ale Mr Google zalatwi sprawe.
                              • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 21:26
                                Zdaje swoj w czwartek. Jak zdam, to napisze, jak bylo.
                                • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 31.03.16, 19:57
                                  Zdalam :) Egzamin to po prostu 10-minutowa rozmowa z egazaminatorem. Nic sie nie pisze. Trzeba przyjsc pol godziny przed czasem. Spoznilam sie (roboty drogowe ), ale mnie wpuscili. Zrobili mi zdjecie, probe glosu (dwukrotne odliczanie jeden do dziesieciu) , paszport. Chwile po zakonczeniu sympatyczna pani sekretarka powiadomila mnie, ze zdalam i ze w ciagu siedmiu pracujacych dni otrzymam certyfikat. Poprosila mnie o nierozmawianie z innymi kandydatami.
                                  Nie ma sie czego bac.
                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 01.04.16, 12:23
                                    andgie-Gratulacje!!!! gdzie zdawalas?jaki rodzaj egzaminu dokladnie? jestes juz do przodu !
                                    • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 01.04.16, 20:59
                                      W Trinity Leeds SELT Centre, GESE grade 5.
                                      • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.04.16, 21:25
                                        dzieki andgie :) zapisze sie na taki ,tyle ze w Birmingham...
                                        • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.04.16, 22:41
                                          A dzis dostalam dyplom :)
                                          • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 00:54
                                            Andgie-brawo ty :)
                                            Zaczelam czytac przewodnik jak wypelnic formularz o rezydenture I tam troche masla maslanego jest.
                                            pytanie do was:
                                            czy skoro pisze oplata 65 za kazdego czlonka rodziny to za dzieci tez place czy tylko za doroslych?
                                            Czy jesli pytaja o 5 ostatnich lat(wyjazdy czy zatrudnienie np.)to maja na mysli lata kalendarzowe czy finansowe?
                                            W jakiej formie wysylacie potwierdzenie council tax?kazdy comiesieczny dowod zaplaty?place online,musze wszystko drukowac?dawniej takiei ksiazeczki byly,wszystkie wyslac?
                                            CzY konieczny jest akt malzenstwa? Kurzy sie w Polsce....
                                            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 10:13
                                              -65f placi kazda osoba, ktora jest wymieniona w formularzu, dzieci tez.
                                              - rok kalendarzowy
                                              -po co potwierdzenia wplaty council tax? Wysylasz po 2 listy za kazdy rok rezydentury. Instytucje, z ktorych powinny byc listy sa wymienione w poradniku. Dokumenty dotyczace pracy za 5 lat. Dokumenty o pobieranych zasilkach
                                              - akt malzenstawa tak, jesli zalaczasz meza do swojej aplilacji jako czlonka rodziny
                                              • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 17:00
                                                wiem o tym 2 listy za kazdy rok rezydentury ,ale czy wysylam np. council tax czy jakis rachune to wystarczy jeden czy trzeba wszystkie za dany rok ? place co 3 miesiace prad wiec mam rachunki 4 w Roku , wysylam wszystkie 4 zeby mieli rok , czy tylko jeden z nich I cos innego tez z tego Roku >?
                                                chole*ra nawet za dzieci licza :(
                                                • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 21:53
                                                  Potrzebne sa 2 listy na kazdy rok, ktore pokazuja Twoj adres w UK (dowod ze bylas rezydentem w UK).
                                                  Wybierz 1 rachunek za prad z kazdego roku, nie trzeba 4.
                                                  + 1 inny list za kazdy rok.
                                                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 21:55
                                                  2 za rok. Rozumiem to, ze wysylasz jeden list np. z Tv licence i jeden z hmrc za 2011 r. I po dwa listy za kazdy pozostaly rok. Jesli chcesz wysylac wszystkie listy za dany rok, to bedzie wiecej niz dwa za rok i twoje przesylka bedzie wazyla 3kg. To jest dodatkowy wymog, bo wazniejsze sa dokumenty o pracy plus pobierane zasilki.
                                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 00:35
                                                    Dzieki dziewczyny!
                                                    Czy jesli bedzie im brakowac jakiejs info czy dokumentu to skontaktuja sie ze mna zebym to mogla uzupelnic czy wniosek nie przechodzi I kasuja kase I do widzenia?
                                                  • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 10:55
                                                    Oj, na pewno sie nie skontaktuja, a kase wezma. Mowie po sobie, moja pierwsza aplikacja zostala odrzucona z tego powodu. Dlatego sprawdz dokladnie i podaj rzetelna, cala dokumentacje.
                                                  • szczepka75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 11:27
                                                    z kolezanka sie skontaktowali jak brakowalo jakiegos papierka ,kasy nie wzieli
                                                  • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 12:08
                                                    Zatem zalezy od urzednika. Lepiej byc przygotowanym bardzo dobrze i dac wszystkie dokumenty. I wiedziec , co sie wypelnia! Na sasiednim forum ktos zaalarmowal, ze go wyrzucaja z kraju, a on tu legalnie pracuje od osmiu lat. Okazalo sie, ze wypelnil niewlasciwa aplikacje .
                                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 22:14
                                                    Dzieki .Pytam bo w instrukcji raczej pisza ze jak zle wypelnione lub czegos brakuje to odsylaja I tyle.
                            • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 21:41
                              dzieki za linka z egzaminami , nie ma nic w Somerset :(
                              Jaki poziom najnizszy z tych wymienionych ?A1 A2 B1 B2 C1 C2?
                              • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 21:54
                                B1
                                • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 22:08
                                  Jak daleko masz do najblizszego centrum? Ja, do Leeds, godzine drogi.
                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.03.16, 13:55
                                    Wyglada na to ,ze najblizszy jest 2h drogi, Birmingham lub Cardiff ....
                                    • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.03.16, 13:56
                                      W sumie jeszcze Londyn ,tez ok.2h
                                      • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.03.16, 16:50
                                        Ta zmiana egzaminow to wprowadzenie utrudnienia "bo tak". Zupelnie nie rozumiem, dlaczego nie mozna bylo utrzymac IETLS, ktore mozna zdac w kazdym wiekszym miescie w UK.
                                        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.03.16, 19:17
                                          To nie do konca tak jak piszesz. HO ujednolicilo system i zwiekszylo kontrole. O zmianie bylo wiadomo wiele miesiecy przed. Kto mial stary egzamin ciagle mial szanse go wykorzystac. Ludzie zdajacy nowe egzaminy sa sprawdzani, zeby ktos nie mogl sie podszywac albo wydawac pokatnych certyfikatow.
                                        • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.03.16, 15:48
                                          W sumie otrzymanie obywatelstwa to przywilej, a nie prawo, wiec HO moze robic sobie co chce. Nowe przepisy sa bardziej wymagajace (np residence card) i nowe ceny sa wyzsze, ale nie sa kosmicznie nie do pokonania :)
                          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 10:20
                            Wrs byl wymagany do 30 kwietnia 2011, wiec jesli chcecie wysylac za okres marzec 2010-marzec 2015, to musicie go zalaczyc. Mozecie poczekac do maja i aplikowac bez wrs (5 lat wstecz), ale wtedy trzeba bedzie poczekac do maja 2017 z aplikacja o naturalizacje, bo musi minac 12 miesiecy od otrzymania pr.
    • tuiteraz12 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.16, 22:30
      Hej Forumowicze :)
      Czy moze ktos mi wytlumaczyc jak to jest z tym WRSem po kwietniu 2016? Czy juz wtedy nie trzeba wysylac certyfikatu? Ale jak wtedy ustosunkowac sie do pytan w sekcji 9 o 12-miesieczna ciaglosc pracy czy okres przepracowany bez wrsu? nie sadze, ze mozna ominac pytanie? Pomozcie :)
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.16, 23:09
        Powinien byc nowy formularz. Aplikacje bez wrs bedzie mozna od 1 maja wysylac. Okres pracy do 30 kwietnia 2011 nie bedzie sie w ogole liczyl.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.16, 23:10
          Wstrzymaj sie z wypelnianiem biezacej aplikacji.
        • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 21:32
          Jak widac formularz z marca nadal obowiazuje.Czyli wszystko jest po staremu.
          • fisherman2000 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 20:40
            Mam wypelniony formularz ale nadal nie wiem jak podejsc do sprawy WRS ... mam 1 certyfikat ale niestety nie przepracowalem tam 12 miesiecy ... jak to wpisac ? albo nie wpisywac ?
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 22:44
              Moim zdaniem na formularzu PR powinno sie wpisac zatrudnienie w UK od faktycznego momentu zatrudnienia.
              W 9.14 WPISUJEMY NUMER WRS (NAWET NIEWAZNY)
              W 9.15 ZAZNACZAMY 'NO'
              W 9.16 WSTAWIAMY PTASZEK PRZY 'Worked without permission ? go to 9.18'
              W 9.18 WPISUJEMY PRACODAWCOW I DATE ROZPOCZECIA PRACY
              JAKO Date unauthorised work ended WPISUJEMY 30.04.2011

Ja bym tak to wypelnila.
              Dokumenty zalaczamy za okres maj/czerwiec 2011-maj/czerwiec 2016.
              Niestety, jak juz kiedys pisalam, nie wiem, czy sa jakiekolwiek konsekwencje dla osob, ktore pracowaly bez WRS - i tu pisze o przyszlosciowym aplikowaniu o naturalizacje. Trzeba napisac list do HO i sie konkretnie spytac, czy to rzutuje na 'good character', czy bedzie ignorowane.
              Takie osoby powinny dostac PR (moim zdaniem), co z aplikacja o naturalizacje - nie umiem odpowiedziec.
    • tuiteraz12 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 12.04.16, 18:27
      hej plain-vanilla. Dzieki za odpowiedz. Zastanawia mnie czy ten formularz sie rzeczywiscie zmieni, jako, ze zminil sie w Marcu 2016. Myslisz, ze jest szansa na zmiane co 2 miesiace?
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 12.04.16, 21:31
        Nie wiem.
      • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 21:35
        Formularz z marca nadal obowiazuje,czyli ci ktorzy przyjechali przed 30 kwietnia 2011 maja obowiazek przedstawic ceryfikaty.Ci ktorzy przyjechali po tej dacie pomijaja sekcje 9 i pytania o WRS.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 21:38
          Moim zdaniem sekcji 9 sie nie pomija. Tylko trzeba ja wypelnic.
    • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.04.16, 14:20
      "A jesli CHB i CTC sa na partnerke, to tez sie je wymienia w formularzu, biorac pod uwage, ze to wspolne gospodarstwo domowe?"

Czy ktos zna moze odpowiedz na to pytanie z pierwszego posta?
      • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.04.16, 16:19
        Wg mnie - nie
        Ja pobieram - wpisalam
        Maz nie pobiera - nie wpisal

A jak formularz pyta? You - or - you and your partner????
        • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.04.16, 22:37
          No wlasnie nie. W tabelce jest tylko w naglowku: Who receives it, ale powyzej: "If you have answered yes to question 16.1,(czyli potwierdziles ze pobierales jakikolwiek benefit) please complete the table below to show the amount you/your sponsor receive(s), or received, each week/month and for how long the benefit has been paid. "
          Ja rozumiem to tak, ze na pytanie 'Who receives it" odpowiedz moze byc dwojaka: I /my sponsor. "Żona" mi tu jakos nje pasuje.
          A do tego ChTC jest w papierach na nas obojga, wiec powinno byc MY ;)

Mam nadzieje, ze nie jest to az tak istotne, biorac pod uwage, ze nawet samo wypelnienie aplikacji nie jest obowiazkowe i w sumie wystarczy odpowiednia dokumentacja
          • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 10:42
            Czy zona jest twoim sponosrem?
            Jesli masz spnosra, to musisz wpisac pobierane przez sponsora bnenfity.

O ile mi wiadomo, child benefit pobiera jeden rodzic. Chyba nie moze byc dwoje? Jesli sie myle, to przepraszam.
            • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 10:42
              sorry za literowki!
              • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 14:17
                To ja jestem zona haha. Moj nick jest mylacy, przepraszam. Oboje jestesmy Polakami, wiec nas sponsor zupelnie nie dotyczy. Masz racje, ze zasilek moze wplywac na konto tylko kednej osoby, ale z jakiego powodu ChTC byl na nas oboje i oboje jestesmy na rocznych rozliczeniach inoboje dostwalismy osobne listy (nie wiem czy nadal teraz tak jest, bo nam juz nie przysluguje po tym jak zmienili prawo).

Dowiedzialam sie jednak, ze pytanie o zasilki nie jest do konca prawnie uzasadnione, poniewaz ta informacja nie jest potrzebna do uzyskania rezydencji. Na starym formularzu, ktory nadal mozna uzywac, w ogole takiego pytania nie bylo, wiec to pytanie mozna zignorowac. Nie bedziemy ryzykowac, bo pewnie HO moze te informacje zdobyc tak czy owak, a co najwyzej zajmie to wiecej czasu, ale przejmowac sie tez jakos szczegolnie nie bede i wpisze po prostu 'wife'
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 14:53
                  Nie wiem, jak z tymi zasilkami jest. Wystarczy poczytac broszure o przyznawaniu paszportow dla dzieci urodzonych w UK z rodzicow Polakow. Pobieranie zasilkow i zycie na koszt panstwa jest wymieniane, jako jeden z czynnikow warunkujacych odmowe. Mowa tu o jednym z rodzicow, ktory musi udowodnic, ze ma status 'settled', zeby dziecko otrzymalo paszport brytyjski. Dla mnie to rowna sie uzyskaniu statusu pr, bo tez jest warunek 5 lat pracy i exercice treaty rights przed narodzinami dziecka. HO moze uznac, ze osoba samotna pracujaca 10h tygodniowo nie ma prawa do rezydentury, bo samo mieszkanie/przebywanie w UK nie daje tego statusu.
                  • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 15:48
                    Ale do paszportu nie musielismy wysylac nic na temat zasilkow. Tylko potwierdzenie przepracowanych pieciu lat.

Jak tak teraz mysle, to nigdzie nie spotkalam sie z regulami, ze takie a takie zasilki sa przeszkoda w otrzymaniu statusu rezydenta. Czy jest to sprawa uznaniowa i zalezy na jakiego urzednika sie trafi?

Ponoc w wytycznych dla urzednikow jest jasno napisane, ze nie moga odrzucic aplikacji o PR z powodu starszego formularza lub braku formularza w ogole. Mysle, ze moze to byc istotna informacja dla wszystkich tych, ktorzy o zasilkach nie chca wspominac podczas starania sie o rezydenture.
                    • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 15:52
                      A kiedy wysylaliscie wniosek? Bo w przewodniku jest to wymienione. Zdaje sie, ze w listopadzie 2014 opublikowali ten przewodnik. Ja nie twierdze, ze wszystkim odmawiaja, tylko ze jest dosc spory rozdzial na temat zasilkow i kto sie moze nie kwalifikowac.
                      • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 21:29
                        Wysylalismy w czerwcu 2015 i nie przypominam sobie, zebysmy zalaczali papiery dotyczace zasilkow, ale jeszcze to sprawdze.

Ja mam w pamieci od zawsze to, ze zeby dostac obywatelstwo czy byc uznanym za stalego rezydenta nie mozna korzystac z pomocy panstwa, dlatego dziwie sie, ze poprzednie formularze tego nie uwzglednialy. Moje podejrzenie jest takie, ze HO i tak sprawdzal te informacje, a teraz dodali to do aplikacji, zeby sobie ulatwic prace, ale to tylko podejrzenie.

W kazdym razie, mysle, ze jesli zalaczone dokumenty sa wystarczajace, to nawet jesli aplikacja nie jest wypelniona idealnie, to nie powinno to byc powodem odrzucenia wniosku.
                        • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.04.16, 14:59
                          czy akt malzenstwa musze przetlumaczyc I dolaczyc tlumaczenie do dokumentu?
                          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.04.16, 15:35
                            Moim zdaniem to dolaczasz akt malzenstwa tylko wtedy, kiedy jeden z malzonkow jest na tej samej aplikacji jako czlonek rodziny. Dokumenty powinny byc przetlumaczone, tyle pamietam z przewodnika. Nie wiem, co bedzie dla ciebie prostsze - tlumaczenia, czy wyslanie kogos w Polsce do USC i poproszenie o miedzynarodowa wersje odpisu aktu malzenstwa (wtedy priorytetem wysyla do ciebie). Ja taki odpis wzielam, zanim przyjechalam do UK i w sumie przydal mi sie dwa razy.
                            • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.04.16, 16:02
                              dzieki bardzo , czy osoba ktora w usc brala taki odpis miala twoje upowaznienie? bede siebie wpisywac jako `zona` bo mam 5 lat przepracowane ale z przerwami a maz ma ciaglosc.
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.04.16, 17:29
                                Zadzwon do tego konkretnego usc w Pl. Nie pamietam, czy bylo upowaznienie. Wydaje mi sie, ze rodzice nie potrzebuja ani bliska rodzina.
                            • roses2 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.01.17, 14:03
                              Mam pytanie odnosnie aplikacji EEA(PR) czy jak aplikuje ja z mezem( maz jako czlonek rodziny) czy musze wypelnic Section 11 - Spouse, civil partner or durable partner of the sponsor???? Prosze o pomoc. Dziekuje
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.01.17, 14:19
                                Tak, jest napisane na stronie 24.
                                Przypominam, że do końca stycznia można wysyłać starszą wersję aplikacji EEA, ktora ma 11 stron i jest o wiele prostsza do wypełnienia. Info proszę poszukać w sieci. Jest mnóstwo artykułów i potwierdzenie z samego HO, że nie mają prawa odmówić aplikacji na innym formularzu ani nawet w formie listu pod warunkiem, że formularz opłaty jest bieżący.
                                Podobno od 1 lutego ma być nowy formularz do aplikacji o rezydenture. Widziałam info na Immigration Boards, ale na 100% nie wiem.
    • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 19:21
      Krótkie i pewnie banalne pytanie:
      Chodzi mi o stalą rezydenturę by moc potem składać wniosek o obywatelstwo.We wniosku mam dwie opcje:
      -applay document certifying permanent residence or permanent residence card.
      ktora opcje mam wybrac?
      z gory dzieki
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 19:44
        Prosze na pierwszej stronie:
        Who this form is for
        Use this application form if you wish to apply for a document certifying permanent residence (if you?re an EEA national) or permanent residence card (if you?re a non-EEA national)
        • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 20:19
          Sorki wlanie tez znalazłem to.
          Mam jeszcze kilka pytań.
          Mianowicie przyjechałem do UK w 2003 roku czyli rok przed wejściem do Uni na szkole językowa (dostałem wizę studencka do maja 2004).
          Czy w tej sytuacji:
          -Czy muszę przedstawiać jakieś dokumenty na rok przed wejściem do uni (maj jedynie enrollment z collegu)?
          - Pracuje u tego samego pracodawcy od 2007 (ostatni wpis w WRS) roku. Czy muszę dołączyć dokumenty na okres przed 2007 na innych pracodawców z WRS czy sama WRS z tymi pracodawcami wystarczy?
          Z góry dziękuje za pomoc.
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 21:18
            Dokumenty wysylasz za 5 lat, bo tyle wymagane jest do uzyskania rezydentury. Za jakie lata wyslesz papiery zalezy, czy: 1.chcesz od razu aplikowac o naturalizacje 2. bedziesz czekac 12 miesiecy po uzyskaniu dcpr. Opcja 1 - wysylasz dokumenty od kwietnia 2010 do kwietnia 2015, nie wysylasz nic za okres od 04.2015-04.2016. Opcja 2 - wysylasz dokumenty od 04.2011-04.2016. Wpisujesz date przyjazdu do UK w celu stalego pobytu.
            Przeczytaj przewodnik, wszystko jasno opisane.
          • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.04.16, 14:38
            Mysmy podali date kiedy przyjechalismy pierwszy raz do UK, ale dokumenty przedstawilismy za lata sierpien 2007- grudzien 2014 (date przyjazdu mamy wczesniejsza), bo tak nam pasowalo
            • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.04.16, 11:41
              Dzieki za pomoc.
              Jeszcze mam pytanie odnosnie otwiedzenia adresu. Musze I przeslac np rachunki za prad I pisze ze musza byc orginaly. Ja nie dostaje rachunkow w formie papierowej moge jedynie wydrugowac samemu logujac sie do konta online.
              Czy takie wydrukowane moga byc?
              Czy musze sie kontaktowac z dostarczycielem energi zeby mi wyslali orginal
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.04.16, 12:05
                Nie musza byc rachunki za prad.
                -Letters or other documents from government departments or agencies, for example HM
                Revenue and Customs, Department for Work and Pensions, DVLA, TV Licensing
                -Letters or other documents from your GP, a hospital or other local health service about medical
                treatments, appointments, home visits or other medical matters
                -Bank statements/letters
                -Building society savings books/letters
                -Council tax bills or statements
                -Electricity and/or gas bills or statements
                -Water rates bills or statements
                -Mortgage statements/agreement
                -Tenancy agreement(s)
                -Telephone bills or statements
                • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.04.16, 14:34
                  Wiem ale akurat za pierwsze lata mam tylko za prad
    • yadrall Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 23:06
      Mam kilka pytan:
      - czy rezydentura jest nadawana na czas okreslony? Czy jezeli moj maz 3 lata temu dostal dokument,bo wtedy oboje pracowalismy to ten dokument dzis nadal jest wazny-choc pewnie w obecnej sytuacji by mu potwierdzenia nie dali?
      - czy mozna samemu wybrac okres,ktory sie chce "rozliczyc"-czy musi to byc ostanie 5 lat?
      - ile czeka sie na rozpatrzenie wniosku?
      - czy w obecnym permanent residency proof jest miejsce na wpisanie sponsora?
      Dzieki serdeczne :)
      • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.04.16, 22:07
        Z tego co pamietam rezydentura jest na cale zycie, ale traci sie ja jesli wyjedzie sie z kraju na 2 lata.
        Okres mozna wybrac samemu, ale logicznie myslac nie powinien sie on konczyc pozniej niz 2 lata temu ze wzgledu na to co powyzej.
        • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.04.16, 10:47
          Czy faktycznie każdy z Was załączał z aplikacją listy od wszystkich pracodawców ? Nie wystarczy P60 i P 45? Wypełniam męża aplikację a on w swoim dorobku miał pracę przez agencję...Jak myślę, ze mam znowu do nich się zwracać z prośbą to dostaje zimnych potów bo głupi P45 wypełniali trzy razy ...ciagle wpisywali inną datę zakończenia pracy!
        • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 21:25
          Rezydentura stala wazna jest 10 lat,chyba ze przekroczy sie zasady okreslone przez HO.
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 00:42
            Mozesz podac link? Nigdy sie nie spotkalam z tym, zeby rezydentura byla wazna przez okreslony czas.
            • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 08:24
              Gdzieś to czytałem, postaram się poszukać.Na pewno pozwolenie na pobyt stały(ILR) jest bezterminowo.Jezeli dobrze pamiętam to nawet w aplikacji jest sekcja gdzie wypełniają ja osoby których papiery zaginęły, zostały skradzione lub utraciły ważność.
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 08:41
                Moim zdaniem pr jest bezterminowa, bo to jest ilr, tylko dla obywateli ue. Jedyne z czym sie spotkalsm, to ze dokument jest wazny 10 lat i trzeba go odnawiac, ale to dla ludzi spoza ue. Dcpr nie ma terminu wygasniecia/waznosci.
                • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 21:26
                  Mozliwe ale gdzies mi sie to obilo o oczy.
    • yadrall Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 22:24
      Mozesz podac linka do tego info? Chcialabym sprawdzic jakie sa te zasady HO-wszak zasady przyznawania rezydentury (tak jak i obywatelstwa) ciagle sie zmieniaja,wiec ciekawa jestem jak to jest w wypadku osob majacych juz dokument od jakiegos czasu.
    • plain-vanilla FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 04.05.16, 11:24
      Nie wiem, czy bylo o tym na forum.
      Do aplikowania o stala rezydenture nie trzeba uzywac ostatniego formularza. Mozna uzyc starsza wersje, ktora ma 12 stron i jest latwiejsza do wypelnienia. Tutaj cytat ze strony HO - przewodnik na urzednikow rozpatrujacych aplikacje:
      An EEA(PR) form can be used to submit an application. However, you must not refuse or reject an application because it is not on the right form. A letter requesting a document certifying permanent residence or permanent residence card, or an application made on one of the previous forms (EEA3 or EEA4), is acceptable as long as:
       the correct fee is submitted with the application
       the applicant gives their biometric information if they are a non-EEA national applying
      on or after 6 April 2015
      • mar.tom76 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 04.05.16, 21:35
        Witam, to co proponujesz wydaje sie byc dosyc "sliskie",dlaczego???Poniewaz na 1-wszej stronie obecnej aplikacji jest dosyc wyraznie napisane ze po 18 marca akceptowana bedzie tylko ta aktualna wersja.Jestem pewien ze gdy ktos zlozy taka (stara) aplikacje z miejsca ja odrzuca.Przewodnik dla urzednikow to pismo wewnetrzne ktorego pospulstwo nie musi znac.Gdy odrzuca aplikacje zawsze sie mozna klucic z sadzie,tylko czy jest sens "kopac sie z koniem" gdy instrukcja dla aplikantow jest jasna??? Pozdro.
        • plain-vanilla Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 04.05.16, 21:43
          Wytyczne dla urzednikow sa dostepne dla wszystkich, bo opublikowane w sieci na stronie rzadowej. Kto chce, to bedzie czytal, tak samo, jak ludzie czytaja przepisy imigracyjne i sie potem dziela wiedza np. na Immigration Boards. Nie ma takiej mozliwosci, zeby aplikacja zostala odrzucona wylacznie z powodu uzycia innego formularza. W tym co pisze nie ma nic 'sliskiego'. Twoje stwierdzenia, ze aplikacja zostanie odrzucona jest po prostu pisaniem zwyklego klamstwa. Podobnie jak spekulacje, ze rezydentura jest na 10 lat, bo gdzies ci sie o oczy obilo.
          Podaj zrodlo swojej metnej "wiedzy", bo ja podalam cytat z oficjalnego dokumentu dostepnego nie dla wybrancow, ale dla wszystkich.
          • mar.tom76 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 05.05.16, 21:01
            Nie bede podawal linka pierwszej strony aplikacji z marca tego roku bo jest to bez sensu.Kazdy moze sobie to przeczytac na ekranie kompa, lub jezeli juz wydrukowal to na wlasnej kopi.Ludzie juz podlapali twoj pomysl i tylko czekac az pojawia sie pretensje ze stracili paredziesiat funtow;)))Instrukcja dla urzednikow to nie instrukcja dla aplikantow,pomimo ze jest byc moze na publicznej stronie.Nie po to Anglicy wymyslaja coraz to glupsze pytania w formularzach aby mieli akceptowac stare aplikacje.Niestety ale robisz ludziom falszywa nadzieje.Moze moja wiedza w poprzednim temacie byla "metna" ale w tej kwestii jest czarno na bialym ze po 18 marca obowiazuje ten jedyny formularz.Proponuje odrazu zamiescic informacje na forum ze wrazie czego zwracasz ludziom kase za odrzucona aplikacje;)
            • plain-vanilla Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 05.05.16, 21:29
              Pretensje kazdy moze miec do siebie. Ja nie kaze nikomu wypelniac starszej wersji aplikacji ani nie trabie wkolo, ze to jedyna sluszna droga.
              Pisze, ze jest taka opcja. Jak ktos chce, to moze to zrobic na wlasna odpowiedzialnosc. A moze zadzwonic na infolinie HO i sie zapytac. Moze wyslac email i sie zapytac. Jak komus bedzie bardzo zalezalo, to sprawdzi sam.
              A twoje nastawienie jest zabarwione agresja. Merytorycznie nic nie wniosles do dyskusji, ktora niniejszym z toba koncze.
              • mar.tom76 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 06.05.16, 11:43
                Agresja? ;-) Proszę cię;-) Większość ludzi zwraca się do ciebie z pytaniami bo nie znają dobrze języka jak również prawniczej angielskiej terminologii która zresztą niewielu anglikow zna, a ty twierdzisz że jak ktoś będzie chciał to sobie poczyta?Ja się nie czepiam tylko czytam posty innych ludzi którzy na te twoje pomysły są gotowi pójść,gdyż tobie ufają. Gdy ktoś otworzy kopertę i zobaczy stary formularz to zajadow że śmiechu dostanie ;-). Żaden doradca imigracyjny nie odważył się doradzać użycia jakichś starych formularzy;-) Pozdro.
                • takasia73 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 06.05.16, 21:25
                  Witam,
                  Myślę że plain-vanilia ma rację. Kilka dni temu przewertowałam angielskojęzyczny portal immigration board, na którym znalazłam taką samą informację tj. ze można aplikować na starszej wersji aplikacji. Ponadto w innym miejscu wypowiadał się brytyjski doradca w sprawach imigracyjnych i też miał podobną opcję dla tych, którzy nie chcą ujawniać pewnych informacji jak np informacji o benefitach. Plain vanilia robi bardzo dobrą robotę, bo pomaga innym i nie zatrzymuje swojej wiedzy tylko dla siebie. Jest aktywna nie tylko tutaj, ale tez na innych portalach.Dzięki za to, że Jej się chce poświęcać swój czas dla innych. Ona podpowiada a nie narzuca innym swoje zdanie. Zawsze można zadzwonić do HO, aby uzyskać odpowiedz na nurtujące pytania!
                  • mar.tom76 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 07.05.16, 00:33
                    Witam,no to aplikuj na starych aplikacjach, a szczegolnie o obywatelstwo czy (ILR).Ciekawe czy poswiecisz prawie 1500 funtow???Jezeli Pani plain-vanilla proponuje aby wysylac stare aplikacje na PR to moze wysylajcie rowniez stare aplikacje na obywatelstwo???Jezeli stac ciebie(was) na sadzenie sie z HO to wysylaj takie aplikacje.Czy uwarzasz ze Angole to idioci???Sam sie o tym przekonalem ze nie sa idiotami,a cwaniakami;),lepszymi anizeli my Polacy.Wymyslili sobie taki WRS, ale gdy ktos nie rejestrowal sie bo nie mial pojecia o takim wymogu lub zarejestrowal sie z opoznieniem (jak ja,druga rejestracja po zmianie pracodawcy rok po fakcie!!!) i pracowal,a pelno takich osob chocby na tym forum,to brytyjskie sluzby i HO nie reagowaly w zaden sposob.A powinny przy kazdym kontakcie czy rejestracji nie zgodnej z prawem informaowac aplikanta,lub go nawet aresztowac.Ja dzieki takiemu "prawu" prawdopodobnie pracowalem NIELEGALNIE 6 LAT!!!!Gdyby mnie poinformowano lub nawet aresztowano wiedzialbym ze cos zrobilem zle!!!!!!!!!Teraz gdy wielu chcialoby aplikowac o obywatelstwo czy PR okazuje sie ze nie moze bo nie ma WRS-u.Wystarczyloby azeby kazdy pracodawca mial obowiazek rejestrowac kazdego Polaka przyjmoweanego do pracy a porady Pani plain-vanilla byly by zbedne.Nie mam racji?????????????Ja sie zarejestrowalem,pozno bo pozno,ale ilu naszych rodakow wogole tego nie zrobilo.Pani plain-vanilla proponuje numery ktore z automatu skazuja aplikanta na porazke,chyba ze ktos ma kase na sadzenie sie z HO!!!!A co do benefitow,kazdy podaje swoj NIN przy aplikacji o zasilki.Czy sadzisz ze ludzie z HO sie nie polapia kto ile wziol zasilkow bez podania im tego na tacy????Nawet jak nie napiszesz nazwiska rodowego matki to sami sie o tym dowiedza;)Pozdrawiam z Manchesteru;)Zycze wiecej wyobrazni;)I najwazniejsze,nie mam zlych intencji,tylko niektore pomysly tracaja absurdem.
                    • panixx Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 08.05.16, 22:04
                      Mecza mnie takie osoby jak ty- czepiasz sie i nawet nie chce mi sie tobie odpowiadac bo z pozyzszych wypowiedzi widze, ze nie warto.
                      Jak nie potrafiles zadbac o swoje interesy (WRS) to pluj sobie w brode, ale nie na forum na Plain-vanilla. Tutaj jest darmowa porada z klauzala ze doradcy nie sa specjalistami w prawie imigracyjnym, ale po prostu zyczliwymi ludzmi, ktorzy pomagaja.
                      Plain-vanilla - ja dziekuje!
                      • plain-vanilla Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 08.05.16, 22:14
                        Dzieki, panixx :-) Ja sie nie denerwuje, bo nie widze wpisow i mam swiety spokoj :-)
      • tushnails Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 10.05.16, 14:27
        strona 20 w aplikacji to jest o twoim sponsorze
        • tushnails Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 10.05.16, 14:28
          a tutaj aplikacja www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/505032/EEA_PR__03-16.pdf
    • yadrall Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 11:54
      A masz gdzies linka do starej aplikacji?Tyle,ze moj ojciec chce aplikowac pod sekcja ze spasorem i powolujac sie na zamieszkanie tu obu corek plus wnokow.Tato pracowal u brytyjskiego armatora do roku 2012,a obecnie dostal za tamte lata brytyjska emeryture. Miedzy 2012,a dzis pomieszkiwal troche u mnie,troche u siostry i troche w pl.Teraz chcialby rezydenture coby po ew.brexicie mogl nadal do wnukow przyjezdzac bez problemow.
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:00
        Googlaj EEA3, ale nie wiem, czy ta aplikacja zawiera sekcje sponsora, musisz sama sprawdzic. Pamietam, ze ja ten formularz EEA3 wypelnialam dla siebie (jako zona) i maz na siebie w 2011 r.
        Masz nawet napisane, ze list wystarczy??? Czyli mozna wcale nie wysylac aplikacji?
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:01
        Prosze:
        portal.mpsv.cz/eures/podminky/britanie/eea31.pdf
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:02
        Musisz tylko pamietac, zeby zalaczyc aktualny payment slip z biezaca kwota. Jesli kwota nie bedzie wpisana, to aplikacja jest odrzucana.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:04
          Mozna wydrukowac sama strone nr 6 z biezacej aplikacji EEA(PR) i zalaczyc do formularza EEA3.
    • yadrall Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:13
      Dzieki.Napewno jeszcze zalace deklaracje mojej siostry,ktora jest sponsorem.Teraz czekam az mlodszy skonczy cwiczenia i mam forum na telefonie,wiec w domu zglebie temat.Dzieki za pomoc.Normalnie ciekawa jestem czy moj ojciec to zalatwi.
      • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:22
        Witam,
        Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie...Od kilku tygodni jestem posiadaczką brytyjskiego obywatelstwa. Mój mąż chce teraz wystąpić o PR dla siebie, on jest tu krócej niż ja i dlatego nie aplikowalismy razem...
        Wypełniam aplikację i nie jestem pewna czy faktycznie trzeba tam dołączyć listy od wszystkich pracodawców czy wystarczy od obecnego i P60 od pozostałych?
        Teraz przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie....czy mąż wogole może aplikować sam czy tez powinien poczekać jeszcze rok i wtedy aplikować jako surinder singh? Chodzi o to, żeby złożyć tę aplikację jeszcze przed referendum a jemu właśnie minie 5 lat w UK na początku czerwca. Dzięki :)
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:30
          Surrinder Singh jest dla ludzi spoza UE.
          www.gov.uk/family-permit/surinder-singh

Skoro mezowi mija 5 lat w czerwcu, to niech wysyla aplikacje na siebie. Wysyla sie dokumenty za 5 lat wstecz, bo maz ma udowodnic ze mieszkal i pracowal w UK przez te 5 lat przed data aplikacji. Reszta info jest w poradniku oraz w samym formularzu EEA(PR), ktory trzeba na spokojnie przeczytac kilka razy.
          • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:33
            Dzięki wielkie plain-vanilla!Tak czytam ten przewodnik tyle tylko ze mam ząbkującego malucha na rękach i czasem gubię wątek. A co radzisz z tymi listami od pracodawców ?
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 13:55
              Przeczytalas przewodnik i formularz?
              P60, wybrane paylips i list od aktualnego pracodawcy powinien wystarczyc plus 10 listow, po 2 za kazdy rok od instytucji podanych w przewodniku.
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 13:56
                Plus inne dokumenty wymienione jako potrzebne do aplikacji.
                • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 14:00
                  Dziękuje. Przeczytałam i mi z niego wynika ze list od każdego pracodawcy z uwzględnieniem godzin pracy i wynagrodzeniem...dlatego pytam bo ktoś gdzieś pisał ze wystarczy od obecnego pracodawcy i byłam ciekawa jak Wy to ozwiazsliscie:) Dziękuje !
    • szpil1 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.05.16, 22:32
      A ile czekaliscie na odpowiedź po wysłaniu aplikacji?
      • ukasia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.06.16, 20:51
        Podbijam.
        Ile czasu czeka się teraz na odpowiedź?