Dodaj do ulubionych

EEA (PR) (DCPR) Pytania

05.02.16, 13:22
Otwieram nowy watek. Jesli ktos aplikowal i otrzymal juz karte, to czy moze sie podzielic swoim doswiadczeniem. Ja mam kilka pytan
- czy jesli wysylamy karte z HO czyli WRS , to czy trzeba zalaczyc 12 payslipow, zeby udowodnic, ze sie pracowalo legalnie? Np. osoba aplikuje jutro, wysyla dokumenty za 5 lat wstecz, czyli od 2011 roku, a WRS ma wyrobiony w 2007 r. Logicznie nie byloby potrzeby zalaczania payslipow za ten okres. Strona nr 9 w przewodniku: Evidence of legally working for 12 months in accordance with one of the above documents (np. WRS e.g. employer's letters, wage slips, etc).
- strona nr 28 w aplikacji: Have you (or has your sponsor, if applicable) had any absences from the UK since you/they entered? Osoba przyjechala w 2007 r., to ma podawac wszystkie nieobecnosci z 9 lat, czy skupic sie na 5 latach?
- czy trzeba zalaczyc dokumenty potwierdzajace otrzymanie kazdego zasilku, czy wystarczy wpisac w formularz? Czy to ma wplyw na pozytywne rozpatrzenie aplikacji? A jesli CHB i CTC sa na partnerke, to tez sie je wymienia w formularzu, biorac pod uwage, ze to wspolne gospodarstwo domowe?
Dzieki za porady.
Obserwuj wątek
    • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 15:58
      I ja i maz wlasnie otrzymalismy DCPR i mieszakmy w UK dluuuugo :) Przepraszam bede mieszac polski z angielskim, zeby lepeij wytlumaczyc:
      - trzeba wyslac rozne dokumenty udowadniajace 5 letni pobyt; my wyslalismy za kazdy rok: P60, jednomiesieczny bank statement ktory pokazuje ades, 1 utility bill, 1 inny dokument np: PAYE notice, list NHS ze szpitala (lista przykladowych dokumentow jest podana na stronie gov). Nie wiem, chyba mozna mniej wyslac, ale my akuta duzo mielismy tych papierzysk, to wyslalam, co mialam.
      - WRS : wyslalam karte i dokumenty pokazujace, ze 12 mies po wystawieniu katy WRS wciaz pacowalismy u tego samego pracodawcy. Payslips moga byc jak najbardziej. Ja wyslalam P45 i list od pracodawcyz referancjami i datami zatrudnienia; maz wyslal P60.
      - ja podalam nieobecnosci w ciagu 5 lat/6 ostatnich lat; staralam sie byc dokladna, ale nie pamietalam w 100% kazdej daty wylotu i przylotu
      - maz nie pobieral nigdy zasilkow i wpisal ze nie pobieral; ja pobieram CHB i zalaczylam list od HMRC potwierdzajacy pobieranie zasilku od daty ich urodzin. (akurat zawieruszylam wszelkie listy o CHB, wiec teraz zadzwonilam do HMRC i poprosilam o taki list - tak mi poradzono na infolinii.) No i jak juz wyzej wpisalam za kazdy rok podalam 1 bank statement ktory pokazywal min. kwote i wplyw CHB ). W formularzu napisalam, ze pobieram CHB na najstarsze dziecko od daty XX i CHB na mlodsze dziecko od daty YY
      • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 16:02
        Sorrrrry! W wielu slowach powyzej brakuje litery R - klawisz R mi sie popsul i czasami nie rejestruje R
      • ta_ruda Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 16:16
        Mam pytanie czy employment evidence moze byc tylko monthly payment slips i P60 za kazdy rok? APlikuje na podstawie okresu 1 maja 2011 - 1 maja 2016 poniewaz nie mialam WRS-u. Pracodawca wystawil mi list ale ze pracuje u niego od 2009 roku - nie wiem czy lepiej tego listu nie zalczac na wypedake jesliby sie zapytali o WRS?

Do tego dojda jeszcze za kazdy rok po 2-3 dokumenty: wycagi z banku (takze pokazujace wplaty z pracy), utility bills, council tax bil ect.

Szukam i nie moge sie doszukac nigdzie czy monthly pay slips i P60s za kazdy rok wystarcza czy musze tez dolaczyc list od pracodawcy.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 18:36
          Zobacz moj wpis
          plain-vanilla 27.06.16, 22:44
          Moim zdaniem powinnas wpisac zatrudnienie od poczatku pobytu w UK. Dokumenty zalaczyc od maja 2011. Ja bym wyslala tylko P60 i list od pracodawcy plus po 2 listy za kazdy rok.
    • jeff.lebowski Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 18:46
      Ja wysylalem aplikacje o DCPR dla zony we wrzesniu 2015. Wniosek zostal rozpatrzony pozytywnie i karta odeslana po 7 tygodniach od daty aplikacji.

- Nie wyslalem Karty WRS ani listu z danymi pracodawcy bo zona gdzies zapodziala. Dolaczylismy tylko listy z Home Office ktore potwierdzaly, ze sie zarejestrowala i na ktorych byl jej numer rejestracyjny w systemie WRS oraz tzw. "niebieska ksiazeczke" (UK Residence Documentation for a National of an EEA State), ktora potwierdzala, ze wczesniej zona byla zarejestrowana w WRS i przepracowala bez przerwy wymagany okres 12 miesiecy.
      - Dolaczylismy jej P60 za okres 2005 - 2015 oraz payslipy za okres marzec 2015 - sierpien 2015 zeby potwierdzic, ze od ostatniego P60 jest wciaz zatrudniona
      - Aby udowodnic pobyt wyslalismy tylko rachunki za council tax z okresu 2007 - 2015, zadnych wyciagow z bankow, rachunkow za media czy innych listow
      - Nieobecnosci podalismy tylko za okres 5 lat wstecz od daty aplikacji
      - W sekcji 16 - Public Funds (strona 74) wpisalismy tyko nazwy benefitow i okresy od kiedy do kiedy byly wyplacane oraz w jakiej wysokosci. Zadnych listow czy numerow referencyjnych nie dolaczalismy.
      - Dolaczylismy tez ksero paszportow brytyjskich naszych dzieci. Logiczne, ze skoro wydali nam te paszporty to juz wczesniej ustalili, ze zona uzyskala status stalego rezydenta przed narodzinami dzieci i ktos juz to kiedys musial sprawdzic.
      - Aplikacje wysylalem Royal Mail Special Delivery i do aplikacji dolaczylem przedplacona koperte Special Delivery aby w niej odeslali wszystkie dokumenty.

Jesli ktos ma jakies dodatkowe pytania to pytac smialo :)
      • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 21:11
        Dobry mieliscie pomysl z tymi paszportami dzieci - nie pomyslalabym o tym !

Ja wyslalam to, co mi urzednicy na infolinii podali; mowili, ze jak mam wiecej dokumentow, to wysylac.
        (Na dowod pobytu/zamieszkania mialam wyslac min 2 dokumenty na kazdy rok)
        • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 21:28
          Przepraszam, ale jak pomyslalam dluzej, o paszportach dzieci, to nasunely mie sie pytania.
          Rozumiem ze to Twoja zona wyslala swoje dokumenty, gdy aplikowala o paszporty dzieci i liczyliscie na to, ze w danych UKVI mogli sobie sprawdzic dane na aplikacjach o te paszporty z przeszlosci ???
          (bo jak w sumie patrzysz na paszport dziecka, to nie wiadomo kto aplikowal i wysylal dokumenty udowadniajce pobyt: czy ojciec, czy matka.... )
          • szczepka75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.02.16, 21:44
            a aplikowal ktos kto jest self employed.?

• archieart Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 07.02.16, 00:50
              Ja teraz bede, i dzieki temu bez WRS, ale znowu nie ma P60. Same niewiadome
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 07.02.16, 09:59
                Zobacz Annex B w przewodniku strona 14-17. Masz wymienione wszystki dokumenty zwiazane z prowadzeniem dzialalnosci.
                Wpisz w google:eea pr guidance notes.
                Wszystko jest dokladnie opisane.
          • jeff.lebowski Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.02.16, 09:51
            Tak, przy aplikacji o paszporty dla dzieci wysylalismy dokumenty zony. Jej sytuacja byla bardzo przejrzysta bo od przyjazdu do UK pracowala tylko dla jedego pracodawcy, byla zarejestrowana w WRS i miala P60 z ostatnich 5 lat. To wystarczylo, zeby uznali jej status stalego rezydenta. W sumie to nie wiem czy oni maja mozliwosc sprawdzenia na jakiej podstawie wydane byly paszporty dzieci ale te kserokopie to byly tylko dodatkowe dokumenty, wszystkie inne wymagane byly dolaczone.
      • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 14.02.16, 19:32
        Witam,mam pytanie czy wypelnial pan sekcje dotyczaca "sponsora"???Nie moge rozgrysc czego ona dotyczy,chce aplikowac samodzielnie(bez czlonkow rodziny).Pozatym w panskim wpisie przeczytalem ze nie zalaczyli panstwo WRSu zony gdyz sie gdzies zgubily papiery.Rowniez nie posiadam certyfikatu ze zdjeciem gdyz moja pierwsza firma ktora pomagala w rejestracji niewiedziec czemu wpisala adres aplikujacego jako adres firmy.Niestety nie pracowalem dla nich zbyt dlugo,okazali sie niesolidna firma,odszedlem z rej firmy.Juz po zmianie miejsca pracy dokumenty mialy zostac przeslane do nowego pracodawcy,nie zostaly gdyz stary pracodawca twierdzil ze rejestracja nie doszla do skutku bo sie zwolnilem.Pisalem do HO w tej sprawie,gdyz nie wiedzialem co sie dzieje, z tego zrodla wiem ze mnie zarejestrowali a dokumenty dotarly do 1wszej firmy(mam listy potwierdzajace ta rejestracje).Jednak moge sie tylko domyslac ze moja piersza firma nie wydala mi dokumentow w odwecie za odejscie.Jak pan sadzi czy rowniez moge wyslac takie potwierdzenie z HO i ewentualnie opisac zaistniala historie???z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ;)
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 14.02.16, 19:46
          Przede wszystkim jesli nie przepracowales 12 miesiecy u tego pierwszego pracodawcy, to po zmianie pracodawcy powinienes byl sie ponownie bezplatnie zarejestrowac w Home Office. Obowiazek ciazyl na tobie, a nie drugiej firmie. Wysylanie papierow z pierwszej firmy do drugiej tez jest bez sensu, wlasnie dlatego, ze trzeba bylo wystapic o nowa karte na nowego pracodawce. Jesli tego nie zrobiles, to twoja rejestracja jest niewazna. Zona lebowskiego miala registration certificate i w tym wypadku wysylanie karty WRS nie bylo az tak istotne.
          Rozumiem, ze ty zadnego dokumentu typu registration certificate (niebieska ksiazeczka) nie masz?
          Jesli masz tylko ten list z HO, a przepracowales 12 miesiecy u pracodawcy, na ktorego byla dokonana rejestracja, to pol biedy. Czy bedzie to uznane, to nie wiem. Wiem, ze duplikaty WRS nie sa wystawiane, teoretycznie powinno to byc w systemie.
          Dobra wiadomosc jest taka, ze jak poczekasz do maja tego roku, to wcale nie bedziesz musial wysylac WRS, bo obowiazek zostal zniesiony w maju 2011.
        • jeff.lebowski Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 14.02.16, 21:09
          Plain-vanilla juz to chyba wyjasniala w innym watku ale powtorze jeszcze raz tutaj. SEKCJA SPONSORA NIE DOTYCZY POLAKOW. My tych stron nawet nie odsylalismy do Home Office. Co do WRS to tak jak napisalem nie byl dolaczony ani certyfikat ani listy od pracodawcow, jednak co wazne zalaczony byl registration certificate (niebieska ksiazeczka) wydana w 2007. Ta ksiazeczka poswiadczala, ze zona wczesniej bya zarejestrowana w WRS przez wymagany okres 12 miesiecy. W Twoim przypadku najbezpieczniej bedzie chyba poczekac do maja. I prosze nie zwracac sie do mnie per pan... (patrz sygnaturka!)
          • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.03.16, 19:46
            Witam ponownie,ostatnio moze troche namieszalem w poprzednim wpise;)Teraz postaram sie poprawic pytanie i to uproscic.Gdy przyjechalem do uk moja pierwsza firma zarejestrowala mnie w HO,niedlugo potem zmienilem prace i sadzac ze pierwsza rejestracja wystarczy pracowalem sobie w takiej nieswiadomosci.W drugiej firmie przepracowalem ciagiem prawie 14 miesiecy.Gdy zaczely docierac do mnie informacje ze trzeba sie ponownie zarejestrowac zrobilem to ,jednak rok po zatrudnieniu.Otrzymalem certyfikat z faktyczna data rozpoczecia pracy,jednak bez zadnej adnotacji czy listu ze rejestracji dokonano duzo pozniej anizeli powinno sie to zrobic.Szczerze piszac to do tej pory sadzilem ze jezeli dostalem nowy papier(cert.) z data rozpoczecia pracy to wszystko jest OK,ponad rok pracy zaliczony i nie trzeba sie ponownie rejestrowac.Zamierzam aplikowac o PR i mam dylemat czy wysylajac aplikacje (glownie sekcja 9B aplikacji)i przedstawiajac sytuacje zgodnie z tym co mam na certyfikacie to zostane zaaprobowane, a jezeli nie czy czekac moga mnie jakies nieprzyjemnosci/konsekwencje prawne.Moze masz(lub ktokolwiek z forumowiczow ma) jakes inforacje ktore by pomogly naswietlic temat .Z gory dziekuje za informacje
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.03.16, 20:01
              Nie ma zadnych konskwencji prawnych. Jesli mozesz zaryzykowac 65 funtow, to wyslij aplikacje teraz, zakladajac ze spotkasz sie z odmowa. Albo poczekaj do maja i wtedy wyslesz za 5 lat wstecz a WRS juz nie bedzie potrzebny, bo zostal zniesiony w maju 2011. Oficjalny dokument sklada sie z kilku czesci. Registration card z twoimi danymi i zdjeciem-to pozostaje niezmienione oraz z registration certificate - tam gdzie sa dane pracodawcy. Tych drugich mozna miec i 10, jesli tyle razy zmienilo sie pracodawce w ciagu 12 miesiecy. Na tej karcie masz date of issue i od tej daty musisz liczyc 12 miesiecy zatrudnienia a nie od rubryki Job Start Date. Jesli zaczales prace 15 lipca 2008 a zglosiles sie do rejestracji w lipcu 2009, to musiales do lipca 2010 pracowac u tego samego pracodawcy, zeby wrs byl wazny. Caly okres pracy przed byl nielegalny i nie zostanie zaliczony. Nikt cie nie bedzie za to scigal.
              • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.03.16, 21:23
                Dzieki za informacje,te paredziesiat funciakow to nie jest problem.Problemem jest to ze jezeli bede liczyl od daty wydania kwitu to pracowalem pozniej nielegalnie do 2011.A co do roku 2011,dlaczego mam czekac???Przeciez od 18 marca tego roku obowiazuje nowa aplikacja,szczerze piszac nie rozni sie od poprzedniej,pierwsza tytulowa strona jest z inna data obowiazywania,reszta 85 stron to to samo,te same pytania i rubryki,tam nie ma zadnych zmian.Miedzy Bogiem a prawda to ten caly WRS to jakis cyrk.Jak mozna pracowac nielegalnie jezeli wszystkie skladki sa odprowadzane,daja lub mozna wymienic nawet prawa jazdy i aplikowac o benefity.Rozumiem ze przed 2004 rokiem Polacy czaili sie i pokatnie pracowali tu i tam.Gdy wstapilismy do UE pracodawcy juz nie mieli oporow i zatrudniali jak leci,dla nich obywatel UE to byl potencjalny porzadany pracownik,bez wzgledu na to czy to Polak czy Niemiec,Francoz.Szczerze piszac mam juz aplikacje wypelniona,z urlopami za caly okres pobytu plus plik P60,P45, ponad 500 payslip`ow za 11 lat.Wszystko zbieralem.Slyszalem ze w tym kraju pakistance i inne wynalazki dostaja paszporty za lapowki,a nas sie czepiaja.Pracuje u obecnego pracodawcy juz 10 rok,pytalem o potencjalne konsekwencje gdyz nie chcialbym sobie i temu czlowiekowi robic problemow przez moja nieznajomosc brytyjskiego prawa imigracyjnego,to naprawde dobry czlowiek.Tak czy owak dzieki wielkie za porade,zycze zdrowia i powodzenia na wyspie;)
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.03.16, 22:36
                  Szczerze, to ja nie rozumiem w ogole twojego problemu z wrs. Musialbys napisac konkretne daty z dokumentow, zebym byla w stanie zrozumiec czemu pracowales nielegalnie do 2011 r.? Tego nie rozumiem. Nie wiem tez co za problem poczekanie 2 miesiace i wyslanie aplikacji bez wrs. No chyba, ze chcesz aplikowac od razu po otrzymaniu rezydentury o naturalizacje. Jesli tak, to napisz.
                  • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 09:49
                    Tak jak juz kiedys pisalem,fizycznie nie posiadam karty rejestracyjnej i certyfikatu z pierwszej rejestracji gdyz one nigdy do mne nie dotarly,opisalem to w pierwszym wpise pare tyg.temu.Mam za to potwerdzenie z HO ze pierwsza firma mnie zarejestrowala,sa tam daty.Pracowalem w 1wszej firmie tylko 3 tyg.(Tym samym wymagana byla ponowna rejestracja przy podjeciu nastepnej pracy,ale wtedy nie mialem o tym pojecia.).Potem zmienilem prace i w drugiej firmie pracowalem 14 miesiecy.Pod koniec zatrudnienia w tej drugiej firmie zorientowalem sie o takim wymogu ponownej rejestracji,zrobilem to.Daty z drugiego certyfikatu :job start date 15 luty 2005,data wydania 4 maj 2006.Pare tyg.poznej zmienilem miejsce pobytu i prace.Od tego czasu pracowalem sobie spokojnie bez ponownej rejestracji gdyz sadzilem ze jezeli wydali certyfikat z JOB START DATE 15 luty 2005 to jest OK.Gdyby w tedy wydano certyfikat z data rozpoczecia pracy(AUTORYZOWANEJ de facto!!!) ktora bylaby taka sama jak data wydania to "lampka w glowie zaraz by sie zapalila",COS JEST NIE TAK!!!.Wtedy wiedzialbym ze nie przepracowalem legalnie tego roku i musze to zrobic ponownie.Pozatym certyfikat wazny jest tylko do konca zatrudnienia u konkretnego pracodawcy,wiec z chodzby tego punktu widzenia rowniez wszystko bylo wporzadku,zarejestrowalem sie ciagle pracuja u tego pracodawcy,HO wydal papier z data rozpoczecia pracy 15 luty 2005 to jest super.A co do czekania do Maja,nie ma problemu, tylko JAK MAM TO ZROBIC???Tak jak napisalem poprzednio,aplikacja jest zmieniona od 18 marca,ale zmienila sie tylko 1wsza strona.Czy mam pisac ze przyjechalem do UK 1 Maja 2011???Oni chca znac historie pobytu od poczatku do teraz,paszporty byly skanowane przy wjezdzie od czasu kiedy wjechalem tu na wyspy.Nadal mysle ze DATA ROZPOCZECIA AUTORYZOWANEJ PRACY POWINNA BYC DATA WYDANIA CERTYFIKATU,i taka data powinna widniec obok daty rozpoczecia pracy.Kazdy wiedzialby wtedy ze co jest co.Dzieki za odpowiedz i ZYCZE WESOLYCH SWIAT I MOKREGO DYNGUSA;))))
                    • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 09:55
                      Dodam jeszcze ze aplikacja jest juz "w blokach startowych" i czeka;)Jednak gdy sie zorientowalem ze mozna te daty inaczej interpretowac zaczalem myslec o negatywnych konsekwencjach wyslania aplikacji,i nie chodzi tylko o jej odzucenie.Pozdro.
                      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 10:16
                        Nie wiem, jak bedzie wygladala aplikacja w maju. Mozliwe, ze znowu ja zmienia. Historie zatrudnienia i dokumenty wysylasz za 5 lat wstecz, nie od poczatku pobytu w UK.
                        Przepisy wrs byly jasne - jesli nie zarejestrowales sie w ciagu 30 dni od rozpoczecia pracy to jako date rozpoczecia legalnego zatrudnienia liczylo sie date wydania certyfikatu ( issue date).
                        • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 14:43
                          Czy w takim razie 6 lat pracy poszlo sie j.....???Czy to sie bedzie liczylo do emerytury???
                          • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.03.16, 14:56
                            Dzieki za informacje.Jednego i tak nie pojme,jak mozna pracowac nielegalnie i placic podatki,kupowac domy czy starac sie o prawo jazdy itp?Teoretycznie juz dawno powinni mnie za to w kajdankach deportowac;)chocby wtedy gdy zamienialem prawo jazdy na brytyjskie czy gdy trzeba bylo mandat za predkosc zaplacic.;)))
                            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 13:12
                              Dlatego, ze wstapienie do UE dalo ci prawo przjazdu do UK bez koniecznosci posiadania wizy. Musiales jednak spelnic pewne warunki, ktore byly nalozone przy wstapieniu Pl do UK. Jesli ich nie dopelniles to teoretycznie pracowales nielegalnie do 30 kwietnia 2011 r. Nikt cie za to nie deportowal, ale twoj pracodawca mogl otrzymac spora finansowa kare, gdyby byla kontrola. To nie USA, gdzie immigration robi naloty na firmy. A jesli juz sa, to w wiekszosci scigali ludzi spoza UE.
                              Tak sie burzysz na to, a teraz ty aplikujesz do Home Office proszac o PR, gdzie nie dopelniles warunkow nalozonych wlasnie przez HO. Tak wiele osob zostalo pozbawionych prawa do aplikowania o naturalizacje lub paszport brytyjski dla dziecka.
                              No i nikt nie kaze aplikowac o rezydenture ani naturalizacje. Chyba z wlasnej woli to robisz, to sie musisz zdac na laske urzednikow i biurokracje, na ktora teraz jestes oburzony.
                              • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 01:01
                                Burze sie jedynie na to ze gdy aplikowalem rok po fakcie podjecia pracy nikt z urzedasow nie zwrocil na to uwagi ani w liscie ani na certyfikacie,a powinni.W takim wypadku na certyfikacie obok daty zartudnienia powinna byc data rozpoczecia autoryzowanej pracy lub ostrzezenie listowne,lub wizyta policji w miejscu zamieszkania.Mieli adresy mogli nawet to zrobic.Wtedy wiadomo by bylo ze cos jest nie w porzadku,ze trzeba pracowac dluzej albo zmieniac prace i rejestrowac sie ponownie.Oczywiscie nie znajomosc prawa nie zwalnia od jego przestrzegania,tylko problem w tym ze powinienem byc o tym fakcie poinformowany w taki czy inny sposob w momencie rejestracji.Jezeli ktos wprowadza jakies regulacje to powinien odrazu je egzekwowac,chocby upomnieniem aby nie powielac bledow.Domniemam ze system zostal specjalnie tak skonstruowany aby obywatele UE ktorzy de facto maja prawo do pracy rowniez w UK pakowali sie na przyslowiowa mine i nie mogli w przyszlosci starac sie o PR lub obywatelstwo,dobrze wiedzieli ze malo kto bedzie znal ich prawo immigracyjne,przynajmniej na poczatku akcesji.Ja jestem zwyklym kierowca czyli robolem,jednak przestudiowalem internetowe fora i wiem ze ludzie o wiele lepiej wyksztalceni ode mne wpakowali sie na przyslowiowa mine nie rejestrujac sie wogole,gdyz nie mieli o tym pojecia.Ja sie zarejstrowalem dwa razy,a drugi raz z opoznieniem pracujac 14 miesiecy u jednego pracodawcy,to wynikalo tylko z niewiedzy a nie zlej woli.Ale coz nie kazdy jest prawnikiem od urodzenia,pozdro;)
    • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 18.02.16, 00:07
      Bardzo pomocny watek! Tez sie wlasnie zmagam z aplikacja i nie jestem pewna czy w sekcji, gdzie trzeba podac historie zatrudnienia faktycznie podac wszystkie miejsca pracy od daty przyjazdu (tak jak prosza w aplikacji) czy tez wystarczy za minimum 5 ostatnich lat?

Mieszkamy w UK ponad 10 lat, ale od 8 maz pracuje u jednego pracodawcy, ma wrs itd, wiec najlatwiej byloby nam podac wszystkie dokumenty tylko w oparciu o tego pracodawce, a nie cofac sie az do samego poczatku.

• mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 17:01
        Mam pytanie odnosnie WRS. CZy trzeba wysylac payslipy za caly okres 12 mc od momentu uzyskania Wrs? Ja posiadam WRS od 2004 roku i nie mam wszystkich payslipow.. Czy jesli wysle dokumenty za okres 2011 -2016 to musze tez wyslac WRS??
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 17:16
          Wypelnialam aplikacje koledze. Wysyla WRS z konca 2006 + paylips. Tak zrozumialam z przewodnika, ze powinno sie wyslac. Reszta dokumentow jest za 2011-2016 r.
          Jak koniecznie chcesz teraz aplikowac, to wyslij WRS registration card+ certificate i te paylipy ktore masz albo P60. Zawsze mozesz wytlumaczyc czemu brakuje paylipow.
          Mozesz tez poczekac do maja i aplikowac wtedy bez wrs. Zgaduje, ze formularz wtedy sie tez bedzie musial zmienic, bo minie 5 lat od zniesienia obowiazku rejestracji.
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 17:19
            Zamiast payslipow moze byc list od pracodawcy ktory potwierdzi zatrudnienie od do. Bo tu chodzi o udowodnienie ze przepracowalas 12 mies u tego pracodawcy na ktorego byl registration certificate wystawiony.
            • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 17:36
              dzieki plain vanilla. dopiero sie za caly temet zabieram i przyznaje ze jestem skolowana. tego sponsora moge ignorowac? chce wystapic o karte dla siebie i meza. czy lepiej zrobic to osobno czyli kazde z nas wysyla osobno czy include him in my application?
              boje sie czekac do maja - bo jak w czerwcu referendum to jeszcze mi nie wydadza i co wtedy lol..
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 18:37
                Meza mozesz jako czlonka rodziny na swojej aplikacji, ale dokumenty meza tez musisz dolaczyc czyli za 5 lat wstecz, zeby potwierdzic jego rezydenture. Akt malzenstwa. Przeczytaj przewodnik, bo on jest naprawde baardzo szczegolowy i pomocny.
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 18:38
                  Link

www.gov.uk/government/publications/apply-for-a-document-certifying-permanent-residence-or-permanent-residence-card-form-eea-pr
        • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 19:21
          Co do payslipow: w przewodniku jest napisane , zeby dokumenty pokrywaly "evenly" czas pobytu w UK. Rozumiem to tak, ze nie trzeba wszystkich, kilka wystaczy. Mysle, ze powinniscie poproscic pracodawce o list potwierdzajcy zatrudnienie, tak na wszelki wypadek.
          W innym watku napisalam, ze jestem samozatrudniona i do aplikacji dolaczylam tylko SA320 za caly ten czas, nic innego, zadnych bank statements czy dowodow oplaty NI. W przewodniku doradzaja przynajmniej dwa dokumenty. Mimo to przyznano mi karte. Pokazuje to, ze jesli ktos jest przekonywujacy w swojej aplikacji , to karte otrzyma.
          • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 19:23
            Ja podalam wszystkich pracodawcow.
            • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 19:56
              Problem mam bo nie pamietam 2004 roku.. Heh.. Tzn wiem gdzie pracowalam ale akurat papiery z tamtego okresu CHYBA mam w pl...
              Potem praca dla agencji... Porod... Przerwa w pracy... Od 2008 to zaczelo miec rece i nogi. Nie wiem czy czekac do maja??
              • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.02.16, 20:37
                Ja nie podalam zadnych papierow, tylko nazwe pracodawcy. Od 2008 uplynelo 7-8 lat, wystarczajaco. Nie panikuj, bedzie dobrze :)
                • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 09:10
                  Trzeba miec ciagiem te 5 lat?ja mam przerwe 2 lata po urodzeniu dziecka.mam rejestracje wrs z pierwszym pracodawca.maz ma ciagiem 10 lat I papiery na to.boje sie o siebie,mam ponad piec lat pracy ale z przerwa.przejdzie?
                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 13:02
                    Aplikujecie o pr? Jesli tak, to maz moze cie dopisac jako czlonka rodziny. Wysylasz dokumenty za 5 lat rezydentury, ale bez koniecznosci udokumentowania pracy.
                    Czy chcecie od razu aplikowac o naturalizacje, czy w ogole nie mabtakich planow?
                    Moim zdaniem ciaglosc pracy jest wazna, bo jak inaczej udowodnic, jesli otrzymanie rezydentury opiera sie na spelnieniu warunkow traktatu akcesyjnego - jesli ktos aplikuje dla siebie jako glowny aplikant. Dlatego jest mozliwosc zalaczenia czlonkow rodziny, ktorzy nie spelniaja warunkow.
                  • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 19:20
                    Moim zdaniem, jesli przez dwa lat bylas w domu z dzieckiem, a maz pracowal, to tez sie kwalifikujesz na rezydenture, bo utrzymywalas sie z wlasnych srodkow. Pensja meza liczy sie jako wlasne srodki.
                    • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 19:25
                      Kochani a czy mozna wystapic od razu o paszport? Bez rezydentury? Moj maz ma ciaglosc pracy ze wszystkimi papierami za jakies 10 lat.
                      i czy moze mnie dopisac? Ja mam troche luk. Ale tez papiery za jakies 4 czy 5 lat tez juz sa... Dziekuje z gory za odpowiedz.
                      • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 19:37
                        Nie , nie mozna. Zmienily sie przepisy i trzeba miec najpierw PR.
                        • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:02
                          plain-vanilla dziekuje za odzew, tak najpierw o pr bo takie sa teraz przepisy, potem chcemy o naturalizacje, czytalam tutaj na forum ze jakby maz wpisal rok wstecz to moglibysmy sie starac od razu o naturalizaje a nie czekac roku , faktycznie tak jest> ? gdyby wpisac marzec 2015 to data rezydentury bedzie taka I juz bysmy mogli sie starac o obywatelstwo?
                          a co masz na mysli ze wysylac papierow moich o zatrudnieniu a udowodnic moja rezydenture moja? jak mozna to zrobic?wyslac wrs I co jeszcze?
                          teraz corce wyrabialismy passport ,przemaglowali nas konkretnie , meza papiery w porzadku I ciaglosc ma I wszystko pieknie , skoro juz mam te papiery na widoku to bym chciala juz ta rezydenture zalatwic I miec z glowy.no ja wlasnie tej ciaglosci nie mam I tyle.
                          dzieki dziewczyny za odzew do mojego zapytania.
                          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:15
                            Napisalam tak z datami, bo tak jest dokladnie napisane w przewodniku. Wysylacie dokumenty za marzec 2010-marzec 2015. Niech maz wysle na siebie a ciebie jako czlonka rodziny. Po dostaniu kart aplikujecie o naturalizacje wysylajac karty PR, Lituk, egzamin jezykowy i dokumenty za ostatni rok marzec 2015-marzec 2016. A ty wtedy aplikujesz pod sekcja 6(2), czyli jako zona.
                            Sprawdz to jeszcze, czy mozesz od razu aplikowac pod sekcja 6(2), bo kiedys tak bylo. I zajrzyj do Guide AN i Booklet AN, bo w ktorums z nich sa te daty podane i wyjasnione. Ja to tak zrozumialam, ale specjalistka nie jestem.
                            • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:25
                              dziekuje ci bardzo za odpowiedz , mam juz formularz wydrukowany I przewodnik , czasu na czytanie brak , musze teraz po swietach usiasc nad tym !
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:30
                                Daty sa podane w przewodniku do naturalizacji, nie do rezydentury.
                      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:00
                        Tak, jak pisze andgie. Musicie aplikowac o karte rezydentury oboje. Jesli chcecie od razu po otrzymaniu karty aplikowac o naturalizacje, to oboje musicie wyslac dokumenty za od marzec 2010-marzec 2015. Ostatniego roku nie dokumentujecie, bo to jest te 12 kwalifikujacych miesiecy. W ten sposob w systemie zostanie odnotowana data otrzymania rezydentury jako marzec 2015 i mozna skladac dokumenty o naturalizacje. Oczywiscie trzeba miec LITUK i egzamin jezykowy wylacznie z listy akceptowanych i zrobiony w certyfikowanym centrum egzaminacyjnym.
                        • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.03.16, 21:52
                          Dzieki bardzo. Jesli wyslemy papiery za 2010-2015 to ten glupi WRS tez wymagany? Czy tego juz nie trzeba?
                          Advanced english egzamin zdany wystarczy? Dziekuje za info
                          • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 09:05
                            NIe, trzeba zdac osobny egzamin z tej listy:
                            www.gov.uk/government/publications/guidance-on-applying-for-uk-visa-approved-english-language-tests
                            Egzaminy sa organizowane w tylko 10 miastach w UK. Koszt: 150 funtow.
                            • mamakamyka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 18:29
                              Cholera. A ten egzamin to na jakim poziomie jakby porownac? Trudny?
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 21:08
                                www.gov.uk/english-language

Zobacz tez watek ze szpilki. Niektore linki moga nie dzialac, ale Mr Google zalatwi sprawe.
                              • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 21:26
                                Zdaje swoj w czwartek. Jak zdam, to napisze, jak bylo.
                                • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 31.03.16, 19:57
                                  Zdalam :) Egzamin to po prostu 10-minutowa rozmowa z egazaminatorem. Nic sie nie pisze. Trzeba przyjsc pol godziny przed czasem. Spoznilam sie (roboty drogowe ), ale mnie wpuscili. Zrobili mi zdjecie, probe glosu (dwukrotne odliczanie jeden do dziesieciu) , paszport. Chwile po zakonczeniu sympatyczna pani sekretarka powiadomila mnie, ze zdalam i ze w ciagu siedmiu pracujacych dni otrzymam certyfikat. Poprosila mnie o nierozmawianie z innymi kandydatami.
                                  Nie ma sie czego bac.
                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 01.04.16, 12:23
                                    andgie-Gratulacje!!!! gdzie zdawalas?jaki rodzaj egzaminu dokladnie? jestes juz do przodu !
                                    • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 01.04.16, 20:59
                                      W Trinity Leeds SELT Centre, GESE grade 5.
                                      • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.04.16, 21:25
                                        dzieki andgie :) zapisze sie na taki ,tyle ze w Birmingham...
                                        • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.04.16, 22:41
                                          A dzis dostalam dyplom :)
                                          • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 00:54
                                            Andgie-brawo ty :)
                                            Zaczelam czytac przewodnik jak wypelnic formularz o rezydenture I tam troche masla maslanego jest.
                                            pytanie do was:
                                            czy skoro pisze oplata 65 za kazdego czlonka rodziny to za dzieci tez place czy tylko za doroslych?
                                            Czy jesli pytaja o 5 ostatnich lat(wyjazdy czy zatrudnienie np.)to maja na mysli lata kalendarzowe czy finansowe?
                                            W jakiej formie wysylacie potwierdzenie council tax?kazdy comiesieczny dowod zaplaty?place online,musze wszystko drukowac?dawniej takiei ksiazeczki byly,wszystkie wyslac?
                                            CzY konieczny jest akt malzenstwa? Kurzy sie w Polsce....
                                            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 10:13
                                              -65f placi kazda osoba, ktora jest wymieniona w formularzu, dzieci tez.
                                              - rok kalendarzowy
                                              -po co potwierdzenia wplaty council tax? Wysylasz po 2 listy za kazdy rok rezydentury. Instytucje, z ktorych powinny byc listy sa wymienione w poradniku. Dokumenty dotyczace pracy za 5 lat. Dokumenty o pobieranych zasilkach
                                              - akt malzenstawa tak, jesli zalaczasz meza do swojej aplilacji jako czlonka rodziny
                                              • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 17:00
                                                wiem o tym 2 listy za kazdy rok rezydentury ,ale czy wysylam np. council tax czy jakis rachune to wystarczy jeden czy trzeba wszystkie za dany rok ? place co 3 miesiace prad wiec mam rachunki 4 w Roku , wysylam wszystkie 4 zeby mieli rok , czy tylko jeden z nich I cos innego tez z tego Roku >?
                                                chole*ra nawet za dzieci licza :(
                                                • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 21:53
                                                  Potrzebne sa 2 listy na kazdy rok, ktore pokazuja Twoj adres w UK (dowod ze bylas rezydentem w UK).
                                                  Wybierz 1 rachunek za prad z kazdego roku, nie trzeba 4.
                                                  + 1 inny list za kazdy rok.
                                                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.04.16, 21:55
                                                  2 za rok. Rozumiem to, ze wysylasz jeden list np. z Tv licence i jeden z hmrc za 2011 r. I po dwa listy za kazdy pozostaly rok. Jesli chcesz wysylac wszystkie listy za dany rok, to bedzie wiecej niz dwa za rok i twoje przesylka bedzie wazyla 3kg. To jest dodatkowy wymog, bo wazniejsze sa dokumenty o pracy plus pobierane zasilki.
                                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 00:35
                                                    Dzieki dziewczyny!
                                                    Czy jesli bedzie im brakowac jakiejs info czy dokumentu to skontaktuja sie ze mna zebym to mogla uzupelnic czy wniosek nie przechodzi I kasuja kase I do widzenia?
                                                  • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 10:55
                                                    Oj, na pewno sie nie skontaktuja, a kase wezma. Mowie po sobie, moja pierwsza aplikacja zostala odrzucona z tego powodu. Dlatego sprawdz dokladnie i podaj rzetelna, cala dokumentacje.
                                                  • szczepka75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 11:27
                                                    z kolezanka sie skontaktowali jak brakowalo jakiegos papierka ,kasy nie wzieli
                                                  • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 12:08
                                                    Zatem zalezy od urzednika. Lepiej byc przygotowanym bardzo dobrze i dac wszystkie dokumenty. I wiedziec , co sie wypelnia! Na sasiednim forum ktos zaalarmowal, ze go wyrzucaja z kraju, a on tu legalnie pracuje od osmiu lat. Okazalo sie, ze wypelnil niewlasciwa aplikacje .
                                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.16, 22:14
                                                    Dzieki .Pytam bo w instrukcji raczej pisza ze jak zle wypelnione lub czegos brakuje to odsylaja I tyle.
                            • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 21:41
                              dzieki za linka z egzaminami , nie ma nic w Somerset :(
                              Jaki poziom najnizszy z tych wymienionych ?A1 A2 B1 B2 C1 C2?
                              • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 21:54
                                B1
                                • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 22:08
                                  Jak daleko masz do najblizszego centrum? Ja, do Leeds, godzine drogi.
                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.03.16, 13:55
                                    Wyglada na to ,ze najblizszy jest 2h drogi, Birmingham lub Cardiff ....
                                    • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.03.16, 13:56
                                      W sumie jeszcze Londyn ,tez ok.2h
                                      • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.03.16, 16:50
                                        Ta zmiana egzaminow to wprowadzenie utrudnienia "bo tak". Zupelnie nie rozumiem, dlaczego nie mozna bylo utrzymac IETLS, ktore mozna zdac w kazdym wiekszym miescie w UK.
                                        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.03.16, 19:17
                                          To nie do konca tak jak piszesz. HO ujednolicilo system i zwiekszylo kontrole. O zmianie bylo wiadomo wiele miesiecy przed. Kto mial stary egzamin ciagle mial szanse go wykorzystac. Ludzie zdajacy nowe egzaminy sa sprawdzani, zeby ktos nie mogl sie podszywac albo wydawac pokatnych certyfikatow.
                                        • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.03.16, 15:48
                                          W sumie otrzymanie obywatelstwa to przywilej, a nie prawo, wiec HO moze robic sobie co chce. Nowe przepisy sa bardziej wymagajace (np residence card) i nowe ceny sa wyzsze, ale nie sa kosmicznie nie do pokonania :)
                          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.03.16, 10:20
                            Wrs byl wymagany do 30 kwietnia 2011, wiec jesli chcecie wysylac za okres marzec 2010-marzec 2015, to musicie go zalaczyc. Mozecie poczekac do maja i aplikowac bez wrs (5 lat wstecz), ale wtedy trzeba bedzie poczekac do maja 2017 z aplikacja o naturalizacje, bo musi minac 12 miesiecy od otrzymania pr.
    • tuiteraz12 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.16, 22:30
      Hej Forumowicze :)
      Czy moze ktos mi wytlumaczyc jak to jest z tym WRSem po kwietniu 2016? Czy juz wtedy nie trzeba wysylac certyfikatu? Ale jak wtedy ustosunkowac sie do pytan w sekcji 9 o 12-miesieczna ciaglosc pracy czy okres przepracowany bez wrsu? nie sadze, ze mozna ominac pytanie? Pomozcie :)
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.16, 23:09
        Powinien byc nowy formularz. Aplikacje bez wrs bedzie mozna od 1 maja wysylac. Okres pracy do 30 kwietnia 2011 nie bedzie sie w ogole liczyl.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.16, 23:10
          Wstrzymaj sie z wypelnianiem biezacej aplikacji.
        • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 21:32
          Jak widac formularz z marca nadal obowiazuje.Czyli wszystko jest po staremu.
          • fisherman2000 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 20:40
            Mam wypelniony formularz ale nadal nie wiem jak podejsc do sprawy WRS ... mam 1 certyfikat ale niestety nie przepracowalem tam 12 miesiecy ... jak to wpisac ? albo nie wpisywac ?
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 22:44
              Moim zdaniem na formularzu PR powinno sie wpisac zatrudnienie w UK od faktycznego momentu zatrudnienia.
              W 9.14 WPISUJEMY NUMER WRS (NAWET NIEWAZNY)
              W 9.15 ZAZNACZAMY 'NO'
              W 9.16 WSTAWIAMY PTASZEK PRZY 'Worked without permission ? go to 9.18'
              W 9.18 WPISUJEMY PRACODAWCOW I DATE ROZPOCZECIA PRACY
              JAKO Date unauthorised work ended WPISUJEMY 30.04.2011

Ja bym tak to wypelnila.
              Dokumenty zalaczamy za okres maj/czerwiec 2011-maj/czerwiec 2016.
              Niestety, jak juz kiedys pisalam, nie wiem, czy sa jakiekolwiek konsekwencje dla osob, ktore pracowaly bez WRS - i tu pisze o przyszlosciowym aplikowaniu o naturalizacje. Trzeba napisac list do HO i sie konkretnie spytac, czy to rzutuje na 'good character', czy bedzie ignorowane.
              Takie osoby powinny dostac PR (moim zdaniem), co z aplikacja o naturalizacje - nie umiem odpowiedziec.
    • tuiteraz12 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 12.04.16, 18:27
      hej plain-vanilla. Dzieki za odpowiedz. Zastanawia mnie czy ten formularz sie rzeczywiscie zmieni, jako, ze zminil sie w Marcu 2016. Myslisz, ze jest szansa na zmiane co 2 miesiace?
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 12.04.16, 21:31
        Nie wiem.
      • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 21:35
        Formularz z marca nadal obowiazuje,czyli ci ktorzy przyjechali przed 30 kwietnia 2011 maja obowiazek przedstawic ceryfikaty.Ci ktorzy przyjechali po tej dacie pomijaja sekcje 9 i pytania o WRS.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 21:38
          Moim zdaniem sekcji 9 sie nie pomija. Tylko trzeba ja wypelnic.
    • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.04.16, 14:20
      "A jesli CHB i CTC sa na partnerke, to tez sie je wymienia w formularzu, biorac pod uwage, ze to wspolne gospodarstwo domowe?"

Czy ktos zna moze odpowiedz na to pytanie z pierwszego posta?
      • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.04.16, 16:19
        Wg mnie - nie
        Ja pobieram - wpisalam
        Maz nie pobiera - nie wpisal

A jak formularz pyta? You - or - you and your partner????
        • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.04.16, 22:37
          No wlasnie nie. W tabelce jest tylko w naglowku: Who receives it, ale powyzej: "If you have answered yes to question 16.1,(czyli potwierdziles ze pobierales jakikolwiek benefit) please complete the table below to show the amount you/your sponsor receive(s), or received, each week/month and for how long the benefit has been paid. "
          Ja rozumiem to tak, ze na pytanie 'Who receives it" odpowiedz moze byc dwojaka: I /my sponsor. "Żona" mi tu jakos nje pasuje.
          A do tego ChTC jest w papierach na nas obojga, wiec powinno byc MY ;)

Mam nadzieje, ze nie jest to az tak istotne, biorac pod uwage, ze nawet samo wypelnienie aplikacji nie jest obowiazkowe i w sumie wystarczy odpowiednia dokumentacja
          • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 10:42
            Czy zona jest twoim sponosrem?
            Jesli masz spnosra, to musisz wpisac pobierane przez sponsora bnenfity.

O ile mi wiadomo, child benefit pobiera jeden rodzic. Chyba nie moze byc dwoje? Jesli sie myle, to przepraszam.
            • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 10:42
              sorry za literowki!
              • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 14:17
                To ja jestem zona haha. Moj nick jest mylacy, przepraszam. Oboje jestesmy Polakami, wiec nas sponsor zupelnie nie dotyczy. Masz racje, ze zasilek moze wplywac na konto tylko kednej osoby, ale z jakiego powodu ChTC byl na nas oboje i oboje jestesmy na rocznych rozliczeniach inoboje dostwalismy osobne listy (nie wiem czy nadal teraz tak jest, bo nam juz nie przysluguje po tym jak zmienili prawo).

Dowiedzialam sie jednak, ze pytanie o zasilki nie jest do konca prawnie uzasadnione, poniewaz ta informacja nie jest potrzebna do uzyskania rezydencji. Na starym formularzu, ktory nadal mozna uzywac, w ogole takiego pytania nie bylo, wiec to pytanie mozna zignorowac. Nie bedziemy ryzykowac, bo pewnie HO moze te informacje zdobyc tak czy owak, a co najwyzej zajmie to wiecej czasu, ale przejmowac sie tez jakos szczegolnie nie bede i wpisze po prostu 'wife'
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 14:53
                  Nie wiem, jak z tymi zasilkami jest. Wystarczy poczytac broszure o przyznawaniu paszportow dla dzieci urodzonych w UK z rodzicow Polakow. Pobieranie zasilkow i zycie na koszt panstwa jest wymieniane, jako jeden z czynnikow warunkujacych odmowe. Mowa tu o jednym z rodzicow, ktory musi udowodnic, ze ma status 'settled', zeby dziecko otrzymalo paszport brytyjski. Dla mnie to rowna sie uzyskaniu statusu pr, bo tez jest warunek 5 lat pracy i exercice treaty rights przed narodzinami dziecka. HO moze uznac, ze osoba samotna pracujaca 10h tygodniowo nie ma prawa do rezydentury, bo samo mieszkanie/przebywanie w UK nie daje tego statusu.
                  • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 15:48
                    Ale do paszportu nie musielismy wysylac nic na temat zasilkow. Tylko potwierdzenie przepracowanych pieciu lat.

Jak tak teraz mysle, to nigdzie nie spotkalam sie z regulami, ze takie a takie zasilki sa przeszkoda w otrzymaniu statusu rezydenta. Czy jest to sprawa uznaniowa i zalezy na jakiego urzednika sie trafi?

Ponoc w wytycznych dla urzednikow jest jasno napisane, ze nie moga odrzucic aplikacji o PR z powodu starszego formularza lub braku formularza w ogole. Mysle, ze moze to byc istotna informacja dla wszystkich tych, ktorzy o zasilkach nie chca wspominac podczas starania sie o rezydenture.
                    • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 15:52
                      A kiedy wysylaliscie wniosek? Bo w przewodniku jest to wymienione. Zdaje sie, ze w listopadzie 2014 opublikowali ten przewodnik. Ja nie twierdze, ze wszystkim odmawiaja, tylko ze jest dosc spory rozdzial na temat zasilkow i kto sie moze nie kwalifikowac.
                      • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.04.16, 21:29
                        Wysylalismy w czerwcu 2015 i nie przypominam sobie, zebysmy zalaczali papiery dotyczace zasilkow, ale jeszcze to sprawdze.

Ja mam w pamieci od zawsze to, ze zeby dostac obywatelstwo czy byc uznanym za stalego rezydenta nie mozna korzystac z pomocy panstwa, dlatego dziwie sie, ze poprzednie formularze tego nie uwzglednialy. Moje podejrzenie jest takie, ze HO i tak sprawdzal te informacje, a teraz dodali to do aplikacji, zeby sobie ulatwic prace, ale to tylko podejrzenie.

W kazdym razie, mysle, ze jesli zalaczone dokumenty sa wystarczajace, to nawet jesli aplikacja nie jest wypelniona idealnie, to nie powinno to byc powodem odrzucenia wniosku.
                        • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.04.16, 14:59
                          czy akt malzenstwa musze przetlumaczyc I dolaczyc tlumaczenie do dokumentu?
                          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.04.16, 15:35
                            Moim zdaniem to dolaczasz akt malzenstwa tylko wtedy, kiedy jeden z malzonkow jest na tej samej aplikacji jako czlonek rodziny. Dokumenty powinny byc przetlumaczone, tyle pamietam z przewodnika. Nie wiem, co bedzie dla ciebie prostsze - tlumaczenia, czy wyslanie kogos w Polsce do USC i poproszenie o miedzynarodowa wersje odpisu aktu malzenstwa (wtedy priorytetem wysyla do ciebie). Ja taki odpis wzielam, zanim przyjechalam do UK i w sumie przydal mi sie dwa razy.
                            • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.04.16, 16:02
                              dzieki bardzo , czy osoba ktora w usc brala taki odpis miala twoje upowaznienie? bede siebie wpisywac jako `zona` bo mam 5 lat przepracowane ale z przerwami a maz ma ciaglosc.
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.04.16, 17:29
                                Zadzwon do tego konkretnego usc w Pl. Nie pamietam, czy bylo upowaznienie. Wydaje mi sie, ze rodzice nie potrzebuja ani bliska rodzina.
                            • roses2 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.01.17, 14:03
                              Mam pytanie odnosnie aplikacji EEA(PR) czy jak aplikuje ja z mezem( maz jako czlonek rodziny) czy musze wypelnic Section 11 - Spouse, civil partner or durable partner of the sponsor???? Prosze o pomoc. Dziekuje
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.01.17, 14:19
                                Tak, jest napisane na stronie 24.
                                Przypominam, że do końca stycznia można wysyłać starszą wersję aplikacji EEA, ktora ma 11 stron i jest o wiele prostsza do wypełnienia. Info proszę poszukać w sieci. Jest mnóstwo artykułów i potwierdzenie z samego HO, że nie mają prawa odmówić aplikacji na innym formularzu ani nawet w formie listu pod warunkiem, że formularz opłaty jest bieżący.
                                Podobno od 1 lutego ma być nowy formularz do aplikacji o rezydenture. Widziałam info na Immigration Boards, ale na 100% nie wiem.
    • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 19:21
      Krótkie i pewnie banalne pytanie:
      Chodzi mi o stalą rezydenturę by moc potem składać wniosek o obywatelstwo.We wniosku mam dwie opcje:
      -applay document certifying permanent residence or permanent residence card.
      ktora opcje mam wybrac?
      z gory dzieki
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 19:44
        Prosze na pierwszej stronie:
        Who this form is for
        Use this application form if you wish to apply for a document certifying permanent residence (if you?re an EEA national) or permanent residence card (if you?re a non-EEA national)
        • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 20:19
          Sorki wlanie tez znalazłem to.
          Mam jeszcze kilka pytań.
          Mianowicie przyjechałem do UK w 2003 roku czyli rok przed wejściem do Uni na szkole językowa (dostałem wizę studencka do maja 2004).
          Czy w tej sytuacji:
          -Czy muszę przedstawiać jakieś dokumenty na rok przed wejściem do uni (maj jedynie enrollment z collegu)?
          - Pracuje u tego samego pracodawcy od 2007 (ostatni wpis w WRS) roku. Czy muszę dołączyć dokumenty na okres przed 2007 na innych pracodawców z WRS czy sama WRS z tymi pracodawcami wystarczy?
          Z góry dziękuje za pomoc.
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 21:18
            Dokumenty wysylasz za 5 lat, bo tyle wymagane jest do uzyskania rezydentury. Za jakie lata wyslesz papiery zalezy, czy: 1.chcesz od razu aplikowac o naturalizacje 2. bedziesz czekac 12 miesiecy po uzyskaniu dcpr. Opcja 1 - wysylasz dokumenty od kwietnia 2010 do kwietnia 2015, nie wysylasz nic za okres od 04.2015-04.2016. Opcja 2 - wysylasz dokumenty od 04.2011-04.2016. Wpisujesz date przyjazdu do UK w celu stalego pobytu.
            Przeczytaj przewodnik, wszystko jasno opisane.
          • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.04.16, 14:38
            Mysmy podali date kiedy przyjechalismy pierwszy raz do UK, ale dokumenty przedstawilismy za lata sierpien 2007- grudzien 2014 (date przyjazdu mamy wczesniejsza), bo tak nam pasowalo
            • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.04.16, 11:41
              Dzieki za pomoc.
              Jeszcze mam pytanie odnosnie otwiedzenia adresu. Musze I przeslac np rachunki za prad I pisze ze musza byc orginaly. Ja nie dostaje rachunkow w formie papierowej moge jedynie wydrugowac samemu logujac sie do konta online.
              Czy takie wydrukowane moga byc?
              Czy musze sie kontaktowac z dostarczycielem energi zeby mi wyslali orginal
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.04.16, 12:05
                Nie musza byc rachunki za prad.
                -Letters or other documents from government departments or agencies, for example HM
                Revenue and Customs, Department for Work and Pensions, DVLA, TV Licensing
                -Letters or other documents from your GP, a hospital or other local health service about medical
                treatments, appointments, home visits or other medical matters
                -Bank statements/letters
                -Building society savings books/letters
                -Council tax bills or statements
                -Electricity and/or gas bills or statements
                -Water rates bills or statements
                -Mortgage statements/agreement
                -Tenancy agreement(s)
                -Telephone bills or statements
                • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.04.16, 14:34
                  Wiem ale akurat za pierwsze lata mam tylko za prad
    • yadrall Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.16, 23:06
      Mam kilka pytan:
      - czy rezydentura jest nadawana na czas okreslony? Czy jezeli moj maz 3 lata temu dostal dokument,bo wtedy oboje pracowalismy to ten dokument dzis nadal jest wazny-choc pewnie w obecnej sytuacji by mu potwierdzenia nie dali?
      - czy mozna samemu wybrac okres,ktory sie chce "rozliczyc"-czy musi to byc ostanie 5 lat?
      - ile czeka sie na rozpatrzenie wniosku?
      - czy w obecnym permanent residency proof jest miejsce na wpisanie sponsora?
      Dzieki serdeczne :)
      • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.04.16, 22:07
        Z tego co pamietam rezydentura jest na cale zycie, ale traci sie ja jesli wyjedzie sie z kraju na 2 lata.
        Okres mozna wybrac samemu, ale logicznie myslac nie powinien sie on konczyc pozniej niz 2 lata temu ze wzgledu na to co powyzej.
        • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.04.16, 10:47
          Czy faktycznie każdy z Was załączał z aplikacją listy od wszystkich pracodawców ? Nie wystarczy P60 i P 45? Wypełniam męża aplikację a on w swoim dorobku miał pracę przez agencję...Jak myślę, ze mam znowu do nich się zwracać z prośbą to dostaje zimnych potów bo głupi P45 wypełniali trzy razy ...ciagle wpisywali inną datę zakończenia pracy!
        • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 21:25
          Rezydentura stala wazna jest 10 lat,chyba ze przekroczy sie zasady okreslone przez HO.
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 00:42
            Mozesz podac link? Nigdy sie nie spotkalam z tym, zeby rezydentura byla wazna przez okreslony czas.
            • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 08:24
              Gdzieś to czytałem, postaram się poszukać.Na pewno pozwolenie na pobyt stały(ILR) jest bezterminowo.Jezeli dobrze pamiętam to nawet w aplikacji jest sekcja gdzie wypełniają ja osoby których papiery zaginęły, zostały skradzione lub utraciły ważność.
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 08:41
                Moim zdaniem pr jest bezterminowa, bo to jest ilr, tylko dla obywateli ue. Jedyne z czym sie spotkalsm, to ze dokument jest wazny 10 lat i trzeba go odnawiac, ale to dla ludzi spoza ue. Dcpr nie ma terminu wygasniecia/waznosci.
                • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 21:26
                  Mozliwe ale gdzies mi sie to obilo o oczy.
    • yadrall Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.05.16, 22:24
      Mozesz podac linka do tego info? Chcialabym sprawdzic jakie sa te zasady HO-wszak zasady przyznawania rezydentury (tak jak i obywatelstwa) ciagle sie zmieniaja,wiec ciekawa jestem jak to jest w wypadku osob majacych juz dokument od jakiegos czasu.
    • plain-vanilla FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 04.05.16, 11:24
      Nie wiem, czy bylo o tym na forum.
      Do aplikowania o stala rezydenture nie trzeba uzywac ostatniego formularza. Mozna uzyc starsza wersje, ktora ma 12 stron i jest latwiejsza do wypelnienia. Tutaj cytat ze strony HO - przewodnik na urzednikow rozpatrujacych aplikacje:
      An EEA(PR) form can be used to submit an application. However, you must not refuse or reject an application because it is not on the right form. A letter requesting a document certifying permanent residence or permanent residence card, or an application made on one of the previous forms (EEA3 or EEA4), is acceptable as long as:
       the correct fee is submitted with the application
       the applicant gives their biometric information if they are a non-EEA national applying
      on or after 6 April 2015
      • mar.tom76 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 04.05.16, 21:35
        Witam, to co proponujesz wydaje sie byc dosyc "sliskie",dlaczego???Poniewaz na 1-wszej stronie obecnej aplikacji jest dosyc wyraznie napisane ze po 18 marca akceptowana bedzie tylko ta aktualna wersja.Jestem pewien ze gdy ktos zlozy taka (stara) aplikacje z miejsca ja odrzuca.Przewodnik dla urzednikow to pismo wewnetrzne ktorego pospulstwo nie musi znac.Gdy odrzuca aplikacje zawsze sie mozna klucic z sadzie,tylko czy jest sens "kopac sie z koniem" gdy instrukcja dla aplikantow jest jasna??? Pozdro.
        • plain-vanilla Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 04.05.16, 21:43
          Wytyczne dla urzednikow sa dostepne dla wszystkich, bo opublikowane w sieci na stronie rzadowej. Kto chce, to bedzie czytal, tak samo, jak ludzie czytaja przepisy imigracyjne i sie potem dziela wiedza np. na Immigration Boards. Nie ma takiej mozliwosci, zeby aplikacja zostala odrzucona wylacznie z powodu uzycia innego formularza. W tym co pisze nie ma nic 'sliskiego'. Twoje stwierdzenia, ze aplikacja zostanie odrzucona jest po prostu pisaniem zwyklego klamstwa. Podobnie jak spekulacje, ze rezydentura jest na 10 lat, bo gdzies ci sie o oczy obilo.
          Podaj zrodlo swojej metnej "wiedzy", bo ja podalam cytat z oficjalnego dokumentu dostepnego nie dla wybrancow, ale dla wszystkich.
          • mar.tom76 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 05.05.16, 21:01
            Nie bede podawal linka pierwszej strony aplikacji z marca tego roku bo jest to bez sensu.Kazdy moze sobie to przeczytac na ekranie kompa, lub jezeli juz wydrukowal to na wlasnej kopi.Ludzie juz podlapali twoj pomysl i tylko czekac az pojawia sie pretensje ze stracili paredziesiat funtow;)))Instrukcja dla urzednikow to nie instrukcja dla aplikantow,pomimo ze jest byc moze na publicznej stronie.Nie po to Anglicy wymyslaja coraz to glupsze pytania w formularzach aby mieli akceptowac stare aplikacje.Niestety ale robisz ludziom falszywa nadzieje.Moze moja wiedza w poprzednim temacie byla "metna" ale w tej kwestii jest czarno na bialym ze po 18 marca obowiazuje ten jedyny formularz.Proponuje odrazu zamiescic informacje na forum ze wrazie czego zwracasz ludziom kase za odrzucona aplikacje;)
            • plain-vanilla Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 05.05.16, 21:29
              Pretensje kazdy moze miec do siebie. Ja nie kaze nikomu wypelniac starszej wersji aplikacji ani nie trabie wkolo, ze to jedyna sluszna droga.
              Pisze, ze jest taka opcja. Jak ktos chce, to moze to zrobic na wlasna odpowiedzialnosc. A moze zadzwonic na infolinie HO i sie zapytac. Moze wyslac email i sie zapytac. Jak komus bedzie bardzo zalezalo, to sprawdzi sam.
              A twoje nastawienie jest zabarwione agresja. Merytorycznie nic nie wniosles do dyskusji, ktora niniejszym z toba koncze.
              • mar.tom76 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 06.05.16, 11:43
                Agresja? ;-) Proszę cię;-) Większość ludzi zwraca się do ciebie z pytaniami bo nie znają dobrze języka jak również prawniczej angielskiej terminologii która zresztą niewielu anglikow zna, a ty twierdzisz że jak ktoś będzie chciał to sobie poczyta?Ja się nie czepiam tylko czytam posty innych ludzi którzy na te twoje pomysły są gotowi pójść,gdyż tobie ufają. Gdy ktoś otworzy kopertę i zobaczy stary formularz to zajadow że śmiechu dostanie ;-). Żaden doradca imigracyjny nie odważył się doradzać użycia jakichś starych formularzy;-) Pozdro.
                • takasia73 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 06.05.16, 21:25
                  Witam,
                  Myślę że plain-vanilia ma rację. Kilka dni temu przewertowałam angielskojęzyczny portal immigration board, na którym znalazłam taką samą informację tj. ze można aplikować na starszej wersji aplikacji. Ponadto w innym miejscu wypowiadał się brytyjski doradca w sprawach imigracyjnych i też miał podobną opcję dla tych, którzy nie chcą ujawniać pewnych informacji jak np informacji o benefitach. Plain vanilia robi bardzo dobrą robotę, bo pomaga innym i nie zatrzymuje swojej wiedzy tylko dla siebie. Jest aktywna nie tylko tutaj, ale tez na innych portalach.Dzięki za to, że Jej się chce poświęcać swój czas dla innych. Ona podpowiada a nie narzuca innym swoje zdanie. Zawsze można zadzwonić do HO, aby uzyskać odpowiedz na nurtujące pytania!
                  • mar.tom76 Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 07.05.16, 00:33
                    Witam,no to aplikuj na starych aplikacjach, a szczegolnie o obywatelstwo czy (ILR).Ciekawe czy poswiecisz prawie 1500 funtow???Jezeli Pani plain-vanilla proponuje aby wysylac stare aplikacje na PR to moze wysylajcie rowniez stare aplikacje na obywatelstwo???Jezeli stac ciebie(was) na sadzenie sie z HO to wysylaj takie aplikacje.Czy uwarzasz ze Angole to idioci???Sam sie o tym przekonalem ze nie sa idiotami,a cwaniakami;),lepszymi anizeli my Polacy.Wymyslili sobie taki WRS, ale gdy ktos nie rejestrowal sie bo nie mial pojecia o takim wymogu lub zarejestrowal sie z opoznieniem (jak ja,druga rejestracja po zmianie pracodawcy rok po fakcie!!!) i pracowal,a pelno takich osob chocby na tym forum,to brytyjskie sluzby i HO nie reagowaly w zaden sposob.A powinny przy kazdym kontakcie czy rejestracji nie zgodnej z prawem informaowac aplikanta,lub go nawet aresztowac.Ja dzieki takiemu "prawu" prawdopodobnie pracowalem NIELEGALNIE 6 LAT!!!!Gdyby mnie poinformowano lub nawet aresztowano wiedzialbym ze cos zrobilem zle!!!!!!!!!Teraz gdy wielu chcialoby aplikowac o obywatelstwo czy PR okazuje sie ze nie moze bo nie ma WRS-u.Wystarczyloby azeby kazdy pracodawca mial obowiazek rejestrowac kazdego Polaka przyjmoweanego do pracy a porady Pani plain-vanilla byly by zbedne.Nie mam racji?????????????Ja sie zarejestrowalem,pozno bo pozno,ale ilu naszych rodakow wogole tego nie zrobilo.Pani plain-vanilla proponuje numery ktore z automatu skazuja aplikanta na porazke,chyba ze ktos ma kase na sadzenie sie z HO!!!!A co do benefitow,kazdy podaje swoj NIN przy aplikacji o zasilki.Czy sadzisz ze ludzie z HO sie nie polapia kto ile wziol zasilkow bez podania im tego na tacy????Nawet jak nie napiszesz nazwiska rodowego matki to sami sie o tym dowiedza;)Pozdrawiam z Manchesteru;)Zycze wiecej wyobrazni;)I najwazniejsze,nie mam zlych intencji,tylko niektore pomysly tracaja absurdem.
                    • panixx Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 08.05.16, 22:04
                      Mecza mnie takie osoby jak ty- czepiasz sie i nawet nie chce mi sie tobie odpowiadac bo z pozyzszych wypowiedzi widze, ze nie warto.
                      Jak nie potrafiles zadbac o swoje interesy (WRS) to pluj sobie w brode, ale nie na forum na Plain-vanilla. Tutaj jest darmowa porada z klauzala ze doradcy nie sa specjalistami w prawie imigracyjnym, ale po prostu zyczliwymi ludzmi, ktorzy pomagaja.
                      Plain-vanilla - ja dziekuje!
                      • plain-vanilla Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 08.05.16, 22:14
                        Dzieki, panixx :-) Ja sie nie denerwuje, bo nie widze wpisow i mam swiety spokoj :-)
      • tushnails Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 10.05.16, 14:27
        strona 20 w aplikacji to jest o twoim sponsorze
        • tushnails Re: FORMULARZ DO APLIKACJI O STALA REZYDENTURE 10.05.16, 14:28
          a tutaj aplikacja www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/505032/EEA_PR__03-16.pdf
    • yadrall Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 11:54
      A masz gdzies linka do starej aplikacji?Tyle,ze moj ojciec chce aplikowac pod sekcja ze spasorem i powolujac sie na zamieszkanie tu obu corek plus wnokow.Tato pracowal u brytyjskiego armatora do roku 2012,a obecnie dostal za tamte lata brytyjska emeryture. Miedzy 2012,a dzis pomieszkiwal troche u mnie,troche u siostry i troche w pl.Teraz chcialby rezydenture coby po ew.brexicie mogl nadal do wnukow przyjezdzac bez problemow.
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:00
        Googlaj EEA3, ale nie wiem, czy ta aplikacja zawiera sekcje sponsora, musisz sama sprawdzic. Pamietam, ze ja ten formularz EEA3 wypelnialam dla siebie (jako zona) i maz na siebie w 2011 r.
        Masz nawet napisane, ze list wystarczy??? Czyli mozna wcale nie wysylac aplikacji?
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:01
        Prosze:
        portal.mpsv.cz/eures/podminky/britanie/eea31.pdf
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:02
        Musisz tylko pamietac, zeby zalaczyc aktualny payment slip z biezaca kwota. Jesli kwota nie bedzie wpisana, to aplikacja jest odrzucana.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:04
          Mozna wydrukowac sama strone nr 6 z biezacej aplikacji EEA(PR) i zalaczyc do formularza EEA3.
    • yadrall Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:13
      Dzieki.Napewno jeszcze zalace deklaracje mojej siostry,ktora jest sponsorem.Teraz czekam az mlodszy skonczy cwiczenia i mam forum na telefonie,wiec w domu zglebie temat.Dzieki za pomoc.Normalnie ciekawa jestem czy moj ojciec to zalatwi.
      • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:22
        Witam,
        Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie...Od kilku tygodni jestem posiadaczką brytyjskiego obywatelstwa. Mój mąż chce teraz wystąpić o PR dla siebie, on jest tu krócej niż ja i dlatego nie aplikowalismy razem...
        Wypełniam aplikację i nie jestem pewna czy faktycznie trzeba tam dołączyć listy od wszystkich pracodawców czy wystarczy od obecnego i P60 od pozostałych?
        Teraz przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie....czy mąż wogole może aplikować sam czy tez powinien poczekać jeszcze rok i wtedy aplikować jako surinder singh? Chodzi o to, żeby złożyć tę aplikację jeszcze przed referendum a jemu właśnie minie 5 lat w UK na początku czerwca. Dzięki :)
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:30
          Surrinder Singh jest dla ludzi spoza UE.
          www.gov.uk/family-permit/surinder-singh

Skoro mezowi mija 5 lat w czerwcu, to niech wysyla aplikacje na siebie. Wysyla sie dokumenty za 5 lat wstecz, bo maz ma udowodnic ze mieszkal i pracowal w UK przez te 5 lat przed data aplikacji. Reszta info jest w poradniku oraz w samym formularzu EEA(PR), ktory trzeba na spokojnie przeczytac kilka razy.
          • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 12:33
            Dzięki wielkie plain-vanilla!Tak czytam ten przewodnik tyle tylko ze mam ząbkującego malucha na rękach i czasem gubię wątek. A co radzisz z tymi listami od pracodawców ?
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 13:55
              Przeczytalas przewodnik i formularz?
              P60, wybrane paylips i list od aktualnego pracodawcy powinien wystarczyc plus 10 listow, po 2 za kazdy rok od instytucji podanych w przewodniku.
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 13:56
                Plus inne dokumenty wymienione jako potrzebne do aplikacji.
                • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.05.16, 14:00
                  Dziękuje. Przeczytałam i mi z niego wynika ze list od każdego pracodawcy z uwzględnieniem godzin pracy i wynagrodzeniem...dlatego pytam bo ktoś gdzieś pisał ze wystarczy od obecnego pracodawcy i byłam ciekawa jak Wy to ozwiazsliscie:) Dziękuje !
    • szpil1 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.05.16, 22:32
      A ile czekaliscie na odpowiedź po wysłaniu aplikacji?
      • ukasia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.06.16, 20:51
        Podbijam.
        Ile czasu czeka się teraz na odpowiedź?
        • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.06.16, 22:33
          Ja czekalam na PR szesc tygodni.
          • vercueil Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.07.16, 16:58
            3 miesiace - wniosek w marcu, karta dotarla w czerwcu
    • oliwk-a190 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.05.16, 18:08
      Czy trzeba drukować wszystkie 85 stron!!! Może jest skrócona wersja bez sponsora Itd.?
      • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.05.16, 18:35
        Nie, nie trzeba, tylko te, ktore wypelniasz.
        • oliwk-a190 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.05.16, 19:08
          Dziękuję
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.05.16, 23:00
            Wyslij nie strony, ale sekcje, ktore ciebie dotycza. Numery sekcji podane sa w formularzu, zalezy ktora opcja ciebie dotyczy. Moze byc cos pomiedzy 20 a 30 stron.
    • r2r2211 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 14.06.16, 19:41
      dokumenty drukowane z konta online.
      witam czy wysłaliście bank steatementy wydrukowane z konta online?
      czy faktycznie trzeba isc do banku zeby postawili na nich swoja piecztke?
      a co z rachynkami za prad etc wydrukwanymi z konta onlie?
      z gory dziekuje
      • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 14.06.16, 21:18
        Ja poszlam do banku, wystawili kopie. Kosztowalo 5 funtow, nie bede ryzykowac.
        • miss.e Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.06.16, 23:38
          hey plain-vanilla
          jak mozna napisac na priv do ciebie? nie mam konta na gazecie
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 17.06.16, 13:21
            Mozesz pisac do mnie wiadomosci przez moj profil na gazecie (ja tez nie mam konta gazetowego) albo podac mi twoj email i ja sie odezwe.
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 17.06.16, 13:23
            Napisalam na priv.
            • miss.e Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 17.06.16, 23:48
              odpisalam
    • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.06.16, 17:17
      czy jest jakas infolinia gdzie moge zadzwonic i zapytac ?
      • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.06.16, 17:22
        Zapytam, tez tutaj:

1. jak szybko odsylaja dokmenty ?
        2. mam corke ktora urodzila sie w UK czy powinam ja dopisac do wniosku ? ma 8 miesiecy
        3. ja jestem tutaj 5 lat ale jakes 5 miesiecy nie pracowalam maz mnie utrzymywal, ale widnieje na rachunkach i kontrkcie o mieszkanie, czy skladac bo niby jet napisane dla osob ktorzy zyja w UK a nie pracuja, wiedz nie jestem pewna czy nie poczekac
        • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.06.16, 19:45
          1. Odesla , gdy podejma decyzje, co zajmuje srednio dwa-trzy miesiace.
          2. Nic nie wiem na temat dzieci.
          3. 5 lat to jest niewystarczajace, 5+1 rok, szesc lat. To, ze maz utrzymywal, to nie szkodzi, zylas z wlasnych srodkow (pensja meza tez sie liczy) I 5 miesiecy to relatywnie krotki czas.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.06.16, 20:56
          Jesli aplikujesz o rezydenture, to 5 lat wystarczy. Powinnas udowodnic zatrudnienie przez te 5 lat. Nie wiem, jak bedzie rozpatrywana przerwa 5 miesieczna. Jesli kobieta lub mezczyzna nie praciwali, to moga dostac rezydenture na pracujacych zone/meza (wtedy malzonkowie sa sponsorem).
          Dokumenty odsylaja razem z karta, czyli po 2 do 6 miesiecy.
          Jesli ktores z rodzicow bylo zatrudnionych przez 5 lat PRZED narodzinami dziecka, to moze dziecko sie kwalifikowac do otrzymania paszportu brytyjskiego. Warunek to praca i wazny WRS. 8-miesiecznego dziecka nie ma sensu dolaczania do wniosku o rezydenture, bo dziecko musi mieszkac 5 lat w UK. Moze ma jednak szanse na brytyjski paszport? Bo to tylko koszt 47f.
          • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.06.16, 12:20
            dziekuje za odp. niestety maz przyjecha (sierpien 2010) do UK przedemna ja pracowalam jeszcze w irlandii zeby miec jakies zaplecze gdyby sie nie udalo. Pierwsza prace mial w paznierniku i nie zlozyl na WRS, zawsze to ja sie takimi rzeczami zajmowalam i dopiero jak przyjechalam w lutym to zlozylam. Corka jest z pazdziernika 2015, wiedz ogolnie jets 5 lat ale brak WRS. Jak uporam sie z rezydentura to zloze jak odmowia to trudno. Bede miec nauczke na drugi raz, dlatego tez chce zlozycz na rezydentura mowia, ze nie jest potrzebna, ale kto wie co bedzie potem.
            Jesli chodzi o te 5 misiecy to byl okres jak przyjechalam do UK postanowlam zrobi sobie odpoczynek, nie szukalam pracy dopiero podjelam prace kolo wrzesnia, to nawet wiecej niz 5 misiecy. Powinnam wypisac jakies sekcje ze sponsorem ? Mozna porosic o jakis link do przewodnika? dziekuje
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.06.16, 13:12
              Formularz i przewodnik.

www.gov.uk/government/publications/apply-for-a-document-certifying-permanent-residence-or-permanent-residence-card-form-eea-pr

Jesli maz ma w tej chwili przepracowane 5 lat, to on maz aplikowac a ty jako czlonek rodziny, wtedy maz jest sponsorem. Jesli bedziesz aplikowala na siebie, to rozdzialow sponsora nie wypelniasz. Numery sekcji, ktore trzeba wypelnic masz podane w formularzu. Reszta w przewodniku.
              • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.06.16, 16:33
                Czyli jak chce aplikowac na siebie musze wypelnic osobna aplikacje dla siebie z tego wynika. Ale bede musiala chyba poczekac do wrzesnia, bo z tego co napisales wyzej ze musze udowodnic ze pracowalam. Bo chodzilo o to, ze maz mne utrzymywal przes te misiace, a potem sama zarabialam i teraz czy to uznaja szkoda, ze nie znalazlam nmeru zeby tam zadzwonic.
                • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.06.16, 16:59
                  ok juz doczytalam tak trzeba pracowac jest napisane jak byk na aplikacji (worker, self-employed, student or jobseeker) poczekam do wrzesnia z moja. Dzieki i jak cos to bede jescze pytac :)
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.06.16, 16:59
                  Mozecie razem z mezem aplikowac. On jako sponsor, ty jako czlonek rodziny. Karty dostaniecie oboje. Jak masz watpliwosci, to zadzwon Home Office Nationality Enquiries. Tel w google znajdziesz.
    • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 19:33
      -do pernamentnej rezydentury jak wpisuje meza to zadnych jego dokumentow payslipow nie wysylam ani paszportu tylko wszystko swoje?
      -czy moge zamiast paszportu wyslac polski dowod?
      -musze wyslac 2 dokumenty potwierdzajace ze jestem tutaj np payslip ale tylko jeden z kazdego roku tak? raczej na pewno inaczej koperta bylaby bardzo gruba:)
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 19:41
        Tak, koperta bedziesz bardzo grubs. Kup foliowy worek special delivery. Dokumenty wysylasz dla KAZDEJ osoby wpisanej do wniosku. Jak beda wazyc 5kg, to trudno. Nie ma limitow na maks liczbe dokumentow. Szczegolowa lista jest podana albo w samym formularzu albo w przewodniku, ktory trzeba przeczytac. Payslip nie jest potwierdzeniem rezydentury. Czytalas formularz i przewodnik? Bo tam jest dokladna lista dokumentow - 2 za kazdy rok dla kazdej osoby. Osobno dokumenty dot. pracy.
        • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 19:46
          aha dziekuje bardzo
          przeczytalam kilka poprzednich wypowiedzi i wydawalo mi sie ze dla drugiej osoby nie trzeba wszystkich dokumentow niestety trzeba
          w przewodniku jest napisane ze paszport albo ID wiec mysle ze moge wyslac ID i bedzie ok
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 21:16
            Bedzie ok. Nie stresuj sie. Tylko na spokojnie formularz i przewodnik przeczytaj. Lepiej aplikowac teraz, bo potem moga znaczaco oplaty podskoczyc. Przygotuj sie na dluzsze czekanie. Znajomy wyslal w marcu, po prawie 3 miesiacach dostal dokumenty z powrotem razem z PR. Teraz mysle, ze wiecej ludzi bedzie aplikowac plus jeszcze mamy tych, ktorzy wrs nie wyrobili. Oni tez zaczeli juz w maju aplikowac.
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 19:44
        Czy dowod akceptuja tez jest napisane. Trzeba czytac dokumentacje albo znalezc kogos, kto za nas wypelni wniosek.
        • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 21:31
          Ja dopiero wydrukowalam formularz a juz mnie glowa boli :)
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 21:43
            To od razu sobie oddziel sekcje, ktore cie dotycza a reszta do recyklingu. Potem siadz z formularzem i przewodnikiem i bedzie ok.
            • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 21:53
              Podrukowalam te sekcje,ktore beda potrzebne :) Bede aplikowac jako family member,maz jako glowny aplikant.Rozumiem ze musze dla siebie wypelnic wszystkie sekcje,ktore on plus sekcja 11.Troche tego :)
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 22:03
                Tego nie wiem, bo aplikowalam dla jednej osoby. Mozecie skorzystac z formularza EEA3 - wersja nieortodoksyjna dla odwaznych. Zgodnie z wytycznymi dla pracownikow Home Office - nie maja prawa odrzucic aplikacji o rezydenture nawet jesli jest wyslana na starym formularzu albo tylko jest list plus dokumenty. Najwazniejsze to pamietac o aktualnym fornularzu oplaty oraz adresie.
                Nie znam nikogo, kto aplikowal w ten sposob. Wpis widzialam na wlasne oczy, niestety zrodla pdf nie mam, ale jest to do znalezienia.
                Formularz EEA3 wypelnialam 5 lat temu dla meza i siebie jako czlonka rodziny.
                • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 23:00
                  Zakrecone to wszystko.Rozumiem ze w tej sytuacji maz jest moim sponsorem wiec te sekcje tez musze wypelnic?
                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 23:29
                    Nie wiem. Domyslam sie, ze przewodnik to wyjasnia. Formularz eea3 byl prostszy w wypelnieniu, jesli sie aplikowalo z czlonkiem rodziny. Nowy formularz wypelnialam tylko dla 1 doroslej osoby, wiec nie mam zadnej wiekszej wiedzy niz to, co sama wyczytasz z przewodnika.
                    • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.06.16, 23:52
                      Tylko ze nawet jak bym chciala zaryzykowac ze starym formularzem ciezko go znalezc :) No nic.Poczytam, poszperam moze do czegos dojde.Chyba ze w miedzyczasie odezwie sie ktos,kto wypelnial z czlonkiem rodziny i podzieli sie info :)
                      • blazejek27 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.07.16, 15:58
                        Witaj bisiek10,
                        Jesli jeszcze nie znalazlas to jest tu:

webarchive.nationalarchives.gov.uk/20141203164455/https://www.gov.uk/government/publications/application-for-a-permanent-residence-card-form-eea3
                        • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.07.16, 19:36
                          Hej dzieki :) Po rozmowie ze znajoma zajmujaca sie pomoca w uzyskaniu PR chyba nie bede ryzykowac ze starym formularzem :)
                • ta_ruda Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 00:56
                  J teraz wypelniam dokumenty i zdecydowalam uzyc EEA3 bo jest prostsza. Nowy formularz jest dosc dlugi, a ja niestety nie mialam WRS zrobionego dobrze za okres 2005-2011. Bede wiec aplikowac na podstawie okresu 1 maja 2011 - 1 maja 2016 ktory mam odpowiednio udokumetowany.

Czytam, ze mozna uzyc EEA3: www.freemovement.org.uk/how-to-make-a-permanent-residence-application/
                  • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 11:03
                    Ta porada z linka jest z 14 maca 2016.Na pierwszej stronie aktualnego formularza jest wyraznie napisane ze ten formularz jest do aplikacji skladanych po 18 marca 2016r.
                    • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 11:21
                      bisiek10
                      Prosze, strona nr 19:
                      An EEA(PR) form can be used to submit an application. However, you must not refuse or
                      reject an application because it is not on the right form. A letter requesting a document
                      certifying permanent residence or permanent residence card, or an application made on one
                      of the previous forms (EEA3 or EEA4), is acceptable as long as:
                      ? the correct fee is submitted with the application
                      ? the applicant gives their biometric information if they are a non-EEA national applying
                      on or after 6 April 2015

Zrodlo:
                      www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/467008/Processes_and_Procedures_v3_0.pdf
                      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 11:27
                        A tutaj rozne wersje formularza. Zaznaczam, ze nie znam nikogo, kto aplikowal w taki sposob. Dodatkowo trzeba pamietac, ze formularz oplaty i adres trzeba wziac z nowego formularza:
                        www.anglia4u.pl/images/stories/formularze/form-eea3.pdf

www.poloniauk.co.uk/files/master/eea3_rezydentura_stala.pdf

portal.mpsv.cz/eures/podminky/britanie/eea31.pdf
                        • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 11:48
                          Ooo :) No w koncu cos konkretnego :) Tylko po co takie zamieszanie robia?
                          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 12:06
                            Bo w nowy formularz PR laczy stare EEA3 i EEA4, wiec jest lepszy dla HO, niekoniecznie dla aplikujacej osoby. Cytat jest z dokumentu wewnetrznego dla pracownikow HO. Nie jest to reklamowane dla zainteresowanych, bo w interesie HO jest, zeby ludzie uzywali nowej wersji.
                            • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 12:11
                              No ciekawe czy faktycznie nie odrzucaja wnioskow na starych formularzach.Taki maly ryzyk-fizyk ;)
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 12:42
                                To opcja nieortodoksyjna, bo trzeba dolaczyc aktualny formularz oplaty, najlepiej dokumenty wymagane w nowym wniosku a tylko zalaczyc stary wniosek. Dobrze by bylo wydrukowac te strone z rzadowego dokumentu i markerem zaznaczyc cytowany przez mnie fragment, zeby case worker mogl sam sobie przeczytac.
                                • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 12:54
                                  Tylko jest jeszcze pytanie czy oni od pazdziernika 2015 nie dali nowych wytycznycznych do rozpatrywania wnioskow :)
                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 13:19
                                    To juz musisz sama poszukac. Wszystko w Googlach jest.
                                    • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 14:53
                                      Wyglada na to,ze chyba nie ma bo wszystko co znalazlam datowane jest na 2015r
              • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.07.16, 23:38
                bisiek10 wypialas juz formularz ? jestem ciekawa i mam pare pytan
    • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 07:13
      Przeczytalam ten watek kilka razy zeby was nie zasypywac podobnymi pytaniami bo wiem ze to irytujace, ale nie czaje jednej rzeczy
      chodzi mi o te 5 lat z ktorych trzeba sie rozliczyc. Aplikujac teraz to chyba juz musze podac 2011-2016 czy caly czas marzec 2010-2015?
      I o co chodzi z tym ze podajac 2010-2015 jak dostane karte PR to moge od razu starac sie o neutralizacje, a jak podam 2011-2016 to musze odczekac rok?
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 09:47
        Pytanie, czy chcesz sie starac o naturalizacje asap i czy masz wazny wrs. Jesli tak, to wysylasz dokumenty za maj 2010-maj 2015. W HO odnotowuja date uzyskania statusu rezydenta jako maj 2015. Do tego trzeba doliczyc 12 kwalifikujacych miesiecy. I mozesz w czerwcu 2016 aplikowac o naturalizacje - wysylasz karte PR i dokumenty maj 2015-czerwiec 2016.
        Jesli do wniosku PR dolaczysz dokumenty czerwiec 2011-czerwiec 2016, to data PR jest data wydrukowana na karcie. Do tego dodajesz 12 miesiecy i o naturalizacje aplikujesz w roku 2017 kiedy minie 12 miesiecy od przyznania statusu stalego rezydenta.
        Opcje wysylania dokumentow z pominieciem ostatniego roku wprowadzono po awanturze jaka wybuchla w listopadzie 2015. Ludzie, ktorzy sa na wyspach ponad 10 lat i chcieli aplikowac o naturalizacje nagla zdali sobie sprawe, ze musza aplikowac o PR a potem jeszcze czekac rok, a miesiac wczesniej mogli to zrobic od reki, bo okres kwalifikujacy to 6 lat, a rezydentura byla automatyczna.
        • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 11:37
          Dziekuje bardzo to juz teraz rozumiem dlaczego pozwalaja wysylac 2010-2015 a nie ostatnie 5 lat
        • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 12:09
          Jeszcze jedno pytanie maz pracuje od zawsze tu jako self employer nigdy nie zarejestrowal sie w HO czyli on nie moze podac 2010-2015 nawet jakbysmy razem wniosek skladali?
          Lepiej zebysmy to osobno zrobili i on podal lata 2011-16?
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 12:39
            noelka
            Jesli maz pracuje jako self employed, to jak najbardziej moze aplikowac za lata 2010-2015 i po otrzymaniu karty starac sie o naturalizacje bez czekania 12 miesiecy. Ludzie, ktorzy byli self employed NIE MIELI OBOWIAZKU rejestracji WRS. Zobacz www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/529153/AN_Booklet_-__June_2016.pdf strona nr 10
            ORAZ
            giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf strona nr 2/3
            • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.06.16, 17:28
              Bardzo dziekuje
            • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 00:38
              Ile teraz kosztuje usługa NCS ?
              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 01:01
                Wejdz na strone NCS w swoim councilu i zobacz. Ceny sie roznia.
                • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 02:35
                  Dziękuję.

Wiecie może co z osobą, jeśli w ciągu tych 5-ciu lat w których trzeba udokumentować zatrudnienie, osoba samozatrudniona miała wypadek i przez pewien okres czasu (dłuższy) nie była zdolna do pracy ? Wiem, że trzeba to udokumentować np. listem od GP, ale czy zaliczą to do ciągłości tych 5-ciu lat czy nie ? Czy ze względu na to trzeba spełnić jakieś dodatkowe warunki ?
                  Nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat informacji a w poradniku jest tego nie wiele.
                  • capppucino Ogólna wersja formularza EEA3 27.06.16, 04:19
                    dl.dropboxusercontent.com/u/12881670/eea3_simple_v2.pdf
                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 08:36
                    Mozesz sprobowac zapytac na Immigration Boards albo zadzwonic na infolinie Nationality Enquiries.
                    • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 09:42
                      Mam pytanie jak wypełnić EEA PR dla małżeństwa?Nikt nie jest sponsorem .Oboje nabyliśmy prawo do stałej rezydentura poprzez 10 lat przebywania i pracy w uk.Wiem że należy wypełnić sekcje 5 dwa razy,dla każdej osoby z aplikacji.Ale potem wydaje mi się że należy również wypełnić po dla każdej osoby ze wniosku sekcje 9 i 16.Bo pytania są o osobę aplikuje a i sponsora a brak pytań o członka rodziny.Reszta już jest prosta.
                      I jeszcze jedno pytanie czy jeżeli rachunki są wspólne to muszę przedstawiać po 2 dla każdej osoby czy wystarczy 2 wspólne za każdy rok.
                      • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 09:52
                        Skoro oboje macie ciaglosc w ciagu ostatnich 5ciu lat to po co jako malzenstwo? Ja tez nabylam prawo pobytu tu bo jestem tu juz od 13tu lat.Jednak w ciagu ostatnich 5latach zawiesilam self-employment ze wzgledu na dziecko.W takiej sytuacji ja musze raczej jako czlonek rodziny i wtedy maz jest sponsorem.Przynajmniej tak zrozumialam przy czytaniu formularza.
                        • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 10:05
                          Bo chodzi mi właśnie o te nieszczęsne rachunki. Chcemy aplikować za okres 2010-2015.I mam problem z dowodem mieszkania w uk za 2010 rok.Mam wyciągi bankowe,rachunek Council tax (na nas obojga).I jeden list ze szpitala o moim leczeniu. To jest kopia listu jaka otrzymałam od gp.I nie wiem czy będzie to uznane.
                          Mój kochany mąż jakieś 6 miesięcy temu zrobił porządek i zniszczył wszystko co było starsze niż 5 lat.Więc od 2011 mam prawie wszystko.Łatwiej jest wysłać nam razem bo Council,woda,poprzednie umowy najmu,mortgage jest na nas dwojga.Nie mam rzadnych rachunków za okres 2010-2014 bo wszystko było online i oni tylko przechowują za 2015 i obecny rok.
                          • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 10:10
                            A w uk jesteśmy od 2005 roku .W 2007 oboje dostaliśmy niebieska książeczkę.Wrs też mamy. Może powinnam wypełnić EEA3 bo jest bardziej przejrzysty?
                            Czy ktoś użył starszego formularza?
                            • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 13:35
                              Po rozmowie z HO.
                              Aplikacje musimy wypełnić osobno.I teraz nie wiem co robic.Czy składać tylko dla mnie od 2010 a dla męża od 2011? Bo ten 2010 to problem z rachunkiem.Czy można zrobić kopię Councilu i potwierdzić w Councilu i tak wysłać?.Tego nie zapytałam.
                              • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 14:03
                                Dziewczyny jakie dokumenty zalaczacie dla potwierdzenia mieszkania tutaj dzieci ? Mam dziecko 9 lat I 10 miesiecy , czy dla starszego tylko akt urodzenia (UK) czy jeszcze jakies poswiadczenia ze szkoly bralyscie? Czy dziecko tak male jak 10 miesiecy musze wpisac I zaplacic za nie czy bedzie mialo takie same prawa I tak I nie potrzebuje go wpisywac? (bo nawet nie ma 5 lat , passport brytyjski ma).
                                Chodzi mi o to ze gdy nasza trojka dostanie prawo do pobytu (karte) to zeby moje najmlodsze tez mialo takie prawa I zebym mogla cala rodzina aplikowac potem o obywatelstwo.
                                Wiem , dziwne pytanie ale jak cos wypelnie zle to zwroca formularz i po ptokach :)
                              • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 16:44
                                sue098
                                Ale po co koniecznie chcesz skladac od 2010? Czy jestes zdeterminowana, ze po otrzymaniu PR zaraz aplikujecie o obywatelstwo? Rozumiem, ze mozesz udokumentowac wazny WRS? Za 2010 mozesz poprosic wyciag z banku, jakikolwiek inny rachunek z adresem. Naprawde moim zdaniem to jest tylko pomocnicze, bo dokumenty z pracy bardziej sie licza. Jesli wyslesz za 2010 r. tylko jeden rachunek, to nie sadze, ze odrzuca aplikacje. Moga poprosic o doslanie.
                                • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 18:36
                                  Plain vanilla tak chce aplikować o obywatelstwo.Tak mam Wrs od 2005 roku,potem drugi wydany u nowego pracodawcy w 2006 i po upływie 12 miesięcy aplikowałam o residence certificate. To też mam.Problem mam z rachunkami za 2010 rok.Mam statement z banku dla siebie i męża. Mam rachunek Council tax na obojga.Więc tylko jeden wykorzysta.I mam list (a raczej kopie) wysłany z mojej przychodni dotyczącej korespondencji konsultanta o moim leczeniu.Więc nie wiem czy to przejdzie.Zamierzam wysłać wszystkie p60 za okres 9 lat,niebieska książeczkę,listy od obecnych pracodawców,wyciągi z banków,Council tax za poszczególne lata,rachunki,mortgage statements,I może listy że szpitali bo tych mam dużo. Mam nadzieję że się nie przyczepią.
                                  Tylko muszę spisać urlopy z pracy bo nie pamiętam co i kiedy.A jaki to sens pytać o tak szczegółowa nieobecność. Przecież jak ktoś był zatrudniony nieprzerwanie przez 10 lat to max w roku masz 26 dni urlopu plus weekendy.
                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 19:11
                                    Nie powinnas wysylac dokumenty za 9 lat. Skup sie na latach 2010-2015. Wybierz okres np. czerwiec 2010- czerwiec 2015. Na pewno wyslij registration certificate, P60 za ten okres, list od pracodawcy i po 2 listy za kazdy rok, zeby potwierdzic rezydenture. Nieobecnosci podajesz wylacznie za czerwiec 2010-czerwiec 2015. Mozesz dolaczyc list dla case worker - zrob sobie wydruk strony 10 z Booklet AN i zaznacz markerem ten paragraf, ktory dotyczy wysylania dokumeny za lata 2010-2015, zeby od razu po przyznaniu karty PR mozna aplikowac o naturalizacje. Wyslij to pierwsza. Jak dokumenty wroca do ciebie, to maz moze aplikowac wtedy o PR. Jak juz maz dostanie karte, a ty sie zdazysz znaturalizowac w tym czasie, to sprawdz, czy maz moze aplikowac o obywatelstwo pod sekcja 6(2) jako maz obywatelki brytyjskiej. Czy wtedy musi czekac ten rok od przyznania PR, czy moze od razu aplikowac jako malzonek.
                                    • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 20:45
                                      Dziękuję za podpowiedź. Ale chyba wyślemy razem z tym że ja od 2010 a on od 2011.Bo myślę że zajmie to nawet do 6 miesięcy w zaistniałej sytuacji.
                                      • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 21:04
                                        Jeszcze jedno pytanie plain vanilla. Maż przyniósł list od pracodawcy,w którym napisane jest ze był zatrudniony u nich od 19.06.2006.Tyle że na wrs jest inna nazwa firmy.Bo firma przez te 10 lat 4 krotnie zmieniała właściciela ale miejsce pracy te same.W czasie wyrobienie wrs i 3 lata po nim była nazwa ta którą widnieje na wrs.potem zaczęły się zmiany.Nie wiem czy nie powinnam napisać listu wyjaśniającego.
                                        • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 21:06
                                          Ani razu za ten okres nie mieli wystawionego p45 bo zatrudnienie nie było kończone.
                                        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 22:37
                                          Zaczynam sie w tym gubic. Skoro maz ma wazny WRS, to czemu od 2011 r. aplikuje? Jesli w dniu X pracowal w firmie Y i przepracowal tam nieprzerwanie 12 miesiecy od dnia na certyfikacie, to znaczy, ze WRS jest wazny. Home Office zyczy sobie WRS (czesc ze zdjeciem oraz czesc z danymi pracodawcy) + 12 payslipow za ten okres jako dowod, ze sie ten czas przepracowalo. Jesli dane na payslipach i dane z certyfikatu rejestracyjnego (ta sama nazwa firmy) sie zgadzaja, to wszystko OK. Niektorzy maja niebieska ksiazeczke (registration certificate), ktora sie wysyla zamiast WRS i payslips, bo o nia sie aplikowalo po roku pracy w UK.
                                          Zobacz tu:
                                          giolegal.co.uk/Docs/Immigration_Forms/Forms/englishwrs.pdf
                                          • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 22:55
                                            Bo u mnie ten problem z tym brakiem rachunku itp za ten jeden rok dla dwóch osób. A przy obecnej sytuacji gdzie masa ludzi wysyła o stała rezydenture myślę że czas oczekiwania będzie ok 6 miesięcy.
                                            Mam niebieska książeczkę dla nas obojga.Dziś jak dzwoniłam do HO to kazali pomimo tego wysłać wrs ?ja się już sama gubię.
                                            • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 23:01
                                              A mój mąż nie chce narazie aplikować o obywatelstwo.Boi się egzaminu choć myślę że niepotrzebnie
                                              • panixx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.07.16, 23:41
                                                Ja bym zrobila tak:
                                                wyslij papiery tylko dla siebie, potem wyslij mezowi.
                                                Jak bardzo Ci zalezy zeby wyslac obydwie aplikacje teraz, to za 2010 r dla siebie wyslij bank statement i list od GP, mezowi wyslij inny bank statement i council tax.
                                                Jesli macie niebieskie ksiazeczki to prawdopodobnie nie macie WRS bo byly one zatrzymywane przez HO przy wydawaniu niebieskich ksiazeczek: napisz cove letter i to wytlumacz.
                                          • daniel272 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 15.01.17, 18:46
                                            Czesc mam pytanie zwiazane z WRS card. Na wniosku sa rubryki z "date of application" i "date of issue". O ile nie mam problemu z "date of issue" tak nie moge nigdzie znalezc "date of application" i nie pamietam kiedy ja wyslalem. Na ich poradniku jest napisane, ze na rozpatrzenie aplikacji o WRS czeka sie od 2 do 4 tygodni. Czy powinienem wpisac orientacyjna date, czy moze da sie to gdzies sprawdzic?
                                            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 15.01.17, 19:02
                                              Na logikę podanie date of application nie ma aż takiego znaczenia, jeśli przepracowales u tego pracodawcy, na którego została wystawiona karta pełne 12 miesięcy od date of issue.
                                              Przepisy dotyczące WRS mówiły, że osoba miała 30 dni na aplikowanie od dnia rozpoczęcia pracy. Jeśli zrobiła to w ciągu tych 30 dni, to czas legalnej pracy liczył się od pierwszego dnia pracy. Jeśli zrobiła to później, to czas legalnej pracy liczył się od date of issue. Dla niektórych osób oznaczało to jakby "utratę" półtora miesiaca albo więcej.
                                              Jesli pamiętasz, że aplikowales w ciągu tych 30 dni, to wpisz orientacyjna datę. W sumie to WRS nie ma w tej chwili znaczenia do uzyskania PR, no chyba że chcesz mieć PR ze wsteczną data i aplikować o naturalizacje natychmiast po otrzymaniu karty PR.
                                              • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.01.17, 21:35
                                                Przyszly moje karty , czekalismy 5,5 miesiaca.
                                                Niestety synowi odmowili bo nie wyslalam jego paszportu.
                                                Kasa to wiem ze przepadla I musze placic raz jeszcze ,ale jak wyglada ponowne zlozenie jego wniosku? Czy znowu do wniosku musze dolaczyc nasze rachunki I inne dokumenty czy tylko dolacze nasze karty I bedzie jasne dla nich ze synowi sie nalezy ta karta? Bo dostal ze my/rodzice spelniamy warunki I jemu sie nalezy , tyle tylko ze ID nie bylo jego.
                                                Znajde gdzies info na ten temat?
                                                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.01.17, 22:11
                                                  Zadzwoń na infolinię. Powinni doradzić. Ja bym tak zrobiła.
                                                  Na logikę, to powinna wystarczyc karta PR jednego rodzica + komplet dokumentów syna.
                                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.01.17, 22:15
                                                    Podobno od 1 lutego ma być nowy formularz do aplikowania o rezydenture, ale na 100% nie jestem pewna. Cos tam pisali na Immigration Boards.
                                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.01.17, 22:37
                                                    Dzwonilam po pracy ale juz bylo nieczynne.
                                                    Przede wszystkim to dziekuje serdecznie wszystkim ktorzy odpowiadali na moje pytania tutaj ,I za ten watek bo dzieki waszym radom I podanym tu linkom zebralam sie wreszcie aby wyslac wogole aplikacje I w dodatku wniosek wypelnialam sama..dziekuje kochani!
                                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.01.17, 23:01
                                                    To możesz być z siebie dumna.
                                                    I gratulacje.
                                                    A dzieci urodziły się w UK? Jeśli tak, to możesz aplikować o ich rejestrację, jeśli macie takie plany.
                                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.01.17, 23:16
                                                    Ciesze sie jak dziecko :)
                                                    Dzieci urodzone w Uk,mlodsze ma paszport brytyjski.Chce starszemu wiec zrobic ta karte I cala rodzina wystapic o obywatelstwo.
                                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.01.17, 23:31
                                                    Ale dziecko nie musi mieć karty PR do rejestracji na formularzu MN1. No chyba, że coś się zmieniło.
                                                    Jeśli starszy urodzony w UK, to możecie aplikować o rejestrację, no chyba że koniecznie chcecie hurtem to zrobić. My sobie rozlozylismy to na pojedyncze aplikacje, żeby sobie stresu nie mnożyć.
                                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 19.01.17, 23:53
                                                    Miałam na myśli to, że dziecko możecie już rejestrować jako obywatela, jeśli urodziło się w UK a wy oboje macie status settled, czyli te karty PR.

Nie wiem, za jaki okres wysłaliscie dokumenty do PR, bo powinno się posiadać ten status przez 12 miesięcy przed aplikowaniem o naturalizacje (mowa o dorosłych). To już zależy jaką data uzyskania PR została odnotowana w systemie.
                                                  • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.01.17, 22:47
                                                    W pismie napisali nam ze status rezydenta wg wyslanych dokumentow osiagnelismy w kwietniu 2014,chcemy aplikowac o obywatelstwo jak tylko zdamy wymagane egzaminy.
                                                    Naprawde dziecko nie musi miec pr I moge go do wniosku o obywatelstwo podpiac? Ma 9 lat skonczone,urodzony w Londynie.
                                                    Dzwonilam do HO I bardzo niemily pan powiedzial ze jak syna aplikacje odrzucili to mam od nowa wszystko wyslac,tone naszych rachunkow tez....jakbym ja takim tonem rozmawiala z ludzmi to by mnie juz dawno z pracy zwolnili...
                                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.01.17, 22:57
                                                    Moim zdaniem nie powinnaś aplikować dla syna o PR. Na wszelki wypadek przeczytaj Guide MN1 I zadzwoń na infolinię. Wiem, że wszystkie przewodniki mają nowe wersje od tego miesiąca, więc mogli coś zmienić. Może NCS szybciej doradzi.
                                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.01.17, 22:59
                                                    Tu masz spis dokumentów ze strony jakiegoś angielskiego NCS:
                                                    EEA children born in the UK

Completed MN1 application form (with 2 referees)
                                                    Full UK birth certificate
                                                    Proof that one parent has Permanent Residence Status/Indefinite Leave to Remain; or
                                                    Evidence that one parent has exercised treaty rights in the UK for 5 years (and if the parent is an A8 national and employed, evidence that they registered on the Worker's Registration Scheme)
                                                    Parent's passports – to prove nationality and identity
                                                    Child's passport(s) (if they have one)
                                                    Home Office fees
                                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.01.17, 23:01
                                                    Możecie dziecku już teraz wysłać aplikacje (sprawdzić, że PR nie jest potrzebne, ale na 99% nie jest), a sami a tym czasie ogarnięcie się z dokumentami. My czekaliśmy 2 tygodnie na certyfikat syna.
                                                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.01.17, 23:04
                                                    Miało być ogarnięcie się z egzaminami.
                                                    Dla aplikacji samego dziecka korzystaliśmy z NCS.
                                                    Syn prawie 9 lat, zarejestrowalismy go ponad 4 lata temu.
                    • viola77.772009 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 15:38
                      witam plain-vanilla czy moze mi pani pomoc bardzo prosze moj email wiolettazaporowska@yahoo.com dziekuje
                      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 16:47
                        Nie udzielam prywatnych porad. Jesli masz jakies pytanie, to pisz na priva (kliknac w login, napisac wiadomosc). Jak bede wiedziec, to odpisze i podam linki do stron. Generalnie wszystko juz zostalo przewalkowane w tym watku. Jesli chodzi o obywatelstwo to zobacz szpilke.
                  • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 19:52
                    Przyszło nam do głowy, że może w związku z tym o co pytałam wcześniej, teraz niech tylko mąż złoży aplikację na siebie i zobaczymy czy to przejdzie.
                    W razie czego to stracimy tylko ?65
                    Ma to sens ?
                    • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 22:35
                      Nie wiem, jakie bylo pytanie... A jak chcecie osobno, to zrobcie tak. Wasza decyzja.
                      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 22:37
                        Jesli jedno z was ma ciaglosc pracy, to niech drugie aplikuje jako czlonek rodziny. Wtedy wspolna aplikacja.
                        • biedronka-77 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 22:56
                          Mam pytanie, czy na papierach mogę mieć dwa rożne adresy w tym samym okresie np. na wyciągu z banku jeden adres a na payslipie inny? My mamy dwie nieruchomości i cześć rzeczy miałam na jeden adres a cześć na drugi. Teraz już to wszystko uregulowałam ale jak patrze na przedział 2010 -15 to blagan w papierach wychodzi.
                      • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 00:11
                        Chodziło mi o przerwę w pracy męża spowodowaną wypadkiem nie z własnej winy. Aplikacja miałaby być na niego a my tylko dopisani
    • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 19:23
      Durna baba jestem pol dnia siedze nad papierami i nie mam nic za 2010 2011 2012 oprocz bank statement i p60 bo jak kupilismy dom w 2014 to pozbywalam sie starych papierzysk.
      No i teraz pozostaje mi pisac do gazu pradu wody itd tylko nie pamiwtam jakich mielismy na wynajmowanych wiec musze po bank statment sprawdzic :/

• noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 19:24
        Od 2013 mam pelno papierow bo synek sie wtedy urodzil i byl bardzo chory wiec mam pelno listow ze szpitali itd ale watpie ze im starczy za poprzednie lata tylko bank statments :(
        • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 20:36
          Noel ka życzę powodzenia.ja dziś próbowałam dostać stary rachunek za telefon,prąd lub gaz.Ale nic nie dostanę bo oni nie przechowują w systemie dłużej niż rok jeżeli nie świadczą dłużej uslugi.Ale jak czytałam poradniki to wydaje się mi że można napisać list który wyjaśniałby zaistniałą sytuację.I np przedstawić statement y z banku gdzie byłaby kwota ściągana za prąd,gaz lub wodę. Jeżeli płaciłaś direct debit.Nie wiem czy to zadziała. Moim zdaniem jeżeli masz payslipy i p60 to może to im wystarczy.Ale to tylko moja refleksja.Albo udać się do GP czy mógłby wystawić kopie może jakiś zapisków za ten okres że byłaś zarejestrowana i miałaś jakieś wizyty.
          • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.06.16, 21:15
            Dziekuje za informacje ja jutro wracam do tych papierow dzis nie mam sily
            Na chlopski rozum powinno im starczyc bank statment i p60 ale to tez pewnie zalezy od urzednika
            Ja najwyrzej wysle to co mam i zobacze co powiedza
            • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.06.16, 13:59
              Plain vanilla. Pytanie bo zglupialam przy wypełnianiu. W sekcji 5 cześć b pyt 5.5 o poprzednie dokumenty rezydencji.Czy registration certificate to to samo co niebieska ksiazeczka? Bo jeżeli tak to w sekcji 9 cześć b pyt 9.14 to chodzi o wrs i niebieska książeczkę czy tylko o wrs.Bo ja się już pogubilam
              • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.06.16, 14:40
                Tak, registration certificate to to samo co niebieska ksiażeczka.
                Ja w sekcji 9.14 wpisałam tylko nr WRS (bo pytają o zatrudnienie)
                • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.06.16, 15:55
                  A daty aplikacji i otrzymania wrs pierwszego czy od pracodawcy u którego przepracowało się 12 miesiecy?
                  • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.06.16, 16:03
                    Nie rozumiem pytania.
                    Przeczytaj ten dokument w poscie:
                    plain-vanilla 27.06.16, 22:37

Wszystko o WRS masz tam opisane. Powinnas wtedy wiedziec, co wyslac z aplikacja.
                    • sue098 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 28.06.16, 17:18
                      Dzięki plain vanilla. Zawsze uważałam że baby brain to bujda.Ale teraz myślę że nie bardzo wiem co robię.I co gorsza chyba mi pół mózgu wypracowało.
                      • nata2013 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 23:23
                        Mam pytanie odnosnie PR. Pogubilam sie za jaki okres dokumenty wyslac jak nie chcemy odrazu o naturalizacje. Maz by skladal bo ma nieprzerwane 11 lat pracy a ja mam przez ostatnie 1.5 roku pare przerw i teraz pracuje tylko miesiac przez agencje.
                        Oboje jestesmy tu od 2005r i mamy wrs , ja pracowalam 9 lat nieprzerwanie dla tego samego pracodawcy ale wlasnie te ostatnie 1.5 roku w kratke, raz mam prace raz nie mam.
                        Czy musimy koniecznie wyslac dokumenty za 2010-15 ?
                        czy dzieci tez sie dolacza do tej aplikacji?
                        sorry jak bylo to we wczesniejszych watkach..
                        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 29.06.16, 23:50
                          Bylo we wczesniejszych watkach. Poczytaj.
    • noushka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 00:24
      Witam, mam pytanie zwiazane z dziecmi. Moje dzieci maja podwojne obywatelstwo: polskie i holenderskie. Nie maja brytyjskich paszportow, choc oboje urodzeni tutaj. Chcemy aplicowac o EEA PR, ale mam pytanie: czy wyrobic im paszporty teraz (bo rozumiem, ze mozemy, skoro spelniamy warunki), czy tez wlaczyc je w aplikacje o EEA PR?
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 01:19
        Jesli dzieci urodzily sie w UK a jeden z rodzicow pracowal 5 lat PRZED narodzinami dziecka - to jak najbardziej aplikujcie o paszport brytyjski na wniosku paszportowym plus dokumentacja. Koszt 47f. Sprawdz, czy Holandia dopuszcza posiadanie wiecej niz jednego obywatelstwa.
        Jesli nie spelniacie warunkow, to mozesz aplikowac o rejestracje dziecka jako obywatela brytyjskiego - koszt 900f. Wasz wybor wtedy, czy placicie tyle, czy wyrabiacie dzieciom PR - musza wtedy 5 lat mieszkac w UK.
        • noushka Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 22:02
          dziekuje!
          oboje pracowalismy i to dluzej niz 5 lat...
          • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 22:22
            Zobacz w szpilce przypiety watek o obywatelstwie dla dzieci. Masz dokument rzadowy o paszportach brytyjskich dla dzieci. Tam sa wymienione dokumenty, ktore trzeba wyslac z wnioskiem paszportowym.
    • bialasek75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 13:36
      Czy jeśli składam dokumenty za lata 2010-2015 to muszę jeszcze bieżące payslipy i wyciągi dodać żeby widać było że ciągle tu mieszkam i pracuję? Gdzieś to się zaznacza, że chcę mieć datę 2015 na zaświadczeniu?
      • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 14:19
        Dziewczyny nikt nie rozwial moich watpliwosci w ponizszym poscie , ponawiam pytanie , starsze dziecko urodzone tu I tu mieszkajace ma 9 lat I wpisze je do rezydentury ,zaplace za nie , I dostanie karte stalego pobytu tak? a co z niemowlaczkiem? dziecko drugie tez tu urodzone I mieszka ale ma tylko 10 miesiecy , mam wpisac do wniosku tylko , czy tez zaplacic? tez dostanie rezydenture?bo nie ma jeszcze 5 lat I nie jest to dla mnie zrozumiale. Skoro my dostaniemy,starsze dziecko dziecko dostanie to tez chce mlodsze zeby mialo prawa poswiadczone. ma juz brytyjski passport,ale to tyle z papierow. Jak uznaja nasza rezydenture to chcemy wniosek o obywatelstwo wyslac , wtedy wiem ze moge wszystkich wpisac I oplacic ,ale jak to wyglada z rezydentura stala?? dzieki za odzew
        • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 14:39
          Skoro dziecko ma brytyjski paszport po co co mu PR?
        • bialasek75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 14:40
          Jeśli niemowle urodzone tutaj a wy jesteście ponad 5 lat to od razu składaj mu wniosek o brytyjski paszport. Koszt 42 funty.
        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 16:27
          Dziecko ma paszport brytyjski, a ty chcesz aplikowac dla niego o rezydenture?! To chyba sensu nie ma.
      • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 16:28
        ZOBACZ TU: Booklet AN strona nr 10. Pisalam juz o tym wiele razy. Nie chce mi sie powtarzac. Przeczytaj watek caly, na pewno znajdziesz odpowiedz.
    • bialasek75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 30.06.16, 14:47
      Jeśli dziecko urodzone po 5 latach waszego pobytu w UK to możesz od razu składać wniosek o brytyjski paszport. Koszt 42 funty.
      • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.07.16, 01:45
        Im dłużej nad tym siedzę tym bardziej głupieję.
        W naszym przypadku tylko mąż ma ciągłość pracy, więc na naszą całą rodzinę wypełniamy jedną aplikację. Dobrze myślę ?
        • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.07.16, 18:31
          Dzieki za wpisy dot.mojego postu. Dzieci -sztuk dwie , urodzone tutaj, starsze 9 lat mlodsze 10 miesiecy (ono tylko posiada passport brytyjski) ale zadne z nas nie ma obywatelstwa brytyjskiego , passport dziecko ma tylko I wylacznie na podstawie naszych przepracowanych lat przed narodzinami.
          Chce zlozyc o rezydenture zeby potem starac sie o obywatelstwo dla nas wszystkich , jeden wniosek , wpisuje I place za nasza dwojke (rodzice) I dziecko starsze 9 lat , co z mlodszym ?? pytalam czy tez mam umiescic na wniosku ale nie placic , umiescic ale zaplacic, czy wogole nie wpisywac? ono nie ma 5 lat stad moj dylemat.wg instrukcji jesli kogos wpisujesz we wniosku +placisz za kazdego. Nie problem dla mnie zaplacic za to dziecko tylko czy to ma sens? potem jak bede sie starac o obywatelstwo tez chce nasza czworke od razu , zeby potem nie bylo ze tego malego dziecka nie wymienialam w rezydenturze, bo nie wiem jak to dziala....moze maslo maslane wyszlo ale znajdzie sie ktos kto zrozumie , ide tymczasem do watku o obywatelstwie I moze sie ogarne w temacie.

Pisal tu ktos po co rezydentura dziecku z paszportem? bo z tego co wiem ,co tu czytalam na forum passport polskiego dziecka nie rozwna sie obywatelstwu , ja musze o nie najpierw wystapic I ono splynie wtedy na dzieci.dobra ide juz na ten drugi watek sie czegos dowiedziec, pozdrawiam :)
          • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.07.16, 21:52
            Jak najmłodsze dziecko posiada paszport brytyjski to po co chcesz stałą rezydenturę dla niego ?
          • bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 03.07.16, 23:00
            Tak po chlopsku to chyba bez obywatelstwa by paszportu nie dostalo..
          • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.07.16, 13:12
            najmlodsze dziecko ma juz obywatelstwo i paszport, wiedz nie ma potrzeby wyrabiania rezydentury bo ono juz ja posiada. Nie dopisuj jego do wniosku, bo wniosek moga ci odzucic i tylko bedziesz musiala to zalatwiac, nie wiadomo czy kasa tez nie przepadnie. W wniosku jets napisane, ze wszystkie osoby musza spelniac okreslone warunki czyli np mieszkac w UK 5 lat skoro najmlodszy nie mieszka to juz sie nie kwalfikuje pomijajac ten paszport ehhehe, tak samo dotyczy dzieci mlodszych jesli nie sa tutaj 5 lat nie wpisuj ich.
    • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.07.16, 00:26
      wszedziedobrze.com/blog/archives/1439

Polecam dla osob skladajach wnioek jako rodzina :) wkoncu cos znalazlam i sie podziele. Powodzenia
      • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.07.16, 10:48
        Jesteś kochana !!
      • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.07.16, 11:17
        Super to jest
        Wielkie dzieki !!!!
      • capppucino Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.07.16, 13:24
        W aplikacji trzeba podać rodzaje i wysokość pobieranych zasiłków.
        Jak uogólnić kwotę zasiłku która się ciągle zmienia ?
        • jemia Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.07.16, 21:59
          ja bym podala aktualna ostania i napisala np . roughly ?200 per week
          jezeli nie jest duza roznica jak duza to napisz, ze kazdego tygonia masz inaczej a oni sobie moga to sprawdzic
          • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 07.07.16, 07:16
            Wczoraj wyslalam aplikacje dla siebie i meza
            Tak bym chciala zeby bylo ok i zeby nie potrzebowali dodatkowych dokumentow
            • archieart Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.07.16, 16:39
              dzieki referendum na pewno HO dostanie kilka set tysiecy wiecej aplikacji. A ze budget cuts to personelu wiecej na pewno nie dostana wiec sadze i wydaje mi sie ze unijnych nie beda az tak weryfikowac.
    • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 07.07.16, 16:05
      Czy ktos moze otrzymal karte juz po referendum? Zastanawiam sie ile obecnie wynosi okres oczekiwania (tuz przed glosowaniem czekalo sie okolo 80-90 dni) i czy HO pracuje w normalnym trybie.
      • bialasek75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.07.16, 13:07
        Ja dziś wysyłam papiery. Tyle tego nazbierałam że w kopertę a4 się nie mieści ???? Zobaczymy ile im zejdzie.
        Dodam że córki paszport po uzyskaniu obywatelstwa przyszedł w tydzień .
      • archieart Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.07.16, 16:36
        Ja wyslalem dwa dni po referendum. I bardzo ciekaw tez jestem ile sie wydluzy kolejka. Pewnie kilka set tysiecy teraz wnioskow dostana. Po wakacjach sie okaze ;)
      • vercueil Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.07.16, 17:02
        wyslalam w marcu, karta dotarla poczta w czerwcu
        • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.07.16, 06:34
          a jak szybko zwrocili dokumenty?
          • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.07.16, 11:08
            Dziewczyny szybka odpowiedz potrzebna.Jaka date wypelnienia aplikacji mam dac.Chodzi o strone 6,gdzie jest podpis I data osoby skladajacej wniosek.Zalaczam papiery do kwietnia 2015.Chce zaraz po otrzymaniu karty zlozyc wniosek o obywatelstwo wiec bazowalam na datach 2010-2015.czy man wiec wpisac wniosek z data kwiecien 2015 czy data 2016 biezaca?chce zeby data uzyskania rezydentury to byl rok2015.dzieki z gory.pilne.
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.07.16, 16:48
              Wpisuje sie date biezaca. Wydrukuj strone 10 z Booklet AN. Zaznacz pomaranczowym zakreslaczem odpowiedni paragraf i napisz list do case worker, ze aplikujesz w taki sposob, zeby zaraz po otrzymaniu DCPR aplikowac o naturalizacje i nie czekac 12 miesiecy.
              • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.07.16, 21:12
                Dzieki plain-vanilla ,zrobilam jak radzisz ,buziaki!
      • archieart Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.08.16, 11:36
        Po 6 tygodniach wlasnie otrzymalem email potwierdzenie ze HO dostal moje papiery. Kiedys chyba bylo krocej jak pamietam.
        • noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.08.16, 19:36
          to szczesciarz jestes u mnie juz tyle minelo i cisza z ich strony
          jak na razie pobrali tylko kase z konta

jak brakowalo komus z was jakichs dokumentow to po jakim czasie od wyslania aplikacji sie kontaktowali?
          • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 07.08.16, 09:50
            Ze mna sie w ogole nie skontaktowali, tylko odeslali wszystko z odmowna decyzja, trwalo to jakies szesc tygodni. Wypelnilam aplikacje na nowo, dolaczylam brakujace dokumenty , zaplacilam znowu 65 funtow I wyslalam znowu. Tym razem decyzja pozytywna, znowu szesc tygodni.
            • archieart Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.08.16, 09:19
              A jakie dokumenty kazali jeszcze raz wyslac? Czego brakowalo?
              • andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.08.16, 09:28
                SA320 za dwa lata. Jestem samozatrudniona.
      • yolaah Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 02.09.16, 15:57
        Tak, ja dostalam. Zajelo 3 miesiace.
        Pozdrawiam,
        Jola.
      • yolaah Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 02.09.16, 16:07
        thedot napisał(a):

> Czy ktos moze otrzymal karte juz po referendum? Zastanawiam sie ile obecnie wyn
        > osi okres oczekiwania (tuz przed glosowaniem czekalo sie okolo 80-90 dni) i czy
        > HO pracuje w normalnym trybie.

Tak, ja dostalam.
        • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.01.17, 23:12
          Mój mąż otrzymał dzisiaj PR card. Czekał tylko 6 tygodni. Nie wiem czemu tak szybko? Może dlatego, że ja już mam brytyjski paszport.
          • clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.01.17, 23:38
            Takasia73 mega szybka decyzja,tylko sie cieszyc,wyobraz sobie moje czekanie 5,5 miesiaca...:-)
            Plain-vanilla ,to by zmienialo postac rzeczy.W poniedzialek musze wiec podzwonic.
            Apropos egzaminow:jest jakas nowa ksiazka?mam jakas z 2012roku chyba,pewnie nieaktualna?
            • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 20.01.17, 23:59
              Ja uczyłam się z testów on line...Jest tego bardzo dużo. Miałam też jakąś starą książkę ale polecam testy on line. Free:)
            • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.01.17, 09:50
              Life in the United KingdomA Guide For New Residents 3rd Edition
              Ja z biblioteki wypożyczylam.
              • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.01.17, 09:55
                Mam pytanie... a czy jeśli mój mąż otrzymał PR a ja od roku mam brytyjskie obywatelstwo to czy on teraz musi czekać rok żeby aplikować o swoje obywatelstwo czy może aplikować jako małżonek brytyjskiej żony?:)
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.01.17, 10:11
                  Moim zdaniem nie musi czekać roku, ale lepiej to gdzieś sprawdzić. A od kiedy mieszka/pracuje w UK?
                  • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.01.17, 10:31
                    Ponad 5,5 roku. Piszą w tym liście ze powinien odczekać rok chyba że jest małżonkiem british citizen... Sama nie wiem? Może napiszę do nich. Dzięki plain vanilla!
                    • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.01.17, 11:13
                      Dla mnie to jest pokręcone, bo mnie powiedzieli w NCS, że mam przywieźć dokumenty rezydencji za 6 lat wstecz. Tłumaczyli to w ten sposób, że obywateli UE, nawet jeśli aplikują jako małżonek Brytyjczyka, nadal obowiązuje ten sam czas rezydencji, czyli 6 lat. Wtedy kart PR nie musiałam mieć. Nieobecności na formularzu miałam wpisane za 3 lata wstecz, kazali mi z głowy wpisywac resztę, czyli cofać się do 6 lat wstecz.
                      • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.01.17, 11:21
                        O widzidz...dla każdego inne przepisy. Może napiszę maila i wtedy będę miała "podkładkę" na tzw wszelki wypadek:) Dzięki za cenne uwagi!
                        • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.01.17, 11:30
                          Możliwe, że dostaniesz szybciej odpowiedz na Immigration Boards. HO odpowiada na listy bardzo ogólnikowo i czasami niestety, nie chcą się deklarować z konkretną odpowiedzią.
                          Załóż konto na IB, opisz bardzo dokładnie sytuację męża, datę przyjazdu do UK, czas rezydencji, rodzaj pracy i godziny i twoje pytanie.
                          • takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.01.17, 11:34
                            Tak właśnie zrobię. Mam tam konto:) Dzięki. Pozdrawiam:)
      • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 04.09.16, 22:17
        Ja tez dostalam po 3 miesiacach.
      • mar.tom76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 08.09.16, 20:55
        Witam,wyslalem aplikacje o rezydenture 16 maja 2016 a dokumenty i dokument potwierdzajacy rezydenture zwrocili dwa dni temu czyli 6 wrzesnia.Trwalo to 3,5 miesiaca.
        • zzabciazz Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.09.16, 19:07
          Witam. Miałabym do Was takie pytanko, moze ktos sie orientuje. Ponad rok temu moj mąz zlozyl aplikacje wizową EEA family permit i do tej pory niestety nie mamy zadnej odpowiedzi. Troche mnie to dziwi, poniewaz jakies pol roku temu dzwonili do nas z ambasady twierdzac, ze w nastepnym tygodniu dostaniemy odpowiedz ale nic nie dostalismy. Wysylajac emaile do ambasady nie mozna sie niczego dowiedziec. Mam nadzieje, ze ktos z Was mial taka sytuacje i pomoze mi co mam zrobic.
          Dodam jeszcze ze tydzien temu dzwonilam do ambasady w WB poinformowalam ich o wszystkim no i powiedzieli ze w 5 dni roboczych mi odpowiedza co jest przyczyna takiego opoznienia i do dzis nic mi nie dopisali, a pobrali za kontakt telefoniczny 100 zł. Co mam zrobic jak sie z nimi skontaktowac?
          • nottymoni Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 09.09.16, 22:14
            EEA family permit składa się do home office nie do ambasady.
            • zzabciazz Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.09.16, 15:59
              Chodziło mi o wize Family Member of an EEA National
              • szafa21 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.10.16, 11:50
                Wlasnie aplikuje online o PR I utknelam na :
                Please provide details of your activity in the UK Complete in chronological order, starting from when you entered the UK.
                Problem mam taki ze przyjechalam w 2006 I taka date podalam w formularzu, pracowalam od poczatku bez WRS dla roznych firm, od 2008 pracuje nieprzerwanie dla tego samego pracowdawcy. Jesli powymieniam wszytskich chronologicznie od daty przyjazdu to wyplynie brak WRS. Jak to obejsc?
                • plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.10.16, 12:32
                  To mozna aplikowac online? Pierwsze slysze. Aplikacja jest w formacie pdf. Drukuje sie i wysyla wypelnione sekcje. Mozesz wstawic link do tej aplikacji online?
                  Moge napisac, co ja bym zrobila. Wpisalabym date przyjazdu do UK na stale. Wymienila, co robilam. Dokumenty bym wyslala tylko za ostatnie 5 lat. Nie sadze, zeby brak WRS mial wplyw na otrzymanie rezydentury, skoro 5 lat jest potrzebne do uzyskania statusu. Pisalam juz kiedys, ze brak WRS moze miec wplyw na aplikacje o naturalizacje, ale to tylko moje spekulacje. Czy bedzie to traktowane jako nielegalna praca i bedzie mialo wplyw na "good character". To by trzeba bylo list do HO napisac. Na 99% nie powinno miec wplywu na aplikacje o rezydenture. Chyba inni ludzie bez WRS tez juz aplikowali o stala rezydenture. O naturalizacje to dopiero w przyszlym roku bedzie mozna sie starac, jak minie 12 miesiecy od uzyskania statusu rezydenta.
                  • szafa21 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.10.16, 14:36
                    link:
                    visas-immigration.service.gov.uk/product/eea-pr
                    hmmm, tam to jest tak rozpisane ze albo sie mialo WRS albo nie, jesli zaznaczam ''nie'' to od razu pytania u jakiego pracodawcy pracowalam nielegalnie.
                    wiem ze liczy sie ostatnie 5 lat wiec juz po zniesieniu obowiazku WRS, ale trzeba wpisywac date wjazdu do UK i rozliczac wszystko od poczatku.
                    No wlasnie, ktos juz dostal PR bez WRS bedac tu w UK juz przed majem 2011?
                    • thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 02.11.16, 14:24
                      Nie do konca odpowiedz na Twoje pytanie, bo WRS mialam ujety w aplikacji, ale zatrudnienia nie podawalismy z mezem ani od poczatku, ani do konca, tylko za okres, ktory nam pasowal.
                      PR dostalismy bez zadnych problemow
      • archieart Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 15.11.16, 15:52
        Ja wyslalem aplikacje na PR dzien po referendum i wszystkie dokumenty z karta PR przyslali 11 Listopada takze z 5 miesiecy trwalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka