Dodaj do ulubionych

Ile odkladacie kasy?

IP: *.chello.pl 18.04.06, 12:13
Czesc, mam pytanko do tych ktorzy juz siedza jakis czas na wyspach. Ile udalo
wam sie odlozyc kasy? My z kumplem jedziemy pod koniec maja, robota pewna za 7
funtow na godzine, czyli jakies 5 funtow na reke, 45 godzin w tygodniu.
Bedziemy pracowac w Manchesterze. Zakaldajac normalny poziom zycia bez
glodowania, jakies imprezki czasem, oczywiscie normalne kupowanie ciuchow i
wyjazd do Polski raz na 2 miesiace ile moge odlozyc? Zarobie jakies 900
miesiecznie, 400 pojdzie na zycie, 100 na rozrywki, wiec zostaloby 400
miesiecznie. Czyli po 2 latach moglbym przywiezc do kraju minimum 55 tysiecy.
Oczywiscie licze na to, ze jak poprawie jezyk to znajde jakas lepsza robote za
lepsza kase. Ale myslicie, ze da sie tyle odlozyc przy poziomie zycia jaki
opisalem?
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: Ile odkladacie kasy? 18.04.06, 13:02
      moze jesli bedziesz mieszkal w 20 osobowym barlogu, blisko pracy, zeby nie wydac
      za duzo na dojazdy, jest jakas szansa zebys cos odlozyl.
      ale jesli maja byc imprezki, ciuszki, czeste jezdzenie do kraju - nic nie odlozysz.
      • duende1 Re: Ile odkladacie kasy? 18.04.06, 14:20
        ja uwazam, ze z £900 na reke mozna odlozyc nie mieszkajac w 20 osobowym barlogu.
        nie zakladalabym jednak odlozenia £400 miesiecznie, bo to wydaje mi sie
        nierealne.
        a to ile odlozysz, zalezy od tego jaki styl zycia bedziesz prowadzic. jakie
        bedziesz mial stale rachunki? tylko czynsz i media? czy jeszcze do tego
        komorka, internet, silownia, ubezpieczenie samochodu, itp? czy nie bedziesz
        przez caly czas tutaj robic zadnych wiekszych zakupow typu, komputer, samochod,
        itp?
        jesli przyjezdzasz zeby zarobic kase i wrocic, to bedziesz zyl bardzo
        oszczednie i moze nawet sporo odlozysz, ale na pewno nie bedziesz milo tego
        czasu wspominal...
        jesli chcesz normalnie zyc, to odlozysz, ale na pewno nie wrocisz po dwoch
        latach z 55 tys zl.
        • Gość: Maciek Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.chello.pl 18.04.06, 14:39
          Mieszkanie mamy nagrane za 40 funtow tygodniowo, bede miec duzy osobny pokoj w 5
          pokojowym domu z 2 lazienkami i ogrodem gdzie mieszka juz moich 3 kumpli z
          dziewczynami. Jedna parka sie wyprowadza i my wskakujemy na ich miejsce. Wiec w
          sumie bedzie nas 6 osob na poczotek a nie 20. W Polsce mieszkam z rodzicami i 2
          bracmi w 3 pokojach w bloku i jakos zyje, nie najgorzej w sumie.
          Jak wszystko sie bedzie dobrze ukladac to po wakacjach dolaczy do nas moja
          dziewczyna i wtedy mieszkanie wyjdzie jeszcze taniej. Oczywiscie moja pani tez
          bedzie pracowac.
          Acha w cenie chaty jest juz net i wszystkie oplaty i warunki sa tam na prawde
          spoko (mebelki ikea, zmywarka, wszystko nowe.)Wiem, bo bylem i widzialem.
          Na silownie chodzic nie bede bo nie lubie. Wole kupic sobie rower i rolki.
          Samochodu tez nie planuje. Cyfrowke juz mam a laptopa planuje kupic no ale to
          przeciez jednorazowy wydatek, a jak pisalem licze na to ze po jakims czasie bede
          miec lepiej platna prace.
          • kerryman Re: Ile odkladacie kasy? 19.04.06, 11:35
            > gdzie mieszka juz moich 3 kumpli z
            > dziewczynami

maciek jak nie wierzysz, zapytaj tych kumpli czy ktokolwiek z nich zaoszczedzil
            55tys przez 2 lata. a jesli sa dopiero rok, to czy maja juz 27.5 tysiaca.
            • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: 194.205.246.* 19.04.06, 18:01
              odlozysz odlozysz...ja kokosow niw zarabiam bo tylko 15 tys/rok moj maz 20 tys
              mieszkamy tez wspolnie ze znajomymi i bez skapienia na wakacje ( w tym roku
              Indie), jedzenie, ubrania itp. jestesmy w stanie kupic co roku mieszkanie w
              krakowie( w sredniej lokalizacji okolo 45m2) mamy juz ich kilka wiec chyba nie
              jest tak zle...
              • Gość: maestro Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.unknown.be.uu.net 19.04.06, 18:41
                Gość: magda 19.04.06, 18:01 + odpowiedz

odlozysz odlozysz...ja kokosow niw zarabiam bo tylko 15 tys/rok moj maz 20 tys
                mieszkamy tez wspolnie ze znajomymi i bez skapienia na wakacje ( w tym roku
                Indie), jedzenie, ubrania itp. jestesmy w stanie kupic co roku mieszkanie w
                krakowie( w sredniej lokalizacji okolo 45m2) mamy juz ich kilka wiec chyba nie
                jest tak zle...

wiesz co takich pie..to nie pisz bo razem jesli macie 35k£ nie wazne brutto
                czy netto to jest to jakies 160k PLN jesli mowisz mieszkanie no to kosztuje
                jakies 3k za metr wiec to daje jakies 120k PLN wiec jak do licha zyjecie we
                dwojke za to co ostanie czyli jakies 750£ na miesiac hyba ze nie skapimy na
                jedzenie w lidlu i markowe ciuchy w primarku a wycieczka do indii kupiona
                gdfzies na sale za pare setek nie wiem czy jest sie tu czym chwalic
              • Gość: lomerk Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.04.06, 18:43
                A te mieszkanie w Krakowie to pewnie prosto od deweloperow biezecie??
                Mieszkacie tutaj co najmniej kilka lat (wnioskuje biorac pod uwage ilosc
                posiadanych przez was mieszkan w Krakowie;), macie razem 35tys. rocznie i po
                tych kilku latach dalej mieszkacie ze znajomymi??
                Ja sie nie czepiam, tylko pytam, tak z czystej ciekawosci...jaka to mentalnosc
                karze oszdzedzac na kolejne mieszkanie (od dewelopera lub nie;) i razem z mezem
                przy stosunkowo dobrych zarobkach gniezdzicie sie z innymi ('znajomi'
                to 'polaczki' czy miejscowi?? Znowu tak z ciekawosci pytam, bo w koncu z daleka
                od polaczkow, no nie? --> odniesienie do twojego wpisu ponizej).
                Znow bedzie,ze sie czepiaj. Po prostu dla mnie to jest nie do pomyslenia. Ale
                co tam...Inter-bud ma ciekawa oferte na Bobrzynskiego...
              • Gość: Dr 666 Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.06, 07:21
                Mieszkanie 45 m2 w Krakowie powiadasz kobito? Przy zarobkach 15 tys funtow
                rocznie? W głowę się popukaj. Nawet gdybyś całość odkładała i nic nie jadła nie
                byłoby Cię stać na to, zeby co roku kupowac mieszkanie. Policzmy: cena 1 m2
                mieszkania w Krakowie to 4500 zł x 45 = 202 500 zł. Twoje roczne zarobki 15
                tys. funtów x 6 zł = 90000 zł. Buhahahaha ....
              • Gość: Lisa Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.eu.ogilvy.com 16.01.07, 17:21
                Ale co to Magdo za zycie? Ze znajomymi? I nie mow, ze sobie mozesz na wszystko
                pozwolic po normalnych cenach, a nie z wyprzedazy czy last minute? Cos chyba
                przesadzasz z tymi kilkoma mieszkaniami w Krakowie. Troche kredytow masz do
                splacania, prawda?
              • Gość: izka Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.ipt.aol.com 19.02.07, 13:48
                ty chyba dziewczyno masz jakas wybujala fantazje, ale znam rownie zalosne
                dziewuchy jak ty ltore wypisuja takie same bzdury
              • sajjitarius Re: Ile odkladacie kasy? 04.04.07, 13:11
                He, he...ale mozna sie posmiac. Jak zarabiacie 35 tysiecy funtow rocznie, to na
                reke macie 27 420 funtow rocznie. Mieszkanie w Krakowie, 45 metrow
                kwadratowych, liczac po 3000 zlotych za metr kwadratowy, to okolo 23 500
                funtow. Nie liczac oczywiscie kosztow kupna (podatki, prawnik itd.). Wychodzi
                na to, ze utrzymujecie sie za 326 funtow miesiecznie...no chyba, ze w Indiach...
                • Gość: kasia Re: Ile odkladacie kasy? IP: 83.14.180.* 03.05.07, 21:56
                  moj brat pracuje i mieszka w anglii.zarabia całkiem niezle(jest barmanem), jego
                  dziewczyna menadzerka restauracji. mieszkaja z dwojka znajomych w dwupokojowym
                  mieszkaniu. Dodam ze mieszkaja w londynie co oznacza bardzo drogie utrzymanie.
                  zyje mu sie calkiem niezle, ma samochod, laptopa, cyfrowke, w polsce kupil wraz
                  z dziewczyna mieszkanie, byl na wakacjach w egipcie a ostatnio na kubie.

fajne zycie w anglii jest mozliwe ale nie od razu i nie teraz. brachol jest tam
                  od 4 lat, wtedy nie bylo tam tylu polakow, byly wyzsze pensje(bo teraz polak z
                  6F tez sie cieszy),on juz zdazyl sie urzadzic, wie co jak i gdzie kupic taniej,
                  ma wielu znajomych.

jesli ktos tam jedzie i liczy na kokosy to sie moze przeliczyc...powodzenia.pa

• Gość: Reallondoner Nie Odkladamy IP: 81.171.158.* 21.05.07, 22:18
                  Otoz nie odkladamy. Albo zyjemy na poziomie godnym zarobkow albo inwestujemy.
                  Jakos nie psotykam Polakow, dotad nie spotkalem ani jednego, ktory wiecznie by
                  ciulal do skarpety pieniadze.
                  Ludzie albo sie bawia i w ten sposob wydaja kase albo inwestuja we wlasny
                  biznes. Zyja tez na poziomie, ktorego Soup Nazi stara sie sobie nie wyobrazac,
                  siedzac w Kanadzie i plujac w brode, czemu jest tam a nie tutaj.
                  Otoz ja z moja dziewczyna mamy £36k razem brutto i NIE ODKLADAMY KASY. Po
                  prostu poziom zycia jest normalny, nie bede sie przechwalal, ze rewelacyjny. Po
                  prostu normalny, pozyczka do splaty, mieszkanie po remoncie wynajmowane, ale
                  przynajmniej sami mieszkamy. Zyjemy, pracujemy, zwiedzamy (bynajmniej nie
                  Indie). Nie odbieramy sobie przyjemnosci, ale tez nie ciulamy grosza do
                  skarpety. DO tego dochodza oplaty za moje studia i w sumie niewiele zostaje.
                  Niemniej nie jest zle. Nie narzekamy poniewaz mamy siebie i wizje przyszlosci,
                  z ktora idziemy w zgodzie. :)
                  • Gość: Oszczedny Re: Nie Odkladamy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.05.07, 23:49
                    > Otoz ja z moja dziewczyna mamy £36k razem brutto i NIE ODKLADAMY KASY.

Jak bedziecie mieli £86k, to zaczniecie odkladac. I przestaniecie pisac, ze
                    "zyjecie na poziomie godnym zarobkow", bo bedzie to oczywiste.
                • Gość: Kobieta Re: Ile odkladacie kasy? IP: 82.139.176.* 12.06.07, 11:54
                  no ale nikt nie pomyślał o tym, że ta kobita te mieszkania w Krakowie wynajmuje.
                  I pewnie oprócz opłat to bierze więcej tak jak to robią wszyscy żeby zarobić!
                  więc doliczcie jeszcze te pieniądze. np. dodatkowo 500zł miesięcznie.
            • Gość: 123 nie pie..ie glupot IP: 194.70.181.* 19.04.06, 18:16
              ze po 2 latach 50 tys.zl
              tyle to ja zarobilem po roku zarabiajc srednio. a moj kumpel pracuje 5 dni w
              tyg.za 280 f.(37.5h) i sobota + niedziela w innej pracy za 140f wiec ma 420 na
              czysto na tydzien. nieporadne sieroty pozniej pisza ze nic nie da sie zarobis.
              • Gość: dc Re: nie pie..ie glupot IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 19.04.06, 22:10
                > ze po 2 latach 50 tys.zl
                > tyle to ja zarobilem po roku zarabiajc srednio. a moj kumpel pracuje 5 dni w
                > tyg.za 280 f.(37.5h) i sobota + niedziela w innej pracy za 140f wiec ma 420
                na
                > czysto na tydzien. nieporadne sieroty pozniej pisza ze nic nie da sie zarobis.

moze i ci sie udalo zaoszczedzic cfaniaku ale to byla juz funtoza na maxa nie
                pytam czy byles w pubie bo na wyciczze zadnej banokowo nie ale nieistotne
                ciesze sie ze sie cieszysz
                a praca 7 dni w tyg za 420 no prosze bez takich przykadow tego sie nawet nie
                da skomentowac
                • triccia Re: nie pie..ie glupot 11.09.06, 13:10
                  wiecie co- jak czytam te niezwykle uprzejme przesycone checia pomocy odpowiedzi
                  to sie ciesze, ze wyjechalam z kraju gdzie nie tylko rzad jest jaki jest ale tez
                  wiekszosc ludzi ....i jest to takze odpowiedzi dla moich przyjaciol tutaj- sami
                  cudzoziemcy- dlaczego nie szukam kontaktu z rodakami- po co- dosc wzajemnej
                  nienawisci naogladalam sie przez dwadziescia pare lat zycia w ukochanej Polsce
                  - reszta bez komentarza
              • Gość: fred45 Re: nie pie..ie glupot IP: *.kalisz.mm.pl 18.11.07, 22:03
                taksie sklada ze mieszkalem w manchester.piszesz 280 funtow
                zapomniales odjac tax; mieszkanie; telefony;zycie; inszurans; jak ci
                zostanie 160 to bedzie dobrze wiec nie wciskaj ludziom kitu.
          • Gość: son_Reading Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.range86-137.btcentralplus.com 19.04.06, 19:42
            ja mam normalna prace (pracuje jako asystent w HR dept) zarabiam wiecej niz 900
            ale specjalnie nic nie odkladam, moze przy dobrych wiatrach 70-80 miesiecznie.
            co prawda mam samochod,chodze na imprezki, jezdze do pl i kupuje ciuchy itp.
            Pracujac jako niania przez 15 miesiecy zaoszczedzilam 8 tys funtow wiec moze
            nie porywaj sie na lepsza prace:)
            • Gość: mexi.cana Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.chello.pl 19.04.06, 20:01
              A czy mozesz zdradzic jak wygladala twoja droga od niani do pracy w HR? Pytam,
              bo planuje za rok, dwa znowu pojechac do Anglii ale tym razem chcialabym znalezc
              juz jakas prace umyslowa. Skonczylam nauczycielskie kolegium języka
              angielskiego, pracuję w Polsce w zawodzie i robię to co lubię, ale moim drugim
              marzeniem zawsze była praca w HR.
              • Gość: son_reading Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.range86-137.btcentralplus.com 19.04.06, 21:03
                Mam ponad 3 lata dosw w dziale personalnym z Polski, to mi generalnie pomoglo,
                poza tym niezle mowie o ang a to warunek konieczny, od wrzesnia bede rowniez tu
                studiowac by zdobyc CIPD kwalifikacje. A poza tym zawsze sobie mowie - jak ja
                nie dam rady to kto i do przodu:)
          • Gość: Mirek Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.06.07, 23:26
            A w jakiej mieszkasz mieścinie?
            Czy kumple też tak oszczędzają?
            Ja miałem gostka wpokoju co zasuwał w pracy jak wariat i 3 dodatkowe roboty
            brał, a do domu złamanego funta nie wysłał mówił, że za tydzień , miesiąc, a tu
            rządził z taką młodą i kupowali ciuchy, trunki,papieroski,kosmetyki itd.
            A tak capiło od niego jak by mydła nie widziałna oczy, a ta laska wdzięczyła
            się przy nim , na szczęście gdzieś wybył i teraz pachnie w pokoju lasem a nie
            padliną.
            • Gość: szczurwa Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.aster.pl 09.10.07, 03:35
              !!!!!!!!!!!
          • Gość: Monk Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.brnt.adsl.virgin.net 08.08.07, 13:47
            Ja osobiscie mieszkam w Glasgow... oplaty wynosza mnie jakies L80 na
            tydzien... wiem drogo ale mieszkam sam... w oplatach mam wliczony
            czynsz prad itd... luksusu moze nie ma ale nie narzekam... zyje jak
            chce kupuje na co mam w sumie ochote jesli chodzi o jedzenie...
            jesli chodzi o inne wydatki to tez jesli cos mi sie podoba to sobie
            nie zaluje:) do polski latam co jakies 3-4 miechy tyle ze moze moja
            pensja jest troszke wyzsza nic 900:) no ale na poczatku mialem 170
            funtow na reke i 100 sie odkladalo tygodniowo tyle ze mieszkalem w
            double roomie z kumplem i czynsz byl tanszy... bo wlasnie okolo 40
            funtow za tydzien:) teraz mam czynsz wiekszy ale udalo mi sie
            zmienic prace na sporo bardziej dochodowa... takze jak sie dobrze
            pomysli to mozna odlozyc... do tego kupilem laptopa ktorego
            sprzedalem juz:P i kupilem normalny pc... oplacam takze net ktory
            wynosi 24 funty miesiecznie jednak dziele go na jeszcze 3 osoby wiec
            wychodzi po bagatela 6 funtow... laczne jest dobre 8 mb wiec nie ma
            problemu by je dzielic na kilka osob bez utraty przyjemnosci z
            korzystania z netu:)

wystarczy zaplanowac co sie chce robic a da sie to zrobic i
            odlozyc:) zyjac na naprawde nie najgorszym poziomie:)

pozdro:)))
        • Gość: Krzysiek kielce Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.tu.kielce.pl 27.11.06, 15:18
          byłem w tym roku w usa, i po 3 msc przywiozłem 22 tys złotych, i nie
          pustelnikowałem..
          • Gość: emigrantNJ Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 16:06
            powiadasz ze przywiozłes 22tyspln??,a co robiłeś??na construction?/,sezon w
            zeszłym roku był fatalny dla budowlanców i zarobki poszły o 1$w góre ze wzgledu
            na emigracje ludzi do innych krajów,10h/godz. pracy X 6dni = 600$ X 4 tygodnie
            X 3 miesiace =7200$ (21.600-pln),spales u kogos i jadles pewnie tez ,ale bilet
            ciotka ci poslala i jeszcze niepadało cały tydzien ,mysle ze miales szanse na
            zarobek taki,oczywiscie jeszcze jak byles juz tam kolejny raz .jak
            nie ,przywiozles do Pl jakies 2300$max(bo myśle ze fachowcem
            niejesteś):),pozdrawiam ,zaczynałem podbuj ameryki w 2001 roku,wiec cos juz
            wiem ,poczatki sa trudne wszedzie ,w kazdym kraju,zawsze potrzeba czasu na
            tzw.stanięcie na nogi.
            • Gość: emigrantNJ Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 16:16
              moj post dotyczył kolesia co tak bardzo wychwalał zarobki w USA,pozdrawiam
              wszystkich ludzi którzy wyjechali jestem z wami !!wróciłem do polski po kilku
              latach i widze ze jest jeszcze gorzej!jak było,ale jak ktoś cos złapał w PL to
              jakos zyje ,ja sam musze wyjechac znowu ,widze ze niema tu miejsca dla takich
              jak ja w tej polsce,pozdrawiam wszystkich -trzymajcie sie!!pamietajcie czas to
              pieniadz!!i lekarz na rany!!.
      • Gość: izka Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.ipt.aol.com 19.02.07, 13:43
        pieniadze na zycie to znaczy jedzenie+mieswzkanie?skąd ty spadles? 400 to za
        samo mieszkanie ponad 200 funtow bez glodowania. na imprezki 100? wolne zarty
        chyba ze chcesz sie napic piwa w parku:) albo wejsc do knajpy i nic nie
        zamawiac.a gzie ciuchy itp... nie jest latwo tu odlozyc jakas kase i zapomnij
        owyjazdach do polski co 2 miesiace rozbawiles mnie.pozdrawiam
        • Gość: muka Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:48
          no tak biorąc pod uwagę że bilety do Polski można kupić za 20 funtów ostatnio
          kupiłam nawet za 12 to rzeczywiście ogromny wydatek. zanim tak się ubawisz to
          spawdż ceny samolotów.byłaś w ogóle kiedyś w Anglii??
          • Gość: h Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.mib.man.ac.uk 14.08.07, 10:12
            A gdzie Ty kupilas bilety za 20 czy 12 funtow i z jakim wyprzedzeniem , ja
            kupowalam w marcu na sierpien i wydalam 120 w dwie strony, moja siostra kupowala
            w grudniu na maj i wydala ok 400 zyczyli jakies 65 funtow...i to w najtanszych
            liniach lotniczych...
      • Gość: piwko14 Re: do macka IP: 62.255.240.* 21.05.07, 17:14
        zalezy jaki poziom zycia przewidujesz bedac w Anglii, chcesz odlozyc 55 tysiecy
        zlotych w dwa lata, wiec zapomnij o imprezach, radze rowniez procz stalej pracy
        pomyslec nad jakims dodatkowym zajeciu na lewo, najlepiej jakies sprzatanie
        domow, dobre zajecie na 2-3 godziny, lub jakies roboty naprawcze w mieszkaniach
        angolii- ja tak robie i dobra kase z tego odkladam. Proponuje tez szkolic jezyk
        ile sie tylko da. Te 900 funtow ktore zarobisz pojdzie na zycie, zapewne na
        oplaty+ mieszkanie, moze zachce ci sie miec samochod, jakas komorka i inne
        pierdoly. W moim miescie tez znam takich co przyjechali z idea odlozenia kasy z
        wyplaty 900£, a pozniej markowe ciuchy, komora, samochod, karty kredytowe,
        chlanie i imprezki i qrwa tkwia tak w tym blednym kole juz 3 rok i nic nie
        odlozyli, w wrecz przeciwnie nawet o tym nie marza- to jest dopiero tragedia-
        zaporzyczeni w Polsce pija tanie wina- Caidry i nie maja nic...
        Pozdrawiam
        • Gość: bbb Re: do macka IP: *.xdsl.murphx.net 21.05.07, 18:35
          jak nie maja nic???
          normalnie zyja a nie ciulaja funt do funta bioraca dodatkowe godziny,ja to
          ogolnie jestem za opcja zmiany pracy na lepszej niz braniem dodatkowego
          sprzatania.Pamietaj osczedzaniem nikt nigdy jeszce sie nie wzbogacil,popytaj
          tych co maja duze dochody czy kiedykolwiek ciulali ,raczej zawsze zyli pelna
          para myslac jakby to zwiekszyc przychody a nie ograniczyc wydatki.
          • Gość: nina_regina Re: do macka IP: *.bmly.cable.ntl.com 23.07.07, 22:37
            bbb - swietnie powiedziane :)
    • xiv Re: Ile odkladacie kasy? 18.04.06, 14:29

w mojej stopce znajdziesz kalkulator, ktory mniej wiecej pozwoli Ci ocenic
      realia - dodam, ze nie uwzglednia polskiego podatku dochodowego
      • kuba1405 Re: Ile odkladacie kasy? 19.04.06, 00:44
        no i oto nastepny cholpaczek ktory mam nadzieje ze kase wielka kase
        zaosczedzi , przyjzedzasz na wyspy albo pozyc albo zarobic twoj wybor czego
        chcesz w zyciu .. . a jak zaoszczedzisz 55 tys w 2 lata to bedzie dla
        ciebie dobrze !!!!!!!!!!! acha ps. za 100 fuli to napijesz sie raz piwa w
        miesiacu pubie i wrocisz sobie nawet taxi do domu :) nara
        marzycielu !!!!!!!!!!!
        • 14alisa Re: Ile odkladacie kasy? 19.04.06, 16:25
          Ja jestem rok(mija w maju) bez balowania tylko chata i robota i wypie..m
          gdzie pieprz rosnie mam dosyc pieprzenia jak to pieknie jest w UK i ile to mozna
          odlozyc!!!!!!
          HA HA dla kolesia marzyciela zapewniam ze ja rok temu tez lezalem i marzylem a
          spie..lo mi sie cale zycie przez rok.
          • Gość: do zapracowanego Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:56
            no to po co jechałeś. harowałeś tak a w Polsce leżałbyś sobie brzuszkiem do góry
            i z pewnością zaoszczędziłbyś więcej.hahahah
        • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: 194.205.246.* 19.04.06, 18:03
          nie przejmuj sie tym co pisza Ci ktorym sie nie powiodlo...albo chca ci dawac
          tzw dobre rady
          a moja dobra rada: trzymaj sie od polaczkow z daleka a lepiej na tym
          wyjdziesz...
          • soup.nazi Re: Ile odkladacie kasy? 19.04.06, 18:16
            Gość portalu: magda napisał(a):

> a moja dobra rada: trzymaj sie od polaczkow z daleka a lepiej na tym
            > wyjdziesz...

Hehehe, tak, polaczkowie sa toksyczni... Problem polega na tym, ze na 10 9 to
            polaczkowie, a jeden jest normalny. I ci normani nie wiedza jak sie odnalezc w
            tlumie polaczkow. Ale rada jest dobra: spjerdalac od wszystkiego co gada po
            polsku, nie wylaczajac radia....
            • robak.rawback Re: Ile odkladacie kasy? 20.04.06, 18:13
              soup.nazi napisał:

>
              > Hehehe, tak, polaczkowie sa toksyczni... Problem polega na tym, ze na 10 9 to
              > polaczkowie, a jeden jest normalny. I ci normani nie wiedza jak sie odnalezc w
              > tlumie polaczkow. Ale rada jest dobra: spjerdalac od wszystkiego co gada po
              > polsku, nie wylaczajac radia....
              >
              hahahah dobre, ale sie usmialam ahaha :)
            • Gość: Aga Re: Ile odkladacie kasy? IP: 82.211.85.* 26.07.07, 17:50
              A ja myslalam, ze to forum, zeby komus pomoc, poradzic, a nie tylko zlosliwie
              pisac... Ja mam znajomych prawie samych Polakow prywatnie, pracuje natomiast w
              firmie miedzynarodowej. Nie mozna uogolniac czy trzymac sie z takimi a nie
              innymi ludzmi, bo nie ma wyboru. Roznie jest, ale ja o moich znajmoych Polakach
              nic zlego nie moge powiedziec. Duzo z nas jest tutaj miedzy 5 a 10 lat i moze
              to sprawia, ze nabiera sie dystansu i nie krytykuje i nie atakuje wszystkiego i
              wszystkich.
          • kerryman Re: Ile odkladacie kasy? 19.04.06, 18:25
            jakie "dobre rady"??

jesli ktos pyta czy bedzie w stanie odlozyc 55tys w 2 lata liczac na imprezki,
            ciuszki i co 2 miesieczne (!!!) odwiedzanie ojczyzny - co mu odpowiedziec? tak,
            oczywiscie, kupisz mieszkanie co roku. jasne. jesli ktos nigdy nie
            pracowal/mieszkal tutaj przez dluzszy czas moze nie zdawac sobie sprawy z wielu
            nieprzewidzianych wydatkow. nie twierdze ze sie nie da oszczedzic, ale co innego
            przyjechac po to zeby oszczedzac a co innego bawic sie, wydawac i liczyc na
            wielkie oszczednosci. wszystko ok, ale nie przy 5 funtach na godzine- badzmy
            szczerzy. po co ma maciej jechac i sie rozczarowac.
            • Gość: mexi.cana Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.chello.pl 19.04.06, 18:46
              Żeby było jasne-podpisuje sie pod stwierdzeniem magdy.
              A poza tym - co jest takiego dziwnego w wyjezdzie do Polski raz na 2 miesiace?
              Jeśli jedziesz na kilka dni, nie wiem 3-4 to przeciez taki wyjazd zamknie się w
              kwocie 100-150 funtów, jesli oczywiscie odpowiednio wczesniej zarezerwujesz
              sobie bilet w tanich liniach lotniczych. Na miejscu tez nie wydaje się zwykle
              wiele, bo raz że zwykle jedziesz do domu, do rodziny wiec nie placisz za spanie
              i jedzenie i nawet jak łazisz po knajpach, to są to grosze w porównaniu do
              brytyjskich cen i zarobków. Moja wspolokatorka jeździła do Polski raz na miesiac
              i z tego co wiem odłożyła więcej niż ja:-)ale fakt, że nie jeździła z nami
              zwiedzać bo zwyklejak mialysmy jakos dluzej wolne, to był u niej jej facet albo
              ona była u niego w Polsce.
              Ciekawa jestem takze co masz na mysli mowiac o nieprzewidzianych wydatkach?
              Leczenie jest za darmo, no dentyste warto odwiedzac regularnie przed wyjazdem bo
              to rzeczywiscie moze byc problem. Wyjscie do fryzjera kosztuje ok. 20 funtów, ja
              chodzilam raz na miesiac, tak jak w kraju i wliczalam to w wydatki codzienne.
              No, ale autor wątku jako facet pewnie na tym zaoszczedzi :-) to samo tyczy się
              tabletek anty (sa darmowe).
              • Gość: Aga Re: Ile odkladacie kasy? IP: 82.211.85.* 26.07.07, 17:57
                Mam pytanie odosnie tego fryzjera za £20. Czy w Polsce wyjsciem do fryzjera
                nazywalas wyjscie do domu, w ktorym kolezanka czy dziewczyna z
                ogloszenia 'robia' wlosy? Nie krytykuje ich umiejestnosci, ale wizyta u
                fryzjera przyzwoitego nie kosztuje £20, tyle moze kosztowac zrobienie wlosow u
                kogos w wynajmowanym domu czy pokoju, gdzie bardzo czesto wspolokatorzy maja z
                tym problem. Przeszlam przez to kilka razy i nie jest to nic przyjemnego.
                Strzyzenie i farbowanie wlosow poldlugich u normalnego frzyjera to przynajmniej
                £80!
            • Gość: doris Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 19:24
              hmmm przezucacie sie roznymi kwestiami, wiekszosc chyba zazdrosci ci maciek ze
              odwazasz sie wyjechac, ze masz marzenie. za masz cel.
              moj facet siedzi w anglii od lipca, pracuje w zawodzie (informatyk), zarabia
              19.000F rocznie, plus ok 100F tygodniowo w pubie. 450F placi za pokoj w domu ( w
              tym stereo, tv, imprezy, darmowy transport do pracy i korzystanie z auta
              wlasciciela), i tak sie sklada ze stac do na kompa, uzywany samochod, i
              przylatuje co 1,5 miecha do polski bez problemu. fakt - zalozyl sobie ze zarabia
              kase - dlatego wycieczek nie ma zadnych, za to inwestuje.
          • Gość: mexi.cana Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.chello.pl 19.04.06, 18:30
            Podpisuję się pod tym stwierdzeniem :-)
            Poza tym za 100 funtów można pójśc do pubu ze 3 razy, do kina ze 3 razy, raz na
            porządny obiad i NADAL zostaje Ci na taxi... no, chyba że ktoś chce jechać z
            Exeter do Nottingham, to wtedy rzeczywiście nie starczy:P tak więc kolega
            "kuba", czy jak mu tam, ma chyba jakieś problemy z podstawową arytmetyką.
            No ale ja w pubie wypijam maksymalnie 3 piwa na raz, więc to może dlatego :-)

PS. Po licencjacie wyjechalam na rok do Bradford. Pracowałam w barze, zarabiałam
            na rekę ok. 800-900 funtów, latem ok. 1000 do 1100. Wynajmowalam z 3 kolezankami
            2bedroom flat, dobry standard, normalnie żyłam nie głodując i nie oszczędzając
            specjalnie na niczym. Na jedzenie szło mi jakieś 40 funtów tygodniowo. Jak
            miałam ochotę iść do kina czy do restauracji, to szłam.
            Przez ten czas w Polsce byłam raz, na Gwiazdkę. Zwiedzilam mnóstwo pięknych
            miejsc (Edynburg, Londyn, tygodniowe pobyty w Lake District i w Kornwalii).
            Kupiłam mnóstwo ciuchów, książek i płyt i mimo tych wszystkich wydatków udało mi
            się odłożyć ok. 9000 zł. A nie jechałam tam w ogóle z zamiarem odkładania
            pieniędzy. Tak więc da się coś odłożyć, może nie jakieś wielkie sumy, ale da
            się, i to bez wegetowania. W Polsce zarabiam ok. 3 tysięcy na rękę, prowadzę
            podobny styl zycia co w Anglii, czyli nie odmawiam sobie specjalnie niczego, ale
            za cholere nie jestem w stanie odlozyc 800 zl co miesiac...
            • penelopa.pitstop Re: Ile odkladacie kasy? 19.04.06, 18:51
              Ale 90000 to nie 55000.
              • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: 194.205.246.* 19.04.06, 18:57
                po I nie mieszkam z Polakami
                po II na jakiej podstawie wnioskujesz np o tym ile place za mieszkanie??moge
                placic 400/os a ownie dobrze moge nic nie placic...
                po III kupuje mieszkania od deweloperow ( ale to nie twoja sprawa i nie zalezy
                mi czy uwiezysz w to czy nie...zreszta czy od dewelopera czy nie, metr nowego
                mieszkania jest mniej wiecej taki sam w danej lokalizacji
                po IV nie wiem czy wiesz ale inwestycja taka jak mieszkani generuje zyski...
                Po V mam zamiar zostac tutaj jeszcze okolo 1, 5 roku i zmykam do kraju gdzie w
                wieku 28 lat bede prowadzila zycie rentiera :-) i nie kiwne palcem do konca
                zycia...fajna perspektywa co?
                A po VI mam gdzies czy mi wierzysz czy nie....bo kiedy ja bede w Pl za te 1, 5
                roku ty bedziesz tutaj tyral jak osiol i pewnie emerytury nie dozyjesz....
                • Gość: lomerk Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.server.ntli.net 19.04.06, 20:10
                  Gość portalu: magda napisał(a):

> po I nie mieszkam z Polakami
                  > po II na jakiej podstawie wnioskujesz np o tym ile place za mieszkanie??moge
                  > placic 400/os a ownie dobrze moge nic nie placic...
                  > po III kupuje mieszkania od deweloperow ( ale to nie twoja sprawa i nie zalezy
                  > mi czy uwiezysz w to czy nie...zreszta czy od dewelopera czy nie, metr nowego
                  > mieszkania jest mniej wiecej taki sam w danej lokalizacji
                  > po IV nie wiem czy wiesz ale inwestycja taka jak mieszkani generuje zyski...
                  > Po V mam zamiar zostac tutaj jeszcze okolo 1, 5 roku i zmykam do kraju gdzie w
                  > wieku 28 lat bede prowadzila zycie rentiera :-) i nie kiwne palcem do konca
                  > zycia...fajna perspektywa co?
                  > A po VI mam gdzies czy mi wierzysz czy nie....bo kiedy ja bede w Pl za te 1, 5
                  > roku ty bedziesz tutaj tyral jak osiol i pewnie emerytury nie dozyjesz....

po I ok
                  po II nic nie wspomnialem o kasie za mieszkanie
                  po III m2 u dewelopera w krakowie kosztuje minimum 3.500zlx45m2=157500zl ; wasze
                  zarobki to 35tys funtow, zakladajac,ze netto, to po aktualnym kursie zlotowki
                  bedzie okolo 200000zl. Wybacz,ale nie jestem wstanie rozkminic jakie zycie (niby
                  normalne,bez oszdzedzania) prowadzicie,ze zostaje wam tyle kasy na mieszkania.
                  Gdyby wasze 35tysiakow byloby brutto to juz sie w ogole gubie.
                  po IV wiem bardzo dobrze.....chyba nie masz na mysli,ze te aktualnie posiadane
                  mieszkania, pomagaja w zakupie nastepnych, bo generuja zyski.......przeciez was
                  stac na zakup mieszkania z tych 35tysiecy nieprawdaz? A moze nieprecyzyjny byl
                  ten pierwszy post???? Moze dajac rade innym warto zejsc na ziemie??
                  po V nie interesuje mnie ile jeszcze tu zostaniesz...no i ile jeszcze kupisz
                  mieszkan w krakowie
                  po VI ja tez mam gdzies, staram sie tylko wskazac,ze twoje 'rachunki' sa malo
                  realne, przy zaznaczeniu, jakie wy to zycie prowadzicie (Indie jasnie panie)
                  po VI nie martw sie o moja prace pani Magdo, nie tyram, zarabiam dobrze...w
                  przeciwienstwie do Ciebie nie pisze o zarobkach i osiagnieciach z dziedziny
                  kupna nieruchomosci na forum publicznym.
                  Mimo wszystko, zycze jak najlepiej
                • Gość: graża Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 19:15
                  chyba że cię ścignie urząd skarbowy wtedy zapłaczesz
                • Gość: Aga Re: Ile odkladacie kasy? IP: 82.211.85.* 26.07.07, 18:05
                  Tak jak pisalam wczesniej widze, ze to formu to tylko zlosliwe uwagi. Ja
                  napisze jedno - jesli bierzecie te mieszkania na siebie, a nie placicie
                  podatkow w Polsce, to mozecie miec problemy z urzedem skarbowym i to dosc
                  powazne.
                • Gość: maikel Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 18:26
                  dziewczyno zejc na ziemie albo przestan marzyc i mnie nie nabierzesz
                  bo ja bylem i wiem -no chyba ze robisz jako panienka lekkich
                  obyczajow w dobrym klubie nocnym albo burdelu ha ha.
              • Gość: mexi.cana Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.chello.pl 19.04.06, 19:02
                Oczywiście, że nie. Ale 9000 to zawsze więcej niż "nic" które przepowiadają
                niektorzy forumowicze. Gdybym jechchała z zamiarem oszczędzania, i np.
                zrezygnowała ze zwiedzania ale nadal żyła normalnie to ta kwota byłaby pewnie
                o drugie tyle wyższa. Każdy ma swoje priorytety - ja chcialam zwiedzac i
                poprawic jezyk; czy to ze autor watku chce przede wszystkim zarobic musi narazac
                go zaraz na agresje i drwiny? W tym przypadku pewnie, troche trzeba sciagnac
                czlowieka na ziemie, ale czy trzeba zaraz zabijac w nim zapal i motywacje?

Maciek, mysle ze przez 2 lata nie odlozysz az takiej kwoty, o jakiej piszesz,
                ale bazujac na podanych prez Ciebie informacjach o zarobkach i kosztach zycia
                mysle, ze jakies 30 tysiecy złotych plus minus oczywiscie) jest realne.
                • Gość: maikel Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 18:37
                  no teraz troche realniej ale i to pod warunkiem ze bedzie mial caly
                  czas prace na contract a nie dla agencji,ktora traktuje polakow jak
                  smieci i prostych roboli,czy niemam racji??
        • Gość: gienia Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:53
          jej aż sie wymiotować chce. najlepiej to nie marzyć i nic nie robić. zostań tu
          chłopcze i nic nie rób albo idź do marketu za 600 zł. z pewnością zaoszczędzisz
          więcej.
        • wux Re: Ile odkladacie kasy? 27.08.07, 20:57
          kuba1405 napisał:

> ps. za 100 fuli to napijesz sie raz piwa w
          > miesiacu pubie i wrocisz sobie nawet taxi do domu :) nara
          > marzycielu !!!!!!!!!!!

Bez przesady. Piwo za F2.5 w knajpie wypijesz.
          Zreszta w weekend po pracy bedzie na tyle zmeczony, ze wystarczy mu posiedziec z
          piwkiem w ogrodku przy grilu.
    • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: 194.205.246.* 19.04.06, 18:29
      "Zakaldajac normalny poziom zycia bez
      glodowania, jakies imprezki czasem, oczywiscie normalne kupowanie ciuchow i
      wyjazd do Polski raz na 2 miesiace"

pisalam o odkladaniu przy normalnym poziomie zycia...co takze zalozyciel tego
      watku zaznaczyl na poczatku...
      • Gość: Doctor Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 19.04.06, 23:52
        Inni wtedy mysla, zes bogata i zaradna...
        Od razu wartosc twoja rosnie.
        Przyjemne, prawda?
        • Gość: magda Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: *.bulldogdsl.com 20.04.06, 09:28
          jak zwykle wychodzi polska...zawisc.
          najlepiej poradzcie mu zeby siedzial w domu i co miesiac podpisywal liste w
          UP...to jest swietne rozwiazanie...

A co do mnie mam gdzies czy mi wierzysz czy nie ( dot inwestycji)..bo tak
          naprawde to nic mi by nie przyszlo z tego zeby tutaj jakies klamstwa wypisywac
          i lepiej zabierz sie za przeliczanie i przewalutowywanie wlasnorecznie
          zarobionych pieniedzy a nie cudzych....

I na koniec tak dla uscislenia ...dochod z nieruchomosci moze pomoc w kupnie
          kolejnej ( pewnie zdziwiony....)
          • Gość: bbb Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: *.as15444.net 20.04.06, 09:38
            wow,gratuluje glowy do interesow ,super inwestycje.Mozesz zdzradzic jak wy to
            robicie ze z 35k rocznie kupujecie co rok nowe mieszkanie?????????:)
            Super ,bedziesz teraz ktos na rynku nieruchomosci w krakowie.My mamy w dwojke
            troche wiecej niz wy i jakos nic zostaje,a wcale nie prowadzimy rozrzutnego
            trybu zycia.I jeszce te wycieczki zagraniczne,Indie,nic tylko pozadroscic.
            ;)
            • Gość: dsf Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: 62.69.102.* 20.04.06, 09:41
              to na co wy wydajecie?

macie ponad 35k rocznie i nic wam nie zostaje? nawet na mieszkanie was nie stac?

przestan glupoty gadac
              • Gość: bbb Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.04.06, 10:57
                "to na co wy wydajecie?

macie ponad 35k rocznie i nic wam nie zostaje? nawet na mieszkanie was nie stac?

przestan glupoty gadac "

mieszkamy w londynie,wynajmujemy mieszkanie,wspolne zarobki 40k,po oplaceniu
                wszystkiego co miesiac wychodzimy na zero.Oczywsicie chialbym poinwestowac w
                Polsce ale niestety moej zarobki na to nie wystarczaja.Jedyna inwestycja jako
                robie jest inwestycja w siebie(studia ).Mam nadzieje ze wlasnei ona mi sie po
                czasie zwroci.

• Gość: fd Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: *.ipt.aol.com 21.04.06, 21:32
                  kupcie lepiej mieszkanie i splacajcie kredyt

• Gość: magda Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: *.bulldogdsl.com 20.04.06, 09:48
              no to zazdrosc...jak chcesz bo ja Ci nie zazdroszcze jesli zarabiasz
              wiecej...gratulacje
              jesli juz chcecie przeliczac to z samego wynajmu mieszkan mam ponad
              50.000dochodu rocznie (na czysto)...nie wiem po co to pisze ale widac niektorym
              w glowach sie nie miesci jak mozna w uk odlozyc kase . koncze temat
              przynajmniej z mojej strony
              i radze inwestowac w nieruchomosci w Polsce bo cena mieszkan idzie w gore :-)
              pol roku temu kupilam mieszkanie -metr 4.5tys a teraz to samo mieszkanie
              kosztuje 5,1tys/metr, wiec liczby mowia same za siebie
              • penelopa.pitstop Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? 20.04.06, 11:16
                To teraz napisz jak i gdzie rozliczasz sie z podatku i ile Cie to kosztuje.
                Zakladamy oczywiscie, ze wynajmujesz mieszkania na umowe i rejestrujesz ja w
                US. I nie pisze tego zlosliwie, moze komus przyda sie ta informacja.

• ghrom Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? 11.09.06, 15:38
                dochod z wynajmu = 50k PLN
                dochod I = 15k GBP = netto 11.9k GBP = 68k PLN
                dochod II = 20k GBP = 15.3k GBP = 87k PLN
                dochod razem = 50 + 68 + 87 = 205k PLN

cena mieszkania 45 x 4.5 = 202.5k PLN

Zostaje 2.5k PLN = 440GBP na przezycie roku w UK i wycieczke do Indii.

Gluptasku, do klamania przydaja sie choc elemantarne umiejetnosci liczenia.
                • Gość: adam Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: *.dpi.qld.gov.au 20.12.06, 08:22
                  Przeciez kupno mieszkania to nie musi znaczyc kupno za gotowke przeciez
                  pieniadze mozna pozyczyc i mieszkanie warosci 200tys PLN moze tylko kosztowac
                  ~ 14tys (powiedzmy 7%)na rok czyli swobodnie mozna miec(utrzymac) 5 mieszkan i
                  wycieczke do Indii na rok. Nawet nie splacajac grosza z pozyczek tylko samo
                  oprocentowanie, za pare lat inflacja polknie znaczna czesc pozyczki.
                  Wedlug mnie trudnosc nie jest w gotowce, ale w umiejetnosci kupna mieszkania w
                  dobrej pozycji ktora gwarantuje sukces inwestycji.
            • Gość: magda Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: *.bulldogdsl.com 20.04.06, 09:50
              mialam nic nie pisac ale jeszcze napisze...nie jestem ewenementem w uk aby
              odkladac kase i jeszce cos kupowac...przynajmniej 4 moich znajomych robi
              podobnie i swietnie na tym wychodza...2 z tych osob to single.
              • Gość: kanadyjka Uwilbiam czytac polskie wypowiedzi IP: 142.229.83.* 27.11.06, 23:29
                Czytam je bo jestem Polka i interesuja mnie sprawy rodakow. Odnosnie Magdy
                mieszkan.... Mieszkam w Kandzie od 15 lat. Obydwoje z mezem jestesmy
                inzynierami naftowymi, tu pokonczylismy szkoly, studia; mieszkamy w Albercie -
                kraju nafta plynacym, i co by nie mowic zarobki mamy bardzo dobre, ale mieszkan
                w Polsce jakos do tej pory nie mamy. What is wrong with this picture?????
          • Gość: Aga Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: 82.211.85.* 26.07.07, 18:12
            I na koniec tak dla uscislenia ...dochod z nieruchomosci moze pomoc w kupnie
            kolejnej ( pewnie zdziwiony....)

Mysle, ze rozsadny czlowiek o tym wie, nie trzeba tego tlumaczyc. Zawsze
            najtrudniej dostac pierwszy kredy - pozniej jest juz coraz latwiej.
        • budyn9 Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? 20.07.07, 00:42
          Mam pytanko mysle o wyjezdzie do Anglii . Mam nagraną prace i zarobki ok 800
          Funtów ile można z tego odłozyc miesiecznie nie wegetując. Dzieki z góry za
          wszystkie informacje.... papa
          • budyn9 Re: ILe odkładacie kasy 20.07.07, 00:58
            Mam pytanko mysle o wyjezdzie do Anglii . Mam nagraną prace i zarobki ok 800
            Funtów ile można z tego odłozyc miesiecznie nie wegetując. Dzieki z góry za
            wszystkie informacje.... papa

• Gość: deos Re: Lepiej sie czujesz jak pozmyslasz na forum? IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.07.07, 01:04
            Nie wegetujac? Jesli to Londyn to zero, ba, nawet dolozyc bedziesz musial i to
            calkiem sporo. Jesli poza Londnem, to w zaleznosci od miejsca 0-200 funtow
            miesiecznie odlozysz.
    • piotrpenar Re: Ile odkladacie kasy? 20.04.06, 11:18
      55 tys ?? czyego chyba zlotoweg bo slabo mi wychodzi 24x400 zeby bylo 55 tys
      funtow. Pomysl ze czasem sa nieplanowane wydatki. Ze czasem mozesz byc chory tak
      poza tym.
      • Gość: DRAB Re: Ile odkladacie kasy? IP: 158.180.192.* 20.04.06, 12:27
        przy minimlanej pensji przez 2 lata powinienes zaoszczedzic na PIT w Polsce.
        pod warunkiem ze nie bedzie za duzo piwka...
        • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: 194.205.246.* 20.04.06, 12:55
          BK poza tym nie twoja sprawa
          • Gość: majster Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.unknown.be.uu.net 20.04.06, 18:12
            do kolezanki ktora ma duzo mieszkan

zapomnilas dzis hyba wziasc tabletek ale wez je juz bo ci sie jeszczcze
            bardziej pogorszy
            • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: 194.205.246.* 20.04.06, 18:19
              do osobnika o wdziecznym nicku "majster" zazdroscisz?to tez sobie kup!Polska
              zawisc...
              • Gość: bbb Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.04.06, 18:21
                to nie zawisc,poprostu sie laska osmieszasz.
                • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: 194.205.246.* 20.04.06, 18:26
                  ok niech Ci bedzie ze sie osmieszam....mam to gdzies....
                  zeby do czegos dojsc nie trzeba uzywac tylko sily miesni ale tez szarych
                  komorek...
                  slyszales np o tym ze mozna zarobic na przewalutowywaniu kredytow, obrocie
                  waluta zarowno w jedna jak i druga strone,wiedziec jak lokowac swoj kapital,
                  ale trzeba sie troche znac na rynkach finansowych a nie przeliczac czyjes
                  dochody na zlotowki.
                  • Gość: graża Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 19:28
                    magda a gdzie urząd skarbowy na wszystkim się znasz fundusze itd. a co jak cię
                    ścigna masz na to radę to powiedz jak mówisz wszystko
                  • Gość: acdc Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.07, 15:55
                    ale bełkot na przewalutowywaniu kredytu to zarabiają banki.
                    nie ma innej możliwości
                    • Gość: agi Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 17:26
                      Witam wszystkich-dość długo widzę trwa "dyskusja" na temat ile się za wodą
                      zarabia, a chłopak który zadał pytanie, już od roku chyba sam na własnej skórze
                      się przekonuję, jak to jest naprawdę;-)Ja wróciłam już na stałe do Kraka i
                      powiem szczerze,nie tęsknię za Londynem.Wcale nie jest tak różowo, a Ci co to
                      taaakie kokosy zarabiają powinni przestać opowiadać te bajki, bo naiwnych w
                      Polsce nadal sporo i następni bez kasy, języka wylądują na Victorii i przeżyją
                      kolejny dramat.Pewnie można żyć jak zwierzątko, nie jeździć do centrum,nie
                      chodzić do muzeum, na imprezki, ubierać się w Primark-u.....tylko ciułać, ale
                      takie życie jest jakimś kosmicznym nieporozumieniem!!!
                      Bez problemu znalazłam pracę jako specjalista za nie mniejsze pieniądze niż
                      Lądku-a o ile tu jest życie tańsze!!!Czasami warto to przekalkulować.....
                      • Gość: majkel Re: Ile odkladacie kasy? IP: 193.47.143.* 27.08.07, 18:02
                        ez problemu znalazłam pracę jako specjalista za nie mniejsze
                        pieniądze niż
                        Lądku-a o ile tu jest życie tańsze!!!Czasami warto to
                        przekalkulować.....

mozesz cos wiecej o tym napisac tzn w jakim zawodzie na stanowisku
                        specjalisty sa porownywalne zarobki pl - uk

• Gość: agi Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 18:15
                          hejka
                          chodziło mi tylko o zarobki-nie porównywanie stanowisk tu i tam.ja nie znalazłam
                          pracy jako specj, wiec pracowałam za 900-1000GB czyli po odliczeniu wszystkich
                          opłat i wydatków na puby, ciuchy, wyjscia-nie zostawało mi prawie nic;-)teraz
                          zarabiam 3tys netto na początek, więc mam chyba szanse żyć na takim samym a
                          nawet lepszym poziomie, ale przynajmniej u siebie.pozdrawiam
                        • Gość: agi Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 18:17
                          zapomniałam dodać...spec ds handlu zagr
                          ps...ja wypadłam z rynku na parę lat, ale znajomi zarabiają po 6netto
                • Gość: ojojoj Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:12
                  idż do najbogatszego Polaka i powiedz mu że się ośmiesza bo ty nie rozumiesz
                  skąd on ma tyle pieniędzy.przecież to niemożliwe.ojjojojoj
              • robak.rawback do magdy 20.04.06, 18:22
                jesli nie masz nic przeciwko? mam pare pytan.
                mozesz mi podac swoj email?
                moj email robak.rawback@gazeta.pl jak chcesz to pusc mi pustego to odpisze albo
                podaj swoj??
                dzieki
                • Gość: magda Re: do magdy IP: 194.205.246.* 20.04.06, 18:27
                  pytaj na forum...nie mam nic do ukrycia...
                  • robak.rawback Re: do magdy 20.04.06, 18:30
                    okej sure,
                    po jakim czasie byliscie w stanie kupic pierwsze mieszkanie. bo tak sie
                    zastanawiam nad soba i ile by mnie zajelo odlozenie na chociazby jedno. chociaz
                    nie planowalam wogole takich inwestycji, to moze jednak warto?
                    • Gość: magda Re: do magdy IP: 194.205.246.* 20.04.06, 18:37
                      ceny mieszkan i wogole nieruchomosci ciagle ida w gore...szczegolnie po wejsciu
                      do UE i jak na razie sie nie zatrzymuja...czytalam kiedys prognozy ze wzrost
                      moze dojsc do 400% obecnej wartosci:-) byloby niezle ale jestem
                      realistka...zreszta wystarczy wziasc przyklad Uk .ceny nieruchomosci w
                      ostatnich kilku latach poszly w gore kilkukrotnie...i nawet osoba nie majaca
                      pojecia o rynku nieruchomosci wie o tym.
                      Wiadomo ze Pl ceny nieruchomosci nigdy nie osiagna cen brytyjskich ale jest
                      duza szansa ze osiagna np. hiszpanskie ...
                      pytanie ile pracowalismy na 1 mieszkanie nic Ci nie da bo bylo to jeszcze przed
                      wstapieniem do UE kiedy ceny byly niskie (oczywiscie dla kogos zarabiajacego w
                      GBP).Moja rada jesli Cie w tym momencie nie stac na zakup mieszkania ...bierz
                      kredyt w Pl bo co roku ceny ida w gore , w zal od lokalizacji minimum 15%
                      • Gość: kokosz Re: do magdy IP: *.unknown.be.uu.net 20.04.06, 18:40
                        Uk .ceny nieruchomosci w
                        ostatnich kilku latach poszly w gore kilkukrotnie...

wielka specjalistko zapomnials dodac ze po drodze mieli ladny krah
                        mieszkaniowy paru ludzi sie ladnie przejehalo
                        • robak.rawback Re: do magdy 20.04.06, 18:44
                          hmm czyli w sumie nie sie nie dowiedzialam. nie, nie chce sie wogole wiazac z
                          polska w jakies kredyty i inne. wiec sobie odpuszcze tego typu imprezy.
                          • Gość: magda Re: do magdy IP: 194.205.246.* 20.04.06, 18:46
                            co da ci odpowiedz ile pracowalam na mieszkanie np 3 lata temu kiedy ceny byly
                            zupelnie inne...
                            • robak.rawback Re: do magdy 20.04.06, 18:52
                              magda nie wiem co mi to da. duzo gadasz na ten temat to stwierdzilam ze sie
                              spytam. nie chcesz to nie mow. ok.
                              • Gość: magda Re: do magdy IP: 194.205.246.* 20.04.06, 18:58
                                "magda nie wiem co mi to da. duzo gadasz na ten temat to stwierdzilam ze sie
                                spytam. nie chcesz to nie mow. ok."

glupie pytanie...wiec i brak odpowiedzi...jakie mieszkanie, gdzie, ile
                                metrow...o to sie nie zapytalas?interesuje cie tylko jak dlugo pracowalam...
                                napisalam wczesniej ze obecnie pracuje razem z mezem rok na jedno...
                                ja temat koncze zamiast wypisywac glupoty zacznijcie ruszac mozgami to moze
                                sie czegos dorobicie...poczytajcie troche prasy a nie np METRO
                                • natalia.brzeska Przyznaj się, że 20.04.06, 19:22

jedno kupili ci rodzice, drugie dostałaś w spadku. Wynajęłas je, po kilku
                                  latach z pieniędzy z wynajmu stac cię było na wpłatę na kolejne mieszkanie (u
                                  dewelopera). Spłacałaś je już dzięki pieniądzom zarobionym w UK i nadal
                                  spłacasz... Nie pisz, że za pieniądze zarobione w UK KUPIŁAŚ kilka mieszkań. Bo
                                  one jeszcze przeciez nie są Twoje, jak spłacisz do końca, to wtedy się chwal.
                          • Gość: ~fanmagdy Re: do magdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 18:51
                            Daj spokój. Ona ma zwykłe marzenia. Zdradziła się w innym wątku. Te same pieniądze uzyskasz wpłacając kasę regularnie do funduszy inwestycyjnych. Nie masz wtedy problemu z wynajmem, niezapłaconymi rachunkami, pilnowaniem nieruchomości , itp. Interes trzeba pilnować.
                        • Gość: magda Re: do magdy IP: 194.205.246.* 20.04.06, 18:45
                          tak? ile sie przejechalo a ilu wyszlo dzieki temu na prosta?
        • gajowy_marycha Re: Ile odkladacie kasy? 21.04.06, 21:34
          dobre ;))

wlasnie sie zastanawiam po przeczytaniu opowiesci magdy o systemie kupowania mieszkan...
          magda, a zainteresowanie polskiego urzedu skarbowego twoimi mieszkaniowymi inwestycjami wzielas
          pod uwage?
          • natalia.brzeska Re: Ile odkladacie kasy? 21.04.06, 22:07
            gajowy_marycha napisał:

> dobre ;))
            >
            > wlasnie sie zastanawiam po przeczytaniu opowiesci magdy o systemie kupowania
            mi
            > eszkan...
            > magda, a zainteresowanie polskiego urzedu skarbowego twoimi mieszkaniowymi
            inwe
            > stycjami wzielas
            > pod uwage?

Już napisała, ze to jej sprawa...
            • Gość: laporushi Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 06.11.07, 21:51
              pracuje tu od wrzesnia 2006 mieszkam w 2 bedroom domu w south
              croydon 750 + rachunki, mieszka ze mna moj maz, i jego kuzn w
              drugiej sypialni, jemy co chcemy, ciuch w dobrym sklepie co drugi
              tydzien, nie place jedynie za jedzenie, co do zarobkow 5.50/h (39
              godzin tyg.) odlozylam 6000 sama, a moglabym wiecej zebym zaczela
              oszczedzac..
    • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.bulldogdsl.com 20.04.06, 20:14
      fajnie ze wiesz lepiej...
      • agxa1 Re: Ile odkladacie kasy? 21.04.06, 18:47
        ja tez uwazam ze odkladac sie da...jesli nie byloby tak bylabym juz w pl...
        • andreas323 Re: Ile odkladacie kasy? 21.04.06, 20:36
          Przestudiowalem prawie wiekszosc watkow w toczacej sie dyskusji; pomijam
          kwestie, skad magda ma pieniadze, polska zawisc itp, odniose sie do dwoch:a/
          gdy pierwszy raz bylem w UK / 1992/ cena 3 bedroom semidetached house byla £70k-
          80k, teraz nie jest mniejsza niz £200k, sa obszary gdzie ceny sa znacznie
          wyzsze / Londyn, South West/, i obszary gdzie ceny sa nizsze / North EAst,
          Szkocja/. Sprawa b/ 55tys przez dwa lata, nie jest niewykonalna, ale trudna,
          prosto mowiac musialbys odkladaC min. polowe pensji zakladajac, ze zarabiasz
          £10k rocznie - full-time. Nie ma rzeczy niemozliwych./ Srednia brytyjska=
          £22,4k rocznie/. Powodzenia
      • Gość: lianka Re: Ile odkladacie kasy? IP: 83.238.209.* 21.04.06, 19:19
        a ja uwazam ze to jest mozliwe....Innych z koleii podejrzewam o zwykłą ludzką
        zawiść (dodam-ni ewszystkich) Jakas malutka niejasnosc dla mnie jest w twojej
        wypowiedzi ale pdp mało ważna. Zmobilizowalas mnie do działania..delikatnie
        utwierdzając mnie w tych "słusznych" inwestycjach. Pozdrawiam
      • Gość: niePISowiec Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 05.11.07, 23:17
        wszystko zalezy od tego jaki ma sie cel wyjazdu..Ja byłem w UK 1 rok
        i odłożyłem 7.000 funtów przy zarobkach tygodniowych-250. Czyli
        zarabiając 1000 miesiecznie placilem 200 za samodzielny pokój i
        drugie tyle szło na życie,ale mialem cel i nie szalałem.Przeciez tam
        ceny w sklepach są nieiwle wyzsze niz w polsce,jedynie usługi
        kosztują dużo... Do Polski latałem na biletach za 30 funtów,w Anglii
        jeździłem rowerem lub autobusem a nie samochodem,jedzenie w domu a
        nie w restauracji itp. Teraz w Polsce zainwestowałem te pieniadze i
        pomału rozkręcam własną działalnosc i bawie tu nieźle w PL:) Ale
        ludzie których tam znałem nie mieli żadncyh oszczędnosći po tym roku
        bo balowali na maksa:)
        • Gość: Gratulacje! Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.icpnet.pl 12.07.13, 13:44
          Masz rację, trzeba sobie na początku ustalić plan działania! Co jeść, za ile... ale tak żeby było zdrowo. Jedzenie przygotowywać samemu, z wszelkiego rodzaju usług korzystać tylko wtedy kiedy to naprawdę jest konieczne, przemieszczać się na piechotę lub rowerem jeśli to możliwe... Nie kupować ciuchów, butów i tego typu rzeczy materialnych... Gratuluję świetnego wyniku, 7000 koła przy 1000 miesięcznie to wynik bardzo dobry!
    • Gość: bbb Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.as15444.net 21.04.06, 23:01
      do magdy

jak juz sie chwalisz swoimi osiegniaciami ,znajomoscia rynku
      nieruchomosci,finansami to moze i sie nam pochwal do jakiego stanowiska w pracy
      doszlas przez te lata pobytu w UK,bo po twoich zarobkach(15k) widac ze jednak
      furrory nie zrobilas.

• Gość: efka Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 21.04.06, 23:45
        moj chlopak ma 450 tyg , czyli jakies 1800 miesiecznie, pracuje od ponad pol
        roku i odlozyl zaledwie 3 tys funtow,,tak sie wydaje jak sie jest w Polsce ze
        wyda sie tylko na to co sie zaplanowalo ,, a tak w ogole to sie wydaje o wiele
        wiecej i nie wiadomo na co ida pieniadze,, podziwiam szczerze ludzi ktorzy
        umieja oszczedzac kase.. o sobie sie nie wypowiadam bo dopiero zaczelam:)
        zobaczymy jak wyjdzie z oszczedzaniem;)
        • mrlondoner Re: Ile odkladacie kasy? 22.04.06, 00:56
          Po 32 miesiacach pobytu odlozylem 50 tys funtow.

Glowna zasada osiagniecia tego sukcesu, na moje skromne realia, bylo drobne
          ciulactwo. Pieniadze odlozone na ISA o najwyzszym mozliwym oprocentowaniu,
          wydawanie przy uzyciu karty kredytowej z 0% na zakupy przez 12 miesiecy, a
          nastepnie przeniesieniem dlugu na karte z 9 miesiacami 0% (wszystkie kwoty
          minimalnej splaty w terminie, wiec koszty zerowe), przeloty do Polski tylko
          tanimi liniami i zawsze dozwolona ilosc papierosow przywieziona na sprzedaz aby
          przelot sie zwrocil, bilet na metro roczny, ale splacany w miesiecznych ratach
          jako ticket loan, wykorzystywanie cach-backow przy zakupach itp.

Gdybym znal sie na nieruchomosciach pewnie mialbym o wiele wiecej pieniedzy,
          kupil tanio, sprzedal drogo, odremontowal, wynajal, podnajal - ale niestety nie
          mam o tym pojecia. Dopiero sie ucze.

W kazdym razie bez jedzenia Tesco Value i dzielenia mieszkania z innymi osobami
          mozna odlozyc spora sume nawet bedac prostym czlowiekiem jak ja.
          • Gość: efka Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 22.04.06, 09:32
            do tego trzeba miec leb i sapozaparcie:) gratuluje koledze:)
          • Gość: Doctor To z ciulania te 50 tys funtow? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.04.06, 10:13
            Oj ludzie, naprawde zimnej wody niejednemu radze sie napic.
          • Gość: MELEK Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 18:10
            Chłopie w jakim ty świecie żyjesz i komu te bzdury próbujesz wcisnąć.....
            siedziałem wraz z żoną 5 m-cy w tej zapyziałej Anglii (średni nasz zarobek to ok
            1950 GPB miesięcznie - razem!!!) bez żadnych że tak powiem luksusów!!!
            mieszkając w 7 osób i oszczędzając na czym sie tylko dało odłożyliśmy 5,5tys
            funtów.... zacznij pisać bajki - pewnie zarobisz miliony....
      • Gość: magda do bbb IP: *.bulldogdsl.com 22.04.06, 11:37
        ja sie nie chwale....ale tez i nie narzekam...bo z tego jeszcze nikomu nic nie
        przyszlo...
        nie jestem osoba zawistna i tak jak juz wczesniej napisalam radze kazdemu
        inwestowac w nieruchomosci w Pl poki jeszcze sa relatywnie tanie, brac kredyty
        jesli was nie stac.
        Za kilka lat bedziecie mogli sobie tylko pomazyc o swoim wlasnym M albo bedzie
        was stac na mieszkanie biorac kredyt na 30 lat...
        Nawet jesli nie macie zamiaru wracac do Pl inwestycja jest
        inwestycja ...niewazne gdzie byle by sie oplacalo...
        • 00norbi00 Re: do bbb 22.04.06, 11:47
          to są stereotypy.nie dajcie sie nabrac.
          Mieszkania w Polsce nie beda drozec w nieskonczonosc.Sa prawa popytu i podazy.
          wazna jest lokalizacja, miasto , itd.
          Dzisiaj mieszkania w dawnej NRD sa puste.Jak bedzie taka sytucja w Polsce , jak
          teraz, i wyjedzie nastepny milion mlodych, to kto bedzie mieszkal w tych
          apartamentach?
          Polska bedzie przypominac tereny NRD, puste biedne i bez mlodych ludzi.A wy z
          tymi mieszkaniami nie bedziecie wiedzieli co zrobic.czy czasem nie sprzedac ze
          strata.Polska to nie Hiszpania , czy poludniowa Francja.
          • robak.rawback Re: do bbb 22.04.06, 14:57
            tak mnie jeszcze zastanawia - jak wedlug urzedu skarbowego jak sie ma tutaj
            mieszkanie, to sie ma tutaj rowniez to ukochane centrum interesow zyciowych, no
            i wtedy tu sie placi podatki. to jaki jest sens miec tu mieszkanie i
            wynajmowac? nie wiem moze ja czegos nie kumam. a prawie na pewno nie kumam.
            • Gość: Doctor magda klamie o swych mieszkaniach IP: *.lf.br.cox.net 22.04.06, 17:33
              ...zeby nie czuc sie jak biedaczka na brytyjskiej ziemi. Imigranci przez wiele
              lat zawsze i wszedzie klepia biede. I juz nie tylko z powodu, ze sa na dnie
              drabiny socjalno-spolecznej, ale tez dlatego, ze imigranci nie maja nIC,
              doslownie NIC w kraju swoich przenosin. Wiec zaczynaja od zera, od poczatku, od
              zakupu przyslowoiowej szmaty do podlogi. A wychodzenie na prosta zamoznosc trwa
              latami.
              A wiec magda poprawia sobie humor opwowiesciami z krainy rentierow. Zawsze to
              lepiej choc przed sama soba sie wyglada, gdy jest sie obrotnym i bogatym.
              Szczegolnie na tle innych - niezaradnych, ciulaczy zyjacych od czeku do czeku.
              • Gość: graża Re: magda klamie o swych mieszkaniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:35
                magda oczywiście że buja w obłokach bo tak jak pisałam wcześniej urząd skarbowy
                ją ścignie i wtedy mając taki majątek i powracając do polski będzie musiała go
                zapłacić aż mi jej szkoda widać że nie do końca jest świadoma tego co robi
                (chyba że nie robi) nie wiem już jak to z nią jest i ja osobiście jej nie
                zazdroszczę
      • mimbla.londyn Re: Ile odkladacie kasy? 24.04.06, 17:13
        Oh,nie katujcie Magdy ;P
        znam jedna "Magde" w Londynie,faktycznie kupila 3 mieszkania w Polsce,a jak?
        Oto jej metoda(ktora zreszta sie przechwala):
        1.wynajmuje od agencji mieszk wielki dom-najlepiej 6-8 pokoi,w kazdym pokoju
        minimum 3-4 osoby,ktore placa jej "czynsz" po 50 tyg.
        2.ma tych agencyjnych domow Magda ok 20.
        3.a czemu trzyma sie z dala od polaczkow-bo Oni po maju 2004 nie daja sie juz
        tak,jak kiedys naciagac.

"Magdy"praca to co weekend zbieranie czynszu...
        zamiast Polakom wynajmuje teraz Rosjanom,Chorwatom,Bulgarom-oni w UK
        nielegalnie jeszcze...
        P.S. z tego co wiem "Magda" i jej maz Artur -bardzo samotni-Polacy raczej sie z
        nimi nie przyjaznia...
        Czego jej pogodnie i z ufnoscia zycze do konca jej dni... W tej ,czy
        innej,ojczyznie...

• Gość: Kasia Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.06, 11:36
          Można spokojnie odłożyć!Ja pracuję w Liverpool,zarabiam jako kelnerka ok. 1000
          funtów z nadgodzinami i prawie połowe tyle z samych napiwków.Ale nawet jakbym
          nie miała tych napiwków,to spokojnie mozna odłożyć.Ja na mieszkanie wydaje 45
          funtów tygodniowo,na jedzenie ok. 30,co jest i tak dużo jak na kobietę,która
          mało je;).Czasem jakis wypad do miasta itp,co jakiś czas wysyłam kase do
          Polski,bo przelewy sa drogie,więc nie co miesiąc.I odkładam miesięcznie ok. 400
          funtów,nie licząc napiwków.Z większych wydatków kupiłam samochód,bo do pracy
          mam daleko,za który dałam 300 funtów.Oczywiście używany,z 95 roku.Kupiam tez
          laptopa za 450 funtów.A pracuję 8,25 dziennie (40 minut to lunch) za najniższa
          stawkę,+ pracuję jeszcze w soboty za stawkę 150%.
          • kerryman Re: Ile odkladacie kasy? 11.09.06, 14:05
            wszystko super ale jak juz piszesz tak szczegolowo to dodaj ze do samochodu za
            300 funtow doszlo ci co najmniej 2 razy tyle za ubezpieczenie i jeszcze raz tyle
            za motor tax. plus naprawy, rocznie pewnie jeszcze raz tyle. jedzenie 30
            tygodniowo - ok, ale napisz ze jeszcze raz tyle na srodki czystosci, i co
            najmniej jeszcze raz tyle na drobne nieprzewidziane sytuacje.
            przyjezdzaja potem tysiace takich co mysla ze na wyspach raj. zarabiasz kokosy a
            zycie takie tanie.
            • Gość: Kasia Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.06, 17:07
              Do kerryman: mylisz się,ale nie dałam tyle za ubezpieczenie.Nie wiem w ogóle,o
              jakich stawkach mówisz!Kupić auto w UK to po prostu śmieszne,jak gazetę w
              sklepie...I moi znajomi jakoś też nie narzekali na straszne ceny aut i
              ubezpieczeń,zarówno ci,co mieszkają w Anglii jak i ze Szkocji.Nie wiem
              więc,przez co przechodziles,ale mi się żyje dobrze.A mówisz,że jak już pisze ze
              szczegółami to mogłabym napisac o "nieprzewidzianych" wydatkach.Otóż
              wiesz,zarabiam tak dużo,że mnie to nie martwi.Praktycznie utrzymuję się z
              samych napiwków.Jak jest dobry dzien,to czasem jest nawet 5 funtów na
              godzine,czyli tyle ile stawka brutto.Przykro mi,że niektórzy sa tak
              zawistni,żeby dogryzać,bo tak odebrałam Twoją wypowiedź,ale mi naprawde się
              dobrze wiedzie.Znam biegle język angielski i jestem bardzo ładna dziewczyną,a
              to tylko mi pomaga w pracy.A i z tego co wiem,to kelnerom generalnie w UK źle
              się nie wiedzie.Znam i takich,co zarabiają więcej ode mnie.Wiem,że niektórym
              jest ciężko odłożyć bo mam w Liverpool też znajomych,którzy pracuja w fabryce i
              jest ciężko.Dużo zalezy od tego gdzie mieszkasz,gdzie kupujesz.Prosty trik:pod
              koniec tygodnia supermarkety robia przeceny,ja wtedy zawsze robie zakupy i
              oszczędzam niemiłosiernie jak bym np. miała zrobić zakupy w ponedzialek czy
              wtorek.Ale nie wszyscy o tym wiedza.Generalnie,niektórzy nie odłożą dużo,bo im
              na to nie pozwolą warunki,a niektórzy, jak ja,mają warunki,szczęście i
              kwalifikacje i zarabiaja i odkładają.I tyle.
              • korkix78 Elita kelnerska 18.09.06, 17:32

Mowi o normalnych, obowiazujacych w UK stawkach. Zaleza od roznych rzeczy,ale
                jak sie mowi o aucie za 300 funtow, wypada wspomniec,ze ubezpieczenie ROCZNIE
                silnie przekroczy te kwote,i dochodzi road tax za ktory sie zaplaci polowe ceny
                auta.
                Gdy ktos sie chwali ze kupil w Polsce telefon za zlotowke, to tez uwazalaby za
                uzasadnione jego uburzenie, gdybys dodala,ze do tego dochodzi abonament ?

A wzmianka o naprawach jest bardzo bardzo na miejscu,skoro mowa o samochodzie
                za 300 funtow.

> Znam biegle język angielski i jestem bardzo ładna dziewczyną

W druga czesc zdania wierze. Atrakcyjnosc zewnetrzna i prostota rozumowania
                nierzadko ida w parze.
                Bo Twoje wypowiedzi 'kasowe' tez sa nie za madre a juz zwlaszcza o zawisci.
                Zawisc ? Ze niby co.
                Jestes kelnerka - fajnie. Good for you.
                Ale coz z tego ? Zarabiasz dosc przecietnie (kelnerstwo w USA wspolczuje
                skapych tipow wg ich standardow)- i ukladasz sobie diete w tygodniu pod katem
                tanich zakupow - och jak wszystkich zzera zawisc o to!

Wkurza wszystkich to,ze nie potrafimy dolaczyc do tej kelnerskiej elity, a
                zatem dogryzmy, uzupelniajac motoryzacyjne dane.
              • kerryman Re: Ile odkladacie kasy? 18.09.06, 17:37
                ale zeby twoja prowokacja chociaz nie wygladala zalosnie, moglas pofatygowac sie
                z zalogowaniem, zeby nie bylo widac ze piszesz z wroclawia (lub okolic)
                • korkix78 Re: Ile odkladacie kasy? 18.09.06, 18:42
                  No cos Ty,
                  przeciez ona jest na wakacjach w Polsce
                  A Ty i ja jestesmy zawistni o to,ze tak sprytnie oszczedza na internecie w
                  Anglii i uzywa go wtedy, gdy jest w Polsce.
                  • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: 194.205.246.* 19.09.06, 16:32
                    po dluzszej przerwie...sprawdzcie sobie ile kosztuje metr na salwator city
                    hahahahahahah zawistne polaczkowo
                    zarabiajcie dalej na cidery zdrowia zycze!!
                    • Gość: majkel Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 24.07.07, 21:13
                      > po dluzszej przerwie...sprawdzcie sobie ile kosztuje metr na salwator city
                      > hahahahahahah zawistne polaczkowo
                      > zarabiajcie dalej na cidery zdrowia zycze!!

to sa ceny wywolawcze jakichs odpalow
                      sprzedaj to wtedy pogadamy za jaka cen poszlo
                    • Gość: Gosc Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 22.08.13, 08:11
                      gratuluje - placa za naganianie klientow w Deutche Bank w PL?

WB to ty widzialas/les jak swinia niebo piszac z IP w PL i z DB.
                      Nastepnym razem, zeby oszustwo bylo lepsze proponuje uzyc VPN z UK.
    • Gość: magda Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.proxy.aol.com 11.09.06, 15:27
      swietny TEMAT na post...

tak wogole...

to juz wole - "gdzie kupic make na ciasto?"

...
      • Gość: gosc Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.spray.net.pl 11.09.06, 22:50
        Wiesz Magda, przeczytalam wszystkie wypowiedzi. Napisze tak:rob swoje i nie
        przjmuj sie glupimi docinkami. Polak Polaka w lyzce wody utopi!!!Tyle w nas
        zawisci, ze az wstyd!!!A ja ciesze sie, ze Wam udało sie i zycze zeby wszystkim
        tym, ktorym nie wyszlo w koncu wyszlo i zeby zawisc na milosc i szacunek
        zamienili. Znam tamtejsze realia i pare innych tez.Banal, ale duzo zalezy od
        tego kiedy i w jakim miejscu znajdziesz sie i na jakich ludzi trafisz.....
    • Gość: ff Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.adsl.legend.co.uk 12.09.06, 16:20
      Na co odkladacie?
      1. na M2 w PL
      2. na wycieczke do chin
      3. na zycie po powrocie do polski
      4. na 10 letnie BMW
      5. na wiecej ciderow
      6. na waciki
      7. na biznes w polsce czyli sklep z warzywami
      8. na zus w polsce zeby otworzyc biznes
      9. na wieksza torbe do handlu fajkami
      10. na emeryture

niepotrzebne skreslic
      • kerryman Re: Ile odkladacie kasy? 12.09.06, 20:11
        nie wiem co masz do 10 letniego BMW, ja bym to zastapil 5 letnim Oplem vectra :)))
      • Gość: Mi5 Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.09.06, 00:52
        ff, a ty nie odkladasz nic pieniedzy?
        • Gość: ff Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.adsl.legend.co.uk 13.09.06, 09:36
          nie lubie "odkladac"
          wole "inwestowac" tak zeby pieniadze pomnazac a nie chowac do skarpety

• Gość: MI5 Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.claimtracker.com 13.09.06, 10:54
            Odkladanie a inwestowanie to jest to samo, odkladasz cos z pensji, zeby to
            zainwestowac ;) Trzeba byc idiota zeby gotowke chowac do skarpety.

A w co inwestujesz?
            • Gość: ff Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.adsl.legend.co.uk 13.09.06, 11:10
              tak ale niektorzy odkladaja zapierdzielajac 3 lata w fabryce zeby potem wrocic
              do polski i dalej klepac bide ale juz we wlasnym M2 albo odkladaja kase na
              blizej nieokreslony biznes. jaki? na razie nie wiedza :-) wazne zeby byl biznes
              to nic ze sklep z marchewkami. Mam wrazenie ze wiekszosc polakow spi i nie wie
              co sie wokol nich dzieje. I dlaczego chca otwierac biznes w polsce, tutaj sa 10
              razy lepsze warunki :)

Mozna inwestowac w siebie, uczyc sie jezyka, rozwijac swoje umiejetnosci itp...

Ja inwestuje w rozwoj wlasnej firmy i nieruchomosci w anglii
              Kupic w kiepskim stanie dom "za dobra cene" wyremontowac i sprzedac :-) Na
              wzrost cen nie ma co liczyc.
              W polsce nie chce inwestowac.
              • Gość: kasia Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.cable.ubr03.harb.blueyonder.co.uk 27.03.07, 14:37
                to jest bardzo polskie, ff

live and let live
                niech sobie ludzie inswestuja w co chca, ne twoj interes
      • magda2219 Na duzego fiata i kawalerkie 19.09.06, 21:40
        11. na duzego fiata
        12. na wesele na wsi
        13. na drugie danie i deser na tymze weselu

...no i tatowi wypadalo by cus zakupic
        • Gość: julikuli Re: Na duzego fiata i kawalerkie IP: *.sol2.cable.ntl.com 11.02.07, 17:13
          Maz zarabia okolo 1600,ja nie pracuje,do tego mamy 300 funtow na dziecko.Nic
          nie odkladamy,zyjemy normalnie,bez szalenstw,ale i bez oszczedzania.z wiekszych
          zakupow kupilismy 2 laptopy i samochod za 3tys.To wszystko.jestesmy rok i 2
          miesiace,do Polski nie wracamy,wiec nie ciulamy na mieszkanie itp.
        • Gość: Oiu UK Re: Na duzego fiata i kawalerkie IP: *.range81-153.btcentralplus.com 11.02.07, 21:39
          Ja mysle ze kwestia odkladania lezy w stylu zycia, w tym czy chcemy tutaj
          zostac czy wracac....bo to duza roznica siedziec tutaj spokojnie zyc i nie
          mysle co tym co pozniej...
          Znam ludzi ktorzy pracuja prawie 7 dni w tygodniu i lekko odkladaja 1000 funtow
          miesiecznie, ale zero zycia, praca, spanie dom.....
          W pracy mam klienta ktory nawet mleko pije tylko w pracy bo za free ahahah.
          A z drugiej strony po co odkladac i wracac do polski????
        • Gość: Aga Re: Na duzego fiata i kawalerkie IP: 82.211.85.* 26.07.07, 18:39
          Nie umiem oszczedzac, choc nie zarabiam malo. Zreszta narzeczony tez nie jest w
          tym dobry, a zarabia duzo lepiej. Postanowilismy wziasc dom na kredyt w UK. I
          jest to rozwiazanie, bo rate musisz splacic. Polecam wszystkim, ktorych
          pieniadze tez sie nie trzymaja za bardzo. Oczywiscie w rozsadnych granicach ten
          kredyt...:)
      • Gość: lukasbaker Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.nott.cable.ntl.com 21.05.07, 20:27
        na depozt na dom w UK.
    • Gość: Mankut Re: Ile odkladacie kasy? IP: 62.6.139.* 18.09.06, 20:40
      Ja zarabiam netto 2200 - 2600 zaleznie od miesiaca.
      Zyje normalnie ( moze to jest pojecie wzgledne). I moje miesieczne oszczednosci
      wachaja sie srednio miedzy 300-500 funtow na miesiac.
      Pozdrawiam
    • Gość: gosc Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.mrozak.com.pl 19.09.06, 14:56
      kolejny cwaniak, pojedzie - zarobi - powie jaka to Polska beznadziejna - i wroci
      bo tu mu sie zwiekszy kaska x 5.50. ja rozumiem ludzi co jada na zarobek, tylko
      dlaczego co drugi nagle po wyjezdzie miesza Polskie z blotem? i oczywiscie nie
      mowie tu tylko do autora postu, tylko tak ogolnie.
      • Gość: Kasia Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.06, 19:22
        Och bardzo sprytnie.Jestem w Polsce,czy to cos zlego,ze wypoczywam w swoim
        kraju,wsrod swojej rodziny?Ostatni raz tu bylam prawie rok temu:/I nie rozumiem
        tej zawisci i doszukiwania sie jakis przekretow!Mowie jak jest,a ze ktos nie
        wierzy...Wiem pewne rzeczy z wlasnego doswiadczenia,nie kazdemu w UK jest
        dobrze,a ze tematem watku jest ile mozna odlozyc,to ja pisze,ze mozna odlozyc
        duzo,ale zalezy to od pewnych warunkow.A biorac pod uwage,ze niektorzy pracuja
        za wyzsze stawki niz ja to naprawde sie dziwie,ze ktos mowi,ze nie odlozy sie
        za wiele.Aczkolwiek mam tez znajomych z Londynu,ktorzy wyniesli sie wlasnie do
        Anglii Polnocnej pod Liverpool,bo tam im bylo za drogo i zle i prawie nic nie
        odkladali.A tu sobie zyja dobrze.Takze prosze nie piszcie,ze beznadzieja i nie
        ma po co wyjezdzac,bo niektorzy ludzie naprawde maja szczescie.Zycze i wam,bo
        jak narazie to czysta zawisc przemawia przez niektore osoby tu piszace,ale nie
        ma sie co dziwic-w koncu to Polska wlasnie...I jest mi przykro gdy
        stwierdzam,ze Brytyjczycy maja zupelnie inne podejscie do ludzi.Pracuje z dwoma
        Angielkami,jednym Anglikiem i jednym Szkotem i zarowno oni jak i reszta
        Brytyjczykow,ktorych poznalam,sa cudownymi ludzmi i bardzo pomocnymi.I pewnie
        powiecie,ze nie poznalam jeszcze Anglikow do konca,ale ja jak narazie mam same
        pozytywne wrazenia z pracy i zycia tam i mimo,iz jestem z rodzina juz nie moge
        doczekac sie powrotu do UK.A niektorzy z was powinni naprawde przystopowac z
        tymi wypowiedziami,bo to bez sensu po prostu...Bo dla mnie osoba,ktora tropi
        miejsce,z ktorego pisze posty,zeby tylko kogos zlapac na kretactwie jest po
        prostu bez sensu.To przykre,ze Polacy tacy sa,ale trudno...Moze wlasnie dlatego
        nie chce wracac do kraju...Pozdrawiam szczesciarzy z UK a wam,ktorzy sie tak
        zle wypowiadaja,zycze pokory i jesli tez pracujecie w UK-powodzenia.
        • kerryman Re: Ile odkladacie kasy? 19.09.06, 21:03
          > Bo dla mnie osoba,ktora tropi
          > miejsce,z ktorego pisze posty,zeby tylko kogos zlapac na kretactwie jest po
          > prostu bez sensu.

podpisujesz sie sama:

Autor: Gość: Kasia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl

o jaaa!!! ale ze mnie sherlock holmes. wydedukowalem ze najprawdopodobnie
          piszesz z polski jak wiekszosc trolujacych na tym forum elementow.
    • elajna7 Re: Ile odkladacie kasy? 19.09.06, 20:20
      Cala ta dyskusja o odkladaniu czy o oszczedzaniu?
      • Gość: Kasia Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.06, 20:39
        No jedno ma się z drugim.A woli wyjasnienia,co do ubezpieczenia auta.Powiem w
        skrocie,bo nie chce mi sie rozpisywac.Ja dostalam kilka znizek,m.in. na samo
        auto (rocznik,pojemnosc),jak i inne,typu,ze nie trzymam auta w niebezpiecznej
        dzielnicy,ze jezdzilam dotychczas bezszkodowo itp.I za rada Anglika,z ktorym
        kupowalam to ubezpieczylam auto przez internet,bo za to tez jest znizka.Ja
        dostalam 15% tylko wlasnie za to.I place miesiecznie za ubezpieczenie,takze te
        ekstremalne kwoty o ktorych piszecie mnie nie dotycza.Poza tym sa sciagane z
        konta wiec nie odczuwam zabardzo tego.Ale chetnie podziele sie opiniami z
        innymi,ktorzy maja lub mieli doswiadczenie w ubezpieczeniu aut.Wiecej
        szczegolow jakby co to na maila,jak ktos chce,to podam.Acha,a podatek
        zaplacilam na 6 miesiecy z gory za ok. 60 funtow.Ale z tego co wiem,to dla aut
        nowszych juz to wyglada inaczej.
        A jeszcze raz co do tych komentarzy w moja strone...Jest mi tymbardziej
        przykro,bo mialam w zyciu przeje...e po prostu i dlatego sie ciesze,ze teraz
        jest dobrze i jestem szczesliwa i naprawde nie rozumiem,skad w niektorych tu
        osobach tyle jadu.Zluzujcie,naprawde,bo nie maja sensu takie docinki i
        posadzanie o klamstwo.Pozdrawiam.
        • elajna7 Re: Ile odkladacie kasy? 19.09.06, 21:04
          Nie, mozna odkladac nie oszczedzajac i na odwrot.
          • Gość: Kasia Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 05:13
            hmm...Zalezy o jakiej kwocie do odlozenia mowisz.Jak ktos zarabia srednio (np.
            stawka podstawowa bez nadgodzin itp) to nie oszczedzajac odlozy malo.
          • Gość: kierowca Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:34
            472 funty tygodniowo(brutto),40 funtów mieszkanie itd ile mozna odłozyc
        • korkix78 Rok to nie miesiac, tylko 12. 19.09.06, 22:45
          >.I place miesiecznie za ubezpieczenie,takze te
          >ekstremalne kwoty o ktorych piszecie mnie nie dotycza.

Ekstremalne kwoty, to dotycza aut sportowych, dla ludzi ktorzy maja prawo jazdy
          niedluzej niz dwa lata - rok, i maja nascie lat.

Znajomy kolega ma lat 22/23 (nie pamitam dokladnie), ma zwyklego Vauxhall Astre
          z bodajze '97 i placi rocznie cos kolo 970 GBP. Takie auto to zadne ekstremum,
          choc ubezpieczenei do tanich nie nalezy.

500-700 funtow to sa calkiem przecietne kwoty ubezpieczenia samochodu. Spytaj
          kogokolwiek. Moga to byc Twoi przyjaciele - Anglicy. (nie pytaj czasem tych
          wstretnych plolaczkowatych Polakow)

A pisanie ze Ciebie te kwoty 'nie dotycza' to troche tak, jakbys negowala
          fakt,ze Ciebie cena domu w wysokosci 180 000 funtow nie dotyczy,bo Ty placisz
          jedynie raty mortgage ponizej 1000 co miesiac.

Rozlozenie na 12 rat ubezpieczenia samochodu prawde powiedziawszy powieksza
          zwykle cene ubezpieczenia dla scislosci. I w niczym nie zmienia faktu, ze rok
          ma 12 miesiecy. A mowiac o cenie ubezpieczenia bierze sie pod uwage roczny
          koszt.

> A jeszcze raz co do tych komentarzy w moja strone...Jest mi tym bardziej
          > przykro,bo mialam w zyciu przeje...e po prostu i dlatego sie ciesze,ze teraz
          > jest dobrze i jestem szczesliwa

I chwala i ciesz sie swoim szczesciem, nikt Ci tego odbierac nie zamierza. A
          juz na pewno nie ja. Powodzenia i dalej do przodu. Byle bez szkody dla innych.

> naprawde nie rozumiem,skad w niektorych tu
          > osobach tyle jadu.

Spojrzalas na siebie? a po co masowe miotanie na lewo i prawo jakimis bzdurnym
          haslami o zawisci ? uzylas tego slowa kilka razy.
          Z tego co ja w swoim skromnym stazu zagranica zaobserwowalem wlasnie Ci, ktorzy
          najwiecej mowia o zawisci, sa najbardziej zawistni, Ci co pisza o obgadywaniu -
          obgaduja, Ci ktorzy marudza, ze jeden drugiego za 5 funtow sprzedalby na
          czdesci - sam opetany jest przez swiat pieniedzy, itp.
          • Gość: Kasia Re: Rok to nie miesiac, tylko 12. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 05:19
            Zgadzam się co do cen ubezpieczenia,ze 500-700 funtow to normalne,w zaleznosci
            od opcji, i ciesze sie,ze w koncu ktos to napisal.Wiesz,ja mialam na mysli
            koszt roczny,ja nie odczuwam po prostu jego wysokosci bo mam na raty
            rozlozone.A jak ktos mialby placic od razu to faktycznie nieciekawie.
            Pozdrawiam i rowniez zycze powodzenia!
        • Gość: kasia Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.cable.ubr03.harb.blueyonder.co.uk 27.03.07, 14:41
          kasia z klasa!!
          gratulacje!
      • magda2219 Re: Ile odkladacie kasy? 19.09.06, 21:30
        > Cala ta dyskusja o odkladaniu czy o oszczedzaniu?"

"Ile odkladacie kasy?"

a trzeba odkladac??

bo ja nie, i teraz zglupialam, to zle?
        buuu

• Gość: student Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:48
          byłem w uk dwa razy na wakacje. pracowałem za każdym razem niewiele ponad dwa miesiące. w zeszłym roku przywiozłem do Polski ponad 10.000 w tym roku nie przywiozłem nic :) z weszłym roku pracowałem dużo ale byłem dwa razy w londynie i na kilku imprezkach, w tym roku tak samo ale pracowałem mniej i wydawałem wiecej. nie żałuje
          • Gość: yennefer Re: Ile odkladacie kasy? IP: 86.40.6.* 20.09.06, 17:58
            ja nie odkladam nic, a zarabiam wiecej niz autor watku :) ale gdybym nie palila,
            to hoho ;):):) zalezy, czego kto chce
            • mia007 Re: Ile odkladacie kasy? 20.09.06, 18:16
              pytanko do tych ktorzy nie odkladaja...podoba sie wam w uk?chcielibyscie tutaj
              zostac , zamieszkac for good?
              • magda2219 Re: Ile odkladacie kasy? 20.09.06, 21:47
                zostac na stale tak,
                chociaz nie w londynie niestety, patrze z przerazeniem co tu sie dzieje...
                a jesli wyjezdzac, to napewno nie kierunek Polska, juz predzej Stany...
    • Gość: TWAT Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.stb.ubr03.trow.blueyonder.co.uk 23.10.06, 00:55
      TUTAJ SIE NIE LICZY KASY,TUTAJ SIE JA PRZEPIEPRZA,HEHE
    • Gość: antoni2 Re: Ile odkladacie kasy? IP: 89.100.176.* 27.11.06, 23:59
      ja odkladam 36000euro miesiecznie- zawsze tylesamo - ad 3ch lat :-)
    • Gość: Mariusz Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.cable.casema.nl 28.11.06, 00:23
      Oj, ciezko. Ja mieszkam w Londynie, wyajmuje z zona za 1000GBP/miesiac, do reki
      miesziecznie 5000GBP (obydwoje), zostaje nam okolo 2500GBP w kieszeni
      miesiecznie...
      Zyjemy normalnie - ale nie lepiej niz w Polsce (jemy na miescie, w weekend na
      wyjscia wydajemy okolo 100GBP, czasem wiecej, ubieramy sie w normalnych
      sklepach, mamy miesieczne bilety na komunikacje, do Polski jezdzimy srednio 3
      razy w roku).
      Mieszkanie w Londynie uda sie nam kupic na poczatku przyszlego roku... po ponad
      dwoch latach pobutu.

Wniosek: nie ma sie co ekscytowac. Kokosow tu nie ma, ale jak sie pracuje - to
      sa tego owoce, podobnie jak wszedzie.
      • Gość: aneta Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.lns1-c10.dsl.pol.co.uk 09.12.06, 22:48
        pracuje jako live in care assistant, dostaje tygodniowo 450 futnow, nie mam
        wydatkow typu mieszkanie, dojazdy, internet czy inne rachunki, jedyny minus to
        to ze nie mam czasu na wieksze wypady na miasto... moze to i lepiej bo bym
        wiekszosc kasy od razu wydala a po drugie taki ze mnie typ czlowieka ze lubi
        siedziec przed tv a nie wdychac kleby dymu w pabach
      • Gość: Aga Re: Ile odkladacie kasy? IP: 82.211.85.* 26.07.07, 18:47
        Przy cenie za wynajem, ktory placicie kupno mieszkania jest naprawde znacznie
        lepsza sprawa. A dlaczego czekac do przyszlego roku?
    • Gość: Piotrek CBC bzdury.... IP: 80.68.35.* 06.12.06, 16:33
      Tylko szkoda ze piszac ile sie zarabia nikt nie pisze czy to suma z podatkiem czy bez. Pracuje i mieszkam w londynie. Pracuje 5 dni w tygodniu w biurze projektowym i mam ponad 400 tygodniowo juz po wszystkich podatkach. Zyjac oszczenie. Ozczedzic mozna jakies 1000 miesiecznie. Ale oszczednie zyjac. sam bilet na miesiac kosztuje Cie minimum 110£. jedzenie - mozesz sie wyzywic za jakies 30£ na tydzien - zapomninajac o knajpach oczywiscie. Jesli palisz to radze cie przywiezc duzo z polski jesli nie masz mozliwosci to zapewnic sobie ciagle dostawy. mieszkanie - to minimium 80£ tygodniowo (za pozadny pokoj a nie klite) jesli nie chcesz mieszkac w zbiorowym barlogu. polecam stratford albo bow tanio i jeszcze nie polaczkowo!! Czyli w miesiacu musisz wylozyc 550£. Wiec reszta kalkuacji jest prosta. A latajac do Polski tanio musisz leciec w tygodniu a nie w weekend co powoduje ze w te dni nie zarabiasz. W anglii mozna dobrze zarobic tylko trzeba umiec pracowac i sie nie lenic!! Precz z kaczorami i giertychem
    • kerryman korkix 06.12.06, 16:44
      "Z tego co ja w swoim skromnym stazu zagranica zaobserwowalem wlasnie Ci, ktorzy
      najwiecej mowia o zawisci, sa najbardziej zawistni, Ci co pisza o obgadywaniu..."

ja najczesciej narzekam na dziury w drogach hehe.
      • korkix78 Re: korkix 17.12.06, 20:35
        > "Z tego co ja w swoim skromnym stazu zagranica zaobserwowalem wlasnie Ci,
        ktorz
        > y
        > najwiecej mowia o zawisci, sa najbardziej zawistni, Ci co pisza o
        obgadywaniu..
        > ."
        >
        > ja najczesciej narzekam na dziury w drogach hehe.
        >

No, to co do Ciebie nie mam pomyslu ;-P
    • Gość: jac Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.cable.ubr01.gate.blueyonder.co.uk 17.12.06, 16:35
      jestem rok i nic nie odlozylem hehe
      moja rada przyjedz na dwa miesiace i uciekaj ;)
    • Gość: gosc Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.range86-132.btcentralplus.com 03.02.07, 19:13
      Straszna dyskusja zrobila sie z tego pytania.A wlasciwie spory atak na tych co
      pisali ,ze sie da sporo odlozyc.
      Mysle ,ze to zalezy od miejsca gdzie sie mieszka/Londyn drogi/ i ogolnie
      szczescia.Bo jeden znajdzie fajna prace i bez kosztow dojazdu np,niekoniecznie
      tez trzeba po 20 osob w pokoju mieszkac,po prostu zalezy jak komu sie trafi.Ja
      nie zniechecalabym tych co chca sprobowac,moze im sie uda.Wiadomo ,ze to jest
      znowu wiecej ludzi na Wyspach i problem z praca ,ale wydaje mi sie ,ze kazdy ma
      prawo sprobowac.Jak mu nie wyjdzie to trudno ,ale zawsze warto probowac.
    • Gość: &POD a gdzie odkladacie? IP: 60.225.130.* 11.02.07, 11:10
      skarpetka, nieruchomosci czy akcje?
      • Gość: kos 1000 miesiecznie IP: *.lond-hex.dynamic.dial.as9105.com 05.03.07, 22:24
        Pracuje w knajpie w Londynie i jestem w stanie odlozyc 1000 funtow miesiecznie
        i poki co sie tego trzymam,gdybym zacisnal pasa bylo by i wicej,ale zbyt ciezko
        pracuje,zeby sobie odmawiac przyjemnosci,za pare miesiecy jesli awansuje 1500
        nie powinno byc problemem,wiec nie piszcie,ze sie nie da,wszystko zalezy gdzie
        traficie i czy nie boicie sie ciezkiej pracy(z ta roznica do Polski ze tutaj za
        godziwe pieniadze)pozdro
    • Gość: srednio oszczedny Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.03.07, 22:59
      750 z 2500.
    • Gość: malami Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 11:00
      wsumie skoro jest tak ciężko... i nie można odłożyć kasy to wytłumaczcie mi
      ludzie po co.... wy siedzicie w tej Angli...hmmm chyba każdy ma inny powód a z
      tą kasą to wszystko zależy jak priorytetowe ktoś ma cele... zdaje się że to sie
      nie da przypisać na oko do wszystkich tak samo...Powodzenia...
    • Gość: .. Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.server.ntli.net 31.03.07, 21:46
      zludne nadzieje zarobisz .. i wiecej niz polowe z tego wydasz jesli chcesz na imprezy tracic,, ciuchy etc..
    • Gość: krzys ;p Re: Ile odkladacie kasy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 21:56
      ja jade w czerwcu do angli do szwagra ;p i niewiem na ile tam zostane ale
      napewno odloze zeby kupic tacie telewizor heheheh :P Pozdrowka dla wszystkich :)
    • izunia1986q Re: Ile odkladacie kasy? 03.05.07, 13:52
      hej! nie chce cie zalamywac ale nie odlozysz tyle!!!!!!!!!!!! jak zarobisz 900f
      na m-c to pamietaj jeszcze ze sciagna ci NI no i TAX bedzxie duzy#! pamietaj ze
      mieszkania sa drogie no i tax za mieszkanie jak wynajmujesz dom,tv licence musi
      byc!!!! ja zarabiajac 180f tyg, zyjac za 30f tyg i czasem imprezki i oplaty mam
      na czysto300f jak dobrze pojdzie! ps, za 100f tygodniowo na jedzenie to mozesz
      chodzic 3 razy dziennie do restalracji na dobry obiad-50 w zupelnosci ci
      wystarczy jak lubisz dobrze zjesc!!! powodzonka:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka