Dodaj do ulubionych

czy ktos pamieta ten temacik ???

15.03.08, 15:30
Czy ktos pamieta temat : Są jeszcze polacy którzy pomoga bezinteresownie?

Zastanawialam sie jak napisac aby ktos z osob ktore go odwiedzaly odpisal....

kupe czasu minelo , nawet nie wiem czy jeszcze tu sa osoby ktore wtedy staraly sie pomoc... tamten temat zostal zarchizowany wiec nie mialam mozliwosci w nim odpisac... milo by bylo jakby te osoby dalej tu byly....

Pozegnalam Londyn chyba raz na zawsze chociaz czasem tesknie ... teraz jestem w innym miejscu ... sama nie wiem czy lepszym...
Obserwuj wątek
    • xiv Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 15.03.08, 15:50

pamiętam temacik, ale zupełnie nie wiem jak się skończyło
      • aniajk1 Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 15.03.08, 16:15
        nie skonczylo sie ... trwa dalej...

z jednym wyjatkiem pobyt 11 miesieczny w londynie pozwolil na wyjscie na jakas
        prosta i tyle... albo az tak duzo ( zalezy z ktorej strony spojrzec )niestety w
        londynie nie widzielismy wiekszych perspektyw aby zyc tam normalnie ( wynajac
        mieszkanie tylko dla siebie byc z synem poslac go do przedszkola czy wynajac
        opiekunke normalnie pracowac a to byl nasz cel) .... zrezygnowalismy ,
        wrocilismy do Polski po miesiacu pobytu dostalismy oferte pracy w ...
        Dublinie... no i wlasnie... tu zaczelismy prace... tylko jak dlugo to bedzie
        trwac to nie wiem ... okazuje sie ze pracujemy z osobami ktore zrobia wszystko
        aby wymienic Polakow na osoby ze swojego kraju... dla przykladu na poczatku
        pracowalo 4 polakow 4 brazylijczykow ... na ta chwile jest 2 polakow w tym jedna
        polka przychodzi tylko na 3 godz a 6 Brazylijczykow...

nie wiem dlaczego tak jest skad tyle nienawisci w ludziach...

mielismy wynajmowac cale mieszkanko poslac malego do szkoly od wrzesnia poniewaz
        konczy 4 lata ( gdy 2 osoby pracuja jest to mozliwe nawet tu w Dublinie ) ale
        po wczorajszym dniu nie mam pewnosci czy nie zostane tylko ja z praca ( a jedna
        osoba w Dublinie nie zarobi na utrzymanie mieszkania i rodzinki )

i tak to wlasnie sie skonczylo...
        • izabelski Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 15.03.08, 16:19
          nie wiem o jakiej firmie piszesz - ale w Londynie np w barach/coffe
          shopach czy restauracjach zadrzaja sie takie sytuacje

znajoma byla swiadkiem, jak jedna z sieciowych restauracji zostala
          prawie w calosci opanowana przez Portugalczykow - az do momenu , gdy
          nie wpadl Home Office, znalazl niezarejestrowanych/nielegalnie
          pracujacych Brazylijczykow - kierowniczka poszla na bruk z cala
          sitwa czyli swoja rodzina. bo pracowala tam rodzina z wszystkimi
          mozliwymi przyleglosciami
          • xiv Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 15.03.08, 16:40

a ja znam historie w drugą stronę, kiedy to Polacy opanowywali całe sklepy i sieci... :)
    • kaffelek Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 16.03.08, 23:53
      Pamiętam, pamiętam. Przyznam, ze nawet liznąłem myślami Twój temacik ze dwa razy :zastanawiając się, jak Ci się udało?....
      A teraz jednak Irlandia??? hehehe...
      Cóż, lody przełamałaś, nabrałaś doświadczenia. I pewnie desperację zamieniłaś na jakiś rodzaj planowania?

Jednak myślę, że i teraz po krótkm czasie nie będziesz usatysfakcjonowana. Dublin to drogie miasto. Wyższe czynsze, dojazdy
      do pracy... Poza tym konkurencja, o której wspominasz...
      Domyślam się, że "na dzień dobry" dostaniesz najniższą stawkę, coś ok. 9eu/godz.
      Moja rada, jeśli planujesz wśród irysów dłuższy pobyt:
      Pracuj tam, gdzie dostałaś pracę nie przejmując się niczym, a w tzw. międzyczasie szukaj innego miejsca, innej pracy. Wiem, że to nie łatwe gdy pracuje się na pełnym etacie, ale do realizacji. Musisz tylko wiedzieć, czego chcesz, a kobiety potrafią doprowadzać swoje postanowienia do końca hehehe...
      I raczej szukaj pracy w mniejszych miastach. Dublin, Cork, Galway czy Limerick to tylko złudenie jesli chodzi o większe możliwości.
      Sam pracuję w terenie, raz tu, raz tam... niejednokrotnie jestem zaskoczony, gdy na jakimś zadupiu spotykam Polaków, w miejscach,
      gdzie wydawałoby się, że nie ma co szukać jakiejkolwiek pracy...
      Jeśli miałabyś jakieś pytania - napisz.
      I.... powodzenia.

pozdrawiam

• aznar33 Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 18.03.08, 18:19
      Witaj Aniu

Ja też się zastanawiałem jak tam Ci idzie. Miło, ze się w końcu odezwałaś, choć
      jeszcze milej byłoby, gdybyś nie pisała jedynie jak los Cię przypiera do muru.

Pamiętasz, jak radziliśmy Ci wyjechać z Londynu, bo koszty utrzymania są tam
      ogromne? Dobrze, że w końcu to zrobiłaś, ale niestety wybrałaś drugie z
      najgorszych rozwiązań, czyli Dublin.

Pozostaje mi jedynie podpisać się pod tym, co napisał już Kafelek. Napisz coś
      więcej o tym jak Wam idzie. Trzymam kciuki.
      • xiv Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 18.03.08, 19:01

Ja nie wiem czemu ludzie tak nie lubią tego Londynu. Ja lubię.
        • Gość: barbakana Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.03.08, 20:14
          ja nie lubie... bo nie znam :P
        • aznar33 Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 18.03.08, 22:48
          > Ja nie wiem czemu ludzie tak nie lubią tego Londynu. Ja lubię.

Tutaj nie chodzi o nastawienie do miasta jako takiego, tylko o koszty
          utrzymania. Gdybyś zarabiał minimalną krajową, to zapewne to miasto straciłoby
          dla Ciebie wiele ze swego uroku, nieprawdaż? A z tego, co pamiętam to u Ani i z
          angielskim kiepsko i z jakimś dobrym zawodem też... Dlatego też doradzaliśmy
          wyjazd na prowincję i naukę angielskiego/zawodu/zbieranie doświadczenia.
    • Gość: marek Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? IP: *.68.75.239.debica75.tnp.pl 21.03.08, 22:02
      pamiętam, pamiętam.. bardzo fajnie że się odezwałaś aniajk1 :)napisz coś więcej
      o przebiegu Twojej pracy i jak Ci tam się pracowało jak możesz powodzenia,
      trzymam kciuki
      • Gość: Justyna Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? IP: *.netpark.pl 23.03.08, 23:36
        Ale zaraz zaraz... mieszkacie w Dublinie, tak? Nie pamietam Twojego tematu, ale
        nie rozumiem dlaczego boisz się, że tylko ty zostaniesz z pracą. Skoro jest taka
        sytuacja, to należy się rozglądać za kolejną posadą. W Dublinie aż tak trudno
        nie jest, JAKAŚ praca zawsze się znajdzie. JAKAŚ praca, na początek wystarczy,
        potem można myśleć co dalej. Dublin to bardzo fajne miasto. :)
        • aniajk1 Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 10.04.08, 19:21
          Witam... jak milo ze ktos pamieta... az mi sie humorek poprawil a po dzisiejszym
          dniu w pracy juz mialam dosc na ten dzien...

Dalej pracujemy chociaz bylismy w Polsce ( niestety zmarla mama mojego meza ) i
          wracalismy zastanawiajac sie czy mamy do czego... okazalo sie ze mamy ale po
          niecalych 2 tygodniach mielismy dzisiaj rozmowe z szefowa... ze za malo sie
          usmiechamy do klientow za maly kontakt wzrokowy itd itd... do meza powiedziala
          ze jak sie nie zmieni to straci prace... jakis obled poprostu ... nigdy nie
          nalezalam chyba do nie milych osob ale mam wrazenie ze co bym nie robila to jest
          zle dla kogos i zaczyna mnie to irytowac... staramy sie jak mozemy a i tak cos
          jest nie tak...

po tym wszystkim co bylo ostatnio w pracy doszlismy do wniosku ze chyba
          skonczymy z wyjazdami... wiem ze tu mozna zarobic wiecej pieniedzy, pomoglismy
          sobie juz troszke ale ja psychicznie juz nie wyrabiam... juz sobie sama ze soba
          nie moge poradzic po prostu....

wiem wiekszosc osob powie ze nikt nie powiedzial ze bedzie latwo to nie o to
          chodzi tylko nie lubie jak mnie ktos caly czas za przeproszeniem gnoi .... nie
          wiem czy w ogole jest dla nas jakis kont na tej ziemi....

sprobujemy dociagnac do wrzesnia moze uda sie cos odlozyc ( 3 miesiace czekamy
          na certyfikat podatkowy ) bo na razie polowa wyplaty to podatki ... druga sprawa
          tesciu zostal sam, ma wielkie trudnosci z poruszaniem sie wiec nie wiem czy nie
          trzeba bedzie i z tego powodu wrocic do Polski zeby sie nim zaopiekować... jak
          wtedy z praca i opieka nie wiem staram sie nie myslec o tym ... tata juz ma 82
          lata zdrowia prawie wcale...

aaaa i do jeszcze jednego nie moge sie tu przyzwyczaic do tych wiatrow...
          koszmar... :(

jak widzicie jakies dziwne to nasze szczescie...
          • kaffelek ..."damy radę..." 10.04.08, 21:17
            Z tego co piszesz, pracujecie z mężem w jakiejś "food's service" : restauracja, KFC, deli, czy inny Donald, oczywiście Mc, hehehe...
            I tak poniekąd znów muszę zejść na utyskiwanie na naszą, polską mentalność. Każdemu przecież przydarza się sytuacja która nie daje mu spać po nocach, a w dzień cały czas kotłuje sie pod sklepieniem czaszki. I w zasadzie tylko wśród Polaków można spotkać ludzi o ponurym spojrzeniu.
            Byłaś w UK, jesteś teraz w Irlandii... odpowiedz: czy widziałaś tam jakiegoś ponuraka??? Tym bardziej w customer's service?
            A jak myślisz, czy oni nie mają swoich własnych problemów? Ich problem to ich sprawa, klient ma być obsłużony z uśmiechem i uprzejmością, a nie straszony ponurą miną.
            Wiem, ze to nie łatwe, sam poznałem dziewczynę którą zwolniono z pracy za to, że za mało się uśmiechała do gości restauracji w której pracowała. Ale takie są standardy: miły uśmiech jako dodatkowy uniform służbowy.
            Nie namawiam Cię do tego, abyć machnęła ręką na wszystko co w PL-... ale postaraj się zapomnieć, chociaż w czasie pracy.
            Jak dostaniesz 2-3 napiwki uśmiech sam wypłynie.

>>wiem wiekszosc osob powie ze nikt nie powiedzial ze bedzie latwo to nie o to
            chodzi tylko nie lubie jak mnie ktos caly czas za przeproszeniem gnoi ....<<

Pamiętaj, ze jesteś tyle warta na ile sama się oceniasz. Opinie innych należy między pośladkami nosić, i pamiętać ze to "normalka", że są ludzie niedowartościowani wewnętrznie, którzy swoją wartość będą dostrzegali w "udupieniu" innych. Jeśli przy tym trafią na osobe wrażliwą nie umiejącą skrywać swoich emocji - wtedy mają pole do popisu. Silniejszego emocjonalnie będą się bali.
            Masz przy sobie męża, pod koniec każdego dnia rozklej sie przy nim, upuść wentyla, ale w pracy: stone.

Zdobyłaś na tym Forum sympatię chyba wszystkich, którzy Cię czytali rok temu...
            Ja czuję się teraz lekko zawiedziony...

Fakt, przeciągi w tym ejre niezłe, może dlatego, że jak zauważyłaś nie umieja drzwi zamykać?, hehehe....

Powodzenia i...uśmiechu życzy Wujek Dobra Rada.
            "...damy radę..."

pozdrawiam
          • aznar33 Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? 14.04.08, 12:52
            > sprobujemy dociagnac do wrzesnia moze uda sie cos odlozyc ( 3
            > miesiace czekamy na certyfikat podatkowy ) bo na razie polowa
            > wyplaty to podatki ...

Nie wiem jak tam u Was z tymi podatkami, ale pobraną nadpłatę powinni zwrócić a
            wtedy będzie lepiej.

> aaaa i do jeszcze jednego nie moge sie tu przyzwyczaic do tych
            > wiatrow... koszmar... :(

Kurtka z goretexu albo coś a la goretex. Nieprzewiewne i wygodne - problem
            wiatru znika jak ręką odjąć.

Jeśli nie jesteś szczęśliwa w pracy, którą wykonujesz, to szukaj innej.

Uśmiech na wyspach to podstawa. Jego brak to przejaw nieuprzejmości.
            • Gość: bigstig Re: czy ktos pamieta ten temacik ??? IP: *.t-mobile.co.uk 14.04.08, 13:14
              > Uśmiech na wyspach to podstawa. Jego brak to przejaw nieuprzejmości.

W uslugach to podstawa. Jak fartuszek. Ale z kontaktem wzrokowym to trzeba by
              czegos wiecej niz ochota.
    • Gość: usmiech :) nauka usmiechu IP: *.it-net.pl 14.04.08, 14:39
      z pewnego filmu :

www.youtube.com/watch?v=xIEab_VAscw&feature=related
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka