sclavus 13.10.14, 19:14 bardzo fajne - i celne - określenie: "religia jest wytrychem do niewiedzy... religia jest protezą umysłową" ... prawda, że to mówi wszystko o religii?? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taniarada Re: Przeczytałem wlaśnie 13.10.14, 20:11 O islamie też tak piszą ,czy tylko o religii chrześcijańskiej?Na Wikipedii piszą ,że charakteryzują się trzema cechami.Indukcyjne ,empiryczne i istotne.Które wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 13.10.14, 20:35 Widzisz, że jesteś najlepszym dowodem na prawdziwość tych określeń? Nie widzisz! ... islam to też religia, jak katolicyzm!! *** ... wiara czyni CZUBA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Przeczytałem wlaśnie 13.10.14, 21:09 sclavus napisał: > Widzisz, że jesteś najlepszym dowodem na prawdziwość tych określeń? > Nie widzisz! > ... islam to też religia, jak katolicyzm!! > *** > ... wiara czyni CZUBA!!! Chciałeś sobie coś udowodnić ,czy stwierdzić zaburzenie umysłowe wobec religii.Animizm też religia. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 14.10.14, 08:27 taniarada napisał(a): > Chciałeś sobie coś udowodnić ,czy stwierdzić zaburzenie umysłowe wobec religii. > Animizm też religia. Czy ty nie pojąć nie możesz ,co oznacza termin "religia"?Jeżeli zaczniesz wymieniać tylko te ważniejsze,to dnia ci nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Przeczytałem wlaśnie 13.10.14, 22:34 > ... prawda, że to mówi wszystko o religii?? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 14.10.14, 00:07 ... więc jeśli nie wszystko, to ile??? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 14.10.14, 08:33 A ja usłyszałam od pewnej ambitnej gimnazjalistki;brakuje mi dnia.Nowe przedmioty,fizyka,chemia,sprawdziany,klasówki,lektury,prace dodatkowe i jeszcze muszę zaśmiecać sobie głowę religijnymi pierdołami,których absolutnie nie rozumiem.Musze to wykuć i zdać,aby nie zaniżyć średniej.Nie mogę się doczekać,kiedy pójdę do liceum i sama z tego śmietnika zrezygnuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 14.10.14, 14:17 Faktycznie , z ambitną gimnazjalistka ni chybi nie wypada się nie zgadzać.Co dopiero z ambitną licealistka , tu wszakże pewnikiem z jakąś prawdą objawiona obcujem . Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 14.10.14, 16:08 Pozostaje ci do obcowania... Marysia Sokołowska i ta druga Marysia... co to wychynęła niedawno... PeeS - ciebie nie dziwi, że w kraju, w którym "prawica" tak bardzo chce polityki historycznej, historii jest tylko godzina a religii (która nie jest przedmiotem) są dwie godziny ... tygodniowo??? *** ... wiara czyni CZUBA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 14.10.14, 17:10 Dobrze napisałeś prawica w cudzyslowie , bo to taka prawica jak demokracja w KRLD. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 14.10.14, 19:01 pele999 napisał: > Faktycznie , z ambitną gimnazjalistka ni chybi nie wypada się nie zgadzać.Co do > piero z ambitną licealistka , tu wszakże pewnikiem z jakąś prawdą objawiona obc > ujem . Co nazywasz prawdą objawioną? Dlaczego na geografii nie może powiedzieć ,że ziemia istnieje 600lat? Dlaczego ma wkuwać,kiedy powstał węgiel i ropa naftowa?Nie wystarczy powiedzieć ,że bóg stworzył?Tylko kurrrrcze ,którego dnia?Co jest gigantycznym kretynizmem i po co to wkuwać? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 14.10.14, 19:04 Biblijnie ziemia istnieje 6000 lat.W pośpiechu urwało mi zero. A tak ogólnie i miło,to "czep się pele tramwaja". Odpowiedz Link Zgłoś
kruuk57 Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 13:58 > Biblijnie ziemia istnieje 6000 lat.W pośpiechu urwało mi zero. Masz rację - religia żydowska to idiotyzm... Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 07:40 To Kościół naucza ze Ziemia ma 6 tys. lat ? Daj namiary z łaski swojej. Tobie przecież nie trzeba tłumaczyć , że Biblia to nie podręcznik do biologii.A jesli ktos w tym duchu chce ja odczytywac co jest oczywistym błędem , to niech się nie dziwi ze mu takie kwiatki wychodzą .Po to Kościół jest strażnikiem depozyt u wiary żeby ludzi przed tym ustrzec, a skoro ktos woli interpretacje różnych odlamow to coz wolna wola ale to juz nie wina Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 08:47 pele999 napisał: > To Kościół naucza ze Ziemia ma 6 tys. lat ? A nie? Od kiedy naucza inaczej? > Tobie przecież nie trzeba tłumaczyć , że Biblia to nie podręcznik do biologii. Nie?A to bóg nie ulepił ludzi? > Kościół jest strażnikiem depozyt u wiary żeby ludzi przed tym ustrzec, A wiem.Na stos z tym,który głosił,że Ziemia nie jest płaska. > ...a skoro ktos woli interpretacje różnych odlamow to coz wolna wola ale to juz nie wina > Biblii. Masz świętą rację.To wina tego żartownisia ,który podpowiadał piszącym jej "księgi". Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 09:11 pocoo napisała: > pele999 napisał: > > > To Kościół naucza ze Ziemia ma 6 tys. lat ? > > A nie? Od kiedy naucza inaczej? Od czasu kiedy zrozumieli ze robią przez to za pośmiewisko . > > Tobie przecież nie trzeba tłumaczyć , że Biblia to nie podręcznik do biologii. > > Nie?A to bóg nie ulepił ludzi? Ponad 60 lat temu papież pius(adolf) XII dopuścił myśl ,ze nie. > > Kościół jest strażnikiem depozyt u wiary żeby ludzi przed tym ustrzec, > > A wiem.Na stos z tym,który głosił,że Ziemia nie jest płaska. Czasem prędzej za to mordowali a ino ciało spalili ,humanitarni :)) > > ...a skoro ktos woli interpretacje różnych odlamow to coz wolna wola ale > to juz nie wina Biblii. > Masz świętą rację.To wina tego żartownisia ,który podpowiadał piszącym jej "ksęgi". Co akurat hierarchom w obliczu ich własnych tradycji zwisa i powiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 09:43 kolter-rm napisał: > Od czasu kiedy zrozumieli ze robią przez to za pośmiewisko . No i głoszą,że "bóg jest niezmienny ,ale...postępowy". > > Nie?A to bóg nie ulepił ludzi? > > Ponad 60 lat temu papież pius(adolf) XII dopuścił myśl ,ze nie. Ale stara du..pa jestem.Jeszcze jako dziecko,po burzy lepiłam z błota placki i ludziki.Dobrze,że nie wiedziałam,że trzeba w nie tchnąć "dech żywota" metodą usta-usta,ponieważ pasek wylądowałby na mojej pupie mocniej niż zwykle. > > > Masz świętą rację.To wina tego żartownisia ,który podpowiadał piszącym je > j "księgi". > > Co akurat hierarchom w obliczu ich własnych tradycji zwisa i powiewa. A co tam będą sobie zawracać tłuste du.py jakąś tam Biblią, o której podległe im barany nie maja baraniego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 09:07 pele999 napisał: > To Kościół naucza ze Ziemia ma 6 tys. lat ? Powinien nauczać ze ma 12-10 tys skoro tak nie naucza to znaczy ze olewa "natchniony " tekst biblii :)) Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Przeczytałem wlaśnie 18.10.14, 14:02 Nie wszystko, co nam potrzebne w życiu jest wiedzą. Pomijając to, że nie nauczysz się wszystkiego - wiedza nic ci nie pomoże, gdy stajesz przed wyborem moralnym. Na przykład - zaszłaś w ciążę (wiem, jesteś facetem...). Wiedza medyczna mówi ci, że jest duże prawdopodobieństwo, że wskutek ciąży umrzesz a szanse na urodzenie żywego dziecka nie są wysokie. Masz przerwać ciążę czy nie? W takich sprawach bardziej przydaje się religia niż wiedza (co nie zmienia faktu, że ja nie wierzę). Odpowiedz Link Zgłoś
marina0321 Re: Przeczytałem wlaśnie 18.10.14, 14:43 man_sapiens napisał: > W takich sp > rawach bardziej przydaje się religia niż wiedza (co nie zmienia faktu, że ja ni > e wierzę). Jaka religia? Są ich setki. Czy w takim przypadku nie jest potrzebny rozum? Szczególnie taka sytuacja wymaga wiele przemyślenia, np. jeżeli kobieta ma już dzieci, czy chce je osierocić, bo religia tak jej wskazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 18.10.14, 20:47 man_sapiens napisał: > Nie wszystko, co nam potrzebne w życiu jest wiedzą. Tylko co? Wiara,że mleko kwaśnieje,ponieważ krasnoludki do niego sikają? Ciąża za sprawą ducha świętego? Nawet miłość.Czy ma sens wiara,że ktoś mnie kocha? Nie,chcę wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu religia to tchórzostwo 14.10.14, 12:48 zrozumiałe 20 tys lat temu - kiedy ludzie struchlali z jaskini patrzyli na pioruny.... ale dziś? Erstatz wiedzy dla maluczkich, narkotyk dla niedouków... Obudźcie się - świat jest tak skomplikowany - owszem - mnóstwa rzeczy nie wiemy i nie rozumiemy ale czy to nie piękne? Nauka to modelowanie... Do dupy te modele? Ale lepszych nie mamy... A piorun to plazma a nie złość Zeusa jednak prawda? jeep Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: religia to tchórzostwo 16.10.14, 09:14 jeepwdyzlu napisał: > Obudźcie się Jak świadkowie Jehowy? ;-) - świat jest tak skomplikowany - owszem - mnóstwa rzeczy nie wiemy > i nie rozumiemy ale czy to nie piękne? Nauka to modelowanie... Do dupy te mode > le? Ale lepszych nie mamy... Pracujemy nad lepszymi. Nikt z nas nie jest wolny ani od strachu, ani bezradności, ani instynktów i nie ma znaczenia, czy teraz, czy 20 tysięcy lat temu. Dlaczego więc chcemy nad tymi "zniewoleniami" panować? Dlaczego chcemy je okiełznać zamiast się im po prostu poddać. Nauka to właśnie bada - jak, skąd i po co to wszystko. > A piorun to plazma a nie złość Zeusa jednak prawda? Prawda, ale akurat ta wiedza tak naprawdę niewiele wnosi... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: religia to tchórzostwo 16.10.14, 09:53 ... pierwsi bogowie rodzili się właśnie po uderzeniach pioruna i błyskawicach... Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: religia to tchórzostwo 16.10.14, 09:59 sclavus napisał: > ... pierwsi bogowie rodzili się właśnie po uderzeniach pioruna i błyskawicach.. A skąd to wiadomo? I kto był położną? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: religia to tchórzostwo 16.10.14, 10:31 Strach i niewiedza (bo nie naiwność przecie - naiwność, to dzisiaj) przyjmowały te "porody"... A skąd wiadomo? - Od nicków, jakie tym bogom przylepiano... (Zeus gromowładny, na ten przykład) Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzanka Re: religia to tchórzostwo 16.10.14, 10:36 sclavus napisał: > A skąd wiadomo? - Od nicków, jakie tym bogom przylepiano... (Zeus gromowładn > y, na ten przykład) Ba! Ciskanie gromów to nie była jedyna umiejętność boga, ale za to jaka spektakularna. Nie dziwota, że od tego się wzięło imię. Do dziś słyszę, że coś jest "torpeda", albo "petarda". Czyli po prostu coś ekstra. Coś wyjątkowego. Nie z tego świata znaczy się ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: religia to tchórzostwo 16.10.14, 13:10 ... ale taka "torpeda", czy "petarda" - bogiem okrzykiwana już nie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
kruuk57 Hipoteza 14.10.14, 14:51 sclavus napisał: > bardzo fajne - i celne - określenie: > "religia jest wytrychem do niewiedzy... religia jest protezą umysłową" Religia jest hipotezą - tak jak ateizm. Z tą różnicą , że ateizm jest nieracjonalny... Podaj jedną racjonalną podstawę ateizmu ! > ... prawda, że to mówi wszystko o religii?? :) Nie prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Hipoteza 14.10.14, 16:14 Najpierw wróć do szkół, żeby móc pisać zgodnie z regułami języka polskiego... ... a jak już będziesz umiał, zajrzyj do słownika, żeby się dowiedzieć, co znaczy: racjonalny Zrozumiesz wtedy łacno, że to wiara w boga jest nieracjonalna bo jest przeciwko rozumowi a ateizm jest racjonalny bo zgodny z rozumem!!! --- ułatwiam ci zadanie: racjo=rozum *** ... wiara czyni CZUBA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Hipoteza 14.10.14, 19:51 Ateizm racjonalny jest be .Urojony jest cacy .Wierz dobrze sclavus ,że jesteś piewcą anty religii .A tak na prawdę wyznawcą nowej religii.I nie fruwaj za wysoko.Lol. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Hipoteza 14.10.14, 20:09 taniarada napisał(a): > Ateizm racjonalny jest be .Urojony jest cacy .Wierz dobrze sclavus ,że jesteś p > iewcą anty religii .A tak na prawdę wyznawcą nowej religii.I nie fruwaj za wysoko.Lol. O kolejny inteligentny inaczej . racjonalność w wierze ? Odpowiedz Link Zgłoś
ugnelakys Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 16:21 Módlmy się Laudetur Jesus Christus: In aeternum! Amen Modlitwy Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 17:17 ...nikt ci nie zabrania - módl się! ... a komu doopy nie zawracaj!! :D:D:D Jest tak, że to modlący się, żaro-gorliwi, zabraniają wszystkim wszystkiego... no - próbują!! (z kilkoma udanymi próbami na koncie) ... wierzę gorąco (:D), że doczekam dnia, w którym będziecie musieli pod koszule chować, te wasze "krucyficzki na łańcuszku" a wszelkie wasze wygłupy "sakralne", zakazane będą w przestrzeni publicznej!! Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 19:32 Za ten krzyżyk na lancuszku zamykalbys czy grzywna wystarczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 19:59 pele999 napisał: > Za ten krzyżyk na lancuszku zamykalbys czy grzywna wystarczy ? Nie rób z siebie głupka. Jestem ateistką i czasami w zależności od stroju nosze jako biżuterię dwa (od 8-14cm) oryginalne, jedyne w swoim rodzaju krzyże.Wolno mi i nikt mi za złe tego nie ma.Panowie spoglądali ciekawie,kiedy latem większy krzyż leżał na moim głębokim dekoldzie.Profanacja?Czego?Biżuterii? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 20:18 pocoo napisała: > pele999 napisał: > > > Za ten krzyżyk na lancuszku zamykalbys czy grzywna wystarczy ? > > Nie rób z siebie głupka. Musi , tak mu nakazuje katolickie wychowanie . Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 20:34 A jakie wychowanie cechuje chamow bez kultury ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 20:58 pele999 napisał: > A jakie wychowanie cechuje chamow bez kultury ? Przykro ze miałeś trudne dzieciństwo Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 20:23 Czyli Ciebie tez by mogli przymknac w tej wesolej wizji sclavusa , dopiero byś się wtedy zdziwila. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 20:17 pele999 napisał: > Za ten krzyżyk na lancuszku zamykalbys czy grzywna wystarczy ? Po co was bałwochwalcy karać ? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 20:46 A skąd mam wiedzieć, co prawo przewidzi??? Zapewniam cię jednak, że będzie o wiele łagodniejsze od tego, stosowanego przez Święte Oficjum... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 22:58 Ja nie uchwalam praw! (na szczęście Biernacki i Królikowski też już nie mają na to wpływu) ... gdybym jednak miał "czarodziejską różdżkę, obraza uczuć religijnych zniknęłaby z KK... Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 23:28 Od zakazu noszenia krzyżyka to mimo wszystko jakas ewolucja , lagodniejesz . Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 16.10.14, 00:13 W życiu!!! Żywię się nadzieją, że tak będzie, zanim odejdę w niebyt... :D Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 16.10.14, 09:21 pele999 napisał: > Od zakazu noszenia krzyżyka to mimo wszystko jakas ewolucja , lagodniejesz . No a co na to wasze sumienia łamać dekalog w tak głupi sposób ? Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 16.10.14, 18:36 Watpisz po tym tekscie , ze heretycka interpretacja moze skutkowac chociazby ateizmem ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 17.10.14, 09:30 pele999 napisał: > Watpisz po tym tekscie , ze heretycka interpretacja moze skutkowac chociazby ateizmem ? Masz rację jesteś heretykiem Odpowiedz Link Zgłoś
pele999 Re: Przeczytałem wlaśnie 17.10.14, 11:24 Nie zdarza się żeby Świadek Jehowy stał się ateistą ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 17.10.14, 11:54 > Nie zdarza się żeby Świadek Jehowy stał się ateistą ? Nie wiem, popytaj ich . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 17.10.14, 12:17 pele999 napisał: > Sądziłem , że wiesz coś o tym. Nie sądź żebyś nie by sądzony . Odpowiedz Link Zgłoś
tade-k53 Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 19:44 Jest tylko jeden prawdziwy Bóg i jedna prawdziwa religia objawiona przez Boga. Wszystkie fałszywe religie pochodzą z piekła z wyjątkiem jedynej objawionej przez Boga. Warto poznać prawdę objawioną przez Boga. tradycja-2007.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 20:02 tade-k53 napisał: > Jest tylko jeden prawdziwy Bóg i jedna prawdziwa religia objawiona przez Boga. Wiemy tadziu,wiemy. A ty co?Obudziłeś się z jesiennego snu? I co?"Balcerowicz musi odejść"? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Jełopa napisała 15.10.14, 20:17 tade-k53 napisał: > Jest tylko jeden prawdziwy Bóg i jedna prawdziwa religia objawiona przez Boga. > Wszystkie fałszywe religie pochodzą z piekła z wyjątkiem jedynej objawionej prz > ez Boga. > Warto poznać prawdę objawioną przez Boga. > tradycja-2007.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 20:51 ... zauważyłem zadyszkę, jaka wystąpiła przy tej recytacji... :D:D:D prawdziwa religia... prawdziwy bóg... - najprawdziwsza bzdura!!! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 22:11 To nie zadyszka to poważna czkawka lub awersja na tematy religijne.Na twoim miejscu slavus udał się jak najszypciej do kadrdiologa .A nerwicy lękowej na temat Boga nie masz.Martwię się o ludzi z którymi rozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 22:50 Należy ci się porządny kaftan, z mocnymi pasami... ... biedny człowieczku!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-rm Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 22:53 sclavus napisał: > Należy ci się porządny kaftan, z mocnymi pasami... > ... biedny człowieczku!! No i z moich podatków mają to leczyć ? Niech go leczy sekta ,mózg która mu wyprała. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 23:06 sclavus napisał: > Należy ci się porządny kaftan, z mocnymi pasami... > ... biedny człowieczku!! Już nie przesadzaj slavus .Przyganiał graca ,gracy .Kocioł ,garnkowi .Sam wybierz co ci tam wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 23:07 Przyganiał graca ,gracy.Lub kocioł ,garnkowi .Sam wybierz co ci wygodnie i blisko leży. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 15.10.14, 23:12 Zachłysnąłeś się!!! EOT!... biedny człowieczku :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Przeczytałem wlaśnie 18.10.14, 20:56 Przeczytałem właśnie ,że każdy człowiek ma prawo do godnego życia.Czy katolicy też.I ubodzy .Bo na tym forum tego się nie wspomina.A nawet wystrzega .Oczywiście bez żadnych podtekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przeczytałem wlaśnie 18.10.14, 22:49 Załóż wątek, załóż hipotezę/temat, daj argumenty uzasadniające... i już! *** A jak wchodzisz w jakiś wątek, to pisz na temat a nie, jak to masz w zwyczaju, nie dość, że nie na temat, to cholernie głupio Odpowiedz Link Zgłoś