Dodaj do ulubionych

Po co się modlić?

19.03.15, 16:40
Bo jak, to wiem. Mówi nam o tym dobitnie i wyraźnie słowo boże zawarte w piśmie świętym, które to słowo mówi:

5Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. 6Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. 7Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. 8Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie. Wy zatem tak się módlcie: 9Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci imię Twoje! 10Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie. 11Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj; 12i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili; 13i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego! 14Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski. 15Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinień. Mt 6:5-15

Nie rozumiem, po co się modlić, kiedy Ojciec nasz wie czego nam potrzeba, zanim go poprosimy? Czy to nie strata czasu? A czy to przyzwolenie ludzkie na to, by spełniała się wola Ojca, nie zakrawa czasem na jakieś nieporozumienie, jakiś ponury żart?
Czy może mi to ktoś z osób uduchowionych wyjaśnić i rozebrać jakoś to słowo boże na logiczne czynniki pierwsze? No, bo jakoś tego nie rozumiem, a staram się jak mogę ..
Na prawdę!

no_no - i odpuść nam nasze winy, jako i my tobie odpuszczamy
Obserwuj wątek
    • 9rgkh Re: Po co się modlić? 19.03.15, 16:57
      no_no napisał:

> 12i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy

Naprawdę przebaczają?

> tym, którzy przeciw nam zawinili;

Nawet tym?

> 13i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego!

Czyli - nie doświadczaj nas, nie poddawaj swoim dziwnym próbom.

> 14Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przeba
      > czy Ojciec wasz niebieski.

Nie widać tego po zachowaniu tutejszych fundamentalistów religijnych.

> 15Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz
      > nie przebaczy wam waszych przewinień. Mt 6:5-15
      >
      > Nie rozumiem, po co się modlić, kiedy Ojciec nasz wie czego nam potrzeba, zanim
      > go poprosimy? Czy to nie strata czasu? A czy to przyzwolenie ludzkie na to, by
      > spełniała się wola Ojca, nie zakrawa czasem na jakieś nieporozumienie, jakiś p
      > onury żart?

"Na szczęście" religijne pranie mózgów wyłącza lampkę ostrzegawczą logiki i wierzący uważa, że ta sprzeczność jest "tak mądra", że on nie może jej pojąć. I klęka, i modli się jeszcze mocniej.

> Czy może mi to ktoś z osób uduchowionych wyjaśnić i rozebrać jakoś to słowo boż
      > e na logiczne czynniki pierwsze? No, bo jakoś tego nie rozumiem, a staram się j
      > ak mogę ..
      > Na prawdę!

Logiki religii nie da się pojąć za pomocą zwyczajnej logiki i dlatego powinniśmy porzucić nie dające nadziei próby uporania się z "mądrością boga". :)

> no_no - i odpuść nam nasze winy, jako i my tobie odpuszczamy
    • bragland Re: Po co się modlić? 19.03.15, 19:19
      Boha nie ma, świat jest logiczny, albo nie..... toczy się dyskusja.
      • komar102 Re: Po co się modlić? 19.03.15, 19:35
        bragland napisał(a):

> Boha nie ma, świat jest logiczny, albo nie..... toczy się dyskusja.

A może jest jaki Boh.
        • bragland Re: Po co się modlić? 19.03.15, 19:48
          W moim świecie nie ma miejsca dla boga kimkolwiek miałby być.
    • marina0321 Re: Po co się modlić? 19.03.15, 19:50
      no_no napisał:

"..... 13i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego!"

Nad tym się nie raz zastanawiam, dlaczego Kościół to zdanie zniekształcił, modląc się: ..."i nie wódź nas na pokusznie". Czyli katolicki bóg wodzi ludzi na pokuszenie?
      • olsah65 Re: Po co się modlić? 19.03.15, 21:33
        marina0321 napisał(a): . Czyli katolicki bóg wodzi ludzi na po
        > kuszenie?

Zapytaj Go.
        I koniecznie powiedz mi co Ci odpowiedział.
        • marina0321 Re: Po co się modlić? 19.03.15, 21:58
          olsah65 napisał:

> marina0321 napisał(a): . Czyli katolicki bóg wodzi ludzi na po
          > > kuszenie?

> Zapytaj Go.
          > I koniecznie powiedz mi co Ci odpowiedział.

Katolickiego bożka nie będę się nic pytać, bo wiem od jego dostojników, że on milczy. Benedykt XVI oficjalnie powiedział: "Gott schweigt".
          • olsah65 Re: Po co się modlić? 19.03.15, 22:11
            marina0321 napisał(a): > Katolickiego bożka nie będę się nic pytać, bo wiem od jego dostojników, że on m
            > ilczy. Benedykt XVI oficjalnie powiedział: "Gott schweigt".

Bo Bóg jest Polakiem.
            Gdyby mnie ktoś pytał, po niemiecku, to również nie byłbym rozmowny.
            Ty masz pytanie , więc polegaj na sobie, a nie innych, nawet gdyby byli dostojnikami.
            • sclavus Re: Po co się modlić? 20.03.15, 12:03
              ... z drugiej rzecz biorąc i patrząc na nią, jeśli ojcowie kościoła to zmienili a nikt im doop nie skopał, to znaczy, że nie było komu tych przeniewierczych doop kopać - czyli: boga NIET!!
              PeeS - podobnych nielogiczniści, jest w całym kościele ... 24.694.321... i pół!!!
              :D:D:D:D:D
      • pocoo Re: Po co się modlić? 19.03.15, 23:07
        marina0321 napisał(a):

> Nad tym się nie raz zastanawiam, dlaczego Kościół to zdanie zniekształcił, modl
        > ąc się: ..."i nie wódź nas na pokusznie". Czyli katolicki bóg wodzi ludzi na po
        > kuszenie?

W Biblii,której używają protestanci napisano "i nie wódź nas na pokuszenie".
        Katolicki bóg,którego świsnęli Żydom,wodzi na pokuszenie a potem diabłom grzeszników do piekła podsyła.Zawsze będą działali razem Bóg bez Szatana nie ma racji bytu.
      • 9rgkh Re: Po co się modlić? 20.03.15, 12:26
        marina0321 napisał(a):

> no_no napisał:
        >
        > "..... 13i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego!"
        >
        > Nad tym się nie raz zastanawiam, dlaczego Kościół to zdanie zniekształcił, modl
        > ąc się: ..."i nie wódź nas na pokusznie". Czyli katolicki bóg wodzi ludzi na po
        > kuszenie?

Katolicki bóg stworzył wszystko więc pokuszenie jest też jego autorstwa. A ten ustęp modlitwy to próba wpływania modlącego się na decyzje boga, który ponoć zna swoją przyszłość i wie, że jej zmienić nie może, bo gdyby zmienił to okazałoby się, że jej nie znał. Dziwne, że katoliccy wierzący tego nie przyjmują do wiadomości. A może i nie dziwne, bo w religii nic nie jest logiczne i umysł będący pod wpływem religii logicznym być nie może.

Chyba za bardzo znów się rozgadałem i znów nie na temat. :( Ty to wszystko pewnie wiesz ale może jakiś mniej nawiedzony katolik przypadkiem tu zajrzy, poczyta i zacznie kombinować. :)
        • pocoo Re: Po co się modlić? 20.03.15, 15:05
          9rgkh napisał:

> Katolicki bóg stworzył wszystko więc pokuszenie jest też jego autorstwa.

Też? A to mam przechlapane.
          • 9rgkh Re: Po co się modlić? 20.03.15, 21:14
            pocoo napisała:

> 9rgkh napisał:
            >
            > > Katolicki bóg stworzył wszystko więc pokuszenie jest też jego autorstwa.
            >
            > Też? A to mam przechlapane.

Ty to jeszcze masz jakiś wybór a naprawdę przechlapane ma bóg złapany na tej kombinacji.
            • pocoo Re: Po co się modlić? 20.03.15, 22:45
              9rgkh napisał:
              > Ty to jeszcze masz jakiś wybór a naprawdę przechlapane ma bóg złapany na tej ko
              > mbinacji.
              >
              Bóg się zawsze jakoś po bosku wywinie mówiąc,że taka jest jego wola.
              Prawdę mówiąc,"boska pokusa" nieźle brzmi,ale szatańska rozpala wyobraźnię.
      • no_no Re: Po co się modlić? 21.03.15, 08:42
        marinka0321 napisał(a):

> kuszenie?

Nie znajduję lepszego wytłumaczenia jak to, że Krk modły ludzi przekierował do Diabła, albowiem w mitologii chrześcijańskiej to temu potworowi osobowemu przypisuje się kuszenie, namawianie do złego. Albo ... Mam jeszcze straszniejsze przypuszczenia, że Diabeł i Bóg, to jedna i ta sama persona, o dwóch twarzach ..

no_no mówi: Dzień dobry! - chociaż u nasz deszczowy
        • pocoo Re: Po co się modlić? 21.03.15, 09:12
          no_no napisał:

> no_no mówi: Dzień dobry! - chociaż u nasz deszczowy
          >
          Dzień Dobry.
          Za oknami jest pochmurno .Deszczu nie widzę,tylko przejeżdżające auta za pasem lasu.
    • sclavus Re: Po co się modlić? 20.03.15, 11:56
      ... no, po co?
      Skoro modlitwa pomaga, jak umarłemu kadzidło!
      Dla wierzących (intensywnie :D), jest to rytuał do odbębnienia - i tyle...
      • karbat Re: Po co się modlić? 21.03.15, 07:19
        no_no napisał:

> Nie rozumiem, po co się modlić, kiedy Ojciec nasz wie czego nam potrzeba, zanim
        > go poprosimy? Czy to nie strata czasu? A czy to przyzwolenie ludzkie na to, by
        > spełniała się wola Ojca, nie zakrawa czasem na jakieś nieporozumienie, jakiś p
        > onury żart?

wierca wymyslil sobie boga i robi z niego na kazdym kroku debila .
        Wynika to z tego, ze wymyslona niematerialna osobowa postac boga jest sprzeczna.

wierca sie modli, by ... jego bozia zmienila zdanie , -
        bog ma zmienic, to co postanowil, zanim czlowiek sie urodzil ...

wierca sie modli do jakis swietych, np p. Karola Wojtyly w niebie,
        by on wplynal na decyzje ... samego Boga . Katolicki Bog jest przekupny...

albo slepy i gluchy, wiec p. Wojtyla musi Bogu podpowiadac, jak...
        w jaki sposob ... Bog ma postepowac, wobec konkretnego wierzacego .

> Czy może mi to ktoś z osób uduchowionych wyjaśnić i rozebrać jakoś to słowo boż
        > e na logiczne czynniki pierwsze? No, bo jakoś tego nie rozumiem, a staram się j
        > ak mogę .. Na prawdę!

jak ty chcesz wyjasnic i rozbierac logicznie na czynniki pierwsze , -
        konstrukt ... totalnie sprzeczny ...... .
        • 9rgkh Re: Po co się modlić? 21.03.15, 14:57
          karbat napisał:

> wierca wymyslil sobie boga i robi z niego na kazdym kroku debila .

Zadziwiające jest, że sam nie widzi tak niskiego poziomu swoich urojeń. A przecież wszyscy rodzimy się nieobarczeni taką ułomnością.

> jak ty chcesz wyjasnic i rozbierac logicznie na czynniki pierwsze , -
          > konstrukt ... totalnie sprzeczny ...... .

Wierzący JUŻ nie potrzebuje logiki.
    • wariant_b Re: Po co się modlić? 21.03.15, 08:34
      no_no napisał:
      > Nie rozumiem, po co się modlić, kiedy Ojciec nasz wie czego nam potrzeba,
      > zanim go poprosimy?

Ale może my nie wiemy, czego potrzeba Ojcu?
      Modlitwa dziwnie przypomina kopanie Bitcoinów
      i może też jest walutą, za którą można coś kupić.
      • pocoo Re: Po co się modlić? 21.03.15, 09:07
        wariant_b napisał:

> Ale może my nie wiemy, czego potrzeba Ojcu?

Całowania w rękę?
        A może walenia czołem o podłoże?
        E...chyba nie podwyżki emerytury?
        Sama nie wiem.Ojciec zna myśli wszystkich ludzi,zna ich marzenia,pragnienia,rozpacz i łzy.Chce aby go błagać na kolanach indywidualnie lub zbiorowo.Zawsze ,kiedy ma już dosyć (on najlepiej wie czego) to i tak błagającemu pokazuje pingwina.Dobry tatuś na odczepnego jeszcze wali po łbie.Wszystko to napisano w świętej księdze.
        Tatuś... marzenie ferro.
      • sclavus Re: Po co się modlić? 21.03.15, 10:16
        ... a kupił już ktokolwiek, cokolwiek... gdziekolwiek... - za te modlitwy??
        A bitcoinami jednak się obraca!! :)
      • 9rgkh Re: Po co się modlić? 21.03.15, 14:47
        wariant_b napisał:

> no_no napisał:
        > > Nie rozumiem, po co się modlić, kiedy Ojciec nasz wie czego nam potrzeba,
        >
        > > zanim go poprosimy?
        >
        > Ale może my nie wiemy, czego potrzeba Ojcu?
        > Modlitwa dziwnie przypomina kopanie Bitcoinów

:)

> i może też jest walutą, za którą można coś kupić.

Modlący się kupuje sobie samozadowolenie (bo wydaje mu się, że obcuje z najwyższym majestatem) oraz wzmacnia swoją pozycję wśród obserwatorów tego zachowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka