Dodaj do ulubionych

Przybywa młodych

26.06.25, 09:59
chwalebnie donosi Do Rzeczy.

W tym roku przybywa 208 nowych księży, z czego 141 diecezjalnych a 67 zakonnych - chwalebnie donosi Do Rzeczy. Z tego czego 141 diecezjalnych a 67 zakonnych.

Łącznie jest to o 27 kapłanów mniej niż w ubiegłym roku. Wzrasta jednocześnie liczba diecezji, w których nie pojawi się ani jeden nowy kapłan.

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/%C5%9Bwi%C4%99cenia-kap%C5%82a%C5%84skie-w-polsce-tylu-nowych-ksi%C4%99%C5%BCy-ma-ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82/ar-AA1HoH98?ocid=winp1taskbar&cvid=6ff054153e1b48ed88d4c5d2be03eda1&ei=48
Obserwuj wątek
    • antares504 Re: Przybywa młodych 26.06.25, 17:25
      Hejka ~privus, piszesz, że obecnie mamy "o 27 kapłanów mniej niż w ubiegłym roku". OK, tylko zauważ, że Kościół mówi o tym, że powołanie to dar od Boga, a jeśli nie ma powołań to chyba Bóg tak sobie życzy. Też Ci powiem, że w tym roku zwiększyła mi się w ogródku liczba kleszczy gdyż mojego kota Micky wybrały sobie jako TAXI. Czyli równowaga krwiopijców we Wszechświecie jest jednak dalej zachowana.
      • dunajec1 Re: Przybywa młodych 26.06.25, 20:38
        Alez te kleszcze ..." ..to tez stworzenie boze, ktore inaczej zyc inaczej nie moze...."

A dostojnosci JUZ inaczej zyc jednak nie moga....
        • antares504 Re: Przybywa młodych 26.06.25, 21:49
          Witaj ~dunajec1, oczywiście, że kleszcze to też stworzenia boże. Ale o moim kocie Micky to wspomina nawet Biblia w miejscu, gdzie Noemu na Arce myszy zaczęły wyjadać zboże. Wtedy Bóg dał Noemu kota i powiedział, że to przyjaciel który rozwiąże twój problem z myszami. Noe pokochał kota jako dar od Boga, który następnie wylegiwał się na workach z ziarnem i bardzo chętnie wpijał kozie mleko. Wiesz ~dunajec1, ja kocham wszystkie boże stworzenia, moja mama ma psa i stwierdziłem, że za sprawą Boga psy lepiej wykazują się w dziedzinie fizyki i matematyki, mój kot Micky natomiast wiedzie prym na polu literackim oraz artystycznym, w szczególności zaś w malarstwie impresjonistycznym i rokoko. Jedynie dobremu Panu Bogu się nie udała moja ostatnia konkubina, to był niesamowity kleszcz :-).
    • 7motyli Re: Przybywa młodych 26.06.25, 23:47
      Cóż.
      Wiejskie i małomiasteczkowe geje poszły za Biedroniem stąd i pustki. Już nie musza ściemniać i mówić hm hm "poczułem powołanie" skoro jest to najzwyklejsze gejostwo czy w przypadku kobiet najnormalniejsze lesbijstwo lub tu i tu oziębłość płciowa.
      Biskupi muszą się obejść smakiem.
      • antares504 Re: Przybywa młodych 27.06.25, 00:29
        Powiem Ci ~7motyli, że trafiłeś w sedno. Dlaczego ???. Bo kiedyś drogi Kolego, osoba idąca na księdza nie była prawidłowo ukształtowaną osobą, a świadome decydowanie się na bycie księdzem pokazywało, że taka osoba ma ze sobą problemy. W co się przeistoczą to już zależało od warunków i odpowiednich zmiennych. Gdy np. w czasach PRL facet miał do wyboru być wytykanym palcami zboczeńcem albo zostać księdzem, zostawał księdzem. Bo miał szacunek rodziny, brak niewygodnych pytań, wygodne i relatywnie dostanie życie w zasadzie bez żadnych umiejętności. Dzisiaj jak napisałeś " wiejskie i małomiasteczkowe geje poszły za Biedroniem stąd i pustki " - 100 % racji. A jak są oni wierzący w Boga, to przecież śp. Franciszek wprowadził możliwość błogosławienia par tej samej płci. Homosexual people are happy today !!!.
    • petrus1981 Re: Przybywa młodych 15.04.26, 22:30
      ciekawe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka