Dodaj do ulubionych

Abp Jędraszewski spuszczony

27.11.25, 18:53
Czy jest to sygnał na czas i świeżą perspektywę w Krk oraz odważniejsze spojrzenie na przyszłość Kościoła w Polsce?

wiadomosci.onet.pl/krakow/kard-rys-nowym-metropolita-krakowskim-abp-jedraszewski-zabral-glos/ez1fnzm
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Abp Jędraszewski spuszczony 27.11.25, 19:45
      > Abp Jędraszewski spuszczony

I chwała Bogu.
      • privus Re: Abp Jędraszewski spuszczony 27.11.25, 19:54
        Raczej papieżowi, bo Bóg z tym nie ma nic wspólnego.
        Obawiam się, że papież przy dążąc do uporządkowania wewnętrznych spraw Kościoła może mieć niedługo spore kłopoty, tak jak wielu jego poprzedników.
      • boggi_dan Re: Abp Jędraszewski spuszczony 27.11.25, 22:43
        wariant_b napisał:

> > Abp Jędraszewski spuszczony
        >
        > I chwała Bogu.
        Ja bym napisał, odwrotnie. To bardzo zabawne, gdy na Ewangelię powołują się osoby niemające o niej zielonego pojęcia. A tym bardziej ateiści.Raczej nie powinni krytykować hierarchów kościelnych, z zasady bo nie wierzą.
        • privus Re: Abp Jędraszewski spuszczony 27.11.25, 23:09
          W dobrej wierze i w trosce o dobre moralne samopoczucie się wierzących wychodzą na przeciw ich wymuszonego katakumbowego milczenia w czarnych sprawach tego Kościoła.
        • wariant_b Re: Abp Jędraszewski spuszczony 27.11.25, 23:41
          boggi_dan napisał:

> Raczej nie powinni krytykować hierarchów kościelnych, z zasady bo nie wierzą.

A co mnie obchodzi, czy hierarcha kościelny wierzy, czy nie wierzy.
          Ważne jakim jest człowiekiem.
          • privus Re: Abp Jędraszewski spuszczony 27.11.25, 23:55
            Od samego zaranie nie do katolików należy ocena własnej religii i postępowania hierarchów kościelnych. Przyjmują z tych rąk wszystko, co by nie było, za świętą dobrą monetę decydującą o ich świetlanej przyszłości po śmierci.
        • privus Re: Abp Jędraszewski spuszczony 28.11.25, 14:05
          boggi_dan napisał:

> Ja bym napisał, odwrotnie. To bardzo zabawne, gdy na Ewangelię powołują się oso
          > by niemające o niej zielonego pojęcia. A tym bardziej ateiści.Raczej nie powinn
          > i krytykować hierarchów kościelnych, z zasady bo nie wierzą.

A ja bym napisał wprost, że tacy katoliccy ajatollhowie dla swego dobra i swojego Kościoła powinni znacznie więcej czasu poświęcać sprawom wewnętrznym Krk, niż prywatnej ekspansji religijnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka