lipniak 02.06.07, 00:57 Fanatyzm kojarzy mi sie przede wszystkim z kultywowaniem wrogosci do odmiennosci. Fanatyk czy nie - kazdemu czlowiekowi jestesmy winni milosc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 02.06.07, 09:34 Miłość to nie wiem, ale szacunek większości się należy. Np. takim pedałom jak najbardziej. Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 02.06.07, 15:55 Owszem - chrzescijanin traktuje kazdego z szacunkiem, lagodnoscia, bo tak uczy Biblia Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 02.06.07, 17:59 Kazdy ma prawo do swojej godnosci - chrzescijanstwo uczy tego rodzaju szacunku Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 02.06.07, 22:18 nie tylko chrześcijaństwo, większość społeczeństw postrzega człowieka jako osobę godną szacunku i jest to niezależne od wyznawanej religii Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 02.06.07, 23:04 Nie widze przeciwwskazan, aby uznac Twoje zdanie za zgodne ze stanem faktycznym. Przyjalem Jezusa nie dlatego, ze uwazam, ze jedynie chrzescijanstwo jest przyzwoite. Nowy testament potwierdza, ze pierwsi ewangelisci sadzili podobnie. Nauka o zbawieniu w Chrystusie wykracza poza zycie smiertelnika. Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 03.06.07, 14:17 To dlaczego przyjąłeś akurat Jezusa a nie jednego z tysiąca innych bogów? Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 03.06.07, 21:49 Uznalem Boga Abrahama, Izaaka i Jakuba za godnego wiary. Uwierzylem Mu na slowo i przyjalem ewangelie o odkupieniu moich grzechow przez ofiare Jego Syna. Reszte bogow i zjawisk paranormalnych odrzucilem i uznalem za niegodnych poswiecania im uwagi. Swoje STARE JA utopilem we chrzcie. Miliony ludzi wszystkich religii zrobily wlasnie to. Ateizm nie wchodzil w rachube, bo po to sie urodzilem, aby zyc, a nie konczyc zycie w blizej nieokreslonej przyszlosci. Zdrowy rozsadek to m.in. przekonanie, ze nie nalezy igrac ze smiercia. Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 03.06.07, 21:55 Ciekaw jestem czy poznałeś innych bogów i ich nauczania czy w dzieciństwie nauczono Cię tylko jednej jedynej mitologii, którą potem przyjąłeś za prawdę i pewnik? Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 03.06.07, 21:58 Nie , znalem wiecej. Nawrocilem sie w wieku 29 lat i odrzucilem to, do czego sie wczesniej zwracalem w modlach. Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 03.06.07, 23:40 A do czego sie wcześniej zwracałeś w modłach, jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Fanatyzm 03.06.07, 13:12 Ateista też, bo tak uczy dobre wychowanie Ale wychowuje się w danych wartościach i ideach. Młodzi naziści tez l "wychowywani" Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 03.06.07, 14:18 Zgadz się, ale wartości przekazywane nezistom były sprzeczne z wartościami wyznawanymi przez większość ludzi na całej Ziemi niezależnie od ich religii Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Fanatyzm 08.06.07, 10:05 <Zgadz się, ale wartości przekazywane nezistom były sprzeczne z wartościami wyznawanymi przez większość ludzi na całej Ziemi niezależnie od ich religii Piszesz to z punktu widzenia chrzescijanskiej Europy. Nazisci przejmowali poglady staropoganskie Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 08.06.07, 15:19 > Piszesz to z punktu widzenia chrzescijanskiej Europy. ?? W większości współczesnych (i nie tylko) kultur obozy zagłady, masowa eksterminacja uznawane są za zło moralne. Nie tylko w chrześcijaństwie, nie tylko w Europie. > Nazisci przejmowali poglady staropoganskie Możesz rozwinąć? Czyje poglądy? Z jakiego okresu? Jakaś literatura na ten temat? Bo mnie to bardzo zaciekawiło. Faktem jest, że dawniej ludzie byli barbarzyńcami ale to się działo w każdej chyba kulturze - chrześcijańskiej też. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Fanatyzm 03.06.07, 13:13 lipniak napisał: > Fanatyzm kojarzy mi sie przede wszystkim z kultywowaniem wrogosci do > odmiennosci. Fanatyk czy nie - kazdemu czlowiekowi jestesmy winni milosc. Mnie się fanatyzm kojarzy z wyższoscią idei i zasad nad faktycznym dobrem człowieka. Jesli ktoś walczy o tolerancję np. dla mordowania to dla mnie jest włąśnie fanatyzm. Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 03.06.07, 14:19 Jestem zwolennikiem aborcji i eutanazji. Czy jestem fanatykiem? Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 03.06.07, 21:56 Jezeli nie trollujesz i nie nabijasz sie z ludzi, to nie jestes fanatykiem. Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 03.06.07, 23:39 Dlaczego posądzasz mnie o trollowanie i nabija nie się z ludzi? Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 04.06.07, 03:25 Szukajcie, a znajdziecie. Znajdziesz to, czego szukasz. Jezeli szukasz zycia, to je znajdziesz. Smierci - znajdziesz. Bog tak to urzadzil. Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 04.06.07, 09:06 Ja nie szukam ani życia ani śmierci. Co będzie to będzie. Nie mam na to wpływu. Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 05.06.07, 00:09 A jednak znajdujesz to, czego szukasz wsrod chrzescijan Odpowiedz Link
wladi3 Re: Fanatyzm 06.06.07, 07:32 Witam Cię Wojtek . Ja uważam że Wiara daje własnie "wpływ" na tą ważną sprawę - Być czy nie być po śmierci ciała . Pozdrawiam . Władek . Kocham Cię Boże Ojcze . Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 06.06.07, 18:45 Masz prawo tak uważać, jednak nie jesteś w stanie tego udowodnić, a mnie czyjeś przekonanie do czegoś nie przekonuje. Tym bardziej, że takie przekonania są sprzeczne! Odpowiedz Link
lajkonix Re: Fanatyzm 06.06.07, 20:20 wojtekqwerty napisał: > Masz prawo tak uważać, jednak nie jesteś w stanie tego udowodnić, a mnie czyjeś > przekonanie do czegoś nie przekonuje. Tym bardziej, że takie przekonania są > sprzeczne! Taaa... Czyli jednak brat ty nie odróżniasz wiary od wiedzy empirycznej. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 07.06.07, 10:38 Odróżniam, ale bardziej zawierzam wiedzy. Poza tym może niejasno się wyraziłem. Chodziło mi o to, że jest wiele różnych i wzajemnie sprzecznych wiar. Nie ma żadnej logicznej podstawy aby jedną z nich wybrać. Odpowiedz Link
lajkonix Re: Fanatyzm 07.06.07, 20:13 wojtekqwerty napisał: > Odróżniam, ale bardziej zawierzam wiedzy. Poza tym może niejasno się wyraziłem. Do tego się już przyzwyczailiśmy. > Chodziło mi o to, że jest wiele różnych i wzajemnie sprzecznych wiar. Nie ma > żadnej logicznej podstawy aby jedną z nich wybrać. A to znasz jakąś komisję, która postanowiła, że musi być taka logiczna podstawa wyboru, tak? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
lajkonix Re: Fanatyzm 08.06.07, 22:01 wojtekqwerty napisał: > Ja, w każdym razie, wybrać nie potrafię. No, to jakbyś synu zaczął bardziej ludzkim językiem rozmawiać. Popatrz sam. Osądzasz sam siebie, a nie innych. To jest o wiele grzeczniejsze. Zaraz inaczej się czyta. I chciałoby się pogadać na temat wyboru. Niestety ja miałbym ci niewiele do powiedzenia w tym temacie, jestem bowiem od chrztu (w dziecięctwie swoim głębokim) monoreligijny. Mój wybór jest jakby codzienny bez spektakularnych zwrotów. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 08.06.07, 22:31 To nie jest Twój wybór tylko szanownych rodziców. Oni wybrali za Ciebie. Odpowiedz Link
lipniak Re: Fanatyzm 07.06.07, 00:29 Widzisz, tak wlasnie upodobalo sie Bogu - nie przekonywac do uwierzenia. Mozna za to uwierzyc Bogu na slowo. Powtarzam, Bogu. Jezeli kiedykolwiek powiesz Bogu "zgoda", to powiesz to do Stworcy, a nie do stworzenia. Jestes przekonany, ze jakakolwiek relacja bierze sie z przekonania? Odpowiedz Link
lajkonix Re: Fanatyzm 07.06.07, 09:12 lipniak napisał: > Widzisz, tak wlasnie upodobalo sie Bogu - nie przekonywac do uwierzenia. Mozna > za to uwierzyc Bogu na slowo. Powtarzam, Bogu. Jezeli kiedykolwiek powiesz > Bogu "zgoda", to powiesz to do Stworcy, a nie do stworzenia. Jestes przekonany, > > ze jakakolwiek relacja bierze sie z przekonania? Dodam brat, ze: Upodobało się Bogu nie pozostawić nam żadnego dowodu empirycznego (słownie ŻADNEGO). Co to za wiara oparta na dowodach? On chce abyśmy uwierzyli, a nie uwiedzieli. Dowiedzieć się jest łatwiej niż uwierzyć. Jeśli zatem kto żąda dowodów w kwestii wiary, to ma niewielkie pojęcie co to jest wiara. Jeśli zatem kto kpi z wierzącego za jego wiarę na Słowo i bez dowodów, to sam jest jakby intelektualnie niedorobiony. Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 07.06.07, 10:40 Ba, ale któremu Bogu?? Ja się zwracam do wszystkich, ale żaden mi nie odpowiada. Może ich nie ma? Odpowiedz Link
lajkonix Re: Fanatyzm 07.06.07, 20:17 wojtekqwerty napisał: > Ba, ale któremu Bogu?? Ja się zwracam do wszystkich, ale żaden mi nie odpowiada > . > Może ich nie ma? Rzecz w tym, że póki będziesz żądał dowodów, póty się nie doczekasz odpowiedzi. Nie zrozumiałeś jeszcze tego? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 08.06.07, 02:23 A ja umiem powiedzieć "nie wiem". Nie wykręcam się Stwórcą. Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Fanatyzm 08.06.07, 09:17 Wojtek, wcale nie umiesz powiedziec "nie wiem".Piszesz jakbys wiedział ,ze Boga nie ma. Skad ta WIEDZA? Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 08.06.07, 09:56 Gdzie ja napisałem, że Boga nie ma? Ja tylko tak SĄDZĘ. Ja tego nie wiem. WYdaje mi się że bogów nie ma. A Ty WIESZ, że Jahwe jest a Zeusa nie ma? Odpowiedz Link
mala.mi74 Re: Fanatyzm 08.06.07, 10:07 wojtekqwerty napisał: > Gdzie ja napisałem, że Boga nie ma? Ja tylko tak SĄDZĘ. Ja tego nie wiem. WYdaj > e > mi się że bogów nie ma. A Ty WIESZ, że Jahwe jest a Zeusa nie ma? Tak, wiem. Odpowiedz Link
wojtekqwerty Re: Fanatyzm 08.06.07, 15:16 Hmm, no to możemy mówić o WIEDZY o Jahwe a nie WIERZE w niego w Twoim przypadku. Rozróżniasz wiarę i wiedzę? Odpowiedz Link