Dodaj do ulubionych

Humaniści żyją krócej

IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.01.04, 13:34
W Polsce ciągle za najniebezpieczniejsze uznawane są zawody górnika,
strażaka i lotnika. Tymczasem z badań przeprowadzonych jednoczesnie w kilku
miejscach na świecie wynika, że to humaniści dwa razy częściej umierają na
raka niż inzynierowie i kształcący się w naukach ścisłych. Okazuje się, że
zabija stres albo nie wytrzymuje serce; największe szanse na dozycie
osiemdziesiątki mają umysły techniczne, np. inzynier albo zwykli pracownicy
fizyczni.
Obserwuj wątek
    • Gość: rafał Re: Humaniści żyją krócej IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 24.01.04, 15:12
      to ciekawe, bo myślałem, że czytanie książek uspokaja
    • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 16:39
      a najmniej reklamacji jest na spadochrony :-)
      czyli najlepiej być inżynierem i pracować fizycznie do dziewięćdziesiątki
      • Gość: A-a Re: Humaniści żyją krócej IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.01.04, 17:50
        Brytyjski epidemiolog opublikował wyniki badań przeprowadzonych na grupie 9887
        osób, które w latach 1948-1968 studiowały na uniwersytecie w Glasgow.
        Pprzeanalizował dane i porównał z aktami zgonów 938 yych byłych studentów,
        ktorzy zmarli do 2003 r. Wyniki: najwczesniej pozbywaja sie ziemskich trosk
        absolwenci kierunków humanistycznych, umierają na dwa razy częściej niż
        inżynierowie i adepci nauk ścisłych, zagrożenie przedwczesną śmiercią wśród
        absolwentów kierunków humanistycznych jest o 42% większe niż wśród lekarzy i o
        30% niż u prawników.
        • Gość: A-a Re: Humaniści żyją krócej IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.01.04, 17:55
          pardon , brytyjczyk nazywa się Peter McCarron, .; " umierają na raka dwa razy
          częsciej.."
      • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 18:52
        markoniec napisał:

> a najmniej reklamacji jest na spadochrony :-)
        > czyli najlepiej być inżynierem i pracować fizycznie do dziewięćdziesiątki
        no to mam szansę :o)
        • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 19:08
          łopatę już masz ? głównie liczą się ręce i postawa pionowa /abyś pracy na
          klawiaturze nie podciągnął/
          • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 19:10
            markoniec napisał:

> łopatę już masz ? głównie liczą się ręce i postawa pionowa /abyś pracy na
            > klawiaturze nie podciągnął/
            Przecież praca fizyczna to nie tylko łopata. Mam kubełek i szpikulec,
            potrzebuję tylko fajnej kamizelki.
            • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 21:43
              mam dwie , niestety jedną białą, do której jestem przywiązany, a właściwie ona
              do mnie
              • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 22:14
                potrzebuję takiej z odblaskiem na guziki lub rzepy biała z troczkami na razie
                mnie nie interesuje choć mój lekarz rodzinny może mieć odmienne zdanie
                • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 22:26
                  starj się lekarzy unikać, tylko czyhają aby coś wykryć
                  • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 22:29
                    swojego rodzinnego jeszcze nie widziałem, nawet nie wiem jak się nazywa (49981)
                    • Gość: Nan Re: Humaniści żyją krócej IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.01.04, 23:09
                      W czerwcu 2002 r. brytyjski dziennik "The Independent" opublikował
                      artykuł: "Chcesz żyć dłużej- zostań mnichem". Gazeta doszła do wniosku, że "
                      przyjęcie święceń może nie gwarantuje życia po śmierci, ale zapewnia długi
                      żywot na ziemi." Autor powoływał się na badania, z których wynikało, że
                      księża, pastorzy, mnisi, i zakonnice rzadziej zapadają na choroby nowotworowe
                      i układu krążenia. Przeciętna stopa śmiertelności jest wśród kleru o 10%
                      niższa niż wśród ludzi świeckich.
                      • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:13
                        popatrz ! a ja chciałem być kościelnym i zbierać na tacę , to też chyba się
                        liczy
                        • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:15
                          markoniec napisał:

> popatrz ! a ja chciałem być kościelnym i zbierać na tacę , to też chyba się
                          > liczy
                          szybko by Cię prześwięcili
                          • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:20
                            no to jeszcze lepiej!
                            a jeżeli się wino mszalne piło, to to też powinno się liczyć
                            • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:22
                              podobnie jak wąchanie kadzidła ;-)
                      • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:14
                        Gość portalu: Nan napisał(a):

> W czerwcu 2002 r. brytyjski dziennik "The Independent" opublikował
                        > artykuł: "Chcesz żyć dłużej- zostań mnichem". Gazeta doszła do wniosku, że "
                        > przyjęcie święceń może nie gwarantuje życia po śmierci, ale zapewnia długi
                        > żywot na ziemi." Autor powoływał się na badania, z których wynikało, że
                        > księża, pastorzy, mnisi, i zakonnice rzadziej zapadają na choroby nowotworowe
                        > i układu krążenia. Przeciętna stopa śmiertelności jest wśród kleru o 10%
                        > niższa niż wśród ludzi świeckich.
                        To oczywiste. Brak trosk doczesnych pozytywnie wpływa na długość życia. Tylko
                        szkoda tyle tracić...
                        • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:23
                          słusznie, żyje się po coś, a nie aby żyć
                          • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:24
                            problem tylko w tym aby pogodzić intensywność z długością
                            • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:27
                              popracujemy nad tym
                              • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:28
                                intensywnie
                            • Gość: A-a Re: Humaniści żyją krócej IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.01.04, 23:28
                              Kazdy wybiera sobie cel i sposób życia taki, jaki wg niego ma najwyższą
                              wartość.
                              • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:32
                                wartość dodana? ekonomia w życiu? Nieracjonalizm wyboru jest przecież
                                powszechny. Czy to źle?
                                • Gość: A-a Re: Humaniści żyją krócej IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.01.04, 23:37
                                  Czy racjonalny czy tez nie, ważne, aby kazdy mógł dokonac wyboru, ale czy
                                  kazdy moze wybierać.../
                                  • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:41
                                    Gość portalu: A-a napisał(a):

> Czy racjonalny czy tez nie, ważne, aby kazdy mógł dokonac wyboru, ale czy
                                    > kazdy moze wybierać.../
                                    brak wyboru jest konsekwencją wyboru
                                    • Gość: A-a Re: Humaniści żyją krócej IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.01.04, 23:47
                                      O, dzięki, a już miałam być markotna z powodu uswiadomienia sobie, że sa
                                      ludzie, którym z tego powodu należy współczuć. Przecież mozna im to
                                      zacytować:> brak wyboru jest konsekwencją wyboru
                                      • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:53
                                        przemyśl to jeszcze :o)
                                      • Gość: A-a Re: Humaniści żyją krócej IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.01.04, 00:00
                                        otóż to
                                        • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 25.01.04, 00:02
                                          sen pomaga, B-b czeka ;o)
                              • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:35
                                słusznie, ja parę lat temu zupełnie zmieniłem cele i nie żałuję
                                • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:42
                                  markoniec napisał:
                                  > słusznie, ja parę lat temu zupełnie zmieniłem cele i nie żałuję
                                  urosłeś? ;-)
                                  • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:48
                                    wszystko jest względne
                                    • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:54
                                      markoniec napisał:
                                      > wszystko jest względne
                                      owszem, wszystko zależy od punktu odniesienia :o)
                                      • markoniec Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:57
                                        spadam , bo jeden z celów się niecierpliwi, dziękuję Wam za miłą rozmowę :-)
                                        • tezgucio Re: Humaniści żyją krócej 24.01.04, 23:59
                                          biorę przykład :o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka