Dodaj do ulubionych

SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI

IP: 213.199.250.* 17.03.04, 19:44
Od tego miesiąca decyzją Komitetu Badań Radiowych, właściciela badań Radio
Track, zmiania się sposób udostępniania danych dla prasy: zamiast
słuchalności w województwach, jak dotychczas, podawana jest słuchalność w
miastach. Aktualne zestawienie prezentuje udziały stacji na lokalnym rynku
radiowym. Dane pochodzą z fali - listopad2003-styczen2004.

ZIELONA GÓRA - udziały w rynku (procentowo % )

Grupa badanych - 15 - 75 lat.

1. Radio Zielona Góra 97,1 FM - 19,6
2. RMF FM - 14,3
3. Radio ZET - 11,8
4. Program III PR - 11,0
5. Program I PR - 8,9
6. Radio ESKA (Zielona Góra) 89 FM - 7,7
7. Polskie Radio Zachód 103FM - 4,2
8. Radio WAWa - 3,9
9. Akademickie Radio INDEX - 3,2
10. Radio Plus Łagodne Przeboje (Zielona Góra) - 1,5
11. Radio Blue FM - 1,4
12. Radio Maryja - 0,9
13. Polskie Radio Wrocław - 0,4
14. Program II PR - 0,2
15. Twoje Radio Złote Przeboje (Zielona Góra) - 0,2

Podano za miesięcznikiem PRESS

Zapraszam do dyskusji na temat popularności, udziałów i słuchalności stacji
radiowych w Zielonej Górze. Dziedzina to bardzo ciekawa i jeżeli wzbudzi
jakieś wasze zainteresowanie, to wyniki zamieszczane będą co miesiąc.

A może do kogoś z was zadzwonił już konsultant SMG/KRC ? Bardzo jestem ciekaw
jak takie badanie wygląda w praktyce :)

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • sk561 wynocha z reklamą 17.03.04, 19:52
      spadówa cwelu, idź gdzie indziej reklamować swoje radyjko. sprytny radio fiutek
      z pierwszego miejsca :-)
      • Gość: BonDżowi Re: wynocha z reklamą IP: 213.199.250.* 17.03.04, 19:57
        Do propagowania Radia Zielona Góra baaaaaaaardzo mi daleko ;) Uwierz, ze w inne
        gusta mierzy mój "radio fiutek" zwany tez antenką. Pozycja RZG, raczej martwi
        niż cieszy.
        • Gość: rsk Re: wynocha z reklamą IP: *.gala.net.pl 17.03.04, 23:37
          Co Wy tacy anty-rzg? To radio jest przynajmniej prawdziwie zielonogórskie i nie
          jest tak tandetne jak pozostałe. Oczywiscie, niektórzy dziennikarze działają mi
          na nerwy a i muzyka jest mało zróźnicowana ale to i tak dla mnie stacja nr 1.
          • Gość: imp Re: wynocha z reklamą IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 20:24
            bez żartów prosimy, muzyka do bani o dziennikarzach nie wspomnę (bo nie warto)
            ja Trójki tylko słucham choć też schodzi na psy od paru lat
    • Gość: Mich22 Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.03.04, 08:40
      Te badania to chyba jakaś ściema. Była u mnie w firmie jakiś czas temu kobieta
      z Radia Plus, namawiała na reklamę i pokazywała jakieś wyniki. Byli znacznie
      wyżej niż w tych, tutaj notowaniach !!! BonDżowi: Coś więc ściamniasz agencie
      Radia Zielona Góra !!!
      • Gość: Bug Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.03.04, 08:59
        A ja to wale bo slucham tylko swoich cd. nie bedzie mi ktosmowil czego mam
        sluchac.
        • Gość: Względny Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 12:24
          Wszystkie badania to rzecz względna. Jest kilka wskaźników. Bon Dżowi przepisał
          te dotyczące udziału w rynku, a są jeszcze zasięg dzienny, tygodniowy, średni
          czas słuchania itd. Naprawdę różnie to wygląda. Można np. zawęzić grupe
          respondentów do konkretnego przedziału wieku, sytuacji zawodowej, płci...
          dlatego dyskusje na ten temat uważam za conajmniej dziwną, a licytowanie się za
          bezcelowe.

pzdr
          • Gość: BonDżowi Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.zacisze.zgora.pl 19.03.04, 12:54
            Drogi Względny!

"Wszystke badania to rzecz względna" - więc nie róbmy w ogóle badań
            przedwyborczych, nastrojów społecznych, plebiscytów na sportowca roku i
            anonimowych ankiet ukazujących stan społeczeństwa - przecież to rzecz względna
            więc wyrzućmy je wszystkie do kosza!

Dyskusja ta w ogóle nie jest dziwna, bowiem właśnie w celu informacji, służącej
            do oceny i dyskusji takie badania są zamieszczane(sic)!!!

Relamodawcy mogą sprawdzić dzięki jakiej stacji dotrą do jak największej grupy
            słuchaczy, słuchacze czego tak naprawde "słucha się w mieście". Oczywiście, ze
            mozna ropatrywać słuchalność pod względem płci, wieku, grupy docelowej, formatu
            stacji i tysiąca innych czynników, lecz najogolniejsze i najtrafniej oddające
            sytuację rynkową, są badania udziału w rynku na grupie otwartej i dlatego
            zostały tu zamieszczone jako przykładowe i reprezentujące "układ sił" w
            Zielonej Górze.

Co do "licytowania" to przepraszam ale, przez 15 minut nie mogłem dojść do
            tego, o co Ci chodzi(?), więc ustosunkować się niestety nie mogę.

Pozdrawiam
            • Gość: Względny Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 13:33
              Ok... spróbuj podejść do tematu inaczej. Czy słyszałeś kiedyś radio dla
              wszystkich? Jeżeli tak to podaj częstotliwość. Badania mają o tyle sens o ile
              przedstawiają wynik słuchalności dla konkretnej grupy słuchaczy. Jeżeli zbadasz
              słuchalność w przedziale 15 - 25 to największą słuchalność będzie miała Eska i
              to będzie miarodajny wynik, a nie jakieś tam 15+...

pzdr
              • Gość: Względny Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 13:37
                i jeszcze coś...

jeżeli mam sklep z dresami to nie dam reklamy do złotych przebojów czy rzg
                choćby nie wiem co... ale popatrze na wyniki w konkretnej grupie docelowej i
                wybiorę Eske. Sposób przedstawienia przez Ciebie wyników to beton, od którego
                media już dawno odeszły...
                • Gość: BonDżowi Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.zacisze.zgora.pl 19.03.04, 13:52
                  Dlatego tez, ten post nie jest poświęcony sklepowi z dresami czy radiu ESKA
                  tylko "sytuacji na rynku" biorąc po uwagę WSZYSTKIE GRUPY DOCELOWE i FORMATY
                  stacji radiowych, a tu nie da sie rozpatrywać sytuacji z perespektywy odrębnych
                  grup, wieku itd. bo utonelibyśmy w tłumie tabelek i wykresów. Jezeli chcemy
                  zdecydowac sie na podanie jakis jednych konkretnych badan by komukolwiek cos
                  pokazac to najlepiej zrobic to na 15+ czyli na grupie "wszyscy".

Kazda stacja badająca swoją pozycje koncentruje sie na swoim targecie, formacie
                  i celach firmy jakie zostaly postawione, lecz jezeli mamy cos pokazac "dla
                  ludu" to najlepiej i najtrafniej bez przekrętów zrobic to na 15+ gdzie mamy
                  przeglad przez absolutnie wszystkie grupy docelowe, dni, tygodnie, natężenia
                  itp.!

Co do odchodzenia od tego sposobu.
                  Dane pochodzą z najnowszego miesięcznika PRESS, który jest wyjątkowo
                  specjalistyczną gazetą traktującą o mediach. Zdecydowali sie w prezentowanych
                  badaniach właśnie na 15+ i zamieścili badania widoczne w pierwszym poście by
                  poazac sytuacje jasną i w miarę przejrzystą obejmującą wszystkich i w każdym
                  czasie !

Pozdrawiam.
                  • Gość: BonDżowi Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.zacisze.zgora.pl 19.03.04, 13:57
                    A co do handlowców z poszczególnych stacji radiowych to oczywiste jest, ze idąc
                    do klienta będa pokazywali takie grupy, targety i okresy słuchalności by
                    wyszlo, ze to wlasnie oni są najlepszym miejscem na reklamę pasty do butów ! No
                    ale to juz jest marketing i pieniądze, a my tu przecież tylko dyskutujemu :)

pozdrowionka
                  • Gość: Względny Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 13:57
                    weekend się zaczyna... tymczasem nie widzę sensu dalszej dyskusji. Jeżeli masz
                    w tym interes to pisz dalej, a LUD i tak zrobi swoje...

pzdr
                    • Gość: BonDżowi Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.zacisze.zgora.pl 19.03.04, 14:00
                      Jedyny mój interes to obecnie kupno jakiegos dobrego HPeka laserowego po
                      niskiej cenie - szukam po internecie od 3 dni :))))))
                      • Gość: monk Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.03.04, 13:56
                        No to sobie panowie pogadali.

W kazdym razie ! Niezaleznie od sposobu przedstawiania jestem zażenowany
                        pozycją radia zielona góra, które jest absolutnie beznadziejne, zaczynając od
                        muzyki a konczac na djach i djkach. Czy ktos moze wie dlaczego oni tak K R Z Y
                        C Z Ą podczas wiadomosci ???? Wszystkie dziewczyny tam czytają tak samo - tak
                        samo okropnie. WYKRZYKUJA pierwszy i ostatni wyraz intonując całkowicie jak nie
                        w języku POLSKIM :) ! I tak ich nauczono; to słychać, ze babka na siłe sie
                        stara zrobić tak jak Białogłowy(albo ktoś inny; kto nie wiem) kazał ! No i jest
                        jeszcze oczywiscie nasz osesek - Przemuś - tutaj poprostu NO COMMENTS. Jak to
                        nasza milutka szefowa powiedziala - "Dlaczego słuchacie faceta, który
                        jednocześnie robi kupke i czyta wiadomości" !? NO COMMENTS :)
                        • Gość: kiks Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 17:40
                          No dobra eksperci! Skoro wszyscy tacy mądrzy to możecie mi powiedzieć od kiedy
                          jest eska w zielonej górze ?????? Ostatnio słuchałem i z rana to jest najlepsze
                          radio !!! 2 gości nakrenca gadką zajebiście!! No i grają z Zielonej a nie z W-
                          wy czy z Krakowa.
                          • sk561 Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI 29.03.04, 09:10
                            eska jest od ładnych paru lat. to rzeczywiście najlepsze zielone radyjko. RZG
                            to istna kupa, zwłaszcza wiadomości, jak dla potłuczonych. Zresztą to w ogóle
                            klasa sama w sobie. Ostatnio w audycji o gotowaniu facet na pytanie
                            dziennikarki odpowiedział kwestią: "A chciałabyś loda?" Śmieszne do łez.
                            • Gość: YETI Re: SMG/KRC NOWE BADANIA SŁUCHALNOŚCI IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.03.04, 09:14
                              A jakie ma być frejmanowskie radio,jak nie czerwone.Czesto słychać jak chłopaki
                              się męczą,żeby pewnych faktów nie podać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka