Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie Centralne

22.10.10, 12:20
Jak co roku o tej porze Spółdzielnia Mieszkaniowa przesyła rozliczenia ogrzewania (podzielniki elektroniczne)za ubiegły rok. I co roku skacze mi ciśnienie jak w nie zaglądam.

Rok temu - prawie 400 zł do zapłaty
W tym roku - prawie 600 zł do zapłaty

W poprzednich latach rozmawiałem z przedstawicielami firmy obsługującej odczyty z podzielników ciepła i dokonującej stosownych wyliczeń. Robiłam wszystko wg ich rad, aby jak najefektywniej "zarządzać ciepłem" w moim mieszkaniu:
- nigdy nie zakręcałam termostatu na pozycję 0;
- zniejszałam temeraturę grzania przy wychodzeniu z domu na dłuższy czas;
- wietrzyłam mieszkanie krótko, ale intensywnie,
- mam szczelne plastikowe okna,
- w mieszkaniu mam max 21 stC, a na noc zmniejszam tak do 20-19 stC.(czyli żadna rewelacja).

Mimo to, co roku do zapłaty fortuna. Mam mieszkanie 62 m2 na 4 piętrze w bloku. W czynszu do października płaciłam za centralne ogrzewanie 220 zł, a teraz od listopada będę płacić 290 zł !!!

Ciekawostka jest taka, że jak rozmawiałam z ludźmi, którzy nie mają podzielników, to u nich są prawie zawsze nadpłaty (a grzeją na maxa bo nie muszą oszczędzać).

I teraz moja prośba.
Prosze o informacje jak wygląda sprawa rozliczenia za ogrzewanie centralne u Państwa. Czy są bloki/mieszkania, które nie mają podzielników. Jak są rozliczane? Ile za centralne w czynszu? czy są nadpłaty czy niedopłaty? CZy i w jaki sposób można zrezygnować z podzielników ciepła? Będę wdzięczna za każdy rodzaj informacji dotyczącej rozliczania za CO. Czy są PAństwo z podzielników zadowoleni, czy nie. itp. CZy wogóle Państwa grzeją w swoich mieszkanaich, czy bazuja na grzejących sąsiadach?Chcę tą sprawę ruszyc szerzej, ale potrzebuję Waszej pomocy!
Obserwuj wątek
    • reddszgon Re: Ogrzewanie Centralne 22.10.10, 13:10
      To ostatnia kondygnacja budynku? Może ucieka ciepło prze dach? Ostatnie kondygnacje z reguły maja przyjmowany współczynnik korygujący 0,7.
      • altair150 Re: Ogrzewanie Centralne 22.10.10, 13:23
        Tak, jest to ostatnie piętro i mam ten współczynnik LAF 0,789. I na pewno ciepło ucieka mi przez dach. I na pewno sąsiedzi bardzo słabo grzeją, bo po co, skoro ja grzeję w całym mieszkaniu, więc oni ogrzeją się ciepłem z rur nijako "po drodze". Dlatego chcę walczyc o likwidację podzielników na rzecz rozliczania z metrażu mieszkania. I jest to super sprawa. Nikt nie kradnie, nie kombinuje. Mury są ogrzane, nie ma grzyba, wilgoci itp.
    • Gość: rupi Re: Ogrzewanie Centralne IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.10, 16:24
      Blok 4 piętrowy,mieszkam na 1 piętrze(okna plastikowe),mamy żelowe podzielniki :/Ja mam zakręcone kaloryfery w całym domu,czasami odkręcam na 3-kę jeden,w sumie ciepło,zaoszczędziłam zakręcając na noc ten jeden,żel schodzi cały rok w upały szczególnie.Jak na razie nie mam dopłaty raczej nadpłatę 100-200 zł.Budynek nie jest docieplony.W czynszu mam około 110 zł za ogrzewanie,płacę cały rok.
    • kasiag1973 Re: Ogrzewanie Centralne 23.10.10, 18:06
      Wspólnota mieszkaniowa, 3 piętro - 49,7 m2, blok ocieplony, okna plastikowe.
      W mieszkaniu zamontowane podzielniki elektroniczne. Kaloryfer standardowo odkręcony na 2,5 we wszystkich pomieszczeniach. Temperatura w mieszkaniu 19-21 st.
      W czynszu zaliczka na ogrzewanie - 90 zł/m-c, płatna przez cały rok.
      Poprzednie lata nadpłata po 100-200 zł, za ubiegły sezon do dopłaty 40 zł.
    • Gość: michal Re: Ogrzewanie Centralne IP: *.pawluk.org 07.05.13, 22:02
      nie wzielas pod uwage ze koszt ogrzewania to nie tylko Twoje mieszkanie, ale klatki schodowe, cala administracja, gdzie jak sie do nich w chodzi w zimie to gorąco jak w saunie a jeszcze okno otwarte - wiec bije
      ja mieszkam w bloku 1980 roku wielka plyta, zaliczka na ogrzewanie 250 zl, 56 metrow i jeszcze dwa lata temu grzalem "normalnie" a potem doplata 1000 zl i zaliczka przez rok 360 zl.
      Jak zobaczylem ze sasiedzi na gorze i dole placa miesiecznie 70 zl czyli 290 mniej niz ja, to za rok po prostu w mieszkaniu bylem ubrany w dlugi rekaw , w kuchni nie wlaczam, w sypialni nie wlaczam tylko dzieciom i czasem w duzym. Nie bede ogrzewal sasiadow!!!
      w mieszkaniu mam 19 stopni, lazienka otwarta bo tam grzejnik bez licznika i tak zima przechodzi od dwoch sezonow i mam ok 1100 zl zwrotu.
      grzyb wyszedl bo nie grzeje ale sie nie przejmowalem bo wiedzialem ze dlugo nie bede tu mieszkal.
      Kupilem mieszkanie wnowym bloku 85 metrow, wspolnota a nie spoldzielnia i tam zaliczka jest na ogrzewanie 100 zl i rozliczenie jest ok += 100 zl zalezne od sezonu, blok z 2009 roku. Ludzie maja w mieszkaniu 22-23 stopnie
      30 metrow wieksze mieszkanie i koszt ogrzewania o polowe mniejszy

U mojej mamy wyrzucili podzielniki i placa tyle samo ale wszyscy maja cieplo i blok nie niszczeje, nie ma grzybow ale to nie w Z.G.

Walki nie wygrasz, to walka z wiatrakami, spoldzielnia zarabia na ogrzewaniu wiec jej nie na reke brak podzielnikow, wszyscy wiedza ze to jest tak na prawe zle ale nie ma szans wygrania z tym

zycze powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka