Dodaj do ulubionych

Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów prz...

25.02.13, 18:53
Co prawda to nie USA, ale jest bardzo prosty pomysł.
Autostrady zrobić trzypasmowe.
I kłopoty same znikną.
zrjn.
Obserwuj wątek
    • rob.in.hood Re: Dowhan:... Ty tłuku 25.02.13, 19:25
      teraz rozumiesz wreszcie dlaczego w Reichu i w innych cywilizowanych krajach pobudowali 6-pasmowe autostrady.
      Helikopter sobie kup.
      • Gość: Jasek Re: Dowhan:... Ty tłuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 22:01
        Senator Dowhan znalazł sobie kolejny problem nieznany w innych krajach, z którym bohatersko walczy. Czy w Europie jest jakiś kraj, który zabronił wyprzedzania się TIRów na autostradach poza specjalnie oznakowanymi w tym celu odcinkami, np. w rejonach górskich? Niestety senator to chłopak z Jasienia, który leczy kompleksy popisywaniem się szybką jazdą. Od senatora wymaga się jednak konstruktywnego działania, a nie zajmowania się pierdołami, które nie mają na celu nic innego jak pozyskanie rozgłosu.
    • Gość: Łysy Re: Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów p IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 20:42
      I dodatkowo należy zabronić łysolom jeździć porsche i bmw
      • Gość: Johny Re: Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów p IP: *.pawluk.org 25.02.13, 23:06
        10/10.
    • paul123 Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów prz... 25.02.13, 21:14
      Tak samo jak Dowhan nie chcial limitu predkosci na autostradzie, tak samo i tutaj, rozwiazaniem bylyby trzypasmowe autostrady. Ale nie mamy takich i co teraz? W dolnoslaskim zakazano wyprzedzania przez ciezarowki, ok, ale tam nie ma pasa awaryjnego... od Wroclawia do Krzywej, a ograniczenie predkosci to 110km/h a nie 140km/h. Taka to Ci autostrada jakby ktos sie dziwil. Natomiast popieram ow odcinkowy zakaz, zwlaszcza przed wzniesieniami. Tak powinno to wygladac. Co jak co... ale z tymi tirami na autostradach tez cos trzeba zrobic albo w jakis sposob je ograniczac. Akurat o A4, zwlaszcza zima, co drugi dzien na wroclawskiej GW czytam naglowek: "A4 w kierunku Wroclawia zablokowana". Powod zawsze ten sam: TIR. Zmieniany jest tylko opis: tir sie przewrocil, tir wpadl w poslizg, tir wpadl do rowu, tir stanal w poprzek.
      Oto dowod:
      szukaj.gazeta.pl/wyszukaj/artykul?query=a4&navservice=Wroc%B3aw
      :)))))
    • 86aaa Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów prz... 25.02.13, 21:27
      Innym rozwiązaniem jest wprowadzić ograniczenie czasowe dla wyprzedzającej ciężarówki, czyli wyprzedzanie nie będzie mogło trwać dłużej niż ... min. Ponoć w Niemczech coś takiego funkcjonuje.
      • Gość: niemcy Re: Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów p IP: *.unitymediagroup.de 25.02.13, 23:57
        w Niemczech na dwupasmowej autostradzie jest zakaz wyprzedzania dle ciezarowek tylko dwa pasma to rzadkosc teraz najwazniejsze autostrady sa rozbudywane do 4 pasow
        • Gość: aqq Re: Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 00:40
          Ale w Niemczech od dwóch zaczynano już dawno.
          My dopiero zaczynamy przygodę z autostradami i jak przystało na początek - od dwupasmowych.
          Na początek to po nich nauczmy się jeździć z głową , a potem pomyślmy o 3 i 4-ro pasmowych.
          A jeżeli ktoś chce zobaczyć jak Polacy potrafią jeździć po trzech zapraszam nie koniecznie do Niemiec, a na G.Śląsk.
          A4, A1...Szczególnie rejon i skrzyżowanie Sośnica.
          Gro kierowców uwielbia wręcz jechać szybciej i wyprzedzać zewnętrznym lub srodkowym niż wewnętrznym.
          Taka polska husaria.
          moto.wp.pl/kat,92714,title,Co-Polacy-robia-na-autostradach,wid,14750362,wiadomosc.html?ticaid=110219
    • mmmmmm000 A co tam jakiś zakaz wyprzedzania??!! 25.02.13, 22:33
      Od razu jeden z pasów autostrady przeznaczyć wyłącznie dla samochodów polityków!!!!

Jakby nie wiedzieli jak to technicznie rozwiązać, to polecam Koreę Północną tudzież niektóre arterie Moskwy jeszcze w latach "słusznie minionych". Jest skąd brać przykłady! Niech się nie krępują - społeczeństwo to jakoś zniesie (do następnych wyborów).
    • jozwa51 Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów prz... 26.02.13, 08:36
      Poniewaz pan senator dowhan jest bardzo zapracowany i brakuje mu czasu prponuje wyposazyc go w niebieskie swiatla . jadac pojazdem uprzywilejowanym bedzie mogl przekraczac dozwolona predkosc a inni uzytkownicy na widok niebieskich kogutow uciekac beda do rowow . jest to najtansze rozwiazanie .
    • kuntakinta Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów... 26.02.13, 20:37
      Dowhan TY i twoje pomysły zwińcie się w kulkę i spuście z Tatrzańskiej
    • dar61 Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów... 01.03.13, 20:08
      Komentarz z wideo [dziwne, że ono mi tu działa, a na głównej GW nie, mimo odblokowania wszystkiego] wskazuje na przyczynę przestępstwa w Polsce - żaden tir pozaautostradowy u nas w wioskach nie zwalnia poniżej tej - swej zaplanowanej - średniej prędkości. A nie łaska, panie kierowco, wyjechać wcześniej, by nie gardzić polskimi przepisami?

Po drugie - poza tymi wioskami w Polsce kierowcy tirów dla mnie jeżdżą wzorcowo bezpiecznie, ba, czasem myślą za nas, dając nam wskazówki.
      Mnie nie jest trudno chwilę poczekać, by tirowiec wyprzedził inny tir [kogo, CO - nie poprawiać tu, proszę], byle potem zjechał od razu na prawo.
      Po 3. - pan i władca senator, ba, Senator, też mógłby szanować innych pracę, wyjechać te pół godziny wcześniej.
      Lub kupić sobie/ wyczarterować, awionetkę. Plus spadochron.
      • Gość: wook Re: Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tir IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 20:56
        > Mnie nie jest trudno chwilę poczekać, by tirowiec wyprzedził inny tir [kogo, CO
        > - nie poprawiać tu, proszę], byle potem zjechał od razu na prawo.

Zgoda, mnie też nie, ale wiele razy musiałem na autostradzie gwałtownie hamować, bo kierowca tira postanowił rozpocząć manewr wyprzedzania nie zważając na to, że jestem tuż za nim. Za mną nikogo, gdyby się wstrzymał kilka sekund nic by w zasadzie nie stracił, a tak wyhamuj do 90-ki i wlecz się 2 minuty, bo pan uznał, że akurat teraz musi zacząć wyprzedzać. Panowie w tirach, wasza praca jest ważna i odpowiedzialna, należy się wam szacunek, ale nie karajcie innych kierowców za to, że musicie z towarem zdążyć na czas.
        • 45rtg Re: Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tir 01.03.13, 21:31
          Gość portalu: wook napisał(a):

> > Mnie nie jest trudno chwilę poczekać, by tirowiec wyprzedził inny tir [ko
          > go, CO
          > > - nie poprawiać tu, proszę], byle potem zjechał od razu na prawo.
          >
          > Zgoda, mnie też nie, ale wiele razy musiałem na autostradzie gwałtownie hamować
          > , bo kierowca tira postanowił rozpocząć manewr wyprzedzania nie zważając na to,
          > że jestem tuż za nim. Za mną nikogo, gdyby się wstrzymał kilka sekund nic by w
          > zasadzie nie stracił, a tak wyhamuj do 90-ki i wlecz się 2 minuty, bo pan uzna

Łżesz i to wielokrotnie.
          1) Codziennie jeżdżę A4 i autentyczne zajechanie drogi przez tira zdarza się może raz na kwartał. Przy MOJEJ prędkośći 130-140 km/h.
          2) Tiry wyprzedzają się zazwyczaj zaledwie kilkanaście sekund, czas dochodzący do minuty to ewenement spotykany raz na kilka tygodni.
          3) Normą jest takie wyprzedzanie że wystarczy mi zdjąć nogę z gazu (przypominam, jeżdżę przynajmniej 130) i bez użycia hamulca wszystko się pięknie składa.

• Gość: wook Re: Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tir IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 22:00
            > Łżesz i to wielokrotnie.
            > 1) Codziennie jeżdżę A4 i autentyczne zajechanie drogi przez tira zdarza się mo
            > że raz na kwartał. Przy MOJEJ prędkośći 130-140 km/h.
            Bardzo starasz się być oryginalny, co? Guzik mnie obchodzi ile razy jeździsz po A4. Wielokrotnie mi się zdarzało jak napisałem wyżej, często jeżdżę z pasażerami i mówią to samo.

> 2) Tiry wyprzedzają się zazwyczaj zaledwie kilkanaście sekund, czas dochodzący
            > do minuty to ewenement spotykany raz na kilka tygodni.
            Coś mi się zdaje, że to ty łżesz i to - cytując klasyka - jak bura suka. Kilkanaście sekund na wyprzedzenie TiRa przez innego jadącego 10/h szybciej? Przepraszam wszystkie bure suki, ty kłamiesz dużo bezczelniej.

> 3) Normą jest takie wyprzedzanie że wystarczy mi zdjąć nogę z gazu (przypominam
            > , jeżdżę przynajmniej 130) i bez użycia hamulca wszystko się pięknie składa.
            Przynzaj się, że jeździsz raczej TiRem i to w jakiejś grze na konsolę. Mam obawy czy ty w ogóle jesteś pełnoletni. Bo gdybyś był, to znaczy że infantylizm panoszy się dzisiaj w narodzie ze wzmożoną siłą.
      • Gość: kierowca osobówki Nie, nie łaska wjechać wcześniej IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.13, 21:46
        A nie łaska, panie kierowco, wyjechać wcześniej, by
        > nie gardzić polskimi przepisami?
        >

Nie łaska, bo wcześniej czy później kierowca ciężarówki nie może jechać za długo, bez obowiązkowych krótkich i długich przerw.

Kierowca osobówki który nie ma wliczonych obowiązkowych przerw w jazdę.
        • dar61 Mogą, mogą jeździć perfekt. Ino nie chcą. 02.03.13, 20:42
          Chyba nie namawia mnie „kierowca osobówki", byśmy się zachwycali przezwioskowymi pogoniami ciężarówek?
          Argument o dozwolonym czasie pracy każdy z nas zna.
          Ale te pogonie statystycznie realizują ci, co się zagadali z panią Lolą i potem gnają na zabój.
          *
          [perfekt z przepisami jeżdżącym] Kierowcom tirów i nie tylko - premia.
          Senatorom jw. - kopniak wyborczy.
    • cezar85 cymbał 01.03.13, 21:44
      poza tym dwupasmówka to nie autostrada
    • Gość: roro Re: Dowhan: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 00:18
      niech on spada na palmę liście pompować
    • marior22 Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów... 02.03.13, 05:22
      Wypowiadają się jak widzę sami fachowcy....

1. Jest kraj w Europie który zakazał wyprzedzania.... Słowacja...
      2. W Niemczech nie wszystkie autostrady są 3 pasmowe...
      3. Jeżeli jedna ciężarówka ( nie TIR bo ten skrót znaczy coś innego ) ma ustawiony ogranicznik na 89 km/h a druga na 90 km/h to nie czarujmy się nie da rady wyprzedzić w 10 sek...
      4. I najważniejsze... może wreszcie ktoś zająłby się nagminnym blokowaniem lewego pasa... wjeżdża taki na lewy pas na granicy i aż do domu ciśnie lewym pasem bo po co zjechać ....
    • cheffin Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów... 02.03.13, 07:32
      Kiedy zostanie przeglosowany zakaz glupoty........niech sie senstor zatrudni jako kierowca tira i wowczas dyskutuje.
    • jan_dreptak Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów... 02.03.13, 08:25
      kolejne potwierdzenie tezy polityk=kretyn,

Szanowny Pan Senator najpierw głosował za obowiązkowym wyposażeniem dużych ciężarówek w ograniczniki i tachografy a potem ma problemy ze skutkami swojego działania.

Panie Senatorze problem Tirowskich derbów przy wyprzedzaniu bierze się stąd, że każdy ogranicznik, chociaż teoretycznie ustawiony na 80 km/h w praktyce działa odrobinę inaczej, w jednym aucie umożliwia jazdę z prędkością 81 km/h a w innym 83 km/h i stąd ten problem. Tylko skąd kierowca skody ma o tym wiedzieć.

Od reprezentanta narodu można chyba wymagać, żeby zanim zacznie bredzić zorientował się gdzie leży przyczyna problemu.
    • mrmouse Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów... 02.03.13, 08:51
      Wyjątkowo głupi pomysł. Jeżdzę samochodem osobowym, ale bez przesady. Ciężarówka też ma prawo wyprzedzić, zwłaszcza na autostradzie. Jeśli kierowca osobówki zwolni do 70 km/h to przecież korona mu z głowy nie spadnie. Panu senatorowi proponuję przeprowadzkę do kraju, gdzie mają trzy pasmowe autostrady, najlepiejna stałe.
    • szlajus Senator PO: Wprowadźmy zakaz wyprzedzania tirów... 02.03.13, 09:30
      Kiedyś, jak byłem młodszy i zapier..łem 180-200 km/h to też mnie to wkurzało.
      Teraz jeżdżę 120-130 km/h i już mniej. Tirowcy i tak mają ciężką pracę i wlec się 75-80 km/h za innym, kiedy można 94 km/h to tragedia (podejrzewam tylko, bo nigdy nie jechałem tirem).
      W normalnych krajach są co najmniej 3 pasy, na M25 koło Londynu nawet 4 i nie trzeba się zatrzymywać co pół godziny, żeby zapłacić autostradowym złodziejom.
      Także, Dowhan, albo dorośnij, albo spraw, żeby w Polsce były 3-paśne autostrady.
      A, i jeszcze jedno, nie trąb na tiry, bo się kiedyś naprawdę przejedziesz.
    • mariusz-boro Własnie podobni głupcy jak ten senator zajmują się 02.03.13, 10:23
      drogami w Polsce. Niedługo moze całkowicie zabronią ciężarówkom wjazdu na autostrady. Własnie tacy głupcy w dobie elektroniki wymyślili bramki na autostradach, chociaż na drogach krajowych via toll daje się pobierać bez bramek, własnie tacy głupcy zamiast budować porządną obwodnicę Warszawy marnują pieniądze na jednojezdniową DK50 i to tacy na każdym kroku zamiast wyremontować drogę stawiają ograniczenia. Ciężarówki mają jechać w tempie najwolniejszej przez setki kilometrów, bo jaśnie cham Dowhan musi pędzić lewym pasem. Wylazła wsiunowi słoma z butów...
      • Gość: Wojtek Re: Własnie podobni głupcy jak ten senator zajmuj IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 01:12
        W czym problem? Od kiedy to kierowcy TiRów w Polsce przejmują się jakimikolwiek ograniczeniami? Są przecież drogi z zakazem wyprzedzania przez samochody ciężarowe, ale ten przepis, jak i inne dot. ruchu drogowego, jest w praktyce martwy. To samo dotyczy ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym. Jedyne realne ograniczenie to ogranicznik prędkości, ale na wyprzedzanie ogranicznika się raczej nie da wymyślić.
        Oczywiście, że Dowhan wygaduje głupstwa, ale w polskiej polityce to norma, a nawet można zaryzykować stwierdzenie, że jest to 'trendy'. I to niezależnie od barw klubowych.
        TiRy naturalnie powinny mieć prawo się wyprzedzać, tyle że nazywanie drogi, na której ze sporą częstotliwością z uwagi na 'wyścigi' TiRów należy zwolnić do 90/h autostradą, to lekkie nadużycie. Wystarczy zmienić nazwę drogi na 'wyrób autostradopodobny' i już pan Dowhan zostanie bez argumentów.
      • lubuszanin01 Re: Własnie podobni głupcy jak ten senator zajmuj 12.03.13, 14:29
        Król szos się odezwał! Jaśnie pan szofer! ; A jak osobówka to wal i nogi podnieś do góry!; Skąd my to znamy, baranie! przepisy poczytać ty litewskoruski białorusinie!
    • 2kbb Żeby go kiedyś nie wyprzedzili jacyć mundurowi... 02.03.13, 13:27
      Rządzi nami rynsztok ściekający ulicą i politycy śmieciarze którzy już zapomnieli skąd pochodzi ta kasa którą się pławią przy korycie. To właśnie między innymi kierowcy tirów i właściciele firm transportowych utrzymują twoje mafijne ugrupowanie Panie Dowhan.
      Nie ma się jednak czym przejmować , to już nie długo potrwa. Póki co powinien zacząć pan ćwiczyć mięśnie rak i nóg bo Polska będzie potrzebować dużo rąk do pracy. Kopanie rowów przy autostradach będzie jednym z najbardziej intratnych zajęć.
    • asmok6 Jakiś nierozgarnięty ten senator 02.03.13, 19:44
      Co on wygaduje. Nie było by problemu gdyby wyprzedzały szybko? No pewnie że by nie było, tyle że właśnie prawo im zabrania wyprzedzać szybko :) Pan stanowiący prawo niech ma pretensje do kolegów, a może nawet i do siebie. Skoro prawo ogranicza ciężarówkom maksymalną prędkość na autostradzie bardziej niż samochodowi pana senatora, to niech pan senator sie nie dziwi ze ciezarowka przed nim jedzie wolniej niz on :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka