Dodaj do ulubionych

Miejski spór o Boże Narodzenia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:23
...no pięknie! Znowu prawdziwy obraz naszej władzy. Czy to nie kradzież? No
bo czyj to pomysł? Pani prezydent czy jej nadwornego prezesa cb. Miasto fair
play... to już wiem co to znaczy... i dwie wigilie. Polska o nas u slyszy...
na pewno. ...nie wiem czy "kolega z Ukrainy" nie miał racji :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: llks Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 09:25
      ...no miał miał!
      • Gość: IIIks Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.ztpnet.pl 16.10.04, 20:44
        No pomyśl czerwony fiutku,pomyśl.Przecież cymbale masz nie ten IP.
    • Gość: ktosik Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.gala.net.pl 16.10.04, 11:03
      Noz co za idiotyczne decyzje... RZG robi cos od 3lat a CB dopiero zaczyna i jej
      sie daje 20tys zl. ale RZG juz nie dostalo 25tys zl. Poprostu nie mam pytan...
    • Gość: bil Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.10.04, 13:34
      Jezu, nawet Ciebie nie szanują
      • Gość: woland Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.10.04, 13:48
        sytuacja wypisz wymaluja jak z tegorocznym Winobraniem...
        najsampierw powierzają impreze Owsiannemu w wyniku głosowania by potem odebrać
        mu organizację Winobrania na rzecz Centrum Biznesu (sic!) w drugim głosowaniu
        (sic!!!)- iście "demokratyczne" metody...
        i teraz Wigilia pomysłem rodząca się w Radiu Zielona Góra organiozwana przez
        Centrum Biznesu, które znów spije śmietanke za cudze pomysły, ech, szkoda
        pisać...
        • Gość: Autor Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 13:59
          Przeczytałem dzisiejszy tekst z Lubuskiej i jesten zażenowany postępowaniem
          władz Zielonej Góry ! Przecież to zwykła kradzież wartości intelektualnych i na
          dodatek robiona to przy okazji narodzin Jesusa. Pani Prezydent - brzydko,
          bardzo brzydko. Ciekawe co na biskup Dyczkowski ?
          • Gość: kolędnik Re: Do autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 22:19
            Jakie wartości intelektualne mozna ukraść:ciemnoglowemu(zamiast kory mózgowej-
            olej rzepakowy), kajmanowi z abi-z punktu ewolucyjnego u gadów zaczyna się
            dopiero rozwijać kora mózgowa,awciowi- nawet nie mozna wyekstrahować hormonu
            wzrostu, kobziowi-wiadomo już z nazwy-ptasi móżdżek itp ,itp
            Czy to nie jest korupcja:dziennikarze z jednej stacji radiowej nie dostają
            publicznych pieniędzy na swoje gaże prezenterów i nakazują innym mediom ,nawet
            publicznym npTVP3 szkalowanie władzy.A fe, a fe
            • Gość: jarek Re: Do autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 00:17
              ty koles niezle stukniety jestes. może ci coś w trakcie (ece)remontu na głowe
              spadło?
              • Gość: robo Re: Do autora IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.10.04, 10:11
                a ty koleś jesteś prostackim chamem, który nie ma argumentów, a tylko używa
                obraźliwych określeń. Poucz się koleś, to nigdy nie zaszkodzi.
            • Gość: jarek Re: Do autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 00:19
              ... a może sprawdzisz co znaczy szkalować? i przy okazji może jeszcze co znaczy
              kraść. obu słów raczej nie rozumiesz!
            • Gość: man Re: Do autora IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.10.04, 15:45
              Popieram w 100 procentach. Radio nie jest organizacją społeczną, żeby się
              domagać pieniędzy od miasta. Chcą organizować to niech organizują ale za swoje,
              nikt im nie broni. Przyzwyczaili się wyciągać łapki po publiczne pieniądze i
              jeszcze szkalują władzę jak dostali po łapkach.
              Solidarność zaściankowych dziennikarzy wyłazi pęłną gębą, a gdzie rzetelność i
              obiektywizm?
        • Gość: joanna Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.10.04, 14:00
          niech RZG trwa przy swoim, chętnie dołoże kilka złotych, niech proszą słuchaczy
          o zbiórkę pieniędzy i oleją cb, pokażemy solidarność ze słabszymi ale
          mądrzejszymi
    • tezgucio Re: Miejski spór o Boże Narodzenia 16.10.04, 14:45
      przecież w tym wszystkim najważniejszy jest jarmark...
      CB impreza uda się lub nie ale radio nie wróci.
      • Gość: obi Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:19
        radio ZG nie złożyło wcale oferty;więc o co ten cały krzyk W UM jest tylko
        oferta radia Zachód
        • Gość: piter Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 16.10.04, 23:11
          Cymbale. Przecież Radio Zielona Góra to spółka-córka Radia Zachód!
      • Gość: Anton Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 18:51
        I za to my płacimy - Pami Marto - Pani pomyśli zanim Pani się odezwie.
    • woter Re: Miejski spór o Boże Narodzenia 16.10.04, 18:42
      jarmark !!!
    • anemon37 Re: Miejski spór o Boże Narodzenia 16.10.04, 19:17
      Wydaje mi się że dosyć już mamy jarmarków w Zielonej Górze nie dość Winobrania?
      I zgadzam się że to kradzież pomysłu.
    • Gość: jacek Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.10.04, 19:54
      Ale jaja, Ronowiczowa kpiny sobie robi, mam pomysł olejmy jarmark i wigilie
      CB.Niech RZG zorganizuje kweste i dorzucimy pare złotych. Myślę że 20tyś
      przeciwników Ronowiczki i Ruszczyńskiego w mieście się znajdzie i każdy da po
      1zł.
      • Gość: IIIks Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.ztpnet.pl 16.10.04, 20:47
        Do jacka.Jeżeli tak myślisz to znaczy,że nie myślisz:)))
        • Gość: kibic2 Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.10.04, 22:57
          dlaczego tak jej bronisz? jesteś turpistą?
          • Gość: IIIks Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.ztpnet.pl 17.10.04, 04:59
            Bo widzę wyraźną róznicę na korzyść(co nie znaczy,że nie popełnia błędów)
            pomiędzy jej rządami ,a Listowskiego.
            • Gość: jarek Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 07:22
              Przyznasz lllks że historia z tego wątku to własnie taki idiotyczny błąd.
              Absolutny nonsens i efekt idiotycznych rozgrywek.
              • Gość: gamon Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 09:18
                wręcz kretyńskich ?
    • Gość: Sympatyk Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.ztpnet.pl 17.10.04, 09:04
      O co ten szum, przecież ta marna dotacja to tylko jedna pensja prezydenta i
      dyrektora radia, a przeznaczając je na cele publiczne, nie odczuliby tego po
      kieszeni.
    • Gość: lis Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.10.04, 10:08
      Nie jest to pierwsza kradzież pomysłu. Już wcześniej Pani Prezydent pogoniła
      biznesmenów niemieckich, którzy chcieli odnowić tradycje winiarskie w mieście i
      powierzyła realizację tego pomysłu (dokładnie w tej samej postaci, w jakiej
      zaproponowali Niemcy) swojej koleżance Pani Krojcigowej. Na razie nic z tego
      nie wynikło mimo upływu dwóch lat. a jednocześnie biznesmeni niemieccy wybili z
      głowy swoim kolegom pomysł inwestowania w Zielonej Górze. Wiem o ośmiu takich
      przypadkach. Pani Prezydent, skoro nie ma Pani własnych pomysłów na rozwój
      miasta, to może lepiej było nie pchać się na to stanowisko.
      • Gość: gosc Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 12:53
        mocne
        • Gość: Autor Artukuł z Lubuskiej to ładne uzupełnienie tematu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 13:53
          Szopka z Wigilią

Wigilijną wieczerze dla zielonogórzan od trzech lat gotowalo Radio Zielona
          Góra. Chyba nie po myśli wladz miasta, bo prezydent Ronowicz kazala w tym roku
          zrobic impreze spólce Centrum Biznesu.

Pierwszą Wigilie dla zielonogórzan Radio Zielona Góra zorganizowalo w 2001 r. –
          Pomysl byl mój, przymierzalem sie do jego realizacji przez kilka lat – mówi
          specjalista ds. promocji spólki Radio Zachód Zbigniew Tchórzewski.
          Ta pierwsza Wigilia byla skromna, ale świąteczna. Miasto dalo na nią 4 tys. zl.
          Przez dwa kolejne lata świetowanie przy ratuszu nabralo blasku i stalo sie
          miejską tradycją. Przy wydatnym finansowym udziale miejskiego budzetu – na
          Wigilie magistrat wykladal co roku 20 tys. zl. Plonelo Betlejemskie Światelko
          Pokoju, stoly zastawiano barszczem i lazankami, byl oplatek, anioly,
          pastoralki, wystepy i zyczenia.
          W organizacje wieczerzy wlączali sie tez sponsorzy – piekarze, cukiernicy i
          restauratorzy darowali swoje wyroby, inni – pieniądze. W ub.r. wielu
          zielonogórzan podzielilo sie tez prezentami świątecznymi. W ramach akcji „Pod
          niebem pelnym cudów” zebrano zabawki, które potem zawieziono dzieciom z
          ubozszych rodzin.

Święto razy dwa

Podobną Wigilie radio chcialo zrobic 21 grudnia br. Rok temu we wrześniu spólka
          Radio Zachód poprosila miasto o 25 tys. zl dofinansowania imprezy. W kwietniu
          urzednicy odpowiedzieli „nie”. – Postanowiliśmy wiec zrobic Wigilie wlasnymi
          silami – mówi szef Radia Zielona Góra Marek Jankowski. – Zwróciliśmy sie do
          sponsorów, poprosiliśmy miasto o niezbedne pozwolenia.
          Tymczasem w piątek rano gruchnela wieśc, ze tegoroczną Wigilie na zlecenie
          magistratu organizowac bedzie miejska spólka Centrum Biznesu. – Prezydent
          podjela te decyzje jeszcze we wrześniu – mówi jej rzecznik Marta Sawicka. –
          Miasto poniesie nizsze koszty, bo CB dostanie z miejskiej kasy 20 tys. zl. A
          spólka zorganizuje jednocześnie kilkunastodniowy jarmark świąteczny oraz 18
          grudnia Wigilie dla zielonogórzan.
          Rzeczniczka M. Sawicka dodaje, ze Radio Zachód pozwolenia na organizacje swojej
          imprezy tez dostalo. Wlaśnie w piątek decyzje wyslano do rozglośni.
          Czy to moralne, by wladze samorządowe podkradaly komuś pomysly? – Myśle, ze
          mieszkancy, mogąc skorzystac z dwóch imprez, nie bedą niezadowoleni – odpowiada
          Sawicka. – Bedzie wiecej okazji, by podzielic sie radością.

Zrobią, ale w Gorzowie

Z naszych informacji wynika, ze dwóch Wigilii jednak nie bedzie. – Chyba
          zrezygnujemy z organizacji naszej – zapowiada prezes Radia Zachód Tadeusz
          Krupa. – Nie chcemy doprowadzac do niezrecznej sytuacji. Wigilia ma lączyc
          ludzi, nie dzielic.
          Czy to oznacza, ze rozglośnia pozwoli sobie ukraśc wigilijny pomysl? –
          Mieszkancy na szczeście pamietają, czyj byl projekt i wykonanie – mówią w
          rozglośni.
          Pamietają tez pracownicy Centrum Biznesu, którzy juz zaczeli dzwonic do
          radiowców z pytaniami typu: a skąd braliście stoly?
          - Oficjalnie nikt nas o pomoc nie prosil – zastrzega prezes Krupa. – Ale jeśli
          propozycja bedzie, pomozemy. Najlepiej dojśc do porozumienia.
          Czy oficjalna propozycja ze strony CB padnie, nie udalo sie nam juz w piątek
          dowiedziec. Jeśli jednak nie padnie, radiowcy i tak bedą mieli wigilijne
          zajecia. Radio Zachód dopina wlaśnie scenariusz świątecznej imprezy w Gorzowie
          Wlkp.

ALICJA BOGIEL

• Gość: dE-reDs Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.ztpnet.pl 17.10.04, 18:49
        lis to znaczy podpisano Lisowski?
    • Gość: Zielonogorzanin Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.10.04, 15:39
      Najpierw produkcja wina, potem przetarg na Winobranie, teraz Wigilia. Co
      jeszcze zrobi MIASTO FAIR PLAY. Może skomunizujemy jakiś hipermarket, przeciez
      w Urzedzie sa fachowcy, ktorzy poprowadza go lepiej niz Tesco czy Auchan, a na
      dodatek pienadze zostana w miescie. Nazwijmy sklep, a moze od razu siec Robin
      Hood. Zabierzmy bogatym sieciom i oddajemy w rece ludu.
      • Gość: bożenka Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 18:45
        Bedą dwie wigilie? Mam nadzieję, że choroba pani prezydent nie jest zakaźna,
        choć z drugiej strony, przeciez cały magistrat jest już zarażony. No ale może
        to jeszcze nie epidemia .....nizmu.
        • Gość: nieswiadomy Re: czy to forum należy już do abi+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 19:29
          kajmany oprócz radia i telewizji opanowały już lokalne gazety?
        • Gość: Zdzichu Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.10.04, 08:36
          LUDZIE ! - to nie jest żadna nowość ! Od lat w Ratuszu organizuje się Uroczystą
          Sesję tzw. Opłatkową . Ale od dwóch lat Ronowiczka robi drugie takie samo
          spotkanie w Palmiarni ( jak myślicie, na czyj koszt i po co ?)
    • Gość: hanno Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.10.04, 19:34
      Przeczytałem artykuł pt. „Szopka z wigilią” z dużą uwagą.
      Nie wiem czego w nim jest więcej zarozumiałości, buty, czy bezczelności.
      Cytuję:
      Ta pierwsza Wigilia była skromna, ale świąteczna. Miasto dało na nią 4 tys. zł.
      Przez dwa kolejne lata świętowanie przy ratuszu nabrało blasku i stało się
      miejską tradycją. Przy wydatnym finansowym udziale miejskiego budżetu – na
      Wigilie magistrat wykładał co roku 20 tys. zł
      Rok temu we wrześniu spółka Radio Zachód poprosiła miasto o 25 tys. zł
      dofinansowania imprezy.
      W tym roku pani prezydent postanowiła dofinansować CB organizujące wigilię.
      Cytuję:
      Czy to moralne, by władze samorządowe podkradały komuś pomysły? – Myślę, ze
      mieszkańcy, mogąc skorzystać z dwóch imprez, nie będą niezadowoleni – odpowiada
      Sawicka. – Będzie więcej okazji, by podzielić się radością
      Radio Zachód dopina właśnie scenariusz świątecznej imprezy w Gorzowie Wlkp.

Zarozumiałością jest stwierdzenie że impreza wigilijna jest wartością
      intelektualną radia zachód
      Bezczelnością jest żądanie kasy. Jak dałaś raz to jesteś zobowiązana dawać
      zawsze.
      Dostałeś kasę, to podziękuj. Nie dostałeś, przyjmij odmowę z pokorą. Miasto nie
      ma obowiązku dawania kasy na każde pstryknięcie.
      Butą stwierdzenie jak nie dasz to wynosimy się do Gorzowa Wlkp.
      Pytam się buców z radia zachód którzy są utrzymywani z mojego abonamentu dla
      kogo robią te imprezę ? Dla pani Prezydent, dla własnej reklamy czy dla ludzi ?.

• Gość: weronia Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 19:37
        a ty z jakiego radia ? władza nie robi łaski, ma dbać o najuboższych, a kto jak
        nie media mają się tym zająć - Owsiak wszystko ?
        • Gość: ad weronia Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 19:45
          przeciez tej kasy nie dostawali najubożsi tylko ci tragiczni konferansjerzy z
          radia ZG za 2 godziny skakania po scenie; ty weronia reprezentujesz ich
          intersy, no nie?
          • Gość: miejscowy Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 19:59
            Jestem zbulwersowany tym co napisali dziennikarze z Radia Zachód. Dlaczego mają
            przenieść się do Gorzowa . Przecież to robili dla nas mieszkańców Zielonej
            Góry , a nie dla władz miasta. Chciałbym tak naprawdę wiedzieć na co poszły te
            pieniądze. Może dziennikarze podadzą nam rozliczenie Wigilii 2003
            Finansowali przecież sponsorzy , mieszkańcy przynosili paczki dla dzieci.
            Pokażmy twarz , niechi biuro Pani Prezydent i biuro Radia Zachód dokładnie
            pokaże nam rozliczenie , a my mieszkańcy zadecydujemy czyja wina i czy Wigilia
            musi być w Gorzowie. Kto i dlaczego straszy mieszkańców miasta, tych
            najuboższych , bo to Oni najbardziej cieszyli się z tego wieczoru.
            Nieważnypomysł , ważna kontynuacja.
            • Gość: miejscowy Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 20:02
              chyba się pomyliłem , to chodzi o Radio Zielona Góra. jeżeli tak to przepraszam
              Radio Zachód.
            • Gość: wolontariusz Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 21:12
              A rozliczyli się z Wielkiej orkiestry Swiatecznej Pomocy styczeń 2004? totez
              organizował radiowiec i jeszcze w połowie roku były problemy. Może Lubuska się
              tym zajmie?
              • steeve Re: Miejski spór o Boże Narodzenia 20.10.04, 06:33
                Drogi "wolontariuszu". Nie wiem skąd masz takie informacje i na jakiej
                podstawie oskarżasz mnie o jakieś niecne machinacje z WOSP 2004. Informuję Cię,
                że w połowie roku po ostatnim Finale mieliśmy już tylko miłe wspomnienia,
                zdjęcia i plany na kolejny Finał. Ostatnią imprezę rozliczyliśmy w terminie i
                mamy na to potwierdzenie z Fundacji, żadnych problemów nie było. Kłamiesz więc
                i oczerniasz uczciwych ludzi. Prostackie to i bezczelne a przede wszystkim
                krzywdzące prawdziwych wolontariuszy i organizatorów (którym jestem). Jeśli
                masz jakieś wątpliwości to zapytaj a nie szukaj taniej sensacji tam gdzie jej
                nie ma. To bardzo wredne!

Jacek Stefanowicz
    • Gość: dE-reDs Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.ztpnet.pl 17.10.04, 20:44
      A ja na ten qrwa przykład nie chcę wigilii z Białogłowym,bo mi się karp w
      żołądku zawiesi:)
      • Gość: ja Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.ztpnet.pl 17.10.04, 21:02
        mam nadzieje,że Urząd Miejski nie zmieni decyzji o przyznaniu głównego organiza-
        tora Kraszanki 2005 Stowarzyszeniu Moje Miasto. To był ich pomysł za małe
        pieniądze,zrobili to bezinteresownie dla mieszkańców naszego miasta.
    • Gość: urwis Teddy-bear Krupa -stary pieczeniarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 21:22
      I. Radio Zachód wraz ze swoja córką Radiem Zielona Góra jest utrzymywane z
      abonamentu który płacę ja i inni obywatele kraju. Jako tzw. radio publiczne ma
      swoją misję - którą jest robienie dobrych audycji radiowych z akcentem na sprawy
      lokalne. Jak ta misja jest spełniana ? Wg. mnie - słabo.

II. Mówię to na podstawie "odsłuchu" różnych audycji różnych stacji w czasie
      swoich regularnych podróży samochodowych. Słucham m.in. Trójki, RMF-u, Zetki,
      Plusa, do niedawna radia Bis, zdarza się Radio Maryja i oczywiście stacji
      lokalnych tj. Radia Zachód i Radia Zielona Góra. Z przykrością stwierdzam, że
      audycje emitowane przez lokalne radia mają u mnie słabe notowania, ze względu na
      niski stopień profesjonalizmu.
      Nie podobają mi się np. serwisy, czytane przez prezenterkę głosem jakby po
      "szybkim i niedokończonym numerku", denerwują mnie gafy językowe popełniane
      nagminnie przez szczególnie młodych radiowców, szczególnie w tzw. audycjach na
      żywo. Nie znaczy to, że wszystko jest złe, są audycje na niezłym poziomie, są
      redaktorzy potrafiący zrobić porządne audycje.

III. Czy wobec słabej oceny ogólnej lokalnych radiostacji, mam być zwolennikiem
      robienia przez nie imprezy komercyjnej, sposorowanej przez fundusze miejskie (a
      więc pochodzące z moich m.in. podatków) ?

NIE. PILNUJ SZEWCZE KOPYTA. RÓB RADIOWCU DOBRE AUDYCJE I NIE ŻĄDAJ PIENIĘDZY Z
      KASY MIEJSKIEJ !

IV. Byłem w zeszłym roku na owej dofinasowywanej przez miasto wigilii. Nie
      doczekałem do końca, nie skosztowałem potraw, którymi częstowano gości. Jak było
      w mojej ocenie ? Nudno i po amatorsku. Radiowcy popisywali się przy mikrofonach
      swoimi nawijakami, tak wg. nich ma wyglądać to rodzinne święto. W tym stanie
      rzeczy, mówienie o prawach autorskich jest po prostu brednią do kwadratu.

V. Czy można mieć pretensje do Prezydenta Miasta, że postanowił, że
      przedsięwzięcie będzie robione przez spółkę miejską - po to m.in. powołaną ?
      Czy radiowcy mieli z Prezydentem podpisaną długookresową umowę na sponsoring ?
      A bez pieniędzy publicznych, coś bezinteresownie, tak ze szczerego serca - to
      nie da się ?

Nie przekonaliście mnie, a próba ukarania przez pana Krupę miasta Zielona Góra
      przez granie na antagonizmie zielonogórsko-gorzowskim dowodzi jednego: pan
      Tadeusz powinien jak najszybciej udać się na zasłużoną emeryturę i zrobić
      miejsce komuś, kto będzie znał swoje miejsce w szeregu.
      • Gość: Autor Re: Do Urwisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 22:21
        Drogi Urwisie ! Może mam problemy z czytaniem, ale z tekstu wynika, że radio
        postanowiło robić wigilię z funduszy własych i sponsorów, a nie z kasy
        miejskiej - ale może w swojej zaciekłości ( zwolniony przez Pana Tadeusza
        pracownik ? )nie zauważyłeś istoty problemu ?
        • Gość: Urwis Re: Do Wielce Szanownej Autorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:57
          Szanowna Pani Autorko

Uprzejmie wyjaśniam, że z natury nie jestem wściekłym czy zaciekłym
          osobnikiem, wręcz odwrotnie. Lubię jasne i jednoznaczne sytuacje. Poza tym nie
          utożsamiam się z określeniem "my Polacy, my lubim sielanki". A w tym stylu
          wypowiada się sporo osób w tej dyskusji.
          Sama chęć przyłożenia pani Prezydent w moim przekonaniu nie warunkiem sine qua
          non do tego, by krytykować jej odmowę dofinansowania imprezy.
          Z mojego rozumienia tekstu a także z wiedzy o funkcjonowaniu instytucji
          finansowanych z pieniędzy podatnika wynika, że owe fundusze własne radiowców
          pochodzą właśnie z tego źródła, podobnie jak ich płace. To po pierwsze.
          Po drugie nie rozumiem Twojej klasyfikacji - a wynikałoby z niej, ze pieniądze
          od Prezydenta to dotacja, a pieniądze od sponsorów to opłata za reklamę, czy za
          cos jeszcze ? W tym stanie rzeczy nijak nie mogę zrozumieć "istoty problemu".
          Proszę łaskawie - pomóż wyciągnąć mój umysł z mroków ciemności. Oświeć mnie
          swoim blaskiem. Dziekuję i pozdrawiam. urwis
          • Gość: jarek Re: Do Wielce Szanownej Autorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:27
            hej urwisie! pieknie piszesz ale słabo czytasz, chyba że ja sąłbo czytam lub
            czegos nie rozumiem. mnie się wydaje, że rzecz nie w tym, że nasz słynna w
            całym kraju pani prezydent nie dała jakiejś tam kasy, a w tym, że potrafi tylko
            knuć i uprawiać gierki zamiast konstuktywnego działania. nie chodzi o pieniądze
            tylko fakt swego rodzaju kradzież. to tudne do udowodnienia przestępstawo, bo
            prawdopodobnie nieczego tu prawo nie chroni. radiowcy wymyślili i zrealizowali
            impreze. nie wiem jak twoim zdaniem, ale moim zdaniem ok. mozemy nawet uznacz,
            ze nie bylo czym sie zachwycac, ale nie można ich chyba przypiać łatki, ze cos
            było nie tak. tymczasem... ok... rozumiem, zamiast 20 czy 25 tysięcy dla
            organizatorow z radia jest 20 dla cb, tyle że wszyscy zapominają, ze jeszcze
            jest jarmark, stoisko kosztuje 1000 pln x liczba stoisk i kwota na impreze z
            miejskich pieniedzy robi sie wieksza. jednak to wciaz nie o pieniadze chodzi
            tylko szacunek dla mieszakncow, jakimi owi radiowcy tez sa. pani prezydent ma
            ich w ... prawda? bo dlaczego nie zabrac im tego co zrobili. moze jutro przyjdą
            po twoj samochód..bo dlaczego nie? dlaczego nie ukraśc pomysłu niemieckim
            winiarzom? dlaczego nie przekręcić przetargu na winobranie? dlaczego? jeszcze
            raz: może źle rozumiem - ale czy nie o zasady tu chodzi?
            • Gość: zetka Re: Do jarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:42
              bełkot bełkot bełkot
              • Gość: jarek do zetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:50
                jakies konkrety?
            • Gość: man Re: Do Wielce Szanownej Autorki IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.10.04, 15:55
              O jakiej kradzieży piszesz? O kradzieży wigilii? Każdy ma prawo organizować
              wigilię jak mu się podoba, a szczególnie gdy wykłada na to pieniądze. Miasto
              płaci - miasto decyduje. Wszelkie inne działanie jest właśnie mataczeniem, tak
              jak i Twoja argumentacja o kradzieży pomysłu (błazeńska wręcz teza!). Co jest
              motywacją Twoich bezsensownych tu wypowiedzi? Niezarobione pieniądze czy ślepe
              zacietrzewienie polityczne?
            • Gość: urwis Re: Do Wielce Szanownego Jarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 21:56
              Szanowny Jarku
              Przeczytaj jeszcze raz moje argumenty. Radiowcy pracują w radiu publicznym, z
              opłacanego przymusowo abonamentu (kryptopodatek). Działają na podobnej zasadzie
              jak zakład budżetowy i dlatego nie mogą dysponować jakimiś funduszami. Podobnie
              zresztą jak pracownicy Poczty Polskiej, państwowej jednostki organizacyjnej nie
              mieli prawa ze swoich środków fundować foteli w Filharmonii Zielonogórskiej, bo
              w tym momencie okradali klientów Poczty. To jest abecadło demokracji. Dysponent
              środków publicznych szanuje obywatela szanując jego pieniądze uzyskiwane z
              abonamentów, podatków czy innych opłat. Radio prywatne np. RMF działające na
              zasadach rynkowych nie ma takich ograniczeń jak radio publiczne. Ma pieniądze i
              odpowiednie uprawnienia, czy zezwolenia i może sobie działać jak chce
              (oczywiscie w granicach prawa).
              TO JEST MÓJ GŁÓWNY WĄTEK ROZUMOWANIA

Radiowcy z RZ czy RZG mogą oczywiście robić imprezy nazwijmy to "okołoradiowe",
              pod warunkiem, że mają do takich przedsięwzięć środki finansowe i odpowiednie
              uprawnienia. Brak jednego i drugiego nie może być powodem do atakowania
              Prezydenta miasta. Tylko tyle i aż tyle.
              Moją subiektywna ocenę imprezy przedstawiłem. Pozdrawiam i zachęcam do
              stosowania interpunkcji, lepiej się czyta. urwis
          • Gość: Autor Re: Do Wielce Szanownej Autorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 23:58
            Od paru lat X rozdaje kiełbasę - którą dofinansowuje miasto. Nagle miasto
            przestaje dofinansowywać kiełbasę i ok - ma do tego prawo.

X postanawia i tak rozdawać kiełbasę. Miasto nagle postanawia dać pieniądze na
            podobny gatunek kiełbasy ale nie X tylko zaprzyjaznionej rzezni Y. I chce
            sprawdzic, ktora kielbasa bedzie smaczniejsza.

Tylko po co ?

• Gość: waldek Re: Do Wielce Szanownej Autorki IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 14:22
              bo lud zapamięta rękę, która kiełbasę podaje, proste
    • Gość: slawianka Re: Miejski spór o Boże Narodzenia IP: *.slawa / *.slawa-slaska.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 14:26
      pani prezydentowa zielonej góry ma pomysł do bani!!!!!!odnośnie
      wigilii.wigilia ma być dla pani prezydentowej,czy dla ludzi potrzebujących?
      robić politykę na grzbietach ubogich?przynajmniej ludziska z Gorzowa
      skorzystają na czyimś widzimisie.Rozważać , czy iść na spotkanie z Panią
      Kwaśniewską ?oto jest problem na poziomie swiatowym.
      • Gość: urwis Krytykuj swojego burmistrza Sławy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 21:16
        Droga Słowianko
        Wybierałem Prezydenta jako mieszkaniec miasta Zielona Góra. Podobnie jak ja
        postąpiła większość uczestników wyborów w mieście. To w naszym imieniu Prezydent
        rządzi miastem. Mój wybór, moje prawo do krytyki.
        Ty jako mieszkanka Sławy, świadomy obywatel i miszkaniec gminy wybierałaś
        swojego burmistrza. I jego możesz krytykować do woli. Krytykę władzy Zielonej
        Góry zostaw jego mieszkańcom.

P.S. Tak naprawdę, to przypuszczam, ze nie jestes żadnym/żadną słowianką, tylko
        zapyziałym SLD-dowcem na delegacji, który dorwał się do kompa i pieprzy.
        • Gość: krytykant Re: Krytykuj swojego burmistrza Sławy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 21:28
          ....ooo w urzędzie bez wyszktałcenia zatrudniają? Urwis ty przeciez nie umiesz
          czytać. Słowianka a Sławianka to róznica!
          • Gość: urwis Re: Krytykuj swojego burmistrza Sławy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 20:29
            Z tego co wiem, to poziom wykształcenia w UM w Zielonej Górze zaniżają osobnicy
            zatrudnieni przez "towarzysza - majora - magistra - sekretarza - lektora
            Wieczorowego Uniwersytetu Marksizmu-Leninizmu zarządcę nieruchomości - wikarego
            - prezydenta Zygmunta L.".
            Moim zdaniem p. Prezydent powinna wziąć się za tą Piątą Kolumnę w Urzędzie
            Miasta i sprawdzić kwalifikacje towarzyszy i stanowiska, które zajmują z nadani
            partyjnego.
            Potwierdzam, że ja urwis nie umiem pisać ani czytać, nie odróżniam Słowianki od
            Sławianki, podobnie jak burmistrza Sławy od 'fundatora ' Słowianki w Gorzowie,
            aktualnie pozostającego na wikcie państwowym w Szczecinie.
            • Gość: pawel Re: Krytykuj swojego burmistrza Sławy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 20:45
              byłeś już w lepszej formie
              • tezgucio Re: Krytykuj swojego burmistrza Sławy 22.10.04, 22:41
                Gość portalu: pawel napisał(a):

> byłeś już w lepszej formie
                fakt ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka