Dodaj do ulubionych

Czy Zielona Góra połączy się z gminą???

• Gość: falubaz Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 21:57
      Mieszkańcy gminy, co wy na to?
      • Gość: zielek Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 22:08
        jestem za!!!!!!!:)
      • Gość: zielek Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 22:09
        jestem za:)
      • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 20.02.05, 16:20
        Gość portalu: falubaz napisał(a):

> Mieszkańcy gminy, co wy na to?

Właśnie, też jestem ciekawy jakie zdanie mają mieszkańcy gminy ZG.
        Wpisujcie swoje opinie dodając z jakiego miejsca w gminie piszecie:)
        Pozdrawiam!
        • Gość: Racula Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 20:42
          Fuzja - temat zastępczy
    • Gość: krasy Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.02.05, 00:27
      wydaje się że problem leży we włodarzach gminy którzy w obawie o utratę swoich
      "miejsc pracy" bronią się wszelkimi sposobami przed i tak nieodwracalnym procesem
      tylko nie wiedzą że ich postępowanie szkodzi wszystkim bo powiększenie miasta to
      miejsce pod inwestycje a to przekłada się na miejsca pracy a to w tym wszystkim
      jest chyba najistotniejsze
      • Gość: Racula Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 00:42
        Nie masz racji.
        Na "Spalonym Lesie" można wybudować jakieś 10 dużych zakładów pracy. Działek
        pod budownictwo indywidualne jest w Zielone Górze około 1200, co przy tym
        tempie budownictwa wystarczy na jakieś 30 lat! Inwestorów tutaj nie ma bo ich
        wysysają "wolne strefy ekonomiczne". Patrz na gminę Tarnowo Podgórne gdzie
        inwestorów jest wielu chociaż to nie Poznań. Fuzja to wygodne usprawiedliwienie
        na brak efektów. Nie jestem gminnym pracownikie ani innym prominentem, tylko po
        prostu myślę.
        • marcin_zielonagora Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 21.02.05, 10:24
          Ostatnio był poruszony w RZG problem braku terenów pod inwestycje. Masz rację,
          na budownictwo jednorodzinne znajdą się grunty na kilkanaście, może
          kilkadziesiąt lat, powiedz mi zatem gdzie znaleźć od ręki 50 ha dla firmy
          stawiającej bloki czteropiętrowe? KTBS stwierdził, że potrzebuje tyle
          powierzchni. Skąd ją wziąć? Może napiszesz też o tym.
          • Gość: falubaz Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 16:25
            Bloki to jedno, w Zielonej Górze w przeliczeniu na 1000 mieszkańców buduje się
            dużo.Należymy do czolówki w Polsce.A ziemi już na nie nie ma... Inna sprawa to
            inwestycje, nie tylko fabryki.Duża aglomeracja ściąga inwestorów-wiadomo
            potencjal ludności, jest z czego wybierać.Uważam także, że powinna powstać
            także choć jedna linia tramwajowa lącząca np osiedle pomorskie poprzez
            Westerpatte z bylym WSP.Tramwaj zabiera więcej pasażerów i jest bardziej
            ekologiczny niż autobus.Zielona Góra może się albo rozwijać, tramwaj jest tego
            dobrym przykladem(nie takie starocie jak w gorzuwku oczywiście!), albo zadusić
            jako średniej wielkości miasto....
            • Gość: Piterek Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 21.02.05, 21:53
              Popieram pomysł Falubaza! Najgorsze, że Pan Wójt Gminy Zielona Góra drży o swoją
              posadę a przede wszystkim o swoją gażę i dlatego jak może utrudnia połączenie.
              Tak więc nie zważając na nic należy przeprowadzić tę operację poprzez decyzje
              administracyjne nie czekając na decyzję Rady Gminy bo oni nigdy na to się nie
              zgodzą /czytaj szkoda tracić kasę a zasłaniają się dobrem mieszkańców/. A jak
              widać większość mieszkańców gminy jest za połączeniem bo też wolą mieszkać w
              mieście i czerpać z tego korzyści. Szkoda tylko, że poseł Brachmański nie widzi
              tej szansy chociaż akurat jest w ministerstwie od którego zależy takie
              połączenie. Dobrze, że wybory niedługo....
          • Gość: Racula Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 17:40
            KTBS potrzebuje od ręki 50 ha :))))))). Zapytaj lepiej p. Liska (byłego prezasa
            KTBS)on jest bardziej w temacie: ile lat istnieje w ZG KTBS, na jakim obszarze
            zrealizował inwestycje, jakie trudności miał z uzyskaniem kredytów, ilu jest
            chętnych na tego typu budownictwo? Jak chcesz ze mną dyskutować to proszę
            przygotuj się merytorycznie. Pozdrowienia z wioski.
            • marcin_zielonagora Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 22.02.05, 21:15
              Jak mam z tobą rozmawiać merytorycznie skoro nie potrafisz odpowiedzieć na moje
              pytanie. Jeszcze je trochę uściślę. Tu nie chodziło mi tylko o KTBS ale także o
              inne firmy stawiające kilkupiętrowe bloki (zapomiałem tego dopisać za co
              przepraszam). Jednak to nie zmienia faktu, że nie dałeś mi odpowiedzi na
              pytanie: skąd wziąć 50 ha? Nadal czekam na twoją odpowiedź, wtedy może zacznie
              się merytoryczna dyskusja.
              • Gość: Racula Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 00:01
                "Pytasz skąd wziąść 50 ha ziemi?". Równie dobrze mogłeś zapytać o 100 hektarów,
                tylko po co te hektary? Takimi sprawami zajmują się fachowcy i to za ciężkie
                pieniądze. Polecam lekturę: "Studium uwarunkowań rozwoju miasta Zielonej Góry".
                Gdy to przeczytasz to podyskutujemy. Pozdrowienia z Raculi.
                • marcin_zielonagora Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 23.02.05, 00:50
                  A ty znowu swoje. Czy ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Od samego
                  początku (w pierwszym swoim poście) przekonywałeś nas że na jakiś czas ZG
                  wystarczy gruntów, ja natomiast próbuję cię przekonać że tak nie jest, dlatego
                  podaję konkretny przykład. Tych 50 ha nie wyssałem sobie z palca, takie jest
                  bowiem zapotrzebowanie złożone przez firmy budujące kilkupiętrowe domy. Dlatego
                  moje pytanie odnosiło się do tej konkretnej sytucaji. Skoro twierdzisz że grunty
                  są to dlatego w tym konkretnym przypadku chciałem żebyś podał jakiś przykład,
                  gdzie można te inwestycje umieścić. Za każdym razem próbujesz wymigać się od
                  odpowiedzi. Dyskusja polega na tym, że ktoś próbuje kogoś innego przekonać że ma
                  rację. Ja podaję argument, a ty mnie odsyłasz do zupełnie bezwartościowego (w
                  przypadku tego problemu) dokumentu o nazwie "Studium uwarunkowań rozwoju miasta
                  Zielonej Góry". Już ci nie będę odpowiadał bo widzę że dyskusja z tobą jest
                  bezsensowna.
                  • Gość: Racula Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 08:30
                    Znowu jesteś w błędzie. Chyba nie jesteś autorytetem urbanistą a podważasz ich
                    pracę. Typowe zadufanie ignoranta. W tym opracowaniu możesz np. przeczytać o
                    rezerwie terenu inwestycyjnego przy ul Foluszowej. Rozumiem ciebie dyskusja
                    dalsza ciebie nie bawi bo brakuje ci argumentów. Pozdrowienia z wioski.
                    • Gość: Andi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: 82.160.53.* 11.04.05, 14:18
                      Koledzy -odgrzewacie ten temat jak stare kotlety-Racja jest jak dupa-każdy ma
                      własną
            • Gość: Rewia Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.02.05, 07:43
              Szanowny kolego, zielonogórski KTBS wybudował 20 bloków 3 i więcej klatkowych.
              W tej chwili zakończono zapisy na 6 kolejnych bloków i co najmniej drugie tyle
              mogłoby jeszcze powstać, gdyż nie brakuje na to chętnych.
              • Gość: radny Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.gorzow.mm.pl 12.03.05, 16:06
                No niech się wreszcie w mordę połączy, bo zazdrość zeżre niektórych że Gorzów
                ma kilka tysięcy mieszkńców więcej.A wtedy się zacznie!!!!!!!!!!!
                Zielona Góra jest większa od Gorzowa. Jakim prawem Urząd Wojewódzki jest
                jeszcze w Gorzowie? A komenda Policji, a Komenda Straży Pożarnej , a NSA, a
                jeszcze to i tamto i sramto? Hańba dla miasta stołecznego. I jak Bożenka tego
                natychmiast nie załatwi , to my ją załatwimy!. I to by było na tyle. Na razie.
                • Gość: Justyna Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.03.05, 11:35
                  Ależ Ty jesteś prymitywny!
                  Myślisz, że wszyscy w Zielonej myślą jak tu być większym i lepszym od Gorzowa?
                  A nie przyszło Ci do głowy, że w Zielonej faktycznie brakuje miejsc pod
                  inwestycje i niektórzy nie oglądają się na Gorzów bo co nas obchodzi parę
                  urzędów, które i tak pomału zaczną tracić na znaczeniu, gdyż decentralizacja
                  musi postępować i większość władzy przejdzie pod samorządy. Więc wiedz, że nie
                  wszyscy w Zielonej myślą Twoimi kategoriamy, niektórzy chcą tylko lepiej dla
                  miasta, a Wy myślicie, że jak Zielona lepiej to Gorzów gorzej! TO JEST
                  CHORE!!!!!
      • Gość: obserwator Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: 82.160.53.* 22.02.05, 09:16
        święte słowa panowie,urzędasom chodzi o zachowanie stołków,oni mają gdzieś
        interes mieszkanców gminy.dlatego manipulują nimi jak tylko się da.przecieżnie
        powiedzą wprost że z chwilą połączenia ich szanse na na stołki się radykalnie
        zmniejszą.i to jest szkopuł,problem tkwi więc w tym że mało się mówi w naszych
        lokalnych mediach o korzyściach jakie naprawdę mogliby odniesć mieszkancy
        gminy.moim zdaniem korzysci byłoby o wiele więcej.
    • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 22.02.05, 21:42
      Szkoda, że tak mało osób z gminy zabiera w tej sprawie głos. Rzeczywiście
      brakuje terenów i nie chodzi tu konkretnie o KTBS, ale o inne prywatne firmy
      budujące "czynszówki" oraz nowe zakłady pracy. Co niektórzy mieszkańcy gminy
      podchodzą do sprawy nafaszerowani opiniami swoich radnych. Nie patrzą, że około
      70% mieszkańców (mających prace) pracuje w ZG. Jak będzie więcej firm w
      większej Zielonej Górze to będzie mniej bezrobotnych w granicach obecnej gminy.
      Także mieszkańcom gminy i miasta powinno zależeć na najszybszym połączeniu.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Racula Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 00:26
        Próbuję was zielonogórzan zrozumieć. Oto moja teoria:
        Grupa "trzymająca władzę :)) wykonawczą", doszła do wniosku, że najbliższych
        wyborów samorządowych w ZG raczej nie wygra bez wsparcia tradycyjnie
        prawicowego elektoratu z gminy ZG. Trzeba się połączyć ale powiemy im, że mamy
        szczytne cele a oni to kupią "wiadomo wioska".
        Z kolei "grupa trzymająca władzę uchwałodawczą" :)) jest przekonana, że pani
        Prezydent rządzi tak kiepsko, że nic jej nie pomoże i lewica wygra na całym
        obszarze przy okazji weźmie odwet za baty jakie dostawała we wcześniejszych
        wyborach. Ja natomiast myślę,że po połączeniu, my z dawnej gminy nie będziemy
        mieli realnej reprezentacji w radzie i będziemy dyskryminowani przy
        inwestycjach. Radni z blokowisk będą chcieli igrzysk a my przyzwoitych dróg.
        Z wójtem czy z radnymi nie konsultuję tych spraw bo swój rozum mam. Lokalne
        władze oceniam krytycznie, za brak kreatywności. Pozdrowienia.
        • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.73.68.tisdip.tiscali.de 23.02.05, 12:38
          "Racula",przeczytaj moj post z 19.02 godz.15.45,a dowiesz sie ze nie domagam sie
          "igrzysk" a dbam o twoj tylek,by nie rozlecial sie na wybojach gminnej drogi !!!
          Czy moze tez bierzesz dzialke z gminnych diet? Przestan mydlic oczy jak soltys
          soltysow,odpowiedz marcinowi lub zamilcz.
          • Gość: Racula Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 16:49
            Brak argumentów najlepiej zastąpić inwektywami. Wystawiasz sobie i swoim
            zwolennikom niezłą laurkę. Ucz się Boluś to może zmądrzejesz :))).
            • Gość: Karol Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.02.05, 17:12
              Racula mam prośbę!
              Możesz podać po trzy konkretne argumenty "za" i "przeciw" łączenia terenów
              miasta i gminy?
              Jako pomysłodawca tego tematu będę wdzięczny.

Ps. Z Foluszową masz rację, to przyzwoity kawałek gruntu do zagospodarowania
              (przynajmniej jak na moje laickie oko. ;)

My tu nie mamy się spierać:) Mamy wymieniać poglądy:)
              • Gość: piter Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 23.02.05, 17:39
                Pewnie zaraz mnie tu zlinczują niektórzy ale ja bym zaczął od likwidacji
                ogródków działkowych na terenie miasta. Jeszcze mogę zrozumieć ogródki na
                rogatkach miasta (Łużycka, Jędrzychów) ale 17 ha syfu w rejonie ulic
                Działkowej, Krętej i Węglowej albo ponad 9 ha przy Zdrojowej drażni mnie
                niesamowicie.
                • Gość: Karol Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.02.05, 20:08
                  Ach tam zaraz zlinczują;)
                  Mam nadzieję, że będzie tu więcej konstruktywnych pomysłów, bo właśnie o to tu
                  chodzi. Jeszcze kilka i okaże się, że fuzja nie będzie potrzebna, choć i o
                  prestiż miasta zapewne chodzi.
                • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 23.02.05, 20:16
                  Piter mam takie samo zdanie na temat wymienionych przez Ciebie ogródków. Niech
                  powstaną na nich np. nowe osiedla, a po połączeniu w zamian działkowcom dać
                  trochę terenu na nowe miejsca rekreacyjne na obrzeżach większej ZG.
                  Pozdrawiam!
              • Gość: Racula Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 23:12
                Koszta fuzji mogą wynieść wiele milionów zł, bo trzeba wymienić wszystkie
                dowody osobiste, prawa jazdy, pieczątki, szyldy; zmienić zapisy w wielu
                miejscach np: księgi wieczyste, ZUS, US, GUS, ewidencja gruntów, mapy itd.
                Trzeba zmienić też sporo nazw ulic, gdyż będa sie dublowały.
                Na terenie miasta są jeszcze spore rezerwy terenowe pod inwestycje. Nic też nie
                stoi na przeszkodzie w nabyciu gruntu na wsi tak jak ja to zrobiłem. Ewentualne
                połączenie powinno być rozważane po wcześniejszym opracowaniu przez neutralnych
                fachowców apolitycznych skutków tego zamierzenia.
                Byłem na zebraniu wiejskim (ponad 100 osób) gdzie sondażowo postawiono
                pytanie "kto za" i około 10 osób podniosło rękę - przeważnie młodzież,
                zdecydowana większość (sporo ludzi statecznych) była przeciwna likwidacji
                Gminy. Ludzie ci swoją wieś identyfikują jako swoją "małą ojczynę" i wrogo
                reagują na skłóconych miejskich polityków chcących wciągnąc też ich spokojną
                miejscowość w "trzaskanie się po buziach ", tak u nas ludzie postrzegają
                Zieloną Górę.
                Wydaje mi się że trafnie rozpoznałem nastroje. Jestem tu już postrzegany jako
                swój z czego jestem dumny. Nie czerpie żadnych profitów ze strony Gminy.
                Pozdrowienia.
                • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.86.127.tisdip.tiscali.de 25.02.05, 00:08
                  Im szybciej przeprowadzi sie polaczenie,tym koszta beda nizsze! Na co czekac,im
                  pozniej tym drozej !!!
                  Juz dawno powinno byc to zrobione,nie byloby zmian dowodow,praw jazdy a takze
                  wielu ulic,ktorych nazwy powstaly w miare "pozno",co pociagnie zmiany szyldow
                  itd.to co wymieniales."Neutralni" fachowcy zrobili juz tyle "super opracowan" w
                  naszym miescie,ze lepiej odpusc to.
                  Trudno zeby za postepem opowiadali sie "starsi",sila przyzwyczajenia i strach
                  przed nowym:Od wiekow rozwoj to mlodosc i odwaga.Przeciez robia to dla siebie,ci
                  "stateczni" juz sie wyeksploatowali,chca miec swoj "stary swiat "
                  Mozna byc postrzeganym jako "swoj" mieszkaniec DZIELNICY i to tez jest "mala
                  ojczyzna".Z dzialania na jej rozwoj mozna rowniez byc DUMNYM !!!
                  Przyklady? Porownaj inne miasta i ich "dzielnicowy patriotyzm"
                  Pozdrawiam Cie -"Bolus"
                • marekkl Do gościa portalu: Racula 25.02.05, 00:27
                  Gość portalu: Racula napisał(a):

> Koszta fuzji mogą wynieść wiele milionów zł, bo trzeba wymienić wszystkie
                  > dowody osobiste, prawa jazdy, pieczątki, szyldy; zmienić zapisy w wielu
                  > miejscach np: księgi wieczyste, ZUS, US, GUS, ewidencja gruntów, mapy itd.
                  > Trzeba zmienić też sporo nazw ulic, gdyż będa sie dublowały.

Z tego co wiem wymiana wszystkich tych dokumentów w razie połączenia może
                  odbywać się w dłuższym czasie. Korzyści z połączenia ma być więcej niż strat
                  podyktowanych wymianą w/w dokumentów.

>Nic też nie stoi na przeszkodzie w nabyciu gruntu na wsi tak jak ja to
                  zrobiłem.

Nie jest w interesie miasta wysiedlać mieszkańców poza jego obszar.

Wszelkie opracowania dotyczące korzyści oraz strat płynących z połączenia gminy
                  i miasta są opracowywane przez specjalistów z miasta i gminy. Konsultacje mają
                  się odbyć w pierwszej połowie roku (wg rzecznika prasowego Prezydent ZG).

>Ludzie ci swoją wieś identyfikują jako swoją "małą ojczynę" i wrogo
                  reagują na skłóconych miejskich polityków chcących wciągnąc też ich spokojną
                  > miejscowość w "trzaskanie się po buziach ", tak u nas ludzie postrzegają
                  > Zieloną Górę.

Polityka w gminie też jest "brudna", tylko że mniej medialna. Właśnie radni
                  gminy nie chcą dopuścić do połączenia - stracą swoje dochodowe stołki.

>Jestem tu już postrzegany jako swój z czego jestem dumny.

Teraz pół żartem. Jeżeli jesteś postrzegany jako swój w Raculi, to na pewno
                  znasz większość ich mieszkańców. Pozdrów w moim imieniu człowieka znanego w
                  Raculi pod pseudonimem "Lenin".

Pozdrawiam!
                  • Gość: Racula Re: Do gościa portalu: Racula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:33
                    Kończę swój udział w dyskusji. Uważam że ona nic więcej istotnego nie wniesie.
                    Pozwoliła mi ona jednak wyrobić pogląd o zwolennikach likwidacji nie swojej
                    Gminy. Pozdrowienia z Wioski.
                    • marekkl Re: Do gościa portalu: Racula 03.03.05, 18:05
                      www.rzg.pl/main/wiadomosci.php?id=12200
                      tekst z RZG (z dn.3.03.2005r.):
                      Fabryka czekolady być może w Zielonej Górze

Brytyjczycy chcą postawić fabrykę w naszym mieście, ale ZG nie ma atrakcyjnych
                      terenów pod inwestycję.
                      Dlatego do połączenia miasta i gminy musi dojść jak najszybciej!!!!!!!!!!!!
                      Połączenie to dodatkowe miejsca pracy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: Karol Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.02.05, 21:16
                  Co do nastrojów tych ludzi napewno zgodziłbym się, ale czy ktoś na tym
                  spotkaniu mówił o profitach jakie mogą mieć z połączenia, czy tylko krytykowano
                  takie rozwiąznie?

Co do kosztów... napewno nie byłyby małe, jednak sam musisz przyznać są one
                  jednorazowe, a trwanie w tej sytuacji jaka jest obecnie powoduje, iż nie małe
                  koszty będą ponoszone zawsze i zapewne z czasem znacznie przekroczą koszty
                  fuzji.

Gdybym był mieszkańcem np. Raculi i ktoś powiedziałby mi, że po połączeniu np.
                  będę płacił za wodę więcej, to byłbym przeciwny takiemu rozwiązaniu. To taki
                  przkład;)
                  A czy ktoś wie wogóle jak mniejwięcej kształtowałyby się chociażby opłaty za
                  grunty, za różnego rodzaju media, itp., ewentualnie jakie konkretne profity
                  mogliby odnieść mieszkańcy gminy? Ciekaw jestem jak to wygląda...
                • Gość: biniu Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 26.02.05, 08:45
                  masz wiele racji, ale o tym czy ta grupa ludzi będzie mieszkać na wsi , w
                  mieście, w Polsce, czy w Niemczech, decyzję podejmie szersza społeczność.
                  Podobnie jak podjęła o przystąpieniu do UE i podejmie o wymianie złotego na
                  euro. Chyba, że Wy pozostaniecie przy złotówce. Pozdrawiam przyszłych
                  Zielonogórzan, to tylko kwestia czasu, koszta są mało istotne w tego typu
                  sprawach
    • Gość: falubaz Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.02.05, 10:08
      Mam nadzieję, że małżeństwo miasta i gminy odbędzie się jak najszybciej!:)
    • marekkl Do Karola 27.02.05, 19:44
      Witaj Karol,

Dostałeś już może jakąś odpowiedź w sprawie połączenia od polityków bądź
      instytucji? (oprócz wspomnianego wcześniej młodego polityka PO). Jeżeli tak,
      mam prośbę, podziel się z nami ich opiniami.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Karol Re: Do Karola IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.02.05, 19:03
        Witaj
        No niestety nic się nie zmieniło od tamtej pory. Redaktor Radia Zachód i TVP3
        Robert G. odpisał tylko, że wróci do tematu i się skontaktuje ale nie wiem
        kiedy (jak zauważyłem jest w chwili obecnej faktycznie zajęty, ale mam
        nadzieję, że spłodzi jakiś reportażyk;)) .
        Do władz miejskich nawet nie próbowałem pisać, i nie bardzo wiem do kogo
        jeszcze tu pisać, może do "Co w mieście piszczy" to przecież gazetka typowo
        miejska.
        Mam nadzieję również, że deklaracja PO okaże się prawdziwa i może coś z tego
        ugrupowania wypłynie do mediów, bo narazie niestety cisza.
        Przyznam, że miałem nadzieję, że więcej osób zaangażuje się w tą sprawę i
        napisze gdzie tylko można ale samamu już mi się odechciewa:)

Pozdrawiam
        • marekkl Re: Do Karola 01.03.05, 17:20
          Witaj Karol!

Dzięki za Twoje zaangażowanie w sprawie połączenia. Spróbuję jeszcze w parę
          miejsc wysłać zapytanie. Jak coś będę wiedział to napiszę o tym na naszym forum.
          Karol nie trać nadziei, jest jeszcze w Zielonej Górze kilku patriotów lokalnych.

Pozdrawiam!!!
          • Gość: Karol Re: Do Karola IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.05, 17:57
            Dzięki za zaangażowanie się w tą sprawę również. Najważniejsze by coś drgnęło w
            Zielonej.
            Przyznam, że trochę zazdroszczę sytuacji w Gorzowie, gdyż tam prezydent jest w
            tej chwili w takiej sytuacji, że musi dogadzać mieszkańcom:) A nasi? niestety
            nie muszą! Tylko czy chcą? ....
            a co do patriotyzmu lokalnego to wiedz,że nie pochodzę z Zielonej Góry, tylko z
            okolic Międzyrzecza, a po ukończeniu studiów zostałem w ZG.;)

Pozdrawiam
            • marekkl Re: Do Karola 01.03.05, 20:35
              Karol, nie ważne gdzie się ktoś urodził, albo gdzie mieszka, ważne do jakiego
              miejsca czuje sentyment. Mam bardzo dużo kumpli w Zgorzelcu i Żarach. Oni po
              studiach wrócili do siebie, ale cały czas przyjeżdżają do Zielonej, przysyłają
              e-mail'e z pytaniami co się u nas dzieje, czytają w interku gazety: Lubuską i
              Wyborczą. Dla kumpli ze Zgorzelca u nas oznacza tereny od Świebodzina do
              Bogatyni, a u nich to Wrocław (w sumie ich stolica), Poznań no i niestety
              Gorzów (niestety bo GW to przecież sąsiedzi - lubuskie).
              Na naszym forum nr IP z niemiec też o czymś świadczą. Także zielonogórzanie
              (obojętnie skąd pochodzicie) łączcie się:) :) Bez obrazy, nie nawiązuję do
              dawnego cytatu z pierwszej strony Gazety Lubuskiej.
              Pozdrawiam!

PS. Wysłałem krótkie zapytania oraz link do naszego forum do redakcji "Co w
              mieście piszczy" oraz "Moja gazeta"
    • Gość: gajowy z miasta Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.05, 19:38
      Predzej sie zobacza bez stawiania wiez stary Kisielin i Krepa niz miasto sie
      polaczy ze wsia. Chytry chlopek zalewski kombinuje coby sie nia narazic radnym
      i mysli, ze i tak inwetorzy przyjda do niego predzej czy pózniej. I ma 100%
      racje, koncza sie tereny pod domki chyba ze jakis urzednik narwaniec
      wymysli: "A po co nam lasy, przeciez to tak fajnie sie wycina, chodza pily,
      pachnie tarcica, która bedzie mozna opylic", i jak w tym ruskim kawale za
      pieniadze uzyskane ze sprzedazy drewna kupic sadzionki drzew". Cmentarz
      wykonczy to miasto. Jak slysze, ze to nie jest problem dla ekipy Ronowicz.
      Wlasnie tak zrobi, wytnie 10 hektarów i co tam, to tylko kupa drewna, to sobie
      mysle, ze madry czlowiek wlasnie na tym przykladzie pokazalby jak szanuje
      wlasna ziemie i uczynil pierwszy krok do znalezienia terenu niezadrzewionego w
      okolicach Zielonej Góry. Przeciez nie mozna bezkarnie karczowac kolejnych lasów
      pod cmentarze. To takie niegospodarne. A i wójt Gminy wiejskiej móglby cos przy
      takiej sytuacji wytargowac. To sa prawdziwe kroki w kierunku powolnego laczenia
      a nie gadu, gadu, i polecialo juz 3-4 lata. A gmina wiejska stracila na
      podatkach okolo 8 milionów zklotych bo jest do 2007 roku premia " za
      polaczenie" w postaci przyznania przez panstwo wyzszych udzialów w podatku PIT.
      Wszyscy na tym tracimy a nikt o tym nie mówi. A pózniej wyciaga sie rece o
      pomoc a pieniadze doslownie leza na ulicy i trzeba je tylko chciec podniesc.
      Aby podniesc temperature rozmów o polaczeniu proponuje wycowac autobusy
      podmiejskie lub o 100% co roku podnosic cene. Ciekawe co ludziska wtedy
      powiedza wójtowi. Ale w koncu droga wladzo, zacznijcie co robic bo wydaje nam
      sie ze albo ubywa wam szarych komórek albo jesteta leniwe.
      • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.89.63.tisdip.tiscali.de 04.03.05, 18:59
        Jest wiele racji w Twej wypowiedzi,ale....?
        No wlasnie,CO SIE DZIEJE W TEJ SPRAWIE ?
        Moze ktos,cos slyszal-jak przebiegaja "konsultacje"? :)napychanie kieszeni.
        Czy sa jakies ruchy w procesie polaczenia?
        Moze jakes "kielbasa wyborcza" politykierow w tej sprawie?
        Trzymajcie reke na pulsie i prosze o jakies info.
        • Gość: Karol Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.03.05, 19:16
          Jak narazie jedyny widoczny ruch w tej sprawie to chyba tutaj na forum:)
          A media donoszą, że dla anglików było tak mało alternatywnych miejsc na
          wybudowanie fabryki czekolady w Zielonej Górze..... Ile jeszcze musimy
          przepuścić trakich okazji?

Szkoda pisać
          • Gość: zorientowany Re: do czekolady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:49
            Witam.
            Czy ktoś w mieście pomyślał rozmawiając z Anglikami, że może by tak jeszcze jako
            alternatywę zaproponować spotkanie w Gminie. Przecież tam też można dojechać do
            pracy z miasta, nawet autobusami miejskimi.
            Nie każde spotkanie z potencjalnymi inwestorami jest okazją. Okazję czyni to co
            mamy im do zaproponowania a tu powinniśmy mieć świadomość konkurencji i tego co
            możemy lepiej zaproponować. Ale czy taką wiedzę i świadomość mamy?
            Pozdrawiam
    • Gość: Karol Fabryka czekolady być może w Zielonej Górze ....? IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.03.05, 20:33
      Radi Zielona Góra donosi:
      " Jest zagraniczny inwestor zainteresowany postawieniem hali produkcyjnej o
      powierzchni nawet 5 tys. metrów kwadratowych, w której miałaby się odbywać
      produkcja czekolady. Władze miasta nie tylko spotkały się z angielskim
      inwestorem ale doszło już nawet do przedstawienia propozycji lokalizacji
      fabryki.
      Angielski inwestor zainteresowany jest zarówno terenami, na których mógłby
      fabrykę postawić jak i obiektami do zagospodarowania. Mowa m.in. o strefie
      aktywności gospodarczej. Fabryka miałaby zatrudniać nawet 200 osób. Jednak nie
      wszystkie obiekty się spodobały - ze względu na cenę, której prywatni
      właściciele zażądali. Ale przynajmniej dwie lokalizacje przypadły inwestorowi
      do gustu. Angielski inwestor w ciemno jednak inwestować nie będzie, dzisiaj
      pojechał do Czech, potem na Słowację - wygra ten, kto zaproponuje lepsze
      warunki do inwestycji. "

"....Jednak nie wszystkie obiekty się spodobały - ze względu na cenę, której
      prywatni właściciele zażądali...."
      Czy nasi poltycy naprawdę nie widzą, że przydałaby się natychmiastowa fuzja
      miasta z gminą i zyskanie pełnej gamy terenów pod inwestycje (uzbrojonych,
      nieuzbrojonych, z budynkami, bez itp.)! Taki przedsiębiorca napewno nie
      wyjechałby już z Zielonej Góry, a my mielibyśmy słodkie życie. A tak?
      Oczywiście mamy nieudacznych polityków
      • Gość: kostek Re: Fabryka czekolady być może w Zielonej Górze . IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 20:39
        ja chcę czekolady !
    • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.89.63.tisdip.tiscali.de 04.03.05, 21:07
      Dzieki za odzew:)
      Czy po odejsciu p.Sawickiej ktos przeja jej obowiazki?
      tz.udziela odpowiedzi na forum ?
      Moze musimy znow uderzyc do UM ???
      Po wyjezdzie Angoli mamy kolejny argumet przeciw uporowi "zasiedzialych
      twardoglowych" a ZA PRZYSPIESZENIM POLACZENIA!!!

Lecz czy gminni "dzialacze" maja jeszcze troche honoru?
      Wszystko wskazuje na to ze dbaja tylko o wlasna kieszen :(
      • Gość: Karol Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.03.05, 10:46
        Być może nam (forumowiczom) sprawa połączenia wydaje się prosta, a tak naprawdę
        to sprawa niemalże niemożliwa? No ale nie widziałem tu głosów, które
        przedstawiłyby tą "niemożność" w sensownych argumentach. Powinien ktoś taki jak
        ostatnio Belka przemówić do naszych radnych: DO ROBOTY NIEROBY!!! DO ROBOTY
        albo przestanę płacić podatki;)
        A tak na poważnie, to czekam na ruchy PO, której przedstwiciel sensownie
        odpisał mi na maila. Zobaczymy czy się odezwą dopiero przed wyborami, czy
        zechcą coś zrobić naprawdę dobrego już teraz....
        Pozdrawiam
        • Gość: Piter Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 06.03.05, 20:59
          Wszystko jest możliwe tzn. na pewno można taką procedurę zrobić szybko i bez
          wysokich kosztów tylko tak myślę, że oprócz nas forumowiczów nikomu na tym nie
          zależy a już na pewno wójtowi i radnym gminnym czyt. szkoda stołków. Zobaczcie
          jak Gorzów w swoim czasie dołączył kilka wiosek i nikt jakoś nie biadolił z tego
          powodu. No tak tylko oni tam mają jeszcze polityków, którym na tym zależy i
          umieją zrobić wszystko, żeby byli miastem dominującym /TVP 3, NSA/ a u nas
          tylko się mówi, mówi, mówi....i tak oby do następnych wyborów. Pozdrawiam
          naszych uzdolnionych włodarzy i radnych!
          • Gość: Piter Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 06.03.05, 21:11
            Moim zdaniem jest to sprawa priorytetowa zarówno dla pani prezydent jak i
            radnych /dziwię się, że oni w ogóle już nic nie robią w tej sprawie/ nawet
            ważniejsza od budowy tych nieszczęsnych basenów ponieważ jak będą tereny
            inwestycyjne to przyjdą firmy z kapitałem i wtedy nawet z budżetu miasta
            bedzie nas stać na postawienie nie tylko basenów ale nawet całego centrum
            rekreacyjnego z halą sportowo-widowiskową z prawdziwego zdarzenia bo takiej też
            u nas nie ma. Ale czy kogoś to obchodzi....
          • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.89.17.tisdip.tiscali.de 06.03.05, 21:14
            Popieram Cie,ale co z tego?
            Jak wymusic na tych "walkoniach" jakies dzialanie?
            O polaczeniu klepia od czasow listowskiego,tylko ze niestety na tym klepaniu sie
            konczy!!!
            Wszystko w tym miescie idzie jak po grudzie...
            Zmowa jakas czy co?
            Kiedy wreszcie bedzie normalnie,tz.minie ta dziwna nie moc,i wreszcie nastapi
            jakis rozwoj?
            Pozdrawiam ziomali:)
            • Gość: Karol Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.05, 21:34
              "Kiedy wreszcie bedzie normalnie,tz.minie ta dziwna nie moc,i wreszcie nastapi
              jakis rozwoj?"
              Chyba tylko wtedy, gdy np. Prezydent miasta zostanie aresztowany i wówczas by
              nie odpaść w referendum weźmie się do roboty by przypodobać się wyborcom.

Pozdrawiam:)

Ps. miło,. że kontynułowany jest ten wątek, im więcej wpisów tym może bardziej
              zainteresuje ta sprawa naszych notabli:) It's joke;)
              • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 07.03.05, 00:14
                Witam!

Zasypujmy e-mail'ami redakcje gazet oraz stacji radiowych. Im więcej wpisów tym
                większe prawdopodobieństwo, że teamat znowu odżyje w mediach. Media=4władza.
                Oto strony gdzie znajdziecie adresy e-mail'owe do redakcji:
                www.zachod.pl
                www.rzg.pl
                www.gazetalubuska.pl
                miasta.gazeta.pl/zielonagora/0,0.html
                www.index.zgora.pl
                www.copiszczy.pl
                www.mojagazeta.pl
                Miłego pisania!!!!!!
    • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.69.196.tisdip.tiscali.de 08.03.05, 23:25
      Szanowny kolejarzu_zg,30.11.04 chwaliles sie ze mieszkasz we Francji,
      probowales zaszczepic F rozwiazania na nasz grunt,komunikacja,baseny,granice
      miasta...
      Jesli niedostrzegasz roznicy w polozeniu miast (ponad 1000 km) to dostrzez
      przynajmniej w ludzkiej mentalnosci i tutejszych realiach.
      Nie siej fermentu,
      zapewniam Cie ze w kraju sasiednim (od 60 km) w granicach miast,pasa sie
      kozy,owce,konie i nikomu to nieprzeszkadza :).
      Dlaczego wiec mialoby draznic Ciebie,jakies kompleksy?
      Jesli swym doswiadczeniem (bo przeciez "sie bywalo") nie chcesz pomoc,to choc
      nie przeszkadzaj.
      Bez obrazy,przylacz sie do nas.
      Pozdrawiam
      • Gość: piter Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.03.05, 00:54
        A czy nie wolno już mieć własnego zdania? Czy każdy kto myśli inaczej "sieje
        ferment"? Ja akurat popieram zdanie kolejarza i szczerze mówiąc coraz bardziej
        zaczynam odnosić wrażenie, że większości z krzyczących chodzi tylko o to by
        dokopać pewnemu miastu na literę G ;) Szkoda, że nie biorą pod uwagę tego, że
        ZG stanie się wtedy pośmiewiskiem całej Polski. Szóste miasto pod względem
        wielkości w tym 54% powierzchni to las :D
        • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.69.196.tisdip.tiscali.de 09.03.05, 02:28
          Czy miasto na litere G,to Gliwice?
          O jakim dokopywaniu mowisz?
          Pisalismy kiedys o zabudowie,pamietasz?
          Ty chcesz mrowkowce,ja nie i nic nie "siales"...
          A sprawa "posmiewiska",no pewnie CALA POLSKA CZEKA,nie maja nic wazniejszego na
          glowie jak liczyc drzewa w ZG.Co to za argument? Jest czym sie przejmowac :)
          Kazde miasto ma cos,co mozna "wysmiac" od Warszawy po Kozia Wolke,
          Ty forsoj swoja likwidacje dzialek a ja poszerzenie granic...
          Jedno drugiemu nieprzeszkadza,obie sprawy sa konieczne.

• Gość: piter Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.03.05, 14:52
            Doskonale wiesz, że chodziło mi o Gorzów.
            Co do "mrówkowców" to przeczytaj jeszcze raz moje posty. Pisałem coś całkiem
            innego.
            W chwili obecnej połowę powierzchni miasta stanowią lasy. Pytam się Ciebie. Po
            co nam dodatkowe 130 km2 lasów i użytków rolnych?
            Zagospodarujmy maksymalnie miasto, potem przesuwajmy granice ale stopniowo!
            • Gość: zg Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 09.03.05, 16:27
              Przesuńmy narazie granice o Przylep, Drzonkow, Racule cala gmina to zaduzo!!!
              Juz wspominalem ze urzedasy z gminy zaproponowali taki pomysl"cala gmina albo
              nic" aby utrudnić połaczenie!
              Do tego czasu mozna rozgladac sie za terenami wokol miasta i w miescie oraz
              niestety ale trzeba znaleść kawalek lasu ktory bedzie najlepiej sie nadawal na
              wycinkę-to wszystko do czasu polaczenia bo to potrwa a czasu nie mamy!!!
              Ps. co to jest na tej Żródlanej?????? Pustynia?? w samym mieście mamy kurcze
              pustynie!!!
            • Gość: Karol Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.05, 16:44
              A czemu upierasz się tak przy tym zagęszczaniu miasta? Jak będziemy tak myśleć
              i robić to stworzymy tu miniaturę Pekinu;) Przecież w razie "W" muszą tu też
              znaleźć się miejsca w przyszłości na miejsca rekreacyjne, jak np. parki itp.
              Jestem skłonny pomyśleć, że jeszcze trochę i dojdziecie do wniosku, że jest
              kilka parków w mieście, w których można zrobić miejsca na inwestycje...
              • Gość: zg Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 09.03.05, 17:48
                Nie ja rowniez popieram pomysl polaczenia gminy!!!!!!
                Mowie tylko ze sami widzicie jak to sie wlecze wiec trzeba szukac juz teraz
                alternatywnych rozwiazan!!!
                Teren na Zrodlanej wyglada strasznie i trzeba tam zrobic pozadek! Urbanista nei
                jestem ale wydaje mi sie ze powinna powstac tam prawdziwa droga i osiedle ktore
                laczylo by Zastalowskie z ul. Strumykowa, no ale to juz moje fantazje he:)
    • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.75.246.tisdip.tiscali.de 10.03.05, 03:24
      Jedne miasta maja haldy,inne tereny zalewowe a my mozemy miec LASY!
      To mysle godne pozazdroszczenia,nie kazdy moze miec,choc wielu chcialoby...
      Wroclaw ma np.las Mokrzanski a my mielibysmy np.Zatonski-tez ladnie:)
      A i dzialki ogrodnicze sa plucami miasta,terenow gmina ma dosc.
      Rozwijajmy sie,budujmy w strone Sulechowa i Soli to kierunek ROZWOJU!
      Nisko i na duzej powiezchni-sprawdzone i funkcjonuje!
    • Gość: st.kisielin Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.alpi / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:54
      wymienie plusy i minusy połaczenia z punktu widzenia mieszkanca gminy;
      PLUSY
      - tansze bilety autobusowe,
      - moze wreszcie lepsze drogi wew.?, my na swojej uliczce czekamy już 30 lat na
      jakąkolwiek drogę niebłotną,
      - moze kanaliza?
      - moze więcej lamp?
      MINUSY
      -WYŻSZE PODATKI!!!!!
      zauwazcie że wiekszość plusów to pobożne życzenia, a minus choć jeden, ale
      dajacy po kieszeni
      • Gość: piter Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.05, 17:15
        Rozbij minusy, a właściwie minus na czynniki pierwsze. Udowodnij, że to prawda.
        Liczby, liczby...
      • Gość: Nw. Kisielin Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 22:31
        Decyzje już zapadły, kanalizacje Nowego i Starego Kisielina oraz Przylepu będą
        robione już teraz (do tego nic nie ma sprawa likwidacji Gminy). Obeszło się bez
        użerania z Władzą jak to muszą robić mieszkańcy Chynowa. Tańsze bilety
        autobusowe? Rozumiem!!! Po zmianie granic administracyjnych autobusy będą mniej
        zużywac paliwa :))))). Pozdro.
      • Gość: Karol Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.03.05, 11:42
        Wreszcie ktoś napisał coś konkretniejszego.
        Ciekawe, czy faktycznie byłyby niższe bilety... osobiście nie mam pewności. Co
        do podatków słyszałem odwrotnie, były by niższe choć bie upieram się przy mojej
        tezie.
        Jak widać bardzo mało wiemy. Niestety nikt poza forumowiczami nie bardzo kwapi
        się do tego tematu:)

Pozdrawiam
      • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 13.03.05, 12:05
        Witaj Gościu portalu: st.kisielin!

Dzięki, że zabrałeś głos w tej sprawie. Do tej pory z gminy wypowiadał
        się "Racula". Połączenie niesie za sobą na pewno wiele plusów i minusów. Z tymi
        podatkami to nie do końca jestem pewien czy będą w gminie wyższe. Rok temu
        włodarze miasta przedstawiali tabele z różnicami opłat gminy i miasta. Część
        opłat jest niższa w gminie część w mieście. W sumie wychodziło po równo.
        Samo połączenie jest koniecznością, wiesz na pewno, że wielu mieszkańców
        Starego czy Nowego Kisielina pracuje w Zielonej Górze. Praktycznie od dawna
        tworzymy jeden organizm. Robimy zakupy w tych samych marketach, pracujemy w
        jednym mieście, chodzimy do tych samych kin lub knajp, ale niestety potencjalni
        inwestorzy chcą ulokować swoje firmy w granicach miasta ZG. Więc, trzeba
        powiększyć miasto, aby inwestor ulokował np. firmę w ZG w Dzielnicy Stary
        Kisielin. Większe miasto = więcej inwestycji = więcej miejsc pracy.
        Pozdrawiam!
        • Gość: Łężyca Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 23:12
          Zielona Góra już inwestuje u nas od dawna.
          Mamy już: Miejską Oczyszczalnię Ścieków (przed laty ówczesny Prezydent ZG
          publicznie obiecywał nam że na koszt miasta skanalizuje Łężycę, chodziło mu o
          to żeby nie było protestów przeciwko tej inwestycji. O obietnicach następni
          zapomnieli a u nas kursują przez wieś przeciekające szambowozy). W Raculi mają
          Miejskie Składowisko Odpadów a teraz zrobią jeszcze Spalarnię Odpadów, mówią że
          będzie przy Wrocławskiej krematorium (uwaga-zachodnie wiatry i fetorek niczego
          sobie). Jest tam jeszcze Miejska Izba Wytrzeżwień. Zrobią pewnie u nas jeszcze
          Cmentarz dla ZG bo przy Wrocławskiej jest ciasno i "miasto się dusi". Brawo!
          Tak trzymać! Tylko, że wy po prostu nam śmirdzicie.
          • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 14.03.05, 06:58
            Łężyca, co to ma wspólnego z połączeniem, skoro te "inwestycje" (oczyszczalnia,
            składowisko odpadów) już istnieją. One powstały na bazie porozumienia miasta i
            gminy. Nowy cmentarz będzie się mieścił po drugiej stronie ul. Wroclawskiej.
            Miasto ma jeszcze 2 cmentarze (Jędrzychów i Chynów). Jeżeli mówisz, że miasto
            ci śmierdzi, to dlaczego do niego przyjeżdzasz do pracy i po zakupy. Pracuj i
            kupuj w Łężycy. Dlaczego mieszkańcy osiedla Czarkowo nie chcą należeć do Łężycy
            a chcą do miasta? Czarkowo stało się znaczącą grupą mieszkańców Łężycy.
            Pozdrawiam!
            • Gość: piter Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.03.05, 11:25
              Z tym chyba dwublokowym Czarkowem to chyba Cię poniosło ;)
              • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 14.03.05, 18:53
                Gość portalu: piter napisał(a):

> Z tym chyba dwublokowym Czarkowem to chyba Cię poniosło ;)

He he, no może troszeczkę. Ostatnio odwiedziłem tam kumpla. Trzeci blok już
                jest zamieszkany. Jedna klatka schodowa takiego bloku = 8 domów we wsi. Blok ma
                chyba z 4 lub 5 klatek. Także w takim jednym bloku mieszka sporo rodzin.
        • Gość: zorientowany Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:20
          Myślę, że inwestorom jest wszystko jedno czy to jest miasto czy wieś. Generalnie
          chodzi o infrastrukturę techniczną (drogi, energia, media) i tereny a tych nie
          posiada ani miasto ani gmina. Musielibyśmy wyciąć okoliczne lasy by te tereny
          uzyskać a te należą do okolicznych nadleśnictw i koło się zamknęło.
      • marcin_zielonagora Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 14.03.05, 11:06
        Nie mogę znaleźć na stronie internetoej UM w Zielonej Górze zestawienia podatków
        w gminie ZG i mieście ZG (a wiem że kiedyś takie coś tam było). Wówczas
        przeważająca część podatków była niższa w mieście. Ale jak widać bardzo trudno
        jest zmienić stereotypy ludzi zamieszkujących gminę. Nie twierdzę że ewentualne
        połączenie spowoduje, że wszyscy będą szczęśliwi, ale przecież powinniśmy
        wszyscy razem dbać o rozwój ZG. Przecież to od tego miasta zależy, jak będzie
        się żyło w gminie. Wiele osób tutaj pracuje, robi zakupy itd.
        • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 14.03.05, 11:54
          Marcin, tabele porównawcze były w Wyborczej bądź Lubuskiej z 1,5 roku temu.
          Niestety nie znalałem ich w archiwach tych gazet.
          Z tego co pamiętam część opłat była wyższa w gminie, część w mieście. W sumie
          kwoty są zbliżone.
          Pozdrawiam!
          • marcin_zielonagora Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 14.03.05, 21:28
            Była też na stronie UM w ZG ale już nie ma. Nie wiem dlaczego.
      • marcin_zielonagora Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 14.03.05, 11:13
        I jeszcze jedna prośba do "st.kisielin". Jeśli nie potrafisz podać liczb
        dotyczących podatków, albo jeśli nie wiesz jaka jest prawda, to nie pisz takich
        haseł na forum. Wprowadzasz tylko zamieszanie. Ja powiedziałem że w 2004 roku
        większość podatków była niższa w mieście (widziałem zestawienie którego teraz
        nie mogę znaleźć). Wchodząc na stronę gminy ZG też nie ma nic o wysokości
        podatków (bardzo profesjonalne, nie sądzicie?). Nie znam danych za 2005 rok, ale
        nie sądzę, żeby nagle wszystkie podatki w mieście powzrastały. No chyba że
        "st.kisielin" opiera się na danych liczbowych, to w porządku, jeśli ma taką
        możliwość to niech zamieści to zestawienie na forum, bo ja niestety nie mogę go
        znaleźć. Pozdrawiam.
        • Gość: st.kisielin Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.alpi / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:15
          jeśli chodzi o dane liczbowe , to wiem na pewno, ze za mieszkanie w mieście ok.
          50 m.placi sie niewiele niższy podatek niż za 200m. dom w kisielinie. jeśli
          ktoś ma tabele , zestawienia itp. to chętnie obejrzę. Natomiast bilet do
          kisielina kosztuje 3.20, a tak samo jak np. do słonego , a z os. Pomorskiego do
          nas jest naprawdę b. blisko.
          • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 14.03.05, 19:02
            Gość portalu: st.kisielin napisał(a):

> jeśli chodzi o dane liczbowe , to wiem na pewno, ze za mieszkanie w mieście
            ok.
            > 50 m.placi sie niewiele niższy podatek niż za 200m. dom w kisielinie. jeśli
            > ktoś ma tabele , zestawienia itp. to chętnie obejrzę. Natomiast bilet do
            > kisielina kosztuje 3.20, a tak samo jak np. do słonego , a z os. Pomorskiego
            do nas jest naprawdę b. blisko.

Owszem masz rację mieszkania w blokach są drogie w utrzymaniu. Inaczej wygląda
            sprawa domków w mieście. Mają niekiedy niższe opłaty niż w bloku. Także możesz
            być spokojny, znaczących podwyżek na pewno nie będziesz miał. Za to może po
            połączeniu znajdzie się jakaś brytyjska fabryka czekoladek, która umieści się
            gdzieś pośrodku Starego i Nowgo Kisielina, zatrudni 100 osób i bezrobocie
            spadnie. Brytyjczycy chcieli postawić fabrykę w granicach miasta ZG.
            Pozdrawiam!
            • Gość: Raculanin Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:19
              A moze ktos potrafilby okreslic ewentualne róznice w podatkach miedzy gmina
              wiejska a miastem. Czy sa one az tak wielkie? Jezeli ktos wie to niech poda
              przykladowa roznice w zlotych w skali roku.

PS. Ja jestem za polaczeniem, ale madrym i przemyslanym. Musimy rozmawiac i
              DZIALAC!
              • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.95.195.tisdip.tiscali.de 14.03.05, 21:36
                No wlasnie,czekamy z niecierpliwoscia na jakies konstrukcyjne dzialania w
                sprawie polaczenia:)
                Pozdrawiam wszystkich wytrwalych:)
              • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 14.03.05, 21:46
                Gość portalu: Raculanin napisał(a):

> A moze ktos potrafilby okreslic ewentualne róznice w podatkach miedzy gmina
                > wiejska a miastem. Czy sa one az tak wielkie? Jezeli ktos wie to niech poda
                > przykladowa roznice w zlotych w skali roku.

Tak jak wcześniej wspomniałem, 1,5 roku temu w lokalnej gazecie widziałem
                tabelę porównawczą. Opłaty były podobne. Niestety nie mogę w internecie
                odszukać tych zestawień. Jak coś znajdę umieszczę link.
                Pozdrawiam!
      • Gość: zorientowany Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:56
        wymienie plusy i minusy połaczenia z punktu widzenia mieszkanca gminy;
        PLUSY
        - tansze bilety autobusowe,( bzdura odległość i ilość pasażerów nie zmieni się,
        jedynie mieszkańcy miasta mogą zwiększyć dotację do biletów autobusowych - a
        zrobią to?)
        - moze wreszcie lepsze drogi wew.?, my na swojej uliczce czekamy już 30 lat na
        jakąkolwiek drogę niebłotną, ( jak nie będzie uzbrojenia w ulicach i
        infrastruktury we wszystkich miejscowościach nie będzie dobrych dróg bo tylko
        fleja buduje i burzy marnując pieniądze podatników mając tak skromny budżet na
        inwestycje jaki ma gmina)
        - moze kanaliza? (obejrzyj Wieloletni Program Inwestycyjny gminy)
        - moze więcej lamp? (a wiesz ile lamp każdego roku jest dostawianych i ile to
        kosztuje a w związku z tym czy można wszystko zrobić na raz?) W mieście jedną
        lampą oświetlisz wejście do kilkudziesięcio-rodzinnego bloku a na wsi do kilku
        lub jednego domu.
        MINUSY
        -WYŻSZE PODATKI!!!!! - opłata roczna za dom na 8 arowej działce wynosi ok. 200
        zł ! Czy to jest minus?
        - liwkidacja szkół w Zawadzie, St. Kisielinie, Ochli (zwolnienie nauczycieli),
        - likwidacja dowozu uczniów do szkół (7 szkół w tym dwa gimnazja), uczniowie na
        swój koszt dojeżdżający do szkoły a wiele rodzin na wsiach nie stać na bilety
        (rodziny po pegeerowskie N. Kisielin, Stożne, Marzęcin),
        - likwidacja OSP (Ochotnicza Straż Pożarna),
        - likwidacja rad sołeckich i sołtysów - lokalnych liderów aktywności,
        - likwidacja punktów bibliotecznych (koszty utrzymania przeszłyby na bibliotekę
        wojewódzką a ta za bogata nie jest)
        zauwazcie że wiekszość plusów to pobożne życzenia, a minus choć jeden, ale
        dajacy po kieszeni
        Tak więc tych minusów a'vista wymieniając jest więcej a większość ma charakter
        społeczny i socjalny.
        • marekkl Do Zorientowanego 16.03.05, 15:36
          Gość portalu: zorientowany napisał(a):
          > wymienie plusy i minusy połaczenia z punktu widzenia mieszkanca gminy;
          > PLUSY: tansze bilety autobusowe,( bzdura odległość i ilość pasażerów nie
          zmieni się,jedynie mieszkańcy miasta mogą zwiększyć dotację do biletów
          autobusowych - a zrobią to?)

- w planach jest dotacja miejska do biletów dla mieszkańców obecnej gminy
          (obecnie gmina w jakimś stopniu dokłada do biletów- widocznie mało:)

> - moze wreszcie lepsze drogi wew.?, my na swojej uliczce czekamy już 30 lat na
          > jakąkolwiek drogę niebłotną, ( jak nie będzie uzbrojenia w ulicach i
          > infrastruktury we wszystkich miejscowościach nie będzie dobrych dróg bo tylko
          > fleja buduje i burzy marnując pieniądze podatników mając tak skromny budżet na
          > inwestycje jaki ma gmina)
          > - moze kanaliza? (obejrzyj Wieloletni Program Inwestycyjny gminy)

- Po połączeniu od razu nikt ne zbuduje wszystkich dróg, jest to kwestia 3-4 lat
          miasto będzie mogło skorzystać z dotacji na budowę kanalizacji i na drogi.

> - moze więcej lamp? (a wiesz ile lamp każdego roku jest dostawianych i ile to
          > kosztuje a w związku z tym czy można wszystko zrobić na raz?) W mieście jedną
          > lampą oświetlisz wejście do kilkudziesięcio-rodzinnego bloku a na wsi do kilku
          > lub jednego domu.

- oświetlenie ulic nie powinno stanowić problemu dla miasta;

> MINUSY
          > -WYŻSZE PODATKI!!!!! - opłata roczna za dom na 8 arowej działce wynosi ok. 200
          > zł ! Czy to jest minus?

- Z porównawczych tabel opłat (publikowały je lokalne gazety)wynika, że podatki
          są zbliżone

> - liwkidacja szkół w Zawadzie, St. Kisielinie, Ochli (zwolnienie nauczycieli),
          > - likwidacja dowozu uczniów do szkół (7 szkół w tym dwa gimnazja), uczniowie
          na swój koszt dojeżdżający do szkoły a wiele rodzin na wsiach nie stać na bilety
          > (rodziny po pegeerowskie N. Kisielin, Stożne, Marzęcin)

- wypowiadasz się jak nauczyciel zatrudniony w gminie, nikt nie mówił o
          likwidacji szkół!!!! Tylko nauczyciele stracą dodatek wiejski:)

> - likwidacja OSP (Ochotnicza Straż Pożarna),
          > - likwidacja rad sołeckich i sołtysów - lokalnych liderów aktywności,

- w razie likwidacji w ich miejsce mogą powstać inne "instytucje", ale kto Ci
          powiedział że takie likwidacje nastąpią?

> - likwidacja punktów bibliotecznych (koszty utrzymania przeszłyby na
          bibliotekę wojewódzką a ta za bogata nie jest)

myślę, że tu się mylisz, w mieście jest wiele punktów bibliotecznych, także i
          te w obecnej gminie pozostaną;

Uważam, że "lokalne władze" za mało informują o plusach i minusach połączenia.
          Władze miejskie są za LENIWE, a gminne BOJĄ SIĘ UTRATY SWOICH DOCHODOWYCH
          STANOWISK. Także nim dojdzie do połączenia minie pare lat...
          Pozdrawiam!
          • Gość: Piterek Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 16.03.05, 20:28
            To są normalne jaja, że tyle czasu piszemy na forum a dalej nie ma żadnego
            oddźwięku od tych, od których wszystko zależy. Szkoda,że od dłuższego czasu tego
            tematu nie podejmują też zielonogórscy dziennikarze. Tak więc jesteśmy sami i
            niewiele możemy zrobić. Jednak chciałbym tym wszystkim nieudolnym ważniakom
            przypomnieć, że to od nas zależy kogo będziemy wybierać do Rady Miasta i na
            Urząd Prezydenta i wtedy na pewno przypomnimy sobie kto i co zrobił w tej dla
            miasta priorytetowej sprawie. Tak więc aby do wyborów!
          • Gość: zorientowany Re: Do Zorientowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:39
            Gość portalu: zorientowany napisał(a):
            > wymienie plusy i minusy połaczenia z punktu widzenia mieszkańca gminy;
            > PLUSY: tańsze bilety autobusowe,( bzdura odległość i ilość pasażerów nie
            zmieni się,jedynie mieszkańcy miasta mogą zwiększyć dotację do biletów
            autobusowych - a zrobią to?)

- w planach jest dotacja miejska do biletów dla mieszkańców obecnej gminy
            (obecnie gmina w jakimś stopniu dokłada do biletów- widocznie mało:)

odp.: mieszkańcy gminy jeżdżą po kosztach wyliczonych przez MZK bez dopłat!

> - może wreszcie lepsze drogi wew.?, my na swojej uliczce czekamy już 30 lat na
            > jakąkolwiek drogę niebłotną, ( jak nie będzie uzbrojenia w ulicach i
            > infrastruktury we wszystkich miejscowościach nie będzie dobrych dróg bo tylko
            > fleja buduje i burzy marnując pieniądze podatników mając tak skromny budżet na
            > inwestycje jaki ma gmina)
            > - może kanaliza? (obejrzyj Wieloletni Program Inwestycyjny gminy)

- Po połączeniu od razu nikt ne zbuduje wszystkich dróg, jest to kwestia 3-4 lat
            miasto będzie mogło skorzystać z dotacji na budowę kanalizacji i na drogi.

odp.: kwestią 10 lat jest uzbrojenie terenów w drogach (w gminie jest ich ponad
            100 km)w takie media jak np. kanalizacja, gdy to będzie zrobione wówczas można
            kłaść dowolną nawierzchnię :(

> - może więcej lamp? (a wiesz ile lamp każdego roku jest dostawianych i ile to
            > kosztuje a w związku z tym czy można wszystko zrobić na raz?) W mieście jedną
            > lampą oświetlisz wejście do kilkudziesięcio-rodzinnego bloku a na wsi do kilku
            > lub jednego domu.

- oświetlenie ulic nie powinno stanowić problemu dla miasta;
            odp: to się zgadza ale są to nakłady również związane z zagospodarowaniem dróg.
            > MINUSY
            > -WYŻSZE PODATKI!!!!! - opłata roczna za dom na 8 arowej działce wynosi ok. 200
            > zł ! Czy to jest minus?

- Z porównawczych tabel opłat (publikowały je lokalne gazety)wynika, że podatki
            są zbliżone

odp: poczekaj na kataster a zdziwisz się jakie podatki zapłacimy w mieście a
            jakie na wsi dla porównywalnych nieruchomości.

> - liwkidacja szkół w Zawadzie, St. Kisielinie, Ochli (zwolnienie nauczycieli),
            > - likwidacja dowozu uczniów do szkół (7 szkół w tym dwa gimnazja), uczniowie
            na swój koszt dojeżdżający do szkoły a wiele rodzin na wsiach nie stać na bilety
            > (rodziny po pegeerowskie N. Kisielin, Stożne, Marzęcin)

- wypowiadasz się jak nauczyciel zatrudniony w gminie, nikt nie mówił o
            likwidacji szkół!!!! Tylko nauczyciele stracą dodatek wiejski:)

odp: stracą ten dodatek to fakt, ale jest to zaledwie kilkadziesiąt złotych a o
            likwidacji szkół zadecyduje: odległość szkół od innych w tej samej jednostce
            administracyjnej co wykazałem wyżej oraz rachunek ekonomiczny, o który spierają
            się radni miejscy w przypadkun np. gminazjum nr 3 jak również demografia.
            > - likwidacja OSP (Ochotnicza Straż Pożarna),
            > - likwidacja rad sołeckich i sołtysów - lokalnych liderów aktywności,

- w razie likwidacji w ich miejsce mogą powstać inne "instytucje", ale kto Ci
            powiedział że takie likwidacje nastąpią?

odp: statut miasta nie przewiduje istnienia rad sołecki, są tylko rady osiedlowe
            a jak one działają to widać, na funkcjonowanie OSP idą pieniądze podatników z
            budżetu gminy a na utrzymanie zawodowej straży pożarnej z budżetu centralnego,
            czy uważasz, że będzie sens wydatkowania pieniędzy na OSP z budżetu miasta skoro
            jest straż zawodowa?

> - likwidacja punktów bibliotecznych (koszty utrzymania przeszłyby na
            bibliotekę wojewódzką a ta za bogata nie jest)

myślę, że tu się mylisz, w mieście jest wiele punktów bibliotecznych, także i
            te w obecnej gminie pozostaną;

odp: zauważ na jaką liczbę mieszkańców przeliczane jest ich funkcjonowanie. Tego
            efektu na wsi nie uzyskasz i dalej będzie kłaniał się nam rachunek ekonomiczny.

Uważam, że "lokalne władze" za mało informują o plusach i minusach połączenia.
            Władze miejskie są za LENIWE, a gminne BOJĄ SIĘ UTRATY SWOICH DOCHODOWYCH
            STANOWISK. Także nim dojdzie do połączenia minie pare lat...
            Pozdrawiam!

odp: władze miejskie mogą tylko proponować połączenie i wykazywać maksimum
            inicjatywy dla wspólnych działań ale jest to już wola "polityczna" i
            merytoryczna by taką współpracę podjąć. Na początek najlepiej byłoby przejść na
            działania wspólne w tych dziedzinach życia, które dają się zidentyfikować jako
            wspólne np: oświata, sport młodzieży szkolnej, turystyka i rekreacja itp..
            Co do władz gminnych (urzędników) to wszystko zależy od woli mieszkańców, którzy
            mogą przedstawiać swoje racje na zebraniach wiejskich i występować z
            odpowiednimi inicjatywami. Część z nich na pewno zostanie (urzędników), a wójt
            jest wybierany w wyborach bezpośrednich więc nie ma patentu na utrzymanie
            urzędu, zależy od woli wyborców.
            Jest jeszcze jeden problem z rolnikami: w mieście nie wolno prowadzić hodowli
            zwierząt a taka na terenie gminy jest prowadzona, rolnicy dostają też dopłaty do
            swoich gospodarstw z UE niektórzy nawet otrzymają renty strukturalne.

Serdecznie pozdrawiam
            • marekkl Re: Do Zorientowanego 17.03.05, 13:10
              Zorientowany,

Władze gminne i miejskie powinny omówić wiele spraw, jeszcze przed referendum.
              Przecież można rozwiązać sprawę rolników, aby mogli na podobnych warunkach co
              obecnie hodować zwierzęta. Gdy mieszkańcy będą bardziej doinformowani, może
              będzie mniej obaw.

Pozdrawiam:)
              • kolejarz_zg Re: Do Zorientowanego 17.03.05, 14:07
                Zorientowany ma calkowita racje.

Wlaczenie calej gminy to poroniony pomysl.

pozdro
                • Gość: zg Re: Do Zorientowanego IP: *.ztpnet.pl 17.03.05, 14:40
                  Polaczenie musi sie odbywac stopniowo!!! Przeciez ze wszystkimi problemami na
                  miasto na raz sobie nie poradzi!
                • marekkl Re: Do Zorientowanego 17.03.05, 15:55
                  kolejarz_zg napisał:

> Zorientowany ma calkowita racje.

-Zorientowany ma wiele obaw, ponieważ nikt do końca nie wyjaśnił jakie "efekty
                  uboczne" przyniesie połączenie.

> Wlaczenie calej gminy to poroniony pomysl.

- O tym nasz kolega nie pisał, ale masz rację, przyłączenie całej gminy nie
                  jest korzystne dla miasta, lepiej połączyć się z sąsiadującymi wioskami.

Pozdrawiam :)

• Gość: zorientowany Re: część gminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 12:19
                    Witam.
                    Propozycja połączenia się z sąsiednimi wioskami jest ok dla miasta ale rozbija
                    wewnętrzną strukturę gminy i uniemożliwi jej zrównoważony rozwój. Najbliżej
                    miasta położone są wioski o największej liczbie ludności, których potrzeby są
                    też największe. Również miasto nie będzie w stanie w krótkim okresie czasu
                    sprostać ich potrzebom. Także powierzchnia, o którą chodzi w przetargu na
                    największe miasto woj. lubuskiego będzie jeszcze za mała a przyłączone zostaną
                    praktycznie same lasy z zabudowaniami wsi - wyjątek os. Czarkowo w Łężycy ale
                    tam głównym właścicielem terenów inwestycyjnych jest Agencja Nieruchomości Rolnych.
                    Pozdrawiam
    • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.95.84.tisdip.tiscali.de 19.03.05, 00:15
      Do "zg" z 17.03 -16.46
      Glos spoleczenstwa mamy na forum,tylko ze z tego niestety NIC NIE WYNIKA!!!
      Jak zmobilizujesz ludzi do wyjscia na glosowanie,skoro MALO KTO wierzy ze jego
      glos COS jeszcze znaczy ???
      Jaka gwarancja ze referendum spowoduje polaczenie ???

Polska "demokracja" polega niestety na innych zasadach:)
      (patrz referendum w FG)

pozdrawiam wytrwalych
    • Gość: falubaz Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 07:39
      Bądźmy wytrwali, ten temat nie może zniknąć!
    • Gość: zorientowany Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 12:10
      Oj Karol, odsyłam Ciebie do dyskusji na temat połączenia, która odbywa się w
      innym wątku na forum. Inwestorom wszystko jedno gdzie się lokalizują byle rynek
      pracy i zbytu był osiągalny bez problemów (czytaj: drogi, media, ludzie do pracy
      itp.).
      • Gość: falubaz Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:51
        temat umiera....
        • Gość: zg Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 11.04.05, 14:06
          W Bydgoszczy tez sie za to biora ale im pewnie wyjdzie w 2lata a nam i za 10lat
          beda tylko obiecanki cacanki:(
          • Gość: mimi Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.54.78.39.tisdip.tiscali.de 13.04.05, 06:23
            Badz optymista,to napewno nastapi w TYM WIEKU :)
            niestety :(((((
    • marekkl Połączenie 05.05.05, 22:56
      Przypominam nie tak dawno gorący temat. Niestety włodarze oraz media nie
      interesują się tym tematem. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na wysłane e-
      mail'e do lokalnych gazet. Dlaczego jest tak cicho w tej sprawie???

Pozdrawiam!
      • Gość: zg Re: Połączenie IP: *.ztpnet.pl 05.05.05, 23:02
        Moze jak eksportujemy Wadima z NS to sie cos ruszy!!!
        Teraz cisza bo wszyscy maja w dupie rozwuj miasta i licza sie tylko uklady i
        kasa!!!!
        • marekkl Re: Połączenie 05.05.05, 23:10
          W sumie dla Nowej Soli, która rozwija się w kierunku Zielonej Góry (ul.
          Zielonogórska prawie styka się z Otyniem)oraz Sulechowa, korzystne jest, aby ZG
          poszerzyła swe granice jak najszybciej. Będzie nam "bliżej" do siebie, a co za
          tym idzie może staniemy się prawdziwym Trójmiastem.

Pozdrawiam!

PS.
          ....a może Wadim wpłynie na przyspieszenie powiększenia ZG w imię silnego
          Trójmiasta:)
          • Gość: zg Re: Połączenie IP: *.ztpnet.pl 05.05.05, 23:47
            Oczywiscie chodzilo mi o importowanie Wadima hehe:)
            No Wadim tu nic sam nie zdziala a juz napewno jako prezydent NS
            He powinien przejsc do ZG potem do Sulechowa i znowu do NS moze wtedy cos sie
            ruszy:)
            Tylko nie mozna wysylac im nasza pania prezydent!!
    • Gość: ala Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.com / 82.177.166.* 06.05.05, 12:40
    • marekkl ponowne zainteresowanie miasta? 22.05.05, 10:21
      www.rzg.pl/info.php?id=392
      tekst z wiadomości Radia Zielona Góra:

Dyskusja o połączeniu

2005-05-20
      Miasto chce przyspieszyć połączenie z gminą Zielona Góra. W tym celu w ratuszu
      spotkali się dzisiaj przewodniczący komisji Rady Miasta Zielona Góra i miejscy
      urzędnicy. W przygotowaniu są spotkania z mieszkańcami gminy.

„Chodzi o to, by z działań społecznych przejść już na poziom formalny” - mówi
      przewodniczący Rady Miasta Lesław Batkowski dodając, że „diabeł tkwi w
      szczegółach”, które trzeba dopracować. Wymienia tu m.in. podatki, sprawę
      Ochotniczej Straży Pożarnej czy komunikacji miejskiej. Według Lesława
      Batkowskiego podstawową i najważniejszą na tym etapie sprawą jest
      zorganizowanie w okolicznych miejscowościach spotkań z mieszkańcami i
      przekonanie ich, że połączenie będzie dla nich dobre. A urzędnicy zaznaczają że
      mieszkańcy gminy nie stracą – bo połączenie oznacza lepsze drogi i uzbrojenie
      terenów. Perspektywa połączenia jest jednak odległa; może to nastąpić za kilka
      lat.

...może więc nasze forumowe ględzenie na ten temat oraz wysyłanie zapytań do
      poszczególnych instytucji nie poszło w las...

Pozdrawiam!
      • Gość: zielek Re: ponowne zainteresowanie miasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 10:30
        Oby polączyli się jak najszybciej!!!!
        • Gość: zg Re: ponowne zainteresowanie miasta? IP: *.ztpnet.pl 22.05.05, 12:21
          Oczywiscie przekonanie mieszkancow gminy bedzie najtrudniejsza rzecza.
          Wielu sie ze mna nie zgodzi i poleca zaraz wyzwiska ale wydaje mi sie ze duza
          czesc mieszkancow gminy mysli w sposob bardzo egoistyczny tz. czerpac z miasta
          ile sie da a samemu nic nie dac!!!
          • Gość: zielek Re: ponowne zainteresowanie miasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:43
            Święta prawda zg!!!!
            pzdro
          • Gość: dolnoślązak Re: ponowne zainteresowanie miasta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:48
            Wydaje mi się , że dla większości mieszkańców gminy jest to obojętne, odwrotnie
            dla siedzących na urzędniczych stołkach w UG. A nie są to chyba złe posadki?
            • Gość: zg Re: ponowne zainteresowanie miasta? IP: *.ztpnet.pl 22.05.05, 22:06
              Dla mieszkancow gminy nie jest to obojetne.
              Dla urzedasow z gminy tym bardzej:)
              Przeciez polaczenie miasta i Calej gminy to bzdura!!
              "ultimatum" jakie wylozyli urzedasy gminy "cala gmina albo nic" ma na celu
              opuznienie lub calkowite unemozliwienie przesuwania granic ZG!!
              Widzicie to?? Ja tak to widze.
              • marekkl Re: ponowne zainteresowanie miasta? 22.05.05, 22:18
                Zgadza się ZG, tak właśnie jest.
                Urzędaski gminne chcą odwlec połączenie o pare lat, ach ich kadencja się
                skończy. Bo teraz co by robili, na Kuroniówkę?
                Ktoś musi konkretnie rozwiązać ten problem. Najlepiej powołany do tego zadania
                przedstawiciel władz miejskich.
                Pozdrawiam!
                • Gość: zg Re: ponowne zainteresowanie miasta? IP: *.ztpnet.pl 22.05.05, 22:24
                  hehe tak tylko ze ich kadencja nie trwa 4lata
                  Rekordzisci piastuja urzedy od 1990r. a ich kampania wyborcza to hehehe ksiadz,
                  pare flaszek dla pijaczkow - zreszta co ja mowie na kogo glosowac jak jest 1
                  kandydat????????? Tak moi mili!! Zle to wyglada:(
    • Gość: ereee O tak !!! :)))))) IP: *.gorzow.mm.pl 23.05.05, 23:29
      Zielona góra połączy się wreszcie z gminą i stanie się pełnoprawnym
      powiatem :)))))))))))
      • Gość: zg Re: O tak !!! :)))))) IP: *.ztpnet.pl 23.05.05, 23:48
        buraku spadaj!!! Juz cie przywolalem do porzadku w innym wadku wiec daruj
        sobie!!!!!
        • Gość: eree Re: O tak !!! :)))))) IP: *.gorzow.mm.pl 23.05.05, 23:58
          No co ty !?! Naprawdę nie chcecie być miastem na prawach powiatu ? Nie wiesz
          ile to korzyści daje ? Może nawet się dorobicie jakiejś lini tramwajowej...
          Naprawdę warto !
          • Gość: zg Re: O tak !!! :)))))) IP: *.ztpnet.pl 24.05.05, 00:11
            spadaj zakompleksiony burku!!
            A te tramwaje wsadz sobie w dupe, tylko uwazaj bo to straszny zlom:)
            Ps. juz cie kur ica bierze ze gorzowek wcale nie taki weeeeeli jest:)
          • Gość: poi Re: O tak !!! :)))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 00:22
            Gość portalu: eree napisał(a):

> No co ty !?! Naprawdę nie chcecie być miastem na prawach powiatu ? Nie wiesz
            > ile to korzyści daje ? Może nawet się dorobicie jakiejś lini tramwajowej...
            > Naprawdę warto !

Nie uważasz że leczyć kompleksy jest lepiej u lekarza. Chcesz się jakoś
            dowartościować czy może za dużo piwa wypiłeś?
          • marekkl Do eree z Gorzowa 24.05.05, 15:58
            Nie zaśmiecaj człowieku tego wątku swoimi kompleksami. Zakładaj własne na forum
            Gorzowa. Chociaż z drugiej strony szkoda brudzić forum gorzowskie, tam też
            mieszkają normalni ludzie. Także albo rzeczowo dyskutuj, albo wogóle się nie
            udzielaj.

Pozdrawiam!
    • Gość: zg Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 24.05.05, 16:02
      Kazik spiewa:
      "do roboty!! jeb ne nieroby!!!!"
      • mialek Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 24.05.05, 21:32
        O co właściwie chodzi z tą fuzją. Dlaczego Zielona Góra ma być przyłączona do
        jakiejś gminy ? Przecież jest miastem powiatowym i to gmina powinna być
        przyłączona do Zielonej Góry. Zawsze to większe miasto przejmuje mniejsze, a
        nie odwrotnie.
        • Gość: zg Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 24.05.05, 22:10
          Widzisz jestes zaglupi zeby to zrozumiec ty zreczny gorzowski prowokatorze:)
          • Gość: zielek Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 08:19
            goszofiaki już srają ze strachu, bo koszufek będzie mniejszy niż Zielona Gora!!
            Mam tylko pytanie, po co kobylogórskie dzieci wchodzą na nasze forum? Musicie
            chyba wypasać kozy i krowy na wiejskich terenach koszufka, a nie zadawać
            pytania na forum stolicy województwa!!
            • Gość: zg Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 25.05.05, 10:37
              Te buraki nie powinny sie wypowiadac w tym temacie bo go nie znaja!!!!
              Ich ograniczone glowki zaprzata mysl ze Gorzow wcale nie taki weeeeeeeeelki
              jest bo ZG juz niedlugo bedzie wieksza!!!
              Akurat w ZG ludziwe nie mysla w ten sposob!! Widac to w tym watku, chodzi o
              pozyskanie terenow pod inwestycje (rowniez budownictwo mieszkanowe!!!)-zreszta
              najwyzszy juz czas!!!
              Ps. Podobno wieeeeeeeeelki Gorzow juz ma plany w "odwecie" heeh przesunac swoje
              granice(znowu) hmmm biedny Szczecin:( PZDR
              • Gość: zielek Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 16:34
                mam nadzieję, że mówienie teraz o połączeniu nie jest kiełbasą wyborczą!!
                do roboty urzędasy, bo jak nie to taczki czekają!!!
    • marekkl mniejsza ZG? 01.06.05, 21:29
      Zamiast rozszerzać się miasto może się zmniejszyć!!!

www.rzg.pl/info.php?id=499
      Nie chcą mieszkać w Zielonej Górze?

Część mieszkańców Jędrzychowa chce się odłączyć od miasta. Dążą do tego, by
      dzielnica została przyłączona do gminy wiejskiej. W tym celu utworzono nawet
      specjalny komitet, który ma przekonywać mieszkańców Jędrzychowa do odłączenia.
      Będzie to możliwe przy okazji konsultacji społecznych. Okazuje się bowiem, że w
      spisie administracyjnym miast, Jędrzychów a także Chynów oraz Raculka nie są
      dzielnicami miasta, lecz odrębnymi miejscowościami. Teraz trzeba przeprowadzić
      konsultacje, podczas których mieszkańcy tych dzielnic zdecydują gdzie chcą
      mieszkać – w mieście czy na wsi.

Mieczysław Tracewski, członek komitetu twierdzi, że Jędrzychów od wielu lat
      jest traktowany jak piąte koło u wozu. Według wiceprezydenta miasta Piotra
      Barczaka, inicjatywa komitetu, to głosy niewielkiej części mieszkańców
      Jędrzychowa. Wiceprezydent nie zgadza się ze stwierdzeniem, że Jędrzychów jest
      dzielnicą zapomnianą. Mieszkańcem Jędrzychowa jest m.in. przewodniczący Rady
      Miasta Stanisław Domaszewicz. Jest on przeciwny odłączeniu dzielnicy, bo jak
      mówi – Jędrzychów zyskał przez ostatnie lata. Wymienia tu nakłady na
      kanalizację, na wodociągi. Rada Miasta podjęła uchwałę o przeprowadzeniu
      konsultacji społecznych. To podczas tych konsultacji mieszkańcy Jędrzychowa,
      Chynowa i Raculki zdecydują, czy chcą mieszkać w Zielonej Górze.

Co myślicie o tym Lokalni Patrioci?
      • Gość: zielek Re: mniejsza ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:41
        to jakiś debil ten tracewski, sam mieszkam na Jędrzychowie, jak go zobaczę to
        mu napluje w twarz za glupotę,albo przywalę w ryj!!!przepraszam, ale takich to
        najlepiej zamykać w szpitalach psychiatrycznych!!!
      • Gość: zg Re: mniejsza ZG? IP: *.ztpnet.pl 01.06.05, 21:45
        A no ku..ca mnie wziela!!!!!!
        Ich pojebalo!!! Przeciez to jest ZG jak mozna kroic miasto?
        Tak jak pisalem wczesniej:
        Mieszkancy gminy i przylegajacych do ZG wiasek(dzielnic ZG) mysla w bardzo
        egoistyczny sposob tz.brac ile wlezie od miasta (szkoly,praca,zakupy,rozrywka
        itd.) a nie dac nic!!
        Ci z Jedrzychowa sa najlepszym tego przykladem a nawet gorze!!!
        Czerpali pare lat ile wlezie a teraz chca sie odwrocic dupa!!
        Ten pan Mietek Tracewski to pewnie szykuje sie na posate wojta czy innej
        cholery za 8tys.zl:) -cwaniak
        Z ost.chwili:
        Pan Posel Wontor(SLD) zalatwil w ministerstwie oswiaty pieniadze na chale
        sportowa dla Chynowa, i co???
        Zreszta ciagle sa jakies zebrania ze to zle, ze tamto:(
        Nie ma takiej opcji aby sie odlaczyli!!!!!!!!!!PZDR
        • Gość: zg Re: mniejsza ZG? IP: *.ztpnet.pl 01.06.05, 21:46
          Oczywiscie nie mialem tu na mysli wszystkich mieszkancow Jedrzychowa.
          Jes tam poprostu grupa cwaniakow, ktorzy chca zbic jakis kapital!!!
        • Gość: zielek Re: mniejsza ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:55
          przestań się podniecać, chlopie od 18 lat mieszkam na Jędrzychowie i znam tam
          mnóstwo osob(wcześniej mieszkalem na osiedlu piastowskim)i to co podalo radio
          zg to jest gó.. warta bzdura!!!nigdy, ale to nigdy nie slyszalem o takich
          planach!!! ten ćwok co to wymyślil,chce jakiś stolek, a powinien dostać w ryj
          za robienie syfu w mieście, co za palant!!!
          a jak przyjdzie z jakąś listą to zamiast podpisu dostanie skopa w ryj.
          przepraszam, że sie unioslem, ale nic glupszego dawno nie slyszalem!!!!
          • marekkl Re: mniejsza ZG? 01.06.05, 22:10
            Mam nadzieję, że oszołomów na Jędrzychowie jest tylko paru. Zielek zaprowdz na
            swojej dzielnicy porządek, żeby takich bzdur nikt więcej w eter nie puszczał!
            Pozdrawiam!!!
            • Gość: zielek Re: mniejsza ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:19
              marekkl-spokojnie znam tu naprawdę wielu, wierz mi to jeden palant, zastanawia
              mnie tylko jedno, dlaczego takie bzdury publikuje radio zg??? tani temacik na
              wiadomości??tylko po co!!żenada, podobno mówią prawdę...żenada
              serdeczne pzdr!!!
            • marekkl Re: mniejsza ZG? 08.06.05, 13:53
              ciąg dalszy Jędrzychowa:

8 Czerwca 2005 Gazeta Lubuska
              Bunt na Jędrzychowie

Mieszkańcy Jędrzychowa organizują spotkanie. Dowiedzieli się, że będą
              konsultacje o wykreśleniu nazwy osiedla ze spisu miejscowości i postanowili
              walczyć o dzielnicę. Mowa jest nawet o rozwodzie z miastem.

Burzę na Jędrzychowie wywołał nasz artykuł pt. Adres do konsultacji („GL” z 31
              maja). O tym, że Chynów, Jędrzychów i Raculka – chociaż dawno w mieście –
              widnieją jeszcze w spisie miejscowości. Będą więc specjalne konsultacje, by
              nazwy ze spisu wykreślić i ostatecznie zatwierdzić obecność dzielnic w Zielonej
              Górze.
              Skoro będą konsultacje, można powiedzieć „nie” – stwierdziła grupa mieszkańców
              Jędrzychowa. I postanowiła z okazji skorzystać. – Dlatego, że nasze osiedle w
              mieście traktowane jest po macoszemu – tłumaczy Tracewski.

Cała lista zaniedbań

Argumentów mieszkańcy podają wiele. Podstawowy to ulice. – Ul. Jędrzychowska to
              jedno wielkie sitko, tyle dziur. Wielu dróg na osiedlu nie ma, a domy stoją od
              lat. Tymczasem w innych częściach miasta budynki są jeszcze w budowie, a już
              jest nowa nawierzchnia – pokazują jędrzychowianie.
              - Ul. Krasnoludków mieszkańcy zbudowali sami – dodaje Tracewski. – Urzędników
              jednak nie można się nawet doprosić, by ją odśnieżano. Ostatniej zimy dwa razy
              przejechał pług.
              Inne argumenty to niedokończona kanalizacja, nieodwadniane, podmokłe tereny,
              brak chodników, boisk, placów zabaw...
              – I po co dalej wymieniać? – mówi grupa mieszkańców osiedla. – Wystarczy zrobić
              test: przejechać się przez jedną z najbliższych wsi i Jędrzychów. Od razu
              widać, gdzie się więcej robi.

Prawnicy znajdą sposób...

Czy jędrzychowianie chcą na wieś? – Przecież mieszkamy tu dla miejsca, nie
              nazwy – odpowiada wymijająco Tracewski. Ale dodaje, że najważniejsza będzie
              decyzja mieszkańców na zebraniu. – Gdyby chcieli się odłączyć, poszukamy
              sposobu. Na osiedlu jest wielu prawników...
              Spotkanie mieszkańców Jędrzychowa zaplanowano na najbliższe tygodnie. Pod
              koniec czerwca na sesję rady trafić ma też projekt uchwały o konsultacjach,
              które przeprowadzi urząd. Na wszystkich trzech osiedlach. Co będzie, jeśli
              któraś z dzielnic powie miastu „nie”? – Wtedy decyzję podejmuje minister sprawa
              wewnętrznych i administracji – tłumaczył jeszcze w ubiegłym tygodniu naczelnik
              wydziału geodezji Zdzisław Szczepański.
              Ale wtedy była to jeszcze odpowiedź czysto hipotetyczna.
              • Gość: zg Re: mniejsza ZG? IP: *.ztpnet.pl 08.06.05, 14:08
                TA grupa mieszkancow na czele ze swoim .......(klnac mi sie chce!!) to banda
                pijawek ktore po wyzlopaniu krwi postanowila zostawic swoja ofiare!
                Jedrzychow przeciez jest w ZG!!!!!!! Co oni pie..!!!!????
                Ku.. dzieci beda posylac do stodoly na nauki, pracowac beda w swoich
                zagrodzach jak ta bo w ZG nie powinno byc wtedy dla nich miejsca, zakupy w
                swoich sklepikach!! I co panie tracewski? PODOBA SIE!!!!!!?????????
                • Gość: zorientowany Re: mniejsza ZG? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:27
                  Oj, ZG przecież mieszkańcy i ich domy wraz ze szkoła zostaną w tym samym
                  miejscu gdzie nie ma stodoły a i o zagrodę trudno. Wydaje się, że mieszkańcy
                  tych "miejscowości" chcą w końcu zwrócić uwagę na wieloletnie zaniedbania
                  czynione przez Zarząd i Rajców miejskich na własnych miejskich peryferiach. W
                  tym kontekście wyobraź sobie co myślą o połączeniu i jego perspektywach
                  mieszkańcy gminy. Za sto lat a może i później będą mieli tak dobrze jak obecnie
                  mają Jędrzychowianie, gdy połączą się z miastem. A mają do wniesienia ponad 25
                  milionowy budżet.
                  W sprawie dokładniejszych informacji na temat połączenia zajrzyj na
                  wcześniejsze (marcowe?) dyskusje.
                  • Gość: zg Re: mniejsza ZG? IP: *.ztpnet.pl 15.06.05, 16:17
                    Nie no oczywiscie te teksty nie bardzo juz pasuja do Jędrzychowa:)
                    Swoje juz nachapali...
                    PZDR
    • Gość: zdezorientowany Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 11:38
      Witam.
      Co się tak czepiacie tych terenów inwestycyjnych. Przecież to inwestor a nie
      miasto czy gmina podejmuje decyzję gdzie chce postawić swój biznes. Tak samo
      dobrze firmy funkcjonują w mieście jak i na wsi. Zobaczcie co się stało z Biznes
      Parkiem w Przylepie. Była infrastruktura, obiekty a teraz prawie wszystko idzie
      znowu pod młotek. A proszę zobaczyć jakie obiekty powstają w miejscowości Sucha
      bez wielkich dyskusji. Większość terenów pod inwestycje jest w rękach prywatnych
      lub pod zarządem lasów państwowych i Agencji Nieruchomości Rolnych a nie gminy.
      Tak na prawdę granice miasta nic nie znaczą w rozwoju przedsiębiorczości. To
      samo dotyczy infrastruktury mieszkaniowej. Osiedle Czarkowo na Batorego to nic
      innego jak wieś Łężyca. Więc jak widać można budować osiedla na wsi w pobliżu
      miasta.
      Co do Gorzowa to jest różnica w łączeniu. Otóż Gorzów nie otaczała jedna gmina i
      w drodze odpowiednich negocjacji "coś dla gminy za coś dla miasta" Gorzów
      włączał pojedyńcze wsie z różnych gmin czyli nie było likwidacji gminy.
      W sprawie urzędasów - oni są tylko na etatach w funkcjonującym urzędzie, który
      organizuje i porządkuje życie społeczne, infrastrukturalne i gospodarcze (to
      mniej) na terenie gminy (tak samo jak urząd w mieście). Jak konsultacje wykażą,
      że należy gminę zlikwidować, to cóż znaczy ta garstka ludzi wobec mieszkańców
      gminy.
      Rzecz w tym aby mieszkańcy gminy co najmniej nie stracili na likwidacji
      (połączeniu) obu jednostek bo to, że mieszkają na wsi to wcale nie oznacza, że
      są ludźmi którymi można w dowolny sposób manipulować.
      A czas nagli do czego, że spytam dyskretnie?
      • marekkl Do zdezorientowango 17.06.05, 11:46
        Witam,

Poczytaj sobie wypowiedzi zamieszczone wyżej. Przytaczaliśmy przykłady
        inwestorów, którzy rezygnowali ze względu na brak terenów inwestycyjnych w
        obrębie miasta.
        Jeśli chodzi o osiedle Czrkowo, to wiem, że ludzie tracą na tym, że znajdują
        się na terenie Łężycy, przykład: droższe bilety autobusowe, okropne drogi, brak
        odpowiedniej infrastruktury.
        Pozdrawiam!
        • Gość: zdezorientowany Re: Do zdezorientowango IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 07:28
          Witam
          Czytałem o tych niby inwestorach. To że ktoś prowadzi rozmowy jeszcze o niczym
          nie świadczy. Jeżeli jest pewien, że chce tutaj prowadzić interesy to to na
          pewno zrobi. Japończycy też oglądali różne miejsca w Polsce i nic z tego
          najczęściej nie wynikało.
          Co do mieszkańców osiedla Czarkowo to oni dokonali wyboru i nic więcej nie tracą
          niż pozostali mieszkańcy gminy. Cena bilety nie zależy od miejsca zamieszkania a
          od odległości jaką muszą pokonywać autobusy i ilości pasażerów jeżdżących nimi.
          A jeżeli chodzi o infrastrukturę to tylko drogę maję nieco gorszą niż inni
          mieszkańcy miasta choć jeżdżąc przez starą część Jędrzychowa nie widzę
          specjalnej różnicy. Za to bliskości natury można im pozazdrościć : ).
          Pozdrawiam
          • marekkl Re: Do zdezorientowango 21.06.05, 08:57
            Gość portalu: zdezorientowany napisał(a):
            > Witam
            > Czytałem o tych niby inwestorach. To że ktoś prowadzi rozmowy jeszcze o niczym
            > nie świadczy. Jeżeli jest pewien, że chce tutaj prowadzić interesy to to na
            > pewno zrobi. Japończycy też oglądali różne miejsca w Polsce i nic z tego
            > najczęściej nie wynikało.

--Fakty są takie, iż kilku inwestorów wycofało się z regionu z powodu braku
            odpowiednich terenów w mieście.

> Co do mieszkańców osiedla Czarkowo to oni dokonali wyboru i nic więcej nie
            trac ą niż pozostali mieszkańcy gminy.

--Obiecywano im, że nie długo staną się mieszkańcami miasta tak jak było w
            przpadku osiedla Pomorskiego które należało do Starego Kisielina

Cena bilety nie zależy od miejsca zamieszkania
            > a od odległości jaką muszą pokonywać autobusy i ilości pasażerów jeżdżących
            nimi.

--W innych miastach tak, w ZG nie. Mieszkańcy Jędrzychowa mają tańsze bilety od
            Czarkowa pomimo iż leżą dalej od centrum.

> A jeżeli chodzi o infrastrukturę to tylko drogę maję nieco gorszą niż inni
            > mieszkańcy miasta choć jeżdżąc przez starą część Jędrzychowa nie widzę
            > specjalnej różnicy. Za to bliskości natury można im pozazdrościć : ).
            > Pozdrawiam

Mieszkańcy Czarkowa jeżdżą przez Jędrzychów??? Najbliższa wioska to Łężyce.
            Pozdrawiam!!!
            • Gość: zg Re: Do zdezorientowango IP: *.ztpnet.pl 21.06.05, 15:41
              Tu juz nie chodzi tylko o tereny pod inwestycje gosp.
              Miasto sie DUSI nie ma terenow nawet pod budownictwo mieszkaniowe!!!
              Kto nie rozumie jeszcze???????
              PZDR
              • marekkl Re: Do zdezorientowango 21.06.05, 18:07
                ZG, i tak, nikt z naszych władz nie interesuje się powiększaniem Zielonej Góry.
                Także od czasu do czasu tylko sami się nakręcamy tym tematem:)
                • Gość: zg Re: Do zdezorientowango IP: *.ztpnet.pl 21.06.05, 19:11
                  Dorbrze, na wyborach ich podliczymy.
                  PZDR
                  • Gość: hehehe Re: Do zdezorientowango IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 19:57
                    miasto i gmina plecami do siebie staja a gorzow sie cieszy
                    hehehe
                    • Gość: zdezorientowany Re: hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 14:01
                      Witam.

> miasto i gmina plecami do siebie staja a gorzow sie cieszy
                      > hehehe

Każde miasto rozwija się w wyniku zaradności swoich mieszkańców i prorozwojowej
                      polityki władz miasta. Tak jest od dnia założenia każdego miasta.
                      Jeżeli mieszkańcy nie znajdują pracy w mieście to nie chcą w nim mieszkać. Skoro
                      nie chcą mieszkać to miasto pustoszeje (np. Goerlitz). Skoro pustoszeje to po co
                      nowe tereny i przyłączanie sąsiednich gmin. Jedynie gdyby to był rozwój gminy na
                      miarę Tarnowa Podgórnego warto byłoby sięgać po te tereny.
                      Gorzów może się cieszyć z własnego rozwoju ale na pewno nie będzie cieszył się
                      ze stagnacji i marazmu w województwie bo sam na tym również nie będzie zyskiwał
                      jako siedziba województwa. Najlepszy byłby zrównoważóny rozwój całego woj. ale
                      to zależy prawie wyłącznie od mieszkańców i inwestorów zewnątrzych.
                      Pozdrawiam
              • Gość: zdezorientowany Re:zg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:49
                Witam
                > Tu juz nie chodzi tylko o tereny pod inwestycje gosp.
                > Miasto sie DUSI nie ma terenow nawet pod budownictwo mieszkaniowe!!!
                > Kto nie rozumie jeszcze???????

A co tu jest do rozumienia. Przecież od 60 lat w mieście buduje się mieszkania
                prawie bez przerwy i to tylko dzięki racjonalizacji zarządzania przestrzenią.
                Pytanie: ile tej przestrzeni jeszcze jest do zagospodarowania w sposób prosty?
                I ile mieszkańcy są w stanie wyłożyć pieniędzy na własne m-coś tam?

Pozdrawiam
            • Gość: zdezorientowany Re: marekkl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:43
              Gość portalu: zdezorientowany napisał(a):
              > Witam
              > Czytałem o tych niby inwestorach. To że ktoś prowadzi rozmowy jeszcze o niczym
              > nie świadczy. Jeżeli jest pewien, że chce tutaj prowadzić interesy to to na
              > pewno zrobi. Japończycy też oglądali różne miejsca w Polsce i nic z tego
              > najczęściej nie wynikało.

--Fakty są takie, iż kilku inwestorów wycofało się z regionu z powodu braku
              odpowiednich terenów w mieście.

__Faktem jest, że się wycofali ale na pewno nie z powodu braku terenów lecz może
              ich niedoinwestowania (uzbrojenia) lub sporu co do możliwości przeniesienia
              własności.

> Co do mieszkańców osiedla Czarkowo to oni dokonali wyboru i nic więcej nie
              tracą niż pozostali mieszkańcy gminy.

--Obiecywano im, że nie długo staną się mieszkańcami miasta tak jak było w
              przpadku osiedla Pomorskiego które należało do Starego Kisielina

__Kto im obiecał? Czy był to właściciel terenu na którym jest osiedle czyli
              gmina? Wątpię.
              __Zanim powstało osiedle Pomorskie sprawy terenów zostały prawnie uregulowane i
              przekazane miastu lub spółdzielni mieszkaniowej. Bez tych faktów nie można
              budować na nie swoim a dzierżawa jest potwornie droga.

Cena bilety nie zależy od miejsca zamieszkania
              > a od odległości jaką muszą pokonywać autobusy i ilości pasażerów jeżdżących
              nimi.

--W innych miastach tak, w ZG nie. Mieszkańcy Jędrzychowa mają tańsze bilety od
              Czarkowa pomimo iż leżą dalej od centrum.

__Co do odległości polemizowałbym bo nie chodzi o odległość od zajezdni a od
              ratusza lub budynku poczty głównej jak to drzewiej bywało. Jest jeszcze jeden
              aspekt tej sprawy. Otóż ze względu na odległość i mobilność wielu mieszkańców
              gminy decyduje się dojeżdżąć do miasta własnym samochodem a więc ilość pasażerów
              na jeden kurs jest coraz mniejsza a rachunek nieekonomiczności tras autobusowych
              coraz większy. Wniosek - albo większe dopłaty do biletów (lub ich różnicowanie)
              albo ograniczenie kursów i likwidacja linii.

> A jeżeli chodzi o infrastrukturę to tylko drogę maję nieco gorszą niż inni
              > mieszkańcy miasta choć jeżdżąc przez starą część Jędrzychowa nie widzę
              > specjalnej różnicy. Za to bliskości natury można im pozazdrościć : ).
              > Pozdrawiam

Mieszkańcy Czarkowa jeżdżą przez Jędrzychów??? Najbliższa wioska to Łężyce.
              Pozdrawiam!!!

__Oczywiście nie jeżdżą przez Jędrzychów ale stan tej drogi "w mieście" nie jest
              lepszy. Chodzi o porównanie : )
              Wycieczka z Czarkowa do Jędrzychowa drogami wiodącymi przez Gminę Zielona Góra
              może być ciekawa.
              Również pozdrawiam
              • Gość: zg Re: zdezorientowany IP: *.ztpnet.pl 23.06.05, 14:18

"A co tu jest do rozumienia. Przecież od 60 lat w mieście buduje się mieszkania
                prawie bez przerwy i to tylko dzięki racjonalizacji zarządzania przestrzenią.
                Pytanie: ile tej przestrzeni jeszcze jest do zagospodarowania w sposób prosty?
                I ile mieszkańcy są w stanie wyłożyć pieniędzy na własne m-coś tam?"

Faktycznie jestes zdezorientowany...
                W Zg budowalo i buduje sie w miare duzo ale terenow juz brakuje!!
                2 lata i koniec! Deweloperzy juz maja powazne problemy ze znalezieniem
                odpowiednich terenow.
                Przypatrz sie jak jest realizowane budownictwo mieszkaniowe teraz:
                Nie buduje sie 5tys.osiedli w sposob prosty, buduje sie a raczej wciska to tu
                bloczek to tam i taki jesnym slowem rozpizdziel.
                Pytasz sie kogo stac na wlasne m???/
                Juz sie o to nie martw. nie rozumiem tego pesymizmu wsrod niektorych....
                Chetnych jest duzo, ustawiaja sie kolejki.
                Nie rozumiem dlaczego uniemozliwia sie rozwuj miasta gdzy ono tego potrzebuje.
                Nie rozumiem dlaczego nowi inwestorzy nie moga budowac swojich zakladow.
                A najbardziej nie rozumie dlaczego starzy inwestorzy z ZG nie moga rozwijac sie
                w ZG i szukaja tereniow w innych miastach!!! LUMEL!!!!!!!
                O co tu ku.. chodzi????
                PZDR
                • Gość: zdezorientowany Re: zg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 14:39
                  Witam
                  To wciskanie się z budowami domów w różne miejsca wydaje się racjonalnym
                  wykorzystaniem infrastruktury, która jest w ziemi lub w pobliżu takich terenów.
                  Kiedyś (lata 60, 70) budowy osiedli na północy miasta w "strefie przemysłowej"
                  nie były do pomyślenia, a teraz proszę bardzo, całkiem spore i ładne osiedla.

Wyobraź sobie, że na terenie gminy działają już deweloperzy budujący na
                  sprzedaż, tyle, że filozofia budowania jest inna, bardziej rozproszona i
                  jednorodzinna. Bloki na wsi nawet jak będzie ona w mieście pewnie nie przyjmą
                  się. Wystarczy zobaczyć jak wyglądają te na wsiach popegeerowskich.

Pokaż choć jedną kolejkę (poza urzędem miasta) oczekujących na mieszkanie, a
                  których jednocześnie na nie stać.

Ten rozwój miasta ma się czym objawiać? Większą powierzchnią i do tego
                  nieuzbrojoną, zalesioną? Zmuszaniem do przeniesienia się z działalnością poza
                  dzisiejszy obręb miasta? Przeniesieniem ludzi ze wsi do miasta i automatyczną
                  zmianą wszystkich parametrów statystycznych? Przecież z tego nikt nie wyżyje!

Zobacz kto inwestuje w strefie ekonomicznej. Ilu tam jest nowych (zewnętrznych)
                  inwestorów. A propos - największy z inwestorów pochodzi z gminy Zielona Góra
                  (artykuł G. Lub.). Zwróć uwagę na zmarnowany potencjał po Zakładach Mięsnych w
                  Przylepie i nie wykorzystany potencjał w centrum miasta na obiektach Zastalu.
                  Pisać dalej?
                  Odpuszczam bez przeklinania i pozdrawiam
    • marekkl Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? 22.08.05, 21:54
      Podbijam dla przypomnienia tematu.

Nawet nikt z polityków nie robi z tego tematu "kiełbasy wyborczej":)
      Czyli projekt naprawdę nie ma szans wejść w życie.
      • Gość: mk Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 20:45
        Tak to rzeczywiście przykre. Taki ważny temat dla ZG jak połączenie z gminą w
        celu pozyskania nowtch terenów inwestycyjnych i pod budownictwo mieszkaniowe nie
        istnieje dla naszych polityków nawet w tak wydawałoby sie gorącym okresie
        przedwyborczym. Na to na prawdę chyba nie ma szans. A ja jestem całym sercem za.
        Mieszkam na wsi a tak bardzo chciałbym w mieście.
        • Gość: zg Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 21:05
          Co sie z tymi ludzmi dzieje?????
          Oni chyba czekaja na wybory samorzadowe:)
          Figa z makiem nieroby!!!!!!
          PZDR
          • Gość: mk Re: Czy Zielona Góra połączy się z gminą??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 14:11
            Który z polityków w swoim programie obieca rychłe połączenie gminy z zg ma mój
            glos. A co tam niech stracę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka